jovela

jovela

torstai 1. toukokuuta 2014

Tunnistusapua ja yhteistyöehdotus kaikille puutarhassa hääriville!

Vappuaattoa vietettiin Jovelassa kovin vaputtomasti ilman serpentiiniä, ilmapalloja, simaa tai tippaleipää. Herättyäni tein jonkin aikaa töitä, mutta vapun kunniaksi lähdimme aamupäivällä lounaalle Turkuun ja samalla kävimme pesemässä 2 koneellista pyykkiä. Siinä pyykkien pyöriessä kuivureissa lähdimme tekemään hankintoja. Tämä on kovin kätevää. Pyykkipäivät ovat mukavia! Aina lounaalle, pyykkien kuivuessa tutkimaan Turkua ja sitten kotiin.

Tällä kertaa hurautimme puutarhamyymälään. Olen haaveillut jo möksäaikanamme metallisesta pergolasta, eli huvimajasta, jonka tolppia pitkin kasvaisi kukkivaa kärhöä ja villiviiniä. Eilen hankimme molempia kasveja kutakin Jovelan pergolan tolppaa varten. Kärhöksi valikoitui Loistokärhö Nelly Moser ja villiviiniksi reippaasti ja rivakasti kasvava Parthenocissus Quinq. Englemannii, joka kasvaa vihreänä, mutta muuttuu syksyn tullen upean punaiseksi putoukseksi. (Kuvat Pinterestistä, alkuperäistä kuvalähdettä ei ole mainittu).


Kävimme tekemässä muitakin tarpeellisten tavaroiden hankintoja termarista ämpäreihin ja sen jälkeen ajelimme takaisin Jovelaan ruokakaupan kautta. Vappuaaton hulinoiden sijaan tartuimme lapioon, haraan ja kottikärryihin ja kävimme huvimajan kimppuun. Viime kesänä lätkimme pergolan keskelle kiesitallista löytyneitä tiiliä, jotta maa painuisi ja kasvit kuolisivat tuosta keskiöstä. Nyt tiilet poistettiin, maata käännettiin ja tasoitettiin. Pihalta löytynyt puuhellan pesäosa, kanojen syöttöpönttö ja lemmikkien hautapaikan enkeli sekä läjä tiilejä ovat edelleen tuossa pihalla odottelemassa loppusijoituspaikkaa. Ne eivät siis ole tuossa muuten kuin säilytyksessä.Villiviineille kaivettiin kuopat pergolan tolppien sisäpuolelle. Kärhöille kaivetaan kuopat tolppien ulkopuolelle. Ajatuksena olisi, että villiviini vikkelänä kasvaisi tolppia ja kattomuodostelmaa myöten ylös saakka ja kärhöt kukkisivat tolpissa. Kärhöjen arvioitu korkeus on 2-3 metriä, villiviinin jopa 10. Kesäisin huvimaja olisi vihreä maja kukkineen ja syksyisin kauniin syvän punainen villiviinin muuttuessa lehdiltään täysin punaiseksi.


Enempää tästä projektista ei ole vielä kuvia, sillä villiviinit ja kärhöt asustelevat lihalaatikkoon pakattuna salissamme odottelemassa pakkasen puolelle painuvien yölämpötilojen loppumista. Hyvä niin, sillä tänään vappupäivän aamuna en meninannut uskoa silmiäni, kun siristellen kurkin pihalle peittoni alta ja maailma oli valkoinen. Piha oli räntälumen peitossa (yök).Eilen kuitenkin tuo pohja saatiin kynittyä, käännettyä, tasoitettua, pohjasuojattua kasvunestomateriaalilla ja pergolan pohjaan kärrättiin kottikärrykuormittain hiekkaa. Hiekka on porakaivon porausjätettä, eli graniittihiekkaa, joka puhallettiin takapihallemme läjään kaivoporauksen yhteydessä. Huomenna jos sää vaan sallii, laitamme tiilireunukset pergolan ympäri. Kun löydän sauvasekoittimeni jostain, teen sammalpuuroa ja lätkin sitä tiilien päälle, jotta liian uudenkarheista tiilistä tulee sammalpeitteiset. Sitten odotellaan yöpakkasten muuttumista plussaöiksi, jotta saadaan nuo kärhöt ja villiviinit puutarhurin suositusten mukaan maahan.

Tunnista taimi!

Täällä Jovelassa kasvaa jos mitä, enkä tunnista niistä juuri mitään. Sain jo vasemmalla näkyvälle siniselle, ruiskukkaa muistuttavalle kukalle nimen, kiitos blogimme lukijalle, joka vinkkasi, että kyseessä on vuorikaunokki, mutta nyt pitäisi tunnistaa toinen kukka. Minulle vinkattiin kännykkäkuvan perusteella, että kyseessä voisi olla varjolilja, jollainen näkyy tuossa oikealla. (Kuvat Pinterestistä, alkuperäistä kuvalähdettä ei ole mainittu).Nappasin pari kuvaa pokkarillani taimesta, jota kasvaa valtoimenaan tupapäädyn puolella taloa. Jotenkin muistaisin, että jotain tuollaista (varjolilaa) olisin huomannut viime kesänä noilla paikoin, mutta tämä alue, jossa tätä taimea puskee nyt maasta hurjasti, oli täyttä ryteikköä viime kesänä. Juuri tuo alue oli niin tiuhaa pusikkoa, ettei siitä päässeet edes koiramme läpi. Nyt alue on perattu täydellisesti maan tasalle ja sieltä puskee tällaista tainta. Kuvassa taimissa on tummia pilkkuja ja viiruja jms. Ne eivät kuulu taimiin, vaan johtuvat siitä, että olin juuri kastellut aluetta puutarhaletkulla saaden ravat ja roskat lentelemään taimien päälle. Onko tämä varjoliljaa vai mitä tämä voisi olla? Päivitys! Sain vinkin kaivaa yhden taimen ylös, jotta näkisin onko siellä pieni sipuli juuristossa. Tämä osoittautui mahdottomaksi, sillä pienimmänkin taimen juuristo on valtava! Kaivoin kuoppaa suunnilleen puolen metrin leveyden verran ja varmaan 30-40cm syvyyteen, mutta juuristo vaan paksuni ja rönsyili enemmän ja enemmän. Sen alkuun saakka en siis päässyt. Nostin osan juuristosta kuvaa varten mullan päälle. Tuo juuriston rankaosa alkoi olla jo porkkanan paksuutta. Valitsin tosiaan ihan pienen taimen tähän testiin. Taimi näkyy kuvassa vasemmalla (2 kpl).
Olisiko ideaa?

Tästä tuli mieleen sellainen asia, että perennakirjoja ja jos mitä kasvioppaita on tietysti saatavilla pilvin pimein, mutta missä on taimitunnistuskirja? Etsin sellaista netin kautta kissojen ja koirien kanssa ja kyselin alalla hääräävältä kaveriltanikin, mutta sellaista ei ilmeisesti ole! Ei myöskään mitään selkeää sivustoa tai blogia. Ainakaan minä en löytänyt moista.

Minulla olisi ehdotus ja pyyntö!

Mitä jos tekisin sellaisen? Jos tekisimme sellaisen yhdessä? Ei nyt sentään kirjaa, mutta jos kukin teistä siellä hääräävistä nappaisivat kuvia omista perinnekukkataimistaan, perennoistaan ja muista istutuksistaan (jotka tunnistatte) nimenomaan taimivaiheessa, tästä voisi olla apua tuhansille muille samoja asioita pähkäileville! Voisin kasata näistä kuvista ja infoistanne Tunnista Taimi -koosteen, ehkäpä kokonaan oman blogin, jonka kautta kaikki talon ostaneet voisivat tunnistaa taimivaiheessa olevia ylläreitä pihassaan. Helppoahan ne kukat on tunnistaa siinä vaiheessa kun korkeutta on puoli metriä ja kukat varsien päässä, mutta se on jo sitten myöhäistä sen vuoden puutarhahommia ajatellen. Itse pähkäilen näiden nousukkaidemme kanssa, ovatko ne jotain? Kannattaako niitä siirtää pois kulkuväyliltä ja tietysti ihan silkka uteliaisuus siitä, mitä on odotettavissa. Monella tuntuu olevan sama probleema. Olisiko ideaa kasata näin blogiyhteistyönä Tunnista taimi -helpotin kaikkien iloksi? 

Olisitko sinä valmis laittamaan sähköpostitse tulemaan muutaman kuvan taimistasi ja kertoa mitä kuvassa on (tai ottamaan kuvia tunnistusta varten), jotta saisimme tällaisen Tunnista taimi infon kasaan? Jos idea saa kannatusta, teen aiheesta ihan oman postuksen, jotta pääsemme liikkeelle asian kanssa!

Tähän loppuun vielä muutama kuva pikkupuutarhureistamme, jotka voimiaan säästämättä avustivat eilen pihalla. Inspektöörit Milo ja Mai ovat havainneet maanpäälisen nuuskuttelun perusteella, että mullan alla on maukas juuri. Näinhän siinä sitten kävi..


Vappupäivän terveisin

Jovelan Johanna


36 kommenttia:

 1. Voisiko taimi olla suopayrtin verso? Minulla vaaleanpunainen kerrottu nousee maasta kovin samantapaisesti. Varjolilja tekee minulla sellaisen paksumman verson, liljamaisemman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, voisiko olla?! Katselin suopayrtistä löytyvää taimikuvaa täällä http://www.efferus.no/Sapo-offi.html mutta se ei oikeen muistuta ihan sitä, mitä tuolla meidän pihalla kasvaa. Tuostakin on tietysti monia eriaisia lajikkeita, mutta ainakin tässä taimet eivät ole ihan samanlaisia, ainakaan vielä. Tuo meidän tami on rakenteeltaan kielomaisepi, eikä ne alut näytä olevan maasta noustessaan liloja. varren tynkä kyllä myöhemmin on. Pitää vielä tiirata uudelleen jos vaikka olisi tuo suopayrtti!

   Poista
 2. Tuo onkin kiva idea..tuo taimijuttu...minusta vaan ei taida olla apua tunnistamisessa, mutta mielelläni niistä kyllä luen...jospa joskus oppisin edes muutaman tunnistamaakin..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ehkäpä sulta löytyy joitain taimia, joita voisit kuvata?

   Poista
 3. Kokeile selailla luontopolku.comia, ehkä saat siitä hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. domainia luontopolku.com ei ole rekisteröity ja luontopolku.fi on "luonto- ja erämatkailutuotteita tarjoava web-palvelu." Oliko tuo osoite oikea?

   Poista
  2. .. ja jos tarkoitit luontoporttia, niin se ei auta asiaan, koska ilman kukan väriä tunnistusohjelmisto ei tunnista tainta ;)

   Ongelma on siis juuri se, että taimivaiheen tunnistavia juttuja ei oikeen ole missään kollektiivisesti. Kukkavaiheessa olevien tunnistamiseen kohdistuneita taas on lukuisia, mutta kukintavaiheessa olevien kukkien tunnistaminen ei auta asiaa jos haluaa tehdä kukkapenkkejä ja perenna-alueita keväällä :)

   Poista
  3. Juu tarkoitin luontoporttiaja tuo onkin totta :)

   Kirjaidea on hyvä, katsotaan mitä siitä kehkeytyy. Hyvää vapunjatkoa , paljon olette muute saanut pihalla aikaiseksi.

   Poista
 4. Kuvassa ainakin näyttäisi olevan komea varjolilja ja violetti on vuorikaunokki. Varjolilja leviää aika mukavasti siementämällä ja sivusipuleilla. Alemman kuvan vihreät alut näyttävät kyllä aika paljon varjoliljalle. Asian voisi tietysti varmistaa sillä että kaivaa varovasti yhden niistä ylös, jos sieltä löytyy liljan sipuli niin sitten aika varmasti tietää että ovat kaikki varjolljaa :)

  Hih, sama operaatio täälläkin käynnissä. Samanlainen musta pergolakehikko ja betonilaatat odottelevat huomista jos pääsisi jo pohjaa tekemään. Itsellä on valkoinen siperiankärhö kasvihuoneessa odottamassa myös istutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa (Pinterestin kuvat) tosiaan on mainitut kukat, mutta juuri nuo taimivaiheen kukat pihallamme otetuista nousukkaista ovat mysteeri. Varjoliljaa ehdotti puutarhatäti kännykkäkuvan perusteella, mutta koska kännykän näyttö on pieni, se voi kuulema olla joku monista muistakin ;D

   Kiitos vinkistä! Menepä kaivamaan yhden noista ylös ja katsotaan mitä siellä on! Taimia on niin paljon, ettei yksi sinne tai tänne sureta :)

   Tsemppiä omaan pergolaprojektiin siellä! :)

   Poista
  2. Kurkaapa, Linda päivitystä mysteeriin ;D Otin kuvan juurista. Ei toiveitakaan päästä alkulähteille. Juuristo on aivan valtava ja jatkuu varmaan naapuriin saakka. Tuossa päivityskuvassa on tosiaan aivan minimaalisen pienen taimen juuristoa :D

   Poista
 5. Mun eilisessä postauksessa on varjoliljan tupsuja, käys kurkkaamassa :) - ne on todellakin tupsuja kun ne alkaa kasvaa.
  Nuo sun tupsukat voisi kenties olla jotain piiskuakin, voi kun olisin äsken ottanut kuvan kun omiani revin naapurille - se ainakin on helevatamoisen juurakon omaavaa ja leviää kuin tauti! Olisko kuitenkin vähän liian vahvaa nuo sun juurakot....vaikia sannoo!

  Ideasi on aivan loistava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piiskua! Oh, my! :D Voisiko ne jotenkin herätä horroksesta välivuoden jälkeen? meinaan, että piiskuja en ole täällä nähnyt lainkaan viime kesänä, joten voisiko ne piiskut olla olleet jotenkin piilossa siellä ryteikössä?

   Sun varjoliljan taimet ei tosiaan ole samanlaisia ollenkaan, joten nämä ei varmaan ole varjolilaa. Onpa mysteeri!

   Poista
 6. Hyvä idea. Itsekin tosiaan kaipaisi jonkinlaista sivustoa mistä voisi tutkia mitä tuolta lähtee taas kasvamaan...Vähän sentään on viisaampi kuin viime vuonna kun yksi kesä on jo nähty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kuulla! Mulla menee jo pää sekaisin tän meidän mysteeritaimen kanssa ja muitakin on, mutta tämä ihmetyttää, koska sitä puskee niin hurjasti nyt tietyssä paikassa pihaa.

   Poista
 7. Miusta kanssa nuo juuret muistuttaa piiskun juuria. Ehdottomasti laitan sulle kuvia tulemaan jahka alkaa kunnolla päätään nostella nämä meidän kukat.

  VastaaPoista
 8. Mukana ku peräpukama.. Oho. ;) Olipa nätisti sanottu. Hihih!!

  VastaaPoista
 9. Ja tuo ruiskukan näkäinen muuten sitten leviää kuin kulovalkea ja tukahduttaa paljon muuta allensa jos ei sitä laita ruotuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis kupla! Ihanaa!

   Tuo ruiskukan näköinen, eli vuorikaunokki saa kaikin mokomin levitä tuolle alueelle ihan valtoimenaan. Pidän tuosta kukasta kovasti. Joku roti tietty pitää olla, mutta isäntä ja siimaleikkuri pitää karkulaiset ruodussa ;)

   Poista
 10. Tähän voisin osallistua! Kuulostaa kivalta

  VastaaPoista
 11. Kiva idea! - ja ajatuksesta toiseen: Jovelassa tulee varmasti vuodenaikojen vaihtelu ja luonnon kiertokulku ihan eri tavalla "lähelle" kuin aiemmin. Minä olen kokenut sen jotekin lohdullisena ja turvallisuutta tuovana - tapahtui mitä tahansa, luonto elää omassa rytmissään!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa ja olen samaa mieltä! Juuri eilen ajattelin, että luonto on melkoinen positiivisen ajattelun lähde. Ajatella jos joutuisi itsekin joka vuosi luomaan itsensä uudelleen! Paljaaksi riivitystä puskea energialla taas ulos kukkaa, marjaa ja hedelmää palatakseen taas paljaaksi riivityksi.

   Ennen Jovelaa vuodenaikojen vaihtelu oli pitkälti sellaista lämpötilojen ja pinnallisten visuaaalisten havaintojen mukaan havaitsemista. Nyt vuodenajat ovat konkreettisempia ja läsnä jatkuvasti. Tämä koskee myös eläimiä. Tuijottelemme usein kiikareilla lintuja ja ihmettelemme mikä lintu mahtaa päästää minkäkin kiljaisun. isommalla mittakaavalla esimerkiksi syksyä ja talvea varten pitää ihan oikeasti varautua. Ei riitä, että tilaa Henkkamaukasta uuden takin ja vääntää patterin päälle :D

   Se on tosiaan lohdullista ja turvallisuutta tuovaa tunnetta. Koen sen juuri sellaiseksi. Elämällä on luontainen kulkunsa ja sen mukaan on hyvä elää.


   Poista
 12. Minäkin mukana, mikäli jotain uutta voin tuoda "kasvistoon"!
  Munkaan mielestä nuo sun toiset kasvit ei näytä varjoliljalta. Tuo vuorikaunokki tosiaan leviää ja kun kasvaa isompina ryppäinä, ne ryppäät eivät enää jaksa pysyä pystyssä vaan "lamoavat" keskeltä rumasti sivuille. Sen takia olen sitä karsinut. Parempi siis pieninä kokonaisuuksina.

  VastaaPoista
 13. Mulla on sama ongelma. En tiedä edes sitä, mitkä ovat rikkaruohoja ja mitkä kukkia. Voin räpsiä kuvia, jos tartut toimeen. Tai sitten voit ottaa kuvat itse, jos haluat joskus pyykkipäivänä tulla käymään. Tääl Turus ollaa. Ja on meil pyykkikonekki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, loistavaa, Suvi :) Jos vaan viitsit, niin räpsi kuvia. Ollaan niin touhuissa täällä ja meillä on porukkaa seuraavan parin viikon aikana siihen malliin, ettei mihinkään jouda ;)

   Poista
 14. Ideasi on mielettömän hyvä! Olen ehdottomasti mukana kokoamassa sekä kuvia että mahdollisuuksien mukaan tunnistamassa kasveja! Palaan asiaan, kun ehdin taas koneelle tästä, mutta pistin omaan blogiin jo tuolla tunnista taimi -tunnisteella ensimmäisen postauksen, niin joku saattaisi hyötyä noista jo tänä keväänä. Ajattelin käydä vanhojakin postauksia tätä varten läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, Piia! Kiitos kovasti! Teen ensimmäisen tunnista taimi -aiheisen postauksen huomenna, jotta saadaan kuvia kasaan :)

   Poista
 15. Hei, tuo jykeväjuurinen perenna taitaa olla suopayrtti. Sen tunnistaa hyvin siitä, että lehden ruodit menevät lehden reunojen suuntaisesti, ei poikittain keskiruodista kuten useimmilla kasveilla. Kasvissa on ihana tuosku ja hennon vaaleanpunaiset kukat. Sen juurissa on saponiinia ja niistä voi tehdä saippuaa :)

  VastaaPoista
 16. olen , enemmän tullee niitä joita en tunnista kska olen kaupunkilainen joka erehdyksessä osti talon maalta.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!