jovela

jovela

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Muutama vinkki

Niin on ollut kolea viikonloppu ja jotenkin mälsistynyt olo, ettei olla mitään sen kummempaa tehty. Ajattelin kuitenkin laittaa pari vinkkiä jakoon jos vaikka jollekin siellä olisi näistä iloa.

Kävimme eilen ajelemassa lähialueella tutkailemassa mitä minkin tien varrelta löytyy. Sellainen on mukavaa puuhaa. Tämä seutu lähialueineenhan ei ole meille entuudestaan tuttu. Aikamme seikkailtuamme päädyimme Maskuun ja päätimme käydä Tokmannissa katsomassa grillejä. Tokmannin puutarhapuolella tein mielestäni hyvän löydön. Olen jo tovin ajatellut, että Gerdan kukkaniityn rajaksi pitäisi saada jonkinlainen reunusnauha sora-alueen ja kukkaniittyalueen väliin. Puista olin miettinyt. Tokmannin puutarhapuolelta sitten löytyi rajaukseen sopivaa puista reunusnauhaa kohtuuhinnalla.


15 cm korkea ja 2 metriä pitkä reunanauha maksoi vain 5,-

 


Tässä hieman mallailtiin. Reunukselle tehdään taustatuet, kepit, jotka kiinnitetään reunukseen ja upotetaan maahan.


Tokmannilla oli myös leveämpää mallia tarjolla. Nämä kasvihuoneen lattiaksi päätyneet ovat 50 cm leveitä ja 2 metriä pitkiä, mutta narukiinnityksen vuoksi niitä voi lyhentää haluamaansa mittaan. Hintaa tällaisilla lankkumatoilla oli 10,- eli meidän kasvihuoneisiin saatiin tassuttelulattiat 20,-/ kasvihuone. Leikkasimme rullasta kolmen rivin verran lankkumattoa.

 
Toinen vinkki sitten liittyy sadeveteen. Olen tutkaillut sopivia saaveja meille sadevettä varten. Joka paikassa tuntuu olevan kirkkaan vihreää saavia, enkä pidä siitä. Mieluiten olisin meille halunnut kauniit puutynnyrit, mutta juuri nyt ei ole järkevää investoida tonnia moisiin. Löyisin sitten hintavertailuna edullisimmin mustat saavit Tuontitukusta, josta kuluttajakin voi tilata tuotteita.


Nyt on 150 litraiset saavit jokaisella nurkalla taloa. Samasta paikasta tilattiin myös tuollaiset kätevät suojat saaveille (8,90). Tiuha verkko estää roskien (sekä linnunpoikasten ja hiirien) päätymisen veteen ja koska reunusta kiertää painava vaijeri, suoja ei lentele tuulen mukana pitkin pihaa.Meillä oli ajatuksena puuhata sitä ja tätä tänä viikonloppuna, mutta laiskuus iski. Ollaan grillattu, saunottu, lorvittu ja oltu tuota lähiseutuseikkailua lukuunottamatta tekemättä mitään. Päivä se on huomennakin ja sen jälkeenkin. Ei tekemiset katoa. Sen verran jos tästä saisin köpöttimiä liikkeelle, että istuttaisin kurkut kasvatuskasseihinsa. Jos sen verran, heti kun ollaan grillattu taas!

Ps. Tämä viikko ollaan menty kotivaratestin hengessä. Edellisen testin jälkeen sain muutamia pyyntöjä kirjoittaa aiheesta enemmän, joten kerronpa siitä sitten ensi viikolla.

Reporankana

Jovelan Johanna

27 kommenttia:

 1. Nuo lorvailupäivät tekevät yllättävän hyvää aika-ajoin! Sitten taas jaksaa painaa uudella innolla, sitäpaitsi olette kyllä olleet siellä niin aktiivisia, että on syytäkin välillä vedellä lonkkaa.
  Ostin itselleni myös viime viikolla nuo saavisuojat. Tähän asti saavissa on ollut pitkä keppi pystyssä, jota myöden on eläimet päässeet pois. Kerran on saaviin hukkunut yksi orava, siis ennen tätä keppisysteemiä. Tuo painoverkko on hyvä siksikin, kun meillä ainakin metsän puolella saavissa on aina kaikkea roinaa.
  Hyvät löydöt olet reissulla tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli lankunpalat, mutta silti saavista (vanhasta) löytyi eläimiä. Linnunpoikanen ei välttämättä jaksa märkänä kavuta lankullekaan :(

   Meillä lentelee myös kaikenlaista täällä, lähinnä saarnien tupsuja.

   Poista
 2. Frouva sitten otti ja tilasi viimeiset isot tynnyrit! ;-) Kuten jo aikaisemmin sanoin, ei tarvitse itse tehdä hakuja ollenkaan, kun täältä löytyy sopivat tärpit. Etsin samanlaisia tynnyreitä myös sadeveden keräämiseen ja paljon kalliimpia on vain osunut silmiin. Täytyy odotella varaston täydennystä siis. Olen myös ajatellut, että yksi musta tällainen saattaisi olla kasvihuoneessa hyvä lämmön varaamiseen ja kasteluveden lämmittämiseen.
  Puutynnyreitä olen minäkin katsellut. Tiedäthän tämän paikan: http://www.tynnyri.net/ Sain sieltä lapsilta synttärilahjaksi ruisleipää varten puusaavin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tein ja myös ne reunushommat otettiin kaikki tuolta Maskun Tokmannilta, mutta eiköhän sitä lisää tule tönteröä ainakin :)

   Nuo mustat on meilläkin hyvät, koska jos ei saada sadetta, porakaivovesi on +2 asteista. Mustassa saavissa vesi lämpiää nopeasti :)

   Poista
 3. En ole ennen nähnytkään tuollaista suojaa sadevesitynnyrille. Meillä oli lapsuudenkodin pihassa vähän aikaa isot sadevesitynnyrit, joista löytyi monta kuollutta oravaa :( Sen takia minulla ei ole koskaan ollutkaan sadevedenkeruuta omassa pihassa. Todella hyvä idea tuollainen suojaverkko, ihan turha on vesijohtovedellä kastella kun taivaalta sataa hyvää vettä ilmaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa meidän kasvihuoneissa on pienet vedenohjauskourut, joten meinataan hommata vielä pienemmät saavit niiden molemmin puolin. On sitten kasteluvettä oven vieressä. Nuo isot saavit on ajateltu saunavettä varten :)

   Poista
 4. Voi kun kaikki naapuritkin luopuis niistä sinistä tynnyreistään....sattuu silmiin...
  Parasta tuossa tynnyrin suojassa on se, että se estää itikoita lisääntymästä siinä vedessä!
  Nehän hakee sen seisovan veden ja nuo tynnyrit on mitä parhainta siihen ilman noita suojuksia.

  Te ootte niin isoa urakkaa tehneetkin, että hyvä toppuutella välilä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne siniset tynnyrit? Totta, niitä on ollut paljon markkinoilla. Nyt taitaa se vihreä laakea malli olla joka kaupassa :P

   Itikat! Totta! Tuo ei tullut mieleen!

   Poista
 5. Tervehdys Johanna, kiitokset kivoista ja hyödyllisistä kirjoituksista. Olen käynyt lueskelemassa erityisesti teidän pihahommista ja kasvihuoneesta - samat on suunnitelmat täälläkin, kunhan ehtisi vielä toteuttaakin :) jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa http://vasikkasaarenpensionaatti.blogspot.fi/ Hyvää kevättä ja kesän odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tulen kurkkimaan mielelläni. Tänään taitaa silmä jo lupata siihen malliin, että yöpuu kutsuu sunnuntaisarjan jälkeen, mutta huomenna sitten :)

   Poista
 6. Sama saaviongelma minulla!! Pystyisitkö vielä kertomaan, mikä on saavien korkeus? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita on muutamaa eri kokoa :) Tuo 150 litrainen on 66x58x80cm. Kurkkaa tuosta linkistä tekstissä saaveja. Jostain syystä ei ohjaa suoraan, mutta saavit löytyy rakennustarvikkeiden alta :9

   Poista
 7. Hyvä se on välillä relatakin, varsinkin kun seuraa tuota teidän hirmuista työtahtia! :) Kiitos hyvistä vihjeistä! Meilläkin saavit ovat hakusessa kasteluvettä varten ja tuolla puisella reunuksellakin olisi kyllä käyttöä. Nuo saavinsuojukset olivat ihan uusi tuttavuus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä itsekään tiennyt noista saavinsuojuksista. Lähdin itse miettimään miten sellaisen helpon on ja off -suojan (mutta ei kantta) saisi tehtyä ja törmäsin sitten noihin. Eipä tarvitse itse alkaa räpeltämään, kun edullisesti löytyy valmiina :)

   Poista
 8. Kiitos vinkeistä. Tuolla saavien verkoilla on yksi tosi tärkeä virka, ne estävät hyttysten munimaan pääsemisen. Inisijät kun tykkäävät munia vesisaaveihin yms.

  VastaaPoista
 9. Hieno vinkki tuo lattiaralli. Minulla on tuollaisia verkkoja juuri Pepin mainitsemasta syystää, sadevesi astiat ovat varsinaisia tikkahautomoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kovin käteviä, koska niitä voi leikata tarvittuun mittaan, toki sen lankun mukaan. Fiksu idea lauttaa lankut kiinni toisiinsa nyörillä.

   Poista
 10. Olen löytänyt kaupasta harmaita saaveja, vähän parempia kuin siniset tai kirkkaan vihreät.
  Hyvä idea tuo harso, täytyykin käydä ostamassa niitä. Meillä on kukkien kasteluun vanhoja sinkkisiä kylpyammeita, johon menee katolta sadevedet.

  VastaaPoista
 11. Meillä on tehty sadevesitynnyteihin ylivuotoputket, joista valuva vesi on suunnattu sitten urattuja laattoja (tai mitä lie ne onkaan) pitkin pois talon nurkalta. Käytän pihan kasteluvetenä lähes pelkästään sadevettä, mutta isoistakin tynnyreistä vesi tulee yli jo yhden rankkasateisen päivän jälkeen ja vesi jää lillumaan ikävästi tynnyrin taakse talon sokkelia kastelemaan. Tämä ratkaisu antaa mielenrauhaa ja helpottaa tynnyreiden käyttöä. Suosittelen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas käytetään kallistumaa, josta ylijäämävesi ohjautuu pois puroina, mutta meillä tuo ongelma ei varsinaisesti tavanomaiseen tapaan olekaan sama kuin taloissa nykyään, sillä meillähän ei ole sokkelia, rappauksia, kellaria.. Talo seisoo graniittilohkareiden päällä ja talon alla on vaan ilmaa ja maata. ;)

   Poista
 12. Kiitos hyvistä vinkeistä, pitääpä varmaan suunnata lähimpään tokmanniin! :)

  VastaaPoista
 13. Hyvä vinkki, molemmat!
  Mökillä olimme viikonloppuna ja heti keksin muutaman kohdan, mihin voisin tuota reuna-aitaa hyödyntää ;-D
  Niin oli saamaton oli täälläkin koko viikonlopun, hyviä suunnitelmia tehtiin, mutta mitään konkreettista ei.

  VastaaPoista
 14. Joskus pitääkin hölläillä :) Ei vaan täällä ollut mitään inspistä. Koleaa ja tuulista. Hyh! Vaan tänään paistaa aurinko taas :)

  VastaaPoista
 15. Enpä tiennyt että tuollaisia verkkoja myydään ihan valmiinakin :O On ne kyllä nätimmät kuin meidän mökillä, jossa hyötykäytetään kauhtuneet lakanat leikkaamalla niistä sopivat palaset ja pingottamalla ne mustekalojen kanssa (niiden hirveän kirkkaiden sinisten) tynnyrien suun ympäri :) Meille kerätään myös sadevettä saunaan pesuvedeksi kuution konttiin, joka on yläpihalla navetan kulmalla, siitä ohjataan sitten letkulla vesi alarinteessä olevaan saunaan jolloin välttyy ämpärinkanto-operaatiolta. Tein kontista vähän maastoutuvamman vuoraamalla sen harmaalla ladonseinälaudalla, ettei se ole niin ruma :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!