jovela

jovela

sunnuntai 10. elokuuta 2014

Turhakkeita ja tunnelmaa

Onpas ollut hauska viikonloppu! Perjantaina meillä oli vieraita, herkuttelimme sushilla, saunoimme, istuimme paljussa, grillattiin pihvejä, syötiin oman maan uunijuureksia ja salaattia, pelattiin mölkkyä, iloittiin, naurettiin ja maiskautettiin muutama juomakin kitusiimme. Pimeän saavuttua sytyteltiin öljylamppuja ja kynttilälyhtyjä ja lopulta yön muuttuessa mustaksi istuskelimme tovin salissa pelaamassa tornia.

Yöt ovat nyt mustia ja ihanan viileitä. Aamut kuulaita ja valoisia. Meillä on muutama aurinkoenergiaa hyödyntävä turhake, jotka eivät oikeasti ole turhakkeita. Ensimmäinen niistä on tämä aurinkoenergialla toimiva, kelluva suhkulähde, joka ruiskii vettä suulakkeensa kautta 180 litran tuntivauhtia. Onhan se hauska tuolla paljussa, mutta sillä on ihan käyttöfunktiokin. Se kierrättää vettä, jolloin paljun vesi pysyy raikkaana. vekottimen (Hankittu Biltemasta) huono puoli on se, että se toimii ainoastaan auringossa, koska siinä ei ole laturia.  Laitetta ei voi laittaa päälle tai pois päältä. Sen annetaan olla vedessä ja se hoitelee hommansa itsekseen. Kun aurinko illalla kääntyy katon toiselle puolelle, suihkulähde vaikenee, mutta se on ehtinyt näin kesäaikaan auringon porottaessa kierrättää pari tuhatta litraa vettä paljussamme.Täällä Jovelassa, jossa ei ole katuvaloja, eikä kaupunkivaloja, yöt ovat tosiaan aivan sysimustia jo. Pimeys on rauhoittavaa, mutta jotain pientä kiintopistettä silti haluaisi tuota pimeyttä rikkomaan. Tähän tarkoitukseenhan meillä on niitä aurinkokennopalloja ja -valoputkia ollut, mutta nyt hankittiin muutama valo lisää. Edelleenkin Biltemasta hankittuja valosarjoja, 100 lamppua 10 metrin johdossa ja käyttövirtana aurinkoenergia.Kaksi valoköynnöksistä on laitettu keittiöpuutarhan betoniritiläkaariin.Yksi valoketjuista laitettiin Gerdan kuistin katon ympäri. Mukaviahan nuo tuolla pihalla ovat. Ensimmäisessä kuvassa on näkymä puutarhaan suoraan sänkymme päästä. Sängyn ja ikkunan välissä on vain 70 cm matkaa). Toinen kuva on myös makuuhuoneesta, sen toisessa päässä olevan ikkunan näkymää.


Niin on upeat nämä elokuun yöt, että otin muutaman kuvan muistoksi. Koti muuttuu tunnelmalliseksi hämärän saavuttua, sytyttelemme kynttilät ja olemme vaan. Nukumme ikkunat auki hyvää unta.
 
Porstuassa on valoa, ulkona yön mustuus. Rauhoittava yhtälö, joka kertoo siitä, että vuodenaika on vaihtumassa, on aika ryhtyä syyspuuhiin.


Vaan ihan vielä en ole irroittanut otettani kesästä. Laitoimme juuri valkosipuliruohosipulia kasvamaan Gerdan vanhoihin kukkapurkkeihin. Purkit ovat laatikkopenkissä, joka löyty yhdestä ulkorakennuksesta. Nuo ruosteiset kettingit ovat niin hienoja, että niille keksin vielä jotain käyttöä. Ovat valtavan paksuja ja painavia. Muutama lisää löytyy eri ulkorakennuksista. Löysimme myös vanhan vesikelkan. Reppana on huonossa kunnossa, mutta kylläpä vaan senkin meinaan tuonne pihalle ottaa. Sen päälle voi laittaa sitten vaikka lyhtyjä.

Täällä alkaa raivauspuuhat. Valtaamme taas uuden kohdan pihasta itsellemme alueelta, jonne myöhemmin tulee vuohiaitaus. Hommiin siis! Hurja määrä puskaa, kortta ja umpikasvanutta ryteikköä odottaa!

Mukavaa sunnuntaita sinne tahoillenne

Jovelan Johanna

14 kommenttia:

 1. Aina kun luen blogiasi, mieleeni astuu haikeus. Ei kateus, koska kateus on pahansuopa tunne vaan haikeus, kunpa minullakin olisi joskus mahdollisuus löytää oma Jovela. Sinun elämässäsi on niin paljon sellaista mitä omissa salaisissa unelmissanikin liihottaa, mutta minulla ne jäävätkin vain salaisiin unelmiini. Älä vain koskaan lopeta blogisi kirjoittamista, niin paljon se antaa meille muille. Kiitos, että jaat Jovelaa meidän muiden kanssa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos :)

   Jovela ja tällainen elämä oli myös minun salainen unelmani kauan. Ystäväni muistaa mun puhuneen haaveistani jo melkein 20 vuotta sitten, kun olimme kovasti viihteellä viihtyviä tyyppejä. Haikeudella luin muiden blogeja, erityisesti tiettyä blogia, jonka kuulumiset käyn edelleenkin lukemassa viikottain. Tuossa blogissa kolmikymppinen pari jätti kaupungin taakseen ja alkoi elää haluamaansa elämää. Nykyään heillä on jo 2 lasta ja elävät edelleen sitä haluamaansa elämää maalla kaikessa rauhassa.

   Salaiset unelmat ovat ihania, mutta jos se yksi ja sama unelma seuraa matkassa pitkään, voi oikeasti alkaa miettimään miten sen saavuttaisi. Itse oletin, että se olisi vaikeaa, jopa ihan mahdotonta. Ei ole. Ei ollenkaan. Yllättävän pienillä muutoksilla saa aikaan suuren muutoksen :)

   Poista
 2. Elokuun mukanaan tuomassa pimeydessä on jotain todella lumoavaa. Ja varsinkin teidän tunnelmallisessa miljöössä. Tällaisissa syrjäisissä paikoissa voi todella aistia sen täyden hiljaisuuden kera. Valot kuuluvat silti asiaan ja voi, Gerda ainakin on ansainnut oman "juhlavalaistuksensa".

  Kiitos Johanna, kun itketit minua :) kommentillasi blogissani ja myötäelit pientä, suurta tragediaamme, josta yritän ponnistaa taas eteenpäin entistä vahvempana. Lämmin iso kiitos, viestisi oli minulle todella tärkeä ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niisk, mulla oli simmut vedessä kuin luin mitä siellä oli sattunut pienelle. Vaikeaa on osata asetella sanoja, mutta selvästi sait kiinni siitä, mitä halusin sanoa :)

   Elokuun illat <3 Voisiko se lumous olla siinä, että päivisin on vielä kesä ja iltaisin tulee sitten kontrastina se musta yö valoisten kesäöiden jälkeen. Siinä on jotain turvallista ja sallivaa. Myöhemmin itselläni se pimeys ei ole mikään suunnaton ilonlähde. Kaipaan jo marraskuulle päästyämme valoa, mutta juuri nyt maailma on kovin kaunis :)

   Poista
 3. Kettingistähän saa vaikka hienon "vesikepin" jota pitkin vesi valuu rännistä maahan.

  Jouduin muuten tekemään porkkanapikkelsiä. Niin kivalta se kuulosti että pakko kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset ketjut on tosi hienoja, mutta nämä ketjut taitavat olla hurjasti liian paksuja ja painavia rännille. Ketjuilla on leveyttä ja paksuutta olkavarren verran. Saattaisi ränni tulla alas tai ainakin vääntyä.

   Kiva, kun kokeilit pikkelssiä! Meinaan syyskuussa hieman maistella millaista siitä tuli :)

   Poista
 4. Ihanan tunnelmallista ja vielä aurinkoenergialla! Minä en selvästikään osaa käydä ostoksilla Biltemassa, kun en koskaan löydä sieltä mitään, ja sinun sivuillasi näen kaikenlaista kätevää (esim. se hanallinen kattila ja nyt nuo valot).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattilan bongasin ihan kaupassa, mutta nuo valot googlettamalla aurinkokenno ;)
   http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/LED/LED-valosarja-Aurinkokennokayttoinen-46447/

   Poista
 5. Auringolla toimivat valot ovat suosikkejani :-)
  Ilmaista valoa!
  Onko valot kellertävät vai sinertävät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät oikeastaan kummatkaan. Kuvassa sinertävät, mutta ihan kirkkaat ne livenä ovat :) Tuota valosarjaa taisi olla kolmea eri sävyä; värivalot, kirkas ja lämmin.

   Poista
 6. Tunnelmallinen ja vallan mainoi oli meilläkin viikonloppu. Saimaan vesistön äärellä vietettiin sukujuhlia ja nautittiin hyvästä ruoasta ja juomasta sekä tottakai toisetemme seurasta. Auringonlasku oli aivan pakahduttava kaunis ja sen jälkeen alkoi heinäsirkkojen soitto sekä sudenkorentojen villi yölento. En ole muuten koskaan nähnyt yhtäaikaa niin paljon sudenkorentoja misään.
  Vesi on muuten vieläkin Saimaalla todella lämmintä. Nautin viikonlopusta ja tunnelmasta joka solulla:)

  Olen myös kynttilä ja tunnelmavalofriikki. Hieman tuota kynttilänpolttoa rajoitti tulipalon alku tuossa reilut vuosikymmen sitten. Nyt jo olen uskaltanut ryhtyä tulia polttelemaan, mutta poltan kynttilöitä vain siinä tilassa, jossa olen itse. Sen verran katalalta tuntui tuo läheltä piti tilanne.

  Juuri viime viikolla ajatteli, kehtaisiko jo viritellä pihapuihin valoja. Lyhdyt on kaivettu jo esille. Ilmassa tuoksuu syksy. Iltaisin on ihana istuskella pihalla lueskelemassa tai muuten vaan katselemassa ympäristöä. Lepattavassa liekissä on jotain magiikkaa.

  Kaunnita tunnelmakuvia olet laittanut meille katseltavaksi. Tuleeko teille yökkösiä tuvan ikkunasta sisälle vai onko teillä siinä hyttysverkko? Viime viikolla kun illat rupesivat viilenemään, pidin ruokasali ja parvekkeen ovia auki ja meillä sen jälkeen oli useampia yöperhosia sisällä. Onneksi ei sentään lepakot kaarrelleet tupaan :)

  Tuo paljun ja suihkulähteen kombo on vallan mainio, kaunis js hyödyllinen liitto. Hyötykäytättekö paljun veden kasvien kasteluun? Hyvin hapettunutta se ainakin on.

  Lämpimiä päiviä ja viileneviä iltoja - niistä nauttien. Mukavaa alkavaa viikkoa Jovelan väelle :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostipa mukavalta viikonlopulta :)

   Meille tulee aivan älyttömästi yökköjä. Niitä on jokaista sorttia ja useita kutakin. Nyt tosin ovat jo vähentyneet, mutta vielä viikko sitten niitä oli joka kynttilän ympärillä ja lampussa, kun sellaisen sytytti pimeällä.

   Paljun vesi (koska emme käytä mitään kemikaaleja), ohjataan marjapuskille, nurmikolle ja omenapuulle. kertatyhjennys on 2500 litraa, joten siitä piisaa letkun paikkaa siirtämällä monelle janoiselle. Meidän piti tehdä sadevesikastelujärjestelmä, mutta se jäi tänä vuonna. Ensi vuonna sitten :)

   Energistä maanantaita sinne. Muutamalla minuutilla jo ehdittiin maanantain puolelle :)

   Poista
  2. Onpas teillä ihanan tunnelmallinen koti. Ja blogisi on niin ihanan innostava ja inspiroiva. Kiitos siitä. Itse vasta aloittelen bloggaamista, pienin askelin... :o)
   Tervetuloa vierailulle villalaukka.blogspot.fi

   Poista
  3. Kiitos, T :) Tulen mielelläni :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!