jovela

jovela

maanantai 3. elokuuta 2015

Jovelan salissa

Arki koittaa taas ja oikeastaan se on ihan mukavaa tällaisen kesäilmoja odottelevan vetkuttelun sijaan. Kalenterista on käännetty sivu elokuulle, ikkunan takana on möllötellyt elokuinen kuu ja olen jo valmis päästämään irti kesästä, jota ei tänä vuonna oikeen tullutkaan. Kesä on ollut täysin erilainen, mitä kuvittelin keväällä, mutta en ole erityisen pettynyt. Elokuu tarjoilkoon mitä tuleman pitää. Jos se on aurinkoa, loistavaa jos ei ole, no, tähän on jo tavallaan tottunut. On aika mennä eteenpäin ja aloittaa työt tavalliseen tahtiin. Isäntä on vielä viikon lomalla ennen kun opinnot taas jatkuvat, itse tartun arkisorviin jo tänään. Remppapuuhat jatkuvat maltillisemmin. Gerdan kuistia laitellaan ja ulkoseiniä pitäisi maalata.

Viime viikolla laiteltiin hieman päätalon sisälläkin. Gerdan tuvan saaminen pintakuntoon meinaan tarkoitti myös sitä, että saimme lisää mööpeliä ja tavaraa pois salista. Salikin alkaa rauhoittumaan yleisilmeeltään.


Salissa alkaa olla lähinnä ihan meidän omaa tavaraa. Suurin osa työvarastosta on saatu ulkoistettua Gerdaan. Mikään minimalistikkohan en ole, vaikka pidänkin katsella minimalistisia sisustuksia, mutta ylimäärätavaran poisto on kyllä tuntunut mukavalta.


Salista lähti 4 kaappia ja nelisenkymmentä pikkulaatikollista tavaraa. Nyt sain jopa sen pienen työpöydän sille tarkoitettuun käyttöön salissa. Työpöydän vierellä on arkistohylly.Salin nurkkaan kaappien tilalle tehtiin lukunurkkaus jossa on myönnytyksemme sähkölämmitykselle, eli sähkötakka.


Salia kahdelta vastakkaiselta seinältä. Tuvassa on paljon punaista, mutta saliin haluan rauhallisen väritunnelman. Salin sävymaailma on pääasiassa valkoisen eri sävyjä, hiekkaa ja pehmeää harmaata sekä hieman keltaista, koska salin kakluuni on sitruunakiisselin värinen. Sali on lokoilupaikka, paljon huopia, mattoja, tyynyjä ja taljoja.


Kerään vanhoja valokuvia, jotka kertovat ihmisten arjesta ja juhlista 1800-luvulta II maailmansotaan. Tässä on osa niistä. Salissa on paljon vanhoja valokuvia, joita on kivaa katsella.


Koska salissa ei ole toimivaa tulipesää, meidän on ollut pakko käyttää sähköpattereita talvisin. Teemme talvisin niin, että salin ovi suljetaan yöksi ja sen lämpötila saa vajota 10-14 asteeseen, jota sitten taas nostetaan päiväksi. Tämä sähkösisustustakka hankittiin alesta. Sen käyttäminen ei ole sen kalliimpi kuin patterikaan, mutta sähkötakan 1000-2000W puhallustoiminnolla saa nopeasti lämpöä ja sähkötakka on silmällekin sievempää katsottavaa patteriin verrattuna. Pelkkä valotoiminto, eli tuo palavilta puilta näyttävä osio ei maksa juuri mitään käyttää. Se on vain ledivaloja. Kunnes kakluuni saadaan korjautettua, sähkötakka hönkii tarvittaessa nopeaa lämpöä meille ja isojen pattereiden sijaan pärjäämme salissa kahdella pienellä patterilla. Ne isot irtopatterit todella tökkivät silmääni koko viime talven, joten tämä ratkaisu miellyttää monella tapaa.


Salin toinen pääty tällä hetkellä. Tuosta on lähdössä vielä mööpeliä, ihan ensin nuo kaksi korkeaa kaappia. Hirsiseinäkin pitäisi laittaa uudelle riveelle, koska tuo eristesammal karisee välillä turhankin paljon. Sellainen puuha on kuitenkin talvipuuhia, joten myöhemmin sitten..


Ja jossain vaiheessa sitten pitäisi saada tämä kakluunikin käyttöön. Se vaatii koko kakluunin purun, uudelleen muuraamisen, kaakelien korjaamisen ja korvaavien tekemisen, uuden hormin ja savupiipun (sekä pullean tukun rahaa). Kyllä sekin laitetaan kuntoon, tämä meidän sitruunakiisselikakluunimme.


Noin muuten salissa pitäisi maalata makulatuuripaperiset seinät, katto- ja jalkalistat laittaa, lattiarakoja eristää riveellä ja salin oviaukkoon nikkaroida laskeutumistaso, sillä sali sijaitsee parikymmentä senttiä muita huoneita alempana. Jostain syystä tämä talo on heti rakennettu kolmeen tasoon, josta tupa on korkeimmalla ja sali matalimmalla.

Sali on sitten joskus valmis. Kiirettä ei ole. Kunhan talveksi ehditään ne riveet laitella rakoihin, muut rempat saavat odottaa sopivaa aikaa ja inspistä. Tehdään kun joudetaan. Nyt on jo riittävän hyvä. Ei se ole niin nokonuukaa tällaisissa taloissa. Kunhan silmää ei häiritse liikaa ja lämpimänä pysytään. Kunhan on kotoisa olo, sohva ja divaani mihin käpertyä, huopa jonka alla lämmitellä, taljoja joiden villoissa kölliä, koppa villasukkia ettei varpaita palele talvilattioilla ja toinen mokoma täynnä kynttilöitä, että on tunnelmavaloa. Ihan on hyvä niin tuolla Jovelan salissa.

Puuhaa piisaa, hyvä niin. Mukavaa alkanutta elokuuta ja viikkoa kaikille siellä :)

Jovelan Johanna

25 kommenttia:

 1. Tuo kaakeliuuni on ihastuttava ja todellakin säilyttämisen arvoinen ilman korjauksiakin<3
  Meillä kaakeliuuneja on kaksi kappaletta, ja niihin molempiin oli edellisen asukkaan toimesta laitettu sähkövastukset sisälle. Toisesta oleme purkaneet systeemin ja aika pienillä korjauksilla saaneet puulämmitteiseksi, mutta toinen on edelleen pakkasilla sähköpatterina.
  Jovelassa on niin kaunista ja kodikasta<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se metkaa, miten uuneja muutettiin sähkökäyttöisiksi ja nyt sitten muutetaan takaisin puukäyttöisiksi ;D Joka sukupolvella on omat juttunsa ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Irma :) yritin jättää kommenttia eilen sun blogissa monta kertaa, mutta se pop uppi tökkii taas :(

   Poista
 3. Apua, saanko muuttaa teille, värimaailma on niin miellyttävä ja kaikki niin kaunista! Täällä kun ei mikään pysy paikoillaan, kiitos lasten ja karvakamun. Kakluuni uunit ovat niin upeita, meillä on uusio tehty takka ja pidän juurikin siitä vanhahtavasta tyylistä kovasti.
  En ole meinannut pysyä perässä postauksissasi, mutta mukana olen enemmän kuin kirjoitan.
  Mukava tuolla on syksyn pimeinä iltoina aikaa viettää ja nauttia tunnelmasta, kera vilttien ja kynttilöiden ja nuo taljat, voih<3

  Oikein aurinkoista uutta viikkoa sinulle Johanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuonne mahtuu :D Pötkölleen vaan mihin mielii ;D

   Kylläpä muuten on illat jo pimeitä! Miten se näin ehti taas tällaiseksi? ;)

   Poista
 4. En kestä, nyt kuule meni kateellisuuden puolelle, ihan väkisin. Että teillä on tuo "mantelitakka" kuten muuan ystävättäreni tuumasi;) Olen himoinnut sähkötakkaa - tuhake keskuslämmitystalossa, tiedetään, muttei olla tietävinämme, koska Tahdon! - jo vaikka miten pitkään, vaan Mr sanoo ei. Ja on peeveli vieköön siinä ihan oikeassa. Ei meille mahdu eikä meillä tarvita. Ei meille saa kuulemma enää ostaa lisää lyhtyjäkään. Ensiksi pitäisi kantaa jotain ulos, myydä tai lahjoittaa tarvitsevalle, mutta miten luopua.... kauhee dilemma!
  Niin että saat nyt sitten vaan kestää täällä kateuteni.
  Ihan vihreenä Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh! On miehet vaan joskus niin tylsiä ;D Mutta vastahan sieltä kannettiin tavaraa ulos, jotta uudelleen neuvottelemaan vaan. Nyt noita takkoja on alessakin ;)

   Poista
 5. Vaikka tavaraa on paljon huoneen tunnelma on avara ja kaunis. Valkoisen eri sävyt miellyttävät sisustuksessa omaakin silmääni eniten. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen aina pitänyt maasävyistä, ja valkoisesta, mutta en itselleni ottaisi ihan puhdasta valkoista, siis kiiltosävyä ja keittiössä mulla on oltava punaista. Mikäköhän siinäkin sitten on. Kerran kokeiltiin muuta väriä uudessa kodissa, mutta ei mennyt kauaa kun vaihdoin kaiken punaiseksi :D

   Poista
 6. Sali muutti näköään jälleen kertaheitolla. Kaunista ja seesteistä tuli ja tuo takka on ihana :)
  Tää tykkää !!
  Ostitko silloin aikanaan sen telan, jolla saa maalattua "tapettia"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sali on nyt se huone, joka meillä elää, kun sitä ei olla vielä saatu siihen malliin, mihin se olisi menossa. Nyt saapi olla tovin noin ja sitten taas muuttuu kun jotain tapahtuu :D

   Ostin telan ja sitä on testattukin, mutta sillä ei vielä ajella pitkin seiniä. Vaatisi koko huoneen purun keskelle salia ja siihen ei nyt ole intoa ;)

   Poista
 7. kaunista kaunista <3 t. toinen joka ihailee aina välillä selkeyttä..mutta sortuu rönsyttelyyn :)

  VastaaPoista
 8. Niin Jovelan näköistä! Aaah!
  Mutta mistä tuo kaunis työpöytä on? Se on juuri sellainen mistä haaveilen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään muista sen liikkeen nimeä :( Isäntä osti tuon mulle lahjaksi ehkä 6 vuotta sitten pienestä liikkeestä Stadissa (Haagassa), mutta nimeä ei kyllä enää muista kumpikaan.

   Poista
 9. Kylläpäs teille tuli saliin tilaa, vaikka ei se mikään pieni ollut ennenkään!
  Kauniin harmooninen sisustus, tykkään!

  Edelliseen postaukseen viitaten; ihana Gerda <3
  Ja kiva, kun pöytäkin löysi paikkansa, piti sinulle pistää viestiäkin, että pöytä olisi ollut meille 10 cm liian iso... eli kaikki hyvin ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulailisin salissa nyt koko ajan, kun jotenkin se tuntuu niin mukavalta. Enää ei ole niin paljon häiriötekijöitä, silmä saa levätä ;)

   Pöydän kanssa meni sitten justiinsa nappiin! :)

   Poista
 10. Kätevä tuo sähkötakka, ja jos samalla vaivalla saa kauneutta, ottaisin minäkin sähkötakan mieluummin kuin sähköpatterit. Kuvahan on kuin suoraan sisustuslehdestä! Mutta vanha kakluuni vasta on upea ja niin hienostuneen värinen. Minusta sali näyttää jo nyt valmiilta ja kauniilta nykyisellään.

  Tosiaan jänniä ratkaisuja on vanhoissa taloissa tehty, kuten tuo teidänkin eritasoiset lattiapinnat. Olisko niin, että on vain haluttu myötäillä rakennusvaiheessa maaperää ilman turhia kaivuuhommia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin saattaa olla juuri noin. Täällähän on graniittikalliota koko kylän alla kai ja meillä ainakin se kallio oli tullut vastaan todella pian, kun porakaivoa porailivat. Ei siis välttämättä ole ollut mitä kaivaa.

   Samasta syystä täällä ei ole myyriä, oletan ;)

   Poista
 11. Voi kyllähän tuola lojuisi mielellään ja katselisi jotain hyvää sarjaa tai lukisi hyvää kirjaa :) Ihanan pehmeän ja seesteisen oloista. Kaiholla katselin noita teidän tavaroita ja pöydillä olevia asetelmia, ei täällä enää voisi laittaa esimerkiksi noita tuikkuja koriin, kissat pudottelisi niitä ja leikkisi niillä pitkin öitä. Oman haasteensa tuo nekin riiviöt :D Haluaisin meidän olohuoneeseen kanssa jotain muutosta, mutta en tiedä mistä aloittais. Nyt se on tuollainen kolkko ja tylsä. Räjäyttää saisi koko huoneen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku viikonloppu kun saat inspiksen, niin siitä se taas lähtee ;) Joskus sitä kaipaa muutosta, vaikka miten sievää olisi ;)

   Poista
 12. Onpa seesteistä ja selkeää! Ihana Sali <3 Olisit hyvin voinut otsikoida kirjoituksen muotoon Alastalon Salissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Carita :)

   Pohdin sitä hetken, mutta olen tainnut tehdä jo kerran sen nimisen postauksen. Sellainen fiilis ainakin tuli, enkä laiskuuttani jaksanut tarkistaa, joten Jovelan salissa sitten tuli otsikoksi ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!