jovela

jovela

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Myrskyvaroitus & kasvihuoneen karsina

No ei ihan, mutta jopas sitä taas lööpit myrskyllä pelottelee ja sääihmisetkin ovat sillä kannalla, että torstaina täällä tukka irtoaa päästä jos sen ovesta ulos työnnät. 

Juu, olisi sitten sellainen kevytrakenteinen kasvihuone tuossa suhteellisen avoimella alueella ja toinen siinä kiesitallin kupeessa.. Taisin mainitakin, että niiden alaosan L-listojen päälle laitettujen tiilien lisäksi meillä on pieni idea, miten saadaan kasvihuone pysymään omalla tontilla ja vielä oikeassa paikassa oikein päin (kop, kop), kun nämä säännöllisesti riivaavat pikkumyrskyt isompien serkkujensa kanssa vierailevat täällä päin Suomenmaata. 

Se idea on tässä, kasvihuonekarsina by Jovelan isäntä. Materiaalina sääsuojamaalattua ylijäämälautaa.Puujalat on upotettu 40 cm maahan ja karsina estää kasvihuoneen liikkeen kolmella seinällä. Sisäänkäyntipäätyyn laitetaan 2 koukkua, joiden väliin voi vetää tarvittaessa kantoliinat. Jos koppi tuosta lähtee, niin pitää olla jo enemmänkin sitä tuulta ja jos sellaisen uhka on, voidaan tietystä laittaa kantoliinat vielä katon yli lankkuhin kiinni.


Kiesitallin edustalla nököttävää suojaa kiesitalli itse, mutta kiesitallin seinään voi laittaa koukut ja sitoa sitten koukkujen kautta kasvihuone turvavöihin jos kunnon myrsky uhkaa.

Västäräkistä vähäsen

Tänään oli niin upean keväinen päivä! Lähdimme pienelle kotipaikka-ajelulle pikkuteitä pitkin, kun kuulimme, että ihan meidän lähellä on koira karkuteillä toista vuorokautta ja kuulin aamulla haukkumista metsän suunnalta. Lähdimme pienelle ajelulle ja löysimme monta sellaista pikkutietä, jota ei edes tiedetty olevan. Koiraa emme löytäneet (mutta onneksi se kuitenkin oli löydetty). Hirmuisen mukavaa käydä arkipäivänä aamupäivällä pienellä ajelulla. Noh, sieltä sitten palattiin, isäntä meni pihapuuhiin ja minä jatkoin töitä. Kävin välillä jalottelemassa ja ihastelemassa miten kevät etenee kovaa vauhtia. Se västäräkkikin keikisteli menemään seuranamme. Pääskynkin luulen nähneeni kiepahtelemassa kaverinsa kanssa kattojen yllä.

Niin keväistä keittiöpuutarhalassa tänään ja lämmintä. Oikein syyhyttää päästä tuonne hommiin! Kovasti vihertää jo puissakin. Jos katsoo tarkkaan tuon syreenikaaren oikealle puolelle, siellä on pari lehtipuuta silmut höröllään vihertämässä.

Joissain pensaissa lehdet ovat ihan aukikin! (Tunnistaako joku siellä taas tuon pensaan? Seassa on syreeniäkin näköjään)Syreenikaarenkin oksat ovat jo avaamassa silmujaan.ja punaviinimarjapensaassa ollaan jo auki.
Eilen illalla laitettiin pottuja multaan. Mitä luulette, ehtiikö juhannukseksi saada pientä palleroa sillin särpimeksi? Tuolla ne nyt loikoilevat multapedissä peiton alla. Viriteltiin sitä kätevää "siirrä tarpeen mukaan" -aitaa lootien ympärille, koska meidän ahmattikoirat ovat hiffanneet kivan leikin. Hypätään laatikkoon ja kaivetaan herkut ylös, eikä joku hallaharso siinä haittaa mitään! Rontit!
Hallaharso on nidottu kiinni lootien reunoille. Opittu viime vuodesta, kun tuuli hieman heitteli välillä harson helmoja, eikä se ollut niin hauskaa sateessa sitä käydä kiskomassa paikoilleen ennen kun lähtisi kokonaan irti saati sateen jälkeen, kun harso oli märkää ja multaista.

Eipä tämän kummempaa asiaa tällä kertaa! Myrskyvaroitus on huomioitu, sähkökatkoksiin taas varauduttu lähinnä hommien osalta ja mikä tärkeintä, kevytrakennekasvihuone karsinoitu. Saas nähdä miten torstaina käy!


Jovelan Johanna

29 kommenttia:

 1. Melkoisen hyvä systeemi ja takuulla toimiva, nyt kestää kasvihuone kaikki kesän myrskyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna tuo nähdään ;) Noin muuten tykkään, että tuo myös tasapainottaa hieman kavihuoneen muovisuutta verrattuna vanhaan pihapiiriin.

   Poista
 2. Ihan mielettömän hyvä idea tuo kasvarin "myrskykehikko"!
  Teillä on kevät jo pitkällä. Voi ihme noita koirien temmellyksiä - pitäisi kyllä vähän äireen kasvilootia kunnioittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pikkurontit ei paljoa moisista piittaa. Hyvänen aika, namijemmalootia kokonainen rivi! ;D Meidän rontit syö myös suoraan puskista, niin tomaatteja kuin metsämarjojakin ja Main mielestä herneet olivat viime kesänä erityisen herkullisia naposteltavia. Tämä on nyt uusi haaste meille, jotain pitää keksiä taas, sillä koirathan eivät viime kesänä olleet vapaana pihalla. Nyt kun piha on aidattu, vapaana ehtii vähän sinne ja tänne kun silmä välttää ja entisinä kulkukoirina omatoiminen ravinnonhankinta on niille luontaista.

   Poista
 3. Joo, meilläpä ei lähtenyt kasvihuone itsessään, vaan siitä kattolevyt! Ne lähti jo toissavuoden myrskyssä ensin yksi ja sitten loput perässä - ja sen jälkeen joka pienikin tuuli on ne lennättänyt pitkin pitäjää. ei auta edes jesari :D helppivä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Oletteko kokeilleet silikonia? Se vois auttaa kun paneelit ovat päässeet löystymään. Tuollainen karsinakin tietty auttaisi, jos vetää muutaman riman siitä katon karjan yli ja laittaa L-listat reunoihin. Ei sitten pääse ne paneelit liikkumaan. Tai sitten tietty voisi ostaa kasvihuonemuovia ja vetää koko sen katon yli tiiviisti. Ei ainakaan irtopaneeleina pääsisi enää irtoamaan?

   Poista
  2. Moi! No just tänään mies sanoi että silikonia menee hakemaan, kun taas lensi ne vähäisetkin osat sadanmetrin päähän pellolle! Vastavuoroisesti kyllä meille oli ilmestynyt styroksia tontille :D että näin se vaihtotalous toimii käytännössä hehhe...

   Poista
 4. Hienoa varautumista. Meidän vastaavanlainen kasvari otti rakennusvaiheessa kuperkeikan, mutta onneksi ei vaurioitunut. Tiililattia pitää valmiin kasvihuoneen paikoillaan. Kattoluukku lähti Eino-myrskyssä. Onneksi satuin katsomaan ulos, kun näin sen irtoavan, niin se löytyi helposti ja saatiin paikoilleen. Meillä levyt on kiinnitetty silikonilla, niin eivät lentele niin helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silikonikiinnityksestä minäkin luin, mutta tietysti vasta sen jälkeen kun kopit oli kasattu :D Doh!

   Poista
 5. Hei!

  Minulla on vastaava pieni kasvihuone kestänyt jo kuusi vuotta myrskyt kuin myrskyt. Rannikolla asutaan, eli tuulee paljon ja usein ja kun myrskyää niin myrskyää kunnolla.

  Noissa kasvihuoneissa on yleensä se alumiininen "sokkeli", niin meillä se kiinnitettiin niistä sokkelin alareunassa olevista reijistä harjateräksillä. Eli harjateräksillä niistä reijistä läpi ja hakattiin varmaan metrin syvyyteen maahan ja kasvihuoneen puolelle jäävä pätkä taitettiin vinoon "maata myöten".

  Talvella ovat ehkä vähän nousseet maasta ylöspäin, niin on vaan lyöty keväisin uudelleen alas.

  Näin ovat olleet ihan nätit, eli eivät juurikaan näy ja on tosiaan paikoillaan pysynyt.

  Naurattaa ihan nuo harjateräkset, kun meillä tosiaan tuulee aina niin, että pelleillään, että kaikki lentää, jotka ei oo harjateräksillä kiinni. No kasvihuone on ja pysyy, kun se nimenomaan on niillä harjateräksillä. :D

  Mukavaa viikon jatkoa!

  Terkuin Elsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosi hyvä idea! Meillä ei ole noissa sokkelia (vielä), koska paikat saattaa vielä muuttua (ja koska sokkelit oli loppu) :D Saas nähdä miten tämä karsinointi toimii. Huomenna sen sitten näkee ;)

   Poista
  2. Hyvä idea! Meidän vielä paketissa olevassa kasvihuoneessa pitäisi kaiketi olla sokkeli (???) Ai miten niin en tiedä mitä viime syksynä ostin? :D

   Poista
 6. Luin tässä aamutuimaan vähän näitä viime postausten kommentteja, niin tuli tuossa mieleen, että miksi se teidän porakaivon vesi on juomakelvotonta ja voiko sille jotain tehdä?

  Mukavaa on ollut taas lueskella näitä teidän juttuja ja hyvä kun nuo kasvihuoneetkin tuli ja ovat pystyssä (ja hyvin kiinni :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porakaivovesi on juomakelvotonta ihan siitä syystä, ettei sitä ole vielä tutkittu labrassa (stickitesti on tehty) ja toinen syy on se, että vesi on todella rautapitoista (ja maakaasujen vuoksi haisee rikille, vaikka onkin täysin kirkasta ja mautonta).

   Ennen kun vesi laitetaan tulemaan seinän toiselle puolelle, siis pihalta tupaan, ei voi laittaa putsaajaa kiinni, sillä putsaajan pitää olla talon sisäpuolella. Sitä ennen en käytä porakaivovettä tiskeihin, koska rauta värjäisi posliinialtaan hitaasti. Tämä nykymittapuulla outo vesijärjestelmämme ei ole meille mikään big deal. Kun lähdettiin siitä, ettei täällä ollut vettä laisinkaan, sitä ei osaa mieltää puutteeksi, että nyt on. Me siis ostamme juomavedet ja tiskivedet noudetaan kylältä vesipisteeltä kerran viikossa kauppakäynnin yhteydessä. Porakaivovesi taas on sauna- ja paljuvettä sekä puutarhan kasteluvettä. Se rikin haju kun katoaa kun vesi on kosketuksissa ilman kanssa, eli hapettuu.

   Poista
  2. Mikä on stickitesti? (tosin KVG voisi toimia :) )

   Meillä on torpalla porakaivo, jonka vettä edelliset asukkaat joivat ja hyväksi kehuivat, itsekin vielä viime syksynä niin tehtiin (ja hengissä ollaan). Talvella ja nyt keväällä se on vähästä käytöstä johtuen, ensi alkuun laskiessa haissut laskiojalle, joten ei sitä enää talousvetenä olla käytetty. Pihasaunaan pesuvedeksikin kylmävesisaaviin laitettu vasta pitkään maahan laskemisen jälkeen, kun hajut on hävinneet (padassa häviää kuumetessaan). Tuvassa on aina hellalla 20 litran emalikattilallinen kuumana, joten sitä on käytetty tiski ym pesuvetenä. Ruoanlaittoon kuitenkin skeptisenä kaupan pöntöstä...

   Pitäisi siis muutenkin tuo porakaivovesi virallisemmin tutkia. Ihan mielenkiinnostakin. Tutkittiin vähän alustavasti hintoja, että kyllähän se suppeakin tutkimus maksaa toistasataa.

   Poista
  3. Tuo haju kuulostaa mun korvaan juuri siltä maakaasulta, joka ymmärtääkseni on haitaton, mutta haiseva haitta. Pitkän käyttötauon jälkeen kannataa tosiaan juoksuttaa vettä usean tunnin, jotta vesi vaihtuu ja ottaa vaikka sitä vettä johonkin saaviin ulkoilmaan, jotta se pääsee hapen kanssa kosketuksiin. Hapella se haju katoaa - meilläkin paljussa on vain porakaivovettä.

   Tuo testi vedelle on se suppea kotitestiversio, jolla voi tarkistaa, että uskaltaako vettä käyttää mihinkään ennen labratestiä. Täältä se on loppu, mutta googlettamalla Watersafe -testi löytyy taastusti muitakin myyjiä. http://www.vesianalyysit.fi/product/11/watersafe--testi

   Poista
  4. Muutama sata litraa lorotin pensaille eilen, sit haju taas lähti. Se ei houkuta saunassa lutraamiseen, eikä ainakaan parissa tunnissa haihdu. Eiköhän se tuosta kun aletasn olla täällä useammin. Kiitti testitiedoista!

   Poista
 7. Tosi hyvä idea tuo myrskykehikko, täytyy ottaa itsellekin harkintaan joku vastaava systeemi. Tosin ensin pitäisi saada kasvihuone kuljetettua ehjänä Tampereelta Vasikkasaareen :) Saapa nähdä miten tuo onnistuu, vai joutuuko sittenkin purkamaan koko vaivalla kasatun hökötyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. auttaisikohan karsina kuljetuksessakin? Tukisi heilahteluilta ja liinojen kautta kiinni kärryyn koko koppi!

   Poista
 8. Onpa teidän piha-alueenne kokenut muodonmuutoksen! Näistä kokonaisvaltaisista kuvista näki sen hyvin! Wau!
  Kyllä tuolla varmistuksella luulisi kasvihuoneen säilyvän paikoillaan ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla se nyt tutisee turvavöissä! Muuten ensimmäinen ajatus aamulla oli, että onko koppi vielä pystyssä :D Toistaiseksi kaikki hyvin :)

   Poista
 9. Onpa hyvin keksitty...No,kyllä tuolla konstilla kasvarin soisi pysyvän paikallaan...

  VastaaPoista
 10. Tuosta karsinasta ei ansari hevin karkaa. Minäkin laitoin perunat sunnuntaina multaan, halusin varmistaa juhannuspotut, joten istutin ne saaviin, saavat aloitella kuistilla ja vasta olmojen lämmettyä pääsevät ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jäi muutama peruna yli, kun ei viitsi liian tiiviisti laittaa pottuloita lootiin. Voisinkin laittaa ne muutamat isompaan ruukkuun ja tuonne kakkoskasvihuoneelle. Taidanpa kokeilla! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 11. Kiitos taas hyvästä vinkistä :) Kevyt kasvihuone, yksin melko paljaalla peltoaukealla mäen päällä. Hmmmm... kannattanee juntata kunnolla kiinni ja tukea, ettei löydy seuraavalla torppareissulla metsän reunasta.

  Kasvihuone yksinään -ajatuksesta tuleekin mieleen ongelma, joka ei teillä ehkä ole akuutti, mutta jos on hyviä vinkkejä jonkinmoisesta kestokastelujärjestelmästä (DIY), niin otan mielelläni vastaan. Meillä kun tämä Downshifting Torppa (eipä näin eka keväänä ja koko hommaa aloitellessa paljon downshiftingiltä tunnu!) projekti on vielä osa-aikainen :)

  Tänään taas tarkistamaan meidän silmujen tilanne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatko kastelujärjestelmää, jolla pääsi fyysisesti kastelusta helpommalla (ettei tartte kantaa vettä niin paljon) vai jotain sellaista, jolla nukkuu yönsä paremmin jos joutuu olemaan poissa paikalta tovin ja helteet pukkaa päälle?

   Noh, vastaan vaikka molempiin ;D Ja mä en sitten ole mikään ammattilainen, nämä mun jutut on ihan kokeiltu ja todettu toimivaksi -kokemuspohjalla olevia vinkkejä ;)

   Ostettiin Biltemasta sellainen naurettava parin euron sadettaja, tämä http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Puutarha/Kasteleminen/Sadetin-2000020689/ tuupattiin se letkuun kiinni ja posotettiin menemään. Tuossa on suuttimia kymmenisen erilaista, joten aion tökätä sen kasvihuoneen pohjalle parilla telttakoukulla kiinni ja laittaa sumumaisimmalle suihkun päälle ja annan olla, kunnes kaikki on märkää kunnolla. Tossa ois se helppous (toimiessaan), että senkun aina vaan vääntää porakaivon vivusta, niin vettä tulee.

   Plan B on laittaa Y-palalla 2 puutarhajohtoa menemään kasvihuoneen ympäri. Letkuun tasaisin välein reikiä (naula ja vasara toimii hyvin) ja sitten vaan se Y-letkun liitin kiinni puutarhaletkuun ja porakaivo päälle.

   Jos taas haluaa vähentää kasteluväliä tai on tovin poissa, vannon kastelukiteiden nimeen! kuivana kastelukide on kuin sokeria, sen voi sekoittaa suoraan multaan. Kun mullan kastelee, kiteet turpoavat noin kynnen kokoisiksi vesimollukoiksi, joista kasvit sitten saavat tasaisesti vettä. Ne auttavat paaheella myös veden haihtumiseen. Mulla kiteet kestävät koko kesän, koko vuoden oikeastaan lisäämättä. Eli hyppysellisiä kiteitä multaan ja vettä päälle. Jatkossa aina kun kastelee, kiteet turpoavat.

   Poista
  2. Poissaolon aikaista kastelua tarkoitin, kun me ollaan aina viikot pois. Kiteistä en ole kuullutkaan, lienenkö niin hyvä puutarhuri kuin luulin :-D

   Poista
 12. Sitten ilman muuta suosittelen kastelukiteitä, joita myydään myös nimellä kastelurakeet. kysypä puutarhamyymälästä. he kyllä tietävät mistä on kyse :)

  Sä olet ollut niin hyvä puutarhuri, ettei sun ole ollut tarpeen tietää tällaisista sunnuntaipuutarhureiden käyttämistä kippaskonsteista ;D

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!