jovela

jovela

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Syy-syy-sytykerullat

Maaliskuussa 2013 tein sentin sytykkeitä, jotka Päivänpesän Katja sitten nimesi osuvasti sytykesipseiksi. Pääsivät pihkanat loppumaan (jo hyvän aikaa sitten), joten nyt oli syytä ja aikaa tehdä niitä lisää. Äidin kotoa löytyi pussi jos toinen kynttiläntumppeja, joita äiti oli kerännyt sytykeinnostukseni raaka-aineeksi <3 Somiksi sytykkeiksi suli äidin steariinit.Sytykesipsithän tehdään kasvovesilapuista, eli niistä pumpulikiekkolapuista, joita myydään edullisesti 100-150 kappaleen tuubipusseissa. Lappunen kastetaan sulaan steariiniin ja nostetaan kuivamaan leivinpaperille. Sytykesipsit palavat hyvän tovin sytyttyään, joten ne ovat avuksi erityisesti silloin, kun sytytellään kylmää tai pinnalta kosteaa puuta. Jos taas haetaan nopeasti syttyvää sytykettä, sytykerullat tulevat tarpeeseen.


Tein sytykerullat yksinkertaisesti repimällä wc-paperirullasta arkkeja yksi kerrallaan. Sen jälkeen rullasin paperiarkit tiiviiksi pötköiksi, kuten sätkät. Tämä hoitui nopeimmin ja vaivattomimmin lyijykynän avulla. Lopuksi kastoin rullat sulaan steariiniin ja kuivatin ne leivinpaperilla. Tätä halvempia ja yksinkertaisempia steariinisytykkeitä saa hakea. 120 sytykettä syntyi alle tunnissa.Vaan jotta sytykkeitä riittäisi koko vuodeksi ja jotta saisin kaiken steariinin käytettyä, uitin kasaan vielä kolmansia sytykkeitä, joita voisi ehkä kutsua sytykelastuiksi tai -lehdiksi. Revin taas vessapaperiarkkeja irti rullasta ja nappasin niiden keskiöstä kiinni. Kun arkin sitten upottaa pihdeillä kuumaan steariiniin ja nostaa kuivumaan, paperiarkki muistuttaa ehkäpä jotain kuivattua kukkaa tai lehteä. Nämä sytykkeet tekee edellisiä vieläkin nopeammin.Sekä sytykerullat että -lastut (?)/ -lehdet (?) on testattu ja ne toimivat pahuksen loistavasti! Rapian 300 sytykettä oli mukavaa pikkupuuhailua näinä pakkasta tarjoavina päivinä. Aamun tulet syttyvät taas uudella innolla!

Ja ihan tosissaan, näiden valmistus on helppoa, siistiä ja nopeaa. Melkein huomaamattani sain nuo kasaan kuunnellen samalla äänikirjaa Puuseppä - Puiden tarinoita.

Puuseppä on kertomus mestaripuusepästä, joka saa keisarilta käskyn valmistaa ensimmäistä kertaa elämässään ihan mitä itse haluaa. Puuseppä lukitsee verstaansa oven ja alkaa töihin. Seuraa kolmekymmentä vuotta kestävä odotus, joka päättyy yllättävin seurauksin. Viisas ja kiehtova tarina saa pohtimaan, millä lopulta on merkitystä.

Kostoa, kolaa ja katkarapuja!

Ai, ai, että odotan uudenvuoden aattoa! Meillä korkataan näillä näkymin 1800-luvulta periytyvää John Pembertonin erikoista (Coca Colaa), tehdään appelsiinipastaa katkaravuilla ja avokadolla, viskataan elektroniseen toistolaitteeseen hopeanvärisiä kiekkoja ja aloitetaan 15 tunnin Kosto (Revenge, kausi III). Saattaa olla (käsi ylös jos joku ei ole ennen tätä kuullut) että tämäkin juhlatilaisuus kastetaan paljussa istahtaen pienen löylyttelyn jälkeen. Aamupäiväsauna ja -paljuttelu pakkasta hakevassa ilmassa voisi olla mitä mainioin aloitus vuoden viimeiselle päivälle. Kenpä (ei se Susannan mainio hemmo) tietää mitä tuleman pitää ja mitä mieli halajaa! Salettia ainakin on, että me emme liiku omaa tonttia edemmäs, eikä raajat paljoa salin röhnöalustoja kauemmas.

Vielä en toivottele uusia vuosia, sillä saattaa tulla jotain asiaa ennen kun opettelemme kirjoittamaan päivämäärän loppuun numerot 2015!

Steariinisorminen

Jovelan Johanna

31 kommenttia:

 1. Kiitoksia ideasta! Näitä voisikin tehdä kesää ja kesäkotielämää odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vinkistä oli iloa :) Kesää kohti kevään kautta!

   Poista
 2. Hyvä idea, kiitos! Aina ajoittain on vähän haastetta uunin ja hellan tulille saamisessa, että taidanpa kokeilla näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä syttyy kyllä! Kuiva puu samoin tein ja sytykesipseillä sitten ei ihan kuivat :)

   Poista
 3. Sytytyssipsit on ihania ja käteviä. Tuntuu nää muutkin olevan, steariinijämiä kyllä löytyisi kunhan löytyisi myös viitseliäisyyttä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kaksi uutta ovat kyllä tosi hyviä! Nyt kun pakkanen paukkui ja pönttistä poltettiin paljon, sytytys onnistui laakista kummalla tahansa, jotta viitseliäisyyttä vaan kehiin ja sytykkeitä väkertämään ;)

   Poista
 4. Noita vessapaperisytykkeitä pitää kokeilla...alkaakin olla kunakennoruusukkeet vähissä, ja ne on vähän työläämpiä tehdä☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä sytykeruusuista mullakin tämä sytykeinnostus silloin aikanaa lähti, mutta kuten sanoit, ne on työläitä ja kun ne kuitenkin on tarkoitus polttaa, vaiva menee savuna hormiin ;) Eikä meillä (ystävän avustuksesta huolimatta) oikeen niitä kennojakaan synny riittävästi raakamateriaaliksi. :)

   Poista
 5. Mahtava idea! Raaka-ainetta sytykkeisiin kyllä riittää, kun meillä poltetaan älyttömän paljon kynttilöitä talvisaikaan. Tähän mennessä sytykkeet on ostettu, mutta eipä taideta enää... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! Kynttilästumppeja kertyy paljon. Itse kerään jopa ne tuikkukuppien reunoille jäävät steariinit. Joskus isot tuikut palavat siten, että niihin jää aika paljon steariinia reunoille, jotka sitten rusautan kupista steariinihylkykuppiin.

   Ostosytykkeistä parhaita mielestäni ovat olleet Bilteman sytyketikut, joita ei ole ollut enää saatavilla kuukausiin. Olen käyttänyt niitä myös kasvimaalla merkintäkeppeinä :)

   Poista
 6. Nytpä ei tarvitse miettiä mitä teen tulevana viikonloppuna :) Kiitos Johanna ohjeistuksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa! Mukavia sytykenäertelyitä sinne :)

   Laita muuten pöydälle muutama leivinpaperi rinnakkain. Itse tein näitä siten, että tein ensin 3 leivinpaperiarkkia täyteen kuivuvia sytykkeitä. Kun enepää ei mahtunut, aloin irroitella kuivumassa olevia kasaan kolmannelle. Se steariini kuivahtaa nopeasti, joten aiemmat saa aika pian jo siirtää uusien tieltä pois :)

   Poista
 7. Kuulostaapas teidän uuden vuoden juhlintasuunnitelmat kerrassaan hyvältä!
  Sipsejä tein syksyllä - hyvin toimivat, mutta nuo rullat ja lehdykkäiset on kokeilemisen arvoinen juttu. Täällä alkaa toinen lomaviikko, johon ei ole buukattu mitään erikoista, joten joutoaikaa mitä ilmeisemmin on. Jättebra!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ps. laitoin sinulle haavehaasteen :)

   Poista
  2. Oi! Kiitos kovasti! Tulenpa kurkkimaan ja ottamaan haastetta vastaan!

   Nautinnollista lomaviikkoa sinne! Njutis, nauttis ja enjoy! ;)

   Poista
 8. Hyvä idea. Tuohon voisi käyttää ne kaikki säilötyt kynttiläjämät. Tuohet on riittäneet toistaiseksi, mutta jossain vaiheessa nekin loppuu. Ei mikään ole ärsyttävämpää, kuin sammuileva sytysvaihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, hyötykäyttöön ne kynttiläjämät vaan ja kun toinen raaka-aine on vessapaperi, sytykkeille ei kerry hintaa juuri lainkaan!

   Hyviä tulia, Hyvä Mieli :)

   Poista
 9. Sytykkeitä kuluu näillä pakkasilla, mittari näyttää miltei -18 astetta ja tuntuu muka viileältä vaikka talon joka uunissa on ollut tulet. Aamulla taas uudet. Tästä taisin saada isnpiraation tehdä taas sytykkeitä, nyt ei ole kuin käpyjä joita keräsin kesällä eikä ne riitä enää pitkään.
  Nautinnollista paljuilua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut hieman lämpöhaasteita täällä Jovelassa. Mietin missä ero viime talveen. Viime talvena, niinä harvoina kunnon pakkaspäivinä kun osuttiin täällä olemaan, talossa oli 22-23 astetta lämmintä. Nyt taisteltiin toissapäivänä 17-19 asteen lämmöstä. Eihän kodin mikään sauna tarvitse olla ja vaatetta saa lisää päällensä kun viitsii laittaa, mutta koleus on epämiellyttävää.

   Viime vuonna meillä ei ollut sali käytössä. Ovi oli aina kiinni, joten tuo melkein 40 neliöinen huone kyllä teki muutoksia sekä lämmön kertymiseen, että sen kiertoon. Ei riitä 2 patteriakaan kun kaikki lävet ovat auki. Ratkaisimme ongelman eilen yksinkertaisesti laittamalla keskellä taloa sijaitsevan makkarin toisen oven umpeen. Nyt lämmöt pysyvät niissä huoneissa, joissa niiden on tarkoitus olla.

   Poista
 10. Tässähän alkaa tehdä mieli jotain tulisijaa...ei menis hukkaan kaikki ne kynttilänjämät. Ja niitä riittää.

  Maratonien merkeissä täälläkin. Alkoi Games of Thronesilla, jatkui netflixillä Marco Polon parissa (mitä nyt mokkulayhteys vähän pätki telkkarissa) ja jatkui eilen Missingin parissa....seuraavat maratonit on hakusassa, masiima saa olla mikä tapahsa mistä sen katsoo....pääasia että sitä ennen käy lankakaupassa, sukkaa nimittäin pukkaa samaan aikaan :) -alkaa olla pinoa tuolla pöydän alla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grillisytykkeiksi Lillaan!

   Taidanpa tulla sulle ehdottamaan muutamaa katselun arvoista sinne sun puolelle blogistaniaa. Venttas vähän.. ;)

   Poista
 11. Resepti vaikutti kyllä helpolta, joten nyt alan minäkin laittaa kynttilänkantoja talteen, mitä tähän asti - myönnän - en ole tehnyt. Kivaa uudenvuoden odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Kyllä Idurissa pitää oll sytykkeitä ;) Mulla on lasipurkki tuolla tuvan penkillä, johon on kätevää tipauttaa kynttiläjämät. Niitä kertyy yllättävän nopeasti (kun polttaa paljon kynttilöitä).

   Iloista uuttavuotta :)

   Poista
 12. Nämä on hyvä ja kätevä idea, ex-mieheni oli näitä tehnyt mulle testattavaksi, hällä kun ei ole itsellään uunia, ja hyvin toimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava X! Mulla idea noista rullista syntyi pitkää kanelikeppiä tuijotellessa ;D Mietin, miten ihania sytykkeitä ne kanelitangot olisivat, mutta eihän sellaisia tohdi polttaa. Lähimmäksi toteutuskelpoista ajatusjatketta sitten osui steariiniin upotettu vessapaperiarkkirulla :D

   Ois vielä ollut ruskeita kynttiläjämiä ;)

   Poista
 13. Mahtava idea!! Meillä oli syksyn aikana puut vähän kosteita ja kaupan sytykkeitä kului aika hyvin. Tämähän on vastaus meidän tulentekohommiin, sitten kun tulenteon aika taas ensi syksynä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa! Huomasin eilen, että nuo sytykelehdet valuttavat sytyttyään hieman sulavaa steariinia alla olevalle puulle, joka saa puun sitten syttymään, joten saattaapi olla, että sytykelehdetkin riittävät hieman kostean puun sytyttelyyn. Kombo sytykesipsi + sytykelehti voisi avustaa parhaiten :)

   Poista
 14. Meillä kun on tukkien lastausalue radan toisella puolella, saamme kesän aikana aina kerättyä sieltä tuohia tslven sytykkeiksi. Olen kovasti miettinyt, muten selvittäusiin, jos sitä mahdollisuutta ei olisi. Nyt tiedän! Kiitos! :D

  VastaaPoista
 15. Kiitos tästä Johanna. Sytykesipsejä varten alkaa täällä kynttiläntumppien hamstraaminen. Miten sä teet ne? Jollain pihdeillä pitelet vanulappuja? Miten sulatat stearinin?

  VastaaPoista
 16. Vessapaperin ja vanulappujen tilalla voi käyttää myös vessapaperirullaa revittynä suikaleiksi tai käytettyjä kirjekuoria tai vaikka sanomalehtipaloja. Näillä eväillä saa sytykkeet jo töysin ilmaiseksi, vain tekemisen hinnalla :)

  VastaaPoista
 17. Do you drink Coca-Cola or Pepsi?
  ANSWER THE POLL and you could get a prepaid VISA gift card!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!