jovela

jovela

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Esivilkaisu ruokakomeroon

Ruokakomerolla ollaan edetty raakahyllyjen asennukseen saakka. Laitan muutaman esimaistiaiskuvan näytille, vaikka komerolla ollaan vielä vaiheessa.

Meillä ruokakomero toimii myös ns. kotivarana. Tarkoituksenamme on ylläpitää omaa pientä maalaispuotia, joka yhdessä pakastimen kanssa pystyy tarjoamaan meille tarvittaessa muutamankin kuukauden ruokatarpeet. Tällainen tarve voi olla esimerkiksi pidempi kuljetus- tai ruoka-/kaupan alaan liittyvä lakko tai vakavampi sähkökatkos, joka käytännössä sulkee kaikki kaupat ja myös rahaliikenteen, jolloin ruoan ostaminen on mahdotonta. Kotivaramme on myös lisäturva mikäli kohtaisimme yllättäviä taloudellisia haasteita, joihin emme kykenisi heti vastaamaan. Kotivara on kotiturva, parempi kuin raha pankissa, vaikka sitäkin toki on hyvä olla hieman sukan varressa ja siellä tililläkin jemmassa. Arkikäytössä hyvä kotivara tarkoittaa alentuneita ruokakustannuksia, sillä tarpeet ostetaan tarjouksien mukaan ja samalla kauppakäyntien harventumisen myötä myös kaiken sen muun ostelu vähenee.

Tässä siis hieman esimulgaisua ruokakomeroomme: sisäänastumisnäkymä. Hyllyt pitää vielä hioa ja maalata (syksyllä). Isäntä teki hyllyt itse, jotta ne ovat juuri tuohon tilaan sopivat. Ne on tehty ylijäämäpuusta, joten eivät maksaneet mitään. Muutenkin tämä ruokakomero kustannuksiltaan on halpa, muutaman laastipussin hinnan verran kuluina.
Hellettä paljuun paeten

Jovelan Johanna

24 kommenttia:

 1. Voi miten hieno siitä tuli! Tykkään blogistasi muutenkin ihan hirveästi ja odotan postauksia innolla. Elämänne siellä Jovelassa vaikuttaa ihanan yksinkertaiselta, kiitos, että palasia siitä myös meille jotka vasta haaveilemme sellaisesta! Aurinkoista kesän jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos herttaisesta kommentista, Pia ja hyvää kesää myös sinne :)

   Meillä on muuten yhtenä tavoitteena tuo yksinkertaistaminen. Asioiden järjestely siihen malliin, että elämä olisi yksinkertaista, huoletonta. Siihen on vielä matkaa, mutta matkalla kuitenkin ollaan :)

   Poista
 2. Tosi hieno! Eikä hyllyjä kannata maalata, ne on niin hienot noinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kun ovat hylkymateriaaleista tehty niiden pinnat kyllä kaipaavat hieman viimeistelyä. Todennäköisesti vetelen ne puuöljyllä, joka tekee hyllyistä puulaatikoita vastaavat. nekin olen käsitellyt puuöljyllä ja ko. töhnää on pari purkkia ylijäämänä ;)

   Poista
 3. Näyttää just niin kotoisalta ja ihanalta kuin ajattelinkin :o) ja kiitos, kun liityit blogini jäseneksi / lukijaksi, se lämmitti mieltä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vaiheessahan tuo vasta on, mutta on mukavaa jo päästä mallailemaan :)

   Yritin jättää kommenttiakin blogiisi, mutta blogsteri takkuili ja antoi erroria. Palaan siis uudemman kerran :)

   Poista
 4. Kylläpä on hieno! Tuollainen pitäisi joka kodista löytyä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihan saavutus! Rupuisesta loukosta käyttötilaksi. Olen kovin iloinen!

   Poista
 5. Mulla toimii samanlainen systeemi :-) Juuri nyt on sellaset "syö pakastimesta" viikot menossa.Ainoo josta varottasin,ihan kokemuksen vuoks,kaik kuivatavarat kannattaa laittaa rasioihin tai lasipurkkeihin yms . . .et usko mikä surku oli joskus kantaa kaik jemma varastot roskiin,kun jossain jauhopussis oli tullu toukkia. .Sen jälkeen on kaik jauhot ym sullottu niihin kannellisiin karkkirasioihin ja muihin.Harmi kun mulla ei ole tilaa tollaselle oikein varastolle,nyt kaik kaapit on täys purkkei.Jokos ootte mustikoita käyneet keräämäs?Tääl on kypsiä,mut karhu pyörii nurkis. . .mitähä älämölöö sitä pitäs yksin metsäs. .Hyvät jatkot teille! Aamun lukuhetkiä ootellen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta ja meillä onkin kaikki tuolla (ja tulee olemaan) joko kannellisissa muovilaatikoissa, peltipurkeissa tai lasipurkeissa. Mitään ei voi jättää paljaalleen senkään vuoksi, että meillä oli melkoinen taisto täällä tavella hiirien kanssa. Se yksi komeroon päässyt riittää tekemään melkoista tuhoa.

   Myös siis noiden puulaatikoiden sisällä joko on tai tulee ensi viikolla olemaan muovilaatikot :)

   Mustikoita ei olla vielä keräilty ja itse en niitä voikaan kerätä, sillä mulla on sellainen selkäsairaus, joka estää pyllistely/kumarteluliikkeiden toistamisen. Tai ei se estä, mutta jos teen sitä, kärsin usean päivän sellaisista säryistä, ettei jalkoja voi liikuttaa ilman, että ulina pääsee ja se taas ei käy, koska työt on pakko hoitaa :) Varohan karhuja siellä!

   Poista
 6. Tämä on niin kätevä! Ja nättikin vielä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari! Tämä on myös iso helpotus, kun saadaan nuo varastoruokajutut pois tuvan laatikoista ja lisää muuttolaatikoita sitten sen myötä purettua kun tilaa vapautuu!

   Poista
 7. Tuo muonavarastoajatus on erittäin hyvä. Kävin aikanaan maanpuolustuskurssin ja sen jälkeen olen välillä paremmin, välillä huonommin pitänyt muonavarastoa yllä. Siellä Jovelassa on tuo ruokakomero erityisen viehättävä purkkeineen päivineen :).

  Täällä on keitelty mansikkahilloa helteestä huolimatta. Sain sellaista erityisen makeaa naperomansikkaa edullisesti ja hyväähän hillosta tuli. Perkaaminen oli työlästä, mutta mitäpä ei herkkujen eteen tekisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se sisältö se oleellisin asia on, mutta ei yhtään haittaa jos näkymä on silmällekin pehmeää katseltavaa ;) Kyllä tässä ihan suoraan molempaa haetaan.

   Mansikkahilloa <3 Meillä olisi se edessä viikonloppuna :) Pitäähän sitä hieman hilloakin olla!

   Poista
 8. Unohdin kysyä, mitä nuo pienet punaiset pussukat tuossa seinällä ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Oletko koskaan käynyt Tallinnassa Olde Hansassa (keskiaikaravintola) ja sen omassa pikkupuodissa? Jos olet, muistat varmaan sen ihanan mausteisen tuoksun! Jo joskus 10 vuotta sitten päätin, että jonain päivänä haluan vielä kotiini jonkun tilan, jossa on se sama keskiaikaisten mausteiden ihana tuoksu. 2 vuotta sitten ostimme yhdestä Fiskarsin pikkupuodista nuo 24 puna-valkoruudullista pikkupussia yhteensä 12 eurolla. Viime joulun alla täytin kaikki pussit kaneleilla, aniksilla, kaardemummalla ja kokonaisilla neilikoilla ja nyt ne roikkuvat ruokakomerossa.

   Kun komeron avaa, tuoksu on kuin kävelisi maustekauppaan <3

   Poista
 9. Hyvä ajatus!
  Ja toteutus vielä suloisempi :-)
  Varokaa hiiriä........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Muistatkin varmaan sen viimetalvisen taistomme hiirien kanssa ;D Hiiriasia on otettu huomioon. Kaikki on/tulee olemaan muovi-, pelti- tai lasipurkeissa. Ne eivät vaan välttämättä näissä kuvissa näy ja kaikissa puulaatikoissa ei vielä ole sitä sisuslaatikkoa :)

   Poista
 10. Näyttääpä kivalta, ja hyödylliseltä. Minäkin tykkään että kuivakaapin sisältö on reilu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On se mukavaa ihan ajatuksenakin, että huikoo tai herkututtaa, voi avata oven omaan pikkupuotiin ja tehdä ostoksia kulkematta kassan kautta ;D

   Poista
 11. Voi vitsi, sie oot niin sukulaissielu selvästi! Samoilla ajatusmalleilla elellään... Mun kotivara-ruokakomerossani roikkuu kyltti Country Store :) sieltäpä sitten on mukava "shoppailla" :) Meillä omavaraisuuteen kanssa pikkuhiljaa suunnataan, on kotitarveviljelystä, kanoja, mehiläisiä, tuotantokaneja on nyt tarkoitus alkaa kasvattaa eli kohta on lihaakin omasta takaa :) Harmi vaan, etten minä pysty vielä vuohta ottamaan, maito ja juusto on kaupasta haettava :)

  VastaaPoista
 12. Mehiläisiä olisi kyllä niin hienoa hoidella hunajaa saadaksemme, mutta en tohdi. Olen hieman allerginen, joten parven uhriksi joutuminen voisi olla kohtalokasta ;)

  VastaaPoista
 13. Hei,
  kiitos kauniista blogista, seuraan sitä ihaillen!
  Haluaisin kruunukynttilöilleni tuollaisen puulaatikon (missä esim. sushitarvikkeesi ovat), mistä olet niitä löytänyt?

  VastaaPoista
 14. Kiitos, Hennariina :)

  Meilläkin on kruunukynttilöitä noissa laatikoissa tuvassa. Laatikot ovat Bauhausista. Niitä on alessa pari kertaa vuodessa, taisi olla 2 kympillä kun viimeksi ostettiin. Ne myydään käsittelemättöminä, joten tuo sävy on tehty vetelemällä Pinotexiä sienisudilla laatikon pintaan :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!