jovela

jovela

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Päivän purppurat & joustavat aurinkopaneelit

Jatkan hieman eilisen väriteemaa. On mukavaa suunnitella kasvatettavia myös värien mukaan, väriä keittiöpuutarhaan, väriä lautaselle!

Päivän purppuraa edustavat näin sievät herneenpalot, joiden herneet kuitenkin ovat vihreitä. Kaunis lisä joka tapauksessa ruoassa, kun kerää palkoja suhteellisen nuorina ja käyttää sellaisenaan. Olen myös oppinut, että muut kuin oranssit porkkanat ovat niitä alkuperäisiä, vaikka nykyään muut värit ovatkin harvinaisempia. Porkkana on ilmeisesti saapunut maailmalle muinaisesta Persiasta, siis nykyisen Iranin ja Afganistanin alueelta. Hollantilaiset, nuo oranssia rakastavat porkkananpurijat yleistivät porkkanan pääväriksi oranssin 1600 -luvulla. Onneksi värilajikkeitakin on saatavana. Perusporkkanan lisäksi meillä multiin menee myös lilaa porkkanaa. Muita samaa väriä tunnustavia ovat kaikille tuttu kaali ja jo komeasti itäneet lilat artisokat.


Nyt kun meillä siistitään ja raivataan rajusti pihaa (noin puolta tonttia), käy vääjäämättä niin, että hetkeksi jokin paikka saattaa mennä tavallaan rumemmaksikin kuin ennen raivausta. Hyvä esimerkki on tämä kiesitalli, jonka katto on karmea. Toinen pääty rakennuksesta on erittäin huonossa kunnossa ja puretaan pois. Kiesitalli on täynnä jätelautaa. Noh, tämä ei nyt mikään ilo silmälle ole tällä hetkellä, mutta pakko on raivata jos mielii ottaa tonttia haltuun. Aiemmin kiesitallin edusta oli täynnä syreeniä, jotka peittivät ruman rakennuksen. Nyt se on paljaana. Kesän istutukset ja tilapäinen kasvihuone kaunistanevat näkymää hieman, mutta tällaista röttelöä saamme tuijotella vielä ainakin vuoden, kaksikin. Rahaa, aikaa ja voimia ei vaan riitä jokaiselle nurkalle.


Katostaan ja erillisenä rakennetusta purkukuntoisesta päädystään (oikea laita) huolimatta kiesitalli on yllättävän napakassa kunnossa. Jos se saadaan pelastettua osittain, se pelastetaan. Olen tutkaillut aurinkopaneelien huimaa kehitystä ja tutustunut joustaviin aurinkopaneeleihin. Ne ovat ohuita, mutta kestäviä ja ne voi rullata katolle kuin matot lattialle. Tämä saattaisi olla hyvä ratkaisu kiesitallillekin. Katto siinä pitää uusia jos rakennus vielä pelastetaan ja samalla sitten voisi uudelle katolle laitella rullattavia aurinkopaneeleja.Kuva on SolarPowerista. En ole tutustunut kyseisen valmistajan tuotteisiin vielä, mutta laitanpa tämän nyt tänne talteen myöhempää tarkastelua varten. Aurinkoenergia on meille luontainen jatkumo omavaraisemman elämän tavoittelussa ja muutenkin ihan fiksu homma. Suomi on kovasti tuontisähkön varassa, eikä tuo itänaapurin tuotanto takaa huolettomia yöunia.

Onneksi muualla edistystä tapahtuu, vaikka kiesitallin alue on niin rujo. Laitan tähän talteen myös ennen-jälkeen -kuvan etupihalta. Olemme tässä viikolla ehtineet hieman jatkamaan siistimistä sielläkin. Ylempi kuva on ennen viikonloppua, alempi kuva on otettu tänään aamulla.Keittiöpuutarhan puolella risuaita alkaa olla valmis! Pientä siistimistä ja paikkailua sekä tukikepit ja se on siinä! Noin tunnin joka päivä yritämme yhdessä ja erikseen rontata risua aidoiksi. Sen enempää ei oikeen meinaa jaksaa, koska homma on aikalailla hanurista ja "oksat" välillä suuriakin, kun aitaan päätyy kaikenlaisia puiksi kasvaneita pensaita. Valtavasta röykkiöstä niiden irtisaaminenkin on hikistä hommaa. 


Tässä siis vilkaisu aurinkoiseen keittiöpuutarhaan 11.3.2015.Kyllä tuota jo aidaksi voi sanoa!

Laskin muuten aamusella, että tänä vuonna Jovelan keittiöpuutarhoihin (niitä tulee nyt 2 eri aluetta) istutetaan 40 erilaista kasvatettavaa kun kaikki yrtit, potut, perusjutut, erikoisuudet ja erilaiset salaatit on ynnätty yhteen. Se on jo meille melkoinen määrä. Vasta viime kesänä ensimmäistä kertaa lähdimme tähän leikkiin ja nyt lajikemäärä on suunnilleen tuplattu. Tosin tänä vuonna kasvatettavien suuri määrä johtuu siitäkin, että teemme keittiöpuutarhaa osittain yhdessä serkkuni kanssa, joka viettää osan kesästä miehensä kanssa samoilla seuduilla. Meillä on valtavan hauskaa kaikkien siemenpussien ja taimien tutkailujen kanssa melkein päivittäin, vaikka välimatkaa on 200 kilometriä.


Vaan ei auta jaaritella, työt kutsuvat. Siispä ei kun takaisin leipätyön äärelle, jotta aurinkoista keskellä viikkoista ja iloa päiväänne!

Jovelan Johanna

30 kommenttia:

 1. Meillä oli yhtenä vuonna liilaa porkkanaa. maku oli ok, mutta lapset vähän vierastivat makua. Tänä vuonna laitetaan keltaista ja paljon, se on koko perheen herkkua. Kokeilut on aina hauska juttu, eikä se nyt ole niin tärkeää onnistuuko, kunhan saa ja pääsee kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa niin! Siement nyt on niin edullisia, että maksavat itsensä takaisin jos edes jokin onnistuu. Viime vuonna meillä oli joitain juttuja, joista ei tullut mitään. Maakastanjanjoista it 1 ja sekin kuoli.

   Näissä meille tulevissa porkkanoissa vain kuori on lila :)

   Poista
 2. Aika hilpeä tuo porkkana :D

  On muuten varmaan tulevaisuudessa mahtavan näköinen tuo teidän risuaita sitten kun humala peittää sen. Hieno tapa hyödyntää "risut ja männynkävyt"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja halpa! Tota risua on raivausten jäljiltä noin 2-3 vaihtolavallista, joten satojen eurojen säästö jo pelkästään siinä, että tehdään ne aidoiksi poiskuljettaamisen sijaan. Eikä tarvitse sitten maksaa aidoistakaan :)

   Poista
 3. Meillä alkaa juuri laarin pohja näkyä sipulien osalta. Viime kesän alku oli niin kylmä, että sipuleista tuli kovin pieniä. Ja niitä on siksi kulunut viisi, kuusi päivässä. No, toisaalta kaupan pakastepussien valmiiksi silputtu sipuli on niin helppoa... Porkkanoiden kävi vähän huonosti: niiyä kyllä tuli vaikka kuinka, mutta osa pahentui, mutta niitä on sentään vielä puoli laatikollista. Perunat eivät tänä vuonna lopu kesken ja varmaan jää omat siemenperunatkin. Ja punajuuria on runsaasti vielä. Samoin kesäkurpitsaraastetta pakasteessa, vadelmia, omenalohkoja ja tilliä ja persiljaa. Ja viinimarjamehua. On kyllä kivaa, kun voi tehdä jokseenkin koko aterian vielä oman maan tuotteista! (En edes ennen tätä luettelointia ole hoksannut, miten paljon omia kasvatettuja meillä ruuasta on)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on jo niin paljon omaa tuotantoa, ettei sitä tule ajateleeksi ennen kun oikeen alkaa ynnäämään mitä kaikkea löytyykään! Viime vuonna lämmin kevät muuttui koleaksi alkukesäksi ennen pitkää hellekautta. Meillä se näkyi tomaateissa, jotka jäi varsiltaan pieniksi, mutta satoa tuli paljon.

   Uutta kesää kohti mennään aurinkoisessa pakkasaamussa :)

   Poista
 4. Voi hertsileijaa, mikä runsauden sarvi tämä blogi on!! Ihan mun lemppariksi nousi kohisten :) Olen saanut viime kesänä vanhan torpan, jossa pihamaa oli kutakuinkin umpeen kasvanut ja rakennuksetkin tarvii kohennusta. Puutarha-asioista en tiedä yhtään mitään... Siksikin on niin lohdullista, ettei teilläkään ole ihan vielä kaikki niin tip top. Kokeiluista ja kommelluksistakin on kiva lukea :) Kiitos ahkerasta päivityksestä, loistavasta palstasta ja tsemppiä Jovelan kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Meillä ei tosiaan i h a n tip top ole täällä paikat :D Rakas röttelö, väärän vänkyrän talo ja rytökärpänpesä puutarha, mutta kyllä se tästä taipuu vielä, paikka kerrallaan ;)

   Jos katsot blogin alkuajoilta kuvia, näet millaista täällä oli silloin kun paikka ostettiin. Välillä itseäkin ihmetyttää miten paljon täällä on asiat muuttuneet. Tässä lähestyy jo ensimmäisen vuoden etappi. Kuun vaihteessa tulee vuosi täyteen asukkaana Jovelassa.

   Kaunista kevättä ja intoa oman torppasi kanssa :)

   Poista
 5. Liilat porkkanat: serkkuni teki sellaisista keittoa - koko keitosta tuli liila. Ei ollut ihan houkuttelevan näköistä, mutta maussa ei ollut vikaa!
  Ehdottomasti lemppariblogini, tähän "upotessa" unohtaa oman, tällä hetkellä surkean elämänvaiheensa. Kiitos!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilaa keittoa! Kokolilat porkkanat taitaa tosiaan värjätä paljon. Saa nähdä miten käy näiden pinnaltaan lilojen, mutta sisältä normaalisti oranssien kanssa - jos ne saadaan kasvamaan ;)

   Toivottavasti surkea elämänvaihe siellä taittuu paremmaksi pian. Tsemppiä haasteisiisi :)

   Poista
 6. Oletko ajatellut laittaa kasvamaan sinisiä perunoita? Lajin nimi on Blue Congo. Meillä on syöty viimeksi sinisiä pottuja itsenäisyyspäivänä :)
  Ihania nämä erilaiset värikkäät kasvikset ja vihannekset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostellut pariin kertaan Blue Congoa, mutta joko tuuri oli huono tai sitten en pidä sen ominaismausta. En ole nyt pariin vuoteen niitä maistellut, mutta silloin kun ne tuli markkinoille, ostin Cittarista niitä pari kertaa.

   Mua viehättää kovasti eri värit kasvatettavissa. Saa kaunista ruokaa lautasille :)

   Poista
 7. Vielä pitää piipahtaa kertomaan, että kävin juuri etsyssä surffailemassa ja voi ihme, mitä kaikkea ihanaa (siemeniä) siellä onkaan tarjolla. Nyt täytyy kyllä laittaa rajoitin päälle, ettei hurahda...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun rajoittimessa on joku vika. En uskalla mennä enää etsyilemään, kun en voi hillitä itseäni ja kohta tarvitaan jo kolmas keittiöpuutarha-alue ;D

   Ihan mahdotonta!

   Poista
 8. Hienoa purppuraa! Ja tykkään noista ennen ja jälkeen -kuvista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi ennen ja jälkeen -kuvat on jotenkin itselleni tärkeitä. Silmä tottuu niin nopeasti muutoksiin ja alkaa kiinnittämään huomiota uusiin kyynärrasvaa vaativiin paikkoihin. Yksi kohta kun saadaan paremmaksi, 2-3 kohtaa huutaa siinä vierellä siistimistarvetta. Näissä kuvissa jää se muutos talteen ja on hyvä välillä katsella mitä ollaan saatu aikaiseksi. Niistä saa uutta virtaa puuhiin :)

   Poista
 9. Värikästä pitää olla kasvimaallakin. Aurinkoenergiateknologia on kehittynyt ja kehittyy hurjaa vauhtia, olisi hienoa tuottaa edes vähän omaa sähköä. Nykyisinhän monet yksityiset aurinko- ja tuulienergian tuottajat voivat myydä ylijäämäsähkönsä yleiseen verkkoon. Kauneus on katsojan silmässä, mutta minusta kiesitalli ei ole ruma, vain vähän surullisen näköinen, kuten huonokattoiset rakennukset yleensäkin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jonkin verran kuulostellut tuosta energian myymisestä verkkoon ja jostain syystä mulle on piirtynyt mielikuva hankaluuksista ja turhasta byrokratiasta. Verkkoon myydystä sähköstä maksetaan kuulema naurettavan vähän jos ylipäätään maksetaan mitään ja esimerkiksi Fortumin pientuottajapaketti on halvimmillaan 5000,- Tähän on tulossa ilmeisesti muutoksia, mutta toistaiseksi en ole järin innoissani myyntiverkkoon liittymisen suhteen ;)

   Poista
 10. Rytökärpänpesä :)
  Ihastuttavan värisiä vihanneksia. Haluan myös purppuranvärisiä herneenpalkoja...mutta ei ole tullut vastaan " taviskaupoissa" ( Multasormi jne), vinkkatkaa kommentoijat tai Johanna listä voi hankia. Juu, verkkokauppakin sopii!
  Ennen ja jälkeen kuvat ovat voimaannutavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisista verkkokaupoista suosin Exotic Gardenia ja Hyötykasviyhdistystä, mutta nämä lilat herneet ovat täältä http://www.smartseedstore.com/store.html#!/Purple-Podded-Peas-Blauwschokkers/p/19074048/category=2631607

   Herneiden palko on tosiaan lila, mutta itse herneet ovat vihreitä :)

   Ihanaa, perjantai! Rytönkärpänpesäilyä siis tiedossa taas viikonloppuna ;D

   Poista
 11. Erikoisia kasveja! Minäkin tykkään noista ennen-jälkeen kuvistasi. Kerroit että niistä itekin näkee työnsä jäljet ja saa uutta virtaa pihahommiin. Niin kävi täälläkin, suunnittelen jo kovasti uutta laajaa kukkapenkkiä keskelle pihaa. Tiilet on jo mallattu reunoiksi.
  Mies inhoaa nurmikonleikkuussa kierrellä puita ja pensaita, niinpä istutetaan niiden välikin kukkia täyteen! Tekisi jo niin mieli alkaa haravoida, mutta lunta on vielä siellä, täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Täällä meillä ei voi edes leikata nurtsia ruohonleikkurilla, kun maa on niin kumpuilevaa, joten isäntä vetelee siimaleikkurilla alueet siisteiksi. Nuo tiilet ovat senkin vuoksi meille kätsyjä, siima ei karkaa vahingossa kukkien varsille, viuh, nips ja naps ;)

   Mulla sormet syyhyää jo seuraavaan ennen-jälkeen kohteeseemme, joka on Gerdan tienpuoleisen seinän ja tien välisen alueen raivaaminen. Tiedossa on umpiryteikköpusikkola jonka mausteena on lasia siellä ja täällä. Onneksi se alue ei ole suuri, mutta eiköhän siinä hikeä taas pintaan saada ;)

   Poista
 12. Teillä kyllä tulee tuota hyötyliikuntaa aikamoisina annoksia - minusta ihan paras ja liikuntamuoto! Aika vinhan näköisiä nuo lilat porkkanat ja hernenpalot... piti sitten tulla Jovelan talopäiväkirjaa lukemaan oppiakseni tietämään, että sellaisia ylipäätään on olemassa:D
  Iloa ja intoa urakoihinne<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ole halua eikä energiaa maksaa kuntosaleille siitä lihaskivusta, jonka saa ihan ilmaiseksi näissä meidän puuhissa ;D

   Poista
 13. Nyt on Jovelan emäntä sevonnu ku seinäkello.. Eikuu!! :D Purppuraa, lilaa porkkanaa, vaaleanpunaisia kurpitsoita, lasihelmimaissia.. Kohta varmaan neonvärejä tai aurinkoenergialla hohtavia kasveja? Hmmm.. Mikä se semmonen puutarhakärpänen on jonka purema on noin ärhäkkä. Heheeee. Hassu kyl oot! Täytyi tarkistaa kuvista asia mahdutaanko asuntoautolla vierailulle sitten kesällä ku oot noin innostunut tekeen uusia penkkejä, mutta eiköhän me sinne vielä sovita, ehkä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkuu vaan sinne selkopäisten klaaniin ;D

   Not to worry, kyllä mahtuu kämppäautolla edelleen pihalle :) Tietty mahtuu! Multakasa on poissa! ;D

   Poista
 14. Te olette kyllä olleet niin ahkeria pihahommissa, että tuntuu melkein, että olisi itsekkin tehnyt, kun katsoo tekemisen jälkeä;)
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne!! Eikös vaan ollut upea viikonloppu! Aurinkoa!

   Poista
 15. Ohhoh, en oo koskaan kuullu muun värisestä porkkanasta kuin oranssista :D Tosin oon vähä huono muutenkin kaiken kasvavan kanssa. Kylläpä teillä sielä piha kaunistuu kovaa tahtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä monessakin värissä, jopa siemensekoitus nimeltään sateenkaari :)

   Pitää nyt tehdä tuota pihaa, kun siihen on mahdollisuus. Pian jo kasvaa kortta joka nurkassa ja sen myötä homma hankaloituu huomattavasti :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!