jovela

jovela

torstai 25. kesäkuuta 2015

Guesthouse Jovela

Juhannus tul ja men ja sen aikana oli hauskaa! Meillä kokoonnuttiin 4 hengen porukalla ottamaan vastaan suloista suvea, joka ei sitten tarjoillutkaan ihan surkeinta säätään juhlijoilleen. Ruoan jälkeen siirryimme pihalle kukkaseppeleet päässä. Suloisen suven sen seitsemää sorttia sisältävät seppeleet sitoi naapurikylässä asuva ystävämme. Kuvassa seppeleen kukat ovat jo hieman väsähtäneet kaikesta juhlinnasta.


Hilpeällä älynväläyshetkellä nuoren saarnen runkoon sidottiin keppi, joka varassa kaksi seppelettä tasapainoili luoden hetkellisesti Jovelan juhannussalon.


Ensin seppelepäiset emännät keikuttelivat kukkia kutreillaan tuvassa, jonne katettiin juhannuksen perinteinen saaristolaispöytä. Tarjottavat ovat melkolailla samoja vuodesta toiseen; saaristolaisleipää, maalaisleipää, kotivoita, kokonaisia katkarapuja, erilaisia sillejä, graavia ja kylmäsavustettua lohta, lohi-mätimoussea ja uusia perunoita. Tänä vuonna pöydästä löytyi myös pihalla loimutettu lohi. Ruokajuomina oli olutta ja snapsit tai mitä kukin sitten halusikaan ottaa oman maun mukaan.


Juhannuksena ei haluttu viettää liikaa aikaa kokkaillen saati tiskaten ja siivoten sotkuja. Kattaus tehtiin pääasiassa Naturessen kertakäyttöastioilla sekä peltimukeilla, joihin laitettiin erilaisia kaloja ja moussea tarjolle. Pikkuruiset 4 cl peltimukit toimivat snapsilaseina. Nuo Naturessen kertakäyttöastiat ovat hyviä ja huomattavasti pahvilautasia tukevampia. Ne ovat ekologisia, sillä esimerkiksi vadit ja lautaset tehdään palmujen pudonneista lehdistä puristustekniikalla. Astiat ovat myös kompostoitavissa. Meillä lautasina toimi Naturessen tarjoiluvadit, jotta kaikki eri kalalaadut mahtuivat  kunkin omalle "lautaselle" väljemmin.
Nuo kertakäyttöastiat olivat kiva juttu, sillä ruoan jälkeen kasasimme haarukat, veitset ja lautaset servietteineen pinoon ja tuikkasimme ne tuleen paljussa. Oikein hyviä sytykkeitä!


Ruoan jälkeen viihdyimme ulkona. Välillä aurinko paistoi hyvinkin lämpimästi eikä meillä ollut lainkaan kylmä kesämekoissamme. Tippaakaan sadetta ei saatu aamun kuuron jälkeen. Jovelan isäntä lämmitti mäntysuovalle ja koivun oksille tuoksuvan juhannussaunan, jossa vihdoimme naapurikylän emännän tekemällä vihdalla. Loppuilta menikin sitten purkupuulla lämmitetyssä paljussa rentoutuen ja syreenikaarimaisemaa ihastellen. Polku kasvihuoneelle oli niittyleinikkien peitossa ja kasvihuoneen takana olevat valkoiset syreenit olivat vielä täydessä kukassa. Vasta kun yöusva laskeutui pelloille hylkäsimme lämpöisen vesipesän ja kipittelimme takaisin sisälle.


Puolenyön jälkeen jaksoimme vielä pelata Aliasta ja tornipeliä juustoja syöden ja viinejä maistellen. Linnut jo lauloivat aamulaulujaan kun Jovelassa käytiin yöpuulle. Kello kävi jo neljää kohti, mutta mikäs siinä oli hassutellessa, kun ketään ei tuntunut väsyttävän ja juttua riitti.

Meillä oli sen kummemmin suunnittelematta miedosti ekohenkiset juhannusjuhlat lehtiastioinemme, sadevesisaunomisimme ja purkupuulla lämmitettyine paljuinemme, jossa nostettiin juhannusmaljat naapurikylän emännän tuomalla ekokuoharilla.

Viimeisen juhannusvieraan lähdettyä alkuviikosta kotiin, tilalle tuli Jovelan isännän mainio veli. Vieraita onkin piisannut viime viikkoina runsaasti ja se on kyllä ollut mukavaa. Välillä ollaan oltu sisällä ja välillä ulkona. Joinain päivinä on satanut niin, ettei meinannut loppua ollenkaan. Hurjat sadekuurot ovat piiskanneet syreenikaaren ja valkoisten kavereidensa kukat pitkin nurmia, mutta jäipähän taas kuvia muistoksi tästä suvesta ja sen kukista.

Kiitos ihanille juhannusvieraillemme suloisesta suvesta! Kylläpä meillä oli hauskaa ja kiitos isännän veljelle vierailusta! Hassu tyyppi kun ei lomalla malta olla reporankana, vaan päätti järjestää kahden ukon voimin verstaan ja varaston tyhjennys- ja siivoustalkoot!Hyvää kesää kaikille siellä, missä nyt olettekin! Meillä alkaa rempan seuraavat etapit, mutta sitä ennen hoitelen muutaman työkeikan pois ja jossain välissä lähdemme isännän kanssa pienelle saaristokeikalle kakkoset kyyydissä. Tällä viikolla juhlitaan myös isännän synttäreitä, omaani on pari viikkoa. Olemme siis molemmat rapuja, kuten muuten on tuo isännän velikin. Olemme itse asiassa syntyneet peräkkäisinä päivinä. Rapuja siis piisaa, lautasilla ja niiden käyttäjinä!

Noh, kesä nyt antaa odotuttaa edelleen itseään, mutta nautitaan siitä mitä on ja mitä ei ole, hyttysiä meinaan! Ingen ininä, kaine kutina! Sääkartalle on joku piirtänyt aurinkojakin ja lämpötiloihin on joillekin päiville piirretty ensimmäiseksi numeroksi 2. Jospa se sieltä sitten saapuisi, taimia hellivä lämpökin.

Jovelan Johanna

20 kommenttia:

 1. niin se täälläkin Jussi tuli ja meni :) meidän sakki ahtautuu viikonloppuna pikkubussiin ja nokka kohti pohojosen mökkiä..ihanaa ihanaa :)
  Toivotaan Lämpöä niin teille kuin meille!!

  VastaaPoista
 2. Taillä oli iloinen keskikesän juhla, sellainenhan sen pitää ollakkin. Iloa ja naurua , kivaa syömistä, sellaista ettei kenenkään tarvi keittiössä hikoilla ja toisia passata. Nuo kukkakranssit juhannussalkona mainiot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sellaista! Ja iloinen yllätys, kun ilma salli viihtymisen ulkosalla :)

   Poista
 3. Teillä oli kerrassaan ihana juhanus. Nuo kukkaseppeleet ovat kauniit ja ihana idea tehdä oma salko :)
  En ole aiemmin nähnyt tuollaisia ekolautasia. Laitankin korvan taakse merkin, niin niitä voi hankkia vaikka venereissuille mukaan.
  Juu, kummallinen on tämä kesä, mutta sillä mennään, mitä on. Toivottavasti aurinko hellii edes vähän, kun saaristoreissulle lähdette. Onko siellä ollut yhtään talonmaalauksen sopivia kelejä?
  Niin ja hyvää syntymäpäivää sinne Jovelaan molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin yhden yhtä riittävän pitkää tovia vielä ole ollut, jotta maalaamaan oltaisiin päästy. Melkein joka päivä sataa johonkin aikaan, enemmän tai vähemmän. Ensi viikko alkaa näyttämään hyvältä, joten sormet ristissä toivotaan maalaussäiden saapuvan ;)

   Poista
 4. Miten kauniit kukkaseppeleet naapurinkylän ystävä olikaan tehnyt ja mainio idea tehdä niistä juhannussalko! :) Jovelantalon ja ystävien juhannussalko!!! Hiphiphuraa.

  Jessss, hyvä mainio veli, niin sitä pitää!!! :) Jovelan isännälle terkut että täällä tanssitaan sitä hötskylitanssia ku näin kuinka siel on aherrettu. ;)

  VastaaPoista
 5. Terveisiä Oulusta, Villa Kardemummasta!
  Ihastelin noita sun kasvilavoja tai siis niiden paljoutta. Mulla on täällä tämän kesän iso projekti eli kasvihuoneen laitto, just meneillään. Kaksi kasvilavaa on jo paikoillaan. Tänään olisi tarkoitus hurauttaa Haaparannan Ikeaan airinkokennolamppujen ostoon. Nekin näyttäisi kivalta kasvarissa.
  Tervetuloa vastavierailulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhailoa sinne Villa Kardemummaan :) Meillä on noita kasvatuslaatikoita parikymmentä ja niihin meni 50 lavakaulusta, jotka tilattiin Vaasasta. Noita edullisia solarilamppuja saa Ikeaakin edullisemmin likimain kaikista Jyskeistä, Honkkareista ja muista halpakaupoista enkä ole kestävyyden suhteen huomannut mitään eroa :)

   Poista
 6. Vesi herahti kielelle...nammm mikä jussipöytä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kovin kala- ja äyriäispersoja täällä ;)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Oli se kylä aivan ihana! Nyt sateet ovat piiskanneet viimeisetkin kukat pois ja jäljellä on vihreä kaari, joka pitää trimmata. Ensi kesänä se sitten varmaan onkin jo likimain tasapaksu, tai ainakin tasapaksumpi ;)

   Poista
 8. Tulipa vesi kielelle, kun katseli teidän juhannustarjoiluja. Mainio tuo juhannussalko - kukkaseppeleiden tuplakäyttöidea. Tulisipa meillekin joku ahkera vieras navetan ja varaston siivouspuuhiin! :) Viettäkäähän hauskat vanhenemisjuhlat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siinä mielessä hassuja vieraita, että moni puuhailee täällä mielellään ja itse ehdottelee, että jotain voitaisiin tehdä. Me taas yritetään välttää sellaista työleirimeininkiä ja panostaa joutenoloon kun vieraita saadaan.

   Poista
 9. Herkulliset tarjoamiset ja kaunista kattausta!
  Terveiset täältä viileästä Pohjois-Suomesta, 8 astetta, plussaa sentään ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plussaa sentään ;D Me käytiin eilen keskiaikamarkkinoilla ja välillä ilma oli suorastaan kuuma. Sataa, paistaa, sataa, paistaa, harmaata, paahdetta, harmaata, paahdetta.. Sellaista sse on täällä ollut.

   Mukavaa viikonloppua sinne pohjoiseen! :)

   Poista
 10. Teillä on ollut mainiot juhlat, ja oi miten ihanaiset seppeleet :)

  Kiitos kovasti kertisvinkistä! Noita pitää ehdottomasti hankkia kun seuraavan kerran on tarvetta :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!