jovela

jovela

perjantai 19. syyskuuta 2014

Takaisin taloon

Isännän verstaan takahuoneeseen on aikojen myötä kertynyt jos mitä tavaraa ja roskaa silkasta rojusta vanhoihin ikkunoihin ja se kaikki jäi meille talokauppojen myötä. Monia aarteita olemme sieltä löytäneet, paloja talon historiasta, jotkut pieniä ja jotkut suurempia. Tällä kertaa kerron teille hieman suuremmasta löydöstä.Verstaan varastohuoneen takaseinää vasten piileskeli sinne hylätty vanha pata- ja maustekaappi. Keittiöantiikkia kirja kertoo näistä kaapeista seuraavaa:

"Hyvin varustettuun keittiöön kuului ehdottomasti maustekaappi, jonka lokerikoissa säilytettiin niin kaupasta hankitut kuin itse kasvatetut ja kuivatetut mausteet ja yrtit. Korkean keittiökaapin yläosan laatikoissa säilytettiin mausteita ja myös manteleita. rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä. Alaosassa pidettiin kattiloita."

Patakaapeiksi näitä kutsuttiin aikoinaan ja tämä Jovelan kaappi on todennäköisesti jostain vuosisadan vaihteen jälkeiseltä ajalta, sillä siinä on myös maustelaatikot "oikealla kohdalla" ja vetoalustat niiden alla.Kaappi on kohtuullisessa kunnossa. Hieman kolhuja ja vaurioita, pari kerrosta maaleja, tunkkainen sisältä ja takalevy alaosastaan rikki. Tässä isäntä on jo kipannut kaapin vatsallensa saamaan selkäpuolelle uutta korjauslevyosaa.Kaapissa on 4 ovellista kaappia, keskiökolo ja laskutaso, jonka alla on 2 ulosvedettävää laskutasoa sekä 2 leveää aterinlaatikkoa.Maustelaatikoiden tila on keskellä kaappia. Ne sijoitettiin yleensä tuohon, jotta laatikon saattoi ottaa kokonaan alas ja laskea tasolle. Vaikka vuosisadan vaihteessa mausteet alkoivatkin jo olla yleisiä ja hinnatkin tuonnin vuoksi kohtuullisia, mausteita käsiteltiin edelleen arvostavalla tavalla vanhasta tottumuksesta. Mausteet annosteltiin usein laskutasolla, jotta niitä ei kanneltaisi ympäri keittiötä, jolloin maustelaatikko saattaisi lipsahtaa kädestä. Osa mausteista piti jauhaa siemenistä käyttöä varten, joten laatikoiden yläpuolella olevassa syvennyksessä saattoi olla mortteleita.Onneksi kaikki laatikot ovat ehjiä ja tallella! Ulos vedettävät laskutasot ovat rikki, mutta ne voi korjata. Nämä maustelaatikot ovat ekstrasöpöjä mielestäni.Nyt tämä kertaalleen hylätty kaappi korjataan ja se hiotaan vanhoista maaleistaan puhtaaksi. Kuvissa värit saattavat näyttää ihan kivoilta, mutta livenä ne ovat aika karseita. Vanhaa, teräväreunaista maalilastua irtoilee, pinnat ovat nuhjuisia ja kolmen eri värin yhdistelmä paljaaksi kuluneiden puupintojen kanssa ei toimisi. Lisäksi hionnalla saadaan kaappi kunnolla puhtaaksi. Emme aio maalata kaappia ainakaan vielä. Hirsiseinän vuoksi kaappi sopinee valkoiselle helmiponttiseinälle sellaisenaankin.Patakaappi pääsee siis takaisin taloon, jonne se on kuulunutkin. Sen leveys 120 cm on juuri passeli jääkaapin ja lavuaarin väliseen tilaan tuvassa.

Tästä kaapista tulee ensimmäinen huonekaluprojekti taloon jääneiden lukuisten mööpeleiden saralla. Aika ihana kaappi kerrassaan!

Kulunut viikko on ollut melkoisen rankka ja olen kovin uupunut. Inhottava päänsärky on kiusannut melkein joka ilta kaikesta näytön tuijottelusta johtuen, mutta toisaalta olen kyllä iloinen projektin etenemisestä ja siitä, että saan keskittyä hommaan kunnolla. Pari viikkoa vielä pitää jaksaa puurtaa, mutta tässä välissä pidän kyllä ainakin yhden päivän viikossa, etten pahemmin edes katso koneen suuntaan. Onneksi täällä on aina paljon kaikkea muutakin puuhailtavaa, joka vie ajatukset ihan muualle ja tuo vaihtelua mukanaan.

Kylläpä osaakin haukotuttaa! Silmät lupsuvat unihiekkaisina ja uni kutsuu.

Ps. Olen lisännyt tulevan pajamestarin toivelistalle kunnollisen joulukuusen jalan! Sellaisen, joka ei kippaa vaikka kuusta hieman tönäisisi. Uskomatonta ajatella, että syksy on jo edennyt näin pitkälle. Vielä riittää lämpöä päiviin, mutta illat alkavat jo olla kovin koleita auringon painuessa mailleen joka päivä edellistä aikaisemmin ja se kaikki kyllä kertoo siitä, että talvea kohti mennään. Talvi tuo tullessaan joulun, sen ensimmäisen täällä. Uskomatonta. Olemme pian asuneet Jovelassa puoli vuotta. Onko se pitkä aika vai lyhyt aika, pohdin joskus enkä osaa vastata. Toisaalta aika on mennyt nopeasti, mutta toisaalta tuntuu kuin olisimme aina olleet täällä. Tämän puolen vuoden aikana on tapahtunut niin paljon ja juuri nyt tuntuu siltä, että tulevaisuus on tarjoamassa meille aivan uusia seikkailuja ja elämyksiä runsain mitoin. Niin paljon, mitä odottaa ja niin paljon mistä nauttia tässä ja nyt.

On ihmisellä hyvä olla. Väärän vänkyrän talo ja pian patakaappi sen tuvassa. Mielihyvä siitä, että saadaan korjattua jotain käytöön. Oma sänky missä nukkua puhtaissa vällyissä. Onhan siinä mistä iloita. 

Pss. Linnunrata kuulema kulkee juuri paljumme yläpuolen yli kaartuen. On se taivaan tähtivyö niin komeaa katseltavaa säkkipimeässä illassa, kun lämmin vesi höyryää ympärillä ja maailman ainoat äänet ovat joitain yölintujen huutoja. Buranaakin parempaa lääkettä päänsärkyyn, tuli eilen todettua.

Hyvää yötä ja kauniita unia!

Jovelan Johanna 

31 kommenttia:

 1. Ihana vanha kaappi!Mä olen vähä hamsteri niitten suhteen :-) Joudun pakottaan silmäni kirpparisivuilla niitten ohi. . .ei mahdu!Mulla on jo 4 vanhaa kaappia ja pesukomuutti ja kaikki väärän värisiä.Mut ei ole lämpöstä paikkaa,missä hioo ja maalata,nyt kun kesä taas meni.. .2 kaappia on samantapaisia kuin toi teidän,niisähän on esim noi pikkulaatikot hiukan erilailla.Jos meinaa maalata niitä,ne tarvii pitää aika kauan lämpösis tiloissa,kun ovat liitereis ym paikois säilytetty nii ovat hiukan turvonneet,ovista huomas.Mut jos sit ens kesänä kerkiäis. . .Siihen saakka voi hamstrata kaikenlaista :-) Just löysin kympillä 6 vanhaa ihanaa vedintä ja parit saranat paikalliselta nettikirpparilta.Oi olispa yhtä iso tupa kun teillä!Mun möksä on niin pieni :-( Jokos oot saanu kasvimaan sadon talteen?Lupailivat vettä,räntää ja ehkä luntakin. . .tää viikonloppu menee paikkoja talvikuntoon laittaessa.Terveiset "aamu lukijalta"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania löytöjä olet tehnyt! Me meinattiinkin, että jos maalataan, niin maalataan vasta ensi kesänä, jotta tuo vuosia ulkoilmassa, vaikkakin seinien suojassa ollut kaappi saa kunnolla asettua.

   Kiitos kun mainitsit noista säistä! Katson aina sääennusteet viikon kaksi eteenpäin, mutta viimeksi kun kurkkasin, ei yöpakkasista ollut vielä puhettakaan. Nyt sitten eilen heti katsoin kun luin kommenttisi ja melkein siltä istumalta menin nostamaan loput juurekset ;) -4 luvataan yölämmöksi tänne ensi viikon keskelle. Hassua, muuten ennusteet edelleen päivälämpönä 13-15 astetta ja yölämmöt 5-8 astetta. Niiden välissä sitten pakkaselle pari yötä.

   Poista
 2. Vanhassa vara parempi. Ihana kaappi ja on se todellinen onni, että saitte talon mukana nämä aarteet. Olisihan voinut käydä niinkin, että joku olisi heittänyt kaikki "romut" jätelavalle sen enempää ajattelematta.
  Tuossa kerran ajattelin lukiessani blogia,että millaiset kaapit mahdatte keittiöön laittaa. Nyt hymy herkesi huulille, kun kerroit tästä ihanuudesta. Säilyttää laatikossa sitten mausteita tahi ei, niin tosi kätevät tuollaiset laatikot on. Ja sekin vielä, että ovat tosi söpöt :D

  Leppoisaa lauantaita Jovelaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta! Meillä on aika paljon erilaisia mööpeleitä täällä talojääminä. On pukeutumispöytää, 10-12 tuolia, erilaisia pöytiä, senkki, keinutuoli, keinunojatuoli, pari kaunista koukerokoristeista sängynpäätyä ja metallisia sänkyjä jos nyt kaikki muistin. Kovasti harmittaa, että sellainen kiva keittiön alakaappi (tosi pitkä) oli jätetty ihan ulos sään armoille ja se olikin sitten mennyt niin heikkoon kuntoon, että polttopuuksi kelpaa vaan. Siinä olisi ollut ihanat kippilaatikot!

   Poista
 3. Nuo vanhat kaapit ovat kertakaikkisen ihania. Meillä on mummolassa tuollaisia kaappeja kaksikin kipaletta joita olen kuolannut jo pienestä pitäen. Ehkä he ne joskus antaisi meille lapsenlapsille sieltä ullakoltaan. :) Mukavia hiomishetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kauniit soisivat saada paikan elämän keskellä. Mitäs niitä ullakolla seisottelemaan ;) Toivottavasti saat joskus kaapit itsellesi :)

   Poista
 4. Kaunis kaappi! Itse ajoittaisin kaapin 30-50-luvulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnilleen samoille ajoille minäkin sen ajoitan :) Naulojen perusteella sanoisin, että 20-40 luvun alkua, mutta ei enää 50-lukua :)

   Poista
 5. Mukava nähdä millainen kaapista tulee. Itselläni olisi myös vähän tuon tapainen kaappi mahdollisuuksissa korjata ja tuunata. Taidanpa katsoa, kiten homma teillä etenee ja sitten ottaa omani yön alle.
  Kylläpä elonne kuulostaa ja näyttää täydelliseltä. Ihanaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa se vaan hiotaan vanhasta maalista ja tietysti korjaillaan :) Onpa isännällä tuossa kaapissa hiomista! Joistain kohdista maali lähtee ihan helposti ja toisissa kohdissa on sitten niin jämäkästi kiinni että! Ja maalia onkin yksi kerros lisää. Siellä on aika hurja lilakin ainakin joissain kohdissa ;D

   Hurjan teräviä nuo vanhat, irtoilevat maalilastut. ne siis osin irtoilevat ihan itsekin ja ne palat ovat kuin lasia jos iholle osuu oikeassa kulmassa!

   Poista
 6. Erinomaisen hauska kaappi maustelokeroineen :)
  Minun mielestä kodista tulee viihtyisä silloin kun siellä on sopivasti sekaisin vanhaa ja uutta, tukevat mukavasti toisiaan erilaisuudellaan - eikä tule vanhaankaan taloon museofiilistä.
  Tuskin maltan odottaa miltä näyttää aikanaan paikalllaan!
  (Jos teillä jossain on edes ripaus sitä "vanhaa vihreää" jossain muualla, niin tuo voisi olla erittäin kaunis sillä maalattuna (tai aavistuksen vaalemammalla, pehmeämmällä sävyllä), se varmaan on alkuperäinen väri ollutkin...kurkkaapa Country Frenchin valikoimat, siellä voisi olla oiva maali. Tai vaha mikäli päätät jättää puupinnalle)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CF:n maalit ovat <3 ja jotain heidän maaleillaan meillä tullaankin tekemään. Tämä kaappi saa odottaa maalia ainakin kesään jos se siis maalataan, koska kaappi on ollut ulkoilman pullistettavana ties kuinka monta vuotta, ainakin 10!

   Itsekin pidän uuden ja vanhan yhdistämisestä. Yksi huonekalu, jota en enää ikinä (kop, kop) ottaisi vanhana, on sohvat. Vaikka miten kauniita, niin ovat kyllä ei niin lokoisia röhnöalustoja. Ennen kun sohvilla piti istua ryhdikkäästi ja sievästi, eikä lojua selkärangattomina kuten meillä tehdään. Ja muutenkin meillä on kyllä uutta ja vanhaa ihan siitä syystä, että ei ole mitään järkeä pistää kerralla koko huushollia uudelleen möbleeraukseen vaan koska osoita muuttuu modernista vanhaan. Ajan kanssa sitten vaihdellaan mitä vaihdellaan jos vaihdellaan ;)

   Poista
 7. Jahas, tulikos mun jättämä levy käyttöön nyt? Hihih :D Toi on tosi ihana toi kaappi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hipaus helinää on kaapissa jo :)

   Poista
 8. Mahtava löytö! Sopii teidän talon tunnelmaan kuin nakutettu :) Ei ole hirmu kauan, kun näin jonkun myyvän ihan vastaavaa autotallinsa nurkasta, hinta viisi sataa :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Siinäpä oli toiveikas hinnoittelu tai sitten kaappi oli tosi hyvässä hapessa ja laitettuna ;) Myyntipalstoilla ja ihan liikkeissäkin olen nähnyt suunnilleen vastaavia suunnilleen 250-300 eurolla :)

   Poista
 9. Mahtava!! Me ollaan myös suunniteltu vastaavaa Tyynelään tuvan nurkkaan. Upeeta, että te saatte laittaa kuntoon sinne kuuluneen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynelään sopisi kyllä joku vastaava niin hyvin! Ja onhan noi käteviä säilytyksen kannaltakin. Aikankin näin arkielämässä ja kyllä möksäelämässin oli aina jotain pientä pussukkaa, nippeliä ja nappelia pattereista tulitikkulootiin, joille nuo pikkulaatikot ovat käteviä. Noissa vanhoissa mööpeleissä on monia kivoja ideoita, kuten ne ulos vedettävät lisätasot. Kovin ovat käytännöllisiä!

   Poista
 10. Eipä patakaappi odotellut turhaan pelastajaa<3. Jovelalla on ollut onnea kun pääsi kodiksenne :)

  VastaaPoista
 11. Hieno löytö. Meilläpäin noita sanotaan tuvan kaapeiksi. Tuvasta se löytyykin, ja toinen odottaa ylisillä kunnostusta siskon kotiin. Nuo on helppo kunnostaa, vanerit voi vaihtaa ja maali lähtee yleensä helposti pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta on maali lähtenyt sekä helposti että ei helposti, mutta irti se lähtee vielä :D

   Poista
 12. Voi Bertta, poistin sitten vahingossa molemmat viestit yhdellä kertaa :( En edes ehtinyt lukemaan mitä kirjoitit, kun molemmat katosivat; se minkä olit itse poistanut ja se alempi, johon olit sitten kirjoittanut uudelleen.

  VastaaPoista
 13. No, minäpä yritän muistella mitä kommentoin.
  Aivan ihanan kaapin olet löytänyt...ja ihan omista nurkista...kuinka kivasti se sopiikaan teidän tupaanne...sieltä se sitten katselee uuden isäntäparin elämää Jovelassa...mitähän tuokin kaapi on elämässään nähnyt...voi kun se oisaisi kertoa tarinansa...
  Itselläni vähän toisen tyylinen tupakaappi on aitassa...pelastettu kaatopaikkakuormasta...ilman ovia raukka, mut sekä ylä, että alaosassa viisi laatikkoa, sekä leivinlauta...siis tuo ulosvedettävä alataso...alakaappeihin laitoin verhot ja yläkaapit ovat avoinna....tykkään siitä....ei vain ole tilaa tuoda sitä sisätiloihin.
  Mukavaa viikonloppua Jovelaan

  VastaaPoista
 14. Voi sanos muuta! Jos vaan osaisivat puhua - ja osaavathan ne välillä! Tuokin kertoo olleensa kovassa käytössä. Tietyt kulumat antavat käsityksen siitä, miten kaappia on käytetty ja että se on ollut tärkeä, sillä sitä on viitsitty korjata. Joku on halunnut papiseerata hyllyt, valinnut kauniita kuvioita astioiden alle. Toisaalta kaappi kertoo tulleensa hylätyksi. Talon viimeinen nainen on muuttanmut kai pois, eikä talon viimeiselle isännälle kaapilla ole enää ollut käyttöä. Jossain vaiheessa se on saanut mennä yksin varaston viimeiseen nurkkaan. Nyt kaappi voisi kertoa, että sitä kutittaa joka puolelta kun talon uusi isäntä kropsuttelee vanhoja maaleja pois ja että toiveikkaana se odottelee pääsyä sisälle ennen kun talvi taas tulee (ja hiiret).

  Mitähän tuumaisi kaappi tuvasta nyt, tai se talon viimeinen emäntä, joka on kaappia käyttänyt tuvassaan ;)

  VastaaPoista
 15. Vastaukset
  1. Varmasti! Vaatinee vaan hieman kyynärpäärasvaa ensin ;)

   Poista
 16. Ahaaaa, siis nuo laatikot on mausteita varten! Se oli mulle ihan uutta! Mutta tottakai Jovelan emännällä pitää keittiössä tuollainen kaappi olla - aivan ehdottomasti :) Nuo astiakaapit on kyllä niin viehättäviä... Mullakin on vastaava kaappi ja blogissa siitä postaus: http://kopallineninspiraatiota.blogspot.fi/2014/08/emannankaappi.html

  VastaaPoista
 17. Heissan,
  törmäsin tähän vanhaan postaukseesi ihan sattumalta. Meillä on tuollainen ihan samanlainen kaappi - siihen on vaan joku vaihtanut posliininupit ajan saatossa. Meidän kaappimme takaosassa on Askon huonekalutehtaan merkki. Voisi siis olla tuota lahtelaista puusepänosaamista tuo teidänkin kaappinne!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan vaan :) Patakaapit oli aikoinaan kovin yleisiä tupa ja keittiökalusteita ja taisivat tekijät ottaa toisistaan mallia, kun ne niin usein näyttävät kovin samanlaisilta tekijästä huolimatta ;) Tämä meidän kaappi taitaa siis olla kopio, käsin tehtyä omatuotantoa. Leimoja kaapissa ei ole, mutta tekijän nimmari ja päiväys, sekä omistuskirjoitus kelle kaappi on tehty (11.7.1932). Molemmat, sekä antaja että kaapin saaja ovat olleet tämän talon asukkaita tuolloin :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!