jovela

jovela

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Kelpaisi vaikka van Goghille!

Tänään tuo Villa Gerdan kukkaniitty on alkanut kukkimaan ihanan runsaasti. En meinaa saada silmiäni irti tuosta entisestä ryteiköstä, jossa nykyään perhoset lentelevät unikosta unikkoon ja unikot aaltoilevat tuulen mukana. Olen aivan <3. Ensi vuodelle kylvän lisää unikkoa tuonne ja paljon (nyt kukkii ehkä 1/4 nupuista). Muuttukoon vaikka unikkopeitoksi koko pläntti. Oi unikko, miten kaunis oletkaan!Tiesitkö muuten, että unikko symboloi ikuista unta, mielikuvitusta ja runollisesti sanottuna unholaa. Punainen unikko symboloi mielihyvää, valkoinen lohtua. I maailmansodassa Flandersin unikkopelloilla käydyn taistelun jälkeen punaiset unikot ovat symboloineet myös sodassa henkensä menettäneiden sotilaiden muistoa. Kreikkalais-roomalaisessa mytologiassa unikko symboloi myös ylösnousemusta ja uudelleensyntymää. Mikä sopisikaan paremmin Villa Gerdan, kerran jo unohdetun talon ja sen asukkaan kukkaniitylle, kuin iloisen värinen, hentoinen unikko, joka tuo jälleen kerran elämää pienen huvilaparan kupeelle?!Gerdan kukkaniityllä kasvaa ainakin 4 erilaista unikkoa, joista eniten pidän tuosta perinteisestä oranssinpunaisesta lajikkeesta. Gerdan kukkaniitty rajautuu Villa Gerdan ja aidan väliselle alueelle, jonka siimaleikkuualue ennen huvimajaa on merkitty pienillä tolpilla ja narulla.

Mitähän Gerda olisi tästä kukkaniitystään mieltä? Ensi vuonna kukkaniityllä pitäisi kukkia jo muutakin kukkaa, myös valkoista, mutta nyt nautimme veriapilasta ja unikoista.

Taitaisi Gerdaakin hymyilyttää. 

Ps. Meillä kävi taas aamusella yllätysvieraita. 2 hurmaavaa lähialueella asuvaa ladyä rohkeni hurauttaa autolla Jovelan pihaan seurattuaan pitkään talon muutoksia ohi ajaessaan. Aivan ihania ihmisiä! Saimme kiitokset ja kehut "kulttuuriteosta" eli siitä, että olemme pelastaneet tämän talon ja korjanneet sitä vanhaa kunnioittaen. Tuntuipa mukavalta palautteelta! Sinällään hassua, että 3 päivän sisällä meillä on kiepsahtanut kahdesti yllärivierailijoita (lauantainen oli tosin naapurustosta tuttu), mutta kuitenkin molemmilla kerroilla olen sattunut olemaan puhelimessa yhden ja saman ystäväni kanssa juuri sillä hetkellä, kun yllärivierailija saapuu pihaan!

Nyt järvelle ja onkimaan isännän kanssa! Päivän työt ovat päättyneet (oli mukava työpäivä, todella kiva) ja hellettä piisasi (oi ihana palju, jonne saattoi pulahtaa vartiksi jäähylle). Kalaan siis! jospa tällä kertaa onnistaisi!

Jovelan Johanna


22 kommenttia:

 1. Ihanat unikot, niitä ei voi olla pihassa koskaan liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot on kuin perhosia itsessään! Heti aamulla taas menin kurkkaamaan mitä kukkaniitylle kuuluu. Lisää on vaan tullut. Ihanaa!

   Poista
 2. Aah...unikkopelto...kaunis..
  mulla vain muutama punainen kukkapenkissä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin jokunen vuosi sitten kasvattaa unikkoja möksällä. Ei onnistunut yhtään. Ehkä maa ei ollut sopiva. Tuossa Gerdan kupeella näyttävät viihtyvän oikein hyvin :)

   Poista
 3. Voi kuinka upeaa. Sopivat teille täydellisesti! Toivottavasti oli kalaonnea!

  Olen alkanut itsekin haikailla paljua, joten kiinnostuneena luen, missä yhteyksissä sitä kulloinkin käytätte ja mitkä ovat kokemukset. Ilmeisesti olette tykänneet kovasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut kalaonnea, ei, kun ei päästy kalaan laisinkaan :D On ollut niin kuivaa, että madot ovat liian syvällä jaksaaksemme kaivaa niitä tässä lämmössä. Yritettiin kyllä, mutta luovuttiin ajatuksesta ja ryhdyttiin sen sijaan kastelemaan kasvatettavia. Käy se niinkin, jotain saalista sekin ;)

   Paljusta. En keksi mitään negatiivista sanottavaa! Paras ostos sitten uuden savupiipun! Me paljuillaan yleisimmin saunonnan yhteydessä (me saunotaan ainakin sen 3 krt/viikko, koska meillä ei ole kylpyhuonetta) ja paljuun on mukavaa mennä puhtaana. Näin helteellä palju on aivan ihana kun pääsee vilvoittelemaan veteen. Paljun huolto, jota etukäteen ajattelin ehkä työlääksikin, on ollut helppoa. Tyhjennys vie pari tuntia, mutta mitään vaivaa siitä ei ole, vesi vaan lorottaa pois (meillä omppupuulle). Sitten hieman letkusta vettä, varrellisella harjalla ja mäntysuovalla putsaus (vie n. 10 minuuttia) ja lopuksi uudet vedet sisälle. Meillä täyttö (160cm palju) vie n. 2 tuntia puutarhaletkulla täyttäen ja vettä menee 2500 litraa. Paljumme lämpiää n. 2-3 tuntia riippuen mitä poltetaan ja onko kuomu päällä. Ei sekään ole työlästä; aina välillä vaan käy lykkäämässä lisää poltettavaa. Olen ymmärtänyt, että sisäkaminallinen lämpiää nopeammin kuin ulkokaminainen. Meillä vesi tulee porakaivosta 63 metrin syvyydestä, eli on aivan jäätävän kylmää! vaihdamme veden kokonaan kerran viikossa, mutta osa vedestä vaihdetaan joka käyttökerran jälkeen, koska ihosta irtoaa kuitenkin kuollutta solukkoa, joka näkyy veden pinnalla. Suihkimme sen pois antamalla paljun ylivuotaa riittävän ajan, usein noin 10 minuuttia. Meillä mittauksen mukaan porakaivosta tulee vettä 1200 l tunnissa, joten n. 200 litraa vaihdetaan vettä.

   Mun kokemukset ovat siis pelkästään positiivisia ja olen oikeen yllättynyt siinä, ettei sen käyttö ja huolto olekaan oikeastaan yhtään hankalaa :) Emme ole katuneet hankintaa hetkeäkään ja odotamme jo kovasti syys- ja talvikokemuksia, vaikka niiden saapumisella ei todellakaan ole kiire ;)

   Poista
 4. Unikot ovat niin kauniita!
  Itse ihailin unikoita ajaessamme Saksassa vuosia sitten. Unikoita oli tienvierillä samaan tapaan kuin meillä lupiineja :-)
  Onneksi ovat aika helposti leviävää lajikettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me myös! Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa. Olimme Bornholmin saarella prätkähäämatkalla 2008 ja siellä oli aivan henkeäsalpaavan kauniita unikko peltoja. Jos silloin taisin isännälle sanoa, että joskus sitten meillekin ;)

   Poista
 5. voi vitsi teitä <3 illallakin ajattelin teitä ja kotianne lämmöllä, että miten hienosti ootte siitä remontoineet ja miten ahkeria ootte! oon niin onnellinen kun ootte löytäneet sen täydellisen talon :) ja on ollu ihana lukea tiheitä päivityksiä teijän arjesta. oon myöski samille vähän väliä sanonu että "arvaa mitä jovelassa on taas tehty" :D saat minut aina innostumaan kauheasti, nyt haluisin pihan täyteen unikkoja! ja sellaisen näppärän kastelijan, ettei tarvis letku kädessä seistä peukalo reijän tukkeena niin että se sinertyy kun vesi on niin kylmää ;)

  lempeää kesänjatkoa <3 oot ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pnda! Miten ihana yllätys! Mäkin, yhä edelleen luen teidän kuulumisia kerran viikossa (nyt kun olet tehnyt viikkotiivistelmäpostauksia) ja tosi usein tulee isännälle kerrottua mitä teillä on tapahtunut!

   Kuules, kurkkaan oliko mulla vielä jossain tallessa sun osoite. Jos on, niin laitan sulle tulemaan tuollaisen sadettajan - meillä on meinaan ylimääräinen ja sulla ei taida olla Biltemaa ihan siinä nurkilla, eikä taida kantsua yhden muoviplätän takia lähteä verkkokaupasta tilaamaan. Jos mulla ei ole sun osoitetta tallessa, tulen huutelemaan blogiin ;) Ymmärrän niin hyvin ton "peukku jäässä putken päässä" kastelun :) Kyllä sun nyt täytyy tuollainen sadettaja saada ;)

   Lämpimiä terveisiä sinne koko köörillenne, mussukoista tassukkaisiin ja kotkottavista suriseviin!

   Poista
  2. voi, sie oot aarre <3 kiitos ihan kauheasti! :)

   Poista
  3. Juuri on lähdössä muiden mukana :) Ehtii varmaan viikonlopuksi sinne. Pääsee lapset hyppelehtimään suihkulähteeseen hellepäivinä ;)

   Poista
 6. Oi Oi Mikä niitty. Meidän pihassamme ei ole unikot viihtyneet. Monia lajikkeita siemenestä taimiin on kokeiltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kovin epäuskoinen siemeniä kylväessä. Ajattelin, ettei sieltä nouse kuin joku yksittäinen unikko, mutta nuo selvästi tykkää tästä maasta. Ravinteikasta se onkin! Kun kukaan ei haravoi kahteenkymmeneen vuoteen saarneista putoavia lehtiä, maan ravinteikkuus on kohdillaan ;)

   Poista
 7. Upeat niitty!
  Mukavaa tuollainen, kun ihmiset vaan pipahtavat ohi kulkiessaan..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungissa olisin ollut kauhuissani ja suunnilleen 112:sta näppäilemässä ;D Erikoista, miten täällä tämäkin asia on ihan eri juttu. Asennekasvattava talo ;D

   Poista
 8. Niin kaunista!
  Minä olen nyt jättänyt osan nurmikosta ajamatta ja se on täynnä päivänkakkaraa. Ajatella, jos en olisi ajanut muualta, niitä kakkaroita olisi kaikkialla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänkakkarat <3 ne on kyllä niin kauniita myös! Mun mielestä on hauskaa, kun on joitain kohtia pihalla, joissa luonto saa ottaa vallan ja tarjoilla sitten tuollaisia päivänkakkarayllätyksiä. Nooh, meillä tosin on toisin päin, yritetään hillitä ja hallita edes muutamaa nurkkaa tästä villilästä!

   Poista
 9. Uijui unikot! Kauneutta parhaimillaan;)

  VastaaPoista
 10. Pitää blondina kysyä, että laitoitko unikon siemenet ihan kunnon multaan eli maa muokattuna vai heititkö ihan heinikon päälle? Minäkin tahdon unikkoa!

  Kati

  VastaaPoista
 11. Me käytiin keväällä Turussa puutarhamessuilla ja sieltä ostettiin valmiit kukkaniittyseokset, jotka on päältäviljeltäviä, eli ei laiteta multaan. Niiden siementen sekaan lisättiin paljon unikkoa, mutta ohje pysyi samana. Ihan heinikkoa tuo alue ei meillä ollut, se oli aikalailla raakaa maapintaa. Olin kovin epäileväinen lähteekö muka pelkästään siemeniä viskomalla mitään kasvamaan, mutta toden totta, eivät ne kukatkaan siemenilleen kuoppia kaiva kun ravistelevat pienokaisensa maailmalle ;)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!