jovela

jovela

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Tauko sateessa, sudit maalissa

Täällä Lounais-Suomessa, ainakin meidän kohdalla plänttiä on ollut kahden päivän tauko sateessa. Se hyödynnettiin maalaamalla keittiöpuutarhan istutuslaatikot. Huomenna sataa taas, juhannuksena sataa lisää ja sääennuste on täynnä pisaroita. Julkisivun maalausta ei olla päästy aloittamaan vielä, mutta nuo istutuslaatikot on nyt maalattu. Saavutus sekin! Mennään siis taas sen mukaan, miten säät sallivat ja miten mihinkin puuhaan joudetaan.


Omalta osalta maalailu jäi yhteen laatikkoon. Käsi ei vaan kestä vielä tuollaista jatkuvaa toistoa ees ja taas. Isäntä sitten hoiti homman loppuun. Meillä oli ajatuksena maalata laatikot samalla maalilla, kuin julkisivukin, mutta mustaa maalia ei ollut saatavilla lähipaikoissa. Istutuslaatikoiden maaliksi (pintakäsittelyaineeksi) valittiin siis Osmo Colorin EcoGarden, joka osoittautui hyväksi valinnaksi. Maali oli ohutta, hyvin imeytyvää, riittoisaa ja erittäin hyvin levittyvää. 2,5 litran purkki riitti kaikkiin yhteensä 50 lavakauluksen muodostamaan keittiöpuutarhan istutuslaatikkoon (ulkopuolelta maalattuna). Tällaisen epävakaisen sään aikaan tuon EcoGardenin hyviä puolia on sekin, että se kuivuu kahdessa tunnissa. Tuote on myös turvallinen kasveja ajatellen. Se on kuivuttuaan myrkytön. Tälle siis Jovelalaisilta suositukset!


Sinälläänhän nuo lavakauluksista tehdyt istutuslaatikot olivat ihan kauniita sellaisinaankin sään kuluttamine pintoineen, mutta maali toisaalta sitten tekee istutuslaatikoista pitkäikäisempiä suojaten puuta. Samalla runsauden sarven keskellä sijaitseva keittiöpuutarha ryhdistyy. Keittiöpuutarha-alueesta on muutenkin suunniteltu kovin erilaista aluetta, mitä se nyt tällä hetkellä on. Sinne on suunniteltu sorapolkua ja maapinnan helppohoitoisuutta, joihin tämä hiilen värinen sävy sopii hyvin - kun pääsemme sinne saakka.Molemmissa kuvissa näkee hyvin, miten tuo "villi alue" on taas ottanut vallan laatikoiden takana. Taustalla on reippaan korkea risuaita, joka on täysin koiranputken ja muun peittämänä. Pisimmät koiranputket täällä ovat parimetrisiä ja ne ovat ihan tavallista koiranputkea. Täällä tuntuu kaikki (rikkruohot ja horsmakkeet) kasvavan aivan hullun nopeasti ja sakeana. Ihan kun kaikki korret olisivat villiintyneet sen jälkeen, kun raivasimme pusikot pois.

Vaan onneksi kukkii sielläkin, missä pitääkin. Syreenikaari on entistä muhkeampana, vaikka kukinta-aika alkaakin olla loppusuoralla. Tämä keväällä hiellä taivuteltu syreenikaari on ehdoton ykkönen itselleni, mitä tulee tänä vuonna tehtyihin muutoksiin pihalla. Se on vaan kerrassaan hieno juttu ja aina vaan hienommaksi muuttuu. Tuolla seassa on myös pesä. Melkoinen säpätys on aina ilmassa kun kakkoskasvihuoneelle menen. Olen yrittänyt sanoa linnuille, etten meinaa pistää poikasianne suihini, kun ne kuoriutuvat, mutta edelleen saan äkäiset äänet perääni. Hassut otukset.


Hurmaavaa tuoksua levittää myös pitkin aitoja ja reunapöheikköjä kiertävä kuusama. Sitä pitäisi saada siirrettyä huvimajaakin pitkin kiertelemään. Liekö mahdollistakaan? Pitäisi kai löytää sen alku jostain ja kaivaa ylös. Aivan villinä ja runsaana tuota kasvaa tontin reunalla pitkin kaikkea, mihin takertua. Korkeimmillaan lienee hyvinkin kolmen metrin korkuudella tuota kuusamaa.


Lumipalloheisi ei ollut moksiskaan keväisestä leikkelystä. Tässä näkyy vain yksi osa kiesitallin seinään tuetusta valtavasta pensaasta. Pensas on arviolta yli 70 vuotias, alaosan paksuimmat rungot muistuttavat puuta enemmän kuin pensasta.


Ja sitten vielä vilkaisu sammakkokuninkaan valtakuntaan, jossa hillityn villisti leviävä vuorikaunokki aloittelee kukintaa. Näitä taimia siirtelimme äitini kanssa hallitumpaan muodostelmaan keväällä 2014 ja nyt kukkia on monen monta kymmentä luuranko-omenapuun ympärillä.


Uutisten jälkeen sää

Mitenkään lämmintä täällä ei ole ollut tässä alkuviikolla, vaikka aurinko onkin paistanut. Keittiöpuutarhassa ollaan selkeästi jäljessä kasvun suhteen viime vuoteen verrattuna. Juhannuksen aikaan perunat olivat jo selkeästi istutuslaatikoiden reunojen yli. Nyt eivät yllä reunallekaan. Salaatit ovat kynnen kokoisia, porkkanat, lantut ja muut vasta hädin tuskin maasta taimina nousseita. Kasvihuoneissa toki voidaan rehevämmin. Mansikan olen saanut omasta maasta (yhden) ja ruohosipulia olisi vaikka lyhteen tekisi.

Sadetta siis lupailee niin pitkälle kuin ennusteita piisaa. Ehkäpä se ilma viime vuoden tapaan sitten sieltä vaihtuu helteeseen ja aurinkoisempiin päiviin juhannuksen jälkeen ja läkähdyttää viikkoja kerrallaan. Juhannusta täällä vietetään varmaan suunnilleen samoissa merkeissä kuin viime vuonnakin, jolloin tosin ei satanut. Nyt on luvattu ukkostakin. Monia nämä säät harmittavat, enkä itsekään niistä mitenkään ilahtunut ole, mutta mitäpä tällaiselle voi. Parhaillaankin taivas menee synkkään pilveen ja sade ropsuttelee jo kattoa. Pitää sitten ottaa tästä irti se mitä on tarjolla. Sadevesisäiliöt ovat täynnä ja se tarkoittaa meillä hyviä saunakylpyjä. Kasvatettavia ei tarvitse kastella porakaivovedellä. Sadepäivinä voi ottaa lungnisti ja lukea kirjoja tai uppoutua lempisarjojen pariin ajan kanssa. Leipoa. Kokkailla. Tutkia oppaita. Poltella kynttilöitä. Kuunnella sateen ropinaa ja kellon tikutusta tuvan seinällä varpaita vaakatasossa heilutellen. Rapsutella koiria ja kuunnella niiden unista tuhinaa. Lukea blogeja. Tehdä töitä ihan rauhassa. Suunnitella asioita, jotka toteutuvat jos ovat toteutuakseen. Torkkua.

Eikä se juhannuskaan niin kurjalta tunnu, vaikka taivaalta tuleekin vettä. Pöytä katetaan silti. Herkkuja syödään kuitenkin. Potut, kotivoi ja kalat maistuvat yhtälailla. Sauna lämmitetään tietysti ja paljukin on siitä ihana, että se tarjoaa sateellakin miellyttävän elämyksen, kun istuu hartioita myöten lämpimässä vedessä viileämmän veden rummutellessa olkia. Eikä tule kylmä, ylös nouseva lämpimän veden höyry pitää huolen siitä, ettei sade pääse vilvoittamaan nahkaa liikaa. Jos tämä kipparanokkainen emäntä meinaa hukkua kaatosateeseen, laitetaan katos paljun ylle. Pönttikseen voi tuupata sylillisen klapeja, kynttilät sytyttää luomaan tunnelmaa ja nuuhkia sitten vaikka Gerdan kuistin ikkunoiden takaa sateen raikastamaa ilmaa jos tuvassa alkaa tulla tukala.

Kyllä ne helteiset päivät sieltä vielä tulevat.

Viime vuonna juhannusaattona totesimme äidin kanssa afrikkalaisen sananlaskun mukaan, että teillä on kellot, meillä on aikaa. Juhannus jäi viimeiseksi äidilleni (kuvassa alla juhannuksena 2014) ja viimeiseksi minulle äitini kanssa. Pistää miettimään, ettei sillä niin väliä, mitä tuolta taivaalta juhannuksena tai kesällä tulee, kun saa viettää aikaansa niiden ihmisten kanssa, jotka ovat tärkeitä. Meille tulee juhannusvieraita. Pidetään sadetta ystävien kesken. Mitä siis jos sataa!Hymyhuulin juhannusta kohti

Jovelan Johanna

34 kommenttia:

 1. Meillä ollaan 2-3 viikkoa jäljessä viime vuoden kasvussa, kylmä ja kuiva hidastaa. Siis luit oikein, kuiva. Meillä on satanut kuukaudessa alle 20ml vettä. Pikkasen alkaa kaivata puutarha vettä. sadevesitynnyrit huutaa tyhjyttään. Joten meille juhannussateet on tervetulleita, tulee se juhannus silti! Mukavia juhannusaikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Teille pitää sitten toivoa sadetta! ;)

   Hyvää juhannusta, Katja :)

   Poista
 2. Kylläpä tuli siistin näköisiä laatikoita. Tuo Osmo colorin maali onkin minulle ihan uutta. Meidän laatikot on tervattu, mutta senkin homman saisi tehdä uudestaan. Täällä on myös satanut tosi paljon, mutta laatikoita saa kyllä kastella siitä huolimatta. Olin lukevinani,että juhannuksen jälkeen lämpenisi hieman, toivotaan niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on kasteltu laatikoita välillä. Kun ei sada, on tosi kuivaa ja kun sataa, melkein lainehtii. Täällä ei sääkartta mitään suuria muutoksia ole ennustellut juhannuksen jälkeenkään, mutta onpahan lämpimämpää kuin talevlla ;D

   Hyvää juhannusta, Leena :)

   Poista
 3. Niinpä, kaikki on kovin suhteellista. Itselle ei ole enää aikoihin ollut mitään väliä sataako vai paistaako, tai edes mikä vuodenaika on. Melko merkityksettömiä asioita.

  Kauniita juhannushetkiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Taru, tunne on tuttu. Meillä on talo ollut muutaman kuukauden pidempään myynnissä kuin teillä. Elämä on pysähtynyt, kaikki tuntuu jumittavan siihen, että ennen niin rakkaasta paikasta on tullut taakka, josta pitäisi päästä eroon :(
   t:Tiitiäinen

   Poista
  2. Ymmärrettävää tuo on. Toivon silti, että tuollekin ajalle löytyisi jokin merkitys ja sisältö. Että elämä kuitenkin tarjoaisi jotain. <3

   Hyvää juhannusta teille molemmille, Taru ja Tiitiäinen :)

   Poista
  3. Voi, eihän se ihan tuosta ole kiinni <3 Joku kävi tässä välissä laittamassa sanoja suuhuni ;D Nomutta. Voimia kaikin puolin myös Tiitiäiselle, tiedän tunteen.

   Kiitos ja lämpimät terkut <3

   Poista
 4. Aika rientää nopeasti! Äidit ♡♡
  Tuo vuorikaunokki on hurja leviämään, mutta vaatimattomuudessaan niin kaunis. Mun pitäisi sitä myös hieman siirrellä pienempien kasvien vierestä. No ni, Fresitaa se on mitä haluan juhannukseksi...satoi tai paistoi! Voi hyvin ♡

  VastaaPoista
 5. Lumipalloheisi <3 odottelen vaan, että Pömpelin piha alkaisi joskus näyttää samalta kuin teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pömpelin pihasta tulee upea! Mitään muuta ei voi odottaa, kun talo sen sydämessä on niin henkeäsalpaavan kaunis!

   Hyvää juhannusta Pömpeliin :)

   Poista
 6. Viileää ja sadetta ennusteltu Hämeeseen. Mieluisia vieraita kuitenkin tulossa, palju meillekin vuokrattuna, paljon lautapelejä ja yhdessäoloa luvassa. Hengähdyshetki kehää kiertäville ajatuksille.
  Rentouttavaa keskikesän juhlaa Jovelaan!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä, Tiitiäinen! On kyllä kätevää, kun paljuja voi vuokratakin, eikä ihme, on ne niin suosittuja. Meilläkin vieraat lilimain aina toivoo, että tuo palju lämmitettäisiin kun ovat kylässä ja mikäs siinä, me tykätään paljuilla.

   Hyvää juhannusta sinne Hämeen suuntaan :)

   Poista
 7. Kiitos muistutuksesta, että ei se sää vaan seura.... Pakataan siis mukaan sadetakki ja kiitollinen mieli :) Hyvää Juhannusta Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne, Eija :) Juhla kuin juhla syntyy ihmisistä, kulissit (kuten sää) on merkityksellistä vasta sen jälkeen ;)

   Kuulin eilen kyläkauppiaasta, joka oli pistänyt huumorimielellä kauppansa sisääntuloon ensimmäiseksi kaksi laaria. Toisessa oli kertisgrillejä, hiiliä, sytytysnesteitä ja kertakäyttöisiä sadeviittoja. Toisessa oli muutama kaira ja pilkkiylijäämätavaraa -50% alennuksella. Kyltti kehoitti nauttimaan suomalaisesta suvesta ;D

   Poista
 8. KIITOS maalivinkistä! Juuri viikonloppuna googleteltiin siskon kanssa että mikä maali kävisi istutuslaatikoille. Iloista Juhannusta Jovelaan <3 T. Minna.

  VastaaPoista
 9. Ei yhtään väliä...antaa sataa vaan..:) Hyvää juhannusta sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne myös, Irmastiina! Oikein hyvää juhannusta kökö köörillenne, karvainen mukaan laskettuna :)

   Poista
 10. Katselin pari päivää sitten taas viimekesäisiä kuvia, ei olla samoissa ollenkaan.
  Juhannusruusu oli jo kukkinut, nyt ri kuki edes juhannukseksi. Mutta maa on tulppaaneja tulvillaan!! Edelleenkin. Ja vuosi sitten oli just PellePelottoman kansaa saatu lippakioskin paneelikatto tehtyä - sateita oli silloinkin, siinä sateitten välissä paukutettiin menemäön. Meilläkin se jäi viimeiseksi askareeksi.

  No, pidellään sadetta, täällä se alkoi ihan just nyt. Ja sitä sitten näyttää riittävänkin.
  Onneksi on läjäpäin kirjoja odottelemassa...
  Oikein mukavaa jussia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä viimeisiä puuhia oli kaikenlaiset pikkelssit ja muut herkut, joita täällä tehtiin. Nykyään tulee niin paljon mieleen juuri kaikkea mitä tehtiin, mitä toinen sanoi ja mitä toinen siihen vastasi. Sellainen äänellä varustettu elokuvanauha, jota välillä esitetään korvien välissä elävästi.

   Täälläkin juhannusruusut ovat vasta nupuillaan, lumipalloheisin kukat ovat viime vuoteen verrattuna pieniä, kaikki on kovin pientä. Ja sitten.. Gerdan kukkaniitty.. YHTÄÄN unikkoa ei ole noussut! Ei ainuttakaan! En ymmärrä miksi? Viime vuonna niitty oli täynnä unikkoa ja ne tekivät poksuvia siemenkotiaan runsaasti. Kylvin keväällä vielä lisää unikkoa tuonne, mutta yhtään unikkoa siellä ei ole.

   Täällä pilkahti just aurinko, oho! Hyvää juhannusta Lillaan <3

   Poista
  2. Meilläkään ei ole yhtään keväällä kylvettyä unikon siementä itänyt ! Onneksi edellisvuotisten kukkineiden siemenet ovat ja siirtelen niitä piilopaikoista näkyvämpiin kohtiin. Musta pioniunikko on lempparini ♡
   Äänellä varustettu elokuva on minunkin mielessäni usein. Meidän viimeinen yhteinen puuha oli seinävaatteen ompelu...ja ompelupuuhiin liittyy paljon muistoja. Alle kouluikäisenä ompelin nukelke vaatteita ja välillä langat oli niin jumissa, että konetta piti korjata. Teininä farkut piti kaventaa "soiviksi" ja lahkeet meni ihan kieroon. Näitä aina naureskeltiin äidin kanssa yhdessä. Nyt muistot eivät enää itketä vaan hellivät. No...joskus tietty itkettääkin.

   Poista
  3. Tiedä sitten mikä meidän unikot vei. Periksi en anna! Lisää kylvetään, vaikka tänä vuonna Gerdan kukkaniitty on yksi suuri mysteeri ja yllätyskukkia täynnä ;)

   Poista
 11. Kylläpä laatikot saivat ryhtiä mustasta väristä! Ja taas sanon, että onpa sinulla ehtivä, etevä jaa aikaansaapa mies!
  Kauniita muistoja, kuvien muodossakin, onneksi ne säilyy ♡

  Rentoa Jussia, säässä kuin säässä, meidän mökillä paistaa aurinko, joskaan vähän pilven takaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, pienellä tuuppauksella toimiva Jovelan loistoisäntä ;D

   Ihanaa juhannusta sinne mökille :)

   Poista
 12. Minulla on ollut aikkomus sutia tuolla samalla värillä pihalla olevat laatikot ja kaapelikela kunhan loma alkaa ja toivottavasti on muutama poutainen päivä.
  Ajattelen samoin tuosta jussista, eli koska säähän eivoi vaikuttaa, niin pitää tehdä niitä juttuja joihin voi. Ulkona olokin on lähinnä pukeutumiskysymys. Mukavaa keskikesän juhlaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonnih! Toivottavasti valinta vahvistui meidän kokemuksen kautta. Oikeen hyvä tökötti, kerrassaan toimiva ja tuo nopea kuivumisaika näinä päivinä on silkkaa plussaa. Hyvin on maalit pysyneet, vaikka taivas on roiskinut vettä kivvaasti.

   Hyvää juhannusta sinne, Anu :)

   Poista
 13. Näin on, nautitaan elämästä, ei säästä! Vehmasta ja kukkivaa teillä on Jovelassa, ja kasvithan ne sateesta vasta tykkääkin. Syreenikaaresta on tullut kyllä kertakaikkisen upea! Aika tyhjentävä tuo luettelosi, mitä sadepäivänä voi tehdä. Eiköhän siitä meille jokaiselle löydy joku puuha sateen varalle. :) Mukavaa juhannusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vehmasta Vehmaalla, on kyllä! Soisi olevan myös noiden kasvatettavien osalta, mutta kyllä ne sieltä vielä nousevat.

   Hyvää juhannusta ihanaan Airisrantaan :)

   Poista
 14. Tiedätkö, mä muistelin just eilen teitä, sinua ja äitiäsi viime juhannuksena ja muistin tuon paljukuvan...Pilkkikaveri päivystää koko juhannuksen eli kotosalla ollaan ja puutarhahommia tulee varmasti tehtyä ja sateen sattuessa voi ropinaa kuunnella kirja kädessä. On ollut vapauttavaa luopua ikuisesta juhannussähläyksestä ja jonkun mökille suurella porukalla tunkeutumisesta jokunen vuosi sitten! Nyt meen varhais-aamu-aterialle mouruamaan eilisiä kalajämöjä ja saaristolaislimppua kaffen
  seuraksi :) Syöminen maistuu sateellakin! Hyvää Juhannusta Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Ihanaa kun muistit meitä, äitiä :) Meillä oli ihana juhannus. Meillä oli niin paljon ihania juttuja. Menetys riipii välillä niin, ettei happea meinaa saada, mutta se kertoo toisaalta siitä, että meillä on ollut ihania hetkiä yhdessä.

   Meistä on kai Jovelan myötä tullut se paikka, jonne porukkaa tapaa saapua juhlistamaan kalenteriin merkittyjä tai itse keksittyjä, mutta meistä se on hauskaa. Ollaan lugnisti, on sen sorttista porukkaa. Pöytä katetaan kuten tapana on ollut ja herkutellaan, sitten ollaan vaan. Tehdään mitä lystää ja kun mahat kurnii, syödään taas. Saunassa saa olla vaikka yöllä jos siltä tuntuu, eikä kukaan paljuun huku ;D

   Vieläkin naurattaa, kun muistelen viime juhannuksen iltaa. Yötön yö meni kaikilta hieman ohi, kun käperryttiin saunan ja paljun jälkeen tuonne saliin muka katsomaan Suomi-elokuvia ja -sarjoja. Nostalgiaa piti olla, mutta ei mennyt kauaa, kun salissa vaan tuhistiin. Puhtaat valkeat lakanat houkuttelivat enemmän kankun alla kuin telkkarin ruudulla :D

   Hyvää juhannusta ihanan lippakioskin äärellä, tuli säteitä tai sateita! :)

   Poista
 15. Ihanaista juhannusta! Meilläkin grillailtiin tänään äitini ja veljeni kanssa, huomisen päivän vietänkin nukkuen ja koirien kanssa hääräten ja tuun yöksi töihin. Ihan mukava näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana juhannus täällä ja sun juhannus kuullosti myöskin mukavalta :) Kauniita kesäpäiviä sinne!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!