jovela

jovela

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkä (sitruuna-) limonadi

Myöskin tämä on omia sovelluksiani klassisesta limonadista, jollaisia tehtiin aikana ennen hiilihapotusta. Juoma on samaan aikaan makea ja raikas, aivan loistava makulisä myös kesäisiin booleihin ja drinkkeihin makeista snapseista, eli naukuista puhumattakaan.

Kuusenkerkkä-sitruunalimonadi wanhaan tapaan


Jos sitä kerkkää ei ole saatavilla, sen voi jättää pois tai käyttää tilalla oman maun mukaan vaikkapa minttua.

1,2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuusenkerkkää hienoksi silputtuna
2,5 dl (3 isoa sitruunaa) sitruunamehua
5 dl vettä

Laita 2,5 dl vettä, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan. Anna sokerin sulaa veteen. Nosta liedeltä. Silppua kuusenkerkkä ja lisää ne lämpimään nesteeseen. Purista sillä aikaa sitruunoiden mehu. Kaada sitruunamehu lämpimään nesteeseen. Lisää lopuksi loput vedestä (2,5 dl). Pullota,

Anna juoman tekeytyä vuorokauden. Juoman voi siivilöidä, mutta omasta mielestäni maustuneet kerkkäsilppuset vaan lisäävät juoman viehättävyyttä. Maku on samaan aikaan makea ja kirpeä.


Koska juoma on makeaa, siihen voi lisätä esimerkiksi kivennäisvettä tai kuohuviiniä (taivaallista). Tämä toimii myös aperitiivina tai digestiivinä, snapsityyppisenä naukkuna. Itse käytän mittasuhdetta 1:1, eli puolet juomaa, puolet vodkaa. Limonadia voi (ja mielellään juokin) sellaisenaan, hyvin jäähdytettynä, mielellään jääpalojen kera, mutta koska se on makeaa, moni haluaa joko jatkaa juomaa jollain kuivemmalla juomalla tai vähentää sokerin määrää jo valmistusvaiheessa. Itse teen presiis tällä reseptilläni, sillä silloin juoma on monipuolisesti käytettävissä eri makumieltymyksiin soveltuen.

Tämän satsin tein viikonloppua varten, jolloin täällä pidetään pienet grillijuhlat. Ihanat ystävämme saapuvat rentoutumaan kanssamme viikonlopun ajaksi. Tiedossa on siis jälleen kerran saunomista, paljuilua ja ehkäpä sääherran suosiolla myös pihapelejä.


Koemaistajana toiminut (keski-ikää kohti vastahakoisesti etenevä, ei niin makeasta pitävä) miestyyppinen ystävämme totesi tänään, että juoma "on kyllä hyvää, raikasta ja makeaa, jälkimaussa mansikkaa ja mustikkaa."

Kuulostaa ihan suositukselta, sellaisena sen ainakin otin!

Pihan puolella

Käsi alkaa olla jo ihan hyvässä kunnossa, mutta malttia, malttia edelleen, ettei tule takapakkia. Nyt kättä voi jo käyttää (malttia, malttia), mutta edelleenkään en voi nukkua oikealla kyljellä. Täällä on tehty jälleen hieman pihahommia tällä viikolla - siis isäntä pääasiassa. Laitan muutaman kuvan taas talteen.

Keittiöpuutarhalla kesäkuun 9 pv. 2015

Tältä näytti tänään



Tyrnit istutettiin eilen, 2 tyttöä ja yksi pölyttäjäpoika.


Raparperit muuttivat aivan liian ahtaasta nurkasta avoimemmalle asuinmaalle kahteen eri paikkaan. Tässä on raparperila ykköstä.



Ei vaan ole mahdollista tehdä syreenin kukinta-aikaan postausta pihasta ilman syreenikaaren kuvaa. Tässä tänään, kaverina punaviinimarjapensasnuorukaiset, jotka saivat eilen kuorikatetta peitokseen ja uuden reunuksen rajaksi omalle tontilleen. Kuvaa napatessa kuoriketta ei vielä oltu levitetty (voi lakata ihmettelemästä missä ne kuorikkeet muka tuolla on!)


Ynnäilin aamusella marjapensastilannettamme, että onko kaikkea mitä mieli halajaa ja onko riittävästi jo. Taitaapi olla.

Jovelan kahden hengen talouden marjapensastilanne (suluissa istutusaika)

1 valtava punaviinimarjapensas (ikivanha, kokoluokkaa kuplavolkkari)
1 toinen vanha punaviinimarjapensas (kokoluokkaa iso, muttei valtava)
2 uutta punaviinimarjapensasta (kevät 2014)
3 uutta mustaviinimarjapensasta (kevät 2014)
3 tyrniä (2 tyttöä, 1 poika) (kesä 2015)
2 puutarhavadelmapensasta (kesä 2015)
2 boysenmarjapensasta (kesä 2015)
2 vihreää karviaista (kesä 2015)
3 vihreää karviaista (kevät 2014)
2 punaista karviaista (kesä 2015)

Biokompostorivinkki

Pieni vinkki vielä tähän loppuun. Meillä oli tarvetta uudelle biokompostorille. Joku passeli, asiallinen, ei mikään ihan hirmuinen rötelö ja rahassa mielellään alle niiden hui-hui -hintojen, joilla kaikki tuntuu olevan kaupan. Löysimme meille sopivan. Hinta melkein liian halpa (?) eli jos joku teistä siellä on vailla mokomaa, tällaisen tilasimme Tuontitukusta. Vetoisuus 380 litraa ja hinta 39,90.


Kokemusta tuosta ei ole, mutta eilen tilattiin ja tänään tuli ilmoitus, että matkalla on. Olemme tilanneet aiemmin tuolta Tuontitukusta myös sadevesisaavit ja niille saaviverkot - ei moitteita.

Sauna kutsuu kylpemään päivän liat pois nahasta, joten se on heips ja mukavaa iltaa kaikille!

Jälkimuokkaus (kotikanala-aiheeseen liittyen)

Moni muukin siellä haaveilee omasta pienestä kanalasta. Annakreeta Kopallinen inspiraatiota -blogista on tehnyt pari todella hyvää vinkkipostausta kotikanalan laittelusta sekä kanojen ulkotarhan rakentamisesta. Voidaan puhua suorastaan kuvitetuista ohjeista. Kannattaa lukaista!

Jovelan Johanna

22 kommenttia:

  1. Voi ihanuus tuota teidän puutarhaa, kovin on kaunista! Kiitos limpparivinkistä, täytyypä testata kera kesäisen kuohuviinin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä piha on kauneimmillaan, vaikka rehotteleekin edelleen joka suuntaan myös epätoivotulla tavalla. Hiljalleen, hiljalleen otetaan haltuun ;)

      Testaa ihmeessä. On namia :)

      Poista
  2. Heh,aamun lukija täällä naureskelee et on se kiva kun jotkut lisäilee marjapuskia yms ja mä yritän tappaa niitä tontilta vähemmäks :-) Alunalkaen mustaherukkaakin oli 27 puskaa!Nyt en oo laskenu mut aikas monta onneks hävis kun vesijohto kaivettiin paikalleen.Tänä keväänä yritän hävittää 3 lisää pois. . .ovat vaan niin sitkeitä otuksia,niinku juhannusruusukin(joka paikassa!) et luulenpa et joudun taas koko kesän round uppia suihkutteleen,ennenkö kuolevat.Ja sit niistä pirulaisista jää kauhee juurimöykky.Vanhalla kirveellä oon yrittäny hakata pois.Ja myös punaherukkaa löytyy liki 20 puskaa ja raparperia ehkä n.30 puskaa. . .ja raparperit on siis aivan mahottoman tuuheita ja korkeita.Niitä en hävitä,ne toimii ihan ku väliaita täs tontilla ja niihinhän ei rikkaruohot kerkiä.Annan niitten nyt jo kukkia,koska oon pakastanu mitä tarviin ja antanu kaikille halukkaille.Sillon kun olin kaupalla töissä,vein sinne laatikoittain raparperia ja lapun "saa ottaa" .Äkkiä lähtivät mummojen mukaan :-)
    Kattelin sun tyrnejä (niitäkin täällä) et mahdoitko laittaa ne liian lähekkäin?Jos ne kasvaa niinku mullakin,sellasiks valtaviks puskiks,sit ne on kiinni toisissaan ja joudut ompeleen jonku "suojahaalarin" et voit mennä sinne piikkien sekaan kerään marjat :-) Heh,mut ompeluhan tais olla sun lempi harrastus :-)
    Oon ihmetelly,et mihin entisaikoina ihmiset sai säilöttyä kaiken?Tällä tontilla ei oo ees kellaria. . .ja kuitenkin tajuton määrä puskia!Mitäs kaikkee sinä teet raparperista?Niksejä otetaan vastaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa teillä puskia! Täällä ei ollut jäljellä kuin megaiso ja normaali iso punaviinimarjapensas, joten lisää ollaan laitettu.

      Nuo tyrnit ei ole ihan niin tiiviisti istutettu, mitä kuva vääristelleen näyttää. Niissä on n. 70 cm väliä tarkoituksella. Haaveissa olisi, että tyrnit täyttävät sen tilan ja niitä trimmataan kuutioaitamuotoon sitten kun alkavat olla sopivassa leveydessä. Tyrniaita siis :) Nämä on sellaista vähempikiippistä lajiketta, saas nähdä miten käy. Pajahanskat kädessäkö poimitaan marjaa ;D

      Poista
    2. Hups! karkasi viesti ennen aikojaan! Raparperista teen hilloketta, piirakkaa ja likööriä :)

      Poista
  3. Kiitos jälleen reseptin jakamisesta. Tämäkin menee kokeiluun:)
    Hyvältä näyttää plantaasilla! Oletko kuullut, että raparperin pitäisi antaa juurtua 2-3 vuotta, ennen sadonkorjuuta. En tiedä paikkansapitävyyttä, mutta näin meidän vanhat mummot vielä elinaikanaan kertoivat. Tyrnit tosissaan kasvavat ihan valtavan isoiksi, jos niitä ei leikkaamalla pidä tarkoituksella pieninä. Maalla (kuva viimeisessä postauksessa kirsikkapuun vieressä) kasvaa ihan järjettömän isot pensaat. Tuottavat hyvin satoa, mutta tikkaita tarvitaan sadonkorjuuseen. Imuria meillä ei ole (vielä) ollut käytössä.
    Kun kaikki nuo aarteen tuolta maalta saat talteen, niin pitkäksi aikaa olette jälleen omavaraisia! Tein muuten karviaisista chutneytä toissa vuonna ja oli ihan älyttömän hyvää. Kannattaa kokeilla. Viime vuonna sato jäi todella vähäiseksi kaikkineen marjojen osalta.
    Tuo kompositori on lähes samanlainen, jonka ostin jälkikompostoriksi meille Prismasta (hinta muistaankseni viiskymppiä). Meillä ainakin ohjeissa luki, että toimii hyvin myös biokompostorina kotitalousbiojätteelle plusasteilla. Sinne olen nyt laittanut kylläkin vaan puutarhajätettä ja toiminut on. Kohta pitäisi tyhjentää ensimmäinen satsi lämpökompostorista sinne loppumuhintaan.
    Iloa viikkoon - onneksi olkapää toipuu pikavauhtia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla puutarhaoppaassani lukee, että 2-3 vuotta ennen kun satoa voi korjata kunnolla, siis että siirretyistä ei kerätä kaikkia varsia, mutta hyvän osan voi ottaa kun raparperi alkaa olla rehevänä.

      karviais-chutney on herkkua! Siksi meille ostettiin 2 punaista tainta. Teen myös pikkelssikarviaisia (balsamico-valkosupuli) ja se vasta hyvää onkin! :D (apua, mikä herkkusuu täällä nakuttaa).

      Kompostoriin liittyen pitää kertoa hassu juttu. Olin tossa keväällä puutarhatapahtumassa (oho), jossa oikeen vanha perinnepuutarhuri sanoi, että nuo "koko vuoden kompostorit" ovat ihan huuhaa -rahanhukkaa. Että kyllä se komposti sieltä käyntiin lähtee umpijäisenäkin kun lisää biojätettä vaan ja että millä te ihmiset luulitte meidän ja vanhempiemme ennen kompostia pitäneen, kun ei ollut niitä "viidensadan muovilaatikoita" Jos on niin jumalan kiire, että pitää heti valmista saada, ostakaa mullat pussissa. Tulee halvemmaksi ;D Nauratti ja uskoin. Yhtään en tiedä miten tuo tulee toimimaan, mutta sinne meinataan biojätteet kipata ja katsoa ;D

      Käsi on yllätykseksi parantunut mukavaa tahtia, vaikka kyllä tämä 3 viikkoakin on pitkältä tuntunut. Jos vertaa monen muun kuukausia kestäneeseen riesaan, pitää olla tyytyväinen ja malttaa (hittovie) nyt olla rasittamatta sitä toviin liikoja. MSM -inkiväärihoitovoide on ollut hyvä lisä. Sen eron on ihan tosissaan huomannut.

      Poista
    2. Ihan just niin ton kopostorin kanssa - hyvin sanottu. Aikusen oikeasti taitaa olla niin, että vieraannuttu on ja paljon ihan taviselämästä - minäkin, joka sorruin lämpömuovitömpsteriin - ja ihan synttärilahjaksi sellaisen toivoin ja sain - heh.
      Olikos sulla jossain täällä blogissa tuo pikkelsikarviaisohje? täällä suu napsaa :D

      Poista
    3. Mä kokkaan pääsääntöisesti niin suutuntumalla, että mitään kovin tarkkaa ohjetta ei ole.Usein kehittelen oman version jos maistan jotain hyvää, mutten saa reseptiä, eli testailen makumuistilla arvoimaani kombinaatiota kunnes natsaa tai on parempaa :D Laitan paremman reseptin blogiin sitten kun teen seuraavaksi tätä (ja mittaan aineet samalla)

      Liemen perussuhde on suunnilleen 2 dl balsamicoa, 1 dl vettä ja 2-3 rkl hunajaa
      muutama valkosipulin kynsi (4-5)
      suolaa

      Kuumennan balsamicon, johon lisään hunajan ja muut tarpeet. Keitän karviaisia ehkä 3-5 minuuttia hissukseen, sitten jäähdytys ja purkkiin.

      Poista
    4. Mulla on ollut vanha pakastin arkkumsllinen 15 vuotta ja multa tulee vuoteen eli ilmainen ja tosi hyvä ja parasta et sopii paljon

      Poista
    5. Arkkupakastin meilläkin on. Toimii kaappipakastimeen verrattuna paremmin, mahtuu enemmän tavaraa ;)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. On se, niin hetken aikaa kukassa, mutta sen aikaan oi niin ihana! :)

      Poista
  5. Testiin menee tämäkin, juhannusjuomaksi.
    Kiitos Johanna näistä vinkeistä, mä NIIN tykkään kun sinulta tulee aina näitä kivoja, käytännöllisiä ideoita asiaan, kun asiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :) Mukavaa, että joku toinenkin innostuu testaamaan :)

      Poista
  6. Voi nam, miten hyvän kuuloista ja näköistä! Kiitos tästä ja kerkkävoista myös. Laitan ehdottomasti ohjeet talteen siltä varalta, että joskus, tai siis jonain vuonna, kykenisin tekemään :)

    Ihana kuulla, että käsi on jo parempi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaisitte kyllä tykätä ja nuo molemmat on niin simmpeleitä, ettei tarvitse köökissä tunteja tusinan vadin kanssa häärätä ;)

      Käsi alkaa olla asiallinen, vaikkakin edelleen rajoitteinen. Helpotus! :)

      Poista
  7. Kuulostaa niin hyvältä! Kiits myös kompostivinkistä :0) Kesäterveisin Ulla

    VastaaPoista
  8. No nyt löytyivät uudet juhannusherkut kokeiltaviksi: kuusenkerkkävoi ja -limonadi. Kuulostavat tosi ihanilta molemmat! Raaka-ainettakin löytyy vierestä, joten paras lähteä heti keruureissulle. Monesti olen miettinyt, siis huom. miettinyt, että pitäisi kokeilla herukanlehtijuomaa tai raparperijuomaa, mutta mietteeksi on jäänyt. Ja miten kauniit tarjoilupikarit ja karahvi sinulla onkaan!<3

    Mekin hommasimme heti aluksi kaksi tyrnipensasta, mutta emme silloin tajunneet, että pölyttäjäpensaskin pitäisi olla. :) No, onneksi niistä on toinen jäljellä, joten postauksesi innoittaman laitankin tässä ostoslistalle kaverin hankkimisen tyrnille. :)

    Niin, ja sitten vielä tuo mainio kompostori. Juuri tuollainen edullinen sopii meikäläiselle, kun en tiedä, millainen kompostoija oikein olen. Heti ei viitsisi laittaa satasia turhaan. Kiitokset vinkistä! Ja olipa ihania kuvia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Louhisaaren juomaa olen itsekin tehnyt, mutten muutamaan vuoteen kun ei ollut mustaviinimarjapensaan lehtiä saatavilla,

      Poikapölyttäjä vaan sinne tyttöjen sekaan. Teillähän on siellä mainiot olosuhteet tyrnille jos nyt oikein olen tyrnien kasvupaikoista lukenut :)

      Poista
  9. Hei! Löysin blogiin sattumalta ja ihastuin ikihyviksi! :) Seuraan varmasti innolla myös jatkossa. Olemme remontoineet 1930-luvun hirsimökkiä vapaa-ajanpaikaksi ja sinne on tulossa tuo sama Separett wc kun teilläkin. Miten te olette ratkaiseet käymäläjätteen kompostoinnin? Soveltuuko tuo Tuontitukusta tilaamanne komposti myös siihen? Olen itse juuri tilaamassa meille kompostia, tarkoituksena juurikin tyhjentää sinne käymäläjäte ja mahdollisesti myös jotain ruoantähteitä tms.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!