jovela

jovela

torstai 26. helmikuuta 2015

Oh, so lovely!

Olen oikein hykerrellyt tyytyväisyyttä tällä viikolla. Elo on ollut mukavaa, yksinkertaista ja tyydyttävää. Päivät ovat soljuneet vailla nimeään töiden, haaveilujen ja kotoilun merkeissä - sopivasti kutakin. Termisen kevään julistamista lupaillaan jo sääihmistenkin taholta. Vaikka sää onkin ollut sumuisen harmaa, kevätmieli on pysyvää ja sehän tietää sitä, että ajatukset ovat paljon näiden seinien ulkopuolella. Ulkona on kieltämättä aika kurjan näköistä lumen kadottua, mutta pian taas vihertää ja kukkii.

Loikkaus kokolailla viherasiosta tietämättömästä kaupunkilaisesta siemenluetteloita ja puutarhasivuja kahlaavaksi böndeksi on ollut pieni (tosin lopputulosta saa aina jännätä). Vietin eilen hyvän tovin ihaillen ja suunnitellen pihan sisäänajon ja Gerdan alueelle haaveilemiani istutuksia ja niinhän siinä kävi, että virtuaalinen ostoskärry täyttyi ja tilaus lähti vetämään. Oh, so lovely, huokailin. Miten maltankaan odottaa kevään sitä aikaa, jolloin hankitut taimet ja sipulit toimitetaan! Gerda saa kupeilleen näitä (kesäksi suloa ja kevääksi 2016 väriä):
kuvat: kasvattajat
Mainittu Gerdan alue on siis tämä, viime syksynä tehty istutusalue ja kuistin edusta, jonne Gerda itse oli ruusujaan istutellut. Päätyikkuna on Gerdan kammarin päädyssä. Liekö ajatuksena ollut tuoda ruusujen tuoksu ikäneidon kammariin avoimen ikkunan kautta.
Päätimme myös tilata pääsiäiseksi 35 tonnia mursketta, eli 0-8mm kalliomursketta, jolla osa etupihasta peitetään pihatien lisäksi. Jos pääsiäisenä ilma sallii, ehdimme hyvin levitellä mursketta pihalle, jolloin etupihan yleisilme ryhdistyy. Oikeastaan koko tässä sisäänajoa esittelevässä kuvassa näkyvä alue peitetään kalliomurskeella ja kun päätalon julkisivu on saatu maalattua, kivijalan etuosaan tulee mukulakiveä.

alempi kuva: maa-aines.com


Meillä on pieni koira-aiheinen probleema. Tyypit tykkäävät lähteä kirmaamaan pelloille, eikä se ole suotavaa, sillä nuo meidän kaksi entistä kulkukarvakorvaa ovat välillä aika tahvoja, innostuessaan kuuroja ja sokeita. Ratkaisemme haasteen laittamalla tilapäisesti pystyyn valmista aitaverkkoa (verkko ja tolpat maahan tökkäämistä vaille valmiina 50 metrin eränä). 3 viikon kuluttua pitäisi tulla toimitus ja kunhan maa sallii, tökkäämme tilapäisesteet pystyyn. Myöhemmin tilapäisverkkoaitaa voi hyödyntää kanoille.kuva: kotilammas.suomalainenverkkokauppa.fi

Tuvassa ensimmäiset itäneet ovat jo kurottelemassa kohti suurempaa istutusastiaa. Varhainen tomaatti ja ananaskirsikka nauttivat auringon pilkahduksista. Minikasvihuoneen virkaa toimittavassa muovilaatikossa on Hundreds and thousands -nimistä minitomaattia sekä kausimansikkaa odottamassa ensimmäisten taimien nousua mullasta.Tänä vuonna otin avuksi kastelurakeet/kiteet, jotka kuivana muistuttavat kidesokeria, mutta veteen laitettuna turpoavat vesivarastoiksi, joita kasvi voi hyödyntää. Olen käyttänyt näitä ennenkin ja nyt otin ne avuksi jo idätysvaiheeseen. Hennot taimet eivät ui vedessä tai kärsi janosta. Kun istutamme taimet ulos, kiteet laitetaan taimen kuopan pohjalle.Kasvihuonesuunnitelmistakin ollaan juteltu. Ajatuksena olisi tehdä tuonne kiesitallin ryhdikkäämpään (vasempaan) päähän seinään kiinnittyvä kasvihuone, jonka leveys on n. 4 metriä. Kuva on syksyltä kesken raivauksen. Aluetta raivataan edelleen ja sinne tulee lisää kasvimaata, marjapensasalue ja pari hedelmäpuuta. Alue on erittäin aurinkoinen. Keväällä sinne tilataan multakuorma, jolla maa peitetään ja samalla alue rajataan muotoon.Kasvihuoneesta tulee hyvin yksinkertainen, purku- ja hylkymateriaalista sekä rullamuovista tehty yhden-kahden kesän rakennelma, joka tyylillisesti on ns. lean to -kasvihuone. Malli on tämä, mutta siitä ei tosiaan tule mikään hieno, koska se on tarkoitettu ainoastaan yhdeksi tai kahdeksi kesäksi. Myöhemmin, tulevina vuosina käymme tuon kiesitallin kimppuun, josta puretaan toinen pääty ja rakennus muuntuu todennäköisesti kasvihuoneeksi! Tässä esimerkkimallissa on aivan liikaa finesseä. Meille tulee pelkästään "kunhan kasassa pysyy -kehikko" ja sen yli metritavarana myytävää muovia, joka kiinnitetään purkujätemateriaalikehikkoon nitojalla. Takaseinä ruuvataan kiinni kiesitallin ulkoseinään.kuva: gardenplansfree


Oh, so lovely on tämän viikon teemana Jovelassa. Kevättä, kevättä vaan, enkä malta odottaa mitä se tuokaan tullessaan. Millä kaikilla tavoilla oma pieni plänttimme ja sillä seisovat hassut röttelöt saavatkaan taas muuttua, kun kevään tuulet ajavat meidät taas pihan puolelle puuhaamaan.

Sitä odotellen

Jovelan Johanna

25 kommenttia:

 1. Oh, miten lovelyt suunnitelmat täällä onkaan käynnissä! Itse olen toistaiseksi pidättäytynyt siemenpuuhista (no kuulostipa se härskiltä :D) mutta eiköhän niiden aika ole ihan just. Me aidattiin piha-alue samaisesta syystä ja tehtiin aitauksesta niin iso, että koirat kuvittelevat juoksentelevansa siellä vapaana kuin taivaan linnut ;) Verkkomateriaalia myytiin koira-aitana (korkeus 1 m) ja mielestäni se on hieman peruskanaverkkoa tukevampaa. Tehtiin aitaan lisäksi myös tukikehikko ja sekä ylä- että alareunaan lautalistat. Jälkimmäinen todettiin talven myötä erittäin, erittäin huonoksi ideaksi porttien kohdalla, kun ne eivät oikein tahdo aueta...Tyhmästä päästä kärsii jne. ja portit menevät keväällä uusiksi. Näin sitä ihminen oppii omista erheistään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tulee paljon sitä luontaista risuaitaa, mutta sellaisia tehdään aina kun ehditään. Tämä on siksi hyvä vaihtis, koska tuota aitaa voi siirtää sen mukaan missä sitä tarvitaan ja kun ei enää tarvita, se käy kanojen/lintujen ulkotarhaan :)

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia! Tuosta lopullisesti kasvihuoneesta tulee taatusti mielettömän upea. Olethan muuten huhtikuussa suuntaamassa puutarhamessuille? Taisin viime edellisvuonna kiikuttaa sieltä kotiin ihan vain muutaman pussillisen juurakoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai olenko! Arvaa vaan :) JOOO! Tietty! Viime vuonna käytiin ensimmäistä kertaa ja petyin hieman kun siellä ei ollut juuri mitään hyötykasvatettavaa, mutta tänä vuonna mennään nimenomaan katsomaan sitä kukkapuolta :)

   Poista
 3. hei! ajattelin kanssa että kun tonttia kiertää 120cm koira-aita, takaraja naapuriin on orapihlajaa niin sinne riittää kevyt puutarha-aita.niin vaan naapurin pojat toivat koiran taas kerran kotiin.seurasin sitten salaa sen touhuja ja sehän olikin tajunnut aidan pehmeäksi.ei muuta kun pää silmukasta sisään ja sitten levittelyä joka suuntaan ja sitten liukkaasti reiästä ulos.nyt onkin sitten juoksunaruhommat niin kauan kun saa uuden verkon asennettua.ei mikään tyhmä otus.terv.anneli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin taatusti tajuavat, ettei aita ole kiinteä jos yksin jätetään pihalle, mutta tämä on tosiaan nyt tilapäisratkaisuna ja myöhemmin aita tulee muuhun käyttöön kun risuaidat valmistuvat. Meillä ei koiria voi pitää vapaana valvomatta, joten ihan pikaisia karkailuja ei ole odotettavissa ja tuon verkkoaidan saa kyllä halutessaan tiiviistikin maahan koukuilla :)

   Poista
 4. En oikein tiedä mitä sanoisin, etten toistelisi itseäni.. Joten sanon vaan, että todella hieno juttu että elo on iloa ja tyydytystä tuottavaa :) Siinäpä se elämän perimmäinen tarkoitus kaiketikin olisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on hyvä ja jos näin saa olla, olen vaan tyytyväinen. Tämän kummempaa en kaipaakaan ja onhan se usein hieman itsestäänkin kiinni :) Ainahan sitä jotain maristavaa on jos haluaa, mutta en haluaisi moisille pikkujutuille uhrata yhtään pakkoa enempää energiaa. Eri asia sitten jos oikeesti olisi jotain isompaa asiaa. Silloin on vaikeaa löytää iloja :)

   Poista
  2. Oikein. Pikkujutuilla ei tosiaankaan ole mitään väliä :)

   Poista
 5. Oih, kuinka kutkuttavia suunnitelmia! Itselläkin on viimeaikoina meinannut mennä ihan haaveiluksi...Keväällä sitä vaan on niin paljon ihania juttuja mielessä mitä vois tehä heti kun sulaa. Ja nuo sun kuvat on niin kesäisiä! Aaah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmuinen into ilmassa, mutta kyllä se siitä taas laantuu kun joutuu itse hommaan ;D

   Poista
 6. Kyllä nyt kevät tuntuu pihalla ja rinnassa, vaikka kovin harmaata onkin. Bongasin tänään ekat narsissin alut penkeissä! Mukavia viherhaaveiluja sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Meillä ei vielä (kai?) ole alkuja näkynyt. Pitääkin kurkkia pihamaata tarkemmin. Täällä kun voi mistä tahansa putkahdella mitä tahansa ;D

   Harmaata on ollut, mutta kyllä tuo solarimollukkka jotain tuolla taivaalla yrittää vilkutella jos pilvien rakoon vaan saa säteensä :)

   Poista
 7. Kevättä pukkaa...niin on hyvällä mallilla teidän suunnitelmat...mitenhän minä saisin tomattini menestymään ....taimenistutusta odotellessa....
  TOUHUKASTA TORSTAITA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a! En kyllä osaa vinkkejä antaa yhden kesän perusteella. Meillä hevonkakka taisi pelastaa sadon, sillä vilpoinen alkukesä jätti taimet ihan pygmeiksi. Satoa kuitenkin saatiin hieman liikaakin :)

   Poista
 8. Ihania ruusuja!! ❤ Tykkään teidän blogista paljon. Tämä on niin elämänmakuinen eikä täynnä mainoksia. Nyt kun olen sairaslomalla ja aika on käynyt pitkäksi, niin olen lukenut paljon blogeja. Alkaa on ärsyttämään kaikki Lidlin salaattimainokset joka toisessa blogissa. Tällaiset mainosvapaat hyvät blogit tuntuvat olevan jo harvinaisia. Jos ei heti ole koko näytön kokoisia mainoksia niin että luulee saapuneensa Lidlin sivuille, niin sitten laidat on täynnä zalandoa tms. ja kun alat lukemaan jotain kirjoitusta, niin se on joku ihme mainosylistyskirjoitus.

  Anteeksi kun tälleen marisen täällä. Mulla on maku mennyt moneen blogiin mistä olen ennen pitänyt paljon. Oikeen huokaisin kun sain saapua mainosvapaalle alueelle lukemaan taas arjestanne ツ Hyvää kevättä Jovelaan ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, Johanna, et pahastu, että pikkuisen vastaan tuohon toisen anonyymin kirjoitukseen, vaikka arvaan, että kukaan blogisti ei halua kommenttilootaansa keskenään kinastelevia anonyymeja...

   Mutta noin yleisellä tasolla haluaisin puolustaa mainoksia. Ei, en niitä itsessään kaipaa mihinkään (harvemmin totta puhuakseni edes huomaan niitä) mutta kovasti kiitollinen olen mainoksista esimerkiksi aikakaus- ja sanomalehdissä, koska tiedän, että käytännössä rahoitus tulee mainoksista. Jos ei ole mainoksia, ei olisi lehtiä, koska tilausmaksut nousisivat niin korkeiksi, ettei kukaan pystyisi tilaamaan. Veikkaan, että sama pätee internettiinkin. Vaikka blogistit vielä kirjoittaisivat ilmaiseksi, niin täytyyhän itse sivustoa jonkun ylläpitää - ja tuskin ihan ilmaiseksi ja huvikseen.

   Poista
  2. Näissä kommenteissa näkyy hyvin miten mainoksiin suhtaudutaan blogeissa. Toisia ne häiritsevät ja toisia eivät. Blogipohjat, kuten tämä Blogspot, mitä Jovelankin blogi käyttää, ovat ilmaisia ja bloggaaminen on siten ilmaista. Monen mielestä blogin kaupallistaminen mainoksin on ärsyttävää varsinkin jos blogin sisältö on liian mainoshenkistä tai mainokset eivät millään tavalla sovi blogin aihepiiriin. Valinta on onneksi sekä bloggaajan, että lukijan oma. Jos ärsyttää, ei ole pakko lukea, mutta bloggaajan on tietenkin hyvä muistaa, että laittamalla suuria mainoksia tai laittamalla liikaa mainoksia/sponsoroituja ns. blogiyhteistyö -postauksia bloggaaja ottaa lukijakuntaan liittyvän riskin, sillä osa lukijoista ei tosiaan mainoksista pidä ja lopettaa blogin lukemisen. Se oikeastaan vetää omalla tavallaan linjausta sille, kenelle ja mistä syistä blogia kirjoitetaan. Monet ansaitsevat blogillaan lisätienestejä, toiset eivät halua kaupallistaa blogiaan edes hitusta ja jokaisella on mahdollisuus valita miten ja miksi päätöksensä tekee :)

   Toisaalta mainokset voivat olla hyödyllisiäkin vaikkapa silloin, kun ne selkeästi liittyvät blogin aihepiiriin.

   Jovelan blogissa ei ole mainoksia, koska en halua kaupallistaa blogiamme. En tee tätä blogia työkseni tai ansaitakseni tällä rahaa tai hyödykkeitä, eikä bloggaaminen maksa mitään. Suhtaudun itsekin hieman kaksijakoisesti blogimainoksiin. Liika mainonta ja jatkuva sponsoroitujen postausten lukeminen vähentää omaa kiinnostustani, blogin luonne muuttuu mielessäni ja joskus jää hieman epäselväksi miten tosissaan tuotetta ollaan kehumassa jos sen julkaisulähtökohta on klikkiansainti tai myy hyödyke. Joskus olen törmännyt mainospostauksiin, jotka ovat niin kaukana blogin maailmasta, etten pidä niitä edes uskottavina. Jos vegaani mainostaa herkullista leikkelettä, siinä kieltämättä hieman on jo uskottavuuden osalta kysymysmerkkejä ilmassa. Toisaalta olen löytänyt blogin aiheeseen liittyvistä mainoksista uusia tuotteita, jotka oikeasti kiinnostavatkin ja niiden käyttökokemukset ovat olleet mielestäni uskottavia ja itse esittely on ollut uskottavaa.

   Oma rajani menee siinä, etten halua alleviivaten mainostaa mitään. Jos kohdalle osuu jokin tuote tai palvelu josta pidän, kerron siitä ja perustelut sille, mutta puhtaasti mainosmielessä en halua blogia koristella. Toistaiseksi tässä blogissa ei ole ollut ainuttakaan mainosta tai ns. blogiyhteistyönä toteutettua julkaisua. On niitä tarjottu (usein ihan samoja mitä näen monen muun blogissa testissä), mutta se jo itsessään on vaikuttanut päätökseeni kieltävästi. En näe omakohtaiselle postaukselleni niin suurta arvoa lukijaa ajatellen, että kertoisin jo lukuisissa muissa blogeissa esitellyn tuotteen täällä vielä kertaalleen.

   Jovelan blogi on ollut mainokseton, mutta jos joskus jokin tuote tai taho on esittelemisen arvoinen, voin sen tehdäkin. Kyseisen tuotteen tai palvelun tulee silloin olla sellainen, että olisin joka tapauksessa halunnut sitä käyttää tai se on mielestäni niin mielenkiintoinen, että into tutustua tuotteeseen syntyisi jos sen jostain bongaisin. Tämä blogi kertoo kahden kaupunkilaisen matkasta maalle erilaiseen elämään. Mainokset eivät vaan mielestäni sovi tänne samalla tavalla kuin moneen muuhun blogiin voi sopia loistavastikin.

   Ymmärrän teitä molempia anonyymejä :) Mainokset jakavat mielipiteitä, niin se vaan on :) Sinällään blogit eroavat esimerkiksi printtijulkaisuista, että lehdet ovat itsessään kaupallisia ja ammattimaisia julkaisuja, kun blogit taas ovat joko tai, tai sitten jotain siltä väliltä ;)

   Poista
  3. Kuka ylläpitää tätä blogspotin ilmaista blogipohjaa? Tekeekö tämä taho ylläpitotyötä ihan vain hyväntekeväisyydestä?

   Poista
 9. Ihanaa kun tulee kevät! Ja kurkkaan monta kertaa viikossa innoissani oletko kirjoitellut mitään, tosi mielenkiintoinen blogi ja kiva seurata mitä kaikkea taloon ja pihaan keksitte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja sanos muuta! Kevät on vaan aina niin innostavaa aikaa. Nyt kun meillä on Jovela, se on sitä ihan uudella tavalla. Saas nähdä mitä pihasta tuleekaan. Pitkä projekti, uskoisin. Kun katselen monen muun kauniita pihoja blogien kautta, on ihan selvää ettei niitä ole yhdessä keväässä tai kesässä tehty. Tiedossa on siis lukuisia multaisia kynnenalusia ja kolottavia selkiä ennen kun piha alkaa olla ruodussaan. Juuri nyt se on niin surkean näköinen, mitä voi kuvitella. Kaikkialla kuollutta, sekaista ja homsuista, mutta kyllä se tästä vielä joksikin muuttuu ;D

   Poista
  2. Hiljaa kuules hyvä tulee! ja kärsivällisyys kasvaa siinä sivussa;D

   Poista
 10. Voi kun nuo vaaleanpunaiset ruusut ovat kaunnita. Voi sielujeni silmin nähdä runsaasti kukkivat ruusut Gerdan seinää vasten :)
  Tälläkin kasvihuoneaatokset polttelevat. Isäntä jo melkein lupasi rakentaa kasvihuoneet sekä kotipihalle että maalle. Lämmittely siis jatkukoon vielä, jotta päästään toteutusastelle, ainakin toisessa paikassa jos ei molemmissa.

  VastaaPoista
 11. :) Mullakin on taipumusta nähdä mitä niistä sitten tulee, miltä ne näyttävät jossain vaiheessa. Taidan hieman sivuuttaa mielikuvissa kaiken sen vaivan, joka tulee nähdä ennen kun päästään siihen mielikuvan lopputulokseen, vaikka se realiteetti onkin tiedossa. Kukapa sitä haavekuviinsa hikeä ja hevonkakkaa lisäisikään ;D

  Voi kun saisitte kasvihuoneen tehtyä edes toiseen osoitteeseen :) Se kuitenkin mahdollistaa juttuja eri tavalla kuin pelkkä ulkoilmakasvatus.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!