jovela

jovela

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Painokoneet seis! Gerdalla on asiaa!

Gerdan vuoro piti olla vasta ensi kesänä ja silloinkin vain pienimuotoisesti, mutta jos jokin on täällä varmaa, niin se, että suunnitelmat muuttuvat aina. Päätalon julkisivun maalaamisen myötä Gerda nosti ponnekkaasti päätään pihalla kysellen, että entäs minä?! Daamit ensin, hyvänen aika, ja sai sitten sitä maalia pintaansa. Vaan tyytyikö siihen? No ei! Lisää vaatii, vaikka kaikkia seiniä ei olla vielä maalattu.

Painokoneet pysäyttävä uutinen Jovelasta onkin se, että ensi viikolla alkaa Gerdan tuvan sisähommat! Joudumme taas kerran tekemään niin, että teemme sisältä ennen kun teemme ulkoa, koska Gerdan tupatila on saatava talven ja hiirenkestäväksi varasto- ja työtilaksi. Gerdan hirret ovat pääasiassa asillisessa kunnossa, kuten lattiakin, joten korjaukset voidaan suorittaa ulkopuoleltakin myöhemmin. 

Gerdan tupahuone tyhjennetään, seinät huokolevytetään (eristetään), tupa jynssätään, huokolevyjen päälle nakutellaan puupanelointi, joka maalataan hengittävällä maalilla ja omasta mielestäni maailma kaunein tupauuni saa samalla sievän kuoren. Uunia ei voi käyttää, mutta se on niin kaunis, että se ansaitsee tulla paikkailluksi koristekäyttöön. 


Gerdan tuvan uuni on kuin prinsessasaduista molemminpuolisine linnantornimaisine reunoineen.Gerda reppanainen saa siis hieman laittelua myös sisällä. Isännän pajamyymälätila pitää sitten saada laitettua talven aikana kuntoon. Pajamyymälä tulee Gerdan kammariin.

Viimeinen kurkistus Gerdan pikkutupaan ennen remonttia

Varastona nyt, varastona myöhemminkin, mutta aivan eri tavalla..

Gerdan seinäpaneelit maalataan valkoisiksi, jotta tupa olisi valoisa (ei sähkövaloja). Katto on tumma, mutta wanha ja kaunis, joten siihen emme koske maalisudilla. Lattialankut ovat leveitä, sileitä ja niin kauniisti patinoituneita, että lattia saa ainoastaan mäntysuopapesun ennen kun sille levitetään uusi matto. Uunin sävyksi valittiin hiekka, joka sopinee kauniisti katon ja lattian väliin yhdistäväksi tekijäksi ja valkoisen tasapainottajaksi. Uunia paikkaillaan ja maalataan, ei muuta.

Gerda on tärkeä, se on suloinen, mutta se on myös oikeasti tärkeä. Gerda on tärkeä tavaroidemme varastoinnin kannalta (myös työvaraston). Jos säät sallivat, Gerdan seinissä pitäisi viikonloppuun mennessä olla maalia kaikkialla siellä, minne ylletään ilman nosturia. Loput suditaan sitten kun naapurivaaralaisten kanssa saadaan taivuteltua sääukot maalaussäiden kannalle. Siellä suunnassa on hieman enemmän tuota maalattavaa ja isännät ovat pohtineet maalausnosturin yhteisvuokrausta. Ensi viikolla sitten alkaa sisäparannukset. Olen niin liekeissä taas kerran. Remppamateriaalit on tilattu, maalit noudettu (värikarttaa tuijotettu silmät ristissä) ja mielessä on jo kuva sievästä tilasta. Voi Gerda, Gerda..

Pikkuhuvila on tässä maalauskelejä ja sisäremppamateriaalitoimitusta odotellessaan jo saanut pientä huomiota kupeellaan olevan klapisuojan osalta. Sehän tehtiin trukkilavoista ja jätepuusta muovilla kattaen tällaiseksi:Eihän tuollainen muovi ole mistään kotoisin sitten kun seinä on keltainen, listat ja hirsikotelot valkoisia.. pistäisi silmään ihan koko ajan, joten..Isäntä naputteli alelaarista ostettua huopaa Gerdan klapisuojan peitoksi. Paremmalta tuo näyttää kuin joku jätemuovi! Seuravaksi sitten pistää silmään tuo katto, mutta sille ei enää tänä vuonna ehditä tehdä mitään, sillä..


Sataa, sataa ropisee, jylisee, jytisee ja jyrähtelee

Niin se vaan on, että tätä kesää ei oikeen olla vielä toivotettu tervetulleeksikaan kun aatokset jo kääntyvät monella tapaa syksyyn. Ehkäpä se on tämä alati valuva vesi, ehkä se, että linnut kertovat vuodenajan muutoksen olevan jo saapumassa, se että usva kertyy aamuisin pelloille raskaana vaippana tai yksinkertaisesti se, että me asumme tässä vanhassa talossa. Ei täällä vielä villahousuja kaivella esille, mutta joitain pieniä valmisteluita on aloitettu (ja on syytäkin). Vanhaan aikaan varauduttiin kaikkeen, erityisesti talveen. Niin mekin, vaikka talvi tuntuukin tupsahtavan lopulta aivan yllättäen, se ensimmäinen kylmä aamu meinaan. Vielä ei sen aika ole tietenkään, vaikka illat jo pimenevätkin ja muuttuvat koleiksi. Lööpit toiveikkaasti lupaavat hellettä, joka sieltä jostain ihan pian saapuu, mutta sääukko on eri mieltä. Elokuvien aurinkoiset elokuut tuntuvat kaukaisilta. Pilvet peittävät kuutamot ja viljat tekevät edellisiin vuosiin verrattuna kovin matalaa aaltoa tuulessa. Nekin raukat nuupottavat tähkiään sateesta uupuneina. Mitäpä tätä sen enempää murehtimaan, nyt on mitä on ja parempia kelejä odotellessa voi viihdyttää itseään sisätiloja remppaamalla TAI  nyhjäämällä kotoisasti tuvassa äänikirjoja kuunnellen, kynttilöitä poltellen ja kotivaraa täydennellen. Pitää välillä jouten olla, jotta jaksaa puuhailla taas.

Tein eilen sytykkeitä. Huomaan, että olen saavuttanut sytykkeiden osalta jonkinlaisen pöhköyden. Rakastan sulatella kynttilänysiä ja kehitellä erilaisia sytykkeitä, joilla sitten saa tulen roihuamaan niinä vilpoisina aamuina. Kaikista helpoin sytykeversioni on steariiniin dipattu vessapaperiarkki, jonka yritän saada nostettua kuivamaan siten, että siitä muodostuu jonkinlainen huppu, nuppu tai kukka. Tällä kertaa tuvassa tuoksui melkoisen herkulliselle, sillä kynttilänysien seassa oli Paratiisipajan mustaviinimarjakynttilän loppupala. Mielestäni tuo kynttilä on aivan liian voimakas tuoksultaan, mutta siinä muiden seassa se värjäsi steariinin hennon vaaleanpunaiseksi ja tuoksutti tuvan suloiseksi. Tässä heitä kuivaa leivinpaperilla.


Kukkia vai nuppuja? Keijujen mekkoja?


Koko korillinen joka tapauksessa!


Tein eilen pientä inventaariota kynttilävarastojen osalta. Oikeen hyvältä näyttää. Kruunukynttilöitä on kolme puulaatikollista + sekalaisia muita jemmoja, yhteensä varmasti likimain 250 kipaletta, pikkutuikkuja se vakio 800-1000 kappaletta (isossa pyykkikorissa), isoja satakunta ja sekalaisia muita kynttilöitä muutama tusina. 

Meillä poltetaan kynttilöitä melkoisia määriä syksystä kevääseen, joten varastoja on hyvä olla. Tarjouksia hyödyntäen ne eivät myöskään tule kalliiksi. Parhaimpia tarjouksia on ollut Ikean 50 kruunukynttilän laatikollinen viidellä eurolla. Siksi meillä on paljon kynttilöitä aina, ne ostetaan megaläjinä tarjouksista.

Siinä teekuppi kädessä ja villasukat jalassa (sarkastinen blogi -klisee, mutta totta) haahuillessani tulin muistaneeksi, että mattopyykillekin olisi syytä joutaa jos tuo sade jonain päivänä taukoaisi. Mattopyykki kilpailee vuorostaan Gerdan ulkomaalauksen kanssa, joten saapas nähdä riittääkö aurinkoisia päiviä (tunteja). Gerda on kuitenkin prioriteettina ykkösenä. Ja salin lattiaa pitäisi hieman tiivistää. Lankkujen välit ovat eläneet. Pitää ehtiä tunkemaan rivettä rakoihin, jottei toista talvea peräkkäin helmat hulmua tuulisina päivinä. Taljoista täytyy pestä tänä vuonna vain yksi.Edelleen teekuppi matkassa narisuttelin lattioita tuvan suuntaan tehdäkseni silmämääräistä inventaariota ruokakomerolla. Sehän jäi remppana kesken viime kesänä, tai oikeastaan vaiheeseen. Tehtiin ruokakomeroa siihen saakka, että tila voitiin ottaa käyttöön ja päätimme hoitaa finesset myöhemmin. Jo tekisi mieli. Ihan kiva ja ennen kaikkea tarpeellisen käytännöllinen tämä ruokajemmaamomme on, mutta tekisi silti mieli siellä laitella näkymää siihen malliin, millaisen itselleni mielikuvana piirsin (kyläkauppasuloisuus). Täyttä on kotivaralassa, se tietenkin on pääasia.
Syy, miksi en pääse nyt ruokakomeron kimppuun, on tietenkin Gerda <3 On se vaan niin hyvä syy, että ruokakomero saa nyt odottaa kyläkauppasuloistustaan. Ei makiaa mahan täydeltä. Onpahan sitten taas jotain mukavaa puuhaa, kun se syksy sieltä oikeasti tulee, eikä muualla enää puuhailla, Gerdan tupa on talvivalmis ja hiiretön, ulkomaalaukset tehty niin pitkälle kun niitä tänä vuonna tehdään. Sitten on vasta ruokakomeron vuoro ja vessatilan, mutta se onkin sitten jo ihan eri tarina se.

Olipa tässä taas paljon asiaa. Olen niin innoissani! Saatan nyt olla taas pikkiriikkisen pienellä tauolla blogimaailmasta, koska meillä on niin paljon puuhaa täällä (otetaan yksi varastohuone ja tyhjennetään se), (niin, ja sitten olisi vähän maalaushommia ulkona), (todellakin, se remppakin sitten pitää tehdä), (ja työt), (ja nukkua), joten ymmärtänette jos Jovelan emäntä on huopatossutehtaan hissukka tovin ;) Olen hengessä mukana mitä ikinä siellä puuhaattekaan ja toivotan tsemppiä muille puuhastelijoille, lomalaisille parempia säitä ja lomalta palaaville työn iloa!

Mitä parhainta viikkoa ihan jokaiselle!

Jovelan Johanna

31 kommenttia:

 1. Mikä ihana uutinen! Antakaa hälle mitä kaunein sisusta. Onko Gerdassa enempää huoneita kuin kaksi? Se olisi meinaan todella ihana yöpymispaikka. Minäkin olen ihan innoissani vaikkei tunnetakaan.minäkin asun varsinais-suomen yhdessä pienessä kunnassa Turun lähellä. Toivotaan hyviä maalaus- ja mattopyykki-ilmoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerdan alakerrassa on kuistin lisäksi vain tupa (n. 5x3,5m) ja kammari, mutta ullakko on oikeastaan kesähuone, koko talon mittainen ja kaunis. Sinne saa tehtyä kokolailla suloisen vierasyöpaikan sitten aikanaan :)

   Poista
 2. Voi Gerdasta tulee ihana! Toivotaan paljon aurinkoisia päiviä remppapuuhia varten! Ja onhan ne perhanan matot täälläkin pesemättä, joten sais niitä helteitä sen verran osua vapaapäiville, että pakolliset hommat saadaan hoidettua ennen kuin se syksy (sitten joskus) alkaa oveen kolkutella. Hauskaa puuhastelua sinne teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne myös! Toivotaan, että elokuu paikkailee kesä- ja heinäkuun lipsumista kesävelvoitteista ;)

   Poista
 3. Huippujuttu!
  Olette kyllä niin aikaansaapia, että kateeksi käy!
  Ihana, että Gerda kiilasi hommissa ykköseksi, on se sen verran söpöinen ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerda kiilasi suorastaan kyynärpäätekniikalla ;) On se nyt jo Gerdan vuoro, on todella :)

   Poista
  2. Uudelleen tulin kurkkaamaan kuvia :-D
   Hieno on klapisuojanne, kyllä kunnon katto vaan tekee upean loppusilauksen.

   Palaako nuo vessapaperisytykkeet tarpeeksi kauan sytyttääkseen tulen?
   Kauniita ovat, ihan kuin ruusuja nuo toiset tai hauraita kukkasia.

   Touhukasta aikaa teille sinne Jovelaan, minulla arki alkoi jo töiden merkeissä.....miten tämä kesäaika meneekin aina näin super-äkkiä?

   Poista
  3. Hyvin sytyttävät :) Laitan sytykkeen puun päälle, syttyessään se valuttaa steariinia puulle, joka sitten palaa hyvän tovin sytyttäen klapin.

   Mullahan ei sellaisia varsinaisia lomia ole ollenkaan, otan vapaata kun pystyn, mutta muistan kyllä miten haikeaa se lomasta luopuminen oli, kun se tuntui aina tavallaan kesän lopulta. Työiloa sinne :)

   Poista
 4. Olipa mukavia uutisia :o) tuo ihastuttava Gerda on ihan minun lempparini! Toivotaan aurinkoisia säitä, jotta hommat etenevät joutuisasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos edes pari maalaussääpäivää olisi, niin tyytyisin osaamme ;)

   Poista
 5. Ihanaa että jaksatte ahkeroida myös Gerdan hyvinvoinnin puolesta. Mattopyykit taitaa minulta tänä kesänä jäädä. Matot varmaan aurinkoisiena päivänä ehtisi pesaista, mutta missä ne sitten saakaan kuiviksi? Mukavaa viikonalkua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on niin suuria ja paksuja mattoja, että näillä kosteilla ilmoilla olisi haastetta kuivattaa orsillakaan. Jos elokuussa sitten.. ;)

   Poista
 6. Työn iloa ja maalauskelejä. Mattopyykit jää meiltäkin tänä vuonna pieniä omaan koneeseen mahtuvia räsymattoja lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja sinne aurinkoisia kesäpäiviä myös! Kyllä taidetaan olla kaikki niiden tarpeessa jo :)

   Poista
 7. No olipa tosiaan asiaa, mutta niin kiva lukea, kun olette siellä ihan työn touhussa! Täällä myös mattopyykit odottavat parempia säitä :(. Kerran tässä pyykkäsin ja pyykit saivatkin pari ylimääräistä huuhtelua kuivuessaan :). Sellainen juttu tuli mieleen, että onhan tuon halkopinon ja seinän välissä kunnolla tilaa, etteivät klapit vaan kerää kosteutta suloiseen Gerdaan vuosien varrella. Siitä tulee kyllä niin kaunis ja hienoa, että meikkasitte halkokatoksen katon Gerdan arvoiseksi ;)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä ilmarako :) Klapit eivät ole kiinni seinässä, niiden ja seinän välissä on juuri tuon kosteushomman vuoksi trukkilavat pystyssä. Ilma pääsee kiertämään takaosan ja reunan läpi. Jopa meidän Mai mahtuu kulkemaan seinän ja suojan välistä :)

   Poista
 8. Ihanaa, että Gerda sai vuoronsa jo nyt. Odottelen innolla, miltä se näyttää jouluna ja tuo uuni, se on unelma. Miten ennen kaikki tehtiinkin niin kauniiksi!

  Teillähän on JO vanhanajan puoti, hyvänen aika! Sehän on - uskomaton. Täytyy vain silmät ymmyrkäisinä katsoa, miten puuhaatte kaikkea mahdollista, kun itse vasta ehtii omissa hommissaan ajatuksen asteelle. :) Poutakelejä teille sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo uuni on niin nätti, että suorastaan kiljaisin kun näin sen ensimmäisen kerran! Se on säästettävä rakenteena vaikka mikä olisi! Kun kaikki on tuossa huoneessa valmiina, taidan laittaa hellan päälle vadillisen kynttilöitä ja ryystellä isännän ja kaverini kanssa kupit teetä vaan katsellen kaikkea. Gerdan tupa on aina ollut varastona meillä. Nyt se saa hieman kodikkuuttakin itselleen :)

   Poista
 9. Oi kun saisi jostain pikkuisen tuota tarmoa laitella paikkoja... Pitäisi vaan muistaa miten lopputulos palkitsee :) Mää niiiiin kadehdin myös tuota sun (teidän) järjestelmällisyyttä, kaikki kaapit ja varastot vaan näyttää Jovelassa niin kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkisivun maali aiheutti hirmuisen hingun tehdä lisää muutoksia ja kun niin on, ratsastetaan nyt tällä energiapiikillä sitten niin pitkälle kun puhtia riittää ;)

   Voin taata, että ei näytä. Kaikki ne paikat, mihin ei ole vielä syntynyt toimivaa järjetystä näyttää justiinsa siltä, että ratkaisu ei vielä ole toimiva. Ruokakomerossa on kaikki hyvin. Vaatekaapissa ei - paitsi isännän puolella ;D

   Poista
 10. Voi mahtavuus teidän tarmoa! Se välittyy blogistasi niin hienosti ja tarttuu väistämättä lukijaan! Nyt sait minut miettimään syksyä ja sitä halkopinoa.... Oijoi, pitää aloittaa klapien teko pikaisesti! Ja suunnitelmissa on hyvin samanlainen halkosuoja, se pitäisi vain ensin tehdä. Tuskin maltan odottaa huomista!

  Ihania hetkiä Gerdan kanssa, nauttikaa hommien tekemisestä! (Ja muistakaa nukkua ja ihailla kaikkea, mitä olette saaneet aikaiseksi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Klapia täälläkin pitää paukuttaa kuivumassa olleista pölleistä, mutta vasta elokuussa. Takaseinän ikkurareunat pitää umpeuttaa, tupapäätyseinä pitäisi korjata.. oi, miten on puuhaa meillä (ja se on ihanaa, vaikka käykin työstä).

   Meidänkin pitäisi tehdä toinen (tai siis kolmas) halkosuoja. 2 tuollaista pienempää on etupihalla, mutta tarvitaan vielä yksi isompi, että saadaan enemmän klapia lähemmäs taloa. Liiteri kun on toisella puolell tonttia kanala-lampolan päässä ja jos tulee kovasti lunta, sinne on hieman hankalaa mennä. Ehkä ehditään, ehkä ei. Viikonloppuprojektina ehkä menisi, kun isännällä jatkuu taas opinnot elokuussa. Saapi nähdä miten käy klapisuojakolmosen kanssa ;)

   Poista
 11. Hyvää Nimipäivää Jovelaan!

  Ihanaa kun remppaatte ja taas jaksatte olla noin reippaita! Mutta älä ole kauan poissa, tulee ikävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Enpä olisi moista huomannutkaan, mutta kaimani oli eilen käymässä ja sattumalta huomasi, että meillähän oli nimpparit :)

   Täällä ollaan ja hääräillään. Hieman hissukseen kun Gerdaa laitellaan, mutta varmasti laitan jonkun "ennen" postauksen kun saadaan Gerdan tupa tyhjäksi. Sisätiloista ei montaa postausta olekaan tehty ennen :)

   Poista
 12. Saanko, voi saanko tulla ostoksille Gerdaan? Bongasin muutamankin tuotteen minkä voisin kotiuttaa samoin tein :) Lisäksi mä olen niiiiin kateellinen (positiivisessa mielessä) Gerdan uunista. Mikä kaunokainen! Näen sen sieluni silmin kynttilävalaistuksessa.
  Lisäksi #2, kiitos jälleen kerran ihan superista blogista. Miellyttävää vaihtelua kun ei LouisVuittonit ja muut härpäkkeet ole aseteltu mukahuolettomasti kuviin. Ehtaa elämää teillä siellä, rispektit täältä sille! Laittakaahan vauhtia, en malta odottaa Gerdan lopputulemaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa toki tulla kunhan isännän pajapuoti sitten aikanaan aukeaa. Omalla puolellani, eli tuolla tuvassa ei ole myytävää tavaraa (ainoastaan vuokrattavia) ;)

   Täällä on kaikki niin huolettomasti aseteltu ilman kameraakin, että asetteluita ehdi miettimään ;D Me ollaan laitettu sellaista vauhtia, että tässähän tulee vielä kiire! :D

   Poista
 13. Myöhästyneet nimpparit :) Ootte kyllä niin ahkeria siellä ja hurjasti syntyy valmista! Tuo Gerda on kyllä niin symppis, aivan ihana <3 Olikos noikin jotain sytykkeitä mitkä näyttää pieniltä karkeilta? Kuvassa noiden tuikkupurkkien vieressä. Tänään on Seinäjoellakin koleaa ja sateista. Toivottavasti parin viikon päästä paistelis aurinko kun mulla alkaa vihdoin loma. Aurinko toki on taattu Kreetalla ;)

  Alkaa kyllä itselläkin olla syysfiilis kun joka ilta saa olla villikset jalassa ja öisin on niin pimeää ja sumuista. Pitäisi alkaa värkätä joululahjoja ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, Miia :)

   Isäntä huutelee jo saunaan, joten kommetit jää lyhyiksi, mutta juu! Ovat! Tein nuo joskus toissasyksyllä kun puuhastutti eikä muuta keksinyt :D

   Joululahjoja! Omg! No mikä ettei! :D

   Poista
 14. Hei, en seuraile blogeja, mutta viime viikonloppuna löysin sattumalta blogisi kun metsästin kuvia vanhoista tuvista. Olen lukenut sen jälkeen tuntikausia tekstejäsi. Meillä on hyvin samanlainen ajatusmaailma monien asioiden suhteen. Olet niin taitava ja rehellinen kirjoittaja, mieletön taito sinänsä! Olemme myös remontoineet vanhan talon ja nyt vielä vanhempi "kesämökki" menossa. Ai niin ja asutaankin varmaan noin 15-20 km teiltä. Kiitos kivasta blogista ☺ Terv. Kaima

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kylläpä sattui! Mukavaa, kun tänne löytää tiensä samoilla aalloilla seilaavia ja vielä lähiseudulta jotta kiitos kovasti ja tule toistekin :) Tämä frouva kirmaa nyt saunaan vapautumaan hämähäkinseiteistä ;)

   Poista
 15. Hei, vessa/talouspaperirulla varmaan toimii myös sytykkeenä? Aion tehdä sytykkeitä lahjaksi ja olisi noita tyhjiä rullia turhan panttina.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!