jovela

jovela

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Viikko purkissa

Näin se vierähti viikko Jovelassa. On ollut ihan hauskaa tehdä viikon ajan postaus joka päivä ja sen kautta itsekin hieman nähdä mitä viikko on sisällään pitänyt. Huomenna alkaa taas arki, joka tällä kertaa tuo tullessaan kiireitäkin, joten blogipäivitykset taas hiljenevät. Yritän kuitenkin ottaa niin lungnisti miten se vaan on mahdollista. En halua hukata näitä arvokkaita asukkaana eleltyjen Jovelakesän päiviä.

Tänään ei meillä tapahtunut sen ihmeempiä. Pientä puuhastelua ja sunnuntain letkeyttä. Säilöntäkausi lähestyy, joten aloitimme siihen liittyvät hommat. Tulostelin ja leikkelin tuleviin säilöttyihin herkkuhin etikettejä.





Jos ihastuit etiketteihin, löydät tulostettavat versiot täältä. 

Tehtiin ruokakomerosuunnitelma. Ruokakomeromme tulee korjaamattomassa kunnossa olevan leivinuunitilan sisälle. Ruokakomeroon tulee hyllyjä, taso ja laari-/laatikkotilaa - minkä tuonne nyt mahtuu.



Jotta suunnitelma olisi mahdollista toteuttaa, isäntä ryhtyi purkuhommiin. Nämä kuvat eivät ole kauniita, kuten ei ole rikkoutunut uunikaan taustaltaan, mutta tallennetaanpa kuvia kuitenkin remppamuistoihin. Viimeisestä kuvasta voikin hyvin nähdä uunin korjauskelpoisuuden hormista puhumattakaan. Toivoton.



Itse tila on ihan ok kunnossa. Karmean sotkuista hommaa ei koko päivää tehty, sillä päätimme lähteä tutustumaan uuden kotiseudun maisemiin. Sitä ennen tilattiin pakastin, jotta se ehtisi vaikka ensi viikolla jo tulla.



Lähdimme ajelemaan ympäri ämpäri minne mieli teki ja päädyimme paikalliselle ulkoilualueelle, jossa on luontopolku, laavu ja paikallisten suosima entinen louhos, jossa väki käy uimassa. Pokkarilla oli ihan mahdotonta ottaa kuvia kun kirkkautta tuli joka suunnasta, mutta eiköhän näistä jotain käsitystä saa.





Kiipesimme laavulle, jossa on mukava grillauspaikka. Upea paikka kerrassaan! Lohkarevuoret olivat kieltämättä vaikuttavia. Päätimme tulla louhoksille takaisin viimeistään kun äitini tulee taas kyläilemään. Suunnittelimme piknikkiä ja uimista. Paskhuusissa ei ollut tarvetta käydä!



Pakastimen tilaaminen taisi tapahtua kreivin aikaan, meinaan metsissä on jo mustikkaa. Isäntä opetti aikoinaan kakkoset syömään marjoja suoraan pensaista. Niin siinä kävi, että heti kun hiffasivat pensaiden olevan täynnä mustikkaa, kuvaa omatoimiruokailijoista ei saanut millään. Viuh, viuh vaan ja koirien kielet olivat sinisinä.


Louhoksilta ajelimme taas ympäri kyliä, pistäydyimme paikallisessa puodissa ostamaan jäätelöä ja makkaraa illaksi. 

Oli kovin mukavaa ajella päämäärättä ja vaan katsella maisemia. Miten kaunis onkaan Suomen luonto! Viljavat pellot, kauniita taloja, järviä ja meren pukamaa, kukkia, eläimiä ja mitä kaunein sunnuntaipäivä helteisissä lämpötiloissa.

Tämä on ollut hyvä viikko kaikin puolin. On oikeastaan mukavaa, että sain sen tallennettua. Talven kylminä ja valottomina päivinä voimme palata takaisin näihinkin tunnelmiin ja maistaa sitten vaikka sieltä pakkasesta kesän makuja.

Rauhallista sunnuntain myöhäisiltaa toivotellen

Jovelan Johanna

11 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta viikkorabortista.
    On ollut mukava lueskella päivienne kulusta...monenlaista puuhaa teillä on siellä ollut...
    Tuo ruokakomero tulee varmaan tarpeeseen,kun sadonkorjuun aika on käsillä...hyvä että ruokakomeroa on alettu taas kunnioittaa...sinne kun saa uskomattoman määrän tavaraa mahtumaan.
    Ruokakomerosta itsekin olen jo pitkään
    haaveilut ja sen haaveen toteutinkin vähän
    pienempi muotoisena kuin mitä ruokakomerot normaalisti on....siitä brojektista voit käydä katselemassa kuvia
    blogissani..

    Mukavaa ,lämmintä ja työntäyteistä viikkoa Jovelaan ♡:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille ruokakomero on ihan must, koska haluamme hyvän kotivaran ihan perustarpeitakin ja itseäni hykerryttää ajatus leikkiä hieman kyläkauppafiiliksellä kotia :)

      Pitääkin tulla tänään kurkkimaan omaa toteutustasi :)

      Ihanaa viikkoa siihen suuntaan :)

      Poista
  2. Onnellisuus syntyy pienistä arjen askareista. Viikon postauksistasi huokuu onnellisuus, lämpö ja elämisen meininki. On ollut ilo lukea päivittäin kuulumisenne :).
    Täällä meilläpäin ei ole vielä kypsiä mustikoita näkösällä, mutta innolla odotan säilömisaikaa. Mistä olet bongannut nuo ihanat purkkien etiketit?
    Katselin juuri omaa pakastinta ja siellä on vielä viimevuotisia marjoja hieman jäljellä. Ajattelin laittaa mehumaijan porisemaan, jonne kaatelen loput viime vuoden vatut ( niitä meillä riitti) ja kupeeseen raparperia, joka on myös erittäin satoisa. Valmiin mehun kun sekoittaa kivennäisveteen, niin siitä saa ihanan hellepäivän juoman.
    Ihanaa alkavaa viikkoa sinne Jovelaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehumaija olisikin hyödyllinen hankinta myös meille! Mehuvinkkisi kuulostaa kertakaikkiaan hyvältä, joten sitä pitää päästä testaamaan täälläkin. Kiitos siis vinkistä!

      Etiketit löysin täältä http://limeshot.com/2012/free-printable-mason-jar-labels

      Poista
  3. Ruokakomero on aivan ihana ja minun mielestäni myös käytännöllinen. Parempi kuin kaappitila. Itsellänikin on pitkän haaveen tuloksena. Mutta mutta juures laatikot ovat ajatuksena hyvät, käytännössä ei. Juurekset tarvivat kostean viileän tilan. Maakuoppa tai vastaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut, että jos tila on pimeä, viileä, eikä tosiaan liian kuiva (meillä tuo tila on pimeä, viileä, betonilattia ja paljas hirsi, eli hieman maakellarimainekin), juureksia voisi säilyttää hyvin laatikoissa KUNHAN laatikoissa on samaa multa-hiekkaa, jossa juurekset ovat kasvaneetkin. Tätä ajattelimme kokeilla. Arveletko, että se ei sitten kuitenkaan toimisi?

      Poista
    2. Turve-hiekkaseoksessa meilläkin on talomme alla rengaskellarissa juurekset. Syvyyttä kyseisellä kellarilla on yli kaksi metriä. Siis rakennusvaiheessa tehty. Salaoja putket ulkopuolella jottei vesi valtaa kellaria. Rengaskellarin seinät selvästi kosteina. Siellä on myös muut säilykkeet. Juureksia ja perunoita haemme mökiltä (vanha maatila) maakuopasta,täytämme jotteivat nahistuisi jos toisi koko vuoden tarpeet kerralla.
      Siinä vaan se ikävä puoli, samaan tilaan ei voi kuiva elintarvikkeita laittaa, koska kosteutta oltava juuresten takia ja kuiva elintarvikkeet ei tykkää vetää homeeseen

      Poista
  4. Meillä mummolassa juurekset säilytettiin puulaareissa, jossa oli turve-hiekkaseos. Sama ohje löytyy muuten Arnon keittiökasvit kirjasta (Tammi). Uskoisin, että teidän ruokakomero on syksystä kevääseen riittävän vilpoinen ja ilmava paikka. Innokkaana odotan postausta ruokakomeron valmistuttua :)

    VastaaPoista
  5. Turveseoksesta ole myös kuullut :) Syksystä kevääseen meillä ei taida kuitenkaan potut säilyä, sillä syömme niitä sellaista tahtia, että jouluksi pitää hieman uusia pottuja pakastaa ;D

    VastaaPoista
  6. http://kaislatuuli.blogspot.fi/2013/10/tummamaen-luontopolku-vehmaalla.html

    Törmäsin täällä tähän samaan luontopolkuun. Jutussa on hiukan tietoa paikasta.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!