jovela

jovela

lauantai 27. joulukuuta 2014

Hassuksi tullut hassuna pysyy

Pakkasen puraisemat, aurinkoiset terveiset Jovelasta! Joulu tuli ja meni ja lyhyesti sanottuna en olisi voinut toivoa parempaa joulua tälle vuodelle ja ajanjaksolle elämää. Sisko oli laittanut aina kauniin kotinsa valtavan joulukauniiksi, olimme yhdessä laitelleet ja varustaneet joulupöytää, kaikilla oli hyvä mieli ja aatto oli kaikin puolin ihana. Palasimme keskiyön lyömällä takaisin Jovelaan lämmittämään +9 asteista huushollia. Pyhät menivät pitkälti suunnitellun mukaisesti, eli vailla sen suurempia suunnitelmia. Saunottiin, lykittiin puuta pönttikseen, katseltiin lintuja lintulaudalla, syötiin (suklaata) ja vaakatuijottelimme yhden tuotantokaudellisen Revengeä (Kosto) pikkutunneille saakka. Maailma oli kaunis, lumi narisi töppösten alla ja vällyt pehmeitä.

Jo vuosikausia 27.12 on iskenyt joulunpoistotahto. Usein se alkaa jo 26. jolloin tämä joulua rakastava emäntä saa tarpeekseen melkein kaikesta jouluun liittyvästä. Huiskis, huiskis ja joulu saa taas mennä uinumaan laatikkoon. Vaikka armastankin menneiden aikojen elämäntyyliä, loppiaiseen saakka en kestäisi joulua. En osaa sanoa miksi näin on, mutta niin se on. Yhtään suklaapalaa ei halua suuhunsa laittaa, joulukoristeet tuntuvat liian raskailta silmille katsoa ja tekee mieli puhdistaa koti virkistävän vaaleaksi. Valtaa siis kevätmieli!

Eilen purettiin joulusomisteet, kuusi saanee lähdön viimeistään maanantaina. Olen viettänyt päivääni lukien Homesteading -kirjaa, katsellut siemenluetteloita, surffaillut ideoita purkujätteistä tehtävään kasvihuoneeseen, uppoutunut luostareiden ja kartanoiden orangeriatarinoihin (talvipuutarhat, joissa kasvatettiin Suomessakin jopa appelsiineja) ja kun hassu olen, olen myös (taas) laittanut talvi-istutuksia tulemaan. Orangeriasta ei nyt voi tietenkään puhua, mutta salaattia, tomaskua ja uutta talvitestattavaa, eli ananaskirsikkaa muutti siemeninä kasvatuslaitokseen. 2 vuotta sitten, juuri ennen Jovelan löytymistä meillä testattiin talvikasvatusta ensimmäistä kertaa tomaateilla ja se onnistui. Tänä vuonna tarkoituksena oli laittaa siemenet kasvamaan jo syys-lokakuussa, mutta moni asia jäi tekemättä hyvästä syystä.


Nyt on sävel uusi, tai vanha - miten sen nyt ottaa. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta ja myös siitä johtuen olen entistä vahvemmin kiinni niissä ajatuksissa, jotka ovat meidät tälle tielle johtaneet. Tahto tehdä omin käsin, tahto oppia uusia (vanhoja) asioita, menetelmiä ja muotoja elämiselle on tässä ja nyt läsnä kuten ennenkin. Odotan innolla alkavaa vuotta ja kaikkea sitä, mitä se tuo tullessaan. Ennustelen, että talopäiväkirja vuonna 2015 tulee sisältämään entistä enemmän homman ydintä; elämää hieman erilaisella tavalla, vanhojen oppien testailua, omavaraisempaan elämään pyrkimistä ja oppeja yhtälailla onnistumisten ja erheiden kautta.

Olen joskus ollut innostuvaa sorttia uudenvuoden erinäisille lupauksille, jotka kuten kuntosalikorttien päiväykset, haalistuvat unholaan ennen kun ollaan kevääseen päästy. Puhutaan siis mielummin tavoitteista, joita on hyvä olla ja joita kohti on hyvä pyrkiä. Vuodelle 2015 tavoitteina voisi olla vaikkapa:

Aurinkosähköjärjestelmän hyödyntäminen (asennus möksältä tuodulle setille).
Kasvihuone ja pihan perusparannukset.
Kotivaran ja preppaustason ylläpitäminen.
Omavaraisuuden lisääminen keittiöpuutarhassa hyvän ensikokokeilun innostamana.

Päärakennuksen päätyseinien korjaaminen ja punamultamaalaus.
Tuvan lattian avaaminen.
Onkiminen, joka jäi kesällä (höh, höh, höh ja naamakäsi).
✿ Isännän kotipajan alkumetrit.

Leipätöiden osalta en tee tavotteita. Ne on jo tehty kesällä ja mitä vastaan tulee, kuten aina tulee, otetaan vastaan sitten sen mukaan.

Näissä fiiliksissä suuntaamme kohti alkavaa vuotta. Tulkoon siitä mukavalla tavalla haastava ja palkitseva!

Jovelan Johanna

24 kommenttia:

 1. Olen täysin koukussa Kostoon ! Aina joku uusi koukku =)
  Tomaattien talvikasvatusta...eikun ananaskirsikan...miälenkiintosta.
  Voisit tykätä Eurajoella sijaitsevan Vuojoen kartanosta...siellä on myös orangeria...ehkä olet käynytkin.
  Nyt taivalletaan kohti kevättä . Ihanaa ♡♡. hali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan katsottu vasta I ja II -kausi, mutta varsinkin II-kauden setti oli sellaista juonittelua, että jesh! Kovin nautinnollista. III -kausi katsellaan hieman myöhemmin.

   Vuojoen kartanolla en ole käynyt, mutta orangeriasta olen kyllä lukenut. On ne huikeita paikkoja!

   Iloista viikonloppua sinne <3

   Poista
 2. Kenen kirjoittamaa Homesteading kirjaa luet? Ja voitko suositella? Voisin jonkin ko aiheeseen liittyvän lukea, muttei ole tietoa mikä olisi hyvä opus. Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen homesteadereiden ja omavaraisuusasioista kiinnostuneiden ykkösopus lienee John Seymorin The new coplete book of selfsufficiency, joka meiltäkin löytyy ja se on toki hyvä, mutta juuri nyt luen Carleen Madiganin The backyard homesteadia. Molempia löytyy mm. dcon.comista :)

   Olisipa hienoa jos joku jossain kirjoittaisi samantyyppisen opuksen Suomen olosuhteisiin liittyvine ideoineen. Tietysti suurin osa näiden mainittujen kirjojen ohjeista ja ideoista on käypiä täälläkin, mutta meillä on niin monia omia hienoja hyödynnettäviä juttuja ja -tekniikoita, että soisi tällaisen opuksen syntyvän meilläkin.

   Poista
 3. Hyvät on suunnutelmat jo kevättä ja kesää varten...siitä se lähtee...tsemmpiä...täällä vielä fiilistellään joulua☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä, kesää ja koko vuotta :) Vanhan talon kanssa ei ehkä se ensi vuosikaan riitä ;)

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Minä ostin vahingossa keväisen lehden. Sitten menin tilaamaan alennusmyynneistä kaikkea keväistä sälää kotiin :D
  tämä joulu oli ja meni, omalla painollaan, omalla (surkealla) tavallaan.
  Aionkin siirtyä nauttimaan talvesta ja kevään odotuksesta!
  Mukavia pyhien jatkoja Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo ollut niin tilaamaisillani siemeneiä, mutta jos nyt vähän vielä hillitsisi itseään. Nauti ihmeessä talveta, lisääntyvästä valosta ja sen myötä aikanaan saapuvasta keväästä. Joulu tulee taas ensi vuonna, toivottavasti sitten mukavemmissa tunnelmissa :)

   Poista
 5. Täälläkin on jo tänään vähän kurkittu siemenluetteloita, ja katseltu uutta kotia sillä silmin, että miltä se näyttää kun joulukoristeet lähtevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin on kaikki niin ihanan virkistävää, kun kaikki tuntuu uudelta pienin muutoksin :)

   Siemenluettelot on niin koukuttavia! Joskus nuorempana hieman naureskelin, kun moni niistä vouhotti lumen edelleen peittäessä maata, vaan näinpäs sitä itsekin sitten olen ihan yhtä höpsönä saman asian äärellä. Siitäs sain! ;D

   Poista
 6. Ihanaa, että täälä oli monta päivitystä kun vihdoin kerkee tulla lueskelemaan :) Kuulostaa niin tunnelmalliselta tuo teidän joulunaika <3 Mukavaa alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Miia! Saapas nähdä mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Tämä vuosi on ainakin ollut tapahtumarikas ja opettavainen. Ensi vuodesta voisi tulla hieman hellempi viettäjilleen, mutta se tulee, mikä on tullakseen ;)

   Poista
 7. Voi, kuinka "huojentavaa" kuulla, että jollakin muulla alkaa kevät viimeistään Tapanina. :D Itse olen aina ollut samanlainen, niinpä täälläkin on tänään tehty "Joulusiivous" ja kevättä pukkaa ;) Puuhakasta ja piiitkää kevättä, sitähän näet riittää, kun aloittaa kevään viettämisen ajoissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aikansa kutakin ja sitten taas eteenpäin. Talvi ei koskaan ole ollut lempiaikaani muutenkaan, joten mielelläni vaihdan kalenterin uuteen ja suuntaan kohti valoa :)

   Poista
 8. Samaan kategoriaan mennään täälläkin ja siksipä tein joulun kukin ja kynttilöin. Kuusi (meillä tekoselainen) alkaa ahdistaa hetimiten pyhien jälkeen, joten nyt sitä ei edes otettu laatikosta esille.
  Hyvät on uudenvuoden lupaukset. Mitä sitä lupailemaan sellaisia, jota ei ole aikomuskaan pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuusi saa lähdön huomenna. Tänään ei ehditty poistaa koristeita, joten huomenna joutaa sen samalla, kun hieman siistii huushollia. Lokoisia päiviä mennään, mukavia nämä pyhät kun väki lomailee ja saa olla rauhassa hetken.

   Poista
 9. Ei kuule ollenkaan hassumpaa :) Paljon mukavia puuhia ja fiiliksiä tulevalle vuodelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia puuhia olenkin kaivannut loppusyksyn ja alkutalven aikana. Juuri sellaista harmitonta väkertelyä ja olemista :)

   Poista
 10. Mielettömältä kuulostava ja eteenpäin katsova, hyvänmielen postaus! Näillä eväillä katse tulevassa on hyvä ottaa Uusivuosi vastaan. Innolla jään odottamaan postauksiasi ja kuulumisiasi seuraavien etappien saavuttamisesta. Ne ovat realistisia suunnitelmia ja arkista hauskaa tekemistä. Kiva kuulla taas tulevista Jovelan touhuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Siinä missä joskus nuorempana odotti aina viikonloppua, nykyään se arki on armain. On toki mukavaa löysäillä ja olla vaan, mutta tietty rytmi, oli se sitten miten tahansa, tuntuu mukavalta.

   Poista
 11. Kyllä vain, valoa ja kevättä kohti! Joulukoristeet (ne muutamat) pakkasin jo kaappiin ja loput kinkusta ajattelin upottaa huomenna hernekeittoon. Sitten vielä tehosiivous (niin Tuvassa, tietokoneella kuin emännän pään sisälläkin...) ja uusi vuosi saa tulla. Tuokoon se paljon iloa ja ikimuistoisia hetkiä myös Jovelaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokoon tänne ja tuokoon sinne Casa X:n suuntaan! Tänä vuonna olen kohdannut suurimpia iloja ja odotusten täyttymyksiä sekä suurinta surua. Jälkimmäinen ei tietenkään ole mitenkään miellyttävää, mutta kaikkihan sitä on vastaan otettava mitä muuttaa ei voi ja sitten siitä taas pyrkiä eteenpäin :)

   Poista
 12. Meillä uusi koti vanhassa koulussa. Ensimmäistä kertaa pääsen keväällä tutkimaan mitä kaikkea täältä nousee istutuksien muodossa. Muutimme tänä syksynä. Perunamaa ja mahtava maakellari löytyvät joten eiköhän täälläkin tarvitse jo alkaa miettimään näitä keväisiä puuhia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Se ensimmäinen kevät ja koko kesä asukkaana on kyllä jännää aikaa ellei kulje laput silmillä. Joka päivä löytää jotain uutta jollain tavalla :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!