jovela

jovela

torstai 28. toukokuuta 2015

Raajarikkoja

Kirjoittelen ihan nopeasti pienen postauksen täältä Jovelasta, jossa kevät on vaihtumassa kesäksi. Linnut laulavat, käet kukkuvat, tuomet kukkivat, saunan ikkunan takana omenapuu ojentelee kukkanuppuista oksaansa ja maailma on vihreyttä täynnä. Keittiöpuutarhan laatikoista pilkistelee muutakin kuin rikkaruohoja, kurkut ja tomaatit kukkivat kasvihuoneessa, ne hämmästyttävät erikoismaissit ovat jo puolen metrin mitassa ja niin tanakoita että - täällä ajatukset alkavat olla satotoiveissa, kesässä ja elämisen ihanassa kepeydessä.

Valitettavasti käden tilanne sitten on vain pahentunut. Kirjoitan höpinäni useassa osassa illalla ja aamupäivällä muistion kautta (ja vasurilla, hahaa) ja postaan sitten copypastella kerralla blogiimme - kipu kun on välillä melkoisen jäätävä ja kirjoittelu ärsyttää kättä lisää. On sitä kaikenlaisia vaivoja, hitsipitsi! Ensi viikolla lähden jatkotutkimuksiin. Otetaan hieman x-kuvia ja ultrataan olkapäätä. Siihen saakka mennään kipulääkkeiden voimalla. Kiertäjäkalvosimen tulehdushan se lääkärinkin mielestä on käden riesana, mutta tutkivat nyt kunnolla, kun kipu ei meinaa taittua lääkkeilläkään. En kuitenkaan ole tästä kummemmin siipi maassa. Joskus sitä sairastaa ja sellaista se vaan on. Otan tämän levon kannalta. Ulkona sataa yhtenä päivänä ja toisena päivänä aurinko hellii maisemaa. Mikäs tässä on ollessa. Työt eivät lopu tekemällä, eikä vointi parane murehtimalla. it is what it is, taas kerran. Onpahan ainakin katto pään päällä, isäntä joka ei pistä pahakseen keitellä rouvalleen teetä, kaksi tuhisevaa koirakaveria kainaloissa ja ihastuttava maisema suoraan sängyn päädystä niin pitkälle kuin silmä siintää. Enkä nyt sentään päivätolkulla sängyssä makoile, mutta lääkkeet väsyttävät.Hyvä on makoillakin kun ei juuri mitään voi tehdä. Pysyy käsi ainakin levossa.

Isäntä on hionut sitä saliin tulevaa vanhaa senkkiä aina kun on ollut sopivaa aikaa ja pian se onkin vanhoista maaleistaan vapaana. Katsellaan sitten koska saadaan senkki kannettua saliin. Tällä kädellä ei kanneta nyt mitään.

Seuraava huonekaluprojekti talon mukana tulleista mööpeleistä on tämä oma suosikkini, vanha pukeutumislipasto. Se on hieman risa sieltä ja täältä, joku on vääntänyt helat ruttuun, yksi keskiö puuttuu (oikea yläkaappi), kuten pienten yläkaappien alla olleet pienet laatikotkin, vetimiä ei ole, kolhuja on paljon ja avaimetkin ovat kadonneet. Hurmaava mööpeli silti! Olen kutsunut tätä megamassiivista pukeutumislipastoa ruusulipastoksi sen suloisen värin vuoksi.


Sekä tuo ylempi (kesällä kai otettu), että tämä alempi kuva (selvästi jouluaikaan) ovat vuodelta 2013 -  siis ajalta ennen kun muutimme tänne. Lipasto muutti Gerdaan muutettuamme tänne ja odottelee siellä kunnostusta. Kunnostus ei olekaan ihan simppeli, sillä tuo alkuperäinen ihana ruusun sävy halutaan säilyttää. Peili on onneksi ehjä ja juuri sellainen hurmaavanlainen, jollaisia hyvin vanhat peilit voivat olla. Siihen kun kurkistaa, kasvot saavat ihan uusia ulottuvuuksia ja mittasuhteita!


Ruusulipasto on kovin massiivinen, niin painava, että kaksi miestä saa huhkia hikipäissään kun sitä kantaa. Haaveena olisi, että saamme lipaston kunnostettua kesän aikana. Sen jälkeen lipasto saa palata takaisin tupaan omalle paikalleen, samaan kohtaan missä se oli ennen kun muutimme tavaroinemme tänne pysyvästi. Valtavat laatikot ovat kuin tehty vuodevaatteille ja fiineille pöytäliinoille. Siihen käyttöön tuo taitaakin meillä tulla sitten aikanaan. Värinsä vuoksi ruusulipasto sopii meillä juuri tupaan, jossa tuvan tapetit ovat samaa sävyä kuvioiltaan. Makuuhuoneeseen se ei kokonsa vuoksi mahtuisikaan ja salin värimaailma on ihan toinen.

Tällaista tänne kuuluu, raajarikkoisia emäntiä ja mööpeleitä. Postailen uusia kuulumisia taas kun käden puolesta kykenen. Tällainen kahden päivän aikana kappaleen keralla vasurilla nakuttelu on kovin hankalaa ;)

Lämpimiä terveisiä sinne kaikille. Käyn kyllä lukemassa blogeja kölliessäni, mutta kommentointi on liian kivuliasta köllöttelyasennosta käsin.

Voikaa hyvin ja nautitaan ihanasta vuodenajasta!

Jovelan Johanna

38 kommenttia:

 1. No,johan tää aamun lukija on kerinny tänäänkin kurkkia,et mitä sinne kuuluu :-) Toivotaan et käsi sadaan kuntoon,se on kyllä niin tärkee joka asiassa.Ai teillä jo laatikoissa kasvaa jotain. . .höh,ootte sen verran etelämpänä et teil on lämpösempää.Mulla on menossa varataimista kolmannet lootiin,kun yöpakkaset (1-3 astetta) on tappanu mun taimeni.No,onneks vielä kerkiää ihan suorakylvönäkin.Peruna,porkkana ja retiisi ovat selvinneet.Näin helteellä kun ei meinaa uskoo,et yöllä sit on niiiin kylmä.Kantapään kautta oppiminen on parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin epävakaista täälläkin on, vaikka kesäistä. Meilläkin on ollut pieniä takapakkeja taimien kanssa. Kasvihuonekakkonen kärsi myrskyvaurioita ja ykkösessä tapahtui pieni hupsis lämmityksen kanssa tuossa keskikeväällä. Taimisavustamo kertonee riittävästi. Vappuaattoa vietettiin mm. esemällä kasvihuone noesta ;D

   Meilläkin meni monta tainta lootaan siemeninä. Jotain niistä sieltä mullasta jo kurkkii ;)

   Poista
 2. Kaunis on kaappivanhus ja upea väri. Joku taitava on sen varmaan omin käsin tehnyt umpipuusta. Katselin edellisiä postauksia: Gerda, miten ihana tupa kukkaloistoineen. Kyllä tuossa pihassa kelpaa kesästä nauttia puutarhatöiden kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha on ihan luonnon valtaamana taas, mutta taistoon täällä taas käydään kun on kahdella kaksi toimivaa kättä ;D

   Luulen, että lipasto on käsin tehty, mutta ehkäpä ihan huonekalusepän töitä kuitenkin. Niin taitavaa ja huolellista työtä tuon lipaston tekijä on tehnyt :)

   Poista
 3. Voi kuinka harmi, että käsi jatkaa vihoitteluaan. Toivottavasti oikeat tropit löytyvät mahdollisimman pian! :)

  Minusta tuo lipasto on tosi kaunis ihan nykyiselläänkin. Samoin väri on hurmaava. Avaimet taitavat olla varsinainen murheenkryyni; ainakaan meillä ne eivät ole yhdessäkään vanhassa kalusteessa tallella.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsi (ärh), miten voikin olla niin äkäinen raaja, kun pienikin rasitus riittää siihen, ettei loppupäivästä sillä tee mitään :P

   Lipasto on kaunis, mutta noissa kuvissa ei näy kaikki ne vauriot, joita on pakko korjata. Joku on esimerkiksi jossain vaiheessa vääntänyt ja pakottanut laatikot auki, koska avaimia ei ole. Ihan pelkästään sekin vaatii korjausta, jotta laatikot saa taas kohdilleen. Tasokansi on myös rikki ikävällä tavalla. Sitä ei näe noissa kuvissa, koska olin laittanut liinan päälle ;)

   Poista
 4. Pikaista paranemista kädelle!
  Maissin maisteluita odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) 120 vuorokautta muistaakseni oli pussin kyljessä satoaikaennusteena, joten tovin joutuu odottelemaan vielä. Jos saan yhdenkin maissin tekemään tähkän, ihailen, kuvaan ja kuivaan siemenet. Ensi vuonna sitten saa enemmänkin ;)

   Poista
 5. Mielettömän kaunis lipasto! Ihastuttavan värinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella kaunis. Ihmeteltiin kovasti, että se on ylipäätään tänne jäänyt. Ehkä se paino oli syynä. Sitä ei ihan helpolla kyytiin kanneta ;)

   Poista
 6. Ärsyttäviä nuo säryt! Onneksi pystyt nauttimaan kauniista kesästä kotona. Lipasto on kuin karamelli.
  Hyvät voinnit sulle ja nopeat paranemiset! :)

  T. TarjaL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja :) Ärsyttävä on hyvä sana. Olisi niin paljon kaikkea kaksikätisen puuhaa, mutta minkäs teet ;)

   Poista
 7. Tsemppiä toipumiseen toiselta raajarikolta! Kauniita huonekaluja teiltä löytyykin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tsemppiä sinnekin! Toivottavasti ollaan taas pian vauhdissa niin siellä kuin täälläkin :)

   Poista
 8. Voi että, pikaista paranemista - vaikka jos se on kiertäjäkalvosin, ei nopeaa tietä taida olla. Minulla oli se revähtänyt ja tulehtunut neljä vuotta sitten ja paraneminen vei useamman kuukauden :(. Todella harmi juttu ja tiedän todella, miten kipeä se on! Itselläni ei pysynyt kynä kädessä pahimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan ainakaan vielä anna kovinkaan rohkaisevaa toivoa siitä, että tästä pikaisesti oltaisiin maanmöyhimiskunnossa käden osalta ;) Tää on niin jännä juttu muutenkin, kun välttämättä ei satu koko ajan. Sitä saattaa jopa hetkeksi unohtaa koko vaivan ja sitten kun nostaa kahvikuppia pöydältä, tulee sellainen kipu ettei mitään järkeä.

   Noh, tää on tätä ja näillä mennään ;D

   Poista
 9. Toivotaan, että saat käden jonkinlaiseen toimintakuntoon pian. Kaunis on tuo lipasto :)

  VastaaPoista
 10. Kaunis lipasto teillä!
  Sen pinta näyttää menneen ns. krokotiilinnahkapinnalle, joten sille voi tehdä kevyen hionnan vesihiomapaperin + vernissa-balsamitärpättiseoksen kanssa. Hionta tasoittaa röpöläisyyttä ja vernissa elvyttää pintaa. Kannattaa tietenkin aluksi varovasti kokeilla pienelle alueelle, ettei pintaa lähde liikaa pois. Näin saatte pidettyä alkuperäisen pinnan, mutta hieman siistimpänä. Aluksi lipasto kannattaa pestä esim. laimealla mäntysuopapesulla. Onnea kunnostukseen ja toivottavasti käsi toipuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Meillä ei ole ollut ajatuksena hioa mitään ehjää (musta tuo krokotiilinnahkaefekti tavallaan kuuluu tuohon, se on viehättävä ikääntymisen merkki), mutta joissain kohdissa joutunee hieman hiomaan kolhun ja ehjän raja-aluetta.

   Eniten haastetta taitaa olla siinä, että mm. lipaston laskutason pinta (kuvassa liinan alla) on saanut aika pahojakin kolhuja ja niihin kohtiin pitäisi saada sekoitettua samanlainen väri kuin tuo muualla on. En ole ihan varma siitäkään, että tuo ylipäätään on maalattu. Muistelen katselleeni lipastoa ennen kun se meni Gerdan perimmäiseen nurkkaan ja pohtineeni, että se taitaa olla petsattu. Oikean sävyn tekeminen taitaa olla haastavaa.

   Mäntysuopa onkin meillä aina ja kaikkialla -puhdistusaine. Meillä pestään kaikki mäntysuovalla, mööpeleistä lattioihin ;D

   Poista
 11. Ihana lipasto teillä. vanhat huonealut on niin persoonia kaikki. ilman laatikoitakin toiminee, laatikoiden paikalle voi sujauttaa jotain tärkeää/ajaknohtaista papreihoidettavaa tms.

  Pidän peukkuja, ettei kätessä ole muuta kuin se kiertäjäkalvosin, ja että se paranee nopeasti. (Itselläni oli yhdessä olkapään jänteessä repeämä ja sen laukaisema jäätynyt olkapää viime vuonna näihin aikoihin. Ei tehty mitään eikä edes nukuttu, eli tiedän miten kipeää voi olkapäässä olla.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna saattavat nähdä mitä tuolla kädessä on, kun käyn ultrassa ja kuvissa. :)

   Varmaan teemmekin tuolla tavalla, eli emme lähde tekemään uusia laaikoita lipastoon. Syvennykset ovat ihan käteviä juuri papereille. Pitää vaan sävyttää ne kolot, joissa ei ole väriä ja sellaisenaan ne pistävät silmään.

   Poista
 12. Siellä vain hommat pyörii,vaikka emäntä toimii puolella tejolla...hih,hih...multa on leikattunolkapäätä kiertäjäkalvon repeämä...ja voisinpa melkein kivuistasi päätellä,että taitaa olla sama vika ja siihen auttaa vain puukko...no leikkauksen jalkeen sit fys.terapiaa ja jumppaa...mulla tosin ei saatu liikerataa kuntoon niilläkään,vaan jouduttiin nukutuksessa "murjomaan " liikerata auki ...oli jäätynyt olkapää...siihen sit uudet jumpat päälle...
  No,toiv. en nyt sinua pelottele ja selviät pelkällä säikähdyksellä....mut ikävää se kipu on ja toivon,et se helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sulta on leikattu tällainen! Mulle sanottiin, että näitä ei yleensä lähdetä leikkaamaan, kun leikkauksilla ei saavuteta yleensä mitään etua (elle kyse ole ahtaudesta). Mun kohdalla sinällään vaiva on siis sopiva, sillä muahan ei saa leikkauspöydälle ellei henki ole kyseessä ;D

   Tässä toi käsi roikkuu mukana ja jotain pientä voi häärätä, kuten juoda kahvia hyvällä hetkellä, mutta ihan tavalliset asiat, kuten hiusten harjaaminen tai käden ojentaminen vetää silmät kieroon kivusta ;D Outoja vaivoja sitä ihmisille tyrkätään ja kesken parasta puutarhahääräilyaikaa vielä. Hävytöntä! ;D

   Poista
 13. Ihana ruusulipasto♥ Maissimaininta saa kyllä isot ihailut täältä!
  Voi harmi tuollaista kipuilua - toivottavasti pian on käänne parempaan. Tsemppihalit<3

  VastaaPoista
 14. Voi Johanna ♥ Lähetän lämpimiä ja parantavia terveisiä täältä ♥ Hyvä rouva unohtaa nyt vain sen bloggailun hetkeksi ;) Se on tosi raastavaa kun koko ajan vaan sattuu.

  Siellä on tapahtunut kaikkea kaunista. Olen iloinen ja onnellinen teidän puolesta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarutarutarutaru! <3 Piti oikeen lukuprillit ottaa nenulle ja tuijotustarkistaa, että se olet tosiaan sinä siellä! Miten ihanaa kuulla susta!

   Lämpimiä ajatuksia ja terveisiä sinne teidän suuntaan! Kiva, niin kiva kun annoit kuulua itsestäsi <3

   Poista
 15. Tervehdys kohtalotoverilta muutaman vuoden takaa. Sairastin samaa kiertäjäkalvon
  oireyhtymää yhden talven. Oireet tuli viikkoja sen jälkeen, kun tein lumihommia kolalla 'kuin miehet', vihoissani, kun aina vaan pyrytti eikä Mister ehtinyt mielestäni aurata pihaa riittävän nopsaan.... Oireilua kesti koko talven. Kuvattiin ja todettiin, että repeämähän siellä on! Sain fysioterapiaa ja kotijumppaohjeet. Koko talvi sen kipuilun kansa meni, joten venytä pinnaa, ota iisisti ja tottele tohtuuria. Paranee kyllä, mutta mitä enemmän on ikää, sitä hitaammin.
  Paranemispuhalluksia Keekikseltä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut ennen edes kuullut mistään kiertäjäkalvosimesta ennen kun käännyin tohtori Googlen puoleen oireineni. Nyt kun sain diagnoosin oikealta lääkäriltä, tuntuu, että puolella Suomea vaimoineen on ollut tai on tämä sama vaiva! Kovin yleinen harmi ihmisillä. Näin se usein menee. Ensin ei ole kuullutkaan ja eipä aikaakaan kun törmäät siihen joka paikassa ;D

   Otan kyllä iisisti käden kanssa ja varon rasittamasta turhia, mutta on se kovin hankalaa, kun kyseessä on oikea käsi. Sitä vahingossa kuitenkin vanhasta muistista käsi lähtee suorittamaan tehtäväänsä ja sitten auts!

   Poista
 16. Moikka! Jos mitään murtumaa tai repeämmää ei löydy, suosittelen käyntiä hyvällä osteopaatilla sekä homeopaattisia lääkkeitä. Homeopaattisista voi olla apua myös edellämainituissa vaivoissa... auttavat kehoa paranemaan sen sijaan, että vain peittäisivät oireet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homeopaattinen lääkitys on kyllä asiaa, mutta valitettavasti suoraan hermokipuun ja tulehdukseen ne eivät auta. Hermokipu on jo niin suuri stressitekijä akuutissa vaiheessa koko kropalle, että kipulääkitys on paikallaan. Unettomat yöt eivät oikeen edistä paranemista ;) En siis popsi lääkkeitä aamusta iltaan, vaan ainoastaan yöksi silloin, kun kipu ylittää sietokyvyn ja aiheuttaa jo sen, että kipuilen selän kanssa outojen asentojen vuoksi. Omalla kohdallani ongelma on se, että mulla on korkea kipukynnys ja monet kipulääkkeet noin ylipäätään eivät mulla ole koskaan oikeen tehonneet toivotulla tavalla tai sitten pitäisi ottaa tramalia tai muuta vastaavaa lääkettä, jota en mielelläni napsi. Lääkitystä jouduttiin nyt vaihtamaan, koska se ei tehonnut ja korvaava lääke aiheutti sappivaivoja. Päivisin pärjään hyvin ilman lääkkeitä ja käytän tässä samalla MSM-voidetta, joka tuntuu riittävän silloin kun en rasita kättä :)

   Mulle osteopaatti on sanonut, että kun on tulehdus, kannattaa syödä tulehduskipulääkkeitä ja ettei kovan kivun kanssa kannata kärsiä turhaan kun on olemassa lääkkeitä, joilla olotilaa voi helpottaa. Pitkäaikaisen kivun hoidossa, kun ei ole tulehdusta, homeopatialla voidaankin sitten jo vaikuttaa vointiin :)

   Poista
  2. Kuulostaa järkevältä. :) Toivottavasti käsi paranee pian.

   Poista
  3. Kiitos :) Eiköhän se tuosta parane, kunhan lepuuttelee ja tekee kiltisti, kuten on ohjeistettu ;)

   Poista
 17. Osanotto olkapääkipuun. Toivotaan, että on vaan tulehtunut, eikä reikiä tai repeytymiä kiertäjäkalvosimessa. Minulta korjattiin viime kesänä reikä tähystysleikkauksella ja vaikka sairaslomaa tuli kahdeksan viikkoa, kuntoutui käsi kolmessa päivässä! Kivut jäivät sille tielleen ja vain muutaman kerran on erityisen rankan puutarhapäivän jälkeen ollut jotakin tuntemuksia.
  Pirullinen vaiva, mutta toivoa on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei reikiä, eikä repeytymiä onneksi, mutta tulehdus on laaja-alainen. Kipu vaan paheni edelleen. Nyt käsi on sittten kantositeessä ja ehdottomassa levossa :( Bursiitti sieltä sitten eilen vahvistui ultraamalla, lisäksi röntgenissä näkyi jotain nivelten alentumista, joka johtunee ärhäkästä tulehduksesta. Täällä sitä ollaan oltu puolitajuisena jossain unen ja valveen välimaastossa ja nyt niitä lääkkeitäkin sitten pitää ottaa kuuriluontoisesti, jotta tulehdus saadaan kuriin.

   Ottaisin yhden kappaleen sellaista kolmen päivän kuntoutumista, kiitos ;) (Mutta mielellään ilman leikkauksia)

   Poista
 18. Pientä piristystä: Katopas, täällä on teidän piirongin sisar http://www.tori.fi/keski-pohjanmaa/Peilipiironki_19350563.htm?ca=4&w=1 Sanon terveisiä, jos satun tapaamaan :)

  Halleluja sille ettei ollut reikää eikä repeämää! Taisit yrittää nukkua kyljelläsi ja totesit, ettei tule mitään... siitäkään. Mutta kivun kanssa pärjää siinä mielessä, että se loppuu aikanaan, levolla ja lääkityksellä, usko pois <3

  t Keekis

  VastaaPoista
 19. Oi! Tuossahan on paljon samaa kuin tässä meidän kaunottaressa!

  Kylkinukkuminen (nyyt), ei toivoakaan, mutta paljon paremmassa kunnossa täällä jo ollaan. Pitää vaan muistaa nyt olla rasittamatta kättä yhtään :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!