jovela

jovela

torstai 7. elokuuta 2014

Hapanta ja kirpeää

Tiistaina illan viilennyttyä heiluttelin taas veistä tuvassa ja hengittelin etikkahuuruja silmät sirrillään. Tällä kertaa Jovelan säilömössä purkitettiin valkosipulikurkkuja venäläiseen tapaan, marokkolaisia säilöttyjä sitruunoita ja kurpitsapikkelssiä.

Oli kyllä reteetä tallustella kurpitsalaan ja valita sieltä sopiva pallo pikkelssiä varten. Kerätä raaka-aineita sieltä ja täältä. Rinta rottingilla, kurpitsa kainalossa ja muut tarpeet korissa kävin näyttämässä verstaallaan siimaleikkuria huoltamassa olevalle isännälle komeaa kasvattiamme. Ei se nyt mikään padankannen kokoinen ollut, mutta komea kuitenkin ja ihan itse kasvatettu. Ensikertalaisen iloa!

Ja sitten alkoi putsaus, kuutioinnit ja leikkelyt. Aloitetaan tuolla valkosipulikurkulla!

Valkosipulikurkut venäläiseen tapaan

avomaan kurkkuja
1 rkl merisuolaa/litra vettä
valkosipulia
piparjuurta
mustaviinimarjan lehtiä
taikinajuureen leivottua ruisleipää
(käytin Oululaisen jälkiuuniviipaleita)

Ensin keitin liemen ja sen jäähtyessä pesin kurkut ja mustaviinimarjan lehdet. Tökin hieman kurkkuja terävän veitsen kärjellä.



Sitten kuorin ja pilkoin piparjuuret. Miten ihana tuoksu tuoreessa valkosipulissa onkaan!



Kun liemi oli jäähtynyt, täytin purkit kurkuilla, valkosipiksellä, piparjuurella, mustaviinimarjan lehdillä ja liemellä (piripintaan). Purkin pohjalle pitää tätä ennen laittaa pala taikinajuureen leivottua ruisleipää, joka käynnistää käymisen. Purkit tulee jättää avonaisina vuorokaudeksi tai kahdeksi huoneenlämpöön, jolloin hapatusprosessi pääsee alkuun. Tämän huomaa siitä, että purkkeihin syntyy vaahtoa pinnalle. Kun hapatus on kunnolla käynnissä, purkit suljetaan ja laitetaan kylmään.


Kurkkuja illalla, liemi on kirkas.

Kurkkuja aamulla, liemi on sameaa.

Hapattumisen ensimmäisiä merkkejä kurkuissa; vaahtoa.

Marokkolaiset säilötyt sitruunat


1 kg luomusitruunoita
½ l vettä
½ dl merisuolaa
2,5 dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
kanelitanko, 3 mausteneilikkaa, 5 mustapippuria




Pesin ja viipaloin sitruunat. Keitin liemen ja ladoin sitruunat purkkeihin. Lopuksi kuuma liemi kaadetaan sitruunoiden päälle ja purkit siirretään kylmään, kunhan ne ovat ensin hieman jäähtyneet. Säilötyt sitruunat maistuvat grillattuna, salaateissa ja tietenkin erityisesti marokkolaisissa ruoissa.

Kurpitsapikkelssi

1 kg kurpitsakuutioita

liemi: 1 dl etikkaa
1 dl sokeria
4 dl vettä
1 pussi Meiran mausteseosta kurpitsan säilöntään
kanelitanko




Halkaise kurpitsa, poista siemenet, lohko, poista kuori ja pilko loppukurpitsa kuutioiksi. Sitä ennen kannattaa keitellä liemi mausteseospussin ohjeen mukaan. Kurpitsakuutioita keitellään liemessä tovi ja lopuksi herkku purkitetaan.

2 kuvaan päässyttä purkkia purkkitettua aurinkoa jäähdyttelee ikkunalla. Näitä on kiva katsella ja tietenkin syödä sitten kun nämä aurinkoiset päivät ja helteet ovat enää etäinen muisto kuumimmasta kesästä vuosikymmeniin!


Säilömme muistoja Jovelan ensimmäisestä kesästä ja ensimmäisestä sadosta. Voin palata näihin tunnelmiin sen jälkeenkin, kun purkit ovat ylösalaisin astiapyyhkeellä kuivumassa. Innostua uudelleen talven pitkältä tuntuvina iltoina, kun uudet siemenluettelot taas julkaistaan. Jonne Aaronin sanoin:

"Ihanaa elämää,
Maukasta ja makeaa.
Niin ihanaa elämää, 
Täyteläisen sakeaa."

Jovelan Johanna


14 kommenttia:

  1. Kurpitsapikkelsi oli kouluruuan yhteydessä kamalinta mitä tiedän ;) Pitäisi, ehkä joskus kokeilla tuommoista itsetehtyä, jos vaikka olisi parempaa. Kurkkureseptejä etsinkin juuri, kun kasvimaalta löytyi sittenkin jo pari omaa kurkkua. Oletko kokeillut tuota reseptiä aikaisemmin? Voiko sen mokata ja aiheuttaa ruokamyrkytyksen kaikille?

    VastaaPoista
  2. Mulla on etikkahammas, tykkää kaikista etikkaisista mauista, joten kurpitsapikkelssi on tietysti suurta herkkua. Sitä on kuitenkin kahta erilaista. Se toinen on sellaista outoa, makeaa eikä lainkaan etikkaista pikkelssiä. Tai olikohan se kauppanimellä kurpitsasalaatti tms. Jos syömäsi on ollut sitä samaa, enpä itsekään siitä pidä lainkaan.

    En ole tehnyt juuri presiis tällä reseptillä ennen kurkkuja, mutta erona on ollut se, että tässä versiossa ei ole sinapinsiemeniä ja on piparjuurta. Kyllähän säilöessä voi mennä homma pieleen, mutta luulen, että sen huomaa hajusta/homeesta?

    VastaaPoista
  3. Näitä ohjeita ja elämäntavan toteutusta on todella mukava lueskella joka päivä :) Tulee hyvä mieli näin yksinkertaisista jutuista! Toivottavasti taas ensi vuonna meilläkin kasvaa jotakin syötävää mausteiden lisäksi. Sitten voin miettiä palaamista näiden ohjeiden ääreen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna ajattelin ihan samalla tavalla, kun katselin muiden blogeissa itse kasvatettuja vihanneksia - jos sitten ensi vuonna mekin jo saisimme kokeilla :) Nyt se vuosi sitten on tässä ja mieli on hyvä.

      Johan sitä on ehtinyt elämässään kokea ja tehdä vaikka mitä. Juuri nyt kaikki yksinkertaiset ja pienet asiat tuovat iloa ja hyvää mieltä. Kuin lapsi jouluna odotan jokaista uutta päivää, joka tuo aina tullessaan jotain uutta :)

      Poista
  4. Hei, laitoitko kokonaisen viipaleen sitä leipää purkinpohjalle ? ja koska kurkut on syötäviä ? pitää kokeilla kuulosti hyvältä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin ehkä 2/3 sellaisesta ohuesta limppuviipaleesta. Toisissa ohjeissa sanotaan, että kurkut valmistuvat jouluksi jos ne tekee syyskuussa ja joissain ohjeissa puhutaan kuukaudesta. Itse meinaan tuossa joskus syyskuubn puolivälin jälkeen hieman maistaa, missä vaiheessa ovat ;)

      Poista
  5. Voi että ihailen tarmoasi ja taitoasi puutarhanhoidossa ja säilömisessä...minä en saa mitään onnistumaan...joka kevät innokkaana aloitan mut satoa en saa...amppeli tomaatti on ainut mistä tänä kesänä on satoa saatu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitää kyllä sanoa, että en ole siis yhtään mikään puutarhaihminen! Ennen en ole ennen saanut edes sisäkukkia pysymään hengissä, joten lähdimme tähän kokeiluun sillä mielialalla, että jos edes jotain saisi kasvatettua ja pysymään hengissä. Omalla kohdallani luulen onnistumisen johtuneen siitä, että olen yrittänyt lukea puutarhaoppaita ja suunnilleen tehdä mitä siemenpussissa on neuvottu. Suunnilleen ;D Noin muuten ollaan oltu hyvän tuurin varassa. Ovat saaneet pitkälti kasvaa oman onnensa nojassa, mitä nyt ollaan kasteltu välillä ja alkumetreillä valittiin hyvät perusaineet. Siemenet meni johonkin uuteen luomumultaan, joka kuulema vahvistaa taimia ja tekee niistä taudinsietävämpiä. Istutusmulta on osin tätä erittäin hyvää omaa, ravinnerikasta multaa ja sitten ihan tilattua laadukasta multaa. Osaan lootista muistettiin laittaa naapurilta tullutta hevosenlantaa, mutta ei kaikkiin, koska osa lootista oli jo siinä aiheessa täytetty kun naapurmies tuli peräkärryn kanssa pihaan. Mitään lannotteita ei olla muuten käytetty.

      Jotain kertonee se, että soitin kerran tässä alkukesästä ystävälleni, jonka äiti on ollut maatalouslomittajana ja he ovat kasvattaneet ja kasvattavat paljon kaikkea. Kysyin sitten sellaista asiaa, että miten nuo punasipulit kasvaa? Että kun ollaan laitettu ne pienet siemensipulit ohjeiden mukaan multaan, niin kasvattaako ne siitä pienestä ison sipulin vai kasvavatko ne kuten perunat tehden useita pikkusipuleita jonnekin juuristoon ;D

      On se kumma kun tällaisia perusasioita ei kerrota puutarhaoppaissa. Aina saa itsensä nolata ;DD

      Poista
  6. Voi miten upeaa satos ja sadonkorjuuta. Minulla kurkut ovat vielä pieniä ja kurpitsat vihreitä, säilömään pääsen vasta ensi kuussa. Valkosipulikurkut kuulostavat herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meilläkin osa sadosta on korjuukypsää vasta kuun vaihteen paikkeilla. Palsternakka ja ananaskirsikat esimerkiksi ja tietysti osa myöhemmin istutetuista perunoista. Lanttujen kohtaloa vasta jännitetään. Oli niin paljon ötököitä lehdissä, että liekö mitään kasvaa maanpinnan alla.

      Poista
  7. Mutta nyt et enää nolaa...ihan ammattilaisen ottein tuntuu työ sujuvan♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ollaan tyytyväisiä. Odotukset eivät olleet korkeita ja nyt sitten saa iloita kun ollaan saatu omasta maasta pöytä pöytään :)

      Poista
  8. Siis Johanna, oot niin mun idoli :D Sun paneutuminen näihin asioihin on ihailtavaa! Mulla on ihan täysin haaveiluasteella kaikki säilömis- ja kotivarajutut. Ehkä vois vaikka ihan pienen askeleen kerrallaan ottaa siihen suuntaan niin 10 vuoden päästä jo mahdollisesti ois meidänkin kellarissa jotain ;)

    VastaaPoista
  9. Tämä on ensimmäinen kerta kun säilön erilaisia juttuja. Ennen ei ole ollut tilaa. On tullut joskus tehtyä hieman sitä ja tätä, mutta ei koskaan tällä tavalla monia erilaisia juttuja. Nautin niin kovasti puuhailusta täällä. Se on luontevaa, ihan kuin kuuluisi olla näin :)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!