jovela

jovela

tiistai 12. elokuuta 2014

Oi, miten hyvin tiedänkään (2014)

Viime vuonna kirjoittelin runosta, jonka olin aikoinaan lukenut englantilaisesta sisustuslehdestä. Kerroin tuolloin, miten runo ja sen lukuisat säkeet alkoivat sanoilla "Oi, miten hyvin tiedänkään, mitä sitten teen, kun syyspäivät ovat täällä" ja jonka jälkeen kirjoittaja sitten luetteli jos minkälaista puhdetta, jolla hän ihan varmasti ottaisi syksyn vastaan ja nauttisi siitä.


Viime vuonna tähän aikaan olimme vaan viikonloppuasukkaina täällä Jovelassa. Tuolloin kirjoittelin runon innoittamana tällaisia ja kuvitin tarinani Pinterestin kuvilla. Eihän ne kaikki suunnitelmat toteutuneet, mutta runon ideana olikin oikeastaan se syksyn tunnun ilo ja ajatukset mitä ihan varmasti sitten tulee tehtyä kun se syksy on täällä.

Nyt teen 2014 editionin aiheesta omilla kuvilla, siispä!

Oi, miten hyvin tiedänkään mitä sitten teen kun syyspäivät ovat täällä!

- Johannan syyshaaveita 2014

Tassuttelen paljain varpain lampaantaljoilla ja kipristelen varpaita niiden pehmeydessä.

Lampaantaljoja on pino jos toinen, mutta pesua kaipaavat jo. Kun vielä säitä riittää, joutaa käydä mattolaiturilla pesaisemassa taljat talvikuntoon. Samalla pitää pestä myös talon matot. Myös ne tuvan punaiset talvimatot, jotka ovat kesälomalla Gerdassa.Nautin puuliedestä

Syyskuussa asennetaan puuliesi tuolle betonikorokkeelle. Kulmaus on täysin viimeistelemätön. Se pitää saada valmiiksi ja maalattua. Sähkömiestäkin pitäisi saada paikalle, että tupaan saadaan lisää valoa. Rymsteerausta tiedossa.


Nautimme pönttiksen suomasta lämmöstä ja palavan puun tunnelmasta

Nuohooja pitää kahvittaa. Jos siinä samalla sitten varmistaisi, että urhokas pönttiksemme on turvallinen seuraavankin talven. Puuta pitää tehdä lisää. Pöllejä on kuivattu toista vuotta. Muista kaivella pattereilla toimivat pikkuvalot esille jostain. Niillä saa sieviä valopisteitä tummuvaan maailmaan. Vessahuoneen vitriinikaappiin vaikkapa. Pohdi koska pönttistä aletaan siistimään ulkoa. Tänäkö talvena?Iloitsemme talvilinnuista ja tiirailemme niitä tuvan laatikkopenkillä istuen, peffat lampaantaljoilla, kiikarit kädessä

Tee Böördikahvila valmiiksi ja pyydä isäntää tekemään sille taso. Pian alkaa myös talviruokintakakkujen valmistus. Onpahan mistä sitten ottaa kun on aika aloittaa ruokinta. Järjestä komeat avajaiset oman porukan kesken.


Nautimme omasta sadosta ja vuodenaikaruoista.  Puu-uunissa kypsyy paisti, hautuu pata ja kohoaa leipä. Tuvassa tuoksuu maustepippuri, kaneli ja neilikka.

Korjaa lisää satoa. Pakasta ja säilö. Tee sakeita soppia ja hauduta pataruokia. Ota sunnuntaipaisti taas perinteeksi. Nauti puulieden suomista mahdollisuuksista. Korjaa omenasato. Tee ystävän kanssa pihlajanmarjalikööriä ja omenasiideriä.


Tassuttelen villasukissa. Kuuntelen puulattian narinaa jokaisella askeleella ja pidän siitä.

Paikallista ja sorttaa villasukat. Totea, että taas tarvittaisiin lisää, erityisesti sieviä villasukkia, kuten ystävältä saadut ihanat valkoiset sukat ja Lauran kutomat yhtä ihanat piiitkät villasukat.


Kääriydyn isännän kanssa huopiin divaanilla. Pidämme lempisarjamaratooneja kynttilän valossa. Huopien lomasta pilkistää tossutetut jalat.

Käy pesemässä huovat ja viltit sekä porstuan talvioviverho. Paikallista näiden tossujen kaveripari ja ne yhdet lampaankarvatossut, jotka ovat menneet muuttohulinassa piiloon jonnekin.


Poltan kynttilöitä, voi miten niitä poltankaan!


Hamstraa kynttilöitä (ihan kun et muutenkin hamstraisi). Vakiomäärä kynttilävarastolle on n. 1000 tuikkua ja 200-250 kruunukynttilää + parikymmentä palkkikynttilää. Kaikki sen alle aiheuttaa huolestumista ja välittömän korjausliikkeen. Joku täällä polttaa tosi paljon kynttilöitä. Kukahan lie..

Tee lisää sytykkeitä. Erilaisia, ihanaisia. Pian niille on taas käyttöä.
Nautin, nautin, nautin ja kuuntelen äänikirjoja tehden töitä kynttilöiden palaessa.

Sytyttele kynttilöitä.


Nauti syysauringosta ja hämärästä auringon painuessa mailleen. Tuijottele (kuten Mai) ikkunasta ulos, rennosti löhöillen. Lue kirjaa. Anna silmien levätä välillä maisemassa.Ihaile luontoa, kuuntele lintujen muuttolentolaulua. Toivottavat meille hyvää syksyä ja talvea. Kertovat, että tapaamme jälleen, kun kevät saapuu. Neljä vuodenaikaa on ihanaa. Yhden mennessä voi toivottaa seuraavaa tervetulleeksi ja tietää kuitenkin, että sen minkä taakseen jättää, edestään löytää taas ensi vuonna.


Tämä kesä on ollut ihana. Elämäni paras kesä niin monella tapaa. Kiitos tästä kesästä. Nyt annan syksyn jo saapua mieleeni. Kaikki merkit ovat ilmassa, tuulessa ja luonnon tuoksussa. Vaikka pääskyt vielä leikkivät ilmassa, niidenkin aika on pian lähteä.

Me jäämme tänne Jovelaan yhdessä, minä, isäntä ja kakkoset ja se on minulle maailman suurin asia.

On aika valmistautua syksyyn, siihen ensimmäiseen Jovelan asukkaana.

Jovelan Johanna

26 kommenttia:

 1. Tulipa hyvä fiilis jo pelkästä lukemisesta :)
  Voi taas todeta, että elämässä pn paljon hyviä hetkiä, pieniä asioita jotka yhdessä tekee sen hyvän olon - ne pitää vain ymmärtää, ei ottaa itsestäänselvinä ja jättää noteeraamatta.

  Samaa syksyn pesänrakennusta täälläkin menossa, Lilla asettautuu syksyä vastaanottamaan.
  Kuvat on vielä kamerassa, mutta fiilikset päässä. Ja sydämessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Pienet asiat on niitä parhaita. Eilen illalla helpottelin selkäkipuja lämpimässä paljussa. viileä tuuli puhalteli ympärillä ja koko taivaan kansi oli täynnä pääskysiä. Hassu yhdistelmä kesää ja syksyä. Ihana hetki!

   Poista
 2. <3 ihana postaus. Yhdyn Pepin sanoihin tästä jäi hyvä fiilis. On se kumma kun ulkona paistaa aurinko ja on vielä lämmin silti hakeutuu iltasella vilttien ja töppösien lähettyville ikään kuin itsestään. Ja joo o kynttilä varastot huutaa täydennystä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Vuorokauden lämpöerot on nyt niin suuria ja ne tuntuu vielä suuremmilta kun on juuri ollut huikeat helteet. Päivällä edelleen on kuuma ja illalla jo vilpoinen.

   Mistä saisi aikuisille välikausihaalarit ;D

   Poista
 3. Samat aatokset täälläkin. Minuakaan ei haittaa, että syksy tulee. Kesä oli niin hyvä, sain kyllikseni kaikkea, auringonpaistetta ja pilvipoutaa, lämpimiä vesiä, lepoa ja menoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa täydelliseltä kesältä! :) Ennustelevat ennätyslämmintä syksyäkin, joka jatkuisi pitkälle lokakuuta. Saas nähdä millaista syksyä saadaan :)

   Poista
 4. Voiko lampaantaljat todellaki pestä niitten kovettumatta? mitä pesuainetta käytät? Ihana tää teidän Jovela :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tässä asiassa mikään pro, mutta oman kokemuksen mukaan vastaan, että jotkut voi ja toisia ei. Toiset kovettuu, mutta niihin voi hieroa (nimenomaan hieroa) nahkaöljyä.

   Itse pesen taljat mäntysuovalla, tänä vuonna todennäköisesti testaan sitä rohtosuopayrttiä, sillä sen kerrotaan olevan erityisen hellä ja hyvä villalle ja taljoille. En kastele taljaa kokonaan. vaan pesen sen varoen karvaosastaan. Se vaatii jonkinlaisen telineen ollakseen hieman helpompaa. Meillä tuo pesu on edessä muutaman taljan kohdalla, sillä meillä on 2 koiraa. Yhdessä on väriläikkä koiranoksusta, toisessa kuratassujälkiä kun toinen koirista ehti livahtaa sisälle ennen pyyhettä ja parissa muussa on rakennusimurihaverin jäljiltä tummunut pinta.

   Poista
 5. Elämä on tässä - ihanan sykähdyttävä postaus :)

  "Jäkälä nosti pikarinsa hauraan,
  ja sade täytti sen, ja pisarassa
  kimalsi taivas tuulta pidättäen.

  Jäkälä nosti pikarinsa hauraan:
  Nyt malja elämämme rikkaudelle"

  - H. Juvonen-

  VastaaPoista
 6. Ihana kirjoitus :o) osaat nähdä ilon pienissäkin arjen asioissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari :) Olen alkanut ajattelemaan, että kun iloitsee pienistä, ei kaipaa sen suurempia jatkuvasti.

   Kaverini kommentoi tuossa jokin aika sitten, että meidän elämä täällä on antimaterialistista onnea. Emme me mitään ostamisen vastustajia ole, mutta hän oli kiinnittänyt huomiota siihen miten onnen ja ilon tunnetta pitää ostaa nykyään. Kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka tulee ostettua uutta sitä ja uutta tuota (myös kirppiksiltä itselleen uutta osittain silkasta ostamien ilosta), koska niistä tulee hyvä mieli ja miettinyt miten sen samanlaisen hyvän mielen voisi saada toisella tavalla. Naureskeli, että meidän porkkanat oli tulleet silloin mieleen. :D

   Poista
 7. Shhh, ei saa kutsua syksyä, vielä on kesää jäljellä ;)
  Vaikka taitaa se tulla kutsumattakin. Ainakin täällä Turussa satoi ja ukkosti viime yönä niin kamalasti, ettei oikein voinut olla ajattelematta syksyä. Mutta nyt paistaa taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii taisi muuten sataa! Jossain vaiheessa yöllä havahduin siihen, että Mai -koiramme läähätteli ukkosta ja puolenyön aikaan, ennen kun nukahdin, taivaalla välähteli.

   Lämmin ja aurinkoinen päivä on ollut, tuulinen sellainen :)

   Poista
 8. Ihailen kaikkia varastoja, mitä sinulla löytyy; ruokaa ja tarvikkeita. Käytännöllisiä varastoja, niistä minä pidän. :)

  VastaaPoista
 9. Teillä on niin kotoisa tunnelma tuvassanne. Itsekään en ole tohtinut taljoja pestä, mutta mielenkiintoista kuulla että periaatteessa se onnistuu :) Mukavaa syksyn/loppukesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sike :) Mukavaa loppukesää ja alkusyksyä myös sinulle :)

   Ps. Ihania nämä elokuun aamut. Niin raikkaita ja kuulaita!

   Poista
 10. Saa tulla syksy tännekin :)

  Mä olen enemmän syys- ja kevät ihmisiä. Kesällä ei malta käsitöitäkään. Ihan hölmistynyt olo, kun en ole pariin kuukauteen tehnyt ainoitakaan villasukkia. Mulle muuten tulee ihan hirveän hyvä mieli joka kerta, kun kuulen, että joku oikeasti on nauttinut jostain mun tekemästä. Jos siis vilu uhkaa iskeä, niin sähköpostia vaan tähän suuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan olla vähän kutakin. Syksyn vastaanotto on kuitenkin jotenkin lempeämpi, keväällä taas on innoissaan, kun pääsee laittamaan siemeniä purkkeihin. Syksyn lähestyminen on jotenkin lempeää ja rauhoittavaa.

   Olen nauttinut sun kutomista sukista ihan hirmuisesti! Ne oli viileään aikaan mulla täällä Jovelassa melkein aina jaloissa ;D Pidin ne Jovelasukkina, en vienyt mukana entiseen kaupunkikotiin. Meiliä siis tulossa tässä syssyllä siihen suuntaan ;)

   Poista
 11. Tunnelmallista ja Ihanaa syksyä sinne Jovelaan <3

  VastaaPoista
 12. Hei!

  Täälläkin neljän koiran emäntä ja muutaman vaalean lampaantaljan omistaja pohtii tahmatassujen jälkien pesua taljoista. Toinen meillä ainakin Ikean talja ja toinen joku muu. Pesetköä koko karvapuolen, vaikka siinä olisi läntti? Miten kuivatat? Laakakuivatuksella vai narulle vaan liehumaan? Voisitko kirjotella kokemuksia ja kommentteja tästä. Syksy tulossa ja kuraa riittää ja piisaa koirien tassuissa, joten neuvot ja hyvät kokemukset tässä kullanarvoisia.
  Etukäteen jo kiitos. Rapsut kaksosille :)!

  Terkut kaakonkulmalta ja ihanaa nousevaa syksyä sinulle Johanna J :)!

  Killi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan joudetaan tuonne pesupaikalle, voisin tehdä postauksen aiheesta :) Meillä on pelkästään Ikean taljoja.

   Pesen taljan siten, että pesen sen tahrakohdan "enemmän" sitten puristelen saippuavaahtoisella kädellä muut karvat ja tavallaan kampaan sormilla villaa. Kuivatan (suosittelevat) laakana karvat alaspäin, jotta vesi ei valu nahalle. Sitten harjaan. En tosiaan ole pessyt taljoja montaa kertaa, mutta sen verran, mitä on ollut tarvetta. Ennen en ole pessyt kaikkia kerralla kunnolla. Meillä on.. mitähän noita olisi.. yli 10 taljaa, joten nyt ajattelin putsata ne kerralla. Meillä sattui sellainen haveri, että rakennusimuri puhalsi kivi- ja laastipölyt tupaan kuumankosteana päivänä ja kaikki tekstiilit meni harmanruskeiksi. Niitä ei saanut niin millään pois, joten pesun paikka on edessä ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!