jovela

jovela

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Ruokakomero, osa II

Olen nyt niin innoissani ja iloissani tästä ruokakomerostamme, että esittelen sitä hieman tarkemmin. Ruokakomero ei ole vielä valmis, mutta sitä voi jo käyttää ja se on paljon se!

Ruokakomero on rakennettu vanhan, osin puretun leivinuunin taustatilaan ja se on kooltaan n. 1,7x1,4 metriä. Hyllyt on tehty ylijäämälaudasta. Ruokakomerossa tuoksuu keskiaikaisille mausteille, siis hieman jouluiselle, sillä siellä roikkuu 24 kangaspussillista mausteita. Mausteet eivät ole tarkoitettu käyttöön, joten kanelit, kaardemummat, maustepippurit, anikset ja neilikat ovat pusseissaan pelkästään luodakseen ruokakomeroon suloisen tuoksun ja sen ne toden totta tekevätkin! Lisäksi voimakkaasti tuoksuvat mausteet karkottavat ötököitä, eivätkä hiiretkään niistä ilahdu!


Koska vanhassa talossamme oli viime talvena hiiriä, otamme varman päälle ja kaikki ruokatarpeet ovat tai tulevat olemaan joko lasi-, pelti- tai muoviastioissa, joista osa piilotetaan puulaatikoihin ja koreihin. Ruokakomerossa on myös tilaa kodinkoneille, joita ei tarvita päivittäin sekä hätäkeitin polttoaineineen siltä varalta, että tekee mieli teetä tai ruokaa juuri kun sähkökatkos osuu kohdalle.


Hyllyille on jätetty tilaa säilykkeille ja tavaramäärää tiivistetään vielä. Hillot, pikkelssit ja muut säilötyt herkut muuttavat jääkapista ruokakomeroon vasta syksyllä, jolloin komeron lämpötila on riittävän viileä. Näin helteellä komerossa on n. 19C lämpöä. Komerossa on myös kapea hyllykkö, jonka tilalle tehdään toinen hyllykkö kun isäntä joutaa. Hyllykössä on muovilaatikot, joiden sisällä on makaroonipusseja, riisipaketteja, jauhopusseja jne.


Toki ruokakomerossa on herkkujakin, hieman suolaista, makeaa ja nestemäistä. Teen myöhemmin komeroon pienen karkkiosastonkin, josta voi täydentää tuvan herkkukaapin karkkibuffettia.


Peruskuivatarvikkeiden lisäksi ruokakomerosta löytyy puulaatikoita, joiden sisältöä voi kuvata wanhanajan tapaan siirtomaatavaroiksi. Herkut on lajiteltu puulaatikoihin tyypeittäin, kuten esimerkiksi nämä himoherkkuni sushit, joiden perusaineille on varattu oma laatikko. Perustarpeiden lisäksi laatikossa on sushi-kirja ja sushirullauskone. Kaikki yhes koos, eli kerralla napattavissa lootineen päivineen tupaan kun on aika herkutella sushilla.


Ruokakomeron ideana on toimia varastona, josta täydennetään raaka-aineita tuvan kuivatarvikekaappiin sen mukaan miten käytössä kaikkea kuluu. En siis kipitä ruokakomerolle joka kerta kun keitämme riisiä tai makaroonia, tarvitsen jauhoa, suolaa, sitä ja tätä. Tuvassa on muutaman litran vetoiset käyttöpurkit perusraaka-aineille, joita sitten täydennetään ruokakomerosta kun purkin pohja alkaa häämöttää. Ruokakomerossa voi hyvin olla neljä tarjouksesta ostettua ketsuppipurkkia ja viides on sitten käytössä tuvassa. Näin olemme järkeilleet tämän kotivarakierron meille.


 Kotivaran haaliminen on aika koukuttavaa puuhaa. Tarkoituksena ei ole ajella ympäri maakuntaa jokaisen tarjouksen perässä, mutta kun kohdalle osuu hyvä tarjous, sitä hyödynnetään ostamalla useampi pakkaus kerrallaan, jolloin ruokahankintojen kustannukset laskevat pitkällä aikavälillä huomattavasti. On myös mukavaa, kun voi kokata mielensä mukaan mitä mielii ilman, että tarvitsee ajella sitä varten kauppaan.

Meillä on nyt mukava ja edelleen kasvava kuiva-aineiden kotivara Jovelassa. Aiemmin olemme jo keränneet meille hyvän lääkevaraston, joten helpotusta löytyy kipuun, vatsavaivoihin, allergiaan ja röhään vaikka apteekit menisivät puoleksi vuodeksi lakkoon. Pakastimen myötä meillä on myös hyvä varasto lihoja, vihanneksia, marjoja ja hieman pakastettuja herkkujakin. Osa kotivarastamme on itse kasvatettua, joten pienimuotoinen askel omavaraisempaan elämään on otettu.

Seuraava isompi askel omavaraisuusateen nostossa tapahtuu sitten ensi vuonna, kun Jovelaan tulee ainakin kanoja ja kukko. Vuohet saattavat odotuttaa saapumistaan vielä kauemminkin, koska niillekin tulee olla talviasuttava asumus, eikä ole varmaa ehdimmekö saada molemmat valmiiksi ennen kesää 2015.

Tähän päättyi katselmus ruokakomeroon ja pohdinnot aiheesta kotivara. Seuraavan kerran kun postailen aiheesta, ruokakomerolla ollaan jo sadonkorjuun jälkeisessä tilanteessa ja tilassa on taatusti tapahtunut muutoksia.

Mukavaa keskiviikkoa teille kaikille. Tänään Jovelassa on siivouspäivä. Ruokakomeron myötä tuvan säilytystiloihin vapautuneisiin koloihin saadaan purettua muuttolaatikoiden sisältöjä, jotka ovat odottaneet omia paikkojaan muutosta saakka.

Herranen aika, mehän olemme asuneet täällä kohta 4 kuukautta! Kylläpä se on mennyt nopeasti!

Touhuten ja puuhaten, tuumasta toimeen!

Jovelan Johanna

30 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä on meille tosi hyödyllinen postaus. Mietin nimittäin juuri miten hyödyntäisin parhaiten meille tulevan skafferin. Se tosin sijaitsee keittiössä, mutta kuitenkin vähän toisella kohtaa kuin keittiön työpiste, joten skafferiin tullaan varmasti sijoittamaan, samoin kuin teillä, tuollaisia isompia satseja ja myös harvemmin tarvittavia juttuja. Kiva idea nuo maustepussit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo ruokakomero on myös tuvassa, siis tuvan sisällä :)

   Ihanaa nähdä sitten millainen teille tulee! Hieno ihan taatusti, talokin on niin <3

   Poista
 2. Ihana ruokakomero! Melkein pystyy tuntemaan tuoksut nenässään. Kaikki kauniisti järjestyksessäkin, hivelee esteettistä silmää ;) Tuollainen varasto olisi yleensäkin kodeissa kätevä, on järkevää keräillä tarjoustuotteita jotka säilyvät. Meillä tuo olisi vaan aika vaarallinen jos olisi herkkuja varastossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkujen vaarallisuus, joo ;) Tosin itse huomaan himoitsevani vaikka mitä, jos sitä ei ole ja usein sitä sitten pitää ihan hakea, mutta kun sitä on, se ei enää himota niinkään ;D Outoa!

   Poista
 3. Kaunista silmäniloa saa pienillä asioilla ja kun vielä saa tuoksunautinnot kaupan päälle, niin tuonne komeroon on kyllä varmaan kiva kipaista!
  Mistä olet hankkinut nuo puulaatikot? Nuo korit kyltteineen ovat myös erityisen viehättäviä.

  Oletteko muuten ajatelleet hankkia agregaattia siltä varalta, että sähköt olisivat pidempään poikki?
  Muutama vuosi sitten pahojen myrskyjen aikaan oli sähköt sukulaisilla poikkki useita päiviä. Onneksi oli omavaraisuus pohdittu sähköjenkin osalta ja pakastimiin saatiin sähköt.

  Leppoisaa siivouspäivää sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puulaatikoiden tuunauksesta on juttua jossain täällä, ehkä tolla hakutoiminnolla löytyisi, mutta ne on siis Bilteman alesta (nuo on säännöllisesti alessa 5,95 kpl tai 2 kympillä) ja pinnat olen käsitellyt pinotexillä :)

   Aggru on kyllä ihan välttämätön!

   Poista
 4. Tuollainen komero pitäisi olla jokaisella! Ja vielä noin kauniskin..:) Tyttären kanssa juuri eilen teistä puhuttiin...hänkin seuraa tätä blogia ja olisi kovin innostunut elämään samalla lailla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että! Kerro tyttärelle terveisiä (hei vaan Ruusukummun neito siellä jos luet tätä) ;) Ei ollenkaan huono pohdinto kokeilla hieman erilaista elämää. Itse olen kokeillut monenlasta maailman suurkaupungeisa tähän röttelöiseemme ja lopputulos on, että näin on hyvä.

   Poista
 5. Hei Johanna,

  olen seurannut blogiasi ihastellen jo pidempään. Ensimmäistä kertaa uskaltauduin kommetoimaan ;-) Downshiftaus (vaikka sanaa vihaankin) ja kiireettömämpi elämäntapa sekä omavaraisempi elämä on toiveissa täälläkin. On inspiroivaa huomata, että se on mahdollista.

  Yksi asia tuossa ihanaisessa ruokakomerossa jäi selvitystä vaille: kuinka onnistutte luomaan sellaisen tasapainon, että hätävaraa ei tule liika ts. että se tulee käytettyä ennen viimeistä käyttöpäivää eikä kuivatavaraa mene hukkaan? Selventävänä esimerkkinä toimikoon vaikka nuo mainitsemasi viisi ketsuppipulloa tai kuvassa näkyvät Luomusipulikeittopussit.

  Kaikkea hyvää ihanaan Jovelaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjaana! Kiitos kun jätit jäljen käynnistäsi :)

   Tuo olikin hyvä kysymys, jota en muistanut nakutella ylös! Miten tämä siis käytännössä toimii.

   Kun ostamme tarjouksesta jotain, sanotaan nyt vaikka sitä ketsuppia, KATSON ENSIN PÄIVÄYKSEN! Kun päiväys on tiirailtu, voi hyvin laskea oman kulutuksen mukaan minkä verran ko. tuotetta kuluu ihan normaalikäytössä ennen kun päiväys on saavutettu ja ostaa sen mukaan ko. tuotetta. Tässä mainitussa ketsupissa päiväys on 21.11.2015. Huoleti voi ostaa 5 purnukkaa, se tuskin riittääkään ;)

   Kun pitää sen kierron vansin ensin, homma toimii kyllä. Kannattaa siis hankkia sellaisia tuotteita, joita käyttää ihan normaalisti ja hieman arvioida minkä verran sitä tuotetta on kulunut aiemmin :)

   Poista
 6. Minusta ruokakomero on mahtava idea! keittiössä ei tarvita niin paljon kaappeja, ja kaikki tarvittava löytyy yhden komeron avoimilta hyllyiltä :) Niissä taloissa joissa vielä ruokakomero löytyy toivoisi kyllä että ne säästyisivät :) monesta on puerettu pois..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen oli kerrostaloissakin kylmäkaapit, joissa oli pieni räppänä ulos. Pois ne purettiin ja monia harmittaa. Ruokakomero on kovin kätevä tosiaan muunkin säilytykseen. Jää enemmän sitten tilaa sellaisille asioille, joita käyttää päivittäin tai lähes päivittäin.

   Poista
 7. Ihailtavaa järjestelmällisyyttä. Minusta ei olisi noin tarkkaan miettimiseen. Tuli vaan mieleen, että miten olette laskeneet, että ehditte kuitenkin käyttää kaiken ennen kuin asiat menvät vanhaksi? Jos näin käy säästöä ei tule ja idea kärsii. Varmasti erityisesti lääkkeiden kanssa hankalaa, kun monet tropit menevät vanhaksi jo vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestelmällisyys on tosiaan kaiken ydin, mutta se on ihan helppoa. Vastasinkin juuri tuossa ylempää jo Marjaanalle miten tätä käytännössä pyöritetään.

   Päiväys- käyttöarviointi - ostot suhteessa menekki/päiväys ja käyttö järjestyksessä :)

   Peruslääkkeet eivät sentään (onneksi) ihan vuodessa mene päiväyksille. Kurkkasin juuri mitä meidän lääkelootan sisältö sanoo päiväyksien osalta eri lääkkeillä (burana, imodium, zyrtec jne.) ja ensimmäisenä vanhentuvan päiväys on joulukuulle 2016 ja seuraavien keväällä 2017. Hyvin siis kolmatta vuotta on noissa päiväykset.

   Poista
 8. Käyn joka päivä kurkistamassa oletko kirjoittanut, mutta kommentointia harrastan vasta ensimmäistä kertaa. Asumme vanhaa (ja toimivaa) maatilaa. Kauppaa ei ole nurkalla ja tuota ns. kotivaraa näillä kulmilla tulee jo pakostakin harjoitettua. Joku tuossa epäili ehtiikö kaiken käyttää, jos ruokaa tehdään kotona joka päivä (meillä tosin on väkeä teihin verrattuna monin verroin ja monessa polvessa:)), kulutustakin on. Tuotteet käytetään päivämäärä järjestyksessä. Jauhoissa ja muissa kuivamuonissa on parasta ennen päiväys, käyttöikää niillä on monesti vielä kuukausiakin eteenpäin. Ihanaa, että olette löytäneet oman paikkanne ja päässeet lähemmäksi aitoa vanhan ajan elämää. Suuri kiitos inspiroivista kirjoituksistasi ja lämpiviä kesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne!

   Meitä on ja tulee olemaankin vain kaksi ja elukat, mutta onneksi meillä on ilo majoitella ystäviä ja läheisiä täällä tiuhaan. Saa aina hetkellisesti sitä maatilameininkiä ja hulinaa kokea ;)

   Poista
 9. Me emme omista skafferia eli laskettavaa niinkun kotona on sanottu. Kotoani olen oppinut että kaikenlaisia tilanteita varten (joita ei voi ennakoida) on hyvä olla ruokatarpeita varastossa. Mä en ymmärrä että toisilla on sellainen tyyli että joka kahvipakettia lähdetään hakemaan vartavasten ja siitä paikasta kun se loppuu. Mielestäni sellainen elämäntapa on kallista. Nyt kun säilöntäkausi alkaa niin esim.sokeri on halpaa ja sitä hamstrataan kymmeniä kiloja. Siitä riittä koko talveksi ja myös ensivuoden säilöntään. Meillä olis kyllä tilaa tommoselle skafferille...uskaltaisko ehdottaa isännälle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdota ihmeessä! Pinterestistä ja ihan Googlen kuvahaulla löytyy paljon erilaisia ideoita olemassa olevista vasta köökkiin rakennettaviin. On kulmaa, laitaa, korkeaa ja koloista!

   Ja olet oikeassa, tavara kerrallaan ostelu on kustannuksiltaan korkeampaa, vaikka se yksittäinen kahvipakkaus olisi tarjouksessakin. Se liikkuminenkin maksaa ellei apostolin kyydillä mene tai fillarilla polje :)

   Poista
 10. Ihana! Mullakin on ruokakomero kellarissa, täytyypä joku kerta kuvailla sitäkin blogiin :) Minulla on siellä aina "kotivaraa", eli varmaan jos ei jostain syystä pääsis kauppaan, niin useemman viikon pärjäisi sillä varastolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaa! Olisi ihanaa päästä kurkkaamaan jemmaasi! :)

   Poista
 11. Kyllä te olette olleet ahkeria. Hyvä kölliä rauhassa esim. vaikka talvella, jos tulisi vuosisadan lumimyräkkä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Villakukat vaan jalkaan ja pötköä pesään ;)

   Poista
 12. Kyllä olisi ihanaa, jos olisi tilaa tuollaiselle ruokakomerolle. Talossamme on joskus ollut pikkuruinen kellari, jonka rappustila on jo edellisten asukkaiden aikana muutettu sisävessaksi. Sinne ei siis ole enää kulkutietä. En ole kovinkaan järjestelmällinen, eikä tilaakaan siis ole, mutta haaveilla silti voi<3
  Toivottavasti hiirulaiset pysyvät poissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä harmi! Maakellari olisi tietysti yksi ratkaisu, mutta sinne ei tietenkään kuivatavaraa kannata laittaa.

   Hiirulaisille on tiedossa kylmä kattaus jos komeroon päätyvät. Mitään ei ole tarjolla ja niska saattaa napsahtaa ;)

   Poista
 13. Niin kaunis kattaus kaapissasi ja mikä järjestelmällisyys! Minäkin olen kantapään kautta oppinut, miksi ennen vanhaan kaikki säilytettiin lasi- ja peltipurkeissa; opiksi on hiirivieraista otettava ;)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Viime talvi opetti huomioimaan hiiret. Vaikka täällä ei enää olekaan sellaisia koloja, joista suorilla hiiret pääsevät sisälle, joku jostain kautta kuitenkin löytää tiensä sisälle. Katsellaan jos meille se kissakin tulisi syksyllä, mutta ei kisukaan ruokakomerolla päivystä.

   Musta on ihanaa pitää tiukkaa järkkää komerolla. Mun ainoa järjestelmällinen paikka Jovelassa, jossa eletään vielä pitkään muuttotilannetta, kun ei ole paikkoja kaikille rojuille.

   Poista
 14. Ihanan järjestelmällinen komero! Meiltäkim löytyy ruokakomero :) siellä on tosin hyllyt täynnä astioita joita harvemmin käytetään. Sekä pakastin pullollaan hätävaraa :)

  VastaaPoista
 15. On meilläkin jotain astioita tuolla komerossa, lähinnä pataa ja sellaisia leivontajuttuja, joita ei käytetä usein tai joita ei voi vielä käyttää, koska meillä on vaan miniuuni. Tuvassa on sitten 3 isoa astiakaappia, sellaisia kirjahyllyn kokoisia tai suurempia ja saarekkeen toinen puoli on lasiovellisia astiakaappeja. Noissa säilytetään tarjoiluastiat, viinilasit ym. :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!