jovela

jovela

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Villa Gerda

Villa Gerdan joutsenlaulu on alkanut.  Koska eniten jälkikäteen harmittaa kun ei tullut otetuksi niitä ennen -kuvia, otin nyt kunnolla ennen -kuvia. Tukka hiekassa, pölyssä ja ropisseessa sammaleessa postaan nämä muistoksi ja menen sitten isännän kanssa saunaan vapautumaan hämähäkinseiteistä ja purkumoskasta.

Ollaan tyhjennetty tupahuone, poistettu risaa, tutkittu uuni, lapattu uunin takaa ja nurkista jätesäkillinen hiekkaa. Imuroitu ja lakaistu kuivaa sammalsilppua, revitty seinään jääneitä pinkopahvipaloja, tapetteja ja nauloja. Niin paljon nauloja. Löydetty hiirenkolo, kuolleita kärpäsiä ja ampiaisia, tervehditty sisälle lentänyttä lintua. Tämä vaihe on aina tympein. Moskaa, roskaa, moskaa ja roskaa, nauloja, ruuveja, rautalankaa, nastoja, koukkuja, riekaleita ja kaikkialta ropisevaa jotain.

Gerdan tupa on nyt naku (kuvissa ei vielä). Huomenna alkaa uunin paikkailut koristeuuniksi. Revitään loput postimerkin kokoiset palat pinkopahvia katosta. Perjantaina maalataan ulkona, lauantaina alkaa huokolevytys sisällä ja sitten paneloidaan.

Tällaista Gerdassa oli tänään.
Leveitä ovat vanhat lattia- ja kattolankut, jykeviä seinähirret.
Kaunotar. Mun tulevassa työtilassa on ehkä maailman kaunein uuni, ainakin mun maailmani kaunein! Vaikka se ei enää lämmitä pikkutaloa, se lämmittää mieltä. Kaunotar! Miten maltan odottaa, että näen sen pintakunnostettuna. Ajattelen, että hankin sellaisen tuikulla lämmittävän kannun, jolla voi kuumentaa teetä tai glögiä. Ryystän ilma höyryten jotain lämmintä Gerdan tuvassa pitkälle syksyyn. Poltan kynttilöitä uunin kannen päällä. En juuri nyt voi kuvitella inspiroivampaa paikkaa hiljentyä rauhassa ja keskittyä puuhiini.Siellä täällä oli merkkejä menneistä vuosista. Saimme ehjänä muutaman palan tapettia talteen. Laitan ne kehyksiin muistoksi.


Pian hirret saavat uuden palttoon. Paljaalle ei voi jättää. Työhuoneessa ei saa olla sammalpölyä.
Tuleva sesonkityömaisemani. Hieman eri kulmasta olisi näkymä suoraan niitylle, jossa käyskentelee hevosia - suoraan tien toisella puolella. Tästä ikkunasta voin vilkutella ohiajaville autoille.Lintu lensi kuistille, pelästyi raukka eikä osannut ulos. Otin kiinni liinaan ja vein turvaan pihalle. Istui pienen hetken kädellä ennen kun lensi pois. Täällä on luonto aina niin lähellä. Gerdaan kuuluu linnunlaulu.


Jos tämänkin saisi vaihteeksi käyttöön tai sitten laitetaan myyntiin. Jos joku ihastui tähän 145x75 cm pöytään, joka vilahtee noissa kuvissa, niin saa älähtää. Voin myydäkin halvalla jos joku joutaa noutamaan ensi viikolla Vehmaalta.Näkymisiin ihanat siellä!

Jovelan Johanna

46 kommenttia:

 1. Tuo takkahellauunisysteemi - ihana! Kynttilöitä joka sopessa ja päällä, niin olisi tosi tunnelmallista ja kaunista. Ootte te ahkeria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hieman erikoinen, tuo uunihella. En ihan tuollaista ole ennen nähnyt. On se suloinen :)

   Poista
 2. Ihana tyotila sulle tulossa, ja toi hella <3
  Pöytään iskin heti silmäni jo ekassa kuvassa, mut on meille liian iso :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hella on niin <3 Ennen tehtiin niin nättejä juttuja :)

   Poista
 3. Oi ihanuus, oi Gerda!
  Olette pistänyt oikein taas turbovaihteen päälle. Täällä loikoilen veden liplatuksessa ja ihailen teidän aikaansaannoksia.
  Heti kun saatte pajapuodin auki, niin suuntaan auton nokan kohti Vehmaata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihteeksi isommalla vaihteella mennään. Voi sitten syssymmällä taas jarrutella tyytyväisenä ;)

   Pidetään paja-avajaiset sitten aikanaan. Laitan kutsun tulemaan ;)

   Poista
 4. Hyvältä ja puhtaalta näyttää jo. Ottakaahan kunnolla selvää voiko uunia mitenkään pelastaa. On se vaan niin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen voi pelastaa, mutta se joudutaan purkamaan alas saakka hormia ja savupiippua myöten eli muuraamaan 100% uudelleen. Siihen leikkiin nyt ei ole intressejä lähteä, koska Gerdassa ei olla talvisin, eikä siellä ole tarvetta uunille ruokamielessäkään. Joskus kyllä laitatetaan se uuni kuntoon, mutta toistaiseksi se saa olla vaan koristeena.

   Poista
 5. Mitkä hirret ja lattialankut ♡
  Meillä olisi mökille aittaan tarve pöudälle, jos se vaan mahtuu sinne. Osaatko antaa noin mitat? Eli alustava varaus mulle ;-)
  Niin, enkä pääse kyllä ensi viikolla hakemaan, mutta hakisin sen kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, siellähän ne mitat olivatkin ;-)
   Ja normaali pöydän korkeus?

   Poista
  2. Se on aavistuksen matalampi kuin nykyään pöydät ovat ja se on takaa istuttavaa mallia. Siinä kun on ne laatikot edessä. En ole varma saanko tuota mahtumaan uusittuun Gerdatupaan, mutta jos en saa, niin se on varattuna sulle. Eiköhän se jonnekin mahdu odottamaan kun joudat kupposelle ;)

   Poista
  3. Eli eikö edestä vai edessä pysty istumaan ollenkaan? Tuo on niin leveä, että on nippa nappa, että mahtuu aittaamme. Ja jos vaan takana pystyy istumaan.... no palataan tähän dilemmaan, kunhan katsot mahtuuko se teille ;-D

   Poista
  4. Pystyy edessä istumaan myös, siinä keskellä, mutta vain yksi, koska laatikot on laidoilla. Se pöytä on joku 69 cm korkea :)

   Katsotaan kuis käy, mahtuuko täällä. Jos ei, niin ei kun tänne kaupantekoon ;)

   Poista
 6. Pölyvaihe on ihan kamala, sen jälkeen ei voi tehdä muuta kuin mennä saunaan. Vaan pakkohan se on pois saada. Uuni on todella kaunis, tehty myös silmäniloksi eikä pelkäksi lämmityksen lähteeksi ja ruuan laittamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli korvissakin sitä moskaa eilen ja oli pakko ottaa yksi allergiapilleri illalla, kun röörit ilmoittelivat saaneensa varotoimenpiteistä huolimatta tarpeekseen pölystä ;D

   Vaan oli sen arvoista!

   Poista
 7. Voi että! Jos on tuo teidän talonnekin ihana, niin Gerda on kyllä kirsikka kakussa ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerdassa on jotain hellyyttävää. En yhtään osaa sanoa mikä siinä on, eihän se nyt mikään erikoinen kuitenkaan ole ja maailmassa on niin monta todella kaunista pikkuhuvilaa hienoine yksityiskohtineen. Gerdassa on kuitenkin se jokin, mikä tekee pikkutalosta niin liikkiksen. Siellä on hyvin rauhallinen ja turvallinen, oikeastaan jopa suloinen energia. Gerda on rakennuksena niitä, joihin mikään paha ei yllä. Se vaan on niin <3

   Poista
 8. Minunkin sydämeni on aina sykkinyt Gerdalle. Jos asuisin lähempänä niin olisin tarjonnut itseäni remppa- avuksi ihan vain siitä ilosta että pääsisin koskettamaan Gerdan mahtavia lankkuja :-) Olen niin iloinen, että olette päättäneet kunnostaa Gerdan jo nyt. Ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sua :) Kun me pidetään joskus paja-avajaiset, niin sun pitää loikata paikalle kaffetettavaksi :)

   Poista
 9. Gerdasta huokuu jo nyt niin ihana tunnelvma. Inspiroivan työtilan saatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerda on loikkaus menneeseen maailmaan. Hassua, mutta se on enemmän sitä kuin tämä päätalo. Gerdassa ollessaan loikkaa melkein toiseen aikaan. Siellä on sellainen hassu energia :)

   Poista
 10. Olette onnekkaita kun teillä on noin kaunis Gerda pihassa! Upeat lattialankut ja uuni on todella kaunis! Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mia :) Me ollaan onnekkaita, todella. Tuollaisia Gerdoja ei ole liikaa jäljellä. Tarkoitan siis taloja, joita ei olla modernisoitu millään tavalla. Gerdassa ei ole mitään modernia, ei edes sähköä. Modernein juttu Gerdassa on (oli) pesuainepakkaus 60-luvulta, joka löytyi uunin takaa :D

   Poista
 11. Mahottoman tarmokkaita ihmisiä olette! Talojen maalaukset ja remonttihommat sekä kaikki pihatyöt. Ihan heikottaa tuo vauhti. Mutta kyllähän tuo Gerda tulee tosi upeaksi työtilaksi. Pikku vinkki: sukulaiset kunnostivat vanhan talon ja muurari muurasi täsmälleen samanlaisen uunin, kuin pirtissä oli ennenkin. Hyvä muurari kyllä osaa asiansa. Tosin se hyvä muurari vain pitää löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo Gerdan uuni saataisiin toimintakuntoon jos haluaisimme. Meillä on ihan tällä paikkakunnallakin uunieksperttejä, yksi heistä jo neljännessä polvessa :) Me ollaan arvioitettu kaikki tulipesät täällä, mutta Gerdan tupauuni ja pönttis ovat tärkeyslistalla viimeisinä. Siihen on suurin syy siinä, että Gerdaa ei käytetä talvella kuin varastona. Koska siellä ei olla, ei ole tarvetta lämmittää puulla, eikä Gerdassa tehdä tietenkään ruokaakaan. Se vähäinen talvikäyttö mikä vaatii lämmitystä hoituu petroolilömmittimellä :)

   Gerdan tupauuni on tutkittu ja arvioitu. Jos sen haluaa tulikäyttöön, se pitää purkaa kokonaan talon alta hormia ja piippua myöten. Koko uuni siis joudutaan purkamaan ja muuraamaan uudelleen + hormi ja savupiippu. Sen kokonaiskustannukse ovat likimain 10 000,- Samalla on syytä hoitaa sitten pönttiskin, joka kustantaa kokonaisuudessaan ehkä 4000-5000,- Juuri nyt ei vaan ole intressejä pistää Gerdaa niin suureen remppaan, eikä remppabudjettikaan taivu moisiin summiin. Gerdan vuoro on parin vuoden päästä ja silloin laitetaan samalla myös kattoakin. Tulipesistä meillä pitää ykköstärkeyspaikkaa salin kakluuni. Senkin korjaus on useamman tuhannen euron pieti ;)

   Tässä ei siis ole ollenkaan kyse siitä, etteikö Gerdan tupauunia saisi joskus käyttöön. Sen rempan aika vaan ei ole vielä kustannus- ja käytäntösyistä :)

   Poista
  2. Kukkaroon kurkistaminen kyllä hillitsee remontti-intoa. Ymmärrän :)

   Poista
 12. Sinun into ja intohimo kyllä suorastaan pursuilee tästä postauksesta. Ihanan inspiroivia olette! <3

  VastaaPoista
 13. Voi ihanuus mikä Gerda...se pääsee taas käsissänne eloon...nuo hirsiseinät on ihanat...harmi että ne pitää piilottaa...eikö olisi joku konsti että ne voisi jättää...säilyisi Gerdan tunnelma...Työniloa Gerdan kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerda ei ole koskaan ollut paljaalla hirrellä :) Se on aina ollut joko paneloituna tai pinkopahvilla ja tapetilla, joten Gerdan historiaa peilaillen paljaat hirret ei sinne kuuulu. Tupa on ollut kattoa myöten peitettynä ;)

   Kammariin ehkä jätetään jonkin verran hirttä paljaaksi, mutta tupa ei. Se sammaleiden ja lumppujen määrä hirsien välissä on melkoinen, joten pitäisi sitten tehdä ihan erilainen remppa jo joku seinä jätettäisiin paljaaksi - mikä taas tavaroiden talvivarastoinnin kannalta ei ole ihan fiksuin idea ;)

   Poista
 14. Gerda on ihana, Gerda on upea!! En malta odottaa, mitä tuleman pitää :)

  VastaaPoista
 15. Gerda on jo kaunotar, ja nyt hänet vielä puuteroidaan :) Varmasti tulee niin nättiä ja idyllistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee ainakin siistiä JA hiirivapaata talveksi! Se on se tärkein homma :)

   Poista
  2. Hiirivapaus on riemullista. Muistan elävästi, kun muinoin saatiin viimeinkin rantamökkikin rempattua, eikä sinne enää koskaan ilmestynyt hiirien jätöksiä. Se oli huikeaa :)

   Poista
  3. Sama täällä! Viimeinen hiiri päätalossa päätyi koiran suuhun. Sen jälkeen remppa oli edennyt niin pitkälle, ettei enää hiiriä sisälle päässyt. Oli se voitokasta ;D

   Poista
 16. Toistanen itseäni; ♡♡♡♡♡ söpö Gerda. Ihana ikkunanäkymä!

  VastaaPoista
 17. Kyllä se on niin tunnelmallinen tuo pikku Gerda! Kuin suoraan Suomi-filmistä. <3 Olen varma, että tuolla jos jossakin työ luistaa, eihän muuta voi.

  Ja tuo uuni on yksinkertaisesti I-H-A-N-A. Minusta tuntuu, että tunnen Gerdan tuoksun, vanhan talon tuoksun, tänne saakka. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerda on todella rauhallinen rakennus. Eipä täällä voi sanoa mitään rauhatonta olevan missään, mutta tuo Gerda on kaikista rauhallisin paikkana, vaikka se sijaitsee fyysisesesti metrin päässä kylätien laidasta. :)

   Poista
 18. Siis mä en kestä kuinka söpö tuo on! Niin ihanainen maalaismaisema tuosta ikkunasta <3 Kyllä tuolla täytyy työnteon luistaa. Niin ihanaa kun teillä siellä talo ja Gerda herää eloon <3 Ajelin tossa äsken koirien kanssa lenkille pellolle ja mua aina niin säälittää kun meidän tiellä on kaksi upeaa pohjalaistaloa tyhjillään ja hylättyinä. Yksi ystävä oli kerran omistajilta kysynyt, että eivätkö aio myydä taloja kun ei niissä kukaan asu ja omistaja oli vain todennut että ikinä ei ole niin rahapulassa että myisivät taloja. Antavat siis niiden mieluummin rapistua ja mädäntyä yksinään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on murheellista, että annetaan talojen rapistua ylpeyttään. En näe siinä mitään kunniaa, että hienoa rakennusperintöä tuhotaan jollain tuollaisella periaatteella.

   Gerda sijaitsee melkein tiessä kiinni. Tien toisella puolella laiduntaa hevosia. On siinä kaupunkilaiselle maisemaa kerrassaan :)

   Poista
 19. Mä tahdon muuttaa tuonne. Söpöin talo mitä kuvitella saattaa !! Arvostan todella sitä miten te korjaatte tilaanne. Tosta tulee varmasti arvonsa mukainen aikanaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että kun aikanaan Gerda alkaa olla sisäkunnossa, mekin siellä välillä yövytään kesäaikaan ;) Vaihtelua! Lomailua omalla tontilla :D

   Mulle on nyt iskenyt sellainen tahto, että kun täällä päätalossakaan ei paljon nykyaikaisia masinoita ole (versus normaalit kodit) niin Gerdaan ei tule ainuttakaan! Ei vedetä sähköjä, ei tule mitään sellaista, mikä vaatisi sähköä. Nyt aluksi tulee niitä varastointimööpeleitä, joita on aiemmin hankittu, mutta nekin saavat aikanaan lähdön korvautuen vanhemmilla mööpeleillä. Gerda saisi olla autenttinen paikka, jonne maaksimissaan voin kantaa mukana (ja pois) läppärin, jotta voin nakutella siellä työasioita.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!