jovela

jovela

maanantai 17. elokuuta 2015

Rapujuhlat & 6-varpainen kissa

Oi, mikä viikonloppu! Isännöimme lauantaina rapujuhlia, joista tuli niin hauskat, että vieläkin hymyilyttää. Saimme viettää iloisen illan läheltä ja kaukaa saapuneiden ystävien kanssa. Rapuja ja muita herkkuja syötiin, maljoja nosteltiin ja illan hämärtyessä sytyttelimme ulkotulet paljualueelle, jossa viihdyimme taas monen monta tuntia. Jovelan talopäiväkirjaan sopii nyt tallentaa tämäkin muisto, kesän parhaita hetkiä!


Tässä katetaan pöytää. On tarpeellisia tarpehia, fiinit uudet rapukaulurit ja rapuprinttiä.


 

Illat ja varsinkin yöt ovat jo kirpeän viileitä, päivä- ja yölämpötilan ero voi olla yli 20 astetta. Viime yönä täällä oli vain +4 astetta, mikäli ennustelijat ovat osuneet oikeaan. Vilpoista oli joka tapauksessa niin illalla kuin aamuvarhaisellakin. Lauantain juhlissa laitoimme jokaiselle oman huovan tuolin selkänojalle. Daameille oli varattu punaiset huovat ja herroille harmaat. Vilunkarkoittajia!


Kullekin vieraalle oli tehty oma rapukestipakkaus, jossa oli peltinen snapsimuki, rapu- ja voiveitsi. Menun alla oli piilossa serviettejä ja käsipyyhe, johon saattoi kuivata sormiaan huuhtelumaljassa huljuttelun jälkeen.Isäntä nosti tuvan kattoon orren, joka on ilmeisesti ollut jonkinlainen kärryjen aisa. Aisaorsi sai ensimmäiseksi valosarjan kantaakseen. Jatkojohdon kanssa oli oma hupinsa, koska valosarjan oma johto on niin lyhyt, mutta saatiin sekin sitten säädyllisen siististi piiloon.


Kattaus kolmesta vinkkelistä! Laseina meillä oli palkintojakin keränneet Govinot, jotka ulkonäöltään näyttävät lasilta, mutta ne on tehty särkymättömästä PETG -muovista. Ei meillä sentään niin riehakkaita olla, etteikö lasia rohkenisi kattaa, mutta ruokailun jälkeen lasittomat lasit ovat paikallaan, kun siirrytään paljuilemaan. Paljun ympärillä on paljon kiviä. Nuo Govinot ovat käteviä kaikkialla siellä, missä lasi on hieman riskaabeli valinta. Govinot ovat lisäksi muotoilultaan erinomaisia! Niistä saa kunnon otteen peukalopainanteen vuoksi ja lasi itsessään on mukavasti käteenistuvaa mallia.
Ja sitten syötiin! Syötiin, pidettiin pieniä happihyppelytaukoja ja taas syötiin!


Rapujen lisäksi meillä oli tarjolla kokonaisia katkarapuja, katkarapu Skagenia, lohimoussea, vihersimpukoita, aiolia, Salsa rosaa, saaristolais-, maalais- ja maissileipää sekä tillillä ja merisuolalla maustettua kotivoita. Ruokajuomina oli erilaisia oluita (alkoholillisia ja alkoholittomia), muutamaa erilaista viiniä (niissäkin myös alkoholitonta), tillisnapsia ja kivennäisvettä.

Meillä oli erillinen juomapöytä, josta jokainen sai valita juomia oman maun mukaan pitkin iltaa. Juomapöydällä oli myös hauska opas 30-40 -luvulta. Euron kirppislöytö oli juomapöydässä hauskuttamassa juhlijoita. Tuo ajan ohjeistus on tietenkin nykyaikana melko hupaisaa luettavaa, niin tarkkaan ihmistä opastetaan käyttäytymään sopivalla tavalla. Ryystää ei saa, kuiskia ei sovi ja muutenkin pitää sievästi olla - ja me tietenkin olimme!Näin fiinisti ystävämme asetteli syömiään rapuja laitasen reunalle. Itse en tainnut olla ihan (ollenkaan) yhtä fiini. Keko lautasellani oli sekä suuri, että homsuinen!


Myöhemmin illalla sitten tosiaan heitimme huovat olille ja marssimme paljulaan. Isäntä oli lämmittänyt saunan, laittelimme ulkotulia pitkin pihaa, palju höyrysi ja ilta viileni. Pikkutunneilla maltoimme jo lopetella polskimisen ja saunottelun ja käydä juustovadin antimien kimppuun.

Jossain vaiheessa iltaa käväisin sisällä ja siinä saunapolkua takaisin palatessani pysähdyin hetkeksi katselemaan juhlijoita. Paljulassa oli kovin tunnelmallista. Osa juhlijoista oli paljussa, osa huovat harteillaan sen ulkopuolella. Yö oli tumma ja ulkotulet sekä rautainen terassilämmitin loimottelivat lämmintä valoa takapihalle. Ihmiset nauroivat, oli hauskaa ja lokoisaa. Pysähdyin siihen hetkeksi vaan katsomaan ja ajattelin, että olen onnekas. Meillä on ihania ystäviä ja kun sanotaan, että vieraat tekevät juhlan, se ei olisi voinut olla lähempänä totuutta. Me katoimme pöydän, vieraat tekivät juhlan ja se oli taas niitä hetkiä elämässä, jolloin tuntuu siltä, että kaikki on vaan niin mukavasti juuri siinä ja nyt. Iloisia hetkiä, joita muistelee niin mielellään nyt, kun juhlat ovat ohi ja koristukset on purettu pois odottamaan seuraavaa kertaa, kun käymme saksiniekkojen kimppuun.

Pippa

Näinä viikkoina taitaa olla jokaisessa postauksessa ainakin maininta Pipan pentuajasta. Pipalla on tänään elli, eli eläinlääkäri iltapäivällä. Siitä nyt ei tarvitse asiaa tänne tehdä, mutta aasinsiltana kelpaa kyllä, sillä Pipalla on pieni poikkeavuus. Pipan heippakuva on otettu, koska Pipalla on 6 varvasta etutassuissa. Kannusvarpaita on kaksi yhden sijaan. Saapi elli varmistaa, ettei liikavarpaat tule haittaamaan Pipan askellusta. Siltä ei näytä, mutta tarkistaa pitää samalla kun rokotetaan. Nuo lisävarpaat tekevät kyllä Pipasta tarkan nappaajan. Harva juttu irtoaa Pipan otteesta, kun lisävarpaassa on kynsikin, joka sopivasti kuvassa sojottaakin oikealle. Normaalisti kynsi ei tietenkään noin ole, mutta Pippa "teki juuri varpaita" kun nappasin kuvan. Punainen klöntti Pipan tassussa on kynsi sekin, mutta minun.


Osalla kissoista lisävarvas tai -varpaat muodostavat leveämmän tassun jossa vaan on useampi varvas normaaliin verrattuna. Toisilla varvas tulee selkeästi reunalle, kuten Pipalla.

Wikipedia kertoo lisävarpaisista seuraavasti:

Laivakissa eli suokissa tai Hemingwayn kissa on kissa, jolla on tavallista enemmän varpaita. Ylimääräiset varpaat johtuvat geenivirheestä. Geenivirheen aiheuttama polydaktylia on tavallista yleisempi maine coon -rodun kissoilla. Monivarpaisella kissalla usein yksi ylimääräinen varvas kiertyy ”peukaloksi” tassun reunaan. Kissa kykenee tarttumaan näin kädellisten tavoin esimerkiksi köysiin, kaiteisiin tai kahvoihin. Monivarpaisuus on esimerkki evoluutiossa hyödyllisestä mutaatiosta. Mutaatio on havaittu ensimmäisen kerran 1600-luvulla Bostonissa.  Kirjailija Ernest Hemingway oli erityisen mieltynyt monivarpaisiin kissoihin. Hänellä oli monivarpainen kissa, jonka jälkeläisiä elää edelleen Hemingwayn kotimuseossa. Kissa oli tuotu Key Westiin Kuubasta. Monivarpaisia kissoja on ympäri maailmaa, niin rotu- kuin tavallisissa maatiaiskissoissakin.

Nonnih, se olisi taas maanantai, oikein kaunis, kuulas ja aurinkoinen maanantai. Töitä tehtävänä, asioita hoidettavana ja eläimiä paijattavana. Hommiin siis!

Hyvää alkanutta viikkoa toivottelee

Jovelan Johanna

15 kommenttia:

 1. No niin, yli 20 vuotta minulla on ollut kissoja ja silti opin taas uutta, lisävarpaat. Arvaas tarkistanko kaikkien kissojan kaikki tassut tänään :D

  VastaaPoista
 2. Nerolla on ihan samanlainen tassu, siis viisi kynttä ja yksi kynnetön kannusvarvas. En ole koskaan pitänyt sitä poikkeamana, eikä mitenkään haittaa kissan liikkumista tai tassutyöskentelyä. Hienot kestit teillä.

  VastaaPoista
 3. Mahtavalta näyttävät rapukestit tarjoiluineen,kattauksineen ja tunnelmoineen,mutta Pippa veti kyllä pointsit kotiin :)) Ihana käpläkuva,ei taida hän ihan normikissa ollakaan....

  VastaaPoista
 4. Laivakissat ovat hyvin yleisiä - nou hätä <3

  VastaaPoista
 5. Ihanan tunnelmalliset rapukestit ja upeat kattaukset. Tuollaisissa juhlissa ei voi olla muuta kuin hauskaa ja viihtyisää. :)

  Haa, täältä löytyi heti kohtalotoverit Pipalle. Toinen nukkui pusikossa, joten en päässyt tarkistamaan varpaiden määrää, mutta Sarabi kuorsasi herrainhuoneen matolla ja ihmetteli, kun kääntelin ja vääntelin tassuja. Enpä ollut ennen laskenut mutta kuusi varvasta löytyi. Meidän neidot ovat juuri maine cooneja, joilla tuo monivarpaisuus mainittiin. Naksuja ne ainakin ottavat kupista tassullaan ja pistelevät siitä suuhun kuin ihmiset ikään, samoin käy latzeille sun muille ruokapaloille. Eivätkä ole ylimääräiset varpaat menoa haitanneet. :)

  VastaaPoista
 6. On teillä ollut mainiot kestit! Ja Pippa varpaineen....♥

  VastaaPoista
 7. Rakastan kau.niita kattauksia ja niiden suunnittelua. Upea kattaus sinulla! Kivat juhalt varmasti ja ilmakin oli mitä mainioin. Itse en niin ravuista ole moskaan välittänyt, mutta jos kutsu käy kekkereihin mielellään osallistuisin. Alkusyksyn pimenevissä illoissa on jotain taianomaista :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Kuvistasi välittyy ihanan leppoisa,rauhallinen ja tunnelmallinen rapujuhlatunnelma...jotenkin vain NIIN ihana katsella noita kuvia...ja täytyy sanoa vielä,että koskaan en ole rapuja syönyt.

  VastaaPoista
 9. Teillä on kaikesta päätellen ollut ihanat juhlat! Kattaus on upea - huomaa, että et ole ensimmäistä kerta pappia kyydissä :)
  Nuo lasit on kauniit - saattaa olla, että teen hankinnan. Veneelläkin nämä toimisivat hyvin.

  VastaaPoista
 10. Tunnelmallisia kuvia - voin vain kuvitella tuon elokuun illan hämyisen tunnelman paljulassa! Varmasti aivan ihanaa!

  VastaaPoista
 11. Meidän työmaalla tallustaa kuusivarpainen kissa, jolla tosiaan on leveämpi koko tassu. Se on veikeän näköistä :)
  Tunnelmalliset on olleet juhlat, ystävät on ihana asia.

  VastaaPoista
 12. Kissoilla on ihan normaalisti tuo viisi kynnellistä varvasta etutassussa. Nyt jotenkin hämmennyin tästä. Ihan normaalilta kissantassulta tuo näyttää :) Vai eikö vain kuudes kynsi näy tässä kuvassa?
  Vai ajattelitko kyntesi vieressä olevan anturan olevan yksi varvas?
  Ihanan näköiset kattaukset teillä ollut rapujuhlissa.

  VastaaPoista
 13. Me ollaan pyritelty täällä ajatusta rapujuhlista ja tämä postaus oli kyllä niin inspiroiva, että pakko se on täälläkin alkaa suunnittelemaan rapu- & paljujuhlaa!

  VastaaPoista
 14. Kyllä se vaan on niin, että kattaus on jo puoli ruokaa! Ja kauniisti olette muutenkin sisustaneet tilan aiheeseen sopivasti!

  VastaaPoista
 15. Kiitos kaikille kommenteista :) Piti laittaa jokaiselle vastaus tavalliseen tapaan, mutta tulipa taas hoppu, joten huiskautan vaan kiitokset ja heit kaikille :) Vastailen sitten myöhemmin kun taas joudan :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!