jovela

jovela

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Sairastuvan sadonkorjuuta

No nyt se tuuppasi sitten vilustelua, nuhaa ja kurkkupiikkiä Jovelan akkaan. Höh! Salviatroppi tulikin sitten tarpeeseen. Ei täällä ihan vällykunnossa olla, mutta ei tuo kaukanakaan ole. Onneksi tuli maanantai-iltana korjattua satoa pihalta, nyt ei meinaan jaksaisi kun on töidenkin kanssa tohinaa ja sato ei odota räkänokan kuivumista. Sipuliparat olivat jo hukkua alati valuvaan sateeseen.


Miten te säilötte sipulit? Yritin kovasti letittää sipuleita. Meni moniuusintana, mutta jonkinlaiset letit nyt sain aikaiseksi ja sipulit ovat kuivamassa hellan yläpuolella. Saas nähdä kuin käy. Varuiksi silppusin vadillisen sipulia pikkupusseihin ja pistin pakkaseen. Lettejä tein vaan kaksi. Ei sitten harmita jos menevät pilalle. Sipulisato on ollut onnistunut ja runsas, osa jo säilöttynä hillokkeina, joten voi hieman testaillakin.



Kitukasvuisiksi jääneet pygmitomaattipensaat pukkaavat aina vaan uutta tomaattia, mutta ei ne tuolla sateessa ja koleudessa kypsy, eikä varret jaksa kannatella sitä tomaattimäärää. Oksat näyttävät erikoisilta, kun oksaa ei melkein näy - pelkkää tomaattia toisen perään! Keräsin siis vadillisen minitomaattia tupaan kypsymään. Kuulema omenan asettaminen sinne sekaan auttaa kypsymisessä, joten tulee sekin testattua. Kun tomskut ovat (toivottavasti) kypsyneet, halkaisen ne ja pakastan basilika-tomaatti-halloumi pastakastiketta varten. Tuolla on vielä ainakin vadillinen (tai pari) tomaattia tulossa. Ja kurpitsaa on ryteikköjemmoissa useitakin. Pääsi rontti leviämään aidan toisellekin puolelle!




Kun nenä vuotaa ja palelee, on asiallista heittää pörröinen viltti päälle, sytyttää pönttöuuni ja tusinoittain kynttilöitä, kömpiä nojatuoliin.. ja ottaa korillinen pihlajanmarjoja käsittelyyn. Böördikahvilan avajaiset ovat varmaan lokakuussa, mutta varaudun jo siihen (ja talveen). Lintukahvilan siemenkakkuihin tulee somisteeksi kuivattua pihlajaa, joka toki maistuu linnuille sellaisenaankin. 




Eihän nuo vielä riitä mihinkään, joten viikonloppuna sitten seuraavat satsit keruuseen ja kuivaukseen. Talvi on pitkä ja mikäs se sellainen kahvila on, jos herkut loppuvat kesken?!


Jos joku ihmettelee, että mikä ihmeen böördikahvila, niin olemme tuunailleet isosta nukkekodista linturuokintapisteen, jonne on tarkoitus laittaa nettikamera - sen kautta voi kuka tahansa seurata Jovelan lintukahvilan siivekkäitä asiakkaita. Viime talvena böördikahvila oli tällainen. Nyt Böördikahvila saa ihan oikean rakennuksen kahvikuppeineen kaikkineen. Tällä hetkellä se seisoo tuvan lattialla odottelemassa viimeistelyä.



Syksyn ponteva läsnäolo ja alati valuva sade saa puuhaamaan kaikkea hassua. Kun en muuta keksinyt, enkä jaksanut, mutta puuhausfiilis oli vahva, tein taas uuden satsin uudenlaisia sytykkeitä. Nämä muistuttavat pullon muotoisia liköörikonvehteja, jotka on kääritty rouheasti paperiin. Ostin niitä lomareissullamme Ranskassa, täällä en ole vastaavia nähnyt. Sytykkeen sisällä on siis kruunukynttiläjämä, se sellainen nysä, joka jää jäljelle siinä vaiheessa kun kynttilä on syytä puhaltaa jos meinaa saada kynttilänysän vielä pois jalastaan.



Soisi sateen loppuvan ja nenänalustan kuivuvan, mutta näillä mennään. Ei ole ihan huono juttu sekään, että jos vointi heikkenee, voin hyvällä omatunnolla kömpiä sänkyyn ruusupussilakanoihin ja lukea koko päivä kirjaa piittaamatta muusta kuin siitä, että kupissa piisaa lämmintä teetä. Se päivä ei kuitenkaan ole tänään. Suomen Turku odottaa ja siellä suunnittelupalsu, jota ennen on aikaa käydä pyöräyttämässä taas pyykit - ne eteisen välioven vetostoppariverhojen taustahuovatkin ja palsun päälle pääsee vielä jonkun toisen valmistamalle lounaalle.  Työ, huvi ja koti samalla keikalla. Verrattain mainiota tämä tällainen!

Toivottavasti kuitenkin illaksi olo tokenee. Saamme vieraita pohjoisemmasta Suomesta muutamaksi päiväksi.

Nuhanenänä nakuttelee villasukkavarpaistettu

Jovelan Johanna

36 kommenttia:

  1. Anoppi opetti, että sipulit pitää kiertää tiukalle jengalle tuosta sipulin ja naatin juuresta. Kerran olen sen tehnyt ja hyvin kyllä säilyivät.

    Toivottavasti flunssa on pian selätetty! Kiitos taas ihanasta ja energisestä aamunavauksesta :)

    VastaaPoista
  2. Ahaa! Taidanpa avata nuo letit vielä kertaalleen tänään ja vääntää varret jengalle! Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
  3. Toipumista ja paranemista sinne. Ainakin tropit on teillä kohdallaan ;)
    Ps. Hildur pyysi sanomaan, että jos Frouva tahtoo, saapi Ameriikanpreiveille tehdä mitäs ikinä Hän tahtoo. Teillehän ne on kirjuustettu.

    t Keekis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiii! Ihanaa! Olen ihan täpinöissäni!

      Kiitos, kiitos paljon! <3

      Poista
  4. Mammani ( isoäitini siis ) sipuleita kuivatessaan käytti samaa kikkaa, mitä Mari tuossa aiemmin jo kommentoikin. Sipulit säilyivät aina hyvin!!
    Paranemisia sinne! Äitini kertoi entispivn, että huutelu sarvikuonolla auttoi nuhassa(kin). Koitahan, josko saisit apua siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :) Taisi olla taas sellainen juupas-eipäs nuha. melkein tuli, melkein meni ja aikana uuvutti. Tokeni melkein itsestään :)

      Poista
  5. Kuten tuosta yläpuolelta huomaa, niin mun läppäri ei oikein tykkää kirjaimesta ääää :D Eli se yksi epäselvä sana on siis entispäivänä ;)

    VastaaPoista
  6. Pikaista paranemista!
    Jos tomaatit kaipaavat vielä nopeampaa kypsymistä, niin laita ne ja omenat paperipussiin. Kokeiltu on, toimii.
    Kauniita ovat pihlajanmarjat katossa tai parrussa, ihana väripilkku.
    Ja onhan kynttilänpätkät paljon esteettisemmät tuolla tavalla paketoituina :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa! Laintan kyllä! Ei ne tuolla tunnu ainakan riittävän nopeasti kypsyvän ja lisää tulee vielä. Pussiin siis.

      Kiitos hirmuisesti postista <3 Olen niin otettu!

      Poista
  7. Ootko kokeillut säilöä vihreitä tomaatteja - nekin on hyviä!
    t:Tiitiäinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole, mutta olen nähnyt kyllä sellaisen reseptin! Kiitos kun mainitsit noista! Täytyykin kokeilla!

      Poista
  8. Noita sytykkeitä pitääkin tehdä....äsken juuri sytytin takan, ensimmäistä kertaa sitten kevään...:)
    Pikaista paranemista♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olisi pari viikkoa sitten uskonut, että nyt jo lämmitellään, kun hikipäin tuolla pihalla mentiin hellettä pakoon, varjoja kohti ;D

      Poista
  9. Taas olisi vaikka kuinka asiaa, mitä kommentoisi, mutta aloitetaan nyt jostain päästä ;). Kiitos tuosta omena-tomaatti -vinkistä - kokeilen! Upeat pihlajantertut. Meillä havaittiin juuri, että lampaat syövät pihlajanmarjoja ihan innoissaan. Hyvä niin, niissä on paljon C-vitamiinia, mutta linnuille ei kyllä meillä jää mitään kuivattavaksi :). Pian teilläkin ne syövät sitten vuohet, eikös? Mikä sipulisato! Letitettyinä näyttävätkin niin hyviltä. Kerropa sitten, toimiko tuo menetelmä. Pikaista paranemista ja muistahan lepäillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teillä lampsutkin niitä syövät! Eipä tullut itselle mieleen, kun ovat happamia kuitenkin - tosin eipä nuo lehdetkään mitään makeita ole ja kerput lienee lampaiden ja vuohien herkkuja. Pitääkin katsella nyt silmä tarkkana, kun lähialueella kaadetaan joitain puita ja siellä on komeahko pihlajakin linjalla. Jos vaan muistaisi ja ehtisi paikalle sopivasti, voisi kuivata valmiiksi kokonaisia marjaoksia tuolla aitalla. Olisi herkkukerppuja valmiiksi vuohille.

      Toivon kovasti, että keväällä tai kesällä saadaan vuohet tänne :)

      Poista
  10. En ehkä malta odottaa, että böördikahvila aukeaa <3 <3 Pikaista paranemista Jovelaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään! Ensi viikolla ajattelin aloitella böördikakkujen valmistuksen. Niiden puuhailu on niin helppoa ja mutkatonta :)

      Poista
  11. Ounou! :/ Jaksamista ja mahdollisimman pikaista paranemista toivon sinne kovasti <3 Lepoa ja vähän jarrua niihin puuhasteluihin nyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä viikolla oli sellainen *ei auta, on tehtävä' -pitoinen viikko, mutta ihan kivasti se meni. Uuvutti, mutta ei sen kurjempaa ja nuhakin kohteliaasti antoi periksi. Eilen kyllä nukuin kuin murmeli. 11 aikaan havahduin tekstariin ja luulin kellon pysähtyneen, kun viisarit sojotti päälle yhtätoista aamupäivällä ;D

      Poista
  12. Sipulit me säilömme kiertämällä verret tiukasti. Yleensä käymme sipulit kahteen kertaan läpi ja jälkimmäisellä kerralla väännämme niin, että kuivunut varsi katkeaa. Jos on ollut hyvin märkä syksy, olemme kuivanneet sipuleita saunan jälkilämmössä lauteilla, mutta useimmiten ne ovat ulkona aurinkoisella seinustalla katoksen alla kuivumassa. Kuivattamisen jälkeen laitamme sipulit pyykkikoreihin. Kaksi pyykkikorillista riittää meillä talveksi. Pyykkikorit nostamme takan päälle.

    Sipuleiden säilyminen on kovin vuosikohtaista. Välillä viimeisetkin sipulit kesäkuussa ovat ihan tuoreita ja hyviä, mutta joinakin vuosina sipuleiden joukosta saa tuon tuostakin perata mädäntyneitä pois. Mitään logiikkaa emme ole pystyneet tässä säilymisasiassa löytämään: sateisen kesän sipulit voivat säilyä tai olla pilaantuvia, aurinkoisen kesän sipulit voivat olla säilyviä tai pilaantuvia. (Sama on kyllä ollut havaittavissa muidenkin kasvien kohdalla. Joskus säilyy, joskus ei. Se on tällaisen luomuviljelijän vaan siedettävä, kun ei halua kasvinsuojeluaineita käyttää)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon näistä vinkeistä! Niistä on taatusti apua muillekin!

      Ps. tulin oppineeksi, että sipulisilppu on syytä laittaa pariinkin pussiin pakkaseen, ellei halua sipulilta tuoksuvia (ja maistuvia) mustikoita ja jäätelöä ;D Onneksi haju ei ehtinyt tarttua muihin ruokiin!

      Poista
  13. Ihanat kynttilänpätkäpiilot! Noi kehtaa pitää esilläkin. Paranemisia Jovelan väelle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mervi :) Ja käytössäkin jo ovat :)

      Poista
  14. Komea sipulisato. Minä kuivatan kaikki sipulit, ripustan ne keittiöön kuivumaan. Osa on ripustettu nippuihin osa on metallikoreissa. Hyvin ne säilyvät niin kauan, että kaikki on syöty. Tuo varren kiertäminen josta anonyymi yllä puhui kannattaa tehdä. Toivotan pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lienee tuo ilmavuus kaiken a ja o?! Verrattoman mukavaa, kun on joku vastausta vaille oleva juttu, aina saa hyviä vinkkejä muilta. Kiitos siis sinullekin vinkeistä!

      Poista
  15. Meillä sipuli kuivatetaan ensin auringossa ja sitten sisällä. Syödään niin pitkälle kuin riittää :)
    Paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringossa kuivattamista meinasin itsekin kesällä, mutta nyt sitten satoi 2 viikkoa ja sipuliloota oli muuttumassa riisiviljelyaltaaksi, joten sisäkuivatukseen sitten jouduttiin noiden osalta, joita en pakastanut.

      Poista
  16. Sama vika rahikaisella...
    Nyt taitaa olla kunnon syksyflunssa-aalto päällä. Yksi jos toinenkin köhisee ja tuhisee. Yritä saada levättyä:)




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paranemisia sinnekin! Oma nuhani antoi periksi helpolla. Pientä uupumusta vaan ja niiskuttelua.

      Poista
  17. Böödikahvila on suloinen idea, tulen sinne ilman muuta seurailemaan<3 Itse en ole kasvattanut sipuleita, mutta anoppi järjestää sipulisaunan ja kuivattaa sipulit siellä jälkilämpöä hyödyntäen:)
    Taas uusi ihana sytykemalli, taidan nappasta idean mukaani - kiitos♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulisauna! Miten kekseliäitä ihmiset ovatkaan!

      Poista
  18. Oi, en kestä! Teillä jopa sytykkeet ovat maksimaalisen kauniita! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on joku fiksaatio sytykkeisiin! Jos malttaisin, haluaisin sytykebuffan, eli erilaisia sytykkeitä erilaisiin lasipurkkeihin tuonne uskollisen pönttiksemme lähelle. Pöhkö, mikä pöhkö ;D

      Poista

Kiitos kun kommentoit!