jovela

jovela

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Halpoja taljoja ja keskiajan huumaa

Eilisen työkeikan jälkeen käväisimme Turun keskiaikaisilla markkinoilla. Pidimme niistä, kuten varmaan moni muukin. Kojuja ja pajoja tutkaillessa tuli kuultua kyllä muitakin mielipiteitä, kuten eihän täällä ole mitään. Noh, jos lantustaa kädet taskussa pysytellen muutaman metrin etäisyydellä esittelypisteistä aurinkolasit tämän tästä kännykkään luotuna, niin ei taatusti ole. Omasta mielestäni tarjonta oli hyvä, ihmiset iloisia ja elämyksiäkin sai kokea jos malttoi katsoa, pysähtyä, maistaa, haistaa ja kuunnella. En ottanut montaakaan kuvaa, koska olin niin kaiken lumossa.

 Tässä ollaan pysähdytty karamelliomenakojulle. Oi, miten hyvää olikaan karamelliomena pitkästä aikaa. Olen tehnyt niitä itsekin, mutten pitkään aikaan.


Palaneet mantelit, eli paahdetut mantelit, joita tässä parhaillaan valmistetaan, maistuivat kanelisen makeille. Hyviä, kuten aina.


Ruokatarjonta oli keskiaikaisen rehtiä ja maukasta. Oli mm. muikkua ja muuta kalaa, lanttua, leipää, räiskäleitä, makkaroita, kaalia ja tietenkin pakollinen varraspossu.


Lakritsijuurta, joka ei kasvanut meillä. Siemenistä iti yksi!


Parkittua kalannahkaa, aivan uskomattoman hienoa materiaalia, joka kädessä tuntuu lähinnä hienolta, pehmeältä nahalta.


Tässä kuunneltiin keskiaikaisia soittajia. Keskiaika-alueella (jota ei tule sekoittaa niihin muihin markkinoihin Aurajoen rannalla) oli paljon erilaisia esityksiä. Lapsille oli omia juttuja ja kiljahduksista päätellen lapset nauttivat keskiaikaleikeistä kovasti. Siellä ja täällä oli erilaisia työnäytöksiä, joista osa oli spontaaneja. Paljon kostyymejä, iloisia näytteilleasettajia, mausteiden ja ruokien tuoksua, paljon hyötytavaraa, pellavavaatteita, kauniita koruja, käsitöitä jos mitä, kauniita esineitä, jopa tarot-korteista tulevaisuuteen katsoja ja kaiken kruunasi suloinen satakielen laulu joka nurkalla! Tämä taas johtui siitä, että useammalla myyjällä oli pieniä savesta tehtyjä lintupillejä, joiden sisälle kaadettiin vettä. Kun pilliin puhalsi, vesi muutti pillin äänen hurmaavaksi linnunlauluksi. Sellainen pilli lähti meidänkin matkaamme.


Lampaantaljaloverit, korvat hörölle!

Keskiaikamarkkinat ovat mitä parhain paikka ostaa erilaisia taljoja e d u l l i s e s t i.  Alue kannattaa kiertää ensin ajatuksen kanssa ja tehdä vasta sitten kauppoja. Samanlaisen taljan hinnat saattavat heitellä yllättävän paljon. Jättitaljat (n. 150 cm pitkät) vaihtelivat hinnaltaan 39 ja 65 euron välillä. 39 euron taljoissa ei ollut niin mitään eroa 65 euron taljoihin verrattuna ja aika pian myyjä korjasikin hintaa kyltissään 65 eurosta 55 euroon. Koska myyjiä tulee tapahtumaan ympäri maailmaa, maksupäätteitä ei ole. Kannattaa siis varata käteistä!

Tässä yksi  meille ostetuista XXL -lampaantaljoista. Se on aivan valtava! Meillähän on paljon taljoja täällä Jovelassa. Talo on vanha ja talvisin lattiat ovat kylmiä, joten taljat ovat meille tärkeitä käyttöesineitä. Lampaantaljat ovat kauniita, ihanan lämpimiä ja niitä voi pestäkin helposti.


Ostimme myös lisää pieniä taljoja (15,-) joita meillä käytetään ruokapöydän tuolien istuintyynyinä.


Hieman muitakin tuliaisia markkinoilta hankittiin. Mainitun savisen lintupillin lisäksi ostimme puisia voiveitsiä (1,- kpl) ja puisen lastan. Olen hiljalleen luopunut muovisista kokkausvälineistä. Suosin nykyään puuta ja metallia (< lähinnä kauhat).


Lopuksi laitan vielä talteen kuvan siitä senkistä, josta kerroin aiemmin. Senkki on tullut meille talokaupan myötä ja sen on nyt siirretty saliin. Isäntä sai vanhat (lukuisat) maalikerrokset hiottua pois ja senkki saa nyt vetäytyä rauhassa salissa ennen kun se maalataan. Puulla kestää tovi asetua oltuaan kauan ulkovarastossa, joten maali saa nyt odottaa. Senkki toimii tällä hetkellä TV-tasona ja vuodevaatesäilönä.


Nonnih, olipas siinä taas jorinaa. Nyt olisi syytä laittaa läppärin luukku kiinni ja tehdä pieni lauantaisiivous täällä väärän vänkyrän talossamme. Sekin on mukavaa. Ulkona (yllätys, yllätys) ripsottelee taas vettä. Sisäpuuhiin siis! En liene ainoa, jonka mielestä siivouspäiväkin voi olla kiva päivä?!

Mukavaa viikonloppua kaikille siellä!

Jovelan Johanna

30 kommenttia:

 1. Olipas mukava lukea tuosta tapahtumasta. Turussa on hyvät puitteet markkinoille. Itse en ole koskaan käynyt keskiaikaisilla markinoilla. Parkittu kalannahka on minusta todella hienoa. Jossain, en muista kyllä missä, oli myynnissä koruja ja puukkoja, joissa oli käytetty kalan nahkaa.
  Senkistä tulee hieno, kun se nyt jo näyttää hyvälle! Kova homma on varmaan putsaamisessa ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensikertalaisia mekin oltiin ja taatusti mennään ensi vuonnakin! Se kalannahkakoju oli mielenkiintoinen. Uskomattoman pehmeää ja hienoa materiaalia kalannahka on, tosin myös hintavaa. Ei varmaan työmäärään nähden, mutta ihan sohvaa en lähtisi sillä laittamaan ;)

   Poista
 2. Ensi vuonna taljaostoksille, varmasti!
  Pohjois-Suomessa aurinko paistaa ja lämpöä on vajaa 20, kyllä kelpaa lomailla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuussa olisi ainakin Hämeen suunnalla keskiaikatapahtuma, josta olen kuullut hyvää. http://www.keskiaikamarkkinat.fi/

   Täällä on ollut hellepäivä! Oho!

   Poista
 3. Olipas edullisia taljoja! Oliko siellä jotain markkinatarjouksia tms. niistä, kun yleensä vaikka käsityömarkkinoilla niistä on halvimmillaan pyydetty 80 euroa? Mä olen kanssa haaveillut kunnon taljoista, mutta en ole raaskinut. Harmi kun en kerkeä keskiaikamarkkinoille :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa oliko kyseessä markkinatarjous, kun ei olla ennen käyty, mutta tuohon hintaan en ole kyllä koskaan taljoja nähnyt. Hintaan vaikutti varmaan sekin, että taljamyyjiä oli paljon sekä Suomesta että ulkomailta ja se sitten pisti hintoja laskusuuntaan. Tosiaan Hämeessä on elokuussa keskiaikamarkkinat ja siellä luulisin olevan paljon samoja myyjiä kuin Turussa. http://www.keskiaikamarkkinat.fi/

   Poista
 4. Ikinä ennen en ole jonkun blogijutun perusteella ees harkinnut lähteväni toiselle paikkakunnalle ostamaan jotain blogissa nähtyä, mutta nyt menin! Ei tota matkaa ollut kuin 62 kilometriä, ettei silleen nyt iso juttu kuitenkaan ollut ja noin halpoja taljoja kannatti hakea. Kiva tapahtuma toi muutenkin oli. Ostin 2 isoa valkoista ja 2 isoa ruskeeta lampaan taljaa. Kiitos taas vinkistä Johanna. Sä oot niin paras!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sait taljoja! Hyvin olivat käyneet kaupaksi, sillä Turussa asuva ystävämme kävi hakemassa meille vielä 2 taljaa lisää tänään ja tältä 39,- myyjältä oli taljat melkein loppu. Valkoisia oli vain yksi jäljellä!

   Poista
 5. Onpa edullisia taljoja. Turussa en ole käynyt, mutta Hollolan keskiaikatapahtumassa olen käynyt. ja tykkäsin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua jäi oikeen harmittamaan kun ei tullut otettua vielä enemmän taljoja kun nyt halvalla sai. Onneksi kaveri sitten kävi hakemassa vielä pari lisää meille ;)

   Poista
 6. Ihana, ihana Jovela, lampaantaljoja ja tunnelmaa <3 <3 <3 Mullakin on synttärit pian eli ensi viikolla. Mies kysyi mitä tahtoisin lahjaksi ja sanoin, että yksi Jovela, kiitos :D Me etsitään omaa "Jovelaa" ja mieskin lukee tätä blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Terveisiä vaan miehellekin täältä :) Toivottavasti löydätte oman paikkanne. Tarjontaa ainakin on paljon. Täällä Lounais-Suomessa jopa runsaasti :)

   Poista
 7. Ihan pikkuisen kateellisena luin - taas - noista keskiaikamarkkinoista, joille olen ollut lähdössä viimeiset viisi vuotta. Enkä niin ikinä pääse! (murr) Aina joku syy estää; nyt on Misterillä kepit ja klenkaa vielä vähän aikaa operaation jälkitilassa. Minä olen henkilökohtainen avustaja ja omaishoitaja, autokuskikin, mutta matka täältä Turkuun on ehdottomasti toipilaalle vielä liikaa.

  Hengessä olin siellä kyllä useaan otteeseen, joten kiitos kovasti tuliaisista ;) possu ja mantelit maistuivat hyvälle ja loikoilen nyt tässä niitä sulattelemassa sen isoimman taljan päällä. Kakkoset yrittää tunkea mua sivummalle, mutta mä näin tän karvakasan ekana :D
  Nautiskellen Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan höh! Meillä harkinta-aika oli suunnilleen 10 vuotta :D Ainakin 10 vuotta ollaan joka vuosi kaverin kanssa puhuttu, että tänä vuonna sitten mennään yhdessä sinne markkinoille ja nyt vasta se sitten tapahtui. Toivottavasti Mr. kuntoutuu pian siellä!

   Voi että sun ihanille jutuille saa aina nauraa niin makeasti! Onneksi kaveri haki meille pari taljaa lisää, niin saatte kaikki kölliä omilla taljoilla. Nuo kakkoset on tosiaan ihan pöhköinä taljoihin. Jokainen uusi talja on kuonoimuroitu ja kylkihierottu tervetulleiksi taloon ;D

   Poista
 8. Monena vuonna ollu suunnitelmissa tuonne Turun Keskiaikamarkkinoille mennä, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi... Mulla on ihan samanlainen senkki (olisko sama valmistaja?) odottelemassa inspiraatiota, että jaksaisin siitä poistella loputkin maalit jo aloittamieni lisäksi... Jännä sitten katsoa, että minkälaiset meidän senkeistä tulee -luulempa, että mulla tulee olemaan paljon värikkäämpi versio, kuin mitä teillä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma! Joka vuosi on ollut puhetta ja aina on ollut jotain, ettei olla päästy. Nyt sattui duunikeikka siihen ihan nurkalle sopivasti, joten olihan se mentävä.

   Mulla on vähän sellainen kutina, ettei tällä meidän senkillä ole sen kummempaa valmistajaa kuin kylän puuseppä. Tuollaisia samanlaisia on täällä muillakin ja samanlaisia tai melkein samanlaisia monella muullakin ympäri Suomea. Tuo malli salmiakkikuvio-ovineen oli aikoinaan kovin suosittu :)

   Poista
 9. Kuulostaapa hauskalta! Itse olen ollut viimeksi keskiaikamarkkinoilla monta vuotta sitten ja silloinkin töissä. Huomenna olisi suunnitteilla siis markkinapäivä tällä kertaa ihan vierailijan roolissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli tuttu töissä markkinoilla. Ei törmätty kuitenkaan. Sama herra käy kaatamassa veljensä kanssa täällä kaikki ongelmapuut ja on ainakin jo toista vuotta ollut tapahtumassa hommissa. Viime vuonna taisi olla pyövelin oppipoikana!

   Poista
 10. Onpas ollut halpoja taloja. Harmi kun en päässyt tuolla käymään. Oliko nuo isot taljat kenen tilalta, miltä myyjältä...mietin vaan, että oliskohan heillä nettikauppaa ja millähän hinnalla siellä niitä myisivät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin katsella myyjälistaa, kun en muista yhtään sen myyjän firman nimeä. Myyjälistan suhteen voisin antaa tapahtumajärjestäjälle hieman hiljaista palautetta täällä omassa nurkassani, se lista on meinaan surkea. Listassa ei taida olla kaikkia myyjiä tai ei ainakaan kaikkia myyntiartikkeleita ole mainittuna. Listalla on meinaan vaan 2 lampaantaljoja myyvää firmaa, yksi virosta ja toinen suomalainen. Näitä taljoja ei myynyt kumpikaan noista. Taljamyyjiä oli todella monta, ei vain kaksi. Tämä, keneltä me ostimme taljat oli ehkä britti, ihan aksentin perusteella heittäisin. Valitettavasti en osaa yhtään auttaa tässä asiassa, koska tapahtumainfo on tosiaan niin huono. Jos olisi jokin myyjäpaikkakartta, olisin sen perusteella voinut yrittää etsiä sen myyjän, mutta eipä sellaistakaan (kelvollista) löytynyt.

   Poista
 11. Ai tämmöttii.. No kyl oli hyvät kaupat markkinoilt. :) Oli kyl ihan tein paikka, mut oisin mieki viihtyny. Ens vuonna sit!! :)

  VastaaPoista
 12. Olisit taatusti viihtynyt! Sua ei ehkä oltais saatu enää takaisin autoon :D

  VastaaPoista
 13. Voi, markkinat hurahtivat minulta tänä vuonna ihan huomaamatta ohi. Mukava siellä on aina kierrellä, ja noita taljoja olisin kyllä voinut ostaakin - sen verran edullisia olivat. Hunajapaahdetut mantelit ovat minun yksi must-juttu, kun markkinoille menee. Muutenkin se kaikkien herkkujen tuoksu on vastustamaton. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu ja äänet olivat todellakin kuin keskiaikamarkkinoilta - tai millaisiksi ne nyt tähän aikaan voisi kuvitella. Se kuja, jonka varrella oli ruokapisteitä, oli kyllä ihan mahdotonta ohittaa ilman, että maisteli oikealta ja vasemmalta ;)

   Poista
 14. No jestas, voiko niitä saada noin edullisesti?! Harmi kun emme pysty saamaan omien lampaiden nahkoja talteen. Niiden parkitsemiseen lähettäminen on ihan sikakallista ja jos tuohon hintaan saa ostettua, ei oo järkeä edes enää haikailla asian perään. Keskiaikamarkkinoille vaan mars minäkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kysymys oli ensin mielessä, että ei mitenkään voi olla noin halpoja jos ovat aitoja ja tekolätkiksikin olisivat olleet ok -hintaisia. Aitoja ovat ja todella hyviä. Täällä kakkoset ovat jo koekuorsanneet jokaisella ;)

   Poista
 15. Kuulostaa upeilta nuo markkinat! Markkinoilla on aina ihana tunnelma :) Mulla olisi tarkoitus tänä vuonna päästä käymään Juthbackan markkinoilla, yleensä ollaan aina siihen aikaan oltu Kreikassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut noista markkinoista ystävältä ja ne kuulostavat kertakaikkiaan mahtavilta! Jos vaan joskus itsekin sinne pääsisimme!

   Poista
 16. Taljoja myi edullisesti Puolalainen Cezar, jolla on tavallisesti ollut myös hyvä valkoima puisia tynnyreitä ja ämpäreitä sekä edullisia kankaita.
  Nyt valikoima harmittavasti oli suppeampi (eikä Cezarin kotisivujakaan just nyt googlesta löydy).

  Taljoissa kannattaa vielä tarkistaa kääntöpuolelta parkitsemisen laatu, osassa taljoista oli nimittäin vielä reilusti kromia pinnassa, vaikka näin ei pitäisi olla. Oli varmaan tullut nahkurille kiire.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattoi mennä ihan ohi, mutta en muista nähneeni tällä myyjällä tynnyreitä tai sitten tuijotin vaan taljoja niin hurmioituneena, etten niitä huomannut :D Hänellä oli iso teltta ja osa taljoista oli ulkonakin. Teltan sisällä oli muitakin taljoja (ainakin hirveä tai poroa, kania ja joitain muitakin). Oliko sama tyyppi?

   Kerrotko vielä tuosta kromista? Näissä taljoissa, jotka me ostimme ei mitään ainakaan silmällä näe, eikä niistä ole varissutkaan mitään. Tietysti hieman karvanukkaa irtoaa, kuten kai aina (ainakin aina kaikissa uusissa mitä ollaan ostettu), mutta en huomaa näissä mitään omituista. Taitaa kuitenkin olla syytä varuiksi imuroida nuo kunnolla.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!