jovela

jovela

maanantai 22. joulukuuta 2014

Kyllä on kystä kyllä

Jos olet joskus miettinyt, mitä tarkalleen tuo kystä kyllä tarkoittaa, niin kerrotaanpa se heti!

Kystä on vanhentunut taivutusmuoto (partitiivi) sanasta kypsi.  Kypsi taas on mikä hyvänsä kypsentämällä valmistettu ruoka ja kun tehtiin kystä kyllä, ruokaa tehtiin kylliksi tai yllin kyllin. - Kotimaisten kielten keskus

Jovelassa on laitettu kystä kyllä. Tai oikeastaan nämä lintukahvilan (eli böördikahvilan) asiakkaille tehdyt herkut eivät ole niitä kypsiä, kun niitä ei ole kypsennetty, mutta herkkuja silti. Kova kuhina lintulaudalla käy, kun naapurivaaraa myöten tipuset käyvät antimilla. On talitinttejä, närhiä, peippoja, käpylintuja, tikkoja, varpusia ja monenmoisia sirkuttajia.Böördikahvila ei ole vielä sellainen, millaiseksi se meinattiin tehdä. Webkameraa ei ole ja muutenkin tuolla on vaan kuppeja täynnä muonaa. Böördikahvilan kanssa tuli hoppu. Piti saada lintulauta nopeasti tuvan ikkunan taakse, jotta äiti sai täällä ollessaan loikoilla sängyllään ja katsella ulkona puuhailevia lintuja. Paremmaksi ehtii tehdä myöhemmminkin. Nyt on tärkeää, että lintuset saavat ruokaa. Tuo jouluruokakranssi on tehty perinteiseen tapaan sulattamalla kookosvoita, joka kaadetaan erilaisilla pähkinöillä täytettyyn silikonivuokaan. Voi miten se linnuille maistuukaan!

Looraa monenmoista

Jovelan isäntä kääri eilen hihansa, kuori 13 kiloa juureksia ja paloitteli lantut sieviksi kuutioiksi. Minä muussasin, raastin (koneella), sekoittelin, maustoin ja paistoin meille ja perheelleni joululaatikot. Lanttulaatikkoa tuli n. 8 litraa ja porkkanalaatikkoa n. 9 litraa.

Ensin voideltiin ja jauhotettiin vuokia, kerättiin ainehia valmiiksi ja pistettiin pystyyn oikea joululaatikkolinjasto!
Tupaa ei muuten tarvinnut lämmitellä, kun pikkuruisella tilapäisuunillamme paistui ja porisi 9 tuntia yhtä soittoa. 10 litran kattilassa porisee lanttuja ja pienessä uunissa paistuu samanaikaisesti kaksi 1,5 litran vuokaa porkkanalaatikkoa. Kaikki tasot olivat täynnä paistuneita tai paistamista odottavia looria.Vaan valmista tuli ja kuvaan pääsi osa liinoilla peitetyistä!

Eikä yksikään laatikko tuosta höntistä pikku-uunistamme huolimatta palanut. Yksi kokkauspyyhe tosin sai pipiä, kun sen reuna otti kiinni lämpövastuksiin. Pitäähän sitä vähän jotain sattua!
Oman haasteensa tuotti äidin reseptilippulappuset. Olen jo 10 vuoden ajan tehnyt joululaatikot äidin kanssa, äidin apurina, mutta kerran vuodessa kokattavien ruokien tekomuisti on hatara. Äidin kirjaamat reseptit noin ylipäätään ovat hieman sitä ja tätä. Osassa ei otsikkoa lainkaan, osassa ei juurikaan mittoja, vain aineet ja samasta reseptistä saattaa olla useampi versio, joissa määrät ja ilmoitetut paistoajat poikkeavat toisistaan. Tekovaiheita ei joko ole lainkaan tai ne ovat ylimalkaisia tietyt vaiheet sivuuttaen. Äidin siskolla oli sama tyyli - mitäpä niitä niin tarkkaan kirjaamaan, kun vuosikymmeniä on näitä jouluruokia tehty ja tekomuisti on hallussa. Äidin siskon kirjoittama perunalaatikkoresepti on heidän lapsuudenkotinsa ajalta, joko Mamin, eli mummimme tai heidän keittäjänsä peruja. Resepti on muuten tarkka, mutta teko-ohjeessa ei mainita kaikkia aineslistalle merkittyjä raaka-aineita joten jouduin vertailemaan vastaavia reseptejä netistä.Perunalaatikot ovat vielä imeltymässä kaapin päällä pönttöuunin lähellä. Perulalaatikotkin pääsevät tänään uuniin kun samalla paistan meille joulupäiväksi kalkkunan.

Tänään hieman siistitään kotia, putsataan lattiat, vaihdetaan vuodevaatteet, pyyhitään pölyt ja laitetaan tavaroita paikoilleen. Ei sen isompaa joulusiivoa ole tarvetta tehdä. Johan tässä on rymsteerattu ja mööpelivalssattu jo parin viikon ajan. Edelleen muovin peittämän ikkuna-aukon alla oleva sisäänkäynti toivottelee hyvää joulua ystävän kanssa jouluiseksi laiteltuna. Ensi vuonna toivottavasti kuistin ikkunat vihdoin palautuvat Jovelaan ja julkisivu muuttuu punamultamaalipintaiseksi. Onpahan mitä odottaa!Tänä jouluna vietetään ensimmäistä kertaa joulua Jovelan asukkaina. Taidamme vaan lepäillä ja loikoilla pari päivää koiria rapsutelen, katsellen mukavia sarjoja, lukien kirjoja, tutkien siemenluetteloita ja suunnitellen hylkytavarasta tehtävää kasvihuonetta, herkutellen, saunoen ja paljuillen. Valvotaan vaikka aamuun ja nukuaan vaikka iltaan jos siltä tuntuu. Muutama pieni projektikin ollaan mietitty, jotta ei ihan lojumiseksi mene, mutta pääasiassa ollaan vaan miten parhaalta tuntuu.

Täällä sataa lunta. Sakea lumisade leijuttelee lumihiutaleita taivaan täydeltä muuttaen maiseman joulupostikorttinäkymäksi. Linnut pyrähtelevät kahvilassaan, koirat tuhisevat vällyissään, pönttöuunissa rapsahtelee palavat puut, tuvassa on vieläkin hieman joululaatikoiden jättämää tuoksua ja kaikkialla on rauhallisen hiljaista. Joulu on jo ovella ja oli mitä tahansa ollut, juuri nyt on kaikki hyvin. Olen kotona <3


On ihmisen hyvä olla.

Jovelan emäntä ja isäntä kera karvakorvien toivottaa teille kaikille mitä suloisinta jouluaikaa!

Jovelan Johanna

32 kommenttia:

 1. Elämä jatkuu Jovelassa....ison urakan olette tehneet laatikoiden kanssa...minä vasta huomenna teen, ei sovi nimittäin pakkaseen, niin siksi viimetippaan jätin....muuten, oletko koskaan tehnyt ruokaa pönttöuunissa....minä aina meidän uuniin teen jotain...esim.perunalaatikko, uunipuuro jopa jouluksi olen paistinkin jättänyt yöksi sinne muhimaan...niin ja kerran kokeilin lanttukukkoa lepään...koverretaan leivän sisus pois ja täytetään lanttu ja lihapaloilla...leivän kansi päälle ja muhimaan foliossa....nam oli hyvää.

  Touhukkaita joulunalus päiviä Jovelaan.☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikoiden tekeminen sujui oikein mallikkaasti isännän kanssa yhteistuumin. Ei ollut oikeastaan edes urakkafiilis. Meilläkin on nyt pakastin ihan täynnä, kun piti saada kaikki laatikot sinne toviksi.

   En ole koskaan tehnyt ruokaa pönttiksessä! Ainoastaan makkaran tikunnokassa paistaminen on käynyt mielessä. Lanttukukko kuulostaa nannalta, olen itse asiassa sellaista maistanutkin. Appivanhemmat ovat kotoisin tuolta Pohjois-Karjalasta, jossa heillä on mökkikin ja ovat tuliaisina tuoneet lanttukukkoa:)

   Kokeilepa sinä joskus lanttupiirakkaa siten, että sekoitat lanttulaatikkoa, kinkkusuikaletta tai paistettua sika-nautaa (+ 1 muna) ja täytät seoksella voitaikinataskuja. On muuten hyvää!

   Mukavaa aatonaattoa sinne :)

   Poista
  2. Niin täällä pohjois-karjalassahan minäkin asun..kontiolahdessa,ampumahiihtostadionin kupeessa melkein,,, vajaa 2km matkaa... ja täällä lanttukukko on kyllä ihan perinneruoka...savossa on vastaavasti kalakukko...
   Jos kokeilet ruuanlaittoa pönttiksessä, niin tilaappa siltä sepältäsi sellainen jalallinen ritilä uuniin sopiva..n.10-15 cm korkea...meillä ritilä on taivutettu sähköuunin ritilästä....annat vähän siintyä hiilloksen ja pistät ritilän hiilloksille ja ruoka ritilälle.

   Poista
 2. Mukavaa ja maistuvaa joulunaikaa Jovelaan. Mun laatikkovalssi alkaa huomenna, vasta aattona paistetaan viimeiset. Tulee jo vesi kielelle kun ajattelenkin lanttulaatikkoa joka on joulun ehdoton herkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lanttulaatikkoa <3 Ehdoton suosikkini!

   Hyvää aatonaattoa, Katja :)

   Poista
 3. Sinulla on ollut kyllä oikein kunnon looratehdas pystyssä :)
  Meillä jätetään tänä jouluna kaikki muut laatikot paitsi porkkanalaatikko tekemättä. Perheparlamentin päätös ja siinä on pysyminen.
  Mukavaa jouluviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas kaikki laatikot kuuluvat joulupöydän iltakattaukseen. Perunalaatikolle taitaa olla vähiten faneja, mutta kun siskon pojalle ja vaimolle juuri imelletty perunalaatikko on lempparia, sitä ilman muuta laitetaan. Itse kävisin lattialle parkumaan jos ei saisi lanttulaatikkoa ja isännän suussa taas porkkanalaatikko on se joululaatikoiden armain.

   Meillä syödään aattona kahden kattauksen periaatteella. Alkupäivästä syödään kalat, äyriäiset ja muut meren herkut keitettyjen perunoiden ja voin saattelemana ja vasta illalla sitten käydään perinteisten joululaatikoiden, kinkun, kalkkunan ja muiden herkkujen kimppuun.

   Lumisen kaunista aatonaattoa VillaMezzoon :)

   Poista
 4. Ihanaa joulunaikaa myös teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinulle, Jaana :) Kylläpä luontoäiti eilen koristi maailmamme kauniiksi, ainakin täällä Jovelan nurkilla. Maassa on kunnon lumivaippa ja puiden oksat on kuorruttuneet valkoisiksi.

   Poista
 5. Täällä on tämä päivä pastettu kakkuja, lähinnä taateli- ja paholaisen kakkuja. Viedään huomenna ystäville ja suvulle joulukorttien asemasta. Keittelin myös viikunahilloa ja hyödynsin samalla suvun nuorimmalta jääneitä ruokapurkkeja, ovat juuri sopivia. Hillotkin tuuraavat joulukorttien virkaa. Nyt paistuu kinkku. Isäntä makaa soffalla selällään ja tiskikone jurnuvaa puhtaita skooleja vielä huomiselle, koska valkosipuli- ja sinappusilakat pitää maustaa ja purkittaa, samoin suutarinlohi.

  On pitänyt kysyä monesti, miten sen teidä hellan kävi, joka niin kovin runeltuna saapui kesällä Virosta. Korvasiko Itella mitenkään, saitteko uuden vai onko tuo edellisissä postauksissa vilahdellut se sama 'rampa'?
  Elä hättäile vastaamaan, nautiskelkaa lumisateesta ja joulufiiliksestä.
  Terveisin Keekeläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipas kirotusvihreitä, sorry.
   -sama-

   Poista
  2. Mitä nyt kirjoitusvirheistä! Pyh sanon minä!

   Teillä on siellä ollut myös kovasti puuhaa ja tuosta lukee rivien välissä, että puuhastelu on ollut mukavaa :) Te annatte maailman parhaita joulukortteja! Oi!

   Hellan kävi kuules silleen, että isäntä korjasi sen. Oikoi ja suoristi rikki menneet. Itella, jonka korvauskäsittelyissä heidän mukaan menee 2 viikkoa, vastasi hyvinkin reilun kuukauden päästä, etteivät korvaa mitään. Että kun he antoivat ne ohjeet miten korvauksia monimutkaisesti haen, he tarkoittivat etten voi hakea, vaan myyjän pitää hakea. Olimme juuri tuossa vaiheessa kun se puhelu äidin sairastumisesta tuli ja sen jälkeen kaikki muu jäi. En vaan jaksanut. Virolainen firma olisi ollut enemmän kuin valmis heittämään vaikka voltteja, jotta melle tulisi se, mikä meille kuuluu, mutta en jaksanut tehdä kuvakollaaseja ja kirjoitella korvausvaatimuksia heille ajatusten oltua ihan muualla.

   Uuni on toimiva ja isäntä sai hellästi taivuttamalla mutkat suoriksi. Onnen paikkaan tuli nuo sepän opinnot uuninkin kannalta! Saa olla, en jaksa sen suhteen pistää kortta ristiin. Tähän väärän vänkyrän taloon oikein oiva uuni. Hieman matkallaan kolhuja saanut, mutta taas valmiina ottamaan toimensa vastaan ;)

   Poista
 6. Oikein rauhallista joulua teille sinne Jovelaan! :)

  VastaaPoista
 7. Sinun kirjoituksista tulee aina hyvälle mielelle, kiitos kaunis :)
  Mitä Parhainta Joulun aikaa teille toivottelen ja terveisiä Amandantuvan touhuista..täällä hyörinä ei lakkaa...toivottavasti edes jouluyönä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis, kaunis Amandantupa on kuin luotu jouluja varten! Hyvää joulua sinne! Hyöri kaikella innolla jos siltä tuntuu. Nyt on niin muodikasta olla hösäämättä lainkaan joulun suhteen, että ihan huvittaa. Hampaat irvessä ei toki tule suorittaa, mutta jouluinen hyörinä on omasta mielestäni juuri sitä jouluun kuuluvaa ihanuutta. Jouluyönä voi sitten tosiaan lopettaa ;D

   reippahasti käypi askeleet.. ;)

   Poista
 8. Oikein hyvää ja lämmintä joulua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinulle, Ruusa :) Lämmintä ja suloista joulua!

   Poista
 9. Ihanaa ja tunnelmallista joulua teille sinne Jovelaan! Siellä näyttää linnuillakin olevan melkoiset kekkerit. Nautitaan rauhasta, hyvästä seurasta ja hyvästä ruoasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elli ja sinulle myös hyvää joulua! Täällä on linnuille tehty erikoishyvät herkut, tai ainakin ne on sievästi laitettu tuonne. Musta on niin mukavaa tehdä linnuille kakkusia, että teen niitä läpi ruokintakauden. nyt kakusta tuli kranssi ja sitä somistaa Jovelan lähipellosta napsaistu viljanippu.

   Nautitaan!

   Poista
 10. Voi miten ihana lintubaari, jos meidän pihan linnut tietäisivät suuntaisivat varmasti sinne :)
  Melkoinen jouluruokalinjasto, nostan hattua! Herkullista ja iloista joulua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen sanan kiirineen, sillä tuolla laudalla käy ainaskii naapurivaaran linnut rouvineen. Heillä on maltillinen jonotusjärjestelmä syreenipuskassa. Siellä istutaan sankoin joukoin ja noin 10 tirpusen ryhmänä käydään vuorotellen lintulaudalla napsimassa herkkuja.

   Nautin hirmuisesti laatikkojen kokkaamisesta. Tuoksui joululle, käsillä oli puuhaa, isännän kanssa kahdestaan laiteltiin, joululaulut soi. Siinä ei ollut uurastuksen makua lainkaan. Pelkästään mukavaa yhdessäoloa ja jouluun valmistautumista. Juuri sellaista, mitä tulin täältä Jovelasta hakemaan, kun suunnittelimme elämänmuutosta. Ihanaa!

   Suloista, lämmintä ja kaunista joulua, Cheri!

   Poista
 11. Minusta on ihanaa, miten saat tuon kaiken ruokamäärän valmistamisen kuulostamaan aivan helpolta ja nopsalta! Oikein kaunista joulua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopsaa se ei ollut, kun meillä on tuo pikkuruinen tilapäisuuni, jolla pystyi paistamaan vain yhden ison tai kaksi 1,5 litran lootaa kerrallaan, mutta helppoa ja kivaa kahden hengen lootatalkoissa oli! Helppous taisi olla siinä, että me tosiaan tehtiin (sadonkorjuun juureslootahommista oppineena) sarjana kaikki ja saarekkeella eteni ämpäri-vati-kulho -linjasto. Ei tullut sottaa, kerralla per lootatyyppi homma kasaan ja odottamaan paistoa. Itsekin hieman tuli hämmästeltyä, miten simppeli homma se lopulta oli!

   Iloisia lepopäiviä sinne :)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos! Leppoisa joulu olikin!

   Aurinkoisia päiviä sinulle kohti alkavaa vuotta!

   Poista
 13. No on kyllä kystä kyllä, vau! Lintusilla myös :)

  Mitä maukkainta ja ihaninta joulua koko Jovelan väelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru :) Hauskoja talvipäiviä sinne! Pian taitetaan vuosi ja aloitetaan uusi. Mitähän se tuo tullessaan?!

   Poista
 14. Rauhallista ja tunnelmallista joulun aikaa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari :) Toivottavasti sinulla oli mukava joulu siellä. Meillä oli oikein suloinen joulu <3

   Poista
 15. Ihanaa, leppoisaa, tunnelmallista joulun aikaa Jovelaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannele ja mitä parhaita vuoden loppua sinne. Täyttä elämää kohti alkavaa vuotta!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!