jovela

jovela

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Röttelö yllättää jälleen

Miten nopeasti päivät kuluvatkaan täällä Jovelassa! Taas ehti vierähtää tovi bloggailun suhteen. Työrintamalla on ihanaa uutta tuulta, paljon hommia, tekemisen fiilikset kuin ilmassa tanssisi, vaikka puuhaa tosiaan on paljon. Saan kyllä olla niin monesta asiasta kiitollinen tällä hetkellä, ja olenkin!

Viime viikko mentiin koleassa säässä sisätiloissa pääosin, koska vettäkin tuli tasaiseen tahtiin, mutta toisaalta sain sitten keskittyä töihin oikeen antaumuksella ja se tuntui hyvältä. Koleat ilmat eivät tuntuneet ainakaan pihan puolella haitanneen, sillä Jovelassa rehottaa joka suunnalla siihen malliin, että kuvitteellinen puutarhuri on tainnut lähteä jo kesälomalle. Pikkaisen kun selkäänsä kääntää, niin jo luonto ottaa vallan. Miten sitä kortta ja tainta voikin puskea tähän tahtiin! Vaan on suloistakin! Vanha omenapuu innostui kukkimaan sellaisella volyymillä, että liekö vallan innostunut kun isäntä raivasi ryteiköt sen ympäriltä pois. Muutaman päivän reissua vaatineesta työkeikasta huolimatta ehdimme nähdä syreenien kukinnankin. Viime vuonna missasimme sen melkein kokonaan. Täällä on parhaillaankin sekä lilat että valkoiset syreenit mahtavassa kukinnassa. Syreeniähän täällä piisaa. Ja kasvimaallakin ollaan hyvässä kasvussa. Kurpitsavauvat ovat ilmestyneet ja kurpitsalassa kukkii. Perunat ovat kasvaneet 2 viikossa parikymmentä senttiä, tomaatin taimissa on kukkia ja ensimmäinen herneenpalkokin on ilmestynyt. Rehotuksen sijaan laitankin vain tällaisia sieviä kuvia tällä kertaa.


Röttelö yllättää

Kun vanhaa taloa, varsinkin tällaista aivan hylättyä reppanaa, lähtee korjaamaan, sitä odottaa automaattisesti törmäävänsä vähän kaikkeen mahdolliseen. Koleasta säästä huolimatta meillä on nyt alkanut julkisivun korjaus. Isäntä on heilunut menemään reippaalla tahdilla. Koska ylähirret ovat näyttäneet terveiltä ja pintalaudoituskin on ihan asiallisessa kunnossa, teemme ns. sääsätävän korjauksen, jossa julkisivun pintalaudoitusta puretaan ainoastaan 1/3 verran seinän korkuudesta. Talon edusta(kin) oli kasvien valtaama, joten alaosa seinästä oli melkolailla haperoa lautaa. Ikkunan alla näkyi puruksi muuttunutta lahoa. 

Tässä sitä mennään!


Inhottavan synkkä tuo alin kuva, mutta minkäs teet kun ilma oli kuin märkä villasukka ja pokkari ei muuhun taipunut. Synkkä ei sen sijaan ollut totuus laudoituksen alla. Vanha talo yllätti taas kerran oikeen kunnolla, sillä ne ikkunan alla olevat lahot olivatkin sitten ainoat lahot koko seinän mitassa! Olimme varautuneet hirsien vaihtoon ja kaikkeen sellaiseen suuritöisempään, mutta korjausten osalta selviämme ikkunanalisten vaihdolla. 

Vanhat sammaleet tekevät näkymästä epäsiistin, mutta piankos nuo saadaan siistittyä ja sitten röttelömme saa uutta hirsiponttilautaa pinnalleen. Johan tässä päästään tänä kesänä vielä maalaamaankin julkisivua. Uskomatonta! Sitä ennen pitää korjailla ja suoristaa myös kuistia. Joku on senkin reppanan tukenut siihen malliin, että vasen puoli on nostettu oikeaa korkemmalle ja jätetty niikseen.


Päivät kuluvat yksi toisensa jälkeen omaan tahtiinsa. Nyt olemme asuneet täällä 2 kuukautta. Tuntuu, kun olisimme olleet täällä aina ja että muutosta olisi jo kauan aikaa. Kuin toisella aikakaudella, toisessa elämässä, ei meidän edes. Niin moni asia on muuttunut. Elämän sisältö on kertakaikkiaan hurmaava yhdistelmä tekemistä, olemista, oppimista, kokemista ja nauttimista. Joka päivä ei voi olla yhtä hymyä ja tottakai ison remontin ja elämänmuutoksen kanssa on aina joskus itsensä ja toisenkin kanssa koetuksella, mutta on kerrassaan hilpeää huomata itsessään uusia voimavaroja ja todeta, että meistä on yhdessä tähän. Olemme ihan hyvä tiimi isännän kanssa. Me pärjäämme kyllä sekä talon kanssa, että keskenämme isossa remontissa toisiamme rikkomatta ja meillä on ihan oikeasti hauskaa, vaikka jokainen homma ei olisikaan aina erityisen hauskaa puuhaa.

Meillä on huomenna hääpäivä. Jääkaapissa on pullo kuohuvaa ja pihalla täyttyy parhaillaan yhteinen lahja toisillemme, nimittäin palju. Saapi nähdä miten sen kanssa käy. Täällä kun koskaan ei mikään mene ihan kuten siinä vertailukohteiden ykkösessä, Strömsössä!

Kesä on vasta aluillaan, mutta hieman on ajatuksissa vieraillut jo se aika, kun pääsen tekemään pikkelssejä, hilloja ja muita herkkuja säilöön. Hieman on tuota uunintaustakoppia mittailtu siihen malliin, että on tullut jotain tuhrustettua vihkoonkin malliksi. Jonkinlainen pantry/skafferi taitaa, ehkä, puuhastua Jovelan tupaan herkkujen omaksi keitaaksi jo tässä kesän aikana jos tuo isäntä alkaa purkaa sitä romahtanutta uunin taustaa sadepäivinä. Ikean kassillinen tiiltä kerrallaan sekin valmistuu aikanaan. Olisihan se aivan ihanaa jos tuvassa olisi oma viileähuone ruoille. Ehkäpä pakastinkin sinne saataisiin mahtumaan. Noh, se on sitten kun sen aika on!

Vaan nyt alan töihin, joten ihania kesäkuun ensimmäisiä päiviä jokaiselle siellä. Satoi tai paistoi, kesä on nyt.

Jovelan Johanna

26 kommenttia:

 1. Ai miten kiva juttu, että remontin kanssa tulee iloisiakin yllätyksiä! Hienoa :)

  Oikein hyvää hääpäivää näin etukäteen, ja onnea myös uudelle paljulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taru :)

   Aina välillä tulee oikein mukavia yllätyksiä. Mitään hirveenkauheenkamalaa ei ole yllätysten negapuolella osunut kohdalle (kop, kop). Enemmänkin sellaista odotusten mukaista hankaluutta ;D

   Poista
 2. Onnea hääpäivän johdosta ja ihanaa, että talokin yllätti tällaisella iloisella "hääpäivälahjalla". Ne ovat aina mukavia näiden iäkkäiden ystäviemme kanssa, jotka joskus tuntuvat kremppaavan sieltä sun täältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sana tuo krempata! Sopii oikein hyvin tähän röttelöiseemme ;D

   Poista
 3. Onnea teille molemmille hiomisen johdosta♥♥ Palju on kiva ja romanttinen lahja....siellä voitte yhdessä naatiskella..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmastiina :) Nautiskelu aloitettiin intensiivisellä 6 tunnin polskuttelulla!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, muru ja kiitos kovasti näyttelykuvista :)

   Poista
 5. Hyvää hääpäivää!! ♥ Ihanasti teillä siellä arki lähtenyt sujuun, hienoa että talo yllättää positiivisesti. Remppaa tehden aika kuluu mukavasti ja näkee kättensä jäljen, mikäs sen hienompaa. "Röttelöstä" kuoriutuu varsinainen kaunotar. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mervi :)

   Se käden jäljen ja muutosten näkyminen on innostavaa ja palkitsevaa :)

   Poista
 6. Onnea hääpäivän johdosta! Itselläni juuri nyt lihakset kolottavat sen verran raksahommien takia, että ajatus pimenevästä tähtikirkkaasta illasta ja höyryävästä paljusta tuntuu todellakin houkuttelevalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä me eilen todettiin, että palju oli ihan nappiostos. Toisaalla ollaan paljuiltu useamman kerran, mutta ihan huvittavassa määrin tuo puinen vesiastia omalla pihalla tuo iloa. Uskon, että se tulee olemaan meillä käytössä ympäri vuoden.

   Poista
 7. Onnea hääpäivän johdosta <3 ja kiitos jälleen kerran ihanasta postauksesta :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari ja kiitos ihanasta kommentista :)

   Poista
 8. Kunnon perusta pitää pintansa! Tämä kommentti oli siis talosta :-)
  Ihanaa hääpäivää teille!

  VastaaPoista
 9. Onnea hääpäiväparille! Huomenna olisi tarkoitus tulla sinnepäin, käyn laittamassa kesäpaikkamme kesäkuntoon ja koska samalla reissulla pitää käydä keskustassa rahalaitoksessa ( sen ansiosta minulla on oma tupa ja lupa ), niin saattaapi olla, että ajelen ihan uteliaisuuttani Jovelan ohi:). Että jos siellä pyörii semmoinen punainen farmari, niin se olen sitten minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja onnittelut oma lupa, oma tupa -asiasta :)

   Jos ajelit täältä ohi, niin saatoit nähdä isännän seinän kimpussa tai kaverimme hiippailemassa ympäriinsä noin muuten. Herrat erottaa toisistaan siitä, että Jovelan isäntä on tukkavapaa ja kaverillamme taas on sitä tukkaa vaikka muille jakaa! Itse olin työn touhuissa sisällä alkuiltaan saakka, joten en paljoa ulkona ehtinyt sitä ennen olla.

   Poista
 10. Hyvää hääpäivää Jovelan emännälle ja isännälle! <3 Tsemppii röttelökauneuden ilmeen kohennuksen pariin. Suaas nähä miltä seuraavan kerran talovanhus näyttää kun tuun piipahtaan. :) Hihiii, jännittää jo aivan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Höde :) Ainakin tuo julkisivu toivottavasti näyttää erilaiselta :)

   Ja saattaa olla kanoja. Veix meinasi, että voishan noita jotälle kesälle ottaa, mutta saapi nähdä ehditäänkö laittaa asumus kot-koteille valmiiksi.

   Poista
 11. Hyvää hääpäivää ♥
  Palju kuulostaa täydelliselle lahjalle. Nauttikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura :) Kyllä, nautittiin. Ja meinataan nauttia jatkossakin. Kauhian kiva tuo paljuksi kutsuttu vesiastia :)

   Poista
 12. Palju...täydellinen yhteinen lahja <3 meilläkin se on täällä ollut jo ostoslistalla pitkän aikaa mutta ei olla vielä ostettu....Teidän talorojekti näyttää niin tutulta hommalta. Me täällä alamme maalausurakkaan kanssa ja ikkunoitakin pitäisi "vähän" entrata kun lahoavat käsiin meinaan kuistin ikkunat...Mukavaa hääpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sara :) Meillä ei ole kuistilla lainkaan ikkunoita. Toivottavasti nyt saadaan ne takaisin tässä kesällä. Maalaminen on täälläkin edessä, kunhan tuo etuseinä on laitettu. Kyllä jännittää nähdä miltä talo sitten näyttää kun julkisivu on maalattu!

   Poista
 13. Onnea!
  Miten meinaatte tuon uuden ja vanhan laudoituksen kohtaamispaikkaan tulevan sauman peittää, jollain listalla vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Siihen tulee tosiaan lista, kuten on ruukattu tehdä silloin kun vaan osaa seinästä korjataan. Se uusi laudoitus myös tulee kulkemaan eri suuntaan kuin ennen, eli nyt tulee vaakatasoon. Tässä on kuva Turun Museon rakennusperintöpuolelta ja siinä näkyy hyvin, miten ennen on laiteltu ns. säästävällä korjauksella seiniä. Toki toisinkin voi tehdä, mutta me valittiin tämä tapa.

   http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=3990}

   Poista

Kiitos kun kommentoit!