jovela

jovela

maanantai 11. elokuuta 2014

Sitrussytykkeet

Tein sitrussytykkeitä jo viime vuonna täällä Jovelassa. Tuolloin olimme vain viikonloppuasukkaita ja odottelimme innolla, että saisimme ensimmäisen tulipesän toimintakuntoon.

Sitrussytykkeet on helppo tehdä. Nämä ovat appelsiineista. Kun appelsiinisytykkeitä tekee, eli kuivaa ulkona nyt, se lööppien lietsoma ampiaisprobleemikin tulee hoidettua samalla. Ampiaiset ovat pöhköinä appelsiiniin. Niitä ei kiinnosta sen enempää ihmiset kuin sisätilatkaan, kun laittaa muutaman satsin sitrussytykkeitä kuivamaan sopivaan paikkaan. 


Hyöteiset hoitavat nesteen imutuksen ja kuivuneet sytykeet voi laittaa paperipussiin käyttöä varten. Niitä voi myös dippailla steariiniin myöhemmin, mutta kuoren öljy itsessään on hyvä sytyke - tuoksu tietenkin hurmaava.

Parin minuutin puuha, eikä tarkentavia ohjeita kuvien lisäksi taida tarvita.

Appelsiinien tuoksu puutarhassa on kieltämättä aivan huumaavan hurmaava. Ei ihme, ettei amppareita ihmiset paljoa kiinnosta!

Hauskaa alkanutta viikkoa kaikille siellä!

Jovelan Johanna

14 kommenttia:

 1. Hei kiitti vinkistä. Noitahan pitääki tehdä itekkin. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Kaksi asiaa yhdellä vaivalla :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Toivottavasti toimii teilläkin!

   Poista
 3. Ihan nerokas vinkki, otan käyttöön samantien! Kiitokset ja loistavaa alkanutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin :) Eikä muuten ole kaikista avoimista ikkunoista huolimatta amppareita eilisen jälkeen sisällä näkynyt.

   Poista
 4. Tuo keino täytyy ottaa käyttöön jo pelkästään amppareitten vuoksi! Mahdollisimman kauas ruokapöydästä :)
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Eilen illalla saimme olla paljussakin ihan rauhassa superkuuta (pilvien takana) ihailemassa, kun kaikki pisteliäät olivat päätä myöten applariviipaleissa toisaalla ;D

   Semmottinen vinkki vielä, että kantsuu laittaa nuo houkuttimet pienen matkan päähän sieltä, minne EI halua amppareita pörräämään. Muutama metri suunnilleen. Silloin se tuoksu houkuttelee pois sieltä, minne ei amppareita halua. Jos houkutin on liian kaukana, se ei välttämättä toimi ihan toivotulla tavalla ja jos liian lähellä, houkuttelee vaan lisää ;D

   Poista
 5. Tämä otetaan heti käyttöö! Tulee mieleen miten jouluna uudessa kodissa on ihana sytytellä uuniin appelsiinintuoksuisia tulia, pitäisiköhän painella vielä parit kuivatut neilikat tuohon kuoreen, niin tuoksu olisi täydellisen jouluinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testasin viime vuonna tuota neilikkajuttua, mutta ne pahukset tipahtelivat pois kun laitoin ne siihen hedelmälihaan ja tänä vuonna unohdin laittaa neilikat ennen kun leikkasin aplarit viipaleiksi ;D Sen jälkeen niiden tökkiminen olisi ollut hieman hankalaa.

   Neilikkaa käytetään muuten luontaisissa ötökkäkarkoittimissa, joten saattaa olla, ettei ampparit sitten niin herkästi tule imuttelemaan mehua. Tiedä häntä ;)

   Poista
 6. Yhdyn edellisiin -tämä(kin) menee meillä kokeiluun. Oletko kokeillut muitakin sitruksia sytykkeinä?

  Yrttipenkissä minulla kasvaa kaikkea kummallista, mm. Ananas salviaa ja limonadiyrttiä. Näistä teen teetä, mutta saattaisivat tuoksunsa puolesta toimia sytykkeiden tuoksunakin, ehkä. Molemma em. yrtit ovat olleet vedessä hyviä maun tuojia. Näitä kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

  Tänään rämmin maalla ojanpohjalla ja keräsin nipun osmankäämiä. Kyllästän ne super vahvalla hiuslakalla ja laitan oksat suureen maljakkoon. Ovat minusta niin kauniita :) Joltakulta viljelijältä pitäisi kysyä myös lupa käydä ruospellon pientareelta hakemassa isohko nippu ruista. Sadonkorjuujuhlissa tuo kimppu on kaunis pöydällä. Tein tänään lähipeltojen tuntumassa lenkin ja totesin, että pikimmiten pitää lupareissulle lähteä, jotta eivät ehdi puida kaikkea pois :)


  VastaaPoista
 7. Hyvä vinkki! Ulkona syödessämme olemme saaneet "nauttia" myös amppareista!

  VastaaPoista
 8. Kuulostaapa kätevälle. Täytyy testata.

  Me yritettiin viikonloppuna mökillä houkutella ampiaisia toisaalle vaikka millä keinoilla. Tää oiskin ollut hyvä. Voi jestas niitä vilisi paljon. Ulkona ei voinut istua syömässä lainkaan.

  VastaaPoista
 9. Kokeile ihmeessä! meillä nuo aplarihoukuttimet on mustanaan ampiaisia. Eivät pörrää häiritsemässä enää :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!