jovela

jovela

maanantai 18. elokuuta 2014

Kuistin vuoro, vihdoinkin!

Huomenta! Kylläpä täällä jylisee ja sadetta ropsuttelee heti aamusta. Oikeastaan vaihteluna ihan mukavaa! Kynttilänpolttoaamu!

Eilen taas oli oikea supersunnuntai! Ensin selkä kiukutteli lauantaisen mattopyykkimaratoonin jälkimainingeissa, mutta päätti sitten taas olla kaverini. Ryhdyimme puuhaan, jota olen odottanut jo kauan, mutta oikeaa hetkeä ei ole löytynyt. Kun vitsailin eilen, että mäntysuovan tuoksu saa haluamaan pestä koko kodin, se ei ollutkaan kovin kaukana siitä, mitä sitten tapahtuikin.

Kuisti. Meidän kuistimme on ollut ihan karmea. Likainen, sotkuinen, epäsiisti ja täynnä kaikenlaista tavaraa kuin huonon kirppiksen takahuoneen nurkka. Ihan harmittaa, että onnistuin hukkaamaan kamerasta kaikki ennen -kuvat. Olisitte nähneet millainen hävityksen kauhistus tuo kuisti oli.

Aloitimme kantamalla kaiken ulos. Sen jälkeen suihkutimme puutarhaletkulla koko kuistin sisältä. Pilaamattomien hirsitalojen ihanuus! Ei pelkoa vesivahingosta! Kun pinnat oli saatu suihkuteltua alkoi mäntysuovan ruiskiminen. Ronskisti vaan mäntysuopaa kaikkialle ja kumihanskat käteen. Hiki valuen hinkkasimme ja jynssäsimme juuriharjoilla suunnilleen 20 vuoden liat pois (eikä ole vitsi!). Lopulta taas vettä puutarhaletkulla suoraan pinnoille. Kuistin kuivuessa ronttailimme ja jynssäilimme talolta löytyneitä puulaatikoita ja laatikoiden kuivuessa taas keräilin kasaan taloaarteita, jotka ovat odottaneet omaa paikkaansa. Sitten pääsimmekin sommittelemaan, ruuvailemaan ja laittelemaan.


Emännän ostos- ja vihanneskori roikkuu kätevästi parrusta, josta sen voi napata mukaan kauppaan tai keittiöpuutarhaan.


Koko kuistin mittaisen penkkilaatikon kansi on auki, jotta loota saa kuivua kunnolla. Pian laatikko täytetään klapeilla.


Ikkunoitamme odotellessa isäntä on tehnyt korjauksia, jotka näkyvät vaaleampana tai käsittelemättömänä puuna. Kuistin korjaukset jatkuvat tässä syksyllä. Huomasin vasta tänään kiinnittää huomiota siihen miten sievä tuo alkuperäinen penkki onkaan nyt, kun sen päällä ja alla ei ole määrättömästi tavaraa ja se on pesty kaikesta liasta.


Suorastaan rakastan noita tuplaovia. Ne, kuten kaikki muukin tuolla kuistilla tullaan maalaamaan myöhemmin, ensi keväänä ehkä. Kellertävä sävy on ajalta ennen meitä. Maali on huonossa kunnossa ja livenä muistuttaa sävyä, joka syntyy huoneeseen jossa on tupakoitu paljon.Yhdestä vanhasta puulaatikosta tehtiin seinähylly. Alla on jonkin vanhan firman kantolaatikko englanninkielisine teksteineen (teksti toisella puolella). Lukot, narulapa naruineen ja iso ruosteinen koukku ovat kaikki löytöjä talolta.
Toisen parrun koukussa roikkuu keväällä 2013 kuistia varten tehdyt lamput (Ikean ruukuista). Ikkunoita on 4, jokaiseen ikkunaan on ollut ajatuksena laittaa oma lamppu.


Yhden laatikon alle laitetiin pyörät. Laatikko toimii nyt kenkälootana. Tervanarujen varassa roikkuvat pyörät ovat ehkä vanhasta nukenvaunuista. Nyt ne toimivat kakkosten tassupyyhkeen pidikkeenä.


Yksi laatikoista on varattu juomavesipulloillemme, sekä tyhjille että täysille. Kahvallinen laatikko on koiraportti. Se istuu täydellisesti oviaukkoon kun vain toinen ovista on auki. Laatikon päälle ruuvattiin talosta löytynyt vanha tasoitin, jotta laatikon voi helposti nostaa pois tieltä ja takaisin.


Toisella puolella kuistin sisäänkäyntiä on tarpeita luudasta mäntysuopaan. Vanha aitasta löytynyt tiinu on pullo- ja purkkiparkkimme. Luudan edessä roikkuu ruosteinen jokin, joka myöskin on talon vanhoja tavaroita. Kävyt ovat kaadetusta kuusesta etupihaltamme. Kuusi oli ns. itsenäisyyden kuusi, joten säästimme sen kyltin lisäksi joitain käpyjä.

Juuri kun saimme kaiken valmiiksi, taivas tummeni. Saimme hieman kipittää pitkin pihaa, koska matot olivat edelleen ulkona kuivamassa ja sade oli vahvasti tulossa tähän suuntaan. Ehdimme minuutilleen saada matot sisälle ennen kun taivas repesi. Sytyttelin kynttilät mäntysuovalta tuoksuvalle kuistille. Ukkonen jylisi. Sisällä oli juuri pesty lattiat, mäntysuovalla nekin tottakai! Isäntä lämmitteli saunaa.


Parrujen alapuolella oli ennen hoopo välikatto, joka kulki keskellä pääoven yläpuolella olevaa päätyikkunaa. Välikatto oli siis siten, että puolet ikkunasta oli sen yläpuolella ja puolet alapuolella. Isäntä purki viime kesänä välikaton pois ja teki uuden harjakaton sisäpinnan kuistille.


Hieman tunnelmaa puhtaalle kuistille.Ja tätä tunnelmaa olen odottanut kauan. Kuisti on jo lämminhenkinen ja kutsuva. Vielä täysin kesken ja reppana, mutta kodikas kuitenkin. Puhdas ja siisti, mikä tärkeintä. Eikä tuunaus maksanut kuin mäntysuovan verran! Tästä sitten taas kohti seuraavaa etappia.


Valitettavasti tosian kadotin vahingossa (dellasin) kameran muistikortilta aiemmin päivällä ottamani kuvat homman etenemisestä, mutta siinä samalla katosi myös kaikki lampaantaljakuvat. Napsin uudet tällä viikolla ja teen taljojen pesusta ihan oman postauksen. Alkanut viikko on tosi kiireinen, joten postaukseen voi mennä jokunen päivä. Lähdemme kohta pyykkireissulle ja samalla noutamaan alkavan työprojektin toista osapuolta Jovelaan, josta johtuen olen suunnittelupalsuissa ja projektisuunnittelussa (ihanaa, ihanaa!) suurimman osan viikosta yhden jos toisenkin kanssa. Taljapesuhomma meni kuitenkin nappiinsa, joten tiedossa ei ole mitään takapakkiuutisia, vaikka postaus muutaman päivän odotuttaakin itseään.

Tämä viikonloppu on ollut parhaita koko kesänä. Helteiden hellitettyä energiaa on taas kuin pienessä kylässä ja parissa päivässä ollaan saatu paljon aikaiseksi. Puhtaat matot, puhtaat taljat, puhtaat lattiat, puhdas palju ja puhdas, tuunattu kuisti! On siinä saldoa kahdelta ihmiseltä kahdelle päivälle! Viikonlopun mäntysuopamenekki oli muuten 3 litraa! Nyt on kotirintamalla tapahtunut niin paljon, että työpääkin lepäsi kunnolla ja maanantai maistuu makealle. Suorastaan kihisen päästä tarttumaan hommiin myös työsaralla!

(Kuisti, oi kuisti <3, mikä suunnaton ilo oletkaan!)

Ps. täällä tuoksuu mäntysuovalle ;D Taidan olla vielä hetken peiton alla ja rauhoitella Mai -koiraamme, joka pelkää ukkosta. Nuuhkia ilmassa leijuvaa mäntysuopaa ja tuijotella vuoroin kynttilöitä ja sadetta.

Energiaa ja iloa viikkoonne toivotellen

Jovelan Johanna

46 kommenttia:

 1. Ihana tunnelma teillä. Kyllä siivous tuo tosiaan suloisen tuoksun ja autuaallisen hyvän olon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peripohjaisessa siivouksessa on jotain terapeuttista. Tuntee tehneensä jotain ;)

   Poista
 2. Kätevää siivousta!
  Kauniisti olette löytäneet vanhoille esineille paikat ja käyttötarkoitukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kovin iloinen, kun romuaarteille löytyi oma paikka. Kuistihan on vielä remppaamatta, joten se muuttuu vielä, mutta juuri nyt noin on hyvä :)

   Poista
 3. Nuo talosta löytyneet vanhat aarteet on kyllä ihan piste iin päälle.
  Vaikka talo talonakin on ihana, niin on siinä vaan makoisa lisä kun saa muutakin kuin ihan "tätä päivää" sisustukseen.
  Kaunista on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarteita ne meille ovatkin. Tarinoita menneestä elämästä talossa. On jotenkin lohdullista, että edes jotain on jäänyt jäljelle :)

   Poista
 4. Älyttömän hyviä ideoita täynnä koko kuisti, näistä menee meidän taloon toteutukseen ainakin tuo vanha laatikkopenkki, tallensin kuvan koneelleni ja voin siitä näyttää timpureille millainen tehdään :)
  Myös kenkälaatikko ja seinän laatikosta tehty hylly tulevat varmasti meille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo laatikkopenkit ovat kovin käteviä. Meillä kuistin loota täytettiin eilen klapeilla, mutta olen nähnyt monia muitakin käyttötarkoituksia niille. Suurperheissä tuollainen on kätsy vaikka kengille!

   Meillä on vastaavia myös tuvassa usean metrin edestä. Niistä vain yhteen tulee puuta, sillä penkit ovat käytössä muuten, eikä ole kätevää nostella tavaraa pois penkkien päältä joka kerta kun tarvitsee pari klapia ;)

   Poista
 5. Voi, että on ihanan kuivti(kin)...ei yhtään ihme, että kirjoituksistasi huokuu onni..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmastiina :) Joskus hieman nolottaa (enkä kuitenkaan ymmärrä miksi pitäisi) kun juttuni ovat niin siirappisia, mutta juuri nyt, tässä elämänvaiheessa olen kovin onnellinen ja iloinen niin monesta asiasta. Löydän paljon syitä olla onnellinen ja sitten olen.

   Parhaillaan kun nakuttelen tätä, tuvasta leijuu paistuvan leivän tuoksu. Ole siinä sitten olematta onnellinen ;D

   Poista
 6. Voi mikä tunnelma kuistilla! Minä joudun odottelemaan ensi kesään ennen kuin oman kuistin sisus on valmis. Eikä riitä mäntysuopapesu vaikka taidan ottaa vinkistä vaarin ja pestä lattian kunnolla kuuraamalla. Äkkiä se kuivuu sopivalla säällä.

  Vähän hävettää, mutta meillä on vielä kaikki matot pesemättä. Pieni tuska on mielessä miten ne saa enää tässä vaiheessa vuotta kuivaksi. Toisaalta ei noita salin villamattoja ole pesty vielä koskaan, on vain huljutettu lumessa puhtaaksi. Jos se vielä riittäisi. Räsymattoja saa onneksi pestyä pesukoneessakin.

  Ja muuten taas kerran aivan ihania ideoita miten hyödyntää kaikkea sälää omista nurkista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele, mikä ilon päivä sitten kun teillä on kuistin vuoro! Lattia kuivuu ihan nopsakkaan tälläkin ilmalla, kun laittaa läpivedon puhaltamaan hetkeksi. Meillä oli tuvan ikkuna auki ja se riitti kuivattavaan ilmavirtaan, kun tuuli puhalsi kuistin ja tuvan välillä.

   Mattojen kuivatus on kieltämättä hieman haasteellista, mutta saimme kuin saimmekin matot kuiviksi! Se tosin vaati lämmittimen käynnistystä (meidän varalämmitin, sellainen pieni petroolilla toimiva kamina), sillä eilen torpassa alkoi olla aika kosteaa kun pyykitkit tuli kuivumaan sisälle.

   Poista
 7. Kaunista katseltavaa, rauhallinen tunnelma ja hyviä ideoita. Aivan ihanaksi olette laittaneet kuistin!

  VastaaPoista
 8. Hieno! Nauratti tuo ruosteinen jokin, meillä on niitä myös aika paljon. Vaikkei tiedä käyttötarkoituksia, niille voi keksiä uusia tarkoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin aivan parhautta ;) Viis siitä, mikä se oikeasti on ollut, siitä voi tulla jotain ihan muuta ja yhtä varmasti kuin aurinko nousee ja laskee, joku jonain päivänä taapertaa ohi ja tuumaa mennessään, että ai, teillä on tuollainen vanha xxxx ja sitten saa tietää mikä se jokin on oikeastikin ollut.

   Tämä kyseinen ruosteinen jokin saanee jotain kannateltavakseen. Sitä pitäisi saada ensin kuumennettua, jotta isäntä voi takoa lisää koukkumaisuutta niihin vapaisiin päihin.

   Poista
 9. Voi aivan kuvitella puhtaan mäntysouvan tuoksun kuistiltanne...ihana tunnelma siellä ja entäs nuo kaikki vanhat esineet....kuinka kauniisti ne koristavatkaan kuistia...muuten minä käytän mäntysuopaliuosta jopa peseytymiseen ja käsienpesuun vessassa...olen huomannut että nykyaikaiset vartalonpesu nesteet kutittavat ihoani, siksi käytän mäntysuopaliuosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos PB :)

   Nykyajan pesuaineet ovat kovin turvoksissaan kaikkea muuta, kuin tarvittavia aineita. Oletko kokeillut Lushin tuotteita? Ne ovat kohtuuhintaisia ja niin luonnollisia mitä on mahdollista.

   Poista
 10. Voi miten kaunista olette taas saaneet aikaan! Ihania kuvia ja tavaroita.

  VastaaPoista
 11. Erittäin kaunis ja tunnelmallinen kuisti!

  VastaaPoista
 12. Rosoisen ihanaa ja mitä kekseliäitä ratkaisuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi :) Kuistista tuli monen "tuon me haluamme säästää" -tavaran oma paikka :)

   Poista
 13. Kaunista :)
  Kuisti toivottaa kauniisti tervetulleeksi sisälle Jovelaan. Voi kuinka kaunis siitä vielä tulee, kun ikkunat saatte paikoilleen :) Kaunis on myös tuo kuistilta sisään johtava ovi. Tuon oven, varsinkin poikasen, pienet lasit on viehättävät. Minkä värikseksi olette ajatelleet kuistin maalata? Entä tuon kauniin oven?

  Nuo valkoiset pitsilyhdyt valaisimiksi tuunattuna on aivan ihana idea. Mistä ihmeestä sinä ammennat nuo innovaatiot!?

  Kauniita esineitä on myös sieltä talon kätköistä löytynyt. Meillä maalla anopin kanssa kaivettiin vintiltä vanha taikinatiinu kesän alkajaisiksi esiin. Tiinussa oli vielä taikinajuuririppeet jotka aikanaan vanha anoppi oli sinne jättänyt. Emme kuitenkaan ottaneet tiinua enää leivontakäyttöön :D - Olisi saattanut leivästä tulla melkoisen aromikasta ja hapanta :)

  Iloista työviikkoa!
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska kuistissa on jäljellä paljast hirttäkin, siitä tulee joko valkoinen tai hieman mudan ja valkoisen sekoitelma ) Nuo ikean ruukuista tehdyt lamput olivat aika yksinkertainen idean jatkokehitys (joka on käynyt muillakin mielessä ja nyt jopa Ikea itse tekee niistä lamppuversioita), sillä heti kun ruukut olivat tulleet Ikeaan, käytin niitä kynttilöiden kanssa. Lampuiksi muuttaminen oli siis vaan sama idea toisin päin ;)

   Olisi voinut olla tujut limput, jos juuri olisi herätetty henkiin. Ties vaikka olisi toiminutkin! :)

   Iloista työviikkoa myös sinne :)

   Poista
 14. Ei kukaan ole niin kekseliäs kuin ihminen! Voi että Johanna...mäntysuopa tuoksui tänne asti, samoin steariini! Kaunista kaunista! Sait loihdittua vanhoista romuista upean kuistin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarve keinot keksii ja kun on vaikka mitä romua rakennukset täynnä, jotain niistä aina jalostuu ;)

   Poista
 15. Osus ja uppos. Meidän kuistipolo on aivan järkyttävä rytölä. Savisia saappaita, jotain roskia, epämääräistä sälää.. en edes tiedä mitä kaikkea. Pitäisi pitäisi mutku mutku... Mutta jos sää, niin kyllä määkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rytölä on oikein osuva kuvaus myös meidän kuistille ennen sunnuntaita! Meillä karmeuden kruunasi myös linnun ruikkailut ja hiirien papanat. Ewww!

   Kyl sääki! Rullaat hihat ylös ja taistoon! Jälkilämpö on suloinen!

   Poista
 16. Ja minä kun mietein että mihin sie laitat niitä kuvia kun lupasit laittaa kuvaa.. Odotin kännykkään, mutta täällähän ne! Hassua hihih. Kylläpä kuistilla näyttää nyt hyvälle ja laatikkovanhukset ovat päässeet kyllä oikeaan paikkaansa!! Go Jovelan pariskunta, ootta ollu viikonlopun tosi ahkeria. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin sulle pari kuvaa luuriinkin, mutta joku nyt tökkii yhteyksissä kun eivät perille tule :( ärrrh! ärsyä! Pitää testata tänään tuleeko kuvat perille ollenkaan. Olet jo toinen, joka ei saa kuvia multa perille.

   Soittelen kunhan joudan ja laitan pari belfietä tulemaan ;D Kakkosten ;D

   Poista
 17. Te ootte oollet älyttömän ahkerina siellä :) Toi on varmasti palkitsevaa puuhaa.
  Ja mäntysuovan tuoksu tekee kodikkaan tunnelman.

  Kuistista tulee ihana. Se on nyt jo hieno kauniine muotoineen.
  Minkä väriseksi se myöhemmin tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut koko alkuviikon niin hyvällä tuulella ihan pelkästään sen vuoksi, että kuisti on puhdas ja siistitty :)

   Arvelen, että kuistista tulee valkoisen ja mudan sekoitus, siis sellaisen haalean mudan, joka on 2/3 harmaata ja 1/3 ruskeaa, jotta sävy sopisi kivasti siihen paljaaseen hirsiosaan myös. Tuolla mudalla varmaan tulee korostukset oveen ja lattia, mutta muuten sitten valkoista. Haluaisin, että kuisti on valoisa ja haen mielessän sinne sellaista botanical -teemaa :) Siskoni puhui niin hienosti keltamulta, eli okran väristä pääoveemme, että pääovesta on tulossa okra. Nuo värit sitten sopisivat keskenään hyvin, mutta senhän sitten näkee, mikä lopputulos on aikanaan kun hommaan ryhdytään ;)

   Poista
 18. Hei! Löysin blogisi sattumalta ja ihastuin heti. Teillä on kaunis koti ja blogi on todella mielenkiintoinen. En voi kuin ihailla ahkeruuttanne. Jäin koukkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ElliS :) Kiva kun tulit ja kiitos mieltä lämmittävästä kommentista! Tervetuloa vaan tänne seuraamaan matkaamme hieman erilaiseen elämään :)

   Poista
 19. Voi että mitä kaikkea te olette puuhastelleet ja saaneet aikaan! Jos olisin kateellinen ihminen, olisin kateellinen elämänilostanne <3

  VastaaPoista
 20. Elämänilo siellä on taatusti himmennyt, eikä nämä mun kirjoitukset taatusti tunnu mukavalta luettavalta. Oman tilanteen harmit korostuvat kun lukee toisen iloista, vaikka ei niistä katkerana olisikaan ja vaikka kuinka toiselle suo sen ilon, mikä toisella on. Täällä päässä ei voi kuin harmitella ja sympatiseerata tilannettanne ja toivoa parannusta asiaan. Jonain päivänä tuo on ohi, mutta kyllä teitä koetellaan urakalla. Ihan hanurista, kirosana! Nostan hattua sille, että ette anna periksi vaikka haasteita on enemmän kuin kahdelle ihmiselle voi kohtuudella antaa. Hang in there, Taru! Trooppereita olette. Antaisin omastani jos sen voisi tehdä.

  Halaus ja rutistus teille sinne ja taas kerran ja parempaa huomista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet niin ihana kun aina ymmärrät <3 Kiitos. En tosiaan ole yhtään katkera toisten onnesta, jokainen on sen varmasti ansainnut, mutta itse syvällä pohjalla ollessaan on välillä vaikea vastaanottaa iloisia ja onnellisia tunnelmia. Siksi jää blogienkin lukemiset ajoittain pois.

   Ja joo, ei ole elämäniloa näkynyt moneen kuukauteen. On vissiin kokonaan unohtanut meidän osoitteen.

   Halaukset sinne myös <3

   Poista
  2. Niin se on, kun itse menee pohjamudissa, muiden myötätuulissa purjehtimista on raskasta katsella. Ymmärrän tuon nin hyvin, omat mudat tarponeena ;)

   Onneksi asioilla on tapana järjestyä, vaikka siihen menisikin kohtuuttomasti aikaa. Jonain päivänä voi katsoa taakseen ja todeta selvinneensä - ja ihmetellä miten kummassa sen teki. Nyt jo soisi sen päivän saapuvan teille :)

   Poista
 21. Ihan älyttömän hyvä postaus! Tekee mieli lähteä heti mäntysuopaostoksille, ja lisäsin linkkisi oitis Tikkumäen suosittelemien blogien listaan. Tsemppiä ja oivalluksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tikkumäen väelle :) Täytyykin tulla tutustumaann omaan blogiisi loppuviikosta kun työkiireet ovat taas höllemmällä :) Hauskaa viikkoa sinne!

   Poista
 22. Voi kuinka ihana! Niin kodikas ja kutsuva. Tulee tervetullut olo vaikkei kuistia livenä näekään :) Mukavaa viikonloppua teille :)

  VastaaPoista
 23. Ihana kuisti ja ennenkaikkea uskomattoman ihana blogi ♥ siirtyi kertaheitolla suosikkiblogeihini, joten jään seurailemaan! Ihanaa alkavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 24. Hei, oletteko koskaan kokeilleet pellavaöljysuopaa lattian tai hirsien pesuun? Se ei kuivata eikä tikkuunnuta puupintaa niinkuin mäntysuopa saattaa usein käytettynä tehdä.

  VastaaPoista
 25. Samaa mieltä olen edellisten kanssa tuosta teidän kuististanne. vanhojen tavaroiden patinaa, hivenen seassa uutta ja nuo ovet ovat ihanat. KAUNIS KOTI TEILLÄ VAAN ON !!! tunnelmallista syksyä<3

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!