jovela

jovela

perjantai 18. heinäkuuta 2014

Ensimmäiset säilykkeet

Ruokakomeroon liittyvät puuhat edistyvät päivä päivältä. Tänään isäntä on saanut muurattua uuniseinän irtotiiliä takaisin paikoilleen. Liikaa ei tohdi purkaa, jotta muurirakenne ei vaan haurastu liikaa. On ollut siis aika aloitella myös säilöntäpuuhat. Aluksi Jovelassa valmistettiin neljää eri säilykettä. Teemme vain kohtuullisen määrän säilykkeitä, omaan tarpeeseen sopivat määrät ja ainoastaan tietenkin sellaisia, joista pidämme. Isäntä ei välitä juurikaan etikkaisista säilykkeistä, joten nämä määrät riittänevät meille hyvin myös vieraiden maisteltavaksi Jovelan illanistujaisissa.


Ohessa reseptejä näihin hyväksi kokemiini herkkuihin siltä varalta, että joku siellä haluaisi kokeilla vastaavia.

Persikka-aprikoosihillo (tämä soveltuu erityisen hyvin maukkaiden juustojen kaveriksi)

2 kg persikkaa ja aprikooseja (2:1)
1 dl sitruunamehua
0,5 dl konjakkia
1 kg hillosokeria
2 kanelitankoa
1 tl vaniljaa (aitoa nestemäistä - ei siis esanssia) tai 2 tangon vaniljat tai pari rkl vaniljasokeria (vähennä tällöin hillosokerista).

Laita kypsät hedelmät hetkeksi kiehuvaan veteen. Irroita kuoret, jotka irtoavat nyt helposti. Puristele hedelmien kivet irti ja laita hedelmäpalat kattilaan. Lisää nesteet, mausteet ja hillosokeri. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Kuori vaahto pois. Anna jäähtyä hieman, poista kanelitangot ja tasaa seos sauvasekoittimella. Purkita.

 Purkin pitsiteippi ja laput Teippitarhasta

Punasipulihillo

Tämä on oma variaationi keskiaikaisesta reseptistä. Maku on kertakaikkiaan mainio. Punasipulihillo sopii kaikenlaisten paistien, riistan ja vaikkapa lihapullien lisukkeeksi.

Purkkien etiketit ilmaistulosteita, myssyt Quoriosa Interiorista.

800 g punasipuleita silputtuna
1 dl vettä
1 dl punaviiniä
4 dl punaviinietikkaa
4 dl dl hillomarmeladisokeria

3 kanelitankoa
1 tl kokonaisia neilikoita
hieman maustepippuria

Kuori ja silppua punasipulit. Pane silppu kattilaan, lisää nesteet ja mausteet. Keitä sipulikuutioita kannella peitettynä 5 minuuttia. Lisää hillomarmeladisokeri, anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Anna hillon jäähtyä hieman, poista kanelit ja muut mausteet. Purkita. Säilytä viileässä. Punasipulihilllo on syötävissä parissa päivässä, mutta maku paranee säilytettäessä.


Kurkkupikkelssi ja Piparjuuri-valkosipuli -kurkkusalaatti

Perusohje on sama, mutta kurkkusalaatti maustetaan valkosipulilla ja tuoreella piparjuurella. Molemmat näistä kurkkuherkuista ovat loistavia lisukkeita liharuoille.

Purkkien vanha paperi on Quoriosa Interiorista ostettua lahjapaperia, sydäntarrat Teippitarhasta.

1,5 kg tuorekurkkua (pikkelssissä raastettuna, kurkkusalaatissa leikattuna pieniksi paloiksi)
0,5 kg keltasipulia raastettuna
tuoretta tilliä

liemi: 4 dl etikkaa
0,5 kg sokeria
1,5 rkl. merisuolaa


Pese kurkut. Poista siemenet. Raasta tai pilko kurkut. Kuori ja raasta sipulit. Keitä liemi ja anna sen jäähtyä hieman. Jos teet kurkkusalaattia, pilko mukaan 2-4 valkospulinkynttä ja puolikkaan peukalon verran tuoretta piparjuurta.

Kurkku-sipuliseosta laitetaan tillin kera purkkiin, jäähtynyt liemi kaadetaan päälle. Sekoita hyvin. Säilytys viileässä. Pikkelssi on syötävissä viikossa, kurkkusalaatti vie hetkisen kauemmin.

Noin! Meillä on nyt tehty kolmisen litraa pikkelssiä ja kurkkusalaattia, litra persikka-aprikoosihilloa ja 2,5 litraa punasipulihilloa. Huomenna jatkamme valkospipulikurkuilla venäläiseen tapaan ja säilötyillä sitruunoilla.

Nam, nam!

Ps. pahoittelen, etten ole ehtinyt taaskaan vierailemaan blogeissanne. Päivät menevät leipätöiden ja Jovelapuuhien parissa nyt kun äitinikin on täällä, iltaisin saunomme tai katselemme yhdessä leffoja. Koneella ei ehdi istuskella kuin tovin kerrallaan, mutta onpahan sitten taas paljon luettavaa kun istun kunnolla alas ja uppoudun tapahtumiinne siellä!

Jovelan Johanna

18 kommenttia:

  1. Nyt on persikat edullisia, joten päätin hyödyntää niitä ja pakastimessa olevia viime kesän keltaisia vadelmia. Keitin persikkavadelmahilloa ja voi että tuli hyvää! Aivan ihania herkkuja teit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosi hyvältä tuo persikka-vadelmahillo!

      Poista
  2. Siellähän on emäntä ollut ahkerana! Varmaan ihan niin kuin Jovelan entisetkin emännät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnen itseni kovin tehokkaaksi ;D Kannan vettä, hilloan ja sotken tupaa, möyrin astioineni kuumassa tiskivedessä kainaloita myöten ja puhaltelen saippuavaahtopalloja ilmaan. Sellaista emäntänä oloahan tämä on ollut ;D

      Poista
  3. Nam! Olispa paikka mihin säilöis :/

    Kiitti muuten siitä taannoisesta teippivinkistä, näemmä sulla on tässä käytössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu! Tuossa keltamössöpurkissa on just SITÄ teippiä! Meillä on näin aluksi kaikki purnukat jääkaapissa. Myöhemmin sitten laitetaan tuonne komeroon :)

      Poista
  4. Todella kauniita purkkeja! Ihailen sitä, kun jokin asia tehdään noin huolella alusta loppuun. Uskon, että ruokavarastosta tulee oikea "helmi" kauniineen purkkeineen ja pussukoineen :o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on nyt niin ihanaa puuhailla tällaisia, kun niin kauan olen haaveillut ihan oikeasta ruokakomerosta. Näin se sitten purkautuu, purkkien koristeluna ;)

      Poista
  5. Aivan ihanat purkit ja reseptit. Kiitos kun jaat reseptiaarteita meille:). Taidan kokeilla ainakin punasipulihilloa kunha täältä vesiltä kotiudutaan. Terveisiä siis Saimaan aalloilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Toi punasipulihillo on meinaan ihan hurjan hyvää!

      Lämpimiä laineita sinne kauniille Saimaalle! :)

      Ps. onko sulla blogia itsellä? Yritin etsiä, mutta en löydä!

      Poista
    2. Minulla ei ole vielä blogia. Kovasti olen pohtinut perustamista:) Blogiasi on aivan ihana seurata :)

      Poista
    3. Perusta ihmeessä! Olisi mukavaa lukea ajatuksiasi ihan bloginkin kautta :)

      Poista
  6. Tosi kauniita purkkeja ja namin näköisiä säilykeitä! Kiitos pitsiteippivinkistä! Olin jo kauan etsinyt muovista pitsinauhaa erääseen tuunausprojektiin, mutta mieleeni ei juolahtanut, että tämmöstä löytyisi teippinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit nyt! Käytän itse paljon Teippitarhan teippejä sekä työssä että kotona. Siellä on noita painettuja teippejä eri levyisinä, mutta myös ihan oikeaa pitsiteippiä, jota meillä on tuvassa mm. astiakaapin hyllyjen reunassa.

      Poista
  7. Täytyypä kokeilla kun kurkut alkavat valmistua. Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
  8. Kiitos näistä, laitan ohjeet talteen,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä :) Ja nämä löytyy myös täältä kategoriasta säilöntä :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit!