jovela

jovela

lauantai 1. elokuuta 2015

Gerdan (uudessa) tuvassa

Remontti on nyt muutamia viimeistelyitä vaille valmis. Valmishan tämä ei ole, mutta likimain niin valmis mitä nyt tällä kertaa ollaan tekemässä. Onpa muutos kerrassaan, ennen -kuvia voi katsella täältä! Olen niin onnellinen tästä rempparutistuksesta ja kiitollinen saamastamme remppa-avusta. Muutos on arjen kannalta merkittävä.

Gerdan tuvasta tuli kesätyöhuoneeni josta johtuen tilassa on näkyvillä kaikenlaista tavaraa ♛


Uunista tuli oikein sievä! Isäntä hieman paikkaili ja hioi lohkeamia ja minä maalailin ystäväni kanssa. Muuratut maalattiin Uulan hiekkasävyllä, huuva ja alapelti (jonka aurinko saa kiiltämään) rautakaupan myyjän suosittelemalla Tikkurilan ulkokalustemaalilla, sävy Lumikki.


Uunin taustassa on näkösällä vanhaa maalia. Täällä on satanut aivan valtavasti eikä Gerdan piipun päällä ole hattua, joten vettä pääsee hieman valumaan alas hormia pitkin. Siihen asiaan pitää pikimmiten tehdä muutos, vaikka mitään tulvaa sieltä ei valukaan. Illalla maalattu tausta oli krakeloitunut, joten kuivattelin seinän puhaltimella ja harjasin krakeloituneet maalit pois.


Tavaraa piilossa ja tavaraa näkösällä.


Nämä ovat Gerdan aarteita, Jovelan mielikuvitussisäkkö Hildurin kapioarkku ja pikkutiinu, jotka meille lahjoitti Hildurista kirjoittava sympaattinen Keekis Hän vieraili Jovelassa viime viikolla. Olemme niin kiitollisia ja ihmeissämme tällaisista upeista lahjoista, ettei sanat tahdo riittää. Tiinu ja kapioarkku ovat kunniapaikalla Gerdassa. Näin kauniit tavarat olisi mielellään ottanut päätalollekin, jonka tupaan ne olisivat väritykseltäänkin sopineet niin hienosti, mutta Keekis on kirjoituksissaan sijoittanut Hildurin nimenomaan Gerdaan, joten kaunokaisten paikka päätettiin sen mukaan. 


Meillä on käynyt muutenkin niin ihania ihmisiä täällä kylässä. Eilen kaksi nuorta frouvaa ajeli pari tuntia Jovelaan noutamaan muutamia mööpeleitä. Saapuivat oman maan mansikat, jäätelöt ja itse tehdyt herkulliset marengit mukanaan. Olette te niin ihania! ♥

Jotain uutta ja jotain vanhaa yhdistyy Gerdassa. Saimme vihdoin neljä kuudesta salissa olleessa työvarastokaapistani pois salista. Ne sopivat Gerdaan ihan hyvin. Pöytäkin mahtui hyvin kaappien väliin ikkunan eteen ja pöydän alle mahtuu iso pyykkikori, jonne työmaskottimme Maimai käpertyy mielellään torkuille. Mai on sellainen höpsö tyttökoira, joka seuraa emäntäänsä aina ja kaikkialle, joten päiväunipaikka työpöydän alla on tarpeen.


Olisi ihanaa saada jotkut suuret wanhat kaapit työhuoneeseen tai teettää sellaiset puusepällä, mutta kustannussyistäkin nämä kaupunkityöhuoneesta muuttokuorman mukana tulleet saavat kelvata edelleen. Ihan hevillä en niistä luopuisi, sillä ne ovat mitoitukseltaan täydellisiä. Kaapit ovat ihan tavallisia Ikean Billyjä, mutta niiden ovet on päällystetty wanhanajan paperilla. Kaapien hyllyvälit ovat täydelliset pahvilaatikoille, joihin säilön tuotteita ja tavaroita. Gerdassa on nyt 4 näitä kaappeja ja niihin mahtuu 48 laatikollista tavaraa presiis, joten ne ovat todella passelit.


Oven ja ikkunan väliin kasattiin korkea metallihylly, joka varastoi tuotteita pakkauksissaan. Isäntä kiristeli 5 metrisen vaijerin seinästä seinään, jotta sain hyllyn eteen verhon. Erilaiset pahviset tuotelaatikot eivät ole järin sieviä, joten tämä hyllykkö peitettiin sitten osin verholla.


Katosta roikkuva orsi oli Gerdan nurkassa pystyssä kun ostimme paikan. Nyt se nostettiin kattoon orreksi kannattelemaan mm. sulkakransseja. Naureskelimme hieman näille teemakattauksessa käytettyjä kransseja orrella, sillä nehän muistuttavat reikäleipiä!


Tällainen siitä nyt sitten tuli ja olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Lattia viertää edelleen, ikkunoita on rikki ja kaikki on epätäydellisesti täydellistä, kuten väärän vänkyrän taloissa tulee olla. Täällä minä sitten saan halutessani istua tekemässä tapahtuma- ja juhlasomistesuunnittelua (ellen nakuttele konetta päätalolla), näperrellä somisteita ja täyttää juhliaan järjestelevien toiveita. Osaan työstäni liittyy se, että ihan tavalliset ihmiset, eli kuluttajat saavat vuokrata juhliinsa erilaisia somisteita sen sijaan, että niitä ostetaan yhtä päivää varten. Voin joskus kertoa työstäni (moni siitä on kysellyt ja olen kommenttiosioissa jotain lyhyesti kertonutkin), mutta tämä blogin aiheena on wanhan talon elvyttäminen ja kahden kaupunkilaisen matka erilaiseen elämään maalla, joten pidän blogin irrallaan työasioista.


Ensi viikolle luvataan ihan mukavia ilmoja, vaikka mistään helteistä ei ole tietoakaan. Kunhan aurinko nyt paistaisi ja sateet taukoaisivat hetkeksi, niin olisi mukavaa olla. Mikäli niin käy, pääsemme viimeistelemään Gerdan suoja(ulko)maalauksen. Suurin osa pikkuhuvilasta onkin jo maalattuna, mutta yhdestä seinästä puuttuu hieman maalia ja talon kulmat sekä muutama lista on vielä maalaamatta.

Ja jossain vaiheessa sitten avataan nämä kaksi Gerdan tuvan ovea.


Vasen johtaa Gerdan kammariin, jonne tulee varastohyllyjä itselleni sekä isännän pajamyymälätuotteiden pikkupuoti. Yritämme ehtiä tämän tilan kimppuun syyskuussa, jotta se saataisiin talvikuntoon ennen kun hiiret hakeutuvat suojaan. Oikea ovi johtaa kuistille, jota todennäköisesti laittelemme ja korjailemme jo ensi viikolla.


Puuhaa on riittämiin, mutta tänään pidämme taukoa. 8 päivää remppaa sisällä ja ulkoa, aamusta iltaan, saa jo kaipaamaan joutenoloa. Eikä tästä urakasta olisikaan tässä ajassa (Gerdaa on myös maalattu ulkoa) selvitty ellei ystävämme olisi tullut jalkapuoliemännän ja Jovelan isännän avuksi. Kiitos ihanalle ystävällemme sinnikkäästä avusta. Sun kanssa on niin ihanaa ja hauskaa puuhailla ♥ Tänään sudit, vasarat ja sahat saavat uinua, sillä me lähdemme markkinoille viettämään hauskaa päivää, syömään muiden valmistamaa ruokaa ja nauttimaan auringosta, joka tuolta pilvien lomasta kovasti yrittää rimpuilla esille.

Tässäpä seuraavaksi joutaa sitten näyttämään miltä salissa näyttää nyt, kun sieltä saatiin roppakaupalla työtavaraa ja 4 kokonaista kaappia pois! 2 kaappia lähtee sitten myöhemmin, kun Gerdan kammari laitetaan sisäpintakuntoon, mutta kylläpä tuntui hyvältä kun kaappeja kannettiin ulos salista! Siitäpä sitten myöhemmin.

Kiitos kaikille meille meilanneille. Eilen kun pistimme työkalut takaisin pakkeihin lämmitimme saunan jo iltapäivästä ja sitten mööpelinoutovieraita odotellessa torkahdin sohvalle. Illalla vaan lojuimme isännän kanssa tuijotellen seuraamamme sarjan viimeisen tuotantokauden viimeisiä jaksoja kunnes kuutamo oli kääntynyt toiselle puolelle taloa. En ole ehtinyt vastailemaan blogimeileihin, mutta teen sen huomenna samalla, kun ehdin taas tulla tutkaileemaan mitä muiden blogeissa on tapahtunut.

Vaan nyt ponnari paikoilleen, sievät poposet jalkaan, mekko päälle ja kohti kutuhyppumarkkinoita! (Kustavin Lohimarkkinat).

Ihanaa lauantaita tahoillenne!

Jovelan Johanna

53 kommenttia:

 1. Harvalla on tuollaista työhuonetta...on se vaan niin ihana!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja vapauttava! Ihanaa saada tavaraa pois salista! :)

   Poista
 2. Olette jälleen tehneet ison urakan! Gerda, tuo suloisuus, on kyllä rempan arvoinen. Eikös olekin mukava, kun saa työjutut järjestykseen haluamallaan tavalla. Sinulla on nyt kyllä kadehdittava työtupa kesäisin! Keekis toi kyllä mielettömän hienot tuliaiset!
  Iloa viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Todella mukavaa! Tuo Gerdaan tupa toimii sievänä varastona ympäri vuoden ja työhuoneena muulloin kuin talvella. Kyllä siellä talvellakin voi häärätä sen mitä pitää kun laittaa petroolilämmittimen tohottamaan toviksi. Petroolilämmitin jaksoi lämmittää tuvankin alle tunnissa silloin, kun talvisin tänne viikonlopuksi tulimme, joten Gerdan puolet pienempi tupa ei ole haaste eikä mikään!

   Nuo tuliaiset ovat sellaisia, ettei sanat riitä <3

   Poista
 3. Kiitos että saimme eilen tulla! Ihana Gerda, ihana Jovela. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kävitte ihanaiset :) Piippaile ensi viikolla jos olet nurkilla :)

   Poista
 4. Ei voi olla totta kuinka ihana Gerda nyt on ❤️❤️❤️❤️❤️ - ei mikään viiden tähden vaan viiden sydämen tupa! Tai no, on se ihan viiden tähdenkin :)
  Maalimast suloisin työhuone sulla, ei moitteen sijaa!
  Ja varmaan vääränvänkyrän salikin on komia kun on kaappeja pois.
  Kyllä tätä teidän touhua vaan on kiva seurata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiden sydämen tupa! Oi! Justiinsa niin! Sellaisella väärän vänkyrän lisätähdillä ;)

   Poista
 5. Emmä kestä, Gerdassa on niiin kaunista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmääkään ;D Pitää heti aamulla käydä kurkkaamassa, että Gerdan tupa on tosiaan nyt käyttökelpoinen sisäpinnoiltaan. Muutos on niin suuri ja yllättäväkin, kun tosiaan tämä juttu piti olla aikataulussa vasta ensi kesänä.

   Poista
 6. Hieno! Tänäänhän on ruotsalaisen nimipäiväkalenterin mukaan Gerdan päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Mä en yhtään tuota huomannut, mutta mikä ajoitus!

   Poista
 7. Sehän kävi sutjakkaan! :) Kaunis lopputulos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 8 päivää aamusta puolille öin ja se on siinä :)

   Poista
 8. Onnellista nimipäivää Gerdalle :-)
  Ja noin kaunistunut pikku talonen ei voikaan olla muuta kuin onnellinen.

  Meillä on erään ystäväni kanssa tapana tehdä kesäretkiä milloin mihinkin, on käyty pajutiloilla ja miniatyyrimarkkinoilla, rodometsässä ja uhrikuppikallioita katsomassa.
  Ensi kesän ohjelmaan on nyt merkitty Jovelan pajapuoti ja tuskin maltan odottaa. Voip olla, että tehdään jo kevätretki, jos puoti vaan on valmis, täältä teidän pesulakaupungista kun ajaa hetkessä Gerdan kupeelle.

  - Maritta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset seikkailureissut (jollaisiksi niitä kutsun) ovat niin hauskoja! Ja tervetuloa vaan tänne puotiavajaisiin :) Meinaan sitten kun isännän opinnot on ohi ja tavaraa on taottu riittävästi pientä pajapuotia varten, me pidetään ihan varmasti pajapuodin avajaiset, jonne kaikki ovat enemmän kuin tervetulleita :)

   Mukavaa sunnuntaita sille puolelle jokea ;)

   Poista
 9. Teillä on kyllä taito tehdä niin kaunista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maria :) Gerda tekee kauniiksi tekemisen niin helpoksi, kun se oli valmiiksi niin kauniiksi tehty. Me vaan vähän poleerattiin ;)

   Poista
 10. Kops! Pyörryin ihastuksesta;) Ei löydy sanoja!
  Ja voi luoja, kuinka kaunis tuo uuni on ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan olekin kaunotar! Vaikka sitä ei voi käyttää, niin se lämmittää ihan vaan olemalla olemassa siinä :)

   Poista
 11. Kyllä ei voi muuta kuin ihmetellä tuota teidän tarmokkuutta. Kaunista !

  VastaaPoista
 12. Ihana����. olen sanaton (ja minut tuntevat tietävät myös, ettei sitä tapahdu usein...). Sari

  VastaaPoista
 13. Kaunista..mä etin et mistä saa niitä kristallituikkuja ...jäljet johti Vehmaalle....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristallituikkuja? Meinaatko niitä kynttilänjalkoja, joissa tuikku tai kynttilä laitetaan kristallipallon sisälle? Jos, niin vuokraamolta niitä löytyy :)

   Poista
 14. Aivan mahtava blogi. Olette saaneet niin valtavasti aikaan ja näyttää niin hyvältä että oikein syrämmestä ottaa =) Tässä melkein iskee kateus ja toivo että mekin oltaisiin joskus samassa pisteessä oman projektin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tulette olemaan! Me ollaan oma osuutemme siitä lahotangosta ja moskavalssista jo tanssittu, joten ymmärrän täysin mitä tarkoitat :) Gerdan osalta tehdään käänteisesti, eli laitetaan ensin sisätilat (koska on syytä nyt saada ne varasto- ja työtilat vihdoin kuntoon) ja varsinaiset korjaukset tehdään ulkokautta. Se on hieman haastavaa, mutta mahdollista :)

   Poista
 15. Onpas herttanen tupa. onko toi seinä jotain paneelia? näyttää kivalle, meillä olis just tuvan seinä auki odottamassa inspiraatiota ja se tais just tulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me laitettiin samalla tavalla kuten päätalossa, eli hirren päälle huokolevyä (hengittävää) eristeksi ja sen päälle sitten nakuteltiin ponttipaneelia (eli ponttilautaa). Tuohon rapian 18 m2 Gerdatupaan meni n. 260 metriä ponttia. Ovia on 2, ikkunoita 3 ja uuni vie suunnilleen 4m2 seinäpinta-alasta. +18m2 on siis lattiapinta-ala. Seinät ovat 5 ja 3,7 m leveitä ja 2,5-2,7 metriä korkeita. Me maksettiin tuosta ponttipaneelista 0,95€/m. Se on siis ihan edullistakin :)

   Poista
 16. Upea upea upea! Muutos on niin kaunis, että itku meinaa tulla - ilosta ja onnesta puolestanne. Tuo uuni on aivan käsittämättömän ihana. Suu hämmästyksestä ymmyrkäisenä täällä katselen kuviasi. Ja Keekiksen tuliaisia.

  Sitä vain jaksan ihmetellä, kuinka ihmeessä saitte Gerdan ja kaiken muunkin aikaiseksi niin tavattoman nopeasti. Ei tavallinen ihminen jaksa ymmärtää. Oikeastaan olen sanaton kaiken tuon upeuden edessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aina itse hämmästelen kovasti näitä muutoksia. Miten joku sieväksi tehty, mutta frapistunut sitten muuttuu niin paljon, kun sille annetaan huomiota. Tuo uuninkin muutos on niin valtava ihan pintalaitolla.

   Me tehtiin likimain aamusta iltaan tätä tupaa ja meillä oli ystävä täällä apuna muutaman päivän. Silleen se siitä sitten valmiiksi tulee. 8 päivää meni tupaan, Kammarin kanssa ei sitten mene niin kauan. Se on pienempi ja siellä ei ole niin paljon haastavia kohtiakaan :)

   Poista
 17. No johan alan tuota tavaran määrää pikkuhiljaa ymmärtämään nyt kun ammatti valkenee. ;) Kyllä kaikuu onttoutta meidän seinät, varsinkin nyt kun yläkerrassa on lähinnä sänky, työpöytä ja piano. Niitä ei jaksanut kellariin raahata. Takkahuone ja makkari on jo saanut uudet höyrynsulut, vielä on lopun talon sisäkatot. Joskos elokuussa uusi kattokin jo päänpäällä killuisi ja tupaan voisi hyvin mielin palata. On jo ilma kummasti raikastunut, kun makuuhuoneen homepesä vihdoin löytyi... Syypää olikin patteri, ainakin siellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :D Tuolta osin mun työtä sitä sälää ja varastoitavaa piisaa ;D

   Miten mahtavaa, että siellä on saatu ongelmia hoidettua! Tuo on ollut taatusti raskas juttu, mutta että se oli kuitenkin hoidettavissa ja pääsette takaisin kotiin, on kerrassaan ihanaa! Patteri? Jestas! On se uskomatonta, miten tavallaan pieni ja harmiton juttu voi aiheuttaa valtavia ongelmia ja melkein pilata kaiken! Huh! Olen taas tyytyväinen, että meillä ei ole sitä vettä missään, eikä tule. Tai jossain vaiheessa sen verran tulee, että pieni letku laitetaan kaivosta hirren läpi lavuaarille, mutta jos se pieni pätkä letkua vuotaisi, sen huomaisi melkolailla heti ja putkenpätkän voisi vaan kiskaista irti > vaihtaa toiseen. Askeettisemman elämän etuja ;D

   Poista
 18. Voi miten kaunista!!! Kyllä jokaisen sisustajan pihalla pitäisi olla oma Gerda!!! Olen rakastunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä jokaisella pitäisi olla oma pieni Gerda. On meinaan tavattoman kiva ajatus että voi puuhata kokonaan toisessa rakennuksessa, avata ja sulkea oven takanaan ja jättää tavarat levälleen hetkeksi jos siltä tuntuu. (mä en muuten ole sisustaja, mun alaa on juhlat ja tapahtumat) :)

   Poista
 19. Mikä muutos! Näyttää jälleen kerran niin ihanalta ja tunnelmalliselta. Kaunista. :) Enkä voi myöskään olla ihmettelemättä, miten olette näin lyhyessä ajassa saaneet noin paljon aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistettiin hösseliksi ;D Jotain tapahtui kun päätalon julkisivu maalattiin. Tuli oikeen sellainen hihojen ylöskäärimispuuska! :)

   Poista
 20. Kiitos upeasta ja inspiroivasta blogista! Käytittekö Virtasen Homeentappajaa ennen päärakennuksen ja Gerdan maalaamista? (En löytänyt asiasta mainintaa teksteistäsi.) Tehdashan pitää tuotteen käyttöä tarpeellisena, mutta muitakin näkemyksiä saattaa olla. Olisin kiitollinen, jos kertoisit maalausurakoiden tästäkin puolesta ja mahdollisista pohdinnoistasi asian suhteen. Kiitos jo etukäteen.
  Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei käytetty homeentappajaa, kun lauta on niin kuivaa, eikä meillä ole ollut homeongelmaa (ei vaaratonta tai vaarallista). Silloin kun talo ostettiin, julkisivun puolella oli viherrystä, levää, mutta se johtui kaikesta siitä ryteikköpusikosta, mitä seinää vasten kasvoi. Kun ne raivattiin pois, levää ei enää ole tullut kahten vuoteen. Meillä ei ole koko talossa mitään, mikä estäisi hengittävyyttä, joten sitä kosteutta ei synny samalla tavalla kuin moderneissa taloissa, eikä meillä ole juoksevaa vettä, kylpyhuonetta tai mitään putkistojakaan. Eden tuo maali ei sisällä vettä. Me jätimme homeeneston pois koska sille ei koettu olevan tarvetta. Jokainen talo kuitenkin on erilainen, joten monessa rakennuksessa se materiaaliin imeytyvä homeenesto on ihan paikallaan. Se ymmärtääkseni estää sen uinuvan itiöstön aktivoitumisen. Meillä ilmeisesti sellaista ei ole, kun ei ole ollut mitään kasvustoakaan (paitsi hieman sitä jo kadonnutta pintalevää).

   Poista
  2. Suuri kiitos vastauksestasi! Meilläkin hyvin vanha talo, ja ajatuksemme liikkuneet samoja ratoja kuin yllä kirjoitit. Mukavaa kesänjatkoa!
   Kristiina

   Poista
 21. Kertakaikkiaan ihastuttava!
  Susanna

  VastaaPoista
 22. Huh huijaa...onpa siellä tapahtunu vaikka mitä...oispa tuollanen työhuone ...ja tuo uuni on Gerdan sydän vaikka ei toimikaan...

  VastaaPoista
 23. Vastahan tässä vauhtiin päästiin ;) Gerdan kuistia pitää laittaa talvikuntoon ja ulkosuojamaalausta on vielä hieman. Ennen talvea pitäisi se kammarikin vielä laittaa pintakuntoon. Onpa siinä sitten meille ihmeteltävää taas ;)

  VastaaPoista
 24. Voi miten upea muodonmuutos! Todella hyvin olette elvyttäneet Gerda-kaunottaren uuteen elämään. Uuni on aivan uskomattoman kaunis, maalit sopivat täydellisesti.

  VastaaPoista
 25. Tää on vaan niin upea, voi elämä. Kauniin uuden elämän alku Gerdalle! Kaikki sopii niin yhteen ja vaatii kyllä äärretöntä päättäväisyyttä molemmilta. Mitä ideoita sinulla täällä tilassa lähteekään lentoon ja ihana idea tuo sinun vuokraamosi. Kävin katselemassa vaikka ei mitään isoja juhlia olekaan tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marika :) Mukavaa tuolla on puuhailla. Suorastaan ihanaa, kun muutosta johtuen ei ole ollut omaa työtilaa yli vuoteen! Somistevuokraamoita on muitakin Suomessa, ehkä hieman pienempiä, mutta on mukavaa, että niitä on tullut lisää sen jälkeen kun me avattiin jokunen vuosi sitten tämä omamme :)

   Poista
 26. teidän gerda on niin upea, sisältä sekä ulkoa.
  hienoa työtä olette tehneet!

  VastaaPoista
 27. Mä varmaan toistan itseäni ihan järkyttävän paljon, mutta voi apua kuinka ihana <3 Kyllä tuola luovuus kukkii ja kelpaa tehdä töitä! Mulla olis haaveena joskus saada tuo meidän ulkosaunan kämppä kuntoon, se on niin söpö ja olisi ihana siinä istuskella ennen saunaan menoa. Nyt siellä on hiiriä ja ötököitä ja kaikkea tavaraa säilössä. Mutta jos Gerdastakin tuli tälläinen niin ehkäpä joskus mekin saadaan aikaiseksi! :)

  VastaaPoista
 28. Näyttää aivan ihastuttavalle <3 Onnellinen sinä saat siellä työskennellä.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!