jovela

jovela

tiistai 30. joulukuuta 2014

Heitettyjä haaveita

Villa Mezzon Anu heitti Jovelalaisia vuoden viimeisellä haasteella, joka koskee haaveita. Anun omasta (järjettömän ihanasta) haaveesta voit lukaista täällä.

Olen aina ollut haaveilija, tulevien suunnittelija. Haluan tuntea jotain olevan edessä, jotain mukavaa ja turvallista, saavuttamisen arvoista. Joskus haaveet ovat vain päiväunia, pään sisäisiä piristeitä arjessa, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa. Toiset haaveet ovat olleet suuria ja niiden toteutumiseen on mennyt vuosia (näin kirjoitin heinäkuussa 2011). Jovela on suurin suunniteltu ja samalla myös toteutunut haave ja kun puhun Jovelasta, en tarkoita pelkästään tätä meille merkittyä maaplänttiä ja sillä seisovia väärän vänkyrän taloja. Jovela oli ja on (yhtään kaunistelematta) myös elämäntapa. Todennäköisesti suurin ja pysyvin haave elinaikanani.
Anu kysyy haastamiltaan bloggaajilta millaisia haaveita kukin kantaa mukanaan. Niin, mistä me haaveilemme? Mistä voin haaveilla kun olen saavuttanut isännän kanssa haaveistamme suurimman? Toivoa sen säilyvän ja olla tyytyväinen?

Omat haaveeni ovat yksinkertaisia ja pääasiassa sidoksissa Jovelaan. Haaveilen niistä mielikuvista, joita olen kantanut mukanani jo vuosia. Kenkien alla narisevasta lumesta saunapolulla, lämpimistä kesäpäivistä, kevään valosta ja elinvoimasta, syksyn paisteisista sadepäivistä ja yötaivaalla välkkyvistä tähdistä. Tunnehaaveita, tunnelmahaaveita.Haaveilen puisista (vanhoista) leikkuulaudoista, joilla voin pilkkoa kaikkea puutarhassa kasvattamaamme. Kattauksista, joissa puiset leikkuulaudat kannattelevat herkkupurnukoita. Hetkistä ystävien ja läheisten kanssa, jotka ovat kokoontuneet niitä pöytämme äärelle maistelemaan. Siemenpusseista, uusien alkujen iloista, kasvisten, juuresten ja marjojen kasvattamisesta, multaisista saappaista ja oman sadon korjuun ilosta. Haaveilen puuhellan lämmöstä ja kaikesta siitä, mitä tammikuun alussa asennettava puuhellan hormi tuo tullessaan lämmön lisäksi.
Haaveilen kanoista, kukosta ja vuohista. Kanalasta, jonka teemme. Pikkuaitan uudesta elämästä tietämättä mitä aitasta lopulta on tulossa. Ja pienestä hylky- ja purkumateriaaleista tehdystä kasvihuoneestakin haaveilen. Orangeriastakin haaveilisin ja haaveilenkin, mutta sellaiseen ei ole rahkeita vielä vuosiin. Laitoin eilen mandariinien siemeniä likoamaan. Orangeria siis kuitenkin on jossain taustalla uinuvana haaveena. Pitäähän sitä vähän.. näin hankien keskellä. En haaveile matkoista mandariinipuiden alle, vaan mandariinipuusta omalla maalla. Orangeriassa.Haaveilimme kauan omasta puulla lämmitettävästä saunasta ja paljusta. Nyt meillä on pikkuinen kahden peffan vankkurisauna ja se paljukin. Olen huomannut haaveilevani ankkalammesta. Epäilen, ettei sellaista ole tulemaisillaan koskaan, mutta joskus huomaan katselevani ankkalampikuvia kaiho rinnassa. Kuitenkin haaveilen pienestä vesialtaasta, jossa sammakot voisivat polskia ja linnut leikitellä. Ehkäpä sellaisen kaivamme ja vuoraamme ensi kesänä. Saapi nähdä.
On aika hassua, ettei juuri nyt ole tarvetta haaveilla mistään sellaisesta, josta ei olisi haaveillut Jovelanetsintämatkalla. Niitä haaveita on muutaman vuoden edestä koottuna tähän uuteen blogiimme ja sitä edeltäneeseen vanhaan blogiimme ajalta ennen Jovelaa. On kirjastohyllyä tikkaineen, tassuammetta, salin korjattavaa sitruunakiisseli-kakluunia ja siideriprässiä.


Omat haaveeni ovat kuitenkin aika arkisia, sitä mitä saan tehdä kumpparit jalassa tai essu päällä, kädet jotain pientä väkerrellen tai suurempia korjaillen ja kokea vain olemalla. Muuta en toivo, enkä haaveile. Omat haaveeni mahtuvat hyvin tämän plänttimme rajojen sisäpuolelle. Eikä tässä ole sen kummempia ajattelun hienouksia, nämä ovat niitä omia haaveitani, enkä muuta nyt kaipaa. Kunhan tämän saisi pitää ja elää yhdessä isännän kanssa pitkään ja terveinä. 

Ja korjattua siinä samalla näitä väärän vänkyrän taloja pitkin plänttiämme! 


Vuoden toiseksi viimeinen päivä on alkanut. Pakkasta on enää aste tai pari. Lunta kinoksittain. 

Tänään aurinko nousi Lounais-Suomessa 9:45 ja laskee 15:28.
Mennään kuukausi eteenpäin ja aurinko nousee 8:56 ja laskee 16:40.

Kun pääsemme helmikuun loppuun, aurinko herättelee meitä jo 7:39 painuakseen mailleen 17:56 ja siitä alkaa kevät. 
Haaveissaan kevättä kohti

Jovelan Johanna

Ps. kopittakaa haaste vastaan armaat ihanat. Heitän sen teille kaikille. Näin vuoden vaihteen kohdallahan sitä tavataan haaveita pohtia ;)

25 kommenttia:

 1. Ihana kuulla haaveistasi; ne ovat aivan kuin omasta päästäni. Minäkin haaveilen kanoista ja lampaista, ja ehkä pienestä vanhoista ikkunanpokista tehdystä kasvihuoneesta. Haaveet eivät ole kummoisia, koska saan parasta aikaa elää sitä suurinta haavetta, joka meillä muutama vuosi sitten oli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elää suurinta haavetta.. tuo oli hyvin sanottu. Haaveita pitää elää! Ei niitä oikeasti voi ostaa, niitä tärkeimpiä ainakaan.

   Toivottavasti kanat ja lampaat löytävät tiensä teidän kotiinne :)

   Poista
 2. Saako kysyä kuuluuko haaveisiin lapsia ja heihin liittyviin haaveisiin tai onko ne haaveet ns. Menneen talven lumia. Kysymykseen en mitenkään odota vastausta vastaa jos haluat ja tuntuu hyvältä. Se tuli mieleeni kun olen lukenut äidistäsi ja nyt haaveistasi. Jovela itsessään on toteutunut haave ❤️.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä ja voin hyvin vastatakin :) Olen jo yli nelikymppinen, joten lapsia ei ole suunnitelmissa, eikä niitä ole aiemminkaan helmoihin saapunut, koska en voi fyysisesti saada lasta edes mahdollisten hoitojen avulla. Adoptiobyrokratiaan emme ole halunneet lähteä. Jos se olisi toisenlainen, ehkä olisimmekin. Olen asian kanssa sinut ja päättänyt olla kiva kummitäti, täti ja hassu gammelmoster siskoni lapsille ja heidän jälkeläisilleen ja lelliä ajoittain muiden läheisten jälkikasvuja. Sijaisvanhemmuus ei ole täysin poissuljettua tai tukiperheys, kunhan tässä saadaan nurkkia turvalliseen kuntoon :)

   Poista
 3. Niin samanlaisia haaveita mullakin :-) Kasvihuoneen ostin,vaikka se haaveissa olikin vanhoista ikkunoista tehty. . .nyt on kennolevyä,kun en osaa sitä itse väkertää.Kuinkas Jovelassa on lämpö pysynyt?Mulla falskaa vanha torppa niin et sukat pyörii jaloissa,joten töppöstä päälle �� Mulla on puuhella jolla useimmiten lämmitän kovilla pakkasilla,mut nyt on kissanpentu jonka lempipaikka on makoilla siinä hellan päällä. . .kuinkahan sen sais oppiin ettei mene kuumalle levylle?Et sit jos revitte vielä vanhoi tapetteja,saat täältä kissan apuun. . .se repii yläkerrasta tapettia ja tuo ne palat "aarteena" mulle.Oottelen josko siitä hyvä hiirikissa tulis. . .Lumiterkuin aamun lukija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoista ikkunoista tehdyt kasvihuoneet ovat kyllä hienoja! Me taidetaan tehdä pohja suoraan maahan noista purkuhormien tiilistä, kehikko purkujätepuusta ja suojat jostain, ehkä ihan muovista aluksi.

   Kovat oli pakkaset täälläkin ja haastetta oli. Lattiathan meillä on jääkylmät, joten jouduttiin sähkölläkin lämmittämään ja silti oli (aamuisin) aika koleaa. Lämpö kuitenkin tasaantui kun umpeutettiin toinen makkarin ovi, jolloin koko talo ei ole ihan avointa tilaa. Meillähän talossa huoneet ovat peräkanaa rakennettuja, kuten tuolloin usein tällaisissa taloissa oli tapana.

   Meillä ei ole vanhoja tapetteja, mutta hiirikoulutukseen löytyisi materiaalia ;D

   Hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 4. Niin mukavia haaveita! Ei täälläkään mistään erikoisemmasta haaveilla, yleensä ne haaveet liittyy ihan arkisiin asioihin. Mutta sen suurimman haaveen, edes vähän vanhemman talon saaminen jossain vaiheessa, toivon vielä toteutuvan :)
  Ihanaista vuodenvaihdetta Jovelaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan haaveiden toteutumista! Onneksi vanhoja taloja on paljon, enemmän kuin ihmisiä, jotka haluaisivat sellaisia pelastaa, joten valikoimaa on mistä valita :)

   Hyvää uuden vuoden alkua sinne :)

   Poista
 5. Tunnistan NIIN selvästi tuon fiiliksen siellä takana <3

  Tunsin itse samoin useamman vuoden ajan. Kun luulin satavarmasti olevani vihdoinkin perillä, mutta en sitten ollutkaan. Kohtalolla on merkilliset polut. Meille sillä onkin vielä jotain paljon muuta heitettävänä. Ei auta kuin koittaa pysytellä kyydissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ehkä tunne tulleeni perille (enemmänkin lähtenyt matkalle), tämä on kyllä paikka jonne tunnen kuuluvani, mutta jos jostain syystä joskus matka käy täältä toisaalle, sielläkin voisi kokea samanlaisia tunteita. Näin ehkä, koska olen ehkä enemmänkin löytänyt sen elämäntyylin, jota hain.

   Saapi nähdä mitä vuosi tuo tullessaan sinne ja tänne! Hyviä hetkiä toivottavasti :)

   Poista
 6. Aina pitää olla haa eita...ne kantaa elämässä eteenpain ja saa tekemään sellaisia tekoja ja valintoja, että haaveet toteutuu...itse haaveilen ulkosaunasta ja ehkäpä sellaisen jo ensi kesänä saan...ainakin valintoja tehdään siihen suuntaan ja pehmitellään isäntää...hihhih.

  Toteutetaan haaveitmme ensikin vuonna...

  Hyvää Uutta Vuotta Jovelaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valintoja, totta. Aika monet asiat elämässä ovat valintakysymyksiä ja tahdon asioita. Ei kaikki, mutta niihinkin, joita ei itse ole valinnut, voi usein ainakin jollain lailla vaikuttaa.

   Haaverikasta alkanutta vuotta :)

   Poista
 7. Voi miten ihania haaveita :) Sellaisia ihmisen kokoisia ja saavutettavia, tunnelmallisia ja tavallisia, joista saa iloa eloon ja oloon. Arjen luksusta ja helmiä. Tuo orangerihaave vaikutti mielenkiinoitselta ja heti oli käytävä vähän kuvia kurkkimassa.
  Teillä on siellä paljon lunta, enemmän kuin täällä konsanaan. Gerda näyttää noissa kuvissa niin viehättävältä :)
  Nautinnollista ja mukavaa vuodenvaihdetta teille sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa näyttää siltä, kun lunta olisi paljon enemmän, mitä sitä oli. Oli ;) Eilen jo satoi, tihutti ja loristeli. Ruoho taas pilkistelee pihalla ja plussakelit taitaa viimeistään huomenna viedä loputkin lumet, jos sääennusteiden sateet saapuvat.

   Iloista uutta vuotta VillaMezzoon :)

   Poista
 8. Terveisiä naapurivaarasta - ja samalla tuolta maailmaltakin! Sun kyky kirjoittaa on kyllä ihan omaa luokkaansa, ite en saa mitään tekstinä ulos (suullisesti vähän liiankin hyvin;). Mutta kyllähän me niin samankaltaisia haaveita jaetaan; rauhaisan yksinkertaista eloa, kanoja ja lampaita sekä arjen aisti-iloja.

  Rentouttavaa ja nautinnollista vuodenvaihdetta Jovelaan! Toivottavasti päästään pian viettämään iltaa yhdessä ja nostamaan maljat superleidille, johon mekin saimme kunnian tutustua tasan vuosi sitten - jipii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jipii! Naapurivaaralaiset <3 Tervetuloa takaisin kotiin! Täällä juhlittiin juhlimatta lainkaan. Kaikki tapahtunut ja jatkuva ramppaaminen Stadissa, niin pitkät ajat poissa kotoa sai toivomaan vaan hiljaista ja rauhallista vuodenvaihdetta. Vuosi sitten oli niin hauskaa! Ajattelin sitä juuri eilen, äidin tuikkivia silmiä siinä pöydän äärellä, saunaa, joka oli vielä etupihalla, miten juteltiin ja skoolailtiin yhdessä teidän kanssa pikkutunneille sakka.

   Nähdään pian! Jotkut iltamat pitää kyllä keksiä ;)

   Poista
 9. Täydellset haasteet - ja toteutuvat aivan varmasti yksi kerrallaan! Kaikkea hyvää teille Jovelaan Uudelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa Idurin suuntaan :) Haasteita ja onnistumisia tälle alkaneelle vuodelle!

   Poista
 10. Mukavia kirjoittelet....niin rauhaisaan ja lempeään sävyyn osaat ajatuksesi ilmaista....on mukava lueskella....tulee rauhallinen mieli.
  Saavutettavia on minunkin haaveeni.....sorakuorma, heinäseipäitä lisää erinäisiin pihajuttuihin ja sen semmoista ;)
  Onnellista uutta vuotta Johanna ja perhe ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle myös ja pojille :) Heinäseipäät (aidaksi) ja sora lukisi munkin listallani jos sellainen olisi olemassa. Keväällä pitää saada tuo etupiha soralle ja myös aidoitettua :)

   Poista
 11. Kaunista ja onnellista tulevaa vuotta Jovelaan. Juuri tällaisilla haaveilla on tapana toteutua, niihin kun voi itse vaikuttaa;) Niitä kohti siis on hyvä taivaltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä, sinullekin :) Toivottavasti vuodesta tulee mukava. Vähän vähemmän vaikeita ja tasaisuutta. Sellaista rauhallista tavallista olemista toivon eniten :)

   Poista
 12. Jovelan emännälle, isännälle ja kakkosille ihanaa uutta vuotta!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Höts, Heix & Co, kiitos tästä vuodesta <3 Nyt kevättä ja uusia haasteita kohti lippu korkealla ;)

   Poista
 13. Miten ihania haaveita<3 Ei liiallista tähtiin kurkottelua, vaan sellaisia, jotka liittyvät arjen ihanuuteen, elämäntapaan ja omiin aikaansaannoksiin. Haaveita, joihin itse voi vaikuttaa - iloa pienistä ihmeistä. Samantyylisiä juttuja haaveilen minäkin joskin kaupunkiympäristöön ja pienelle tontille rajattuna...vaikka kyllä noista kanoista ja viiriäisistä on ollut meilläkin monta vuotta puhetta:D

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!