jovela

jovela

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkävoi (kesävoi, kukkavoi)

Tänään vuoroin sataa ja paistaa. Oikein oiva päivä yksikätiselle kokille ryhtyä pieneen juhannuksen esivalmisteluun köökin puolella.

Nythän on kuusenkerkkien aika. Eteläisemmässäkin Suomessa voi edelleen kerätä kerkkää varjon puolelta, jossa kuusen kerkkätupsut ovat pieniä. Kerkkiä ei kannata kerätä kun tupsut ovat päässeet kunnolla kasvuun. Niiden maku on silloin kitkerähkö.

Moni siellä keittelee tälläkin hetkellä kerkistä siirappia, mutta meillä ei ole siirappia tehty. Jovelan köökissä kerkkiä käytetään kalan mausteena samaan tapaan kuin tilliä käytetään, usein kalan sisällä. Kerkät maustavat meillä myös juomia, kuten kesälimonadin. Eniten kerkkää kuitenkin käytetään (kalayrtin lisäksi) kotivoissa. Kuusenkerkkävoin pehmeän pirteään makuun ihastuimme äitini kanssa Savotta -ravintolassa, jonka leivät tarjoillaan aina kerkkävoin kera. Reseptiä ei sieltä saatu, mutta olen kehitellyt oman versiomme ja se on vähintäänkin yhtä hyvä. Myös voin teen itse.



Kesävoi, kotivoi, kuusenkerkkävoi

Netissä kotivoireseptejä on tietenkin yhtä monta kuin tekijöitäkin ja olen niistä varmaan suurinta osaa testannut. Olen hieman makuronkeli, joten olen tähänkin kehitellyt oman versioni lähinnä siksi, että itse tehty voi on mielestäni usein liian monimutkaisesti valmistettavaa ja sen maku on liian hapan omaan makuuni. Oma versioni on samalla yksinkertainen kenelle tahansa ja sen maku on happaman sijaan pehmeän miellyttävä.

Kotivoita varten tarvitaan 1 litra kuohukermaa (viimeisen päiväyksen kerma käy erinomaisesti) sekä 1 ruokalusikallinen kermaviiliä.


Kaada kermat kulhoon ja lisää kermaviili, sekoita. Jätä kulho kelmulla ja liinalla peitettynä yön yli huoneenlämpöön.

Mikäli haluat testata kuusenkerkkävoita, silppua kuusenkerkkätupsuja pienen pieneksi silpuksi. Tarvitset reilun puoli desiä silppua. Vatkaa kermaa kuten vatkaisit kermavaahtoa (kannattaa käyttää sähkövatkainta). Lisää suolaa varoen ja maistele välillä. Lisää myös hyppysellinen sokeria, joka haihduttaa piimämäisen happamuuden voista. Vatkaa kunnes kermavaahto on mennyt pilalle, eli hera on erottunut kermasta. Tunnistat tämän vaiheen siitä, kun kulho on täynnä harmahtavaa nestettä ja kellertäviä rasvapalloja. Kaada heraneste ja rasvapallot siivilään. Hera kannattaa ottaa talteen jos on leipomassa vaikkapa sämpylöitä, jonka nesteeksi se soveltuu erinomaisesti.

Laita kumikäsineet käteen (kädet eivät tule rasvaisiksi). Huuhtele rasvapaakkuja kunnes valuva vesi ei enää ole sameaa. Laita rasvapaakut uudelleen kulhoon, lisää kerkkäsilppu (tai muu mauste) ja tarkista suolaisuus. Mikäli haluat tehdä jotain muuta, vaikkapa valkosipuli-, yrtti- tai grillivoita, lisää mausteet tässä vaiheessa. Jos teet pelkkää kotivoita, tarkista ainoastaan voin suolaisuus. Vatkaa voita vielä hetki, jotta suola ja kerkkäsilppu ovat tasaisesti rasvassa. Tee rasvasta pallo ja tiristele samalla loputkin herat pois voista. Voi on nyt letkeää ja kellertävää. Kumihanskat jättävät voin pinnan röpelöiseksi, mutta sen voi tasoittaa myöhemmin.



Tämä voi sopii muuten todella hyvin leivontaankin. Itse lisään tällöin voihin kanelia ja mikäli teen vaikkapa omenapiirakkaa, lisään voihin fariinisokeriakin. Leivontavoista kannattaa jättää suola pois. Ihan pieni hyppysellinen suolaa kuitenkin parantaa myös leivontavoin makua.

Kotivoi säilyy jääkaapissa noin viikon ja se menettää lötköytensä muuttuen voimaisen kovaksi. Voi kannattaakin ottaa jääkaapista huoneenlämpöön ennen kun sitä on tarkoitus käyttää ja tehtyä määrää jakaa osiin, vaikkapa eri tavalla maustettuna. Tuosta litrasta kermaa tulee noin appelsiinin kokoinen pallo voita. Jaan sen usein kolmeen osaan, josta pakastan kaksi muovaamalla voista pötkön talouskelmuun. Kun voin ottaa sulamaan (jääkaappiin), siitä on helppo leikata vaikkapa kiekkoja sievään asetteluun laitaselle.



Kaikista maistamistani voista tämä on parasta, oli se maustettua tai ei. Kotivoi on todella hyvää ja vaivan väärtiä herkkua. Joskus teen voita kukilla, eli kukkavoita. Se on kovin kaunista kesäaikaan uusien perunoiden kanssa. Myös uunituore leipä saa aivan uuden ulottuvuuden kun sen kanssa on tarjolla syötävien kukkien terälehdillä koristeltua kotivoita. Tässä kuvan kukkavoissa, jota tein tänään, on kuusenkerkän lisäksi käytetty veriapilan terälehtiä. Sopivan somaa, eikös vaan?!


Onneksi ehdimme kerkkämetsälle ennen kun käsi oli pahimmillaan. Pakkasessa on nyt sekä kerkkiä että kerkkä- ja kesävoita eri mausteilla. Jos vaan huomenna ehtii vielä apajille, saatan kipaista isännän kanssa hakemaan vielä hieman lisää tätä terveellistä kuusen tarjoamaa herkkua, jotta sitä sitten piisaa kaikkeen tarpeeseen.

Testatkaa ihmeessä. Uskallan suositella, vaikka oma versioni onkin. Vaikeaa tai hankalaa kotivoin valmistus ei ole. Ensikertalainenkaan ei varttia pidempään tällaista voita tee, joten hyvin ehtii tehdä voin vaikka juhannusaattona - kunhan vaan muistaa laittaa sen kerman huoneenlämpöön edeltävänä iltana.

Ja ei kun syömään! Pihalta leijuu tupaan grillatun kanan tuoksu.  Kanan kanssa maistuu tänään salaatti, tuore patonki ja kukkavoi.



Ps. Kanoista tuli mieleen, että jos satut tietämään uutta omistajaa vailla olevan leikkimökin Vakka-Suomen suunnilla, laitathan meille postia jovelassa@gmail.com. Koska farkkuumme ei mahdu leikkimökkiä, etsisimme ensisijaisesti leikkimökkiä, jonka myyjä voi toimittaa meille asiallista korvausta vastaan. Jovelassa on kanakuume. Pitäisi saada kanasille pieni koti ja leikkimökistä sellaisen saisi tuunattua. JA jos satut olemaan mööpeleitä tai aarteita vailla, kurkkaathan tuonne meidän myynti -ilmoitukseen

Voikaa hyvin siellä ja syökää omin käsin valmistettua kotivoita jos tohditte testata!

Jovelan Johanna

42 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika kun näyttää hyvälle! Jos omistaisin sähkövatkaimen niin varmasti kokeilisin, käsivoimin en taida uskaltaa edes yrittää.

    VastaaPoista
  2. Onnistuu kyllä ihan samaan tapaan kuin kermavaahdonkin tekeminen. Hieman kauemmin ja tosiaan siis vain hieman kauemmin joutuu vatkaamaan :) Kokeile vaikkapa puolella litralla voita ensin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siis puolella litralla kermaa ;D

      Ja muuten, jos kaupan voin antaa pehmetä, siihenkin voi sekoittaa haluamansa mausteet tai koristeet. Pakko ei siis ole tuota voita itse tehdä. Kumihanskat vaan käteen ja voita muussaamaan ;)

      Poista
  3. Kuusenkerkkävoita täytyykin testata, metsään siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa :) Ja sitten vaan nauttimaan!

      Poista
    2. Siinä ei sitten kauaa nokka tuhissut, kun kaupan voihin tein. Kuuselle maistuu, hauskasti vähän sitruunaisellekin. En ollut ennen edes maistanut kuusen kerkkiä. Postauksesi innoittamana aionkin keitellä satsin myös kuusenkerkkäsiirappia :) Olin tyytynyt aiemmin vain katselemaan niitä, että nuista sitä jotain ihme siirappia voi tehä, mutta nyt sain aikaiseksi kuukletella ohjetta ja helpolta tuo vaikuttaa -joskin aikaavievältä.
      Kerkät on jo poimittu ja huuhdottu. Muiden kiireiden vuoksi menee kuitenkin siirapin keittely huomiselle.
      Kiitos Johanna innoituksesta :)

      Poista
    3. Itselläni ei tuo voi ole maistunut varsinaisesti kuuselle, kerään niin nuorta kerkkää, että ehkä siihen ei ole ehtinyt se kuusimainen maku vielä riittävästi syntyä. Sitruunainen maku siinä on vahvimmin, mutta toki myös sitä kuustakin. Yllättävän mukava maku itsessään kyllä!

      Siirappia pitää kokeilla joskus. Sitä kehutaan kovasti.

      Poista
  4. Minulla täällä vesi herahti heti kielelle, nam. Juuri eilen mietin, että alkaa olla viimeiset hetket kerkkien keruuseen. Täytynee hilppasta metsään - onneksi ei ole pitkä matka. Talon takana alkaa apajat :D
    Ikinä en ole voita itse tehnyt (paitsi vahingossa kermat vatkannut plörinäksi), mutta nyt kyllä kokeilen. Tuo kukkavoi tuntui jotenkin erityisen viehättävälle ajatukselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä sen munkin kotivoitestailu aikoinaan lähti, kun pyöräyttelin liian tehokkaan kermavaahdon ;D

      Oli muuten superhyvää voita tuo kerkkä-kukkavoi tänään. Mutustelimme kokonaiset patongit kumpikin (ahnehtijat) ;)

      Poista
  5. Ai kauhia - onneksi olen juuri syönyt, muuten iskisi nyt nälkäkiukku. Sen verran herkulliselle kuulosti, että herahti heti vesi kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nälkäkiukku se vasta kauhia vaiva onkin! Onneksi vältyit moiselta ;)

      Poista
  6. Voi hitsinpimpulat! Kaiken muun lisäksi olet myös gourmetkokki! Arvostan ja suuresti !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedä gourmetista, mutta melkoinen herkkusuu ja innokas kotikokki kylläkin. Pidän uusien kehittelystä ja muiden reseptien muuntelusta omaan makuun :)

      Poista
  7. Sinulta saa aina tällaisia täysin poikkeuksellisia ideoita, jotka ovat todellakin toteuttamiskelpoisia helppoudessaan ja houkuttelevuudessaan - kiitos! Kauniit kuvatkin vielä kaupanpäälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos! :) Mussa asuu vähän kaiken kokeilija, syteen ja saveen. Tämä voijuttu on niitä, joita kehtaa julkaistakin ;)

      Poista
  8. Namskis!! Tämä menee meillä tänä vuonna juhannuspöytään!! Todella helpolta kuulostava ja ihana ohje. Voisin tehdä vaikka tillivoita ja kukkavoita. Kiitos Johanna ja paranemisia käden kanssa ❀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten hauskaa! Anna mennä vaan! Tällä voilla saa ainakin keskustelua aikaan pöydässä heti kun vieraat siihen käyvät. Ainakin täällä käy niin usein ;)

      Poista
  9. Kiitos ohjeesta. Kerran otin talteen lehdestä omatekoisen voin ohjeen, mutta en ole vielä kokeillut. Nyt jos kokeilisi. Kukkavoi voisi olla aika kiva tarjolla kesän juhlissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kokeillut kaikkea mahdollista kerma-piimäseoksesta (liian hapanta) sellaisiin versioihin, joissa kermaa käännellään lasipurkissa puolen vuorokauden ajan säännöllisesti (liian vaivalloista muistaa). Tämä on hyvää ja helppoakin vielä. Silmänruokaa, josta suu tykkää :)

      Poista
  10. Me ollaan tehty voita ihan vaan vatkaamalla kermaa, kunnes muuttuu voiksi, ilman siis tuota piimää ja puolenvuorokauden odottamista :) Olen harkinnut tekeväni hieman pidemmänkin kaavan mukaan, eli keittäisin kerman ensin, jotta sais säilyvyyttä parannettua, voi pilaantuu nimittäin tosi tosi nopeasti, ku on oman lehmän maidon pinnalta kuoritusta kermasta tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on sitten pikavoita se :) Maku on hieman erilainen, kun se voi syntyy seisottamalla ensin, mutta teen itsekin molempia.

      Kotivoi ei tosiaan säily pitkään, mutta sen voi pakastaa. Olen todennut sen ihan käteväksi jutuksi. Omasta maidosta tehty voi unelma!

      Poista
  11. Laitoin kerkkiä pakkaseen - aikeena tehdä yskänlääkettä oman hunajan kanssa sekä keitellä siirappia. Täytyypä kerätä vielä vähän lisää, kun pakko testata tämäkin vinkki, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yskänlääke kuulostaa hyvältä! Onko sulla ohjetta blogissa?

      Poista
  12. Pitääkin kokeilla tuota kukkavoita. Vai on sielläkin päässyt kanakuume valloilleen. Se on hyvä kuume, kanat ovat kyllä symppiksiä otuksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanat <3 Me ollaan niin monta vuotta jo ehditty haaveilemaan niistä ja äiti ehti nimetäkin tulevat kanat: liinu, tiinu ja fiinu sekä kukko nimeltä alfons ;)

      Poista
  13. Kommentoin nyt täällä sinun kommenttiasi...Olenkin miettinyt, että asutaan varmaan samoilla kulmilla..:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirmuisen mukavaa! Sun pitää joskus tulla tänne kaffeelle. Ties vaikka järjestettäis täällä blogikesäkaffeet tänä vuonna ;)

      Poista
  14. Vai että kanakuume! :) Tiedän tunteen. Leikkimökkiä valitessa kannattaa pitää joitain kriteerejä: oven pitää olla riittävän iso, että sitä voi aikunenkin käyttää päivittäin monta kertaa menettämättä hermojaan kumarteluun ja pään/kyynärpäiden kopsahteluihin. Myös se, että sisällä mahtuu seisomaan suorassa, on ehdoton plussa, koska kyyristely on kertakaikkiaan rasittavaa. Siivoaminenkin pitää pystyä tekemään, joten edelleen: riittävästi tilaa!
    Kätevintä on, jos ruokasäkeille ym muille päivittäin tarvittaville jutuille on oma paikkansa joko kanalan sisällä tai kuistilla tai muuten välittömässä läheisyydessä.

    Oikeastaan minun teksis mieli kyseenalaistaa, että kannattaako teidän edes etsiä "leikkimökkiä" koska ne ovat yleisesti ottaen liian ahtaita (ihmiselle, ei välttämättä kanoille) vai olisiko joku "halkoliiteri" tai "pihavaja" parempi vaihtoehto. Mutta luotan siihen, että olette perehtyneet aiheeseen :)

    Mun kanala on leikkimökistä tehty, oletko vielä sattunut piipahtamaan blogissani? Se on 6 m2 kokoinen + kuisti ja minä mahdun siellä seisomaan suorana. Jotenkin se tuntuu mun mielestä minimi kokoiselta, vaikka viisi kanaa ja kukko eivät tarvisi niinkään paljon tilaa. Mutta siinä on nyt sitten varaa jos lauma joskus kasvaa ja mahtuu tarvittaessa eristämään verkolla oman osion, sillekin kun voi tulla joskus tilapäinen tarve. Käy ihmeessä tsekkaan mun blogi, siellä on kolme viimeisinta kirjoitusta kanalaan liittyen: http://kopallineninspiraatiota.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et usko, miten tätä asiaa on pyöritelty mielessä. Välillä on ajateltu, että jos tosta pikkuaitasta tekisi kanoille kodin, mutta sinne on vaikeaa saada sähköä. Riittävän korkea leikkimökki olisi ainakin aluksi meille sopivimmalta tuntuva ratkaisu (3 kanaa ja kukko), mutta saas nähdä löytyykö sitten sopivaa lainkaan ;)

      Poista
    2. Toivottavasti sopiva löytyy, niin pääsette tekin kanoja pitämään, ne on kyllä niin ihania ja hauskoja! Ja suomalaiset maatiaiset on uskomattoman kauniitakin!

      Poista
  15. Tuota voita olis kyllä hauska kokeilla, kiitos vinkistä! Meillä on tänään tarkoitus kerätä kuusenkerkkiä ja laittaa kuusenkerräsiirappia tulemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se siirappi on kuulema tosi hyvää. Mun pitää sitä joskus kokeilla, mutta tänä vuonna ei yksikätisenä ole pystynyt kerkkiä keräämään riittävästi. Muut herkut menivät edelle kerkkätarpeena ;)

      Poista
  16. Olen kuullut ettei kerkkäsiirappia tarvitse edes keitellä: laittaa kerkät sokerin kanssa purkkiin ja odottelee sokerin sulamista ja avot. Tiedä sitten pitääkö paikkansa. Pitänee googlata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://aijustiina.blogspot.fi/2010/06/kuusenkerkkasiirappi.html tuolta löytyi, onkin Virpi Raipala-Cormierin ohje alun perin. Helppoa kuitenkin :)

      Poista
    2. Ahaa! Tämäpä mielenkiintoinen versio! Täytyykin tutustua kunnolla. Meinaan tehdä kerkkälikööriä. Siinä kerkät laitetaan alkoholiin ja lopuksi keitellään perussiirapit makeuttajaksi.

      Poista
    3. Hahaa! Kerkkälikööri kuulostaa tosi hyvältä! :)

      Poista
  17. Juuri mietin, että mitä kerkistä voisi tehdä, joten tämä postaus tuli kuin tilauksesta, kiitos. Nyt tiedän, mitä meillä on juhannuspöydässä ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mukavaa! Kerropa sitten mitä tykkäsit :)

      Poista
  18. Minulle riittää ihan vaan valkosipuli voin sekaan, kun juhannuksena grillataan. =)

    Mie annan kuusten uusien alkujen kasvaa ihan rauhassa. =)))

    Paitsi ettei tänä vuonna grillata kun ei vietetä juhannustakaan kun pikkutalon viimeinen suuri alakerran remontti vie meidät vähän kuin taantumukselliseen kesämökkiaikaan.

    Teillä taitaa olla jo remontit tehty?


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Una, runosielu! Siellähän sitä ollaan! Mulla on näköjään sun linkki kadonnut listalta :( Täällä ei ole remppa tehty lähellekään. Niin monta rakennusta ja paljon pihamaata. Asua täällä jo voi, mutta remppa on valmis ehkä joskus 2020 jos sittenkään ;D

      Muuten toi kotivoi yhdistettynä savustettuun valkosipuliin on taivaallista grillilihan kanssa!

      Lämpimiä terveisiä sinne pikkutalolle :)

      Poista
  19. Ja tätä voitahan on ihan pakko kokeilla....kaikkea kivaa sinä sitten keksitkin...ja mie kun luulin,et voita voi tehdä vain juuri lypsetystä maidosta...tähän ikään päässy,eikä tuotakaan tietoa ollu...kiitti sulle vinkistä.☺.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatella! Ja minä en taas tiennyt, että voita voisi tehdä vain vastalypsetystä maidosta! Onneksi en ole sellaista kuullut (liian vähän voiaiheista keskustelua piireissä, luulen). Muutenhan olisi koko kotivoi jäänyt soveltamatta!

      Poista

Kiitos kun kommentoit!