jovela

jovela

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Nyt se alkaa, vihdoin!

No niin, vihdoinkin! Viime vuonna piti jo päästä maalaamaan talon julkisivua, mutta eipäs ehditty. Tänä vuonna säät ovat antaneet odotuttaa maalauskelejä, mutta huomenna se alkaa (vihdoin, vihdoin, vihdoin) - Jovelan päätalo saa julkisivupuolelleen maalia vuosikymmenten nakuilun jälkeen. Isäntä on noutanut maalit, seinää vielä putsaillaan jotta kaikki on huomista varten valmiina ja sitten väärän vänkyrän talomme saa maalia pintaansa.Päätalon julkisivu maalataan nyt ja myöhemmin tietenkin sitten koko talo kun korjaukset on tehty. Maaliksi valitsimme Virtasen 4 öljyn maalin, jonka sävy on nimeltään Italianpunainen. Koristelista, koteloinnin ja muut listat sekä ikkunoiden karmit maalataan saman valmistajan valkoisella versiolla. Pääoven väriksi valikoitui sävy nimeltä Kartanonkeltainen. Siskoni ehdotti tuota keltaista, joka hänen mukaansa tekee ovesta kodikkaan kutsuvan ja olen siinä ihan samaa mieltä! Talossa saa olla väriä ja kun isännän  verstaan ovi on jo keltainen ja koko Gerdasta tulee keltainen (tuo sävy), päätalon pääovi (se ainoa ovi) sitten sopii muiden pihapiirirakennusten kanssa yhteen kun päätalonkin ovi on keltainen.
Maalin valinta on ollut varmaan pitkällisin pohdinto koko Jovelassa. Täällä on tutkittu oppaita ja kirjaston kirjoja, on kuultu suosituksia ja mielipiteitä, luettu perinnenikkarien kokemuksia, pohdittu punamultamaalin keittelyä itse, päädytty kertaalleen Uulaan, mutta pyörretty mieli kun Uulan maalien kanssa oli niin isoja pettymyksiä sisälläkin kunnes eräänä päivänä yli vuosi sitten luin jotain aikakauslehteä ja siellä oli tämä.."Kaiken se kestää. On kestänyt jo 50 vuotta", lehdestä leikattu mainos on julistanut jääkaappimme ovessa jo reilun vuoden päivät ja taustalla näkyvä talokin on kovin jovelamainen. Tuo slogani kiinnitti huomioni - onhan tämä  talo kestänyt melkein 150 vuotta likimain kaiken mahdollisen ja tässä se edelleen tönöttelee. Lähdimme tutkailemaan tätä meille silloin tuntematonta maalia ja se kuulosti hyvältä. Maali lupailee esitteissään paljon, mutta sekä perinneihmiset että me tavalliset seiniämme nakuttelevat nikkarit ovat tykänneet maalista. Se on ominaisuuksiltaan tähän taloon sopiva, tukahdutusmaaleja meillä ei ole eikä tule, joten valinta tuntui oikealta.


Moni on kommentoinut tässä 2 vuoden aikana, että on mukavaa kun blogimme ei ole mainoskuorrutteinen. Olen vastannut näihin kommenteihin, että se on tietoinen valinta, mutta en ole blogimainosvastainenkaan jos mainokset ja yhteistyökuviot ovat muuten blogin henkeen ja aiheeseen sopivia. Olen kertonut, että meillä ei omasta valinnastamme ole ollut ainuttakaan blogiyhteistyökuviota. Kaikki suositukset (tai kritiikit) ovat vilpittömiin kokemuksiin perustuvia, mutta sellainen sponsoroitu tuote saattaa vielä tulla, mikäli joka tapauksessa kyseinen tuote valikoituisi meille. Julkisivun maalaus on nyt sellainen poikkeus. Me olimme jo valinneet tämän maalin. Lehtileikkeen mainosta on vaalittu jääkaapin ovessa ja päätös oli tehty. Olisimme ostaneet tätä maalia joka tapauksessa. Otin itse yhteyttä maaalitehtaalle, paljon oli kysyttävää. Lopputuloksena oli se, että Virtasen maalitehdas lahjoitti meille nuo julkisivumaalit. Päätalon muut seinät, Gerda ja muut röttelöiset maalataan ihan omalla rahalla, mutta nämä maalit me saimme lahjaksi tehtaalta ja olemme siitä tietenkin kiitollisia ja iloisia. Voitte kuitenkin olla varmoja, että mitään ansaitsemattomia ylisanoja emme aio vuodattaa vain koska maalit on saatu lahjaksi tai jätä mainitsematta jotain jos sille on aihetta. Reilu peli pitää olla, puolin ja toisin. Tähän mennessä olemme saaneet oikein hyvää palvelua valmistajan taholta, eikä siellä vastaajat ole tästä yhteistyöstä olleet tietoisiakaan. Kysymyksiin on vastattu ajan kanssa, ollaan saatu suosituksia ja ohjeita, vinkkejä ja tietoa. Menekinkin laskivat huomioiden asioita, jotka eivät tulleet meille mieleen.

Pidemmittä puheitta. Nyt, vihdoinkin on aika jättää hyvästit tälle näkymälle. Sanoin tämän jo viime vuonna kerran, mutta suunnitelmat sitten muuttuivat, joten sanon sen nyt entistä innokkaammalla äänenpainolla: tämä on viimeinen kerta, kun Jovelan päätalo näyttää tältä:
Uusi ja vanha pintalaudoitus saa vihdoin korean palttoon. Tulee punaista, keltaista ja valkoista. Harmaahiirulainen pukee paremmat päällensä. Koska en itse saa maalata tuon käsijutun vuoksi (aion maalata ovea vaikka käsi irtoaisi), aion pysytellä omien töiden parissa sisällä ja käydä vasta maalareiden (isäntä ja ystävämme) päästyä vauhtiin katsomassa miltä julkisivu näyttää. Haluan haljeta ilosta ja riemusta kun talo saa vihdoin maalia pintaansa.

Seuraavaksi täällä sitten näytetään maalattu julkisivu. On tämä jännää! Vihdoin!Ps. tuossa ensimmäisessä kuvassa yhdessä purkissa lukee "wanha punainen" pikku hupsis käynyt yhden purkin kanssa, joka menee vaihtoon. Sattuuhan sitä!

Jovelan Johanna


43 kommenttia:

 1. Oi kuinka jännittävää aikaa teillä on, muutos on varmasti hurja. Väri on hyvä :) puhuu punaisen puutalon omistaja. Pitäisi maalata talo kokonaan uudelleen ja se miltä on tehty on tikkurilan vinhan peruspunainen ja valkoinen ollut omaanmieleen :)
  Kuinkahan maltat olla seuraamatta työn edistystä. Mukavaa heinäkuun alkua sinulle Johanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaista sen olla pitää ;) Lumettomanakin talvena kaunis, kun muu maailma on niin harmaa ja jos on lunta, niin vielä kauniimpi!

   Tuo teidänkin maali on tosi kaunis. Se ei meille sopisi, koska puu ei enää hengittäisi. Siksi meillä tässä ikivanhassa torpassa käytetään vaan "muovittomia" maaleja ;)

   Poista
 2. Oi miten jännittävää!
  Tuossa mainoksessahan on jo teidän kuvannekin ;-)
  Suotuisia maalausilmoja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No melkein on! Pikkasen jos lisää mulle kuvaan tukkaa ja aavistuksen siloittaa ja ottaa kuvan mieheltä tukan kokonaan pois, niin samoilla virnenaamoilla mennään ;D

   Poista
 3. Jännittävää todella, kuinkahan komea siitä nyt tuleekaan kun on paljaanakin hyvän näköinen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on niin levottomat jalat, kun tekisi meili mennä kurkkaamaan jo, mutta ehkäpä maltan vielä hetken, että saavat jokusen sutaisun vedettyä ;D

   Poista
 4. Tuo vanha mainos on aivan ihana :) Jotenkin tuo punainen ja juuri tuo sävy tuntuu ihan oikealta väriltä teidän taloon. Mietin samaa kuin Marika, että miten ihmeessä maltat pysyä sisällä maalaushomman aikana. Vaikka kysessä ei ole meidän talon maalaus, niin olen täällä ihan intoa pinkeenä näkemään lopputuloksen, joten kuvia odotellessa...
  Mukavaa loppuviikkoa ja onnea maalauksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tuo mainos on ihan parhaita. Se herättää mukavia ja turvallisia mielikuvia ja noiden mainoshenkilöiden valinta ei olisi voinut osua enemmän nappiinsa. Kukapa ei haluaisi liittoa, jossa vielä kurttuisina virnistellään toisissa kiinni tai maalia, jota ei tarvitse uusia joka kolmantena suvena ;D Siihen luulen tuossa viitattavan. Hurmaava kerrassaan!

   Ja vastaus malttamiseen, tosi huonosti :D Onneksi on omia hommia ja täällä kommentoitavaa, niin saattavat saada pari lankkua maalattuakin ennen kun menen pönöttämään seinää kohti ;D

   Poista
 5. Onpa jännittävää! Meidän mökki (vanha ns. Mummonmökki) on punainen hirsimökki, jossa on keltainen tuplaovi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä vanhanajan sävyt yhdessä ja erikseen vaan pesee mennen ja tullen nykyajan pliisut talot ;) Vaikka itse elelen mukavimmin kun sisätiloissa on rauhalliset sävyt, niin ulkoa talo saa kyllä elvistellä kuin riikinkukko ;D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Tulee! Ihan varmasti tulee! Häpeilemättä olen sitä mieltä, että ihan paras ;)

   Poista
 7. Oi, odotan jo lopputulosta joka tule olemaan hieno! Maalaussäätkin taitaa olla edes muutaman päivän hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvät maalaussäät. Jos pitäisi takaseinää maalata, se olisi mahdotonta, koska on jo liian kuuma, mutta tuo julkisivu on varjon puolella, joten maalaussää on suorastaan täydellinen!

   Poista
 8. Onpa jännittävää nähdä lopputulos. Pääsettekin suoraan maalaamaan, eikä vanhan maalin rapsutusvaihetta ole ollenkaan. Kuvia odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan vuodet ja säät hoitaneet entisten maalien poiston. Pintaputsaus ja se on siinä!

   Poista
 9. Voi miten hienoa - ihan täällä lukijan puolellakin tuntuu jännitys ja innostus! Hyviä maalauskelejä ja koeta ottaa iisisti kuitenkin ovenkin maalauksen kanssa, ettei mene loppukesä taas potemiseen!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisisti on syytä ottaa, kyllä :) Kunhan sen verran sudin, että saan tuntumaa maalin maalausominaisuuksiin. Isäntä sitten vetelee loput ja enhän mä edes yltäisikään tällä sorjalla ja pitkällä 159 cm rungollani tuonne yläosaan :D

   Poista
 10. Päässäni soi Pokelan Marjatan ja Martin laulu: Samassa talossa Hermanni ja Miina yhtaikaa oli he palkollisina..... :)
  Minunkin mielestäni tuossa purkin kyljessä on teidän tulevaisuudenkuva, ihan vissisti. Aijai, elämme jännittäviä aikoja. Jos tuo Mr olis pikkuisenkaan paremmassa kondiksessa, istuttaisin sen etupenkille ja kurauttaisin sinne sutimaan. Jovelasta tulee selkeästi kuin pohjalaistalot, punaiset seinät, valkeat pielukset ja keltainen ovi,
  daa-a Keekis tykkää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Youtubetin laulun ja sain makoisat naurut, että justiinsa noin, vaikka ne lapset jäävätkin muiden tehtäviksi ;D

   Ole hengessä mukana vaan siellä, Keekis. Täällä on kaksi reipasta maalaajaa, joten eipä aikaakaan kun julkisivu on punainen (ja valkoinen ja keltainen). Oiii!

   Poista
 11. On teillä kyllä valtavan kovat työt ennen maalaamista, että saatte nuo harmaantuneet osat puhdistettua. Olisin itse varmaan valinnut juuri sen vuoksi keittomaalin. Hienoa, että saitte maalit maksutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puun pinta ei itseasiassa ole lainkaan (tai siis ollut) hankalasti puhdistettava. Ihan normiputsaus ja se oli siinä. Mitään rapsutteluja tai hiomisia ei tarvittu. :)

   Poista
 12. Me maalasimme keväällä pihasaunan juuri wanhalla punaisella. Tykkäsin kovasti Virtasen maalin rakenteesta, sitä oli helppo maalata. Timpurimme, joka oli käyttänyt paljon juuri Virtasen maaleja, oli sitä mieltä, että valkoinen ei ole yhtä hyvää kuin muut. Hänen kokemuksensa mukaan valkoiseen tulee homepilkkuja nopeasti. En tiedä onko näin, mutta me mietimme nyt valkoisten pielien maalaamista jollain muulla... Päätöstä ei ole tehty.

  Minua eivät blogien tekstimainokset häiritse, kunhan ne on hoidettu tyylillä ja taidolla. Minusta yhteistyöstä kannattaisi mainita aina ensimmäiseksi, eikä laittaa vain tekstin loppuun mainintaa. Tämä sinun tapasi avata asia suoraan ja monisanaisesti on minusta oikein hyvä :) Eipä tarvitse lukijan pohtia ja arvailla, mistä on kyse. Toivottavasti saat jatkossakin mielekkäitä yhteistyötarjouksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapi nähdä miten valkoisen kanssa käy täällä, kerron siitä kyllä sitten jos jotain ilmenee. Koristeosat maalataan sillä valkoisella, mutta se taisi olla sitä ikkuna- tms. maalia. Joku nimi sillä oli ihan virallisesti ;D

   Tässä Virtasen 4 öljyn maalissa on musta kiva juttu se, että se soveltuu myös talvella maalaamiseen. Se saattaa olla meille eduksi, jos talon päädyt maalataan vasta talvella.

   Ihanaa kesää sinne Omppulan suuntaan, Suvi :)

   Poista
 13. Upeeta!! Mahtavaa!! Malttamattomana odotetaan kuvia maalatusta Jovelasta!!

  Mikä teillä meni mönkään uulan maalin kanssa, saako udella? Meillä ois wanhan saunamökin maalaus edessä lomalla ja maalia kanssa ollaan mietitty..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me maalattiin sisällä Uulalla monta paikkaa. En itse oikeen tykännyt kaikista maaleista.Osa oli mielestäni oudon kiisselisiä koostumukseltaan. Se varsinainen syy Uulasta luopumiseen oli kuitenkin se, että ostimme samaan aikaan 2 purkkia presiis samaa maalia. Maalasimme ensin yhden purkin maalit loppuun ja annoimme sen kuivua. Seuraavana päivänä maalasimme sen toisen maalipurkin maalilla loput ja paikkailimme edellisen päivän maalauksia. Kun maali kuivui, 1. ja 2. maali olikin silmällä havaittavasti eri sävyä. Kun kysyin asiasta, Uulalla ei tuntunut asia kiinnostavan sen enempää kuin että me ollaan sekoitettu se maali huonosti (ei oltu). Meillä on nyt kylppäritilassa ja yksi keittiön seinä laikukkaana ja joudutaan maalaamaan uudelleen, joten äänestän kukkarollani, etten osta heidän maalejaan ;)

   Poista
 14. Sulla on taas kolme aaata tekstissä... Oon sun aaan-korjaaja!! ;D

  Odotan mielenkiinnolla miten Virtasen maalit toimivat, ehkä niinkö omat projektit mielessä!! :) Ens kerralla ku tuun niin teil on maallia seinässä, jipii!! Pääsempä sit tutkasemaan tarkemminkin maalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, vaikka kuin yritin kirjottaa että maaalia niin tuli maallia. Äh. :D

   Poista
  2. Lällällää, sulla on 2 ällää ;D Kun tuut seuraavan kerran, niin tuuppaan sulle sudin kouraan ja pääset itse kokeilemaan Gerdan kylkeen maaaaalia, niin opit tavoille ;D

   Tuolla ne sutii jo, en malttais..

   Poista
 15. Meillä on menossa samammoinen suunnitelma muuttaa taloon jossa ei vettä tule kun kantamalla, haluaisin lisä tietoa miten teillä toimitaan vedettömyyden kanssa, millainen wc, miten tiskit ja peseytyminen, paljon vettä tarvitsee esim päivässä? Luin jo kaikki mitä aiheeseen liittyn löysin mutta sellainen yhteenveto olisi kiva. Tämä teidän blogi on aivan ihanaa seurattavaa! Kiitos siitä ja antoisaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän tietenkin kannustan moiseen kaksi peukkua pystyssä ;) Olen nakutellut kaksi eri postausta juuri koostemielessä, joissa vastailen kaikkiin tämän aihealueen tiimoilta lähetettyihin kysymyksiin. Käyn niissä läpi juuri nuo asiat yksi kerrallaan. Jos et löytänyt niitä postauksia, niin laitan sulle tähän linkit :)

   http://jovelassa.blogspot.fi/2015/01/viemariton-elama-ja-muita-vastauksia.html
   http://jovelassa.blogspot.fi/2015/01/selviytyminen-poikkeusolosuhteissa-ja.html

   Jos jää vielä kysymyksiä vaille vastauksia, niin kysy pois :)

   Poista
 16. minä maalasin huhtikuussa meidän talon virtasella ja nyt maalaamassa sukulaisten taloa samaisella tuotteella. on todella miellyttävä maali maalata. voin suositella lämpimästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tuossa kysäisemässä maalaajilta, että miltä maali tuntuu ja molemmat ovat sitä mieltä, että hyvin peittää, hyvin levittyy ja maalaaminen tuolla maalilla on mukavaa, joten pisteet maalille maalattavuuden osalta on jo annettu!

   Poista
 17. Mahtavaa! Olen lukenut muualtakin hyvää Virtasesta, joten olen aika varma, että kallistuisimme itsekin tähän (kotimaiseen! :) valmistajaan tarpeen tullen. Ilolla odotan kuvia talostanne uudessa puvussaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmuisen monen mielestä tuo maali on ollut hyvää, joten ollaan tyytyväisiä, että tämä tuli valittua. Voi miten ihanalta tuolla jo näyttää. Kävin kurkkaamassa ;)

   Poista
 18. Heippa Johanna!

  Kysyisin noista valkoisista kukkatuista oven molemmin puolin. Ovatko itse tehty? Olen koittanut etsiä kaupoista edullisia, mutta ovat turkasen tyyriitä opiskelijan budjettiin. Voisiko itse tehdä tuommosia? Saisitko laitettua niistä lähemää kuvaa, jos voisi koittaa värkkäillä?

  Kiitos jo etukäteen!

  Aurinkoisia ja kuivia maalauskelejä sinne - toivottavasti ei pensseli kasva käteen kiinni ;)!

  Yt. Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ei ole itse tehtyjä, mutta tuollaiset voisi tehdä ihan helposti itsekin. Eihän siinä tarvitse kuin tehdä kanaverkosta kaartio sen mukaan, minkä päälle kaartio tulee. Laitan kuvan seuraavaan postaukseen sulle :)

   Poista
 19. Tuskin maltan odottaa lopputulosta tai edes väliaikapostausta, mikäli annat meidän kurkistella keskeneräistä työtä ;o) Loistavat värivalinnat... miltähän Jovela tuntuu maalattuna kun sitä on niin pitkään katsellut kauniin harmaantuneena :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että kestää tovi ennen kun edes tajuaa itsekään, että julkisivu on maalissa. On siitä niin kauan aikaa, kun tämä talo on ollut maalattuna. Kymmeniä vuosia! Enköhän tällä viikolla jo laita postausta tulemaan ;)

   Poista
 20. Mahtavaa, odotan innolla lopputulosta! Maaliksi olette valinneet saman kuin mekin ja viime kesänä maalattuihin valkoisiin räystäspohjiin olemme olleet todella tyytyväisiä. Tänä kesänä pitäisi jatkaa ja aloitella seinien maalausta, mutta katsotaan nyt miten aika antaa periksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalausiloa sinne :) On se uskomatonta, millaisia muutoksia maalilla saa aikaan!

   Poista
 21. Meidän talomme on myös maalattu Virtasen maalilla (juuri tuo wanha punainen) vuonna 2001 ja se on edelleen kuin juuri maalattu. Tämän kokemuksen jälkeen olemme maalanneet myös ulkovaraston ja rantasaunan samalla maalilla. Muuta maalia en enää harkitsekaan, jos jotain maalattavaa vielä tulee... Kokemusta on nimittäin edellisestä kodista, jonka vanhat maalit hilseilivät pois itsekseen ja niitä piti raaputtaa pois. Tämä maali EI hilseile!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sävynä Italianpunainen, eli wanha punainen purkki oli pikku vahinko ;)

   Kivaa kuulla, että täälläkin on monta, jolla on hyviä kokemuksia tuosta maalista. Me ollaan täällä siihen kyllä tyytyväisiä!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!