jovela

jovela

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Oi niitä aikoja

Monen blogissa on 1o kuvaa kesään tai menneen vuoden kuvakoosteita kuukausittain. Ne ovat ihania! Itseltä tuppaa unohtumaan kerran kuussa napattavat kuvat samasta paikasta, joten katselin sunnuntain lokoisina hetkinä blogiamme menneen vuoden silmin. Vuosi toi tullessaan sekä odotuksen täyttymyksiä, siis iloista suurimpia että menetyksistä kivuliaimpia. Nämä kuvat eivät ihan etene tarkassa aikajärjestyksessä, mutta ne kertovat elämästämme muuton alusviikolta (04/2014) aina tuonne syyskuulle 2014, jonka jälkeen elämä sitten koki kolauksen.

Kaksi koirineen jätti kaupungin taakseen ja tällaista siitä sitten tuli. Kesän aikana kunnostettiin tupaa, muurauksia, julkisivun alaosan laudoitukset korjattiin, oli rempaa ja puuhaa vaikka muille jakaa, mutta eniten muistan kesän näistä..


Äiti <3 juhannuksena 2014. Ollaan paljussa. Lämpöä taisi olla +18, taivas sininen ja paljun vesi lämmintä. Meillä oli ihana juhannus.


 Viikkoa ennen muuttoa, viimeisen Jovelakäyntiviikonlopun aikana pistettiin siemeniä purkkeihin. Jännitettiin itääkö mikään, saadaanko yhtään satoa.


Huhtikuussa istutuslaatikot olivat jo pihalla, mullat tilattu ja naapurin hevonkakkalannoite kekona etupihalla. Tässä makkarin ikkunan kautta otetussa kuvassa isäntä taitaa juuri täytellä lootia.


Huhtikuussa otetussa kuvassa salviat ovat jo päässeet hyvään kasvuun.


 Toukokuussa kävimme onkimassa lähijärvellä useammankin kerran. Saalista saatiin kuvan verran.


Vesipulloista tehdyt minikasvihuoneet suojasivat taimia viileinä alkukesän päivinä. Hyötykäyttöä ostovesipulloille.


4.6 vietettiin hääpäiväämme ja kauan haaveissa ollut palju kastettiin. Hääpäivää vietettiin saunoen ja pitkälle yöhön paljussa polskien. Vanha viinimarjapensas oli tehnyt jo raakileita.


Kesäkuun ensimmäisellä viikolla niin vanha omenapuu, syreenit kuin kurpitsatkin olivat jo kukassa.


Viikkoa myöhemmin upea lumipalloheisivanhuksemme oli täydessä kukassa.


Ikivanhat juhannusruusut ja vuorikaunokitkin kukkivat jo paria viikkoa ennen juhannusta.


Ensimmäistä itse kasvatettua syötävää. Miten hyvältä maistuikaan oman maan herneet!


Pian sen jälkeen saatiinkin ja syötiin oman maan perunaa oman maan tillin ja sipulin varsista leikattujen renkaiden kanssa. Rinnat oli rottingilla!


Heinäkuussa satoa alkoikin olla enemmän. Oltiin kovin ylpeitä, olimme onnistuneet. Syötiin oman maan aarteita tavalla jos toisella.


Sauna ja palju olivat kovassa käytössä. Helteellä päivä alkoi pulahduksella viileään veteen ja keskeytyi monen monta kertaa pieneen jäähdyttelytaukoon paljun helpottavassa viileydessä. 


Heinäkuussa keitiöpuutarhan istutuslaatikot olivat täynnä janoisia kasvatteja. Kaalit meni toukkien suihin, mutta oppirahathan on maksettava vaikka kantapään kautta. Pihalla suihkuttelee Bilteman 2,95,- maksanut sadettaja. Loistohankinta!


Komein näkemämme sateenkaari viipyi Jovelan pläntin yläpuolella pitkään heinäkuussa 2014.


 Puolen kuun aikaan Gerdan ihana kukkaniitty oli kaunis kuin maalaus.


Tehtiin isännän kanssa uudet ovet päätaloon vanhojen ovien pohjaan. Hankittiin takorautaiset kolkuttimet. Silloin taidettiin puhella, miten olisi mukavaa jos voisi itse takoa moisia. Pari kuukautta myöhemmin Jovelan isäntä aloitti opinnot.


Heinäkuun puolivälin tienoilla tuvan romahtaneen leivinuunin taus purettiin ja sen tilalle tuli ruokakomero. Tiiltä ja pölyä piisasi taas.


Rohtosuopayrtiksi tunnistettu mysteerikasvi levitti huumaavaa tuoksuaan sisälle saakka. Tästä tehdään vielä testaus, sillä rohtosuopayrtin juuria voi käyttää pyykinpesuaineena.


Heinäkuussa meillä oli myös alivuokralaisia linnun tehtyä pesän päätyhirsien väliin. Pienokaisesta saatiin napattua kuvakin, ennen kun poikanen lensi pesästä maailmalle.


Elokuussa syötiin paljon oman maan antimia.


Muutama kaalikasvikin jäi meille toukkien saatua tarpeekseen.


Kitukasvuisiksi jääneet tomaatit kompensoivat tuottamalla enemmän tomaattia, mitä ehdittiin syödä.Satoa korjattiin harva se päivä, pieni määrä kerrallaan.


Ja säilöttiin. Tässä uiskentelee valkosipulikurkkujen raaka-aineita.


Kesä paljussa vietettiin.. Tässä ollaan älytty ostaa aurinkosähköllä toimiva suihkulähde, joka kelluu veden pinnalla kierrättäen vettä. Taisi tulla hieman leikittyäkin uudella lelulla. Meitä lapsetti usein. Kaksi varsaa ensimmäistä kertaa kevätniityllä kuvaa hyvin viime kesää osaltamme.


Ampiaiset alkoivat olla äreissään. Niitä houkuteltiin appelsiinilla pois sisätiloista.


Syyskuun aurinkoisina päivinä tehtiin risuaitaa ja Gerdan edustalle kukkaistutusalue, jonne ei ehditty istuttaa kevätkukkien sipuleita. 


Pääoven luo on jo laitettu syyskukkia, jotka ovat tässä vielä nupuillaan.


Ehdimme myös mattolaiturille ennen kun ne suljettiin syksyn myötä. Tusinan verran mattoja ja lampaantaljoja saatiin pestyä ja kuivattua. Maailma tuoksui mäntysaippualle.


Syksy näkyy jo kuvassakin. Usvaa aamuisin ja iltaisin. Tässä on raivattu kattovaurioinen kiesitallin edusta ryteiköstä vapaaksi. Ennen raivausta tuosta kohdasta ei nähnyt rakennusta. 2/3 rakennuksesta on kunnostettavissa, erillisenä osana tehty pääty (jossa oli pesula) on purkukuntoinen. Saapi nähdä josko tuosta voisi tehdä vaikkapa kasvihuoneen, orangerian jopa!


Ja satoa riitti pitkälle syyskuun loppuun saakka! Tämän jälkeen alkoi synkkä syksy. Loppuvuosi meni sumussa.

Laitanpa tähän loppuun kuvan keittöpuutarha-alueesta syyskuussa 2013 ja kesällä 2014. Hyvin mielin voi todeta, että olemme saaneet jotain aikaiseksi!Miten kovasti kaipaankaan kesää! Voi miten toivon siitä tulevan yhtä kokemusrikas ja onnellinen kuin kesä 2014 oli muistoja kultaamatta.

Ja ihan viimeiseksi laitan tähän vielä otteen Max Ehrmannin Desideratan käännöksestä, joita on lukuisia. Olkoon se ohjenuoranani tälle alkaneelle vuodelle.

Desiderata (vuodelta 1927)

Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä
ja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.
Pysyttele hyvissä väleissä kaikkien kanssa
niin pitkään kuin se alistumatta on mahdollista.
Puhu totuudesta hiljaa ja selkeästi
ja kuuntele toisia, sillä kaikilla on tarinansa.

Karta äänekkäitä ja riidanhaluisia,
sillä he ovat kiusana hengellesi.
Jos vertaat itseäsi muihin,
niin älä tule turhamaiseksi tai katkeraksi,
sillä aina on ja tulee olemaan suurempia,
ja pienempiä persoonallisuuksia kuin sinä.
Iloitse suorituksistasi
samoin kuin suunnitelmistasi.


Ole kiinnostunut omasta urastasi,
vaikka se olisi vähäpätöinenkin.
Se on kuitenkin vankka kiinnekohta
ajan vaihtelevissa kohtaloissa.
Ole varovainen liikeasioissa,
sillä maailma on kieroutta täynnä.
Älä silti sulje silmiäsi hyveiltä.
Monet ponnistelevat korkeisiin päämääriin
ja elämä on täynnä sankaruutta.

Ole oma itsesi, äläkä pelkää olla hellä.
Älä suhtaudu kyynisesti rakkauteen,
sillä kaiken arkipäiväisen roudan keskeltä
se nousee kuin ruoho - tuoreena joka kevät.

Ota opiksesi vuosien neuvot
ja luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä.
Paljon turhaa pelkoa syntyy väsymyksessä ja yksinäisyydessä.
Liian kurin sijaan ole itsellesi armollinen.


Ole sovussa luojasi kanssa,
millaiseksi hänet sitten kuvitteletkin.
Ole sovussa sielusi kanssa,
olkoot ponnistelusi ja toiveesi mitkä tahansa.


Maailmassa on paljon petosta, riistoa
ja särkyneitä unelmia,
mutta se on sittenkin kaunis maailma.

Ole siis iloinen ja pyri olemaan onnellinen.
 
 
Jovelan Johanna

41 kommenttia:

 1. Valtava sato teillä on ollut - en ollut sitä ihan tässä laajuudessa tajunnutkaan. Ja voi valtava, miten ihana kesä teillä on ollut! Mitä tähän voi muuta sanoa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kuule tainnut itsekään tajuta! Kuvia katsellessa kävi mielessä, että viime kesä oli yhtä satoa, paljua ja puuhailua, siis juuri toivottua, mutta kun sitä satoa söi koko ajan, en tajunnutkaan, että sitä oli tosiaan aika paljon. Ensikertalaisen ylpeyttä! ;)

   Poista
 2. Ihania kesä- ja satokuvia! Paljon olette saaneet aikaan. Onko Gerdan ihana kukkaniitty vanhaa perua ja itsestään tullut, vai onko teidän kylvämänne? Jokin niittysiemensekoitus?

  Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerdan kukkaniitty on ihan kylvetty. Siinä oli ennen sellainen kaiken pohjakasvun tappanut ryteikkö ja kun se raivattiin pois, tilalle jäi kuollut pläntti. Keväällä sitten puutarhamessuilta (ensikertalaiset innoissaan), ostettiin valmissekoitus, jossa on vain punaisia ja valkoisia kukkia, kuten unikkoa ja valkoista ruiskukkaa. Viskasin sekaan myös muutaman ison pussillisen veriapilaa ja pari extrapussia unikkoa, koska pidän siitä niin kovasti.

   Kukkaniitty on 3-vuotinen perhoshoukutinprojekti. Pussin mukaan toisena ja kolmantena vuotena vasta alkaa kukkia kunnolla. Sitä tässä nyt odotellaan kovasti. Viime kesän kukkaniitty oli jo niin valtavan ihana ja perhoset tosiaan saapuivat (osa suoraan takapihan kaalilaatikoissa toukkina aterioineina) ;D

   Poista
  2. Höh, Mai - koira postasi vastauksen kesken kaiken :) Piti vielä sanoman, että lumipalloheisi, syreenit, juhannusruusut, vuorikaunokit, suopayrtit, esikot ja kaikki muut kukkivat pitkin pihaa ovat sitten niitä vanhoja kukkijoita, jotka ovat tänne vuosikymmenien (satojen) aikana kotiutuneet.

   Poista
 3. Voi miten ihania kuvia!Miten jaksais vielä oottaa et kesä taas saapuu. . .
  Oletkos Johanna kokeillut spagettikurpitsaa kasvattaa?Se on ollu mun lemppari nyt useemman vuoden.Kypsänä se kurpitsan sisus irtoo nauhana,ihan kuin spagetti :-) Mä yksin eläjänä kypsennän sellasen puolikkaan mikrossa ja haarukoin spagetin siitä.Mut osaavammat tekee niistä poikittain halkaistuista kurpitsoista uunissa täytettyä herkkua.Sinne juustoo,jauhelihaa yms. - aamun lukija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sieltä tulee taas ennen kun huomataankaan :)

   En ole kokeillut spaghettikurpitsaa (enkä mitään muutakaan mitä ei viime kesänä testattu), sillä me ollaan tosiaan ihan noviiseja tässä asiassa. Tai, no, nyt voi sentään sanoa jo kasvattaneensa jotain ;D Mulla on pussillinen spaghettikurpitsaa tuolla siemenjemmassa. Se tuli muiden kylkiäisenä ja siihen mielenkiinnolla tutustuinkin. Tänä vuonna siis tuota testataan. Hauskan erilainen vihannes!

   Poista
 4. Ihan mahtava katselmus menneeseen kesään. Hymy herahti lukiessa postausta monesti suupieliin. Sato on kerrassaan upea. Ajattele, miten paljon iloa se tuotti teille. Onneksi äitisi ehti nauttia Jovelan ensimmäisestä kesästä kanssanne täysin rinnoin. Kyllä hän on matkassa tulevinakin keskinä - erilailla, mutta matkassa kulkee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tul itsellekin sellainen awwww -olo kun katselin kuvia ja silmäilin mitä olin kirjoitellut viime kesän ja alkusyksyn aikana. Me oltiin niin hellyyttävän ensikertalaisia vähän kaiken suhteen, awwww :D

   Äiti ehti viettää 2 kesää Jovelassa, sen kesän kun oltiin ostettu talo helmikuussa 2013 ja nyt tämä ensimmäinen kesä kun ihan asuttiinkin täällä. Olen siitä niin kiitollinen. Mitä ihania, ihania muistoja!

   Poista
 5. Ihaana kesä teillä ollut, monenlaisia onnistumisia. Tuo kesä säilyy muistoissanne varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että viime kesä jää omalla tavallaan rakkaimpien muistoihin juuri siksi, koska toista sellaista ei voi enää tulla. Toivottavasti ihania kesiä on edessä monia kymmeniä, mutta tämä ensimmäinen kesä Jovelassa oli unohtumaton. Se oli vihdoinkin, jipii ja ohhoh -kesä :)

   Poista
 6. Ihana!
  Tästä on aurinkoista aloittaa omakin viikko =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoista viikkoa sinne :) Ajatella, tämä viikko taittaa tammikuun helmikuuksi ja sitten onkin jo maaliskuu! Siemenkauppa, Here I come ;)

   Poista
 7. Minulle tulee aina jossain vaiheessa vuotta mieleen, että miksi ihmeessä täällä oikein kökötetään ja onko se (tuleva) kesä nyt sitten muka taas jotenkin hieno ja kuvittelen vain. Ja sitten, sitten se tulee ja huumaa ja kaikki on taas kuin unta. <3 Teillä on kyllä kauniit ovet, jos en ole jo sanonut! Jäin tuijottelemaan niitä pitkäksi aikaa :) Ja paljon olette saaneet aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin! Ja meillähän tavataan vielä sanoa, että kesä on lyhyt (ja vähäluminen), mutta itse havahduin pari vuotta sitten pohtimaan, että onko se tosiaan ihan niiiin lyhyt, mitä sanotaan? Meillä on jo maaliskuussa ihanan valoisaa, kun aurinko nousee seitsemän aikaan aamulla ja laskee vasta illalla ja sen jälkeen valon määrä vaan kasvaa, niin ettei mailleen meinaa malttaa painua. Sitten alkaa se ihana, ihana kesä ja viime vuonna kesäisiä päiviä riitti syyskuun loppupuolelle saakka. On siinä valon ja kesän aikaa nautittavaksi 7 kuukautta!

   Ovi on kyllä aika kiva. Se on meinaan tehty vanhan oven päälle palapelinä. Sen kanssa oli aika hauskaa puuhailla. Alettiin vaan sommitella uutta pintaa kuin palapeliä ja kiva siitä tuli!

   Poista
 8. Minä en lakkaa hämmästelemästä sitä, että te todella olitte aikaisemmin umpikaupunkilaisia :) Ihanat postaukset taas oli, tämä ja edellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. paljasjalkaisia Stadilaisia molemmat. Isäntä tosin kävi vaan syntymässä siellä ja asui sitten rapian 30 km päässä Stadista suurimman osan elämästään ja minäkin pisimpää Espoossa, mutta kaupunkilaisia olimme ja pöndeiksi tulimme :D

   Poista
 9. Voi, kuinka kauniita kuvia ja muistoja kesästä. Uskomattoman paljon olette saaneet muutosta aikaan Jovelassa. Nuo ulko-ovet ovat todella upeat, juuri oikeanlaiset taloonne.

  Viisas ihminen on Desideratan kirjoittanut. Se on itselleni sellainen voimaannuttaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun muistelen sitä taloa, jonka ostimme ja katson ympärille tässä kodissa, jossa nyt asumme, uskomattamalta tuntuu. Remontteja on vielä vuosiksi eteenpäin, mutta kun lähtökohtana oli hiirien kipittämät lattiat, ikkunoiden ja seinien välistä kykeni työntämään nyrkin pihan puolelle ja koko sali kellui pääosin ilman kivijalan tukea, voi sanoa, että jotain tosiaan ollaan saatu aikaiseksi!

   Välillä sitä ei ymmärrä itsekään.

   Poista
 10. Oi miten ihania kuvia, niin ihana kesäinen onnellinen tunnelma välittyi noista kuvista. Elätte paratiisissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos paratiisissa saa olla hieman lahoa ja mutkaa, niin täällä se on! Meidän paratiisi on väärän vänkyrän talo keskellä entistä ryteikköä. Gotta love <3 ;D

   Poista
 11. Ihania kuvia, tulin hyvälle mielelle niistä. Kumpa kesä tulisi pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa :) Voi, jospa tulisi kevät aikaisin ja pitkä lämmin kesä <3

   Poista
 12. Voi että!!!
  Tätä mun sieluni juuri kaipasikin! Kunnon kesäkatsausta :D
  Vaikka olikin kiva käydä Lillassa lumitöissä ja vaikka olikin lämpö(?)tila nollassa, niin talvi on talvi on talvi!
  Ja totta se on, että jos kevät on aikainen -kuten viime kevät oli- tuntuu kesäkin pitkältä, mutta ajattelepa edellistä kevättä -lunta pitkälle huhtikuulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin! Kun katsoo tuota harmaalta taivaalta valuvaa vettä ja ankeaa maisemaa, pieni pläjäys kesämuistoja ilahduttaa mieltä :)

   Muistan niin hyvin sen kevään 2013. Oltiin just ostettu Jovela helmikuussa ja entisellä omistajalla oli aikaa tyhjentää talo rojusta maaliskuun loppuun mennessä. Vappuna pääsimme vasta ensimmäistä kertaa yöpymään talolla ja silloin oli yöllä pakkasta. Lunta oli huhtikuussa vielä kinoksittain ja pakkanen kävi -17 asteessa. meinasi usko loppua kokonaan siihen, että kesä ylipäätään ehtisi tulla. Ehti se, vaikka tulonsa kanssa ei kiirettä pitänytkään ja kiukutti.

   Tänä vuonna täällä on tullut lunta aina välillä, mutta sateen myötä se (parhaillaankin) taas katoaa. Jos tätä rytmiä mennään kesään kohti ei mitään sulatettavaa ole lumen osalta. Sopii mulle!

   Poista
 13. Voi miten tulikaan ikävä kesää! Varpaatkin alkoivat jo odottaa vapautumistaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Heilutellaan varpaita villasukissa vielä tovi, ennen kun vapautetaan joriinit nirmikolle :)

   Poista
 14. Aaaah. Outoa ajatella, että joku yksinkertaisesti kävelee t-paidassa ulkona. Vieraantuu helposti kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi ikkunan takana avautuva maisema ja ränräsade ei tosiaan uskottele, että tässä vielä T-paitasilleen voisi lasin toisella puolella heittäytyä. Saati, että se T-paitakin voisi tuntua tukalalta ;D

   Poista
 15. Mieletön kesä ja ihan mieletön tämä sun blogi! Kirjoitat niin kauniisti, aidosti, avoimesti ja suoraan. Ja kiinnostavia projekteja teillä, risuaita- ja etanasuunnitelmineen :). Kiitos arkeni ilahduttamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit kiitos, Hanna :) Tulipa hyvä mieli tällaisesta kommentista :)

   Täällä juuri serkun kanssa luurin välityksellä siemenmyymälöiden valikoimia ollaan pohdiskeltu. Ihanaa, kun on mitä odottaa, jännittää ja suunnitella. Tänä kesänä saattaa tulla kanoja jo, ehkäpä jopa niitä etanoita :)

   Poista
 16. Kauneimpia näkemiäni kuvia! Jokaisesta välittyy Tunnelma isolla t:llä ja eläminen ja nauttiminen hetkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kiitos :) Nuo ovat kauneimpia kesämuistojamme kuvina, ei toki kaikkia, mutta mitä nyt vastaan tuli kun katselin elämää hetken taaksepäin. Kesä oli ihana <3 Toivottavasti tulevakin niin täällä kuin siellä ruutujen toisellakin puolella :)

   Poista
 17. Ajattelin juuri samaa, että voiko kauniimpaa enää olla kuin tämä kotinne ja pihapiir. Siis kokonaisuus. Teillä ei ole vain vanhatalo jota laitte, vaan te elätte sen arvojen mukaisesti. Se välittyy näistä kuvista ja koskettaa. Kevättä odotellessa, kohta saadaan taas laittaa kädet multaan, se on niin parasta :)

  VastaaPoista
 18. Mahtavia kuvia. Tunnelma välittyy tänne asti, kaksi varsaa kesälaitumilla, tosiaankin! Toivottelen yhtä ihanaa ensi kesää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne, Tiina :) Tulkoon kesä ja kaikille hyvä!

   Poista
 19. Oih, upeita kuvia! Ainut miinus puoli näissä oli se, että kesänkaipuuni on nyt vaarallisissa lukemissa, voi kumpa SE tulisi pian. Teillä on ihana piha ja koti ja blogi josta pidän erityisen paljon!

  VastaaPoista
 20. Ihania muisteloita! Noi kuvat ja tekstit saa niin huikean kesänkaipuun ettei oo tosikaan.. <3

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!