jovela

jovela

tiistai 10. helmikuuta 2015

No vihdoinkin!

Eilen se asennettiin, tuo puuhellan kevythormi. 5 kuukauden odottelun jälkeen ensitulet sytytettiin jännityksellä. Hyvin paloi, hyvin veti, kerran tuuletettiin kun uudenkarheat päästivät hieman katkua tupaan. Ei sentään savustamon vertaa, mutta hieman, sen verran että oli hyvä avata ikkuna ja päästää katku pois.Kuvassa näkyvä kangas on hyllyjen suojakangas - kun mennään katon läpi, tuppaa syntymään hieman sotkua.

Ja hyvin lämmittää. Pari pientä klapia ja liesitaso on lämmin, 2 klapia lisää ja uuni on saavuttanut 220 astetta. Melkein 40 m2 tupa lämpeni +20-22 asteeseen. Tuollainen pikkupesäinen hella lämmitti 25 litran kattilallisen vettä sutjakkaan ja varaavuuspellin myötä aamulla tulvassa oli presiis se sama lämpö, mikä siellä on patterilämmityksellä yön yli ollut. Vesikin pysyi lämpimänä aamuun saakka.
Varaavuuspelti oli siis hyvä lisähankinta.


Aikamoinen jytkäle tuo kevythormiputki on, mutta silmä tottui siihen nopeasti. Kunhan tässä joudan työkiireiltäni ensi viikolle ja pidämme isännän kanssa lomaa, alan opettelemaan kokkailua tuolla hellallamme. Siitä saadaankin varmasti monta hauskaa jutunaihetta tänne blogiin ja huumoria kaikkien päivään!


Jovelassa on nyt kaksi toimivaa tulipesää, kolmas saa odottaa vuoroaan loppuvuoteen - sen verran kallista lystiä 150 -vuotiaan kakluunin kunnostus kaikkineen on.

Vaan nyt on tuvassa toimiva puuhella, katolla piippu ja piipun päällä hattu.

Jovelassa kaikki hyvin.

Voikaa hyvin siellä tahoillanne!

Jovelan Johanna

40 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna :) Onnelta tämä tuntuukin. Niin monta vuotta haaveilua..

   Poista
 2. Onnea uudesta tulokkaasta, näyttää tyylikkäältä! Aika huikeita lämmitystuloksia jos vertaan meidän ikivanhaan, suuntaan jos toiseenkin falskaavaan puuhellaan. Varaavuuspellistä en olekaan aiemmin kuullut, alkoi kiinnostamaan. Puuhellalla kokkaaminen on oma taitolajinsa, jonka niksit oppii yrityksen ja erehdyksen kautta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varaavuuspelti, älä kysy ;D Kun hormisuunnittelija kävi täällä, ehdotti, että lisämaksua vastaan tuohon ostohellaan voi laittaa jonkun pellin, jolloin hellasta tulee varaavampi. Mitään hajua siitä minne, millainen ja miten NOT, mutta täällä tuvassa on +22 astetta ja aamulla ei hikivarvas jäätynyt normaaliin tapaan lattiaan ;)

   Harjoittelen ensi viikolla sitä erheiden kautta kokkaamista. Tietää sitä, että meillä käydään hakemassa paljon noutoruokaa sillä aikaa kun savu hälvenee tuvasta ;D

   Poista
 3. Onnittelut!
  Varmaan helpotti elämää kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nimimerkillä Jovela, nyt myös lämmintä vettä 24/7 ;D

   Poista
 4. Näyttääpä hyvälle ja varmasti tuntuukin,lämmön muodossa...on siinä kiva aloitella kokkaukset....tilasitteko hormin samasta paikasta kuin hellan...meillä nimittäin tarvitaan kesällä hormi ulko saunaan...aika kalliita ovat...saiskohan virosta halvemmalla...pistätkö osoitetta,jos tiedät mistä tilata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vain tuo hella tuli Virosta. Kyselin myös hormia, mutta sanoivat rahdin olevan melkoinen ja että aina olisi hyvä tilata hormi siten, että se tulee presiis sen rakennuksen ja hellan sekä sen sijoituspaikan vaatimusten mukaan. On paloturvallista ja järkevintä siten. Meillä itse hella ostettiin http://www.kaminakeskus.ee/fi/ ja hormi (sekä sen asennus) http://www.hormistokeskus.fi Hormi (kaikkineen + se varaavuuspeltijuttu) tuli maksamaan n. 1700,- + asennus.

   Poista
  2. hieno! eli tehtiinkö hormille läpivienti peltikaton läpi ja kaikki tuohon 1700 eur hintaan? olen juurikin tutkiskellut mitenkä meille saisi yhden tulisijan lisää... taitaa vissiin vaatia toimenpideluvan kunnalta?

   Poista
  3. Tuo on sen itse hormin hinta, eli kaiken sen putken, piipun eristeet, piippuhattu, lisäpelti, tuennat ym. Sen lisäksi asennus maksoi n. 800,- sisältäen läpivedon tuvasta ullakolle ja ullakolta peltikaton läpi katolle, ajokilometrit ym.

   Luvat ymmärtääkseni ovat kuntakohtaisia ja riippuvat myös siitä, millainen se läpiveto on rakenteellisesti. Joskus riittää pelkkä ilmoitus viranomaiselle, joka vastaa tarkastuksista. Hormin tulee olla CE-merkitty.

   Poista
 5. Aikamoiset tehot irtoaa noinkin näpsäkän kokoisesta puuhellasta. Itsekin haaveilen puuhellasta, joten kokkauspostauksia vaan kehiin! Muistan miten pienenä isotädin luona vieraillessa seurasin tarkasti, miten hän lisäsi puuta tulipesään ja keitteli teevedet hellalla. Siinä oli sellaista kiireetöntä tunnelmaa, joka viehätti jo lapsena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysähdyin ihan tuohon "viehättävä kiireetön tunnelma." Olen niin onnellinen tästä hellasta. Sen tuoma lämpö on miellyttävää ja siinä on juuri tuollaista kiireettömyyden tuntua. Tuo hella on taas yksi askel kohti turhan kiireyden poistamista. Kiire voi olla ja onkin välillä, aika useinkin, mutta kiirekin voi olla rentoa jos siihen saa jotain lokoisaa mukaan. Tämä hella on justiinsa sitä juuri nyt. Sen kanssa ei voi kiirehtiä. Hukkaan menee moinen aika ;)

   Poista
 6. Puuhellat on melkoisia pakkauksia! Omaani en vaihtaisi mistään hinnasta pois. Tänään keitin 3 tuntia siinä hernekeittoa, samalla tuli teevedet ja vellit, puita meni pieni kopallinen. Ja edelleen hehkuu hella lämpöisenä ja lämmittää tupaa. Huomenna on vuorossa appelsiinimarmeladin keittäminen.
  Olet joskus maininnut, mistä tuo hanallinen kattila on, mutta en enää muista. Jos viitsit vielä kerran kertoa, vois olla hyvä hankinta meillekin vaikka kuumaa vettä saa hanastakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nää vaan niin ihania!. Sulla on ollut siellä taas mukavat puuhat :) Hernekeittoa tekisi kyllä mieli nyt kun mainitsit (taidan hiipiä ruokakomerolle) ;D

   Helena tuossa alempana vastasikin kysymykseen, joten ei kun Biltemaan!

   Poista
 7. Kattila on Biltemasta: http://www.biltema.fi/fi/Koti/Keittio/Kattilat/Tyhjennyshanalla-varustettu-kattila-88423/
  Tiedän, kun minäkin kysyin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitää käydä tutkailemassa kattilaa kosketuksen kanssa kunhan pääsen kaupunkiin.

   Poista
 8. Hauskan näköinen tyyppi. Ja todellakin huikeat lämmitystulokset. Meidän vanhalla liedellä onnistuu kyllä kattilassa ja tasolla tehtävät ruuat, mutta uunia ei kyllä oikeastaan voi käyttää. En tiedä miten paljon puita pitäisi tunkea (ja kestäisikö koko hökötys) että uunin saisi 200 asteeseen. Vehje lämmittää kyllä nopeasti huoneilman, mutta varaavuudesta ei ole tietoakaan. Onko tämä teille tuttu koje? http://www.heater.fi/fi/lammittimet/mokkilammittimet/caframo-airflow-lampotuuletin.html Itse ajateltiin kokeilla, kunhan ehditään. Clasulta saisi huomattavasti halvemmalla, mutta en nyt vaan millään muista millä nimellä sitä myydään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jummijammi! Kiitos tuosta vinkistä. Tuohon tutustutaan kyllä huolella!

   Poista
 9. Jo rupeaa "tupavieraskin" tarkeneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä! Meillä vieraat kypsennetään sängyssä (lämmitettävä petari) tarpeen mukaan, mutta nyt vilukissatkin tarkenee sängyn ulkopuolella ;)

   Poista
 10. Tuohan on ihan uskomaton. Mistä tuo olikaan? Tahdon Pajulaamme samanlaisen. Mun puuliesi ei nimittäin meinaa lämmetä millään, siis uuniosa. Teen kaiketi jotain väärin, joskin olen koittanut eri variaatioita siinä sisällä olevan pellin asennossa ym, ei mielestäni juurikaan vaikutusta. Meillä on pitkä piippu ja hillitön veto, ehkä se jäähdyttää kaiken lämmön harakoille :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös piiiitkä piippu ja hyvä veto, enkä saa vanhan hellamme uuniosia lämpimäksi, en edes pellin uuniasennolla... Ja puuta se syö paljon, ei siis kovin tehokas hella. Uusi hella kiinnostaisi kyllä kovasti ja saisi olla pienempikin kun tuo nykyinen.

   Poista
  2. Hella on Virosta, eikä moitteen sanaa asiakaspalvelun suhteen! Täältä hankimme ja tuo meidän hella maksoi alle 400,-
   http://www.kaminakeskus.ee/fi/

   Poista
 11. Oo, paljon onnea! Varmasti hienot fiilikset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Tovi tätä odoteltiinkin, mutta nyt on maireaa hymyillä ;)

   Poista
 12. Onnea, onnea! Nyt pääset kokkaamaan ihan kunnolla, kun hellalle mahtuu pata poikinneen ja kaupan päälle saa lämmintä tupaan. Ei muuten ole mikään puun tuhlari tuo hella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen jo tuossa hieman testailin, eikä kanapata palanut pohjaan. Nooh, ensi viikolla on hyvää aikaa polttaa ruokia uunissa. Tuskin ihan nappiin menee, vaikka ensimmäinen testaus onnistuikin ;D

   Poista
 13. No jo! Hyvää kannatti odottaa, eikö :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman meinasi usko loppua kesken, mutta tuolla se nyt hönkää lämpöä ja olo on tyytyväinen kerrassaan :)

   Poista
 14. Wau, kateellisena minäkin kuuntelen varsinkin tuota uunin lämmitystehoa. Olen kuvitellut vian olevan itsessäni, kun uuni ei lämpene...mutta ehkä vika onkin uunissa ;) Jos jollain on vinkkejä hellan uunin lämmitykseen niin tumpelona ja uudehkona hellan omistajana otan vinkit kiitollisena vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen niin untuvikko puuhellojen suhteen, etten voi kun kertoa tästä yhdestä sen mukaan, miten sen kanssa menee. Muuratut hellat on tietysti erilaisia, tämä meidän tuottaa nopeaa lämpöä ja pitää sitä kohtuullisesti yllä - ei tietenkään lainkaan niin hyvin kuin muuratut, joissa on varaavuutta enemmän. Tämä on kuitenkin oikein sopiva meille ja tuvassa oli aaamulla +16C. Sähköllä on ollut + 15.

   Poista
 15. Puuhellan kanssa kiire vähenee todellakin. puuhellalla moni ruoka valmistuu nopsempaan, kuin esim. "perinteisellä" sähköliedellä", kun vain oppii, missä kohtaa omassa hellassa on "kutonen" jne. :D ja saa monta kattilaa kerralla liedelle ja padan yms. uuniin. Käytännöllistä, etten sanoisi. Nauttikaapa täysin siemauksin lämmöstä, vedestä ja muusta hellan tuomasta ilosta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä onkin totuttelemista, kun olen pian vuoden kokkaillut pääasiassa yhden levyn induktiolla ;)

   Poista
 16. Valtavan paksu hormi!!!! :D

  Puuhella on ihana asia, onnittelut teille.

  Itsehän en ole koskaan opetellut tekemään puuhellan uunissa ruokaa, vaikka hellalla porisee ruoka useinkin. Pitäisi. Mutta ei se kyllä meillä parilla klapilla kuumene. Ehkä uusissa puuhelloissa on jotain parannuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monsterihormi! Nykyään pitää olla sitä palosuojavillaa kuoren ja hormin välissä sen verran, että mitään sirokkeita ei kai saa laittaa.

   Tässä meidän hellassa palopesä on suoraan keittolevytason alla, joten se kuumenee hyvin nopeasti ja sieltä välistä sitten menee lämpö uuniinkin. Uuni kuumenee myös nopeasti, mutta jos meinaa pidempään siellä paistella jotain, toki joutuu laittamaan lisää pötköä pesään. Yllättävän vähällä puulla tuo kuitenkin hommansa hoitaa ja tuo Bilteman kattilallinen vettä tosiaan pysyy lämpimänä aamuun saakka. Tämä hella on ehkä sellainen, että sitä voi käyttää kesälläkin, koska se ei kuitenkaan sitä lämpöä varaa siten, että ensin lämmitetään pari tuntia (kuten pönttis) jonka jälkeen se hönkii lämpöä puolen vuorokautta.

   Poista
  2. Hienoa jos veto pysyy hyvänä kesälläkin. Kiva kuulla miten teidän kesäkäyttö onnistuu. Meillä kyllä tuntuu että mökki kuumenee liikaa kesällä ja veto muuttuu olemattomaksi jo muutamalla plussa-asteella ja silloin savuttaa järkysti sisään liesirenkaiden koloista. Eipä tuo kyllä paljon maksanut. Ehkä mekin hankimme parin vuoden päästä uuden.

   Poista
  3. Jää nähtäväksi kesällä ;) pönttiksen kanssa ei mitään ongelmaa ollut alkukesän koleina päivinä :)

   Poista
 17. Onpa kaunis ! Onnittelut uudelle, voin yrittää kuvitella miten hyvälle tuntuu:)

  VastaaPoista
 18. Kyllä puuhella on paras kokkausväline talvisaikaan, tulee tupaan lämmöt samalla. Jännä, että tuollaisen kevythormin voi vetää tuolleen vain katosta läpi.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!