jovela

jovela

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kyllä meitä silloin niin nauratti!

Kuinka tehdään ruokakomero Jovelaan? Purkamalla ensin vanha uuni ja sen hormi pois, jotta saadaan uunihuone uusiokäyttöön! Ihan iisiä, pikkujuttu! Sehän tietysti käytännössä tarkoittaa sitä, että pihalle kertyy valtaisa tiilivuori. Tähän menee noin viikko. Kuvassa neljännes vuoresta. Ei paha, ei. Vielä.Koska ennen vanhaan kaikkialla katosta lattiaan käytettiin rakennusaineena hiekkaa -  tai mistä minä tiedän miten ne nykyään tehdään, ihminen joutuu kaivamaan ja kärräämään sitä hiekkaa ja muuta röpelöä kottikärryillä tuvasta pihan puolelle kuin louhoksella konsanaan. Tässä suunnilleen kuorma 100. Joku tiiveys- ja tilavuusguru voisi tulla meille toteamaan fysiikan lait ja mittausmenetelmät vanhenneiksi. On aivan mahdollista saada esimerkiksi arviolta 3 kuution tilaan 6 kuutiota hiekkaa ja röpelöä. Onneksi meillä oli uskollinen kaverimme punainen rakennusimuri, jolla sitten ottaisimme ne ihan viimeiset hiekat ja purkupölyt pois ruokakomerotilasta. Oli, huomatkaa sanamuoto. Meillä oli uskollinen rakennusimuri. Meillä myös oli tuon tulevan ruokakomeron edustalle levitetty punainen matto, eli ruskeaa voimapaperia ja sen päällä paljon hiekkaa. Hiekkaa oli myös suunnilleen ammeellisen verran siellä komeron sisällä.

 Tässä vaiheessa tulee se osuus, jota voisi sarkastisesti kutsua..

Kyllä meitä silloin niin nauratti!

Rintamarikkuriksi ryhtynyt punainen rakennusimurimme teki meille temput. Veti hieman sanattomaksi, kun kaiken sen jo olemassa olevan pölyn, hiekan ja sotkun keskelle tyyppi päättää puhaltaa tankillisen hiekkaa suoraan ja kaikkialle tupaan.
Kun sanon että puhalsi kaikkialle tupaan, vähättelin. Kun masina puhaltaa ämpärillisen verran hiekkaa ja rakennuspölyä tupaan, kyllä siitä osansa sai naapurihuone kammari ja niiden kaverit eteinen ja vessatilakin. Tuota hötöä oli ihan kaikkialla, lattiasta kattoon, jokainen tavara, pinta ja tekstiili ruskeana. Kun eilen täällä ilmankosteus oli vielä luokkaa turkkilainen sauna, voimme todeta, että ei naurattanut. Siivoaminen oli yhtä tuskaa. Ensinnäkin tuo sotku jämähti kaikille pinnoille (ilmankosteuden vuoksi) kuin petsitahna. Saatoin pyyhkiä pöydän viisi (5 kertaa) ja yhä edelleen likaraidat vaan liirailivat ees ja taas. Kun pöytä oli mielestäni puhdas, pyyhkäisin pinnan vielä valkoisella paperipyyhkeellä, joka muuttui heti harmaan ruskeaksi.

Kaikki matot ja tekstiilit pöytälinoista astiapyyhkeisiin, miinus verhot, meni pyykkiin.Mukaan lukien tuolien pääliset.Kaikki, joka ikinen tavara purkista lampunvarjostimeen putsattiin pölyhuiskulla (ei riittävä) ja siivousliinoilla, joita kului 80 kpl. Verhot putsattiin ravistelemalla, harjaamalla ja puhaltamalla. 4 ikkunaa, 8 verhoa katosta lattiaan. Ikkunatkin, jotka näyttivät siltä kuin leipuri olisi riehunut ruisjauhoineen tuvassa, pyyhittiin ikkunaliinoilla. Moneen kertaan. Ja sitten vielä ainakin kerran. Tai kaksi.Vuodevaatteet vaihdettiin, mattoja hakattiin ja ravisteltiin, joutuvat pesuun ja j o k a i n e n mööpeli puhdistettiin kauttaaltaan yksi kerrallaan. Lattioita kuurattiin musta likavesi noruen, eikä vieläkään ole ihan puhdasta lattioiden osalta.
Vaan tulipas tehtyä joulusiivous heinäkuussa. Tuvassa tuoksuu Tolulle ja ruokakomeroprojektissa ollaan päästy sen karmeimman osuuden voittopuolelle. Paljon on vielä tekemistä ennen kun pääsen siihen mukavaan osioon, eli laittamaan sievää purkkia riviin ja keittelemään niihin sisällöt. Sitä vaihetta taidan nyt odottaa entistä enemmän.

Ei se aina mene toivotulla tavalla, eikä aina selvitä ilman ärräpäitä, mutta kyllähän se niin on, että lasi punaviiniä ja sauna huuhtoo pois sekä sisäiset että ulkoiset pölyt. Näin myös eilen ja puoleltaöin saimme jo nauttia saunapuhtaina sängyllä loikoillen (kynttilänvalossa) huikeaa showta ulkona, kun sata salamaa iski tulta ja taivas kumisi hurjana. Tänään onkin sitten taas uusi päivä, jotain se tuo tullessaan. Jos ei muuta mainittavaa, niin sen, että olen tänään ikävuosina vuoden eilistä vanhempi!

Sitkeät sissit yhdistyksen sihteerinä

Jovelan Johanna

37 kommenttia:

 1. Ei voi kuin ihailla, miten positiivisesti tämänkin jaksoit kirjoittaa! Meillä putsattiin takkahuoneen vieressä olevan kellarin seinistä vääränlainen pinnoite ja takkahuoneeseen karkasi pölyä - mutta se oli minimaalista tuohon verrattuna! Huh - olette kyllä tosiaan sitkeitä sissejä!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se uskomatonta, miten rakennuspöly pääsee joka paikkaan! Justiinsa putsasin korvat koirilta ja eikös sielläkin ollut pölyä :D

   En nyt tiedä kuinka positiivisesti tuon eilisen otin, mutta siitä selvittiin kahdestaan. Kyllä se harmitti, mutta mitäs sitä pidemmäksi aikaa harmittelemaan. Tulipahan siivottua kunnolla, että jotain positiivista tästäkin syntyi!

   Poista
 2. Oh, imuriongelmia lukuunottamatta tuo hiekan kuskaus kuulostaa niin tutulta :D Montakohan kuutiota sitä lapiolla meidän lattian alta kaivettiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tonneja :D Meillä on ullakolla sama juttu edessä. Siis hiekan poisto, toivottavasti ei uusinta eilisestä ;D

   Poista
 3. EIKÄÄ!!! :D No mutta mitäs mainitsin siitä "puhdistuksesta" ennenkuin vuosia täyttää.. Kait näit vois luokitella jo jollain tapaa samanlaisiks, sun ja mun puhdistus!! ;D Heeh, hmmm. Yhdet onnittelut jo saitki perille mutta laitetaas vielä toinen!! HIRMUSTI ONNEEEE JOVELAN EMÄNTÄ, onnee onnee onnee!! Huraa, huraa, huraa! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkasen pisti tämä "puhdistus" luonnon koville, mutta sellaista se on. Sarkasmilla kuitataan märyt.

   Kiitos tuplista <3

   Poista
 4. Teit(te) sitten oikein kunnon synttärisiivouksen? Että uusi vuosi alkaa puhtailta pinnoilta :D
  Ziisus, olis siinä erinäinen ärräpää meikäläiseltä päässyt....en tiedä kuin sauna ja palju ja viini olis auttaneet...mutta oikein paljon onnea, Tahvo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä Tahvo hieman narisi ja mutisi jynssätessään, mutta se nyt on vaan sellaista silmänlumetta, jolla saa puhtia hommiin ;D Isäntä taas suhtautui asiaan kuten kaikkeen muuhunkin. Ei narissut tai mutissut.

   Kiitos onnitteluista <3

   Poista
 5. Onnea ja aurinkoa synttäritytölle! Nyt ei sitten ainakaan tartte enää siivota jos vaikka sattuu synttärivieraita tupsahtamaan paikalle ; ) Mutta oikeasti, kyllä tuollaiset sotkut ja harmit ketuttaa ihan valtavasti tapahtumahetkellä ja siivotessa erityisesti. Onneksi sitten jälkeenpäin näille voi jo hymyillä : ) Ruokakomerosta tulee varmasti hieno, niin kauniilta näyttää teillä kaikki! Just selailin sun postauksia taaksepäin ja ihailin keittiöpuutarhaa ja siellä kasvavaa runsasta satoa, aah!

  Kivaa viikkoa sinne Jovelaan ja tsemppiä komerohommeleihin : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi <3 Aurinkoa täällä piisaakin taas tänään. Kuuma on. Saa nähdä pistääkö ukkosen puolelle illemmalla uudelleen. Eilen oli jo sellainen jytinä päällä, että toinen koira meinasi läähättää itsensä pöhköksi.

   Ruokakomerosta tulee taatusti hauskempi paikka, mitä se hiirenpapanoineen ja hämähäkinseitteineen uunintaustahuoneena on ollut. Ei siitä mitään hiaaaanoa ole tulossa, mutta eiköhän me siitä sellainen kodikas rönttölä saada tehtyä ja ihan varmasti käytännöllinenkin :)

   Poista
 6. Voi mahotonta sentään! On siinä ollut hommaa...mokoma imuri..:(( Otsikoksi olisi tainnut sopia paremmin, "Kyllä minä niin mieleni pahoitin"..:D
  Onnea vuotta vanhemmalle Johannalle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarkastin kääntäisi otsikon selkokielellä "kyllä meitä silloin niin vtutti" mutta eihän sellaista nyt sovi laittaa otsikoksi ;D

   Kiitos onnitteluista <3

   Poista
 7. Voi herrajjestas!!!!! Mutta onneksi kaikki nyt ohi! Hyvää syntymäpäivää!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jaana <3

   Ohi on (kop, kop) ja nyt jo naurattaa. Rakkaudella ja rähinällä tätä röttelöä tehdään!

   Poista
 8. Ou nou! Tuo ei paljon naurata, paitsi jälkeenpäin. Meiltä pääsi kerran keskikerroksessa tuhkaimurin säiliöllinen tuhkaa pitkin huushollia. Korkean tilan kautta myös yläkertaan, tietty. Siinä oli kämppä aikas mustanaan jonkin aikaa. Vaikka nauratti sekin, sitten joskus myöhemmin.

  Parempaa päivää ja hyvää synttäriä!

  VastaaPoista
 9. Tuhkaimuri! Voi sun sanonko mitä! Tuhka on vielä niin superhienojakoista ja ihan pienikin määrä tuhkaa tekee kivat viirut kun sitä yrittää siivota. On teillä ollut jamit siellä tuollaista siivotessanne. Onneksi näille osaa nauraa jälkikäteen.

  Kiitos onnitteluista <3

  VastaaPoista
 10. O-ou. Voi imuri sentään. Melkoisen projektin järjesti teille. Tässä on sitten sitä muistelemista niinä kuuluisina vanhuuden päivinä.

  Onnea syntymäpäivän johdosta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura <3

   Tämä muisto ei peity pölyyn ;D

   Poista
 11. Voi ei! Itsellekin tuli melkein hiki tuota lukiessa :oD onnittelut synttärisankarille :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari <3

   Ja arvaa vaan oliko hiki eilen jynssätessä ;D Täällä oli lämpöä +30c ja ukkosta ilmassa. Hiki valui norona otsaa pitkin :D

   Poista
 12. No nyt on sit hyvä nauttia synttäripäivästä puhtoisessa kodissa :) Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Njooh, ei ihan kyllä kaikki yhdellä putsauksella lähtenyt ;)

   Kiitos onnitteluista <3

   Poista
 13. Meillä joskus muinoin vaihdettiin 50-luvun kerrostalossa parvekkeen kaksois-ovi ja vieressä ollut ikkuna repien koko höskä seinästä pois ja ystävällisesti remppamiehet olivat jättäneet ulko-oven käytävään auki, samaten siinä samaisella suoralla linjalla olleen välioven, joten sitä vuosikymmenien pölypotaskaa oli joka paikassa, joka huoneessa. Minä tulin kotiin tähän ihanuuteen kuumeessa ja vatsataudissa (äärimmäisen harvinaista, että edes sairastan) joten ämpäri seuralaisenani huutelin sohvan pohjalta (silloin selkäsairaalle) miehelle, mitä pintaa seuraavaksi pitää putsata :) Mutta täytyy sanoa, että tuo teidän urakkanne oli vielä kauheampi :D (anteeksi hymiö...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hurja! Kylläpä osui teillä kurjaan saumaan moinen!

   Poista
 14. Onnea kovasti!
  Olipas teillä suursiivous.....mutta kauheasti ette -onneksi - ole joutuneet takapakeista kärsimään ennen tätä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain pientä pitää aina olla, että pysyy nöyränä ;D

   Poista
 15. Uuuuh, heikkohermoisempi olis vanhentunut 10 vuotta tuossa puuhassa ;( Joskus on Strömsö vähän turhan kaukana! Minä ainakin inhoan siivoamista, just tuollaista p*skapuuhaa. Rakastan remontin tekoa ja sitten sitä valmiin sisustamista mutta en luuttuamista. Oisin varmaan pistänyt oven kiinni ja mennyt suoraan saunaan sen punkun kanssa :))) Reippaita olette ja hienoa jälkeä saatte taas tehtyä meille ihailtavaksi! Hyvää synttäripäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ps. Mekin kipaistiin uusi arkkupakastin edellispäivänä eli jään seuraamaan mielenkiinnolla sun pakastuspuuhiasi :) Tornadoa peläten...toistaiseksi siellä on jääpalat ja raparperit, hyvässä järjestyksessä, haahaa!

   Poista
  2. Kiitos, Sanna <3

   Ei muuten ollut kaukana täälläkään tuo pako paikalta, mutta kun ukkosmyrsky läheni, oli pakko vaan siivota, ellei sitten olisi halunnut viettää yötä saunassa sen vinkkupullon kanssa :D

   Meillä on pakkanen jo 2/3 täysi. Käytiin hieman kaupoilla ;D

   Poista
 16. Jösses. Kylmä hiki nousi pintaan pelkästä ajatuksestakin. Mä oisin varmaan ekaksi itkenyt viikon ja sitten soittanut siivousfirman paikalle :) Onneksi Jovelan emännän asenne on reippaampi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Olisihan sekin tietysti ollut ratkaisu, mutta kun siivousfirmasta on aika hankalaa saada ketään hätiin sunnuntai-iltana ja teki mieli päästä nukkumaan joskus ennen aamua, ei siinä auttanut kun toimeen ryhtyä kahdestaan. Onneksi tuo isäntä on sitä sorttia, että siivoushommatkin luonnistuu.

   Poista
 17. Voi kauhee! Mä pitelen täällä kasvojani, ku ahdistuin niin paljon. Inhoon kaikkea ylimääräistä siivoomista!
  Mut kaikesta huolimatta, ONNEA! Ja oli mahtava ukonilma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista <3

   Tuo eilinen ukkosmyrsky osui ihan oikeaan paikkaan. Oltiin juuri tultu saunasta. Oltiin puhtaita ja koti oli jo siisti. Talossa tuoksui tolulle. Sytyteltiin kynttilät, pistettiin äänikirja höpöttämään (lähinnä koska toinen koirista pelkää niin ukkosta) ja siinä sitten vaan köllittiin puhtaissa lakanoissa sateen piiskatessa ikkunaan. Se tuntui kokonaivaltaiselta puhdistukselta, kun helteen kuivattama maakin sai vettä niskaansa ja ilmassa ollut paine purkautui. Uni oli rentouttava.

   Poista
 18. Eikä! :D Niin repesin, anteeks vaan :O Mutta tuo onkin just niitä tilanteita, joille voi nauraa jälkeenpäin vaikka siinä tilanteessa vois mieluummin itkeä :)
  Hirveesti synttärionnea ♥

  VastaaPoista
 19. Tragikomiikkaa!Nää on just niitä juttuja,joille voi jo illalla saunoessa vain nauraa.Tää on niin ihana blogi!Olisin iloinen,jos useampikin ihminen maailmassa kykenisi tuottamaan ympärilleen hilpeyttä ja valoa.Onnea projektiin edelleen.Meillä vasta talon suoristus alkamassa.Huumoria siis tarvitaan vielä moneen otteeseen täälläkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Karoliina :)

   Huumoria, iloa ja onnistumisen tunteita sinne oman talolle kanssa!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!