jovela

jovela

lauantai 12. heinäkuuta 2014

Organiseerausta (pakastin ja ruokakomero)

Nyt se on silviissiin, että meille tuli se pakastin. Pääsemme pakastamaan ruokaa, hyödyntämään tarjouksia, eikä joka jäätelöä varten tarvitse ajella kylälle lipomaan sitä ainukaista tötteröä. Olen iloinen! Tuossa se nyt on, vanhaa uunimuuria (pintasiloittelu kesken) vasten.


Aiemmin juttelin täällä pakastinbroblematiikasta, johon sitten kehittelin ratkaisuja. Kaappipakastin on toki kätevä, vie vähemmän lattiapinta-alaa, mutta sinne ei mahdu yhtä paljon ruokaa kuin arkkupakastimeen, eikä sellaiset ole itselläni oikeen asiaansa ajaneet ennenkään. Jotenkin ne luukut aina irtoavat, vetolaatikot jäävät jumiin ja ikinä ei oikeen muista mitä siellä takaosassa on. 

Noh, koska tupamme on vajaa 40m2, tuo lattiatila ei ole meille ongelma. Arkkupakastin siis! Arkkupakastimissa taas kuitenkin on sellainen universaali ongelma, että sieltä tuppaa olemaan hankalaa ottaa pakasteita pois riittävän nopeasti, koska mitään ei meinaa löytää. Alkuinnostuksessa toki kaikki on omilla paikoillaan melkein viivottimella kohdistettuna, mutta annas olla kun arki astuu kuvaan, niin pakastimen sisällä näyttää vierailleen parikin tornaadoa - itselläni ainakin. Mitään ei meinaa löytää, eikä ole oikeen kunnon käsitystä siitä mitä pakastimessa ylipäätään on, vai onko ollenkaan. Lisäksi lyhyelle ihmiselle, kuten minä, arkkupakastimet ovat usein aika hankalia käyttää. Siinä saa olla pakastimen sisällä suunnilleen käsiseisonnalla kintut ilmaa huitoen, jos jotain meinaa sieltä pohjalta tonkia.

Olen nyt tyytyväinen omaan ratkaisuumme. Ensinnäkin tuo pakastin on mitoitukseltaan itseäni ajatellen oikein passeli - yllän myös takareunan pohjaan. Muutenkin se on mitoitukseltaan jotenkin miellyttävä, ei mikään rohmelo. Tuo pakastin vetää 200 litraa muonaa ja riittänee meidän 2 hengen talouteen hyvin, koska säilön muuten paljon (tai ainakin on tarkoitus säilöä paljon, toim.huom). 

Alunperinhän pohdin sellaista, että hommaisin ostoskoreja pakastimeen. Sattumalta meidän olemassa olevat säilytyskorit sopivat täydellisesti juuri tähän pakastimeen, joten käytimme tietenkin niitä. Ideana on se, että jokaisella ruokaryhmällä on oma kori, johon kyseiset ruoat laitetaan. Lisäksi tulee tiestysti olla sekalaiskori.Meidän pakastimeen mahtuu 9 kpl (n. 30x40cm) koria, lisäksi on tuo pakastimessa valmiiksi ollut ritiläkori. Olemme alustavasti suunnitelleet seuraavaa jakoa: 1. sekalaiset, 2. perunapakasteet, 3. kalat & äyriäiset, 4. marjat, 5. leivotut, 6. paistit & linnut, 7, muut lihat & makkarat, 8. vihannekset, 9. koirien ruoat ja pakastimen mukana tulleeseen ritiläkoriin saa sitten ne jäätelöt, jäädytetyt pestokuutiot ja sitruunamehukuutiot jne pikkujäädytettävät.

Pakastan koreihin tulevat tuotteet ilman myyntipakkauksia laittamalla ne littaniin käyttöannospusseihin, elleivät ne ole valmiiksi sellaisissa. Teen pakastimen sisäoveen vielä lappusen, josta näkee missä rivissä ja missä kerroksessa mikin raaka-ainekori sijaitsee. Sitten on helppoa nostaa ko. rivin päältä pois ylimääräiset korit ja napata haluamansa juuri sen tuoteryhmän korista.

Ruokakomero

Ruokakomeron raivaaminen on edistynyt hyvin. Pihalla on melkoinen läjä purettua tiiltä ja läjäpäin mursketta, jota levitetään Gerdan edustalle. Tulee hyötykäyttöön sekin. Myös tiilet tulevat uusiokäyttöön, niistä tulee kesäkeittiö pihalle.

Vielä on raivattavaa..

Ja katto pitää umpeuttaa..Tuohon niitä hyllyjä sitten tehdään, kun sinne saakka päästään. Paljon on vielä hommaa ennen kun sievät hillo- ja pikkelssipurkit kavereineen pääsevät ruokakomeroksi tunnistettavaan tilaan.Olen tehnyt hieman haavelistaa siitä, mitä ruokakomeromme hyllyiltä voisi perusraaka-aineiden, kuten riisin, jauhojen, pastojen jne. lisäksi löytyä. Nämä ovat toivelistalla, katsotaan sitten mitä saan/saamme aikaiseksi:

Valkosipulikurkut venäläiseen tapaan
Kurkkupikkelssi
Kurpitsapikkelssi
Punasipulihilloke
Balsamico-karviaiset
Marinoidut kanttarellit
Marinoidut valkosipulinkynnet
Säilötyt sitruunat
Pihlajanmarjahyytelö
Mustaviinimarjahyytelö
Hillot

Ruokakomeron kanssa huhkiminen on raakaa hommaa. Se on hikistä, likaista ja pölyistä. Homma jatkuu tänään, mutta sitä ennen piipahdamme Turussa syömässä ja ostamassa muutamia tarpeita. 

Siispä, hauskaa lauantaita itse kullekin siellä. Jovelat hyppäävät nyt pätsiin nimeltä auto ja kääntävät nokan kohti Suomen Turkua.

Ps. Ensi viikolla meinaan pitää muutaman lomapäivän. Äitini on tulossa, joten lähdemme tutkimaan taas maailmaa. Kohteena ainakin Rauma, jossa meistä kukaan ei ole käynyt aikaisemmin. Perjantaina on tiedossa festarit lähialueella, jonne lähdemme yhdessä paikallisen tuttavapariskuntamme kanssa. Tämä viikko on ollut oikein mukava ja seuraavasta näyttäisi tulevan myös mukava. On ihmisen hyvä olla!

Jovelan Johanna

33 kommenttia:

 1. Kovasti olette taas huhkineet, senkin työmyyrät :) Tuo pakastinsysteemi kaikkineen kuullostaa kyllä ihan mahdottoman kätevältä! Muistankin, että noista oli jo joskus aikaisemminkin puhetta suunnitelmien muodossa. On jäänyt mieleen, monien muiden huippujen suunnitelmiesi ohella. Jos joskus on oma arkkupakastin, tulen pöllimään ideasi :)

  Vanha Rauma on todella kaunis paikka! Kannattaa siis ehdottomasti käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä se tuota kurjaa purkuhommaa tekee. Musta ei olisi mitään apua siinä, eikä tuohon tilaan olisi mahtunutkaan purkuvaiheessa kuin yksi. Ideat ovat täysin pöllittävissä, siksipä niitä tänne laittelen, jos hömpötyksistäni olisi muillekin jotain hyötyä ;D

   Poista
 2. Huomenta Tahvo :D
  Oikein kivvaa viikonloppua unikkopellon kupeeseen! Piti jo kommentoimani tuota edellistä suloisuutta, mutta blogger on ollut viime aikoina tyystin erimieltä mun kanssani.
  Nyt on jo onnistunut kommentointi muuallekin, joten eiköhän perille nyt viimein tule tännekin.

  Unikot on niin mahdottoman ihania, mullekin kelpais moinen pelto, mutta kun ei ainakaan vielä voi tehdä, pitää saada ensin varmuus, että kotilot on hädetty ennekuin alkaa mitään noin tiivistä kasvustoa hommaamaan....mutta nautitaan itsekukin siitä mitä meillä on!
  Ja iloitaan toisten onnistumisista ja ilon aiheista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahvo täällä, hei :D Unikot sun paratiistista enää puuttuukaan! Lillassa on niin mielettömästi kaikkea upeaa, mutta silti kaikki mätsää yhteen. Oikea keidas!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kovin iloissani, että pääsen pitsiparatiisissa käymään :) Eihän täältä suhaa sinne kuin tunnin!

   Poista
 4. Hyvät on pakastin ja ruokakomero suunnitelmat...ja rauma on kaunis kaupunki...nauttikaa...ja aurinkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin on pölyinen ja sottainen matka kohti ruokakomeroa. Tuntuu siltä, että tätä pölyä siivotaan vielä joulunakin :D

   Poista
 5. Kappas, no onhan tossa ollut aikamoinen työsarka. Vielä ku miettii minkäkokoisesta tilasta piti lähteä purkamishommia tekemään.. Alkaa näyttään jo paremmalle, vaikka työtä vielä piisaa varmasti. Näenkö väärin jos sanon kuvalaadun muuttuneen????:DDDD Ainiin, piti tässä vielä mainita että oot sä kyl ihme keksijä!! Mistä ihmeestä sulle tuli toi pakastinlaatikkohommaki mieleen. Jesta!!! Hötskyli ja hötskylin äitee mietti yhteen ääneen..

  Hei huippukivaa viikonloppua teille ja nauttikaa ens viikon lomapäivistä!! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sä tierät, että missä ropleema, siellä ratkaisu. Tämä pakastinasia oli ropleema. Korit ovat ratkaisu. Ihan simppeliä ;D

   Hauskaa viikonloppua sinne! Älähän polttele itseäsi enempää ;)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Varmasti tulee ja käytännöllinen, joka on se tärkein juttu. On mulla toki muutamia sisustuksellisia pikkuideoita tuonne mielessä, joista sitten pälpätän tänne kun siihen vaiheeseen päästään :)

   Poista
 7. Tuo palastimen järjestely vaikuttaa kerrassaa hyvältä:)

  Säilötyt sitruunat sekä balsamico karviaiset ovat minulle uusia juttuja. Sitruunan ohjeita löysin netistä helposti, mutta kuinka teet nuo balsamico-karviaiset?. Vesi herahti kielelle jo pelkästä ajatuksesta. Niitä olisi mukava kokeilla. Itse en ole säilönyt karviaisia muuten, kun tekemällä karviaisschutnytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitruunallekin on useita erilaisia ohjeita suolasta öljyyn, itse teen tuolla Dansukkerin ohjeella. http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/sailotyt-sitruunat.aspx
   Nämä balsamico-karviaiset taas on oma viritelmäni, koska rakastan karviaisia ja kaikkea pikkelssimäistä. Kiinnosti siis kokeilla miltä yhdistelmä maistuisi :D Intialaiset tekevät vihreitä, mutta ne ovat täysin eri makuisia. Nämä muistuttavat enemmänkin marinoituja valkosipuleita.

   4-5 dl puhdistettuja (punaisia) karviaisia. Vihreätkin marjat käyvät, itse tykkään tehdä punaisilla. Marjat eivät saisi olla ihan kypsiä.

   1 dl punaviiniä
   1,5 dl balsamicoa tai punaviinietikkaa
   reilu 0,5 dl hunajaa
   1 dl öljyä
   1 tl suolaa
   12 rosepippuria TAI pussi glögimaustetta

   Lämmitä liemi ja anna puhdistettujen karviaisten kiehua hiljalleen n. 2-3 min. Nosta karviaiset reikäkauhalla (tai siivilöi liemi toiseen astiaan jäähtymään) purkkeihin. Kaada jäähtynyt liemi karviaisten päälle. Marjojen tulee olla kunnolla peitossa.

   Teen yleensä kahta versiota; yhtä rosepippurilla ja toista glögimausteella. Glögimauste voi kuulostaa hieman hassulta, mutta suosittelen kokeilemaan! Varsinkin talvella glögimaustetut pikkelssikarviaiset ovat nannaa paistin kanssa. Riistan kanssa suorastaan superherkkua!

   Poista
 8. Teillä on hyvät ja varmasti toimivat suunnitelmat. Itsekkin ostin nyt toisen arkkupakastimen, vanha on puolillaan lammasta ja marjoille ja syksyllä teurastettaville piti löytyä lisätilaa. Mulle tuo säilöminen on ihan uutta ja omituista ( kotona ei säilötty koskaan mitään ) joten laitahan hyviä ohjeita niin teen sitten niiden mukaan :Dolisi mukava opetella tuokin taito ja säästyy sitä pakastin tilaa.

  VastaaPoista
 9. Ensi viikolla alkaa säilöntä, joten tulen laittamaan tänne niitä ohjeita, jotka on äidiltä itselleni tulleet tai jotka olen hyväksi kokenut. Dansukkerin kotisivuilla on monia hyviä reseptejä. Muutamat näistä listallani olevista on nimenomaan sieltä :)

  Huomasin muuten, että listaltahan puuttuu 2 juttua; mielestäni maailman paras appelsiinimarmeladi (jossa on porkkanaa) ja pikkelssiporkkanat!

  Jovelan säilömö siis aukeaa ensi viikolla ja siitä sitten etenen omassa tahdissa, toivottavasti kaikki mainitut tehden.

  VastaaPoista
 10. Rauma on ihana kaupunki! Käykää vanhassakaupungissa, ihan torin nurkalla Lumo-luomukaupassa, kaikkea pesuaineista suklaan kautta lihaan. Mahtava palvelu myös. Kontion kahvilassa hyvät kahvileivät ja takapihalla kiva terassi. Lisäksi torin varressa on Cafe Sali, ihan mahtava paikka!!! Opettajainkoulutuslaitoksen alapuolella (ent opinahjoni!) on SPR:n Kontti, tavaraa löytyy ja järjestyksessä!

  VastaaPoista
 11. Tuollaiset säilytysratkaisut pitää minunkin saada arkkupakastimeeni. Meillä ei ole siellä muuta kuin lihoja, mutta aivan iloisesti sekaisin eikä mitään koskaan löydä, mitä juuri on etsimässä - ärsyttävää!

  Ruokakomero, voi että! Ihan mahtava juttu, näen jo ne sievät purkkisi siellä pitsen koristetuin hyllyin ;)

  Kivaa lomaa, elämä hymyilee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieviin purkkeihin on vielä hieman matkaa. Täällä alkaa huusholli peittymään pölyyn ja laastitomuun niin, että menee koko huusholli siivouksen alle.

   Että haaatshuuta vaan ;) Ja on vaivan arvoista:)

   Poista
 12. Huoh, miten ihania säilömissuunnitelmia<3
  Raumalla suosittelen: torin laidalla Cafe sali salaatti- ja kahviherkutteluun ja siinä lähellä Kodinonni-sisustusputiikki ja tietenkin kaikki pikkuputiikit ja ihan vaan kävelyä vanhassa Raumassa, Poroholman lomakeskus ja Otanlahti meren rannalla: ruokailuun ja merimaisemista nauttimiseen, Kylmäpihlajan majakka ja sen sileät kalliot, jos ehditte merelle...
  Suloista sunnuntaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä :) Me ajattelimme mennä Wanhan Rauman Kellari -ravintolaan syömään. Lienee ihan hyvä paikka?

   Poista
 13. Ihana järjestelmällistä :o) tervetuloa tänne meillepäin viettämään kesäpäivää! Uskon, että vierailunne ei jää viimeiseksi, vaan ihastutte kauniiseen ja idylliseen vanhaan kaupunkiin :o) Sisustellen antoikin jo ison vinkkilistan ja edellisiin lisäisin vielä ainakin torin läheisyydessä olevan luomukaupan Lumon.

  VastaaPoista
 14. Minulla on samankaltainen korisysteemi säiliöpakastimessa. Se on kätevä, on helppoa siirrellä koreja löytääkseen tarvitsemansa. Ainoa ongelma on ollut, että muovikorit hapertuvat pakkasessa. Kuivaaminen on myös oiva keino säilöä satoa. Minulla on tehokas hyötykasvikuivuri ja komerossa sievät rivit lehtikaalia, erilaisia sieniä, nokkosta, horsmaa..... Melkein mitä vain voi kuivatakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on kyllä kiinnostanut kuivaaminenkin, mutta en oikeen saa kiinni sen idean toimivuudesta meillä. Siis tosiaan juuri meillä, mulla kyllä. En oikeen keksi keittoon laitettavien vihannesten lisäksi kuin yrtit, joista olisi meille iloa. Kuivatut hedelmät ja marjat esimerkiksi jää meiltä aina syömättä. Ei vaan tule käytetyksi.Olen ajatellut, että ne kuiattavat, joita oikeasti tulisi käytettyä, saa sitten kuivattua kun tulee se puuhella. Tosi moni tykkää kuivata ja vannoo kuivureiden nimeen. Meillä taitaisi jäädä käyttämättä pitkälti, kun ei toi sienestyskään ole meidän hommaa. Ei uskalla, kun ei tunne sieniä, eikä luota omaan kykyyn tunnistaa edes kirjan kanssa :D Muutenkaan sienestys ei ole mun hommia, selkä ei kestä sitä liikerataa 5 min kauempaa, jonka jälkeen hermoradat voi olla äkäisiä useamman päivän :P

   Poista
 15. Menkää vain kuuntelemaan Paulaa, hyvä esitys on ollut ainakin muutamana edellisvuonna. On tullut käytyä kun ei ole liian pitkä matka.

  Säilömiseen kannattaa varautua, omenoista voi mennä tekemään myös mehua jälkiruokien lisäksi ja tosiaan netissä on paljon reseptejä. Raparperirahka on muuten hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjuun on kieltämättä osattu valita mielenkiintoinen kattaus esiintyjiä iskelmälegendoista poppariräppääjiin ja kaikkea sen väliltä.

   Omena on suurta herkkuani, mutta valitettavasti omenamehu on kiellettyjen listalla, koska se (ja joskus lanttu) aiheuttavat mulle sappikohtauksen. Onneksi hyvin harvoin, mutta kerran vuodessakin on sitä tuskaa liikaa. Omenan kanssa siis joudun nuukailemaan, valitettavasti.

   Poista
 16. Hei! Mielenkiinnolla seuraan ruokakomerosi valmistumista. Itse olen siinä luulossa, että säilykkeet vaativat viileän säilytystilan. Kaupan säilykkeet toki säilyvät lämpimässä, mutta omatekoiset ei. Miten aijot ratkaista lämpötilaongelman? Säilöntäkautta odotellen!

  VastaaPoista
 17. Hyviä kysymyksiä, joita olen itsekin pohtinut!

  meillä ruokakomeroon tulee varmaan 70% sisällöstä kaikkea muuta kuin itse säilöttyä, siis ihan peruskuivatavaraa, kuten makaroonia, riisiä ym. Mutta ne itsesäilötyt sitten:

  Ratkaisu 1 = hillosokeri: "Hillosokerilla tehty hillo säilyy myös huoneenlämpötilassa valolta suojattuna." www.dansukker.fi Myös runsaaseen etikkaan/suolaan säilötyt kestävät hyvin ihan huoneenlämpöäkin kunhan tila on pimeä. Puhutaan toki avaamattomista purkeista! Avatut aina jääkaappiin mielellään, ellei tila ole tosiaan aivan optimaalinen säilytykselle.

  Ratkaisu 2 on se, että osa ruoista menee tuonne ruokakomeroon vasta syksymmällä. Nyt lämpötila tuolla ruokakomerossa on 17C (muualla sisällä 24C), mutta syksyn myötä se täysin lämmittämättömänä tilana menee sinne muutamaan plussa-asteeseen. Pakkasen puolelle se ei viime talvena kuitenkaan mennyt, vaikka katossa oli iso reikä ullakolle :)

  VastaaPoista
 18. Kerrothan sitten miten kävi. Meillä on kellarissa n. +15-20 asteista tilaa, jossa voisi periaatteessa säilyttää jotain säilykkeitä, mutta en ole uskaltanut kokeilla, koska pelkään vaivalla valmistettujen hillojen homehtumista. Olen erään innokkaan säilöjän kokemuksia seurannut ja hänellä ainakin joskus mehut ja hillot homehtuvat, vaikka ovat viileässä kellarissa. Itsetehtyjä kun on vaikea saada täysin antiseptisesti purkkiin kuten tehtaissa.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!