jovela

jovela

torstai 19. helmikuuta 2015

Tee itse istutusruukkuja (ruukkumuotti/ruukkuprässi)

.. jatkoa eilisen illan postaukseen.

Sain viime vuonna siskoltani lahjaksi ruukkumuotin tai ruukkuprässin, millä nimellä tällaista paperiruukkuvärkkiä sitten kukin haluaakaan kutsua. Idea on yksinkertainen, valmistus nopeaa ja likimain mikä tahansa joustava ja myrkytön paperi sanomalehdestä alkaen käy ruukkujen valmistukseen.Ruukkumuotti on kaksiosainen, kapula ja pohja.Ensin leikellään paperia sopivaan mittaan kapulan ja istutettavien mukaan.
Paperia rullataan kapulan ympärille, liiat leikataan pois.Paperi painetaan sormin kapulan pohjan syvennykseen.Jonka jälkeen kapula painetaan irralliseen pohjaan.Istutusruukun pohjasta tulee napakka ja siisti.Tadaa! Istutusruukku on valmis. Näitä tekee liukuhihnamaisesti tusinoittain hetkessä. Olen käyttänyt näitä ruukkuja muuhunkin, esimerkiksi itse tehdyn saippuan tai pienten herkkujen lahjapakkauksina taittamalla suuosan lipaksi, jonka voi teipata, sitoa tai nitoa kiinni.Koska istutusruukkua ei liimata tai muutenkaan kiinnitetä millään tavalla, taimien irroittaminen on helppoa. Riippuen mistä istutusruukun tekee, taimen voi istuttaa maahan sellaisenaan tai kääreen voi avata, jolloin taimi on istutusruukkunsa muovaamassa tiiviissä paakussa.

VINKKI!

Minähän en, eikä tuo isäntäkään ole kuin yhden kesän kokemuksella ruokaansa kasvatteleva kotipuutarhuri ja tuskin tämä ideakaan on omani, mutta viime keväänä päätimme laittaa siemenet itämään minikasvihuoneisiin, eli muovisiin, kannellisiin laatikoihin (Biltema). Se oli nappipäätös, sillä taimet voivat hyvin ja järjestelmä säästi meiltä paljon tilaa ja vaivaa, kun taimilaatikot saattoi pinota päälekkäin (ilmareiät kansiin!) ja jos kastelussa hieman lurahti ohi, vesi oli lootassa, ei pöydällä.Lisäksi taimilaatikoiden siirtely oli tietenkin tosi helppoa kasvatusaikana. Kun sitten oli aika istuttaa taimet ulos, otimme lootista kiinni ja kannoimme koko roskan loota kerrallaan pihalle. Viime vuonna lämmin kevät muuttui koleaksi alkukesäksi, joten toinen pieni ideamme minikasvihuoneista tuli tarpeeseen. Koska meillä ostetaan juomavesi kanistereissa, meille kertyy paljon vesikanistereita (5 ja 10 litraisia). Kanistereiden pohjat leikattiin pois ja kukin taimi sai itselleen oman minikasvihuoneen, jonka korkki oli auki päivisin ja kiinni öisin jos ilma meni kunnolla kylmän suuntaan. Aamuisin minikasvihuoneissa oli lämmintä. 

Tikut minikasvihuoneissa estävät tuulta viemästä kanistereita mennessään.Tällaisia ideoita ja keinoja meillä oli viime vuonna. Tänä vuonna teemme samoin, mutta teen tosiaan pahvimukeihin erilliset istutusruukut paperista. Se helpottaa taimien irroittelua mukeista, jotka on kuitenkin hyvä olla tukena, ettei minikasvihuone muutu kuravellipohjaiseksi.

Kanistereitakin on kertynyt taas (viimevuotiset meni kierrätykseen). Tänä vuonna kanistereita lähtee meiltä muillekin. Ideasta on ilmeisimmin pidetty :)


Jahas, se ois torstai ja vaikka tänään ei aurinko paistakaan, niin fiilikset ovat keväisiä. Lähdemme isännän kanssa täydentämään ruokavarastoa ja ehkä sieltä joku kevättä kohti kuljettava horsmakin mukaan lähtee. Olen nääs oppinut olemaan kukkienkin kanssa kaverillisempi, ainakin hieman. Voin kyllä lyödä vetoa itseni kanssa, että todennäköisesti mukaan lähtee vaan yrttejä. Sama homma joka kevät. Ei tämä vanha koira sentään ihan kaikkia vanhoja tapojaan muuta ;)

Se ois heippaa vaille valmista, joten hei vaan ja hauskaa päivää!

Jovelan Johanna

14 kommenttia:

 1. Loistavia ideoita! Meille tulee ehdottomasti noita muovilaatikoita tänä vuonna, niin helpolta homma näyttää. Tilaa meillä ei ole hurjasti, mutta sisäkuistille saa tällä systeemillä varmasti hyvän setin taimia kasvamaan.

  Tuo aiemman postauksen kirjoituksesi Nimettömistä inspiroi myös. Mediatutkija minussa höristi heti korviaan ja taidankin etsiä kirjan käsiini. Mielettömän mielenkiintoista! Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti! Niin kauan kun taimet eivät vielä yllä kanteen saakka, nuo laatikot ovat tilansäästäjiä ja sen jälkeenkin ovat käteviä.

   Sun kannattaa hakea se kirja suoraan siitä Turun rautatieasemaa vastapäätä olevan pienen puiston toiselta puolelta, ellet sitten kirjastosta halua lainata opusta. Itse koen, että lainakirjana en taitaisi saada kirja täyttä antia kotiutettua. Luetun pitää antaa hieman muhia ja sen jälkeen ne kuvatkin aukeaa ihan uudella tavalla :)

   Poista
 2. Sun blogia lukiessa alkaa itelläkin sitä keskellä kämmentä olevaa viherpeukaloa kutkuttaa :D Lainasin jo kirjastosta Keittiöpuutarha-kirjan, en tiedä kasvaako meidän pihalla ens kesänäkään salaattia, tilliä ja persiljaa kummempaa, mutta ehkä 10 vuoden sisään ;) Koskaan en ole taimia kasvattanut mutta jo pelkästään sun ideoita katsellessa tekee mieli kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa! Minähän en tosiaan mikään pro ole, kaukana siitä, mutta inspiroidun valtavasti muiden jutuista (kuten Pikkutalon elämää -blogin Sannan upeasta puutarhasta) ja seuraava etappi onkin kokeilla onnea myös kukkien kanssa. Jotenkin ennen mielsin koko puutarhailujutun suunnilleen salatieteeksi ja hirmuisen työlääksi, mutta nyt voin ainakin sen sanoa, että jos me onnistutaan, niin sitten kuka tahansa myös!

   Poista
 3. Kiitokset vinkeistä :) Oma pieni vinkkini on se että purjon taimet kannattaa istuttaa talouspaperihylsyn kanssa maahan niin että alaosa ei saa liikaa valoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai senkö vuoksi niitä hylsyjä laitellaan?! :D Mun äiti aina tapasi laittaa hylsyt talteen meidän perheen täti-ihmiselle juuri purjoja varten, mutta mä aina luulin (kukaan ei siis sanonut miksi niitä laitetaan), että ne jotenkin tukisivat sitä vartta, ettei se kaadu tuulessa tms.

   Tässä sen näkee, märkäkorvapuutarhuri Jovela ;D

   Poista
  2. Juhuu, kiitti vinkeistä! Nuo kanisterit oli todella fiksut! Mulla oli lasit viime kesänä kasvilaatikoiden päällä, mutta jossain kohtaa kasvutila loppui.

   Kasvatin myös purjoja viime kesänä, talouspaperirullavinkki on spot on! Menee testiin. Purjot muuten kasvoi vielä joulukuun alussakin, kun me oltiin jo Atlqntilla. Ne eivät vähästä pelästy... :)

   Poista
  3. No hitsi, olikohan meillä purjoa siemeninä tuolla. Alkoi tehdä mieli laittaa purjoakin kasvamaan. meillä tosin ei käytetä talouspaperia, mutta kaipa vessapaperirullahylsyt käy yhtälailla, vaikka kaksi peräkkäin :)

   Poista
 4. Nerokasta! Tulee kyllä hinku laittaa itsekin jotain kasvamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvin koukuttavaa! Hämmästelen usein itse, miten koukuttavaa puutarhapuuhailu onkaan. Käy ihan harrastuksesta :)

   Poista
 5. Minä käytän myös muovilaatikkominikasvihuoneita esikasvatuksessa. Erittäin kätevää myös taimia ulkoilmaan kouluttaessa, kansi vain päälle viileäksi yöksi. Itse laitoin ilmareiät laatikon yläreuaan.

  VastaaPoista
 6. Ohoo, mahtava idea tuo ruukkuprässi, minulle ihan uusi. ja niin kauniita tulee vanhoista sanomalehdistä, tuollaisia taimiahan voisi antaa vaikka jollekin viherpeukalolle lahjaksi.

  VastaaPoista
 7. Nuo vanhat sanomalehdet ovat lahjapaperiylijäämää. Lahjapaperit ovat näköispainoksia vuoden 1910 (joulukuu) Tyrvään sanomista. Meillä on nurkissa satakunta arkkia tuota, joten hyödynnän nyt niitä jos mihin puuhaan :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!