jovela

jovela

tiistai 5. elokuuta 2014

Porkkanapikkelssi Jovelan tapaan

Porkkanamaalla alkoi käydä ahtaaksi, joten tein eilen pientä harvennusta toisella porkkanalaatikolla ja sain samalla hyvän syyn testata uutta leluani.Pidän valtavasti kokkaamisesta ja erilaisten kutsujen järjestämisestä. Nautin siitä, kun saan kattaa kauniisti, tehdä rauhassa ruokaa ja laittaa tarjolle erilaisia ruokia. Jokaisella vuodenajalla on omat herkkunsa. Syksyisin ja talvisinkin, mutta erityisesti syksyllä tarjoilen usein sosekeittoja ja paistia eri lisukkeilla. Tämä porkkanapikkelssi on omassa suussani syyspaistien tai talven sunnuntaipaistien kaveri. Koska pikkelssi on värikäs, se tekee kivan säväyksen myös paistileipien päälle laitettuna.

Pikkelssin vihannesraaka-aineet ovat porkkanat, punasipulit ja valkosipuli. Tämä ohje on n. 1 kg vihanneksia (eilen laitoin 2 punasipulia, yhden tuoreen valkosipulin (pieni) ja loput porkkanaa. Oman maan aarteita!Lientä varten tarvitaan 0,5 litraa vettä, 1 dl sokeria, 1 tl suolaa, ja 1,5 dl etikkaa. Liemi kiehautetaan, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Tämän jälkeen laitan liemeen vielä muutaman maustepippurin.

Uusin leluni on juuresteroitin, jolla saa tehtyä hauskaa vihannesserpentiiniä samaan tapaan kuin lyijykynää teroittaessa. 


Punasipulit ja valkosipuli viipaloitiin. Laitoin mukaan myös punasipulin vartta renkaina. Teroittimella serpentiiniksi leikatuista porkkanoista jää aina nysä jäljelle. Pilkoin nekin ohuiksi renkaiksi pikkelssiin.Kiehautin liemen uudelleen ja annoin vihannesten kiehua hiljalleen reilun 5 minuuttia. Sen jälkeen pikkelssi olikin jo valmista purkitettavaksi.Pikkelssi säilytetään alle 10 asteessa. Syksyn tullen porkkanapikkelssi tulee maistumaan taatusti hyvältä paistin lisukkeena. Itse tarjoilen tätä aina smetanan ja hunajan kanssa, oli pikkelssi sitten tarjolla paistin tai paistileivän kanssa.Nam, nam, nam! Keittiöpuutarhan perustaminen ja hoito on vaatinut vähemmän vaivaa, mitä odotin. Tuntuu valtavan mukavalta, kun saa säilöä ja pakastaa omaa satoa. Ruoan raaka-aineiden arvostus on myös erilaista. Tietää presiis mitä syö ja miten vähän se on tullut maksamaan.

Outo huomio

Huomasin tässä jokin aika sitten, että en ole tänä kesänä tarvinnut antihistamiinia. Olen kärsinyt siitepölyallergioista ainakin 15 vuotta ja oireilu on ollut välillä todella rajuakin. Ei ole ollut kevättä, kesää tai sitä hetkeä kun keskuslämmitys käynnistetään kaupunkikodissa, ettei oireita olisi ollut. Koivu, pujo, heinät ja moni muu siitepöly on saanut silmät kutiamaan niin, että hulluksi on meinannut tulla, nenä on mennyt niin tukkoon ettei öisin ole saanut nukuttua ja olen saattanut aivastaa parikymmentä kertaa peräkkäin tämän tästä. Havahduin tässä jokin aika sitten siihen, että en tosiaan muista koska olen muuton jälkeen viimeksi ottanut antihistamiinia. Tälläkin hetkellä pujo kukkii vahvasti täällä, mutta mitään oireita ei ole. Vaikka tiedän, että ihminen voi siedättyä siitepölylle toleranssin kasvaessa, olen kovin ihmeissäni. 4 kuukautta tässä talossa, pihalla ja ylipäätään maalla on tehnyt muutoksia elimistööni. Voin paljon paremmin, jopa selkäni ja nyt tämä allergiaoireettomuus.

Luin myös artikkelin, jossa pohdittiin sitä, että me nykyihmiset olemme liian hygienisiä. Tällä ei tarkoiteta sitä, että pitäisi haisevana ja likaisena kulkea, mutta olemme etäännyttäneet itsemme luontaisista pöpöistä siihen malliin, että meille markkinoidaan jopa saippua-annostelijoita, joissa ei tarvitse koskea itse tuotteeseen. Luontainen määrä pöpöjä on terveellistä ja hyväksi. Olen huomannut muutoksen tässäkin. Olen aina ollut altis saamaan jokaisen nuhan ja röhän, jonka joku on viitsinyt mukanaan tuoda. Ystävämme oli jokunen aika sitten täällä usean päivän ja vierailunsa aikana nuhakuumeinen. Normaalisti olisin sen saanut. Nykyään ei tunnu pöpötkään tarttuvan kuten ennen. 

Voisin myydä itseni maallemuuton puolestapuhujaksi. Kuvani vieressä olisi ajatuskupla, jossa lukisi: "Muuta maalle ja tulet terveeksi ja onnelliseksi."

Jahas, jos sitten vaikka kävisi sen kurpitsan hakemassa sisälle ja kokeilisi kurpitsapikkelssiä. Sekin on niin hyvää paistien kanssa!

Ps. meinaan tehdä pienen testin isännän kanssa, joka kiinnostanee kaikkia kotivarasta, preppauksesta ja omavaraisemmasta elämästä kiinnostuneita. Nakuttelen siitä lisää huomenna :)

Agriapostolina

Jovelan Johanna

18 kommenttia:

 1. Niin nätit purkit ja herkullisen näköinen sisältö ♥

  VastaaPoista
 2. Nuorena pääsin kesätöihin kauas kaupungin vilinästä, maalle, osittain meren rannalle. Jännitin, että miten selviän siellä allergiani kanssa. Ja totuus on, että siellä olin oireeton toisin kuin kaupungissa! Eli kaupungin saasteet edesauttoivat siitepölyongelmia. Ja edelleen kun kaupungissa asustan, niin oireilen. Eli kapa se tarttis maalle muuttaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri on itsellenikin aina hyväksi. Olen meri-ihmisiä :) Kaupungin saasteet kyllä tosiaan vaikuttavat allergioihin kuten keskulämmitys ja ilmastointikin :)

   Poista
 3. Tutulla paheni allergia kaupunkiin opiskelemaan muuton jälkeen ja nyt hän etsii taloa syrjempää. Suomen kokoisessa maassa ja näillä asukasluvuilla olisi potentiaalia asua väljästi, valitettavasti suunta on täysin päinvastainen eli entisestään tiivistetään asutusta....miksi oi miksi? se mielestäni tuo vain negatiivisia vaikutuksia niin terveyteen kuin henkiseen hyvinvointiin. Etenkin ahdistaa niiden puolesta, joilla ei ole valinnanvaraa asuako kaupungissa vai maalla kuten teillä onnellisilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on maantieteellisesti suuri maa asukaslukuun nähden, Meillä on onneksi tilaa ja mahdollisuuksia valita! Nykyiset rakennusmääräykset kyllä enteilevät ongelmia monella tapaa. Ei enää oikeen tehdä taloja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle.

   Poista
 4. Voi minäkin täällä aina vallan innostun säilömisestä, kun luen blogiasi!! Allergiasta, itse olen oksentamiseen saakka herkkä homeelle ja astmakin on tullut perintönä ja työn puolesta:) Ajattelen aina, että olen niin onnekas kun satuin rakastumaan vanhan hirsirunkoisen talon omistavaan maajussiin. Vanha talo hengittää (joskun talvella tuntuu, että liikaakin) ja täällä saan asua terveenä. Nykyään en juuri matkusta yön yli reissuja ollenkaan, koska seuraavana aamuna olen aina kipeä. Hengittämättömät ja ilmastointikoneella toimivat talot eivät vaan sovi minulle. Ja nykyisin kun ei taida muita saada rakentaakaan. Muutaman vuoden päästä meillä on karmea sairastuneiden määrä ihan vaan jonkun virkamiesryhmän vuoksi, joka on päättänyt, että energiasäästö on number one. Oi tämä aihe saa niskakarvat pystyyn:) Onnea ja terveellistä elämää teille ihanan vanhan talon omistajat. Terv. Maalaisemäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talojen hengittävyys on ihan tutkitusti merkityksellinen ihmisen hengityselimistön kannalta. Itselläni muuten menee aina nenä kunnolla tukkoon risteilyillä. En oikeen siedä sitä koneellista ilmastointia ;)

   Poista
 5. Mistä tuollaisia juuresteroittimia saa?? Löysin haulla ihan eri näköisiä, tuo sinun omasi olisi kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä hankin omani http://iyouwebuy.fi/teroittimen-muotoinen-hedelmien-ja-vihannesten-kuorija :)

   Poista
 6. Hmm, ihan en voi olla samaa mieltä kanssasi tuosta allergia- ja terveysasiasta. Olen elämäni ensimmäiset 25 vuotta asunut ihan kaupungin keskustassa ja nyt 20 vuotta maalla. Enkä ole havainnut mitään eroja sairastavuudessani. Lapseni ovat siitepölyallergisia, vaikka ovat möyrineet savessa lapsuutensa. Esikoisen pahimmat siitepölyoireet kyllä lievenivät, kun hän muutti kaupunkiin, jossa ei ollut niin paljon koivuja.

  Minua ovat aina myös vähän huvittaneet jutut siitä, miten verenpainekin laskee, kun tulee maalle. Miten ihmeessä täällä perähikiällä sitten useammalla nelikymppisellä on verenpainelääkitys ja kohonneet verenpaineet, vaikka ikänsä ovat ikkunasta tuijottaneet pelkkää metsää?

  On todella hienoa, että sinulla on terveys parantunut - mutta mutu-tuntumalla veikkaan, että teet nyt sitä, mitä itse haluat ja olet siksi niin tyytyväinen, että terveyskin paranee. Ehkä esikoisenikin allergia osittain hävisi siksi, että hän vihdoin pääsi "ihmisten ilmoille" ja oli tyytyväinen kaupunkiin ja siihen, että näki kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Tämä ei nyt varsinaisesti ollut mielipideasia vaan omakohtainen toteamus, koska itselläni allergiaoireet ovat kadonneet. Ikävää, että lapsesi ovat kovin allergisia. Savessa möyriminen ei oikeastaan allergioihin liity, mutta elimistön bakteeritoleranssiin kylläkin.

   Olet kyllä oikeassa siinä, että mikään asuinpaikka tai muoto ei automaattisesti tuo mitään yksioikoista autuutta. Ihminen voi kuitenkin hyvin silloin, kun elämän pääasiat ovat itselleen kohdillaan ja sen vaikutus esimerkiksi stressitason alenemisen myötä vaikuttaa yleisvointiin. Verenpaine voi liittyä niin moneen asiaan, joten en nyt voi ottaa kantaa siihen onko maalla ihmiset enemmän lääkehoidossa tämän asian kanssa kaupunkilaisiin verrattuna, vaikka olenkin taustaltani hoitsu. Turun yliopiston onnellisuusmittauksessa kuitenkin maalla tai pienillä paikkakunnilla asuvat kokivat itsensä kaupunkilaisia onnellisemmiksi. Nuoret yleensä taitavat haikailla kaupunkiin, joka tarjoaa hieman eri tavalla jännää elämää, mitä maaseutu, joka taas monelle meistä entisistä kaupunkilaisista tarjoaa juuri sitä jännitystä, jollaista kaupungissa taas ei koe. Uuttahan se on, niin tai näin.

   Se miksi itselläni on allergiaoireet kadonneet, liittynee siihen, että olen siedättynyt täällä allergeeneille ja toleranssini on kasvanut. Sitä edesauttaan varmasti myös moni muu asia, Aivan taatusti myös tyytyväisyys elämään, joka vaikuttaa kaikkeen ;)

   Poista
 7. Voi ihme, mikä ihanuuksien ihmemaa tuo teidän paikka on:) oikea sielun lepopaikka, aikuisen oikeesti:)

  Uskon allergioitten osalta siedätykseen. Lisäksi uskon siihen, että stressitaso vaikuttaa meihin enemmän kuin arvaammekaan. Molemmista on myös omakohtaisia kokemuksia. On ilo lukea, että olette siellä isännän kanssa löytäneet tasapainon elämään. Kirjoituksista hehkuu hyvä olo ja tyytyväisyys elämään. Eihän ne itsestään tule, mutta viisaita valintoja olette kyllä tehneet. Eikä aina tarvitse olla elämän niin helppoakaan, mutta jos pinnistelyt ja ponnistelut tuovat riemun, niin se kannattaa.

  Hyvä olo välittyy tänne asti. Nuo minun tytöt sanoivatkin tuossa juuri, että kun luen blogiasi, niin hymyilen-niinhän se on- hymy huulilla näitä bloggauksiasi luen ja voimaannun näistä :)

  Tuo pikkelssi näyttää aivan ihanalta. Nam! Taitaa olla, että tätäkin reseptiä kokeilen. Mistä olet löytänyt tuon uuden " lelun"? Tahtoo sellaisen kans:).

  Hymy ja ajatus täältä sinne! Testituloksia odotellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siedätys on osalle ihmisistä täysin mahdollista, vaikka se ei ihan kaikille tuokaan mitään helpotusta ja stressin sanotaan vaikuttavan kaikkeen muuhun paitsi pierun hajuun ;DD

   Meillä elo on tällä hetkellä tavallaan helppoa juuri siksi, että niin moni hankala asia on nyt poissa ja elämän mielekkyys saa myös vastaanottamaan vastoinkäymiset lungnimmin. Itse koen juuri mielekkyyden oleellisena asiana yleistyytyväisyydessä omaan elämään.

   Ihanaa, kun sua hymyilyttää siellä! Hymyilen itsekin usein kun nakuttelen juttuja. Sitä tavallaan siinä samalla itsekin huomaa jotain uutta. Pysähtyy hetkeksi pohtimaan asioitaan.

   Porkkanasorven tilasin täältä http://iyouwebuy.fi/teroittimen-muotoinen-hedelmien-ja-vihannesten-kuorija

   Hymy ja ajatus myös sinne :)

   Poista
 8. Mulle on käynyt ihan samalla tavalla siitepölyallergiani kanssa! En muuttanut maalle vaan vanhaan taloon, tosin pienessä maalaiskylässä. Aiemmin asuin täällä uudehkossa rivarissa ja siitepölyoireet oli pahimmillaan. Veikkaan että vanha talo on mut parantanut ja se kun tulee oltua pihalla enemmän. Lisäksi flunssat on vähentyneet radikaalisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä saakka kun aloimme käymään Jovelassa joka viikonloppu, joka hemmetin kerta kaupunkikotiin palattuamme aloin saamaan allergiaoireita n. 15 minuuttia siitä kun olimme marssineet sisälle. Ihan sama oliko talvi vai kesä, yksi ja sama aivastelu, silmien kutina ja tukkoisuus oli kärsittävänä, kunnes nappasin 1-2 antihistamiinia. Yleensä tuota oireilua kesti pari päivää. Joka kerta kun syksyllä lämmitys käynnistyi, olin oireinen. Itseäni allergialääkkeet väsyttävät, joten olen eri iloinen siitä, että enää ei tarvitse niiskuttaa tämän tästä.

   Poista
 9. Pistän pikkelsin ohjeen tarkkaan talteen, kun pääsen sadonkorjuuseen, tuo täytyy kokeilla.
  Kasvimaanhoito ei ole ollenkaan monimutkaista ja kasvihuonekin hoitaa melkein itse itsensä, kun vain vettä kantaa. Ja parasta, että saa taattua luomua ja läheltä.

  Tiedätkö, en ole tajunnut tuota yhteyttä allergian kanssa ollenkaan! Ajattelin vain, että aikuisiällä allergiat helpottivat, mutta nyt kun otit asian puheeksi, maalle muuton ja kissojen tulon jälkeen, allergiaoireeni ovat kaikonneet. Kyllä se nenä niiskaa, jos sen pujopuskaaseen työnnän, mutta siitepölyihin en ole antihistamiinia tarvinnut. Todellakin! Ehkä se on sittenkin tämä maalaisuus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut tosi yllättynyt siitä, ettei tuo köökkipuutarha nyt ollutkaan mikään suunnaton työ ja tuska. Vettäkään ei tarvitse kantaa kun porakaivo puksuttaa sitä sadettajan kautta. Senkun vaan siirtelee välillä (ja kastuu jääkylmästä vedestä joka kerta) ;D Pikkasen olisin saanut enemmän repiä rikkaruohoa pois. Vatut tuppaavat tunkemaan vähän joka lootalle, mutta muuten ei ole sitä roskakasvuakaan nyt mitenkään kauheasti ollut.

   Epäilen, että jos pöllyttelen puupölyä tai käyn leikkiin sängyn alla luuraavien villakoirien kanssa, joudun käymään pilleripurkilla. Niihin en ole vielä siedättynyt, vaikka nyt ei ole ollut niitäkään oireita - ei tosin ole ollut puupölyäkään ja villakoirakenneli on mennyt imurin suuhun säännöllisesti. Saas nähdä syksymmällä kun katto puhkaistaan. Saattaapi niiskutus käydä kun vanhat purut, oljet ja muu moska pöllyää pari päivää ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!