jovela

jovela

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Kun Jovelan isäntä yllärit teki!

Pikaiset terveiset työpajalta! Eihän tämä mikään työpaja ole, vaan salista eroteltu työnurkkaus, josta nakuttelen teille, mutta teki niin kovasti mieli käyttää sanaa paja. Miksikö? Olen ratketa ilosta, joten kerronpa sen teille!


Noh, Jovelan isäntä on pohdiskellut jo tovin, jospa vielä muutaman vuoden alle nelikymppisenä lähtisi uudelleen koulunpenkille ja hankkisi itseään kiinnostavan koulutuksen. Pohdinnot loppuivat eilen, kun isäntä kävi lähikoulussa jutustelemassa ja tuli takaisin opiskelijana!

Jovelan isäntä aloitti siltä istumalta, tai oikeastaan varsinaisesti tänään uuden alan työpohjaisen koulutuksen, joka tähtää siihen, että hänestä tulee perinneseppä. Tänään isäntä kävi sitten tutustumassa koulutuspaikkaan, opettajiin ja pajaan ja pääsi testaamaan olisiko hänestä alalle.  Minä sanon niin ylepänä, että ON! Todellakin on! Puolen tunnin tutustumisajan jälkeen isäntä meinaan tarttui työkaluihin ja takoi meille kaksi hakaa ja niiden vastakappaleet. Eikö ole hienot ja ihan ensikertalaiselta vielä!


Isäntä opiskelee siis aikuisoppiskelijana työnäyttöpohjaisesti ja on oppia saamassa kolmena päivänä viikossa. Miten voikin olla niin fiksu järjestely mahdollista!? Olen kovin yllättynyt moisesta ja ihan järjettömän iloinen tästä päätöksestä. Isäntä itse on kovin tyytyväinen ja innoissaan mahdollisuudesta päästä taontaoppiin ja takomaan kaikkea. Eikä edes nyrpistellyt kun toikaisin innoissani, että sittenhän saan sellaisen kattilatelineen, joka ripustetaan kattoon ja ja ja.. Tuumasi vaan suu virneessä, että hän saa käydä takomassa pajalla vapaapäivinäänkin, joten pitääpä sitten joku päivä sinne mennä takomaan kattilatelinettä ja ja ja!

Olen niin iloinen, niin ylpeä tuosta maailman parhaasta miehestä, joka asustelee tätä Jovelaa kanssani. Tulevaisuudessa siintää haave omasta pajasta isännälle täällä Jovelassa, sillä haluamme elää, tyoskennellä ja olla täällä - ei vaan tulla tänne mennäksemme pois hankkimaan rahaa, jotta voimme käydä kodissamme nukkumassa välillä.

Niin iloinen ja ylpeänä (joko mainitsin?!). Voi huokaus! Takorautaa! Me likes!Senat sakaisin soperrellen

Jovelan Johanna (se innostunut, miehestään ylpeä tulevan perinnesepän vaimo, jos asia jäi vielä hieman epäselväksi!)

59 kommenttia:

 1. Erittäin hienoa. Aiheestakin olet ylpeä, mii laiks tuu veri mats :)

  VastaaPoista
 2. Wau!Kannatti muuttaa maalle,asiathan senkun paranoo :-) Lykkyä pyllyyn isännällekin!terkuin aamu lukija ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Erikoisen mukavasti palikat loksuvat paikoilleen - toki sen eteen pitää itsekin hieman nähdä vaivaa :)

   Poista
 3. Voi että upeeta!! Käsistään kätevät miehet on katoavaa kansanperinnettä. :) Ihanat suunnitelmat teillä, toi olis niin upeeta. Onnea ylpeälle perinnesepän vaimolle. Ja itse sepälle myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä se jo on katsellut kaikenlaista välineistöä, jos vaikka ostelisi käytettynä kotitarpeiksi, että saa täällä joutoaikanaan rauhassa puuhailla. Aivan ihanaa <3

   Poista
 4. Voi kun ihanaa!! Hih, yritä kestää ;D Jopas piristi mieltä täälläkin:) Tiedän mitä se sitten tulee olemaan, sillä lapsuuden kodissani oli paja, jossa isäni kävi aina takomassa mitä milloinkin joku vaan sattui tarvitsemaan ;) Paja on pystyssä vieläkin, mutta isä on jo poissa. Opiskelun iloa miehellesi ja onnea teille molemmille!:) t. Pelle Pelottoman tytär

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sulla onkin sitten kokemusta kotipajasta :) Kuullosti kovin kätevältä tuollainen, että sai tehtyä tarvitsemansa heti, eikä tarvinnut hypätä autoon ja karauttaa kauppaan!

   Poista
 5. Syystäkin olet ylpeä noin taitavasta miehestä!
  Hienoa!
  Onnittelut miehellesi opiskelupaikasta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen edelleen ihan haltioituneena täällä!

   Poista
 6. m-a-h-t-a-v-a-a! nelikymppisenä opiskelu on hauskaa ja asennekkin on erilainen mitä nuorempana. joko sais laittaa tilausta jovelan pajalle? Ottaisin 4 koukkua saunalle, sellaisen tuhkalapion millä saa tuhkat uunista, lyhtysauvoja ja paaaaljon vanhanaikaisia avaimia koristeeksi ;=D Onnea isännälle toiselta aikuisopiskelijalta (puutarhuri).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hienoa olla puutarhuri! Voisin itse siis haluta olla puutarhuri, mutta se ei taitaisi olla itselleni ihan oikea ala, mutta kiva se on!

   Sun pitää sitten laittaa tilausta tulemaan kun isäntä alkaa työkseen tekemään pajatuotteita. Siihen kuitenkin menee sen verran aikaa, että taidat löytää tuotteet muualta ;)

   Poista
 7. Mahtavaa! Takorauta on ihana materiaali!

  VastaaPoista
 8. Onnittelut isännälle opiskelupaikasta ja tsemppiä sinne kouluun! Minä ostaiisn heti pienen ja siron kouhimen millä tyhjentää puuhellan pienestä pesästä tuhkia. Mistään ei löydy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Katsotaan missä vaiheessa isäntä alkaa tekemään tuotteita ja jos et ole löytänyt sopivaa siihen mennessä, varmaasti mielellään mies sellaisen sulle tekee :)

   Poista
 9. Kyllä, kyllä...noiden näytteiden perusteella Jovelan isäntä on menossa ihan oikeanlaiseen oppiin...jaJovelan emäntä saa syyttäkin olla ylpeä tulevasta sepästään....
  Käsityö kunniaan...♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työkalut pysyvät tukevasti Jovelan isännän käsissä, mutta kyllä itsekin yllätyin, että ala on selkeästi se THE taitolaji miehelle. En hetkeäkään epäillyt, etteikö ala olisi oikea, mutta olin kieltämättä kovin yllättynyt, että osaa heti tehdä juttuja. Noh, joillain on absoluuttinen musiikkikorva, Jovelan isännällä taita olla takojan käsi ;)

   Poista
 10. Mä voisin ihan puolueettomana tuomarina arvostella tommottisen hakasen, Lilla tarttis ens kesäks noin 25senttisen, sais tuulettaa ovenrakosesta kun ei se ilman hakasta pysy auki :D
  Hieno homma! Mitä kaikkea te vielä saattekaan siellä aikaiseksi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti järjestyy hakanen ihanaan Lillaan ;)

   Arvaa vaan onko isäntä katsellut illat pitkät Youtubesta taontavideoita ;D

   Poista
  2. :D
   Ajatteles jos ei olis nettiä kaikkine juutuubeineen....

   Poista
 11. Hienoa! Saat syystäkin olla ylpeä omasta ukkokullasta!
  Olette rohkeita!
  -Tarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Arvostan niin isännän rohkeutta lähteä tosta noin vaan hakemaan oppia ja koko meidän olemisellekin sen kautta uusia tuulia. Se tuli tosiaan ihan yllättäen tämä juttu. Kyllä siitä oltiin puhuttu yhtenä vaihtoehtona, mutta viime viikolla sitten mies sanoi soittaneensa tuonne opetuspaikkaan ja että on sopinut haastattelun ja siitä sitten lähti suorilla ahjolle ;D

   Poista
 12. Voi vitsi - ihan mahtava juttu! Onnea isännälle ja sinullekin siinä samalla. Asioilla on tapana järjestyä :)
  Komiat ovat nuo ensimmäiset haat!

  "Jos se ei ole sinun tiesi,
  sitä on turha seurata.
  Mutta jos se on sinun tiesi,
  on turha kulkea mitään muuta."

  -Harvey Arden-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu! Loistava ajatelma, jota olisi hyvä pohtia ihan kenen tahansa! Tuo isännän tie on ainakin selvästi hänen tiensä.

   Poista
 13. Jestas, on hän kyllä nopea oppimaan! Onnea vaan emännälle, joka saa jatkossa merkkipäivälahjansa rautana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten toiveikas olenkaan tuolla osastolla ;D Jos rehellinen olen, niin ihan pikkuruinen toivelista saattaa olla tuolla tuvan saarekkeen päällä jo ;DD

   Poista
 14. Mä oon täällä kans niiiin ylpee Jovelan isännästä! Tuleva tai jo oleva seppä isäntä. :D Heeeh. Huikeeta. Tsemppii koulutielle, mut kyl se hyvin menee kun on intoa ja puhtia vähän eritavalla kun silloon nuorenpana. Terkuin ööööö vähän reilu vuosi sitten valmistunut (onko siitä jo niin kauan). Huih:) Koulutehtävien auttajaa ilmeisesti ei tarvita, mutta ehkä kuunteluoppilaan saatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Höde, eikö olekin ihanaa!? Noh, sä tiedät kyllä miten suunnattoman iloinen olen tästä ja kaikista mahdollisuuksista, mitä tämä tuo tullessaan. Veiks meinasi, että hommaisi sellaisen siirrettävän pajan tänne, siis sellaisen, jolla sepät esimerkiksi tapahtumissa takoo. Alkaisi takoa meille tuohon verstaan ja gerdan väliin aitaa ja porttia. Omg!

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Kiitos, SatuSanna :) Varmasti ilahtuu kommentistasi :)

   Poista
 16. Vau! Paljon onnea isännälle sekä vaimolle! Selvästi on taipumusta alalle, niin taiten tehdyltä näyttää jo ensimmäiset kappaleet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taru :) Niistä kolkuttimista se ajatus sitten lähti ;D

   Poista
 17. Voi miten ihanaa! Onnellinen puolestanne <3

  VastaaPoista
 18. Maalaistalon isäntä on kautta vuosisatojen ollut monitaituri! Hänen on pitänyt hallita monta osa-aluetta: osata laskea niin viljan kulutus (ruokaan ja siemeneksi) kuin korjata maataloustyökalut, hitsata, fiksata pienet sähköhommat, teurastaa elukat, osata käsitellä lihat, tietää sään ja kuun asentojen vaikutus viljelyyn - ja takoa. Eihän tässä ole oikeastaan mitään merkillistä. Olette palanneet sinne ja siihen elämään minne kuulutte. Siksi kaikki tuntuu niin hyvältä ja oikealta <3
  T Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä totta! Ennen piti jokaisen osata tehdä tietty määrä juttuja, jotta oli nuttua päällä ja huttua pöydässä, jotain millä ja mistä tehdä nutut ja jotain missä ja millä keittää hutut.

   Sinällään tämä on, kuten sanoit, ei niin merkillistä. Tuntuu oikealta jutulta ja kuuluu tänne. Siinä sivuaalloilla sitten Jovelan emäntä saa kaikkea kivaa, wihiii!

   Poista
 19. Voi miten mahtavaa, olen ihan vilpittömän onnessani teidän puolesta vaikka ei tunnetakaan muuta kuin nimimerkin takaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja vilpittöminhän se ilo toisen puolesta on, kun ei edes ole koskaan nähnytkään ja silti ilahtuu toisen puolesta! Mä olen kovin usein iloinen tai surullinen blogituttavien tapahtumien tai juttujen vuoksi ja joskus, joidenkin kohdalla ihan vilpittömästi huolissanikin jos jotain ikävää on tapahtunut. Blogituttavuudet on sellaisia, onneksi! Mun nimi muuten on ihan oikeasti Johanna :)

   Poista
 20. Hieno juttu ja upeata jälkeä heti samantien! Ehkä häneltä saa tulevaisuudessa ostaa noita kauniita esineitä? Vastikään vanhan torpan hankkineena kaikelle tuollaiselle on jatkossa tarvetta..kunhan päästään vauhtiin. Varmasti niiiin palkitsevaa tehdä omin käsin jotakin kaunista ja hyödyllistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kultaisia te olettekaan siellä! Kiitos, kyllä varmasti saa ostaa tulevaisuudessa :) Harjoitus se mestarin tekee ja mitä enemmän on syytä takoa, sen paremmin hommansa tulee taitamaan. Tuo opiskelu on sitä konkreettista opiskelua. Siellä ei istuta kirjat edessä tai pidetä kalvosulkeisia. Siellä pistetään paikat kuumiksi ja rauta hehkumaan.

   Poista
 21. Vastaukset
  1. On! Kiitos kannustuksesta :) Se ilahdutattaa taatusti isäntää!

   Poista
 22. Jeee, aivan huippujuttu!! Me ei muuten olla edelleenkään löydetty niitä leipähirsiin kiinnitettäviä koukkuja, vinkvink;) Tää teijän elämänmenon seuraaminen ei yhtään ainakaan lisää omaa nykyistä työmotivaatiota vaan päinvastoin. Mut mä luotan siihen, että joskus vielä koittaa se aika, jolloin keksin jonkun tarpeeks hyvä bisnesidean, jotta voin itekin jäädä käsityöläiseks tmv. ja työskennellä kotoa käsin...sittenhän meillä olis oikein käsityöläiskeskittymä meidän paikkakunnalla...voidaan järjestää yhteisiä tapahtumia yms...mopo heti karkas :D Sitä odotelles ja haaveilles muistuttelen teikäläistä niistä "sushintekoiltamista", jotta saadaan perehdytys vempaimen käyttöön;) Ihania aurinkoisia syyspäiviä Jovelan markille! Terkuin, naapurivaaran emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta sehän on mukava asia tässä valossa ;D Kun nähdään seuraavan kerran, niin kerropa isännälle niistä koukuista ;)

   Sä olet niin tomera Lady, että kyllä sä jonain päivänä saat sen inspiksen ja siitä se sitten lähtee!

   Nähdään asap @ sushi! Mulla on tämä syyskuu ollut aivan huikeaa kiirettä täysuudistusprojektin kanssa, mutta heti kun saan sen alta pois, sushi it is!

   Ps. Mutsilta terveisiä :) Oli Jovelan rentoutuslaitoksella viikon, mutta lähti takaisin Stadiin maanantaina.

   Poista
  2. Kiitos terkuista, sun Mutsi (ihan isolla täytyy kirjoittaa:) on kyl niin huippu! Ollaan kuulolla tai lähetellään savumerkkejä tässä lähiaikoina, pitäkää lippu korkeella!:)

   Poista
  3. :) Siellä myös! Ei teilläkään hommat hoodeilla lopu ;)

   Poista
 23. Upeeta, ja hienoa että järjestyy opinnot tuollain fiksusti. Ja oma paja Jovelaan sitten joskus...Hei unelma mikä on tavoiteltavissa ja noilla taidoilla tiiä kuinka pian teillä taotaan rautaa. Ja silloinhan se pitää takoa kun rauta on kuumaa :D ja varmasti kysyntääkin on...mukavaa syksyä Jovelaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mä yhtään tuota isäntää tunnen, niin joulupata höyryää ennen joulua Jovelan pihalla ;D Isäntä meinaan jo katselee sellaisia liikuteltavia pajajuttuja ja meinasi,. että tuohon pihalle sitten laittaisi sellaisen. Onpa siinä taas ohiajajilla ihmeteltävää ;D

   Ps. lupasin tehdä nahasta essun. Millä taidoilla, kysyn vaan ;DD

   Poista
 24. Ihan mahtavaa ! Onnittelut isännälle (ja vaimolle myös) !

  Upeita töitä jo nyt :))

  VastaaPoista
 25. Takorautaa koko mies :) Onnittelut! Innostuminen on elämän kantava voima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuminen on ihanaa! Ihanaa kun on mistä innostua ja ihanaa, kun ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan löytääkseen innostavia asioita :)

   Poista
 26. Voi että! Tiesin, että täällä aina tapahtuu paljon, jos olen jonkun hetken poissa blogistaniasta, mutta enpä arvannut tällaista. Onnea koulutielle! Onpa kiva uutinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä arvannut itsekään! Tuli kyllä ihan puun takaa, vaikka jotain pohdintoja onkin ollut tässä kesän aikana muutamaankin suuntaan, mutta ei mitään sellaista, että näin nopeasti lähdettäisiin kohti selkeää valintaa. Kun vielä tuo opin saaminen on niin mainiosti järjestynyt, että puolet viikosta on kotona ja puolet oppia saamassa, palikat loksahtivat paikoilleen heti. Risto reipas, Rudolf Rohkea tuo isäntä kyllä on. Rispektiä!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!