jovela

jovela

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Teillä on kellot, meillä on aikaa

.. sanotaan afrikkalaisessa sananalaskussa, jonka kuulimme juhannusaamuna radiosta. Siinä äitini kanssa puuhaillessamme tuumimme, että moinen kuulostaa kovin sopivalta ajatukselta meillekin ja päätimme viettää juhannusta juuri tuon sananlaskun hengessä. Meillä olikin kovin hauska, oman maun mukaan vietetty juhannusaatto.

Aamupalan jälkeen puuhailimme hieman pihalla. Äiti halusi istuttaa lisää perunaa. Raivailimme hieman isännän kanssa saunan ja kiesitallin välistä ryteikköä, josta kannettiin komeita risukasoja juhannuskokkoa varten. Samassa paikassa heinikon piilossa oli paljon koivupöllejä, joita vietiin saunan nurkalle kottikärryillä.Jovealan juhannuskokkoa poltettiin Jovelan kaltevassa tiilitornissa. Tässä on kierrätys ja hyötykäyttö kohdillaan, sillä tulipesänä on vanha ruostunut tynnyri, tiilet ovat puretusta hormistamme ja kokkona poltettiin raivausrisujen lisäksi  julkisivurempassa poistettuja risoja seinälautoja.

Aamupäivä pihatöissä teki nälkäiseksi. Olimme kattaneet juhannuspöydän tupaan jo edellisenä iltana ja itse tehty mansikkakakkukin odotteli valmiina jääkaapissa.


Meidän tarvitsi vain pestä ja kiehauttaa uudet perunat, asetella sillit ja kalat (graavi-, kylmäsavu- ja lämminsavulohi) tarjoiluvadille, höylätä hieman voita tassillle ja nostaa saaristolaislimppuviipaleet vadilleen ollaksemme valmiita syömään. Työkeikalta jäänyt kyltti on vitsi, isäntä kun ei välitä silleistä lainkaan ja me äidin kanssa taas himoitsemme ranskalaista sipulisilliä ja mustaviinimarjasilliä kuolat valuen. "Private -yksityistilaisuus" -kyltti laitettiin sillilasien taakse, ettei isäntä vaan vahingossakaan söisi näitä isännälle vastenmielisiä herkkujamme!


Ruoan ja kakun jälkeen menimme loikoilemaan lepotuoleihin takapihalle. Mansikkakuohuviini korkattiin, juhannukselle skoolattiin ja radio soitteli  juhannukseen sopivan nostalgisia säveliä. 'Heilu keinuni korkealle' hoilotettiin niin antaumuksella, että linnut taisivat lähteä ennenaikaiselle syysmuutolle!


Isännän lämmittämä sauna ja emännän lämmittämä palju kuuluivat tietenkin juhannukseen Jovelassa. Paljun höyryävä vesi kutsui meitä veteen ja palavan koivun tuoksu lauteille saunaan. Sääennuste lupaili sateita, mutta pisaraakaan ei taivaalta eilen tullut. Pilviä seikkaili taivaalla ja varsinkin aamupäivästä ne olivat välillä kovinkin tummia, mutta sadetta ei tullut ja iltapäivästä alkaen taivas oli kauniin sininen. Aurinko tuntui erityisen suloiselta, kun olimme henkisesti jo varautuneet siihen, että sadetta on tiedossa enemmän tai vähemmän.


Ihana puusaunan tuoksu ilmassa, auringon paiste ja hieman kuplivaa juomaa kaikessa rauhassa, ei voi olla parempaa! Vietimme taas paljussa tunteja. Kuuntelimme juhannusohjelmia radiosta ja katselimme pilvien muodostelemia hahmoja taivaalla. Saarnit heilahtelivat tuulessa ja tunnelma oli sananlaskun mukaisesti kelloton. Kaikki maailman aika pysähtyy kun rentoutuu lämpimässä vedessä viileän tuulen vireen vilvoittaessa kasvoja. Samaan aikaan virkistävä ja rentouttava vaikutus, kuten äitini kuvaa otettaessa totesi.


Tässä kuvassa taidetaan seurata paljusta käsin isännän tarkkuusheittotaidonnäytteitä. Pöllistä maalitaulu ja sitten tarkkana! Kakkosetkin tulivat ulos seuraksemme. Herneet kukkivat, kukat kukkivat, taustalla kukkiensa painosta kumaraan nöyrtynyt lumipalloheisikin jaksaa vielä kukittaa viimeisiä pallukoitaan, vanha omenapuu on tehnyt pieniä omppualkuja ja Jovelan kaltevan tiilitornin takana etenee ponteva rivi perunoita. Suvi oli kuten laulussa, suloinen!


Nautimme kovasti kaikesta täällä väärän vänkyrän röttelössämme ja hurmaavan hulttion puutarhassamme. Viime vuonna emme päässeet juhannukseksi Jovelaan, joten tämä ensimmäinen juhannus Jovelassa kotina oli tietysti aivan ihana ja kovin odotettu juhlapäivä, jota vietettiin kaikesta mahdollisesta nautiskellen. Se, että saimme viettää juhannusta ulkona palelematta, kruunasi kaiken. Taisimmekin nauttia tuosta ulkona olemisesta ja paljusta taas koko rahan edestä, sillä illalla kipittelimme sormet rusinoina sisälle. Tarkoituksenamme oli köllötellä divaaneilla ja katsella juhannuksen henkeen sopivaa Puhtaat valkeat lakanat -sarjaa. Olisikohan kokonainen jakso jaksettu juustoja maistellen katsella, kun uni alkoi jo painaa luomia ja niinhän siinä kävi, että uni voitti. 

Jovelat taisivat olla unten mailla jo siihen aikaan, kun muualla sytyteltiin juhannuskokkoja. Tai mistä me tietäisimme, meilä kun ei ollut niitä kelloja ;)

Jovelan elämäntapayhdistys Ajattomat toivottelevat lokoisaa juhannuspäivää. Paljun piipusta nousee taas savu, joten ei kun rusinoitumaan tänäänkin!

Jovelan Johanna

18 kommenttia:

 1. Vau, ihan "teidän näköistä" meininkiä teillä siellä :)

  Fresitaa oli meidänkin skumppalaseissa eilen iltasella. Se on vaan niin hyvää! Itse en oikeista skumpista edes välitä, mun mielestä Domppakin on pirun pahaa (saakohan tällaista edes sanoa ääneen ;)

  Leppoisaa kylpypäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä ja kun ihan fakta on se, että samppanja ei laadullisesikaan ole välttämättä yhtään sen kummempaa kuin samppismenetelmällä tehty kuohari, niin ei se pelkkä brändi riitä, varsinkaan kun sama paikka voi tuottaa sekä kuoharia että skumppaa riippuen siitä missä kohtaa peltoa alueellisesti rivi kulkee :D Mun makuun samppikset ovat usein liian kuivia, jopa pistäviä. Onneksi on vaihtoehtoja!

   Poista
 2. Leppoisaa menoa teilläkin! Oikein ihanaa ja kellotonta juhannuksen jatkoa Jovelaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, näin viikon jälkeen en viitsi juhannuksia toivotella, mutta hyvää kotiinpaluuta sinne :)

   Poista
 3. Miltä uudet perunat voi maistua ilman silliä!!!??? Ihanalta Jovelan juhannus kuullosti...tuollaisista juhlapäivistä minäkin tykkään...ei mitään älytötä juhlintaa ja juomista. Sopivasti vaan vähän skumppaa ja lasi viiniä..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää sanoa, että perunat ovat olleet hyviä. Tällä viikolla ollaan nostettu omaa ja se on ollut aivan huippuhyvää!

   Poista
 4. Kurkistelin noita sinun muutamia postauksia ja täytyy taas tuumata täällä suunnalla että hiki tulee katsellessa teidän touhuja :D ja etenkin kun tuota paljuakin täällä "kateellisena" katselen. On kieltämättä ollut niin vilu, että tuo palju on IHANA lisä nauttia viileästäkin ilmasta. Oikein rattoisaa Juhannuksen jatkoa sinne päin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltillisesti ollaan täällä kuitenkin edetty. Ei ole ollut hiki hatussa remppa-asioiden kanssa :)

   Poista
 5. Voi että tuo palju olis ihana! Tai vanha kylpyamme pihalla! (Mihin mää sitten vedenkeittimellä lämmittäisin vettä?...no, se siitä haaveesta :D )
  Kelit ei ole olleet ollenkaan niin pahat kuin ennakkoon lupailtiin, ihan tarpeeksi on kerennyt tehdä hommiakin...jotenkin kun ei vaan ihan osaa olla vaan koko päivää :/

  Mutta juhannus on juhannus, ja pääasia että sen saa viettää just kuten hyvältä tuntuu!
  Ja ilmiselvää on, että hyvältä on tuntunut :) - niin täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten olisi sellainen vanha pata? Aurinkolämmitin? Mulla oli alunperin haaveena se ammekin pihalle, mutta tuli sitten solarisuihku, joka taasen oli mennyt rikki talvella, vaikka se oli tyhjennetty. En siis suosittele ko. clasun ulkosuihkua :(

   Poista
 6. On varmasti mukavaa luoda uusia Jovelan omia perinteitä - juhannuksenviettotapanne kuulostaa aivan ihanalta<3 Juhannuksen jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Ylipäätään on mukavaa huomata, että asiat asettuvat uomilleen vaikka ei aina niin suunnittelisikaan. Elo löytää polkunsa :)

   Poista
 7. Oi namskis Jovelan juhannusta! Oivallinen otsikko, olkoon se tän kesän motto kun loma alkaa 2 viikon päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tuo sananlasku on mainio ja olisi syytä taas noudattaa sitä. Viikko on ollut uuvuttava.

   Poista
 8. Satoi tahi paistoi - on kylmä tai lämmin, niin kesä sen on silti :) Elo siellä Jovelassa on aivan ihanan oloista ja blogiasi lukiessa hymynkare nousee kasvoille ja hyvä mieli ajatuksiin - ihanaa kesäkuun jatkoa sinne Jovelaan

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!