jovela

jovela

torstai 23. huhtikuuta 2015

Salainen kaappi

Tämä liittyy oikeastaan kotivaraan, meillä on salainen kaappi tuvassa.Tai salainen ja salainen, melkoisen suuri ja todennäköisesti myös alkuperäinen, siis vajaa 150 vuotta vanha tuvan kulmakaappi, joka on kiinteänä tuvan nurkassa.
Jos avainta kääntäisi ja oven avaisi, arvaatteko mitä kaapissa on sisällä? Sanottakoon myös, ettei avainta voi oikeasti kääntää. Ovessa ei ole lukkoa ja vaikka avain on löytynyt jostain tuolta ryteiköstä, tuohon kaappiin se ei taida kuulua.
Avataan ovi!
Sieltä paljastuu talon herkkuvarasto, Jovelan pieni namipuoti vailla kassakonetta! Aika monen vieraan mielestä on mukavaa hipsiä kaapille, narauttaa ovi auki ja napsaista suu makeaksi oman maun mukaan. 
Herkkukaapissa on keksejä, lakuja, suklaata, nougata, salmiakkia ja muita irtonameja. Karkkitangot ovat käytössä ympäri vuoden. Sateisena tai koleana päivänä on mukavaa kiehauttaa kuppi kuumaa kaakaota (lurauttaa sekaan hieman tummaa rommia), pursottaa päälle hieman kermavaahtoa ja antaa piparminttutangon sulaa kaakaoon. Namia!
Kaapissa on pohjahyllyn lisäksi 2 isoa hyllyä ja 2 pientä hyllyä, joista ylin on melkein piilossa. Kaapin sisäovi on alkuperäisvärissään. Arvelemme, että se saattaa olla samaa maalia, jolla Gerda on aikoinaan maalattu.
Huomenna Jovelaan saapuu taas yövieraita, joten luulenpa kaapin oven taas narahtavan. Eniten kaapin sisältöä käyttääkin vieraat. Kyllä me itsekin napsimme namia kaapista, mutta harvemmin, mitä voisi kuvitella kun nurkissa on useampi kilo makeisia.


Täällä on nyt myrsky päällä. Sähköt ja netti toimii vielä, mutta saapas nähdä miten on tuossa puolenpäivän jälkeen, kun tuuli voi yltyä ennusteen mukaan jopa 20m/sek vauhtiin. Kasvihuoneella toistaiseksi kaikki hyvin, turvavyö on kiinnitetty.

Olkaahan varovaisia tuolla ulkona kun luontoäiti näyttää voimiaan.

Jovelan Johanna


76 kommenttia:

 1. Voi mahoton! Minä joutuisin ostamaan joka viikko täydennystä tuollaiseen kaappiin, olen välillä hirmuinen herkkusuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon määrän jos vetää, ei kyllä tee mieli seuraavina viikkoina yhtään mitään ;D Aika vähän tulee mutusteltua kun sitä on saatavilla. Omituista, mutta sellaista se on. Olin joskus kakarana kesätöissä Pullapuodissa. Ensimmäisen viikon sitä oli ihan taivaassa (koska siihen aikaan kuljetusvaurioiset meni henkilökunnan kahvipöytään), mutta sen jälkeen ne suorastaan ällötti. On joitain tuoksuja, joita en voi sietää edelleenkään ihan sen kesän jälkeen. Marsipaani on yksi niistä, vaikka en kyllä ole siitä koskaan piitannutkaan.

   Poista
  2. Olisko se sitten noin... uskallankohan kokeilla? :)

   Poista
 2. Täällä Pohojammaalla tuulee vasta hieman mutta sataa räntää ja on muutenkin rumaa ja koleaa. Odottelemme siis keväisempää säätä ja sitä, että itse myrsky pyyhkäisisi alempaa ohi. Sillä aikaa taidankin turauttaa kaakaot ja pistää piparminttukoukun mukiin sulamaan, joululta niitä jäi. Rommille ei mun sisuskunta taivu, valitettavasti; 'kroonikko' täälläkin ;)
  VIelä pyjamassa tervehtii teitä Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Keekis! Siellähän sä olet! Jo mietin, että mihin Hiduroijamme on karannut ;D Juuri tuossa aamusella kaveri sieltä suunnalta soitteli, että lunta taas tulee. Soisi jo kevään lopettavan sinne tulemistaan ja asettuvan aloilleen. Kaakaoherkku lohdutelkoon!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos :) Mitä lie siellä alunperin ollutkaan (ainakin pullo tervaa). Joskus olisi niin hienoa saada katsoa tovi tupaan siihen aikaan, kun tämä paikka eli kultavuosiaan.

   Poista
  2. Sitä itsekin mietin että mitä mahtaa olla säilytetty silloin ennen. :)

   Poista
 4. Ei oo todellista! Minäki haluan :D Tosin meillä sitä sais täytellä himppasen tiheämpään kuin teillä ;)
  Meillä on maa valkoisena, mutta toivottavasti hetken vain. Kumma ilmiö muuten, että lumen pinta oli/on täynnä kastematoja. Puistattavaa minulle, joka en pysty matoa edes ongenkoukkuun laittamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti sillä suunnalla masit puskee nyt hangille. Kaverikin sieltä juuri tuosta aamulla kertoi. Jokin ötökkä tekee toukkansa hangelle myös ja muistuttaa matoja, mutta ilmeisesti ihan kastematoja ovat kuitenkin olleet. Mystistä!

   Poista
 5. Tahtoo tuollaisen....vaikka ei meillä kylläkään namit kauaa tuolla pysyisi ja voin kertoa, että mies ei ole niin makealle perso...eikä Niilo...no tunnustan, tunnustan ninähän se siellä alvariinsa ovea narisuttaisin....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas isäntä on makean, erityisesti suklaan perään, minä taas suolaisen ja salmiakin. Kätevää ;D

   Poista
 6. OMG. Mä oisin varmaan tuolla kokoajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on seinäpenkit kätevästi alla. Voi ottaa tupluurit jos oikeen ähkyksi menee ;)

   Poista
 7. Ai mahoton! Monella tuo kaappi olis varmaan baarikaappina, mutta mä tykkään kyllä tuosta vaihtoehdosta paljon enemmän :)
  Lillaankin kuuluu aina jokunen herkkupurkki, mutta ei ollenkaan tuossa mittakaavassa....pienempikin jemma tuppaa aiheuttamaan lieveilmiöitä. Tai no, voiks se kovin lievä olla jos emäntä ei kohta mahdu ovista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baarikaappikin olisi kiva mutta vain jos kaappi olisi salissa. Tuvassa se mulle tuntuisi jotenkin väärältä paikalta (?)

   Jovelan etuja, vaikka ovien karmit ovat todella matalallakin, ne on sentäs leveet. Hyvin mahtuu lyllertämään tarakkansa kanssa läpi ;D

   Poista
 8. Hui, tätä postausta minun ei olisi saanut lukea ;) Kuola valuu suupielistä ja pää kieppuu ympäriinsä, että mihinkäs meille tuollaisen kaapin saisikaan :D Tosin eihän se kovin kauaa täytenä pysyisi, sen verran herkkusuita ollaan koko perhe...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuinnostuksen jälkeen hyvinkin nopeasti kiinnostuksensa menettävä juttu tällainen namikaappi. Eri asia tietty kauanko se alkuinnostus sitten kestää ;)

   Poista
 9. Todella kaunis kaappi. Oletko näissä omavaraisajatuksissa ikinä pohtinut tiettyjen tuotteiden (siis sellaisten mitä ei voi itse valmistaa) ostamisen vähentämistä? Vai meneeko herkuttelu ja elämän pienet ilot kuitenkin edelle? Tämä ei ole siis kritiikkiä. En tarkoita, että pitäisi kiskoa vain itse kasvatettua lanttua. On hauska seurata miten teillä toteutetaan periaatteessa samaa ajatusmaailmaa mutta aika eri keinoin kuin meillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkuttelu ja elämän pienet ilot menee kyllä kirkkaasti ohi monessakin asiassa ;D En pidä shoppailusta muuten. Se on viime vuosina jotenkin alkanut tökkimään huolella. Vaateostoksillekin lähden jos nyt on ihan pakko :D

   Enkä ottanut tuota kritiikkinä! Pohdin itsekin kovin monia asioita ja ne liittyy kyllä juuri tähän elämäntyyliin. Karsastan hieman sellaista kokonaisvaltaista yrittämistä, josta katoaa ilo kun liikaa vahtii toimiaan ja kiristää itseltään elämän tavalliset asiat, koska jokin muka-asia. Tai en nyt ihan ole varma mihin viittaat, mutta meillä menee elämä pitkälti sen mukaan, mikä tuntuu omimmalta. Ollaan tultu pitkä matka siitä kaupunkikodin elementtilootassa vietetystä elämästä, jossa omavaraisuusaste oli pyöreä nolla. Meillä ei ole ollutkaan tarkoitus olla omavaraisia, se olisi kovin työlästä ja aivan liian haastavaa, mutta omavaraisempaan elämään kyllä suunnataan ja sitä astetta sitten kasvatetaan ajan myötä uutta oppien ja erilaisia juttuja kokeillen. Mun mielestä on mukavaa tehdä itse, nautin perinnetiedoista ja niiden kokeilusta tämän päivän elämisessä. Ylipäätään on sellainen tunne, että meillä on liikaa vähän kaikkea. Ihan kaikesta ei voi luopua vaikka haluaisikin, koska ne taas liittyy mun työhön ja vaativat pirullisen paljon esimerkiksi säilytystilaa. Siksikään en kovin mielelläni osta uusia juttuja, koska niille ei ole tilaa - ellei sitten ole joku uusi projekti, jota on suunniteltu sisältöineen päivineen vuodenkin päivät (kuten kasvihuone).

   Mitä tuon namikaapin sisältöön sitten tulee, niin vaikkakin osaan tehdä itse makeisia, en niitä juurikaan tee kahdesta syystä: ostetut ovat usein parempia ja kun työn puolesta sitä tulee kotiin ostamattakin, ei ole oikeastaan tarvetta. Tuon kaapin sisällöstä on reilu 80% sellaista, mitä me emme ole ostaneet.

   Poista
 10. Iik, miten ihana! Jos on Jovelan elämä aina tuntunut kadehdittavan ihanalta, niin nyt se vasta tuntuukin :) :) Meillä vaan tuo kaappi olis tyhjä koko ajan :D Mukavaa tuulentuivertamaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos!

   Tuuli täällä tuiverteleekin. Valitettavasti kasvihuoneesta lähti pari kattopaneelia irti. Olen nyt tuolla tukka kaakossa sitonut ne kiinni jos millä virityksellä, joten kasvihuone A:n suhteen joudutaan ottamaan lisäsuunnitelmat käyttöön heti kun myrsky laantuu. Tällä hetkellä on kyllä sellainen viskominen tuolla pihalla, että odotan puidenkin kaatuvan.

   Poista
 11. Meillä tuo tyhjenisi alta aikayksikön :D ei mitään itsehillintää makean suhteen, siis minulla. Mutta hieno on kaappi ja kiitos että saimme kurkistaa sen sisäänkin. Täälläkin tuuli on melkoinen, puut on välillä niin taipuneena että on ihme etteivät mene poikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös myrsky todella rajuna. parikymmentä metriä sekunnissa nyt puhaltaa ja puut taipuilevat niin, että ihmettelen jos ei joku napsahda. Kasvihuoneella oli pieni tilanne päällä jo. Kattopaneelit petti, mutta ei sen vakavampaa. Olen nyt viritellyt sen yli sellaisen hämähäkkiverkkovirityksen, että toivottavasti selvitään sillä. Napakasti kyllä tuntuu paikalla pysyvän, mutta ne paneelit ei kestä tuota puuskaa.

   Poista
 12. Syntisen ihana kaappi sisältä ja ulkoa! Meillä ei todellakaan voisi olla tuollaista. Notkuisin kaapilla viiden minuutin välein. :D

  VastaaPoista
 13. eiiii mä en kestä!!! aivan ihana kaappi ja ihanampi sisältö!!!
  terkuin herkkuperse;)

  VastaaPoista
 14. Tämä kaappi on ihan käsittämätön (ja käsittämättömän ihana). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua niin kiinnostaisi tietää mitä siinä on alunperin pidetty. Tuskin rengin oma kaappi on ollut. Sellaiseksi liian suuri ja väärällä puolella tupaakin, sillä rengin/piianpeti oli vastapäisellä seinällä 6 metrin päässä. Sekin oli siis kiinteä, mutta liian huonossa kunnossa pelastettavaksi.

   Poista
 15. Oi miten ihana kaappivanhus! Ja mikä sisältö!! Eihän tuollaista voi ollakaan, minä olisin tuolla varmasti yhtenään napsimassa herkkuja suuhuni, niin mahdoton herkkusuu olen kyllä :D Myrskykö, hassua ajatella, sillä meillä paistaa aurinko ja ilma on sees. Tyyntä myrskyn edellä(kö?). Mukavaa loppuviikkoa Jovelaan, toivotaan että myrsky laantuu pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko täälläkin on paistanut ja taivas ollut sininen, mutta myrskytuulet ovat ollet pahoja. Myrskyn pitäisi hiipua jo kaikkialta, onneksi :)

   Poista
 16. Enpä olisi arvannut, mitä kaappi sisälleen kätkee. Nam!
  Olen niin herkku-pee, että meillä ei voisi tuollaista olla. Olen yrittänyt syödä suklaasta itseni yökköähkyyn, siinä onnistumatta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tulee suklaan kanssa stoppi jo yhden patukan puolivälissä. Salmiakki onkin sitten ihan toinen tarina ;)

   Poista
 17. Kerta kaikkiaan hurmaava kaappi! <3 Ilmiselvä Peppi Pitkätossun Huvikumpu. Jovelassa täytyy asua onnellisia ihmisiä, kun kaapin sisältökin on tuollainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten osuvaa! Vaikka talo ei ole pastellia eikä muodoltaankaan Huvikumpumainen, niin täälläpä on "kaikki vinksinvonksin tai ainakin heikunkeikun." ;D

   Poista
 18. Tuollaista kotivaraa meillä ei ole, eikä tule :)
  Liian vaarallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaisen kaapin kuulukin olla hieman vaarallinen. Salainen kaappi, lupa mässätä! ;)

   Poista
 19. Todella, todella vaarallinen kaappi. Mutta niin ihana, kaikinpuolin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lapsivieraat toivovat tulla komennetuksi nurkkaan seisomaan ;)

   Poista
 20. Aivan uskomaton kaappi :D
  Ja kiitos säätiedotuksesta, täytyisiköhän sittenkin lähteä katsomaan miten se meidän torpparessu siellä pärjää... tämä vkl piti jättää väliin mutta toisaalta olishan siellä ne markkinatkin... hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nolottaa ihan kysyä, mutta onko täällä jossain markkinat, vai siellä? jossain, missä? :D

   Täällä on ollut paha, paha myrskytuuli. Kasvihuone kakkonen on evakuoitu asukkaistaan. 5 paneelia irtosi, 1 parimetrinen aita ja kaksi isoa ovenvierusuurnaa lensi tuulen mukana ja kaikenlaista irtotavaraa roskiksesta alkaen pyöri pitkin pihaa. Mitään suurempaa vahinkoa ei kuitenkaan syntynyt, joten selvitään pienellä korjailulla ja lisäsuojauksella vastaisuuden varalle.

   Poista
  2. Tämä kirjaimellisesti namupala kaapiksi piti vielä näin iltamyöhällä näyttää isännällekin

   No onpa siellä sitten puhuria riittänyt! Kiva ettei teille pahempaa sattunut, vaikka olihan tuossa tieitysti paljon "ylimääräistä" työtä.

   Uudessakaupungissa on lauantaina kevätmarkkinat. Täältä Helsingistä katsoen siis melkein teillä ;)

   Poista
 21. IIK! Meillä ei tuollainen kotivara kestäisi pyhätöntä viikkoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sellainen ihmeellinen taito - osaan syödä herkkuja itseltäni ihan vahingissa ja salaa :D

   Poista
 22. Voi että tää on ihana blogi. Ja tänään herkullinenkin =D
  Harmi ettei ruudun läpi pääse tuohon kaappiin käsiksi ;-)

  VastaaPoista
 23. Tämä oli kyllä ehkä paras piilo ikinä. Meillä kyllä tommoinen varasto tyhjenisi aivan liian nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei vielä ole tyhjentynyt ;) Unohdin laittaa pienen vinkin tuohon kirjoitukseen, joten laitetaan se nyt vaikka tähän sitten. Jos joskus on tarvetta namille hieman suuremmassa määrin, niin tämä on hyväksi todettu paikka http://urjalanmakeistukku.fi/

   Poista
 24. No pakkohan tätä on kommentoida: ihan Törkeän Ihana kaappi!!! (sekä päältä että sisältä :D)
  Toivottavasti saitte kasvihuoneen kuntoon ilman suuremia ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei ehditty kasvihuoneen kimppuun. Piti odottaa, että myrsky menee ohi. Siinä tuulessa ei korjailusta olisi tullut mitään, mutta tässä viikonloppuna puretaan mun hätäsidonnat ja korjataan vauriot :)

   Poista
 25. Voi ei, mikä kaappi! Tuommoinen olisi meillä ihan mahdoton, koska minä söisin sen tyhjäksi aivan liian nopeasti. Makean kanssa kun tuo itsehillintä on aikalailla nollan tasolla... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännää, miten toisilla on juuri makeanhimo ja toisilla enemmänkin suolaisen. Itse kuulun jälkimmäisiin.

   Poista
 26. Tosi makea kaappi!
  Luulen, että meillä tuollainen olisi koko ajan tyhjänä. :D
  Hauska idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin talvella ajattelin, että kerran jos laittaa ja sitten kun tyhjenee, niin keksin muuta käyttöä. Taitaa olla pysyvästi namikaappina kuitenkin, ainakin toistaiseksi :)

   Poista
 27. Vastaukset
  1. On se arvokas jäänne menneiltä vuosilta. Yksi harvoista jäljelle jääneistä huonekaluista täällä.

   Poista
 28. Onpa suloinen kaappi...ja oioioi, mikä yllätys sisällä. Ihana salaisuus♥ Minun itsehillinnälläni ei tuollaista varastoa voisi pitää:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs täällä on naminälkäisiä immeisiä ;) Vaan mikäs siinä, täytyyhän elämässä saada suu makeaksi aina välillä :)

   Poista
 29. Herraihme, meillä ei voisi olla tuollaista kaappia! Jos tähän taloon eksyy vaikka vain yksi keksipaketti, se on syöty parissa minuutissa!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä mielikuva :D Kyllä siinä keksipaketti saa kyytiä!

   Poista
 30. Nami-Narnia. :D Ja niin sievissä purkeissa, että silmänruokaakin vielä kaiken muun hyvän lisäksi. Itse kyllä olen enemmän suolaisen ystävä. Mutta toki makeakin maistuu pienissä määrin.

  VastaaPoista
 31. Oi, se on sellaista herkkua tämä elämä:)! Kai noissa nurkkakaapeissa säilytettiin kaikkea ruuasta lakanoihin, mutta olen jostain lukenut, että myös konjakkipulloa ja ryyppylaseja (tämä varmaankin niissä vähän varakkaammissa taloissa). Nuo seinällä ja seinuspenkin päällä olevat nurkkakaapit olivat muodissa muonoin, eivät vieneet lattiatilaa ja monesti taloissa lattiat olivat niin epätasaisia, etteivät kaapit olisi pysyssä pysyneetkään.. Ihanaa ja työntäyteistä kevättä sinne ja tänne.
  Terv. Maalaisemäntä (tämän tilan 10. emäntä, mutta ilman nurkkakaappia:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kaapissa saattaisi olla tuo konjamiino lähempänä totuutta kuin lakanat, sillä kaapin hyllyjen muodon vuoksi liinavaatteiden säilytys ei tunnu luontevalta.

   Lämmintä kevättä myös sinne :)

   Poista
 32. Jos tulisin kylään, tiedän minkä kaapin eteen mensin notkumaan;)

  VastaaPoista
 33. Meillä herkut varmaan menisivät vanhaksi, kun ainakaan itsellä jäisi allergioiden takia syömättä, mutta tuo kaappi on aivan ihastuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuota käyttökiertoa on riittävästi. Makeasta pitäviä ystäviä ;)

   Poista
 34. Näin tän otsikon blogini sivupalkissa ja tiesin heti :D Mä en voisi koskaan ikinä elää talossa, jossa olisi tuollainen kaappi. Se kaappi huutaisi niin kovasti nimeäni, etten saisi nukutuksi :D

  VastaaPoista
 35. Eikä, mä kirjotin kamalan pitkän kommentin ja sitten tämä koneentyperys vaati uudelleen kirjautumista ja koko kommentti katosi. Hmph. No koitetahan uusiksi.

  Kuinka ihana kaappi ja mitä herkkuja! Ihan varmasti vieraat mielellään käy narauttelemassa ovia ;) Meillä ei tuollainen kyllä toimisi, olisi tyhjä alta aikayksikön ja rouvan elopaino lisääntyisi jälleen :D

  Meillä on vähän samantyylinen salakaappi tuolla ulkosaunassa. Oon siitä joskus postaillutkin, tälläinen: http://4.bp.blogspot.com/_KSu3yeAzs48/SlDF0dvg4DI/AAAAAAAAAZc/S2w6MpeniJQ/s1600/IMG_6739.JPG Noi taulut on ovia, jokaisen takana on oma kaappinsa. Jotenkin niin hauska ja erikoinen :) Isä on sen ostanut joltain metsästysmajalta aikoinaan. Olisi kiva tuoda kaappi sisälle, mutta en tiedä kuinka se on kärsinyt oltuaan aina pakkasessa. Taulujen kehyksissä on ollut jotain jyviä, mitkä hiirulaiset on sitten käyneet popsimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mystisen upea kaappi! Tuo on todellinen salakaappi! Meillä oli se patakaappi ollut ulkona varastossa vähintään 10 vuotta ja ihan hyvin se asettui sisälle. Ensin vaan putsaatte ja otatte sen lämpimään, jotta se saa puhkuttua keräämänsä kosteuden pois. Meillä ei ensin kaapin ovet menneet kiinni pikkulootista puhumattakaan, mutta kun kaappi sai tovin olla sisällä, se kutistui takaisin mittoihinsa. Siksi sitä ei olla maalattukaan. Ajateltin, että annetaan kaapin rauhassa asettua ihan koko talven yli ja vasta kesällä ehkä maalaillaan.

   Tuo teidän kaappi on niin erikoinen, että se kyllä ansaitsisi olla jossain sisällä ihailtavana ja ihmeteltävänä :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!