jovela

jovela

tiistai 23. syyskuuta 2014

Talvi yllätti bloggaajan

Näin se on vaan myönnettävä. Aamulla +16 sisällä, yöksi lukemaa -1, varpaat aamulla jäässä lattialla ja niin viluinen olo, ettei hetkeen tiennyt pitäisikö vaan jäädä sänkyyn ihan suosiolla odottamaan parannusta asiaintilaan. Hieman kuumeinen olo vielä, arvaahan sen, että vilu oli. 

Kylmä viima puhalsi talon nurkkia ja pohjaa. Niin oltiin varauduttu siihen, kun kylmä tulee, mutta ei taidettu ihan olla varautuneita siihen, että se tuli nyt. Vastahan pari päivää sitten mittari näytti +20 astetta ja vaikka säätiedotuksessa vilauteltiin -4 yölämpöä, niin eihän se nyt n i i n kamalan kylmä voi olla! Viime talvikin pärjättiin niin hyvin viikonloppu- ja loma-asukkaina. Ei tämän näin pitänyt mennä! Meillähän piti olla tällaista tunnelmaltaan ja muutenkin:


Ihan niin ei tämä ensimmäinen talven lupaus mennyt. Marisemalla se ei kuitenkaan parane, eikä itsestään, joten ei kun ylös, jalkeille ja tulentekoon! Koirat osaavat ottaa nämä asiat iisisti. Lämpimistä sängyn vällyistä makoisasti venytellen saliin ja divaanin lämpimiin vällyihin jatkotorkuille. Mikäs siinä on huopia ja tyynyjä potkiessa kun ihmispalvelijat pistää röttelöä lämpiämään pienemmillä ja suuremmilla liekeillä. Kostoksi vein koirat ulos. Rontit, raukkikset. Kestimme siellä noin 3 minuuttia ja sitten kipin kapin kaikki kolme sisälle kintut tutisten. Kesämekkokeli taisi mennä jo. Missä kaikki lämpimät vaatteet?
Salissa, jossa työnurkkaukseni sijaitsee, oli ensin 15 astetta plussaa. Jotkut eivät laittaneet enää pönttikseen puita edellisenä iltana. Se sitten hieman kostautui. Piti pistää petroolilämmitin hönkkimään tunniksi, jotta salissa kykeni tehdä töitä. Koirat ovat karanneet takaisin sänkyyn. Ei mitään kenttäkestävyyttä!Pönttis, armas, ruma kuin mikä, mutta ah niin rakas. Röttelömme sydän. Tuvan puuhellan kytkentä (viivästyi kuukaudella) ei kyllä tule päivääkään liian aikaisin. Siihen on vielä 3 viikkoa. Onneksi ilman lämpenevät ainakin seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Halailin pönttistä, hrrrr!


Tämä ei näytä siltä, mutta töitä tässä tehdään. Töppöset jalassa, huopa päällä divaanilla, läppäri sylissä ja taustaviihteenä pyörii Kahden kerroksen väkeä (uudempi versio). Lämpöä tässä vaiheessa jo +20. Kello näyttäisi olevan 9 aamulla.


No nyt se alkoi tuntumaan jo tältä. Kynttilät palavat makkarissakin ja taustalla näkyy tupaan, jossa kynttilöiden lisäksi loimuttelee biotakka.


Lämpöä +22 ja silti viluttaa. Pistän sen kuumeisen olon piikkiin, sillä välillä vilutus oli sellaista, että piti laittaa lämpöhuopa peffan alle. Isäntä oli vetänyt lämmintä päälle ja lähti hiomaan patakaappia verstaalle. Siellä oli kamalan kylmä, kun kävin kääntymässä. Homma alkaa onneksi olla jo loppusuoralla ja sen jälkeen tuo  lavuaarin ja jääkaapin välinen alue muuttuu. Patakaappi tulee siihen.


Niin, talvi yllätti bloggaajat. Kävi heittämässä yhden miinusasteen lentosuukon. Onneksi ymmärsi, ettei täällä olla ihan vielä valmiita ja lähti vielä hetkeksi pois. Ehditään saada böördikahvilankin tarpeet valmiiksi ja lintujen ruokintapiste sievine kuppeineen ulos. Pian sen ruokinnankin aika on jo edessä. Tänään selkeästi linnutkin olivat hämmästelevällä asenteella liikkeessä, kun jäätävästä sateesta ei löytynykään ötökkäruokaa.


Koirien mielestä päivä oli ihan tavallinen, mitä nyt ulkona ei viitsitty olla kuin se pakollisen lirauksen verran kerrallaan. Ihan tavallinen päivä. Paljon kynttilöitä ja nokosia. Kylmäkö? Höpötystä! Sitä vartenhan on huopia joka tassulle ja aina voi laittaa päänsäkin sellaisen alle jos oikein viluttaa!


Meitä ihmisiä hieman palelsi, mutta vielä ei sähköpattereita olla kaivamassa esiin. Niiden aika on sitten jos ei muuten pärjätä ja jos siltä tuntuu heti kun lämpötila laskee miinuksen puolelle, ollaan nynnylästä kotoisia ja sitähän me ei suostuta olemaan.

Eteeenpäin, sanoi mummo hangessa!

Jovelan Johanna


46 kommenttia:

 1. Voi ihanuus, kun teillä on niin kaunista ja tunnelmallista! Tuskin maltan odottaa, että Jovela pukeutuu jouluun. :)
  Täälläkin on takkaa polteltu aamusta alkaen. Kylmä tuuli hönkäilee kiukkuisesti.
  Jopa meidän 2 -vuotias miehen alku, joka melkein asuu pihalla, ei halunnut olla ulkona puolta tuntia kauempaa useista vaatekerroksista huolimatta.
  Hrrrr, kyllä se talvi vaan tekee tuloaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kysettäkään siitä, etteikö se talvi ole sieltä tulossa :D Taisi tuo nopea lämpötilapudotus tulla yllärinä teidän pikkumiehellekin. Eilinen kolea tuuli oli niin jäätävä!

   Jovela pukeutuu jouluun! Siinäpä mieltä lämmittävä ajatus! <3

   Poista
 2. Mä niin annan tämänaamuisen syyskuulle anteeksi, olihan se muuten aivan mahdottoman ihana! Vielä lauantaina teimme kattotöitä suorastaan helteisissä tunnelmissa. Mutta kyllähän tämän lämpötilan laskun aamulla huomasi, kun laski varpaat jäätävälle lattialle. Teille on kyllä supertunnelmallista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! Viikonloppuna oli vielä niin todella lämmin, aurinko suorastaan kuumotti kasvoja ja sitten yht'äkkiä humpsis! Syksy on ollut ihana kerrassaan! Olihan tuossa välissä se alati valuvan sateen pariviikkoinen, mutta mitä sitä muistelemaan, kun koko syksy muuten on ollut niin huikean upea!

   Poista
 3. Auts. . .anteeks ihan pakko nauraa :-) Tää teidän kokemus toistuu varmaan joka syksy. . .aina ihan yhtäkkiä tulee kylmä!Se loppuu kuule sit kun tulee pakkasia,nyt tää kosteus tekee kelistä kylmemmän kun oikeesti on.Mulla oli auto aamulla lumen peitossa. . ja kylillä 10km:n pääs ei ollu ees satanu.Me ollaan koiran kans tänään paleltu,ku tää eukko päätti,ettei vielä NIIN kylmä oo,enkä laittanu tulta takkaan. . .no,hiukan oon eri mieltä nyt illalla,kun tulin saunasta ja villasukatkin on vasta puikoissa :-) Mä lohduttaudun aina,et tarkeni ne ihmiset ennenkin ja ettei mulla sentään vesiämpärit jäädy keittiös,niinku isäukolla nuorena. . .mut aamulla takkaan valkee :-) Terkuin "aamun lukija"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan naurettava juttu tämä olikin ;DD Viime vuonna, kun ei asuttu vielä täällä, koettiin monen monta kertaa jäätyneeseen taloon saapuminen ja sinnikäs lämmittäminen saapumispäivänä - joskus myöhään illlalla, mutta nuo asiat unohtuvat. Eilen tilanne oli ihan sama, vaikka asuttiin täällä JA vaikka hyvin oltiin tietoisia siitä, että yöstä tulee kylmä, mutta kun ei, silti ei saatu tehtyä tarpeellisia varotoimenpiteitä ;D

   Tuo, että villasukat ovat vasta puikoissa kuvastaa oikein hyvin mun hämmästynyttä olotilaani aamulla :D

   Poista
 4. Kauniin tunnelmalliselta näyttää kuvat, lämpötila ei niinkään :-)
  Onneksi saitte lämmöt kohdilleen ja kokemus tuo varmuutta tuohonkin asiaan, kohta aistitte sään muutokset jo tuulenvireestä :-)
  Sinun työnurkkauksesi on laajentunut, hyllyt ovat poissa?
  Innolla odotan kaapin saapumista keittiöönne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli näitä "olisi pitänyt arvata ja silti yllätti" -tilanteita.

   Työnurkkauksessa on edelleen ne samat 7 kaappia, ne ei vaan näy kuvassa, mutta kääntelin pöydät eri asentoon juurikin tuon lisätilan saamiseksi :)

   Patakaapin saapuminen liittyy nyt vahvasti tähän talven lupaukseen. Meillä on meinaan juomavedet kuistilla = pakkasta = jäässä. Ei siis vielä, mutta niin tulee tapahtumaan. Kaappiin saadaan juomavesitönterötkin :)

   Poista
 5. Kotivara-varastooni kuuluu noin 130 paria villasukkia. Ei - ei ole lähtenyt lapasesta! Rakastan villasukkia. Rakastuin niihin viimeistään kaksitoista vuotta sitten, kun muutimme tähän mörskään. :)

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herranen aika, mikä villasukkavarasto! Wau! Sullahan on sitten, jos otetaan kesäaika pois, eri sukat joka toiselle päivälle! Onpa huikeaa!

   Poista
 6. Oih, jotenkin kuulostaa tutulta.. Onneksi en ole ainoa, joka halailee pönttöuunia ;-) Tämä antaa voimia tuleviin koitoksiin kylmää vastaan - kauan eläköön pönttöuunit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hurraa pönttikset ja niiden muut tulivatsaiset sukulaiset! Kyllä tuo isäntäkin eilen tuntui hieman pönttistä halailevan, kun verstaaltaan tuli. Sen verran kylmää oli, että hanskoista huolimatta sormet taisivat olla palelevaisia.

   Poista
 7. Meillä oli myös 15 astetta aamulla, tuntui viluiselta. Joka syksy mietin, että miten ihmeessä täällä tarjetaan talvella, tämä alku tuntuu niin kylmältä. Laitoin tulet uuniin ja tuplat ikkunoihin. Kun touhusin sadonkorjuupuuhissa ja palasin sisälle tuntui tosi lämpimältä vaikka ei meillä 20 ylletä. Maalla asuessa tulevat säätiedotukset kovin tärkeiksi, on hyvä tietää mitä tuleman pitää :) Haluan uskoa, että kylmyys on vain väliaikaista. Teillä on siellä ihant tunnelmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ikinä en ole säätiedotuksia niin tarkkaan seurannut kuin Jovelan ostettuamme ja silti sitten jäi vaiheeseen tuon kylmän vastaanottaminen :D Oppia ikä kaikki! Kyllä mullakin eilen, tosiaan hieman kuumeisena sama ajatus kävi päässä, vaikka talvi ei ole meille ensikertalainen juttu tässä talossa. Talo ostettiin tammikuussa 2013 ja talvi 2014, siis mennyt talvi on koettu jo. Hyvin pärjättiin viime talvena osa-aika-asukkaina, miksei muka pärjätäisi nyt kun ollaan paikalla koko ajan.

   Laitoin armeijan täysvillahuovan eilen isännän kanssa kuistin sisäoven eteen verhoksi. Siinä oli ohuempi verho ja lämpöeron huomasi melkoisen nopeasti sen jälkeen kun villahuopa laitettiin lisäksi. Ja onhan tämä kylmyys tavallaan tässä mielessä muutenkin väliaikaista. Rakennuksella kestää tovi lämmetä ja kun kostean koleus katoaa, lämpökin tuntuu erilaiselta. :)

   Poista
 8. Nyt se talvi todella yllätti ja heti tunki itsensä sisällekkin, Yhtäkkiä lämpimästä syksystä suoraan pakkaseen-melkein. Toisaalta hassua, jos talvella on viikonpäivät-30 astettan ja tulisi tälläinen sää, niin ah miten oliskaan lämmintä silloin. Pönttömuurissa palaa nytkin tuli. Nuorempana en tehnyt pikkuviluun valkeeta, lisäsin vain vaatetta, enään en kyllä viitsi palella vaan nopeasti talo lämpiämään.
  Kyllä se tästä taas iloksi muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri tuo ero! Ja juuri juttelin ystäväni kanssa, että jos olisi kevät, niin voi miten ne ensimmäiset plussa-asteet tuntuisivat hyviltä ja kun lämpöä olisi 6-10 astetta niin johan sitä vaatepartta alkaisi vähentää kummasti. Nyt sitten ollaan kuin lumppuliisat kaikkine pöksyineen ja paitoineen ;D

   Raju muutos täällä ainakin! Ihan kesäsäästä suoraan pakkaselle. Pisti nöyräksi!

   Poista
 9. Minua kiinnostaa teidän lattiat, teittekö niille jotakin (olen nyt ihan unohtanut), eli millaiset eristeet siellä on alla? Vai onko juuri mitään? Itsellä tulee luultavasti olemaan mahdollisuus muuttaa n. 100 vuotta vanhaan taloon jossakin vaiheessa vuoden sisään (kyllä, home-evakkoni ON ihmeellisiä sattumuksia täynnä). Talo on suvun yhteisomistuksessa ja jos sinne muutan, niin alan sitä myös laittamaan kuntoon maksuksi asumisesta. Katselin että siellä on muovimattoa joka huoneessa (joskin melko tyylikästä puujäljitelmää). Mietinkin että jos ne repii pois, niin pösöttääköhän tuuli sieltäkin lattiaa pitkin huoneisiin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tuvassa noin 100 vuotta vanhat eristeet ja lattiat on kylmät. Salissa on avattu lattia ja korjattu, uudet eristeet, mutta silti se lattia toki on viileä. makkari ja eteinen + vessahuone, huoko(pellava)levyeristeet ja kylmät ovat. Mattoja, sukkia ja tossuja siis! Talveksi laitetaan jotkut suojat tuonne kivijalan isoihin tuuletusaukkoihin, ettei tuuli puhalla talon alla. Tässä kun on se perinteinen pohjaratkaisu.

   Mahtavia uutisia tuo tilannemuutoksesi! Toivottavasti hometalon kanssa pääsette hyvään ratkaisuun myös, mutta sillä aikaa on mahtavaa, että on jokin kiva paikka asustaa!

   Poista
 10. Älä välitä Johanna, talvi yllätti myös Vespailijan :) ja juuri sinä päivänä kun oli sovittu molempien Vespojen huolto 10 kilsan päässä. Siinä sitten ajelin pesä huurussa edestakaisin 40 kilsaa. Oli takkatulella ja villasukilla käyttöä... Mutta raikasta on ja kaunista! Nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, en ollenkaan! naurattaa vaan kun tässä muka nyt ollaan niin maalaisia ja niin vanhatalolaisia ja niiiiin varaudutaan kaikkeen marsilaisten saapumista vähäpätöisempään ja sitten tuo sääherra otti luulot kerralla pois ;D Vaan tulkoot viimat ja puhurit, täällä pistetään lisää pötköä pesään ja sukkia jalkaan!

   Tuo sun 10 kilometrin reissu kuulostaa tahtojen taistelulta! on siinä ollut kirjaimellisesti kylmä kyyti! Onneksi ei sentään lunta ole tullut, kuten toisaalla!

   Poista
  2. Juu ei, mutta Italian pojat sais suunnitella persheenlämmittimen Vespoihin! Piruakos niillä autossa, siellä on lämmintä muutenkin...
   Mut hei totta, teillä sais vaikka taivas pudota niskaan mut tossa kylmäkäsittelyssä on vielä vähän toivomisen varaa :)))) Pärjäilkäähän!

   Poista
 11. :D Voi koirulit, mitä siipeilijöitä! Oisivat saaneet kyllä vähän auttaa lämmittämisessä! Kyllä mää oon ollu jo pitkään sitä mieltä, että talon elukatkin sais jotain tehdä elantonsa eteen, oon yrittänyt meidän kissalle nakittaa kotihommia, mutta se on vaan katsonut mua niinku tärähtänyttä.... ;) Joten se jatkaa elämäänsä kuten ennenkin, lähinnä venyttelee aikansa kuluksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa niin! Siellä peiton alla kyllä muhitaan kesät ja talvet, mutta entäs kun ihmisen nahkavarpaat on ihan jäässä, niin ei turkislämmittäjää ole missään saatavilla! Rontit! Hunsvotit!

   Ole muuten varovainen kotihommanakitteluissa. Me katsos sanottiin viime talvena noille rottaterriereillemme, että voisivat hoitaa lajisuunnitelmalliset toimensa ja häätää Jovelasta hiiret. Ottivat tosissaan, pahikset. Hiiriä ei ole näkynyt sitten kevään, mutta häätöä suoritetaan yöt ja päivät. Häädössä oleelliset toimet ovat ryntäily, valtaisa räyhähaukunta, kaikkien mattojen ruttaaminen ja viattoman näköisenä vällyihin takaisin lompsiminen. Koska kyseessä on näytöslaji, ovat todenneet, että yleisön reaktiot ovat parhaimmillaan juuri öiseen aikaan. Ovat kuulema sen vuoksi niin uupuneita pitkin päivää. Yöhommat, arvaahan sen.. ;D

   Poista
 12. Ai kyllä mua niin nauratti maanantaina, KESÄlomaviikkoni ensimmäisenä päivänä, kun kuistilla toppatakki ja pipo päällä yritin pukea hytiseviä koiria valjaisiin... :D

  (Viikonlopuksi ois paree tulla vähän lämpimämpää tai ainakin sateetonta, kun on tarkoitus rykäistä kattoremppa pakettiin...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas se sulle ilmat lykkäsi, mutta kesäloma syyskuun lopussa tietty on tuossa mielessä riskaabeli ;D

   Pari seuraavaa viikkoa näyttäisi olevan ihan mukavaa säätä, vaikka sateitakin on meille lupailtu. Pidetään peukkuja, että pilvet kiertävät Casan ;)

   Poista
 13. Täälläkin tuli lunta eilen....olihan se aikamoinen yllätys...pitipä ihan lämpimämpää takkia etsiä päälle, kun koiran kanssa ulkoilin.
  Pönttis, tai yleensä tulisija on ihana lisä lämmönlähteenä....meillekin tehtii heti seuraavana vuonna uuni, kun tähän muutettiin...tämä asunto kun oli entinen kylän posti, niin eihän tässä uuna ollut.
  Ja on se uuni vain ihana tunnelman luoja pimeneviin iltoihin.
  Tunnelmallisia kuvia olet taas laittanut Jovelasta...kyllä teillä vain on ihanat puitteet elämiseen siellä.

  Odotellaanko jo joulua...3 kuukautta vielä.♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Teillä ihan lumeksi laittoi! Onpas hauskaa asustella vanhassa postissa!

   Odotellaan vaan joulua! Niin nopeasti aika kuluu, että se on täällä ennen kun arvataankaan. Juhannuksestakaan ei tunnu olevan niin kauaan, mutta sama matka olisi taaksepäin juhannukseen, mitä nyt on jouluun eteenpäin!

   Poista
 14. Onneksi talvi yllätti Harmaan torpan emännän jo toissa päivänä jolloin sateessa ja tuiskussa tyhjensin lampaiden/vuohien karsinat kesänaikaisista lautakasoista ja heitti kuivikkeet pohjalle. Todellakin onneksi, sillä tänään ulkona oli -4c eikä eläimiä voinut päästää huurteiselle laitumelle puhaltumaan. Sisällä pönttis pöhisi läpi yön ja piti tuvan lämpöisenä :) Suosittelen muuten ISOJA villamattoja lattialle ja lampaantaljoja sänkyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas sielläkin ollut tohinaa ja hyvään aikaan! Meillä on sängyssä lämpöpetari, jonka voi napsauttaa päälle jos haluaa lisälämpöä ja muutenkin sänky on kuin vällylän tehdas ;D taljoja on sitten noin muuten vähän joka paikassa. Villamatot olisivat kyllä ihania. Meillä on vain yksi villamatto ja kyllä se on tehokas vilunpitäjä!

   Poista
 15. Hui! Kylläpä humahti teillä lukemat alas. Toivottavasti ei tule talvella paukkupakkasia. Meilläkin ollaan silloin vähän helisemässä. Jos ei muuten, niin sähkölaskun takia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin ne valahtivat, kun ei pistetty ajoissa pötköä pesään ;) Nyt täällä on mukavan lämmintä, vaikka ulkona onkin vilpoista. Sähkö on kyllä ihan hurjan kallis lämmitysmuoto ja sitä me vältellään ihan viimeiseen saakka. Jos kuitenkin on tarvetta laittaa patteri päälle, ei se maailmaa kaada. Ihan helpolla ei kuitenkaan sähkölämmitystä käytetä kun on muitakin seinoja pitää torppa lämpimänä :)

   Poista
 16. Ihanan lämmintunnelmaisia kuvia vaikka muuten ei lämmin olisikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Miia :) Viluisena sekin auttoi hieman kun oli lämpimän näköistä ;D

   Poista
 17. Hyvä Friida,

  Panen sulle muutaman rivin täältä Astoriasta, kun on Jovelan asiat mulla niin taas mielen päällä. Teillä on kovasti bisi aika sielä. Kohta tulee lumi ja sitä ennen pitää saada kaikki katon alle. Aattelen, että Frouva ja Isäntä nyt kovasti häärää syksyn töissä. Pitää saada valmiiks yhtä ja toista sisällä Kartanossa ynnä pihan puolella ja vielä karjapihassaki.

  Että auttaisit nyt sitten ja olisit koko ajan silmänä ja korvana, käsipareja tarvivat kovasti paljon. Onhan tuplat laitettu akkunoihin? Ja kellarin reiät sais kohta pistää kiinni, ettei imelly perunat pilalle. Sisäkön pitää katsoa perään että on puita aina ehtoolla jokaisen kakluunin ja hellan vieressä. Ja pellit ajoissa kiinni, heti ko ei enää punasta hehku. Ei passaa päästää muureja jähtymään, kun yöt rupeaa jo olemaan kylmiä ja aamulla kuura maassa. Otat sieltä edellissyksyn puukasasta, ne on kuivia, syttyvät hyvin ja palavat kuumasti. Tuohia on liiterissä ja kiesitallilla, sytytät niillä, mutta pidä suuluukut kiinni, ettei valkia karkaa lattialle. Ja tuhkat pitää hoitaa pesistä pois aina välillä. Niitten kans pitää olla varovainen, ettei tuu tulipaloa. Ei saa jättää astioita sisälle eikä seinänvierelle.

  Puhu vielä Frouvalle, jos sieltä Rantalasta saisivat rengin ees muutamaks viikoks, tulis halkomaan puita ja Isännälle pajaan avuksi. Rantalan pojat on friskejä ja ahkeria työmiehiä kaikki. Lahtiaikana tulee kumminki kiirus, olis hyvä olla käden helepotusta ettei mee aina hommat yön päälle. Neki pitäis hoitaa ennen Mikkelinpäivää.

  Niin muuten se Perälän Eino tuli tänne takasin. Ei se mitään talorahoja sakilleen tienaa, vaikka kotia Suomeen jäi vaimo ja neljä pientä toisten nurkkiin. Sillon täälä misis! Semmonen ylen fiini, isot heltut korvissa, huulimaalia käyttää ja pitää pelleriiniä hartioilla. Ja korkiakantakengät, aattele! Eilen se pasteeras keskellä päivää pitkin teitä parasolli auki, vaikkei aurinko ees paistanu! Sillä misiksellä on hyvävaranen koti tuolla hillin päällä, koko komia talo ja isot akkunat. Ainut laps on, runnaavat sekatavarapuotia. Sanovat että ne käy Eino kans elävissä kuvissaki! Tästä älä nyt Mammalle mitään virka, se kun aina kantaa toistenki huolia. Valvoo taas vain yönsä. Se Einon Aina on niin tolokun ihminen, ja lapset ne vasta säälittääki. Enkä minä perusta olla juorujen kuljettajana, sulle tämän nyt vain sanon. Mutta on se aika roskanen temppu Einolta. Jokku ne tekee tuollaaki, jättää kaikki taakse ja alottaa täälä Lännellä uuden elämän. Ei oo Eino ainut.

  Pistän tähän kymmenen taalaa, otat tästä puolet ja annat sille Ainalle, sano vaikka että Yrjö laitto minua myöten tulemaan. Lopuilla ostat mammalle ja pienille jotain mukavaa ja tarpeellista. Sokeria ja jauhoja ja alusvaatekangasta, Elli ompelee. Villalankaa minen laita, täälä ei oo hyvää kvaliteettia, sielon parempaa.

  Nyt ei tämän pitemmästi, jääkäät Herran haltuun. Kirjotan toisen kerran enempi, on vähä kiirusta.

  Terveisin tätisi Hildur

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Hildur! Mikä ihana kirje kotiohjeita ja juoruja ;DD Mitä olemmekaan menettäneet kun luovuimme tämän maaiilman Hildureista ja kirjeiden kirjoittelusta!

   Hildur <3

   Poista
 18. On se niin ihmeellinen tuo ihmismieli, ettei usko, että kylmähän se syksyllä jossain vaiheessa pukkaa. Sormikkaita, pipoa ja lämmintä vaatetta etsittiin täälläkin rivakasti, kun mittari vilkutteli vain muutamaa lämpöastetta. Ei tullut aikaisemmin mieleen kaivella niitä jo esille, vaikka kalenteri tuota hommaa jo vilkutteleekin :)

  Mutta - ajattele, miten ihanaa on, että voit vetää töpiskät jalkaan ja sytytellä tulet ja ryhtyä hommiin siinä kotidivaanilla :) Vähäkös käy kateeksi. Nuo teidän ihanat otukset osaa ottaa kyllä elämän ihanan rennosti - suloisia ovat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Minäkin täällä menin villasukat jalassa lappumekossa, joka ei kylmää pidä yhtään! Tänään sitten kaivelin vasta pitkähihasta ja muuta lämpimämpää. Työasu on tainnut olla huopa ;D

   Kieltämättä olin tyytyväinen siitä, että saatoin tehdä töitä huovan alla istuskellen. Sympatiseerasin kovasti heitä, jotka tuolla viimassa joutuivat puurtamaan.

   Meidän kakkoset on oikeasti muruja. Aina mukana, aina kaikessa. Loistotyyppejä kerrassaan <3

   Poista
 19. Meillä oli eilen 14,8 astetta lämmintä eilen aamulla. Pohjoistuuli jäähdyttää todella tehokkaasti tolpilla seisovan mökkeröisen, jossa on pohjassa 5 senttiä villaa. Molemmat lähdimme töihin ja illalla lämpöä oli enää 12,5 astetta. Mutta vielä ei haluta laittaa sähkölämmityksiä päälle! (Paitsi koirien päivisin miehittämässä kylppärissä.) Eli nyt keksitään miten saataisiin Porinmatti pysymään pidempään lämpimänä ja kuinka siihen ehtisi aamulla tuikata tulet ennen töihin lähtöä. Tsemppiä puulämmitykseen ja villasukkia vilustumisen torjuntaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulet ovat tosiaan kovin raakoja tähän aikaan vuodesta ja tuntuu siltä, että talokin olisi hytissyt viluissaan ;D Tsemppiä myös sinne viluntorjuntaan! Teillä oman haasteensa tuo vielä se, ettei ole ketään lämmittämässä päivisin.

   Poista
 20. Ihanan tunnelmallista teillä !

  Mulla on myös menossa joku syväjäävaihe. Tulikin tästä mieleen, että täytyy tänä vuonna hankkia se lämpöhuopa. Tai pari :)

  VastaaPoista
 21. Hommaa, Laura ihmeessä! Meillä lensi lämpöpetari sänkyyn sen siliän tien kun nenä huurussa herättiin maanantaina. Eipä sitä ole sängyssä käytetty kuin testin verran, mutta pelkkä ajatus sen käyttömahdollisuudesta lämmittää ;D

  Meidän toinen lämpöpetari meni hetkeksi työtuolille, jotta sain tehtyä töitä ilman, että liha tutisi holtittomasti luiden ympärillä ;D Olihan se, aika kokemus! Sormet kankeina nakuttelin menemään työpöydän äärellä arssi kuumalla petarilla, varpaat sukissa, villasukissa (ne harmaat) ja töppösissä ja vielä lampaantaljan päällä. Koko akka oli kääritty huopiin (3 kpl) ja käpälöin kuumaa teemukia siihen malliin, että tietyn alan tuote.esittelijät olisivat olleet kateudesta vihreinä. Jos joku olisi kurkannut ikkunasta, olisi varmaan tikahtunut nauruun :DD

  VastaaPoista
 22. Kun 25 vuotta sitten tulin taloon miniäksi (ylenin emännäksi pari vuotta myöhemmin sukupolvenvaihdoksen myötä:)), rohkenin aamu viiden palasella keittiön pöydän ääressä haikeasti kaivata lattialämmitystä, tokaisi mieheni; laita villasukat, siinä sulle lattialämmitystä! Ja niitä olen sen jälkeen käyttänytkin, verraton lämmitys. Meillä lämpiää talo ja tuontantorakennukset hakkeella (sitä lajia kun on omasta takaa), että ensimmäisenä aamulla ei tarvitse klapia heittää uuniin, mutta kyllä pönttöuunista, puuhellasta ja leivinuunista tulee ihana lämpö. Oikein kun on syväjäässä, leivinuunin kupeessa istuminen on parasta. Olen huomannut, että minäkin olen jäänyt koukkuun tänne ihanien tekstiesi pariin, kiitos! Ja kiitos Hildurille Ameriikan terveisistä, moni muistutus on niin tarpeen vielä tänäpäivänäkin. Ihanaa päivää, Maalaisemäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, maalaisemäntä ja anteeksi kun ehdin nyt vasta vastaamaan :) Kiirusta on pitänyt ;)

   Poista
 23. Onneksi kylmyys ei välity kuvien kautta, päinvastoin, ihana lämpö ja tunnelma.. Koirien elämäntavat kyllä naurattavat, varsinaista luxuselämää heillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihan herkkupeppurontteja, nuo meidän kakkoset ;D

   Poista

Kiitos kun kommentoit!