jovela

jovela

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Talikoilla taistelevien erävoittoja

Hahaa! Tänään kävimme uuteen taistoon kiesitallin edustalla ja kyllähän se siellä taipuu tuokin alue tahtoomme. Isäntä paineli pihalle jo aamupäivällä, itse ehdin mukaan vasta iltapäivällä ja jälkeä syntyi.

Kiesitallin keittiöpuutarha-alueella on saavutettu kolmen kasvatusalueen rajapyykki. Tässä etummaisimpana näkyy kesytetty tunkio. Koska kaikkea moskaa on puolen mahdotota kropsutella pois (ja minne?), teemme muutaman megakohopenkin. Tässä on niistä ensimmäinen. Alueelle kerättiin kaikenlaista moskaa, laidoille rontattiin lahoa hirttä ja moska peitettiin suojalla. Sen päälle ajetaan uutta multaa, jonka päälle sitten pääsee vaikkapa kurpitsaa. Hyvä on kurpitsan köllötellä lämpimässä kohopenkissä, saa levitä lootassaan ja reunat saavat lahota luonnollisesti.  Siihen mennessä kun hirret eivät enää reunaa kannattele, luonto on luonut istutusalueen muotoonsa ja kujat lootien väleissä ovat vakiintuneet poluiksi. Polkujen päälle tulee paksusti kuoriketta, jotta vältymme rehotukselta.

Kirjoittajan huomio: päätalo ei ole vinossa, kuvaaja oli. Ne kumpareet..
Eilen jo vilautin tuon kiesitallin päädyn istutuspenkkiä, joka on rajattu vanhoilla tiilillä. Tässä on sen serkku. Tuo kohta alueesta on niin miljoonan syreenikannon peittämä, ettei sitä polttamatta saa haltuun ja polttaa ei uskalla, koska ympärillä on 3 puurakennusta. Tukahdutamme siis maan siitä alta, suoja päälle, sen päälle uudet mullat ja keittiöpuutarhan kasvatit saavat ottaa tilan haltuunsa. Ympäröivä alue peitetään taas paksusti kuorikkeella. Aikanaan tiilet maantuvat, mutta siihen mennessä penkki on muovannut itsensä ja reunuksia voi aina lisätä tarpeen mukaan.
Kiviä on kerätty läjään saarnin ympärille. Ei lopu rontattavat ihan heti.


 

Kantoja, risuja ja paksuja oksia kerättiin monta kuormaa. Paljun pesään vaan odottamaan seuraavaa polskutteluhetkeä. Tällaisia pikkuylläreitä tuolla alueella siis lymyää laonneen heinikon alla. Ei ihan helppokulkuisinta maastoa!Pikkasen olisi tuota tiilirojua kerättävänä.. Tästä moskasta tulee neljännen istutuspenkin ja sen eilen tehdyn istutuspenkin väliin pieni kekomuuri, joka imee lämpöä ja rajaa taas alueita toisistaan. Kuorikkeetkin pysyvät paremmin paikoillaan ja jonnekin nämäkin moskat on saatava. Tiilimurske on ihan kaunista, joten hyödynnetään nämäkin.
Tuohon tiilikohtaan sitten tulee se kasvihuonekin. Suunnitelma on muuttunut sen osalta, mutta palaan kasvihuoneasiaan uudelleen myöhemmin.

Sisällä sitten! Hyvin itää, kivasti kasvaa. Osa on jo niin tomerassa kasvussa, että siirsin taimet tänään tuvasta (hyvin lämmin) saliin (viileämpi), jotta tupaan saadaan lisää tilaa esikasvatettaville.

Tänään on se voittajafiilis. Kiesitallin edusta etenee ja taipuu toimillemme. Kun pääsee sen rajapyykin ohi, jossa on enemmän raivattua kuin raivaamatonta, into vaan kasvaa. Nyt ruokaa massuihin, saunaan ja rankaa oikomaan. Huomenna päivä uusi ja otamme sen innolla vastaan.


Viimeinen vilkaisu salin päätyikkunan läpi uudelle keittiöpuutarha-alueelle ennen kun hämärä peittää näkymän. Kyllä, ihan hyvä siitä vielä tulee. Jaksaa, jaksaa!Aurinkoista alkanutta viikkoa toivottelevat Rytölän ritari sekä Tunkioiden turma, eliJovelan Johanna

15 kommenttia:

 1. Huh huh, miten te siellä saattekaan kaikkea aikaan. Olette kyllä tosi tarmokkaita :)
  Meinasinkin jo kysyä, että missäs se teidän jätelava on, mutta keksittekin oivan keinon! Sinulla on taimet jo mahtavassa kasvussa. Innolla odotan, mitä oletkaan keksinyt kasvihuoneen osalta.
  Iloa viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollahan se jätelava on, pihalla ;D Hieman ollaan jouduttu pohtimaan kaiken sen moskan maisemointia, mutta siinä kun aikansa häärää, ratkaisutkin löytyvät melkein itsestään :)

   Poista
  2. Ihan samaa ajattelin....kateellisena ;) Itsellä on vaihe "selviän juuri arkiaskareista", eikä tarmoa tunnu riittävän mihinkään ylimääräiseen :( Toivottavasti ne energiat tännekin suuntaan löytyvät....Johanna voisi puhallella osan omistaan vaikka mulle ;)

   Poista
  3. Toisille kevät tuo energian sijaan uupumusta. Ota siis koppi! Energiaa tulossa ;)

   Poista
 2. On teillä hommaa :)
  Mutta onhan se mukavaakin! Aina on hienoa nähdä kun valmista -tai ainkin valmiimpaa- tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää mielen virkeänä kun puuhailee uusia juttuja :) Tämä Jovela taitaa olla sitä valmiimpaa -osastoa. Aika harvoin varsinaisesti tulee ihan valmista ja sekin on ihan jees. Onpahan vastapainoa tälle heti-nyt-valmista -maailmalle ;)

   Poista
 3. "Enemmän raivattua kuin raivaamatonta" = upea suoritus! Meillä on varmaan tulevana viikonloppuna samaa hommaa edessä, koska risutkin pitäisi polttaa ja nyt on siihen paras ajankohta. Pitääkin tästä lähteä jo venyttelemään lihaksia ja ottaa lihaskramppeja ennalta ehkäisevä magnesium-kuuri ;). Voimia sinne Jovelan ahkeralle väelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinne kovasti puuhiin! Nyt on niin hyvä tehdä monia puuhia, kun kevät antaa siihen mahdollisuuden, mutta kasvu ei ole vielä alkanut.

   Ollaan nyt tuon kiesitallin edustan kanssa siinä vaiheessa, että pahimmat raivaukset on ohi (jipii!). Viikonlopuksi jos saamme haettua sen oksasilppurin, päästään kattamaan polkuja hakkeella (toinen jipii!) ;)

   Poista
 4. Voi teitä, olette super reippaita! Tänään just mies totesi että on saanut jonkun ison kaivinkoneen hommattua meidän pihaa "siistimään". Tää piha on kanssa sellanen, että sen alle on haudattu kaikki tontilta palaneet ulkorakennukset autoineen päivineen! On todella epämukavia korkeuseroja ja jätettä jokalähtöön. Voin kuvitella jos pitäisi omin kätösin ruveta kaivamaan, huh huh :) Jatkakaa samaan malliin, teille tulee upea piha!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hieman olen kade teidän kaivinkoneesta ;) Vaan meni se kyynärrasvallakin itse huhkien. Tietää taas tehneensä jotain muuta kun puuduttaneesa tarakkaa läppärin takana :D

   Tsemppiä sinne puuhiinne!

   Poista
 5. Olettepa olleet ahkeria ja jälkeä on syntynyt. Upeaa!
  Kauniisti hyödynnätte vanhoja rakennusjätteitä.
  Aurinkoista ahkeruutta uurastukseenne, kyllä kesällä on mukava paitatella päivää ja katsella kättenne töitä ja aikaansaannoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kuule jo aloin tiirailemaan sitä syreenikaarta siihen malliin, että jos siitä siirtäisi yhden istutuslaatikon toisaalle, tasoittelisi hieman, lappaisi hiekkaa ja laittaisi sitten siihen pöydän ja tuolit.. olisi hyvä istua ja ihailla kätöstemme puuhia.

   Juu, pahenee vaan tämä puutarhainnostus ;)

   Poista
 6. Hei! Kylläpä te osaatte pistää töpinäksi! Mukava kun on sitten valmiita penkkejä, joihin taimia istuttelee :-) Meilläkin pihan kesyttely menossa ja ihan samanlaista roinaa nousee täälläkin aitan seinustoilta ja muualtakin kuin teillä. Lisäksi vielä aitan kivijalan raot on tungettu täyteen lasin sirpaleita/viinapulloja ja kaikkea metalliroskaa ym ym... Oma lukunsa ovat tosiaan ne epäviralliset kaatopaikat, jotka ovat juuri tuollaisina kekoina ja ne on muinoin ilmeisesti naamioitu vanhoilla matoilla piiloon...
  Onko tuo teidän istutusaltaissa oleva valkoinen suojus hallaharsoa tai suodatinkangasta? Jostain täältä netistä luin, että se katkaisisi kapillaari-ilmiön kasveilta, jos ne istutetaan harson päälle. Eli ne eivät pysty hyödyntämään harson alla maassa olevaa kosteutta, joka ei pääse siirtymään kasveille. En sitten uskaltanut itsekään käyttää penkin pohjalla, vaan laitoin juurimattoa, kun oli jäänyt yli eräästä edellisen talon pihaprojektista. Jotkut olivat käyttäneet ainakin kukakpenkkien pohjalla paksuja sanomalehtikerroksia, että rikkakasvit tukehtuisivat. Kuulemma toimii hyvin, Aion tänä kesänä kokeilla tuota konstia, pitäis vaan rohkaistua ja mennä tonkimaan lehtikeräyspisteiltä sanomalehtipinoja...
  Tsemppiä teille ahkerille uudisraivaajille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho?! En voi sanoa huomanneeni, enkä kuulleeni moisesta kapillaari-ilmiöstä. Hallaharsoa se siis on, mutta lähinnä siksi, että huomaisi missä menee uuden mullan ja riskikopelointimaa-aineksen kerrosraja, jottei töki sormiaan mihinkään terävään. Hieman oudoksun tuota kapillaariasiaa, en mene vastaankaan väittämään kun en asiasta ole kuullutkaan, mutta hallaharso on kuitenkin vain harsokangasta, kun taas moni muu materiaali on täysin läpäisemätöntä ja silti sen päällä kasvaa kasvit. Enkä meillä niin oleellisena näe sitä syvyyksien kosteuttakaan, nousee tai ei kun ollaan kalliopohjan päällä ja kasvatuslootiin ajetaan multaa paksulti juuri sen vuoksi. Meillä oli joissain laatikoissa hallaharsoa pohjalla viime kesänä, enkä siitä rehotuksesta voi päätellä kasvien ainakaan kovasti kärsineen. Tai mistä sitä tietää mikä viidakko olisi ollut, jos tuo väittämä on oikea ;D

   Poista
 7. Hei! On teillä ihana piha, noita sammaloituneita kiviä ja upeasti harmaantuneita seinäpintoja ei voi kuin ihailla!
  Edelliseen kommenttiin viitaten, itse käytän sanomalehtikonstia istutuksissani, ja se toimii ihan hyvin. Mitä paksumpi kerros lehtiä, sitä parempi.

  Mukavaa alkavaa viikkoa, terkuin Johanna Lehtelän torpalta

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!