jovela

jovela

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Luonnonmukaisesti - luksuslöytö vailla vertaa!

Mainitsin tuossa reilu kuukausi sitten, että olemme pohtineet makuuhuoneasioita jo pidemmän aikaa ja että haaveisiimme sekä haasteisiimme on löytynyt ratkaisu, johon palaan myöhemmin - eli nyt. Tämä on aihepostauksen osa 1, jossa kerron nuo meidän haasteet, haaveet ja niihin löytynyeet ratkaisut. Olen suoraan sanottuna ällikällä lyöty, sillä tämä meille täydellinen ratkaisu on luonnollinen, ekologinen, terveydelle edullinen, mittatilaustyönä tehty, jopa silkkaa luksusta, mutta myös hinnaltaan mukava. Kyllä, luit oikein! Tällainen yhtälöhän ei pitäisi olla mahdollista, mutta on se! Aloitetaan niistä haasteista ja haaveista, bear with, kuten eräässä brittikomediassa tavattiin hokea!

Jovelan kammarin haasteet

Ok, ihan ensimmäinen haasteemme on se, että kammarimme on pitkä ja kapea. Alunperinhän kammarimme on ollut 2 pientä kammaria, joiden välistä on joskus aikoinaan joku väliseinän poistanut. Huone on yli 5 metriä pitkä, mutta vain 2,7 metriä syvä.


Ainoa sängylle sopiva tila rajautuu kaakeliuunin väliseinän ja tuvanpuoleisen seinän (josta ovi tupaan) väliin (ja ihmiset sängyssä jonnekin koirien väliin).


Maalinpoistovaiheista kaakeliuunia ei voi käyttää jatkossakaan, koska välikatto on laskettu joskus liian alas (katto pitäisi purkaa ja nostaa), mutta kaakeliuunia ei haluta purkaa. Tuvan oven ja kaakeliuunin väliin jää siis tila, jossa 160x200 cm sänkymme on. Sängyn viereen mahtuu 1 yöpöytä.


Ja sängyn jalkopäähän 70 cm tilaa ennen kun ollaan ikkunassa.Toinen yöpöytä on vaatekaappimme vieressä (ja saakin olla siellä).Lisäksi kammariin mahtuu vielä pari pientä pöytää ja nojatuoli (joka menee vaihtoon). Kammarimme on tavallaan kaksi eri aluetta: makuualue ja pukeutumisalue jotka tilana rajautuvat kaakeliuunin vasemmalle ja oikealle puolelle huonetta.


Kammariamme ei koskaan lämmitetä. On todella virkistävää ja rauhoittavaa nukkua viileässä, kunhan itse sängyssä on lämmin. Pakkasilla meillä kammarin lämpötila laskee n. 15-16 asteeseen ja aamulla nenänpäät ovat viileitä, mutta lämpimästä sängystä viileässä nukkuneena nousee virkeänä. Meillä ei siis ole, eikä tule mitään pattereita sun muita lämmittimiä kammariin - ellei sellaisiksi lasketa kynttilöitä. Niitähän meillä palaa paljon. Huone siis halutaan pitää viileänä, mutta sänky lämpimänä.


Summa summarum: makuuhuone on pitkä ja kapea, se on lämmittämätön huone, jonka keskellä seisoo kaakeliuuni. Lämmittämätömyys ei ole meille mikään haaste, se on kuten toivomme ja huone sijaitsee painovoimaisesti liikkuvan ilmastoinnin (luonnollinen ilmastointi) ilmanliikkuma-alueen keskellä, eli kahden tulipesän (tuvan puuliesi ja talon keskiosan pönttöuunin) välissä.

Sitten on vielä se pääsyy, miksi juuri nyt tätä sänkyasiaa ollaan niin pohdittu, on mun selkäsairaus, joka oireilee nykyisessä sängyssä. Meille ei enää tule jenkkisänkyä, ei vietereitä ja muka tosi hyviä (ja kalliita) patjajuttuja. Selkä ei tykkää. Pitää olla jotain parempaa, kokolailla, kokonaisuutena parempaa.

Haaveet

Mööpelivanhennusprojektin osana onkin myös kaikenlainen muukin muutos teemalla paluu vanhaan. Tämä tarkoittaa luonnollisia materiaaleja - suosimmehan niitä remontissakin. Meillä on villaa, puuvillaa, lampaantaljoja, vanhoja lakanoita verhoina.. miksei siis sängyssäkin? Niin, miksei? Ja miksi sängyn pitäisi olla 160x200 cm tai ylipäätään miksi sen pitäisi olla valittu katalogien massatuotevalikoiman mukaan? Eikö järkevämpää olisi valita sänky sen mukaan mihin se tulee (käytettävissä oleva tila) ja siinä nukkuvien ihmisten mukaan? Havahduimme myös pohtimaan, että..


1/3 elämästämme, missä?

Niin! Missä me vietämme 1/3 elämästämme? No siellä sängyssä! Herätys oli aikamoinen! Täällä sitä höpistään hengittävistä seinistä ja huolella valituista remppamateriaaleista ja missäs sitä kuitenkin sitten vedellään hirsiä? Niinpä..

Tässä vaiheessa tarinaa mukaan tulee serkkuni, joka oli noin vuosi sitten pohtinut samoja asioita ja päätynyt siihen lopputulokseen, ettei ainakaan kapaloituna keinokuituihin. Hän oli tilannut kotimaisesta Villa & Peite -yrityksestä täysvillaisen peiton, jonka nimeen sittemmin vannoo. Ei tule hiki, eikä koskaan kylmä. Ei ole staattista sähköä, ei allergioita, ei kutinaa tai muutakaan harmia. On hyvät unet ja mukava olo. Itse en ollut kuullut tästä porilaisesta firmasta mitään, mutta ei mennyt kauaa kun olin aivan myyty. Ensinnäin tuotteet ovat luonnollisia, niiden valmistukseen liittyy paljon käsityötä, materiaalit ovat loistavia ja sitten se yllätys, ne eivät ole mitään järkyttävän kalliita! Koska meillä on näitä haasteita ja toiveita, päätin laittaa meiliä ko. firmaan, josta omistajarouva vastailikin nopeasti. Sitten kävimme isännän kanssa hiemaan hypistelemässä näitä tuotteita ja lopuksi vielä juttelin firman omistajaisännän kanssa puhelimessa ja ratkaisu on löytynyt."Keho on rauhallinen luonnonkuitujen välissä"

sanoi Porin Villa & Peitteen Antti puhelimessa. Hänen isoäidin äitinsä, kiertokoulun opettajana toiminut rouva perusti yrityksen yli 85 vuotta sitten. Hänen veljellään oli ollut villakehräämö ja vaikka ensin oli menty töihin muualle, isoäidin äiti oli lopulta perustanut yrityksen, joka edelleen valmistaa tuotteita samalla pieteetillä kuin silloinkin.

Tässä yrityksessä ei ole tehty suuria tehdasinvestointeja. Käsin tehdään paljon ja kun tehdään koneella, ihmisen käsi sielläkin on ohjaamassa kangasta ja ommelta.

Kankaat tulevat ranskasta ja ovat mahdollisimman kemikaalivapaita. Patjojen, peittojen ja tyynyjen materiaalit saapuvat raakana. Esimerkiksi patjojen, eli futonien kuidut  saapuvat kivikovissa paaleissa, joista materiaalit karstataan, kammataan ja kerrostetaan varastoinnin jälkeen. Tuotteet valmistetaan tilausten mukaan. Patjoille leikataan ja ommellaan pussit, patjat täytetään käsin ja lopuksi patjoihin tehdään läpipistelyt pellavalangalla. Kaikki patjat (futonit) tehdään siis tilauksesta joko peruskokoisina tai mittatilauksena nukkujan tarpeen mukaan, oli se sitten kotona perussängyssä tai perintösängyssä hankaline mittoineen puhumattakaan veneistä ja asuntovaunuista, joissa mitat ovat usein hyvinkin erikoisia. Ja silti, nämä eivät maksa maltaita!

Patjatäytemateriaaleina on mm. kemikaalipuhtaat puuvilla, villa, kookos, hevosenjouhi ja luonnonkumi, joita valvotaan OEKO-TEX Standardin mukaisesti.

Kyselin Antilta suositusta millainen patja voisi sopia tälle kiukkurangalleni ja Antti kertoi, että materiaaleista kookos ja villakookos ovat napakoita, lampaanvilla ei ole niin joustava kuin esimerkiksi hevosenjouhi, joka taas toisaalta tuo ilmavuutta ja pintapehmeyttä. Hevosenjouhi on myös hikoilevalle hyvä materiaali. Porin Villa & Peitteen patjat ovat kuin kakkuja tai kerrosvoileipiä. Ihastelin kovasti tällaista Hevosenjouhi-puuvilla-kookos -patjaa. Missä vieterit? Lötkööntyvät jouset? Niitä ei tarvita.
Pohdimme vielä hieman sitä, mikä patja olisi meille paras, mutta jo ajatus siitä, että se tehdään meille sopivaan mittaan, siis hieman kapeampi ja hieman lyhyempi (190cm) on ihanaa! Saamme tuohon sänkytilaan hieman lisää tilaa, joka toden totta tulee tarpeen! Kun sitten on luonnollinen ja hyvä patja, meinaamme samaan syssyyn vaihtaa myös muutkin petikamppeet luonnollisiksi. Uudet peitot ja tyynyt hankitaan samasta paikasta ja tietenkin myös petauspatja, joka vastaa patjan kokoa.


Peitot ja tyynyt valmistetaan tuolla puuvillasta ja villasta. Peittojen materiaalit pöyhitään ja levitetään käsin ja ne tikataan tikkauskoneella. Käsityötä siis peitoissakin.

Peittoja saa ohuempina ja paksumpina, joista paksumpi on painava, kuten mummolan wanhanajanpeitot. Serkullani on juuri sellainen painavampi peitto ja hän uhkaa mennä hautaankin sen kanssa! Kun kerroin Antille meidän makuuhuoneestamme ja siitä ettei sitä lämmitetä erikseen, hän suositteli myös meille paksua villapeittoa.Noista materiaaleistakin juttelin omistajan kanssa ja Antti kertoi aika hauskojakin juttuja niistä. Puuvilla heille tulee Teksasista, villat Islannista ja Norjasta, kookos Malesiasta (hankkija Hollannissa) ja hevosenjouhet Unkarista. Kaikissa materiaaleissa pyritään kaikenlaiseeen mahdolliseen asiallisuuteen ja materiaaleja hankitaan ainoastaan valvoituilta tuottajilta, jotka panostavat ja sitoutuvat haitta-aineettomuuteen ja kasvuympäristöjen panostamiseen. Esimerkiksi Teksasissa puuvillan kasvatus rinnastetaan vihannesten kasvattamiseen. Byrokratia on tiukkaa, kuten valvontakin. Porin Villa & Peitteen hankkima puuvilla on kemikaalitonta. Siellä hyödynnetään yöpakkasia, joiden turvin sato korjataan "haarukkakoneella" pensaista ravistelemalla "kuten joskus oliiveja kerätään", Antti kertoi. Hevosenjouhet ovat peräisin elinkaarensa päähän päätyneiltä hevosilta, joista kuten lampaista Islannissa ja Norjassakin, käytetään kaikki mahdollinen hyödyksi. Malesiassa kasvatettavia kookosviljelmiäkin valvotaan Oeko-Tex Standardien mukaisesti. Kaiken tulee olla juuri sitä, mitä luvataan.

Entäsi sitten ne tyynyt?!

Käsi ylös jos ette ole koskaan painaneet päätä tyynyyn, joka ei tunnu hyvältä! Meillä niitä on puoli sängyllistä. Joko ne ovat liian lötköjä tai liian kovia, yhteen paikkaan itseään haluaisi yhdenlaisen ja toiseen kohtaan toisenlaisen, eikä ne samat tyynyt yhtään sovi sitten sille vieressä pötköttävälle kumppanille. Meidän tyynyistä tällä hetkellä nauttii ainoastaan Mai, tyynylän nelitassuinen rinsessa, jolle määrä korvaa laadun. 

Ok, näissä meille tulevissa tyynyissä on puolensa ja puolensa. Ensinnäkin villatyynyt tulevat lisävillapussin kanssa. Voidaan siis lisätä tai vähentää villaa sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. Sitten kun tyynyt pestään, villat levitetään (jotta ne kuivuvat hyvin) ja tarvittaessa voi sitten lisätä sitä villaa jos siltä tuntuu. Villatyynyissä on siis vetoketju. Puuvillatyynyjä taas ei voi pestä, ne ovat siihen aivan liian paksuja jotta materiaali kuivuisi asiallisesti, mutta niihin saa toppaliinat, eli suojaliinat, jotka taas voi pestä. Puuvillatyyny on siellä toppaliinansa sisällä suojassa, eikä itse tyynyä tarvitse pestä.Tuo puuvillahan on muuten materiaalina sellainen, ettei se kerää staattista sähköä. Meille naisille se on omalla tavallaan ihan oleellinen juttu.. kyllähän te tiedätte.. talvi.. pakkaset..pienvoimalatukka!
Tulipa taas pitkä juttu ja lisääkin on tulossa, kunhan sitten saamme nuo tuotteet kotiimme. Mittatilauksena tehdyillä tuotteilla on pieni (kohtuullinen) toimitusaika, sillä näitä ei vedellä suoraan hyllystä postipakettiin.

Sitten pitää sanoa myöskin, että vaikka nyt tässä innoissani pidän luentoa aiheesta sänky ja sen vällyt, niin tämä ei ole ilmaisten tuotteiden varjolla tehty sponsoroitu postaus. Ihan kassan kautta mekin menemme, mutta jotenkin tämä firma, sen asiakaspalvelu (Antti muuten sanoi myös, että heille voi tulla sovitusti Poriin hypistelemään kaikkea, vaikka normaali aukioloaika olisi mennyt - kunhan vaan sopii asiasta etukäteen), firman valitsemat materiaalit ja se pieteetti jolla hommia tehdään on kolahtanut meihin kovasti. Ilman muuta toivomme tällaiselle yritykselle paljon asiakkaita ja jos täältä meidän blogista joku heidät bongaa, olemme siitä vaan iloisia.

Joko sanoin, että eivät ole hinnalla pilattuja? Mittatilauspatja ja petari, villapeitot, keko tyynyjä.. arvatkaapas! Kirpaisee rapian tonnin, se ei ole paha ollenkaan ja kun jonain päivänä nämä (ehkä meidän elinaikanamme) saavuttavat käyttöikänsä pään, meillä on kiva kokko tai komia komposti ongelmajätteen sijaan.

Käykääs katsomassa jos mielitte :) www.villajapeite.fi

Ps. jos joku kaipaa normaaliselälle edelleen siedettävää 160x200 cm jenkkisänkyä vaikkapa mökille, niin sopii huudella jovelassa@gmail.com. Saapi noutaa pois täältä Lounais-Suomesta. Niin ja mihin tuo futonipatja sitten laitetaan, siitä kerron sitten kun vällyt ovat saapuneet ja kaikki on paikoillaan.

Pehmoisia unia ja iloisia päiviä toivottelee

Jovelan Johanna

58 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! :) Meillä on sängyn vaihto edessä, tässäpä oliskin mainio ratkaisu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Me meinataan tehdä se sänkyosa itse, ihan simppeli. Käytetään jos mahdollista wanhaa puumatskua täältä tilalta ja jotain kivaa maalia, jolla saa sängyn ja kaapin (ja samalla ne pikkukaapit/yöpöydät) samanlaiseen kuosiin. Saas nähdä kuin käy ;)

   Poista
  2. Mieskin innostui tästä, jee :) Kyllä siitä teidän sängystä tulee varmasti mainio! Me ollaan rakenneltu tähän lapsillemme sänkyjä, ja todettu, että niiden tekeminen on yksinkertaista :)

   Poista
  3. Miten mukavaa! Ihan yksinkertainen malli meilläkin on mielessä, mutta siinä käytettäisiin täältä tilalta löytyneitä sängynpäätyjä, jotka ovat suunnilleen 100 vuotiaita :)

   Poista
  4. Luin tuosta alempaa vielä tuosta tulossa olevasta alekoodista, hieno juttu :) Tuo uudemmassa postauksessa esittelemäsi sängynpääty on aivan unelmaisen kaunis. Kuvio toi heti mieleeni kesällä rapsuttelemani puusängyn koristeen, sen tyyppiset kuviot ovat ilmeisesti olleet noihin aikoihin muotia :)

   Poista
  5. :) Laitan sen alen eetteriin heti kun ehtivät sellaisen koodiksi tehdä :)

   Poista
 2. Voi että miten nätti teidän makkari on! Ihana ja noi uudet jutut on IHANIA! Jatkoa odotellessa T:eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eija :) Nuo tuotteet on kyllä tosi ihania. Tämä oli sellaisia löytöjä ja oivalluksia itselle, että saa iloita pitkään!

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä. Voisi tässä itsekin näitä asioita miettiä kun ehkä pikkuhiljaa säästämällä olisi varaa muuhun kuin Ikeaan. Meillä on ongelma se että toinen painaa 120kg ja toinen 60kg, toinen palelee ja toinen hikoilee ja sängyssä on vielä kaksi koiraa, joten pestä saa ja usein. Lämpötila meilläkin makuuhuoneessa on talvisin se 16-17.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa patjoissa on se hyvä puoli, että sängyn voi tehdä kahdella patjalla sen mukaan kuka siinä nukkuu ja sitten valitsee molemmille sopivan kasetipatjan tai kunnon petarin siihen päälle.

   Meillä on myös koirat aina sängyssä, kuten kuvista usein huomaa ja vaikka miten tassuja pyyhkisi, niin aina joku rapa sinne sänkyyn kulkeutuu ;D

   Poista
 4. Siis just eilen kirosin miähelle kun meidän sängyssä on joku jousi kai päässyt jotenkin irti ja se painaa mua pehvaluuhun öisin XDD Meilläkin patjanvaihtoviikko edessä. Noi ton firman patjat kuulostaa supereilta eikä hinnatkaan tosissaan olleet kauheita mitä kattelin tuolta sivuilta. Meillä on nyt vaahtomuovipala sängyssä lisänä kun me tarvittaan xtrapitkä patja miähen vuoksi. Ihan sikakalliita omamittapatjat yleensä!!! Kiitti vinkistä <3 - Susa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Kuulostaa inhottavalta! Meillä mun puoli sängystä viertää laidan puolelta hieman. Kun on selkäpipi, se ei tee hyvää. Pitäisi olla kauttaaltaan napakka ja hyvä patja.

   Tuolla Villa & peite firmassa ne patjat tehdään joka tapauksessa mittatilauksena, joten heillä se hinnoittelu ei ole samalla tavalla kuin joillain tehdasfirmoilla. Tietenkin jos tilaisi jonkun aivan erikoisen muotoisen patjan, siihen varmasti tulisi tekolisää eri tavalla, mutta nämä kuitenkin perusmalliset erikoismittaiset tuntuvat menevän pääasiassa ihan sen materiaalikustannuksen mukaan.

   Poista
 5. Kuullostaapa ihanalta patjalta ja tyynyltä.

  VastaaPoista
 6. Oi! Mistä sie löydätkin näitä aarteita <3 Kyllä houkuttelee tuollainen upea mittatilauspatja, jos itselle niin varsinkin lapselle, joka on jos mahdollista vielä herkempi ja vasta elämänsä (kroppansa kulumisen) alussa. Ihana lahjaidea jouluksi myös tuollainen kunnollinen tyynyn:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No justiinsa niin! Mä luulen, että moni olisi iloinen hyvästä tyynystä. On se kumma, miten niihin rötkölötköihin, joita saa rutata ja runtata, eikä sitten kuitenkaan tunnu hyvältä, tottuu ja suunnilleen vaihtaa tyynyn vasta kun niska on pysyvässä juntturassa. Me valittiin 3 erilaista tyynyä, hieman eri tarpeisiin. Sellainen hirssiakanatyynykin kiinnosti myöskin, sillä se voisi olla aika kova sana ristiselän tukena silloin, kun selkä kiukuttelee oikein kunnolla ja sitä hyvää asentoa saa hakemalla hakea. Tässä jo kaduin, etten laittanut sellaistakin tilauslistalle, mutta koska patjan tilausaika on muutama viikko, ehdin vielä muuttaa mieltä ja lisätä senkin listalle :D

   Poista
 7. Nyt mua harmittaa kun kerettiin keväällä ostaa uus sänky :( vaikka suosittiinkin kotimaista, eikä menty ihan massajutuilla ja on muuten loistava sänky edelliseen verrattuna, niin oon aina puhunu luonnonkuitujen puolesta - voi että. No seuraavilla sänkykaupoilla tiedän mistä käyn kysymässä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasiahan se on, että on löytänyt itselleen hyvän sängyn patjoineen, mutta jos mielii sitten sinne hieman hemmottelevaa luksusta, niin tuolla on tosiaan aivan jumalaisen ihania peittoja ja tyynyjä :)

   Poista
 8. Ooh, silkkaa luksusta, ehdottomasti ja kaikin puolin! :) Toivottavasti saat parhaan mahdollisen avun ja helpotuksen uudesta sängystä ja sen "kyytipojista" <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Tämän luksuksen kyllä meille sallin ilomielin ja onhan tuo sijoituksenakin erinomainen kaikin puolin. Luulen, että näistä on kyllä apua selälle. Meidän sänky on tullut mulle vääräksi ja meidän tyynyt on hyviä enää pönttöuunissa :D Peitto on sitten hemmottelua vaan. Ollaan siellä peiton alla kuin sopulit pesässä ja tullaan ulos vasta kun on ihan pakko :D

   Poista
 9. Voi mikä ihana makuukamari. Voin vain kuvitella, miten suloiset unet tuolla ottaa. Paluu vanhaan -konsepti kuulostaa hyvältä. Kaappi on aivan ihana, eikö se olekin vanha? Kamari on niin luksuslukaalin oloinen sävyineen ja pehmeine materiaaleineen, että sen yhdistäminen vanhaan tekee nyt jo ihan täydellisestä… en tiedä mitä… supertäydellisen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi :) Juu, tuo kaappi on vanha. Se oli meidän vanhentamisprojektin (vastasana uudistamiselle) ensimmäinen hankita, jonka myötä me myös tehtiin megakarsinta vaatekaapin sisältöön. Kaikki ylimääräinen lähti joko hyväntekeväisyyteen, kierrätykseen tai pöntöuuniin :D

   Nämä sänkytarpeet on meille ihan luksusta. Laitetaan sitten kerralla kaikki uusiksi siltä osin kun kuitenkin pitää se patjahomma ja tyynyt vaihtaa. Sanoin jo serkulleni, joka vinkkasi tästä firmasta, että kun nuo tulee meille, me pedataan sänky ja ainakaan minä en tule sieltä pois kuin pakollisille asioille viikkoon :D

   Poista
 10. Tämä vinkki täytyy laittaa korvan taakse. Meillä on untuvapeitot mutta ei nekään ole ikuisuuksia kestäviä, muutaman vuoden päästä on uusittava. Ja untuvatyynyjen tilalle voisi välillä kokeilla jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli ennen untuvapeitto ja jokunen untuvatyyny, mutta joku niissä mätti, kun ne untuvat aina painuivat myttyyn sekä peiton kennoissa että (ja eritoten) tyynyissä. Lisäksi mä sain untuvista hieman allergisia oireita siitepölyaikaan. Siksi me ei untuvia valittu nyt. Sitten on sekin, että en yhtään tykännyt niistä untuvatuottajiin liittyvistä uutisoinneista. Jotenkin kuitenkin sitten epäilisin, että ne untuvat eivät ole kerätty tavalla jonka hyväksyn, vaikka toisin väitettäisiin. Mulla jää aina tuollaiset uutiset pirtaan :(

   Poista
 11. Herramunjee!! Tiedänpä mitä mun kirjeessä joulupukille lukee..
  1. tollanen villa tyyny
  2. sellainen tyyny missä on se niskahomma
  3. tommonen villapeitto
  Terv. sinkku mökissä, 2 kissaa ja myöskin patteriton makuuhuone..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on selkeästi hyvä suhteet vanhaan hyvään kuurapartaan! :D Et millään voisi vinkata sille, että lukisi munkin kirjeitä kuin piru raamattua ;D

   Ai joo, enhän mä ole kirjoitellut pukille sitten sen jälkeen, kun se rontti toi mulle ihan väärän nuken sen sijaan, jonka olin ympyröinyt Anttilan postimyyntikuvastosta joskus vuonna 1979 :D

   Poista
 12. Ihana kammari teillä! Tiedä vaikka mekin vielä joskus omistettais noita vällyjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti omistatte! Kerron sitten kokemuksen syvällä äänellä millaisia nuo on käytössä, kunhan saapuvat meille. Jokunen viikko siihen menee ja sitä ennen pitäisi saada aikaiseksi jokin sänkyä muistuttava omakehitelmä, jonka päälle nämä sänkyherkut voi kasata ;)

   Poista
  2. Hei Oispa tosiaan mukava kuulla sit kokemuksia ihan konkarilta! :)

   Poista
  3. Ilman muuta kerron :) (kunhan joku kantaa mulle läppärin sänkyyn - omatoimisesti en sieltä poistu kuin pakottavasta tarpeesta kun pääsen uuteen ekopesään) ;D

   Poista
 13. Kiva kuulla käyttökokemuksia sitten näistä. Aikanaan meille tehtiin mittatilaksena sängyt Unikulmassa ja vaikka varsin hintavat olivat, olemme olleet sänkyihin tyytyväisiä. Mielellään sitä satsaa korkealuokkaisiin petivaatteisiin ja kunnon patjaan. Kunnolla nukuttua yötä kun osaa tässä iässä jo arvostaa todella paljon. Mukavaa viikonjatkoa sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Hyvään uneen ja kropan lepoaikaan on hyvä satsata ja itselläni ainakin nukuttu yö määrittelee nykyään ihan täysin sen, miten jaksaa sitten hoitaa hommiaan. Kyllähän sen puristamalla saa tehtyä, vaikka uni ei olisikaan ollut riittävä tai hyvä, mutta palautuminen vie sitten pidempään kuin joskus nuorempana.

   Poista
 14. Hyvä Pori!

  Meillä on futon patja ja ollaan todettu se parhaaksi selänhoidoksi. Selkä on heti kipeä liian pehmeällä patjalla nukutun yön jälkeen. Muistan, että alku futonin kanssa oli haastava, mutta nyt 7 vuotta siinä nukkuneena en vaihda muuhun! Meillä on tuollainen Porin villa & peitteen villatyyny, mutta ei toimi kummallakaan niin hyvin kuin Tempur tyynyt toimii. Peitto on bambua. Aikamoista hifistelyä meilläkin, nää sänkytouhut on tärkeitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei pehmeät patjat sovi ollenkaan, kun rangan pitäisi olla mahdollisimman suorassa. Kovempi patja on passelimpi ja lisäpehmeyttä voi sitten hakea siihen ihan pintaan jollain petarilla tai lisätyynyillä, joita laitan välillä selän tueksi.

   Kuulostaa siltä kun olisin ihan raihnis, en siis ole, mutta jos en panosta selkäasiaan, musta taatusti tulee niin raihnis, että jokapäiväiseen elämään tulee melkoisen kovia haasteita.

   Poista
  2. No mulla on yksi välilevy vinksallaan ja olisin ihan raihnis, jos nukkuisin huonolla patjalla ja en harrastais tätä jokapäiväistä pakkoliikuntaa! Istumatyö yheksästä viiteen veisi mut leikkauspöydälle ja sairaseläkkeelle ennen pitkää, toivottavasti ei tarvii palata toimistohommiin enää ikinä... Tai jos tarvii niin sitten pitäisi seisoakin välillä.

   Poista
  3. Auts! Eipä ole kiva vaiva tuokaan. Mulla levyt ovat kai suhteellisen asennokkaasti, mutta kutistuvat (mä olen eläkeikään mennessä ehkä 100 cm pitkä, hahaa) ja kun on rasitusta väärällä tavalla, painaa hemoon siten, että säteilee pitkin lonkkia.

   Istua en mäkään voi pitkään. Olen yrittänyt pönötyksessäni muistaa mua aikoinaan hoitaneen lekurin sanat: "Johanna, sulle kuule seuraava asento on aina edellistä parempi" ;) Seisominenkaan ei ole ihan hyvä, pitkään meinaan. Pitäisi muistaa kiemurtaa asentoa vaihdellen. Asentoja vaihdellen on mulle se paras jutu, ei liikaa mitään ja pyllistelyjä vähiten.

   Poista
 15. Tämä firma ja tuotteet ovat minulle ihan uusi tuttavuus. Luonnonmateriaalit ovat kyllä ihan parasta. Tuotteet vaikuttivat kyllä ihan luksusjutuille. Meillä pohdinnassa on myös patjojen vaihto juuri samaisesta syystä mitä sielläkin. Hyvään uneen ja lepoon kyllä kannattaa panostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Levon ja unen määrä ja laatu vaan korostuu vuosi vuodelta.

   Mä kerron sitten kokemuksia näistä meille valituista jutuista kun saapuvat ja ollaan ehditty koenukkua. Futonille vaihtaessa tosiaan menee hetkonen kun kroppa tottuu siihen, ettei sen enää tarvitse kannatella itseään vanhaan tapaan ja siinä voi jopa hetkellisesti lihakset kipeytyä, mutta siitä se sitten oikenee. En tiedä miten tuon meidän valinnan kanssa, kun siinä on 3 kerrosta ja 4 eri matskua, mutta kerron sitten :)

   Poista
 16. Oih, minä voin niin kuvitella kuinka kuninkaalliset unet tuommoisessa pesäpedissä saa.
  Onneksi oma selkä huutaa hoosiannaa harvakseltaan enää, vaihdan paikkaa sängyssä useamman kerran yössä, samoin tyynyä. Koko leveys kun on omassa käytössä niin voi nukkua vaikka kulmasta kulmaan - mitä usein teenkin. Eipähän pääse sänkykään muokkautumaan naisenmuotoiseksi kuopaksi.
  Untuvilla ja pellavalla mennään, mutta täytyy tynnustaa, että kyllä minä tuon teidän yhdistelmän huolisin. Helposti. Mutta se pussissa asuva matti hannaa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla valitettavasti on niin, että käännöstä toiseen suuntaan ei ole. Mulla on etenevä selkärankarappeuma, joten se joko pysyy suht stabiilina tai sitten jatkaa eroosiotaan maltillisesti tai ei niin maltillisesti. Mulla on Jovelan myötä ollut nyt 2 todella hyvää vuotta versus niitä edeltävä vuosi, jolloin pahimmillaan olin 3 viikkoa niin, ettei jalat ottaneet alle - kesälomalla vielä tietysti! Ihan toimiva akka olen, kunhan en tee liikaa tiettyjä liikeratoja (pyllistelyt ja kumartelut not good), mutta välillä sitten tuo selkä on niin kiukkuisena että :P

   Isäntä väittää, että mullakin (ja Mailla) on koko sängyn leveys käytössä kulmanukunnalla ajoittain :D

   Matti on mälsä tyyppi. Aina torppaamassa kaikkea kivaa ja hyödyllistä!

   Poista
 17. Voi miten tunnelmallinen kamari teillä onkaan! Ja miten lämpimältä se näyttää ilman lämmitystä. :)

  Meillä on ihan sama juttu: makuukammarissa ei lämmitetä (eipä paljon vielä muuallakaan). Lämpötila on tällä hetkellä 18, mutta kovin kylmällä 16,5 ei ole ihme. Siksipä tuollainen ihana villapeitto houkuttelisi. Sarabi-kissa tosin lämmittää jalkopäässä, välillä vähän liiankin hyvin. Tyynynä minulla on ollut vuosia Tempur-tyyny ja siitä en taida uskaltaa vielä luopua.

  Kiitos tosi paljon hyödyllisestä postauksesta! En ollut aikaisemmin tiennytkään kyseisestä villatuotteiden valmistajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tykkään itse kovasti tuosta hassun mallisesta kammaristamme. Se on aina valoisa hämäryydessäänkin, aina lämpimän oloinen ja suoraan sängystä voi katsella luontoa omien varpaiden väleistä :D

   Meillä on varmaan tuo 18-20 aika vakio makkarissa, kun tuvan uunin ja pönttiksen luoma lämpö kiertää. Meillähän on 2 ovea makkariin, toinen on tuvasta ja toinen talon keskeltä ihan pönttiksen läheltä. Kovina pakkasöinä sitten lämpö saattaa mennä jonnekin 13-14 asteeseenkin, mutta niin on tainnut käydä kai kerran tai kaksi. Jos olisi oikeen kovat pakkaset pitkään, meillä on kyllä siirrettäviä pattereita, mutta eipä niitä olla tarvittu.

   Taitaisi Serabikin tykätä villapeitosta ;) Meillä ainakin Pippa on kaiken villaisen perään. Eilen se yritti mennä mun täysvillatossuun, joka on sellainen töppösmalli. Oli hieman hupaisan näköistä kun tossusta näkyi vaan kissan pylly ja häntä :D

   Poista
 18. Nyt täytyy ryömiä piilooni hetkeksi häpeemään.
  Olen porilainen, asutaan ihan porin nurkilla nykyäänkin ja käyn siellä monen monta kertaa viikossa mutta... eipä ole tullut kyseisessä firmassa vierailtua koskaan! APUA. (eikä edes vierailtua netti sivuilla) Tilanne korjattu, tyynyn hankinta oli muutenkin edessä, taidan peitonkin ostaa, kiitos paljon tästä postauksesta, olen innoissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä pitäisi melkoinen guru olla jos tietäisi ihan jokaisen yrityksen kotipaikallaan, Porikaan ei ole ihan postimerkki kuitenkaan ;) Ja nytpä tiedät! Se on se kiva juttu :)

   Poista
 19. Tämä oli mahtava postaus! Kiitos tästä suuresti <3
  Mulla myös selkä reistaa omassa sängyssä ja futonia ollaan mietitty usein. Tämä firma ja sen tuotteet -> ihan varmasti pakko saada seuraavan kerran kun kukkaro antaa myöten ja tulee kunnolla ajankohtaiseksi.
  Huippua!

  Ja voi että teillä on niin kaunista! Tykkään todella huoneen tunnelmasta. Kyllä vain unet tuolla maistuvat :)

  Ihanaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jotenkin hurjan ihanaa, kun niin moni kertoo tästä olleen hyötyä. Tuo firma kyllä ansaitsee asiakkaansa!

   Tänään täällä on sadeharmaasyksyinen päivä. Menee vaihteluna, mutta saisimmepa lisää niitä upean aurinkoisia päiviä vielä tähän syksyyn!

   Poista
 20. Yökyöpeli huokaisee syvään ja toivoo, että täälläkin olisi "wanhanajan mummopeitto" <3 Veronpalautussuunnitelma muuttui juuri ;oD

  VastaaPoista
 21. Täällä nukutaan kanssa futonilla. Tämä on luomupuuvilla-kookoskuitua ja tosi ihana! Kiitos hyvästä vinkistä kotimaiseen puotiin. Villapeitot ja -tyynyt pääsevät ehdottomasti toivomuslistalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että teillä nuo matskut toimii! On ne vaan niin luksusta kerrassaan! :)

   Poista
 22. Kiitos! Tämä linkki oli kyllä päivän pelastus! ..ja voipi olla, että ennenpitkää useammankin päivän. :)
  Patjanvaihto on ollut suunnitteilla, eikä epäilystäkään, mistä se hankitaan. Paksu villapeittokin menee harkintaan.
  Myönnän, juttua lukiessani ajattelin, että ei perkules, blogiyhteistyöjuttu. Onneksi ei ollut. Ei sillä, etteikö tällainen kotimainen firma ansaitsisi kaiken mahdollisen mainonnan.
  En tiedä, mikä niissä mättää. Ehkä se, että on tullut luettua asioita myös yrittäjien suusta; miten jotkut bloggaajat soittavat ja suorastaan vaativat kamaa, mitä kulloinkin sattuvat haluamaan/tarvimaan. En edes lue enää blogeja, joissa joka toinen tai useampikin tarina on blogiyhteistyön merkeissä. Ehkä se on ok ja lukekoon ne, jotka haluavat. Minua vaan nyppii ja se on minun ongelmani. :)

  Menee toistoksi, mutta iso kiitos hyvän, kotimaisen tuuotteen infosta vielä. Täällä isännän kanssa kilpaa huudettiin joota noita sivuja selatessa. :D

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öistä puhumattakaan! ;)

   Ilmaistuote-blogiyhteistyöpostauksista tulee aina hyvän tavan mukaisesti ilmoittaa postauksessa. Meillä on ollut se periaate, että emme lähde mainostamaan mitään vain ilmaistuotteiden tai muidenkaan etujen vuoksi. Se on vaan meidän juttu, vaikka en itse paheksu myöskään blogiyhteistyönä saatuja ilmaisjuttuja. Usein se tuote ansaitsee kyllä tulla esitellyksi ja varsinkin pienten kotimaisten yritysten kohdalla helpottaa tätä vaikeaa taloustilannetta, jossa markkinointiin ei ehkä ole varaa lainkaan. Moni tuote on myös sellainen, että sen testaaminen kuluttajilla on mielekästä, siinä samalla näkee miten tuote toimii käytännössä ja bloggaaja tietenkin hyötyy siinä, että jokin projekti saa joko ilmaisia lisiä tai ainakin hieman edullisemman lopputuloksen. Meillä on kuitenkin se periaate, että jos jonkun blogiyhteistyön teemme, se tehdään todella tarkan harkinnan jälkeen periaatteella, että olisin tai olemme jo päätyneet tähän tuotteeseen joka tapauksessa. Näin oli esimerkiksi sen Virtasen maalitehtaan julkisivumaalin kanssa. He antoivat meille hieman maalia, mutta ostimme itse loput (esmes Gerdan maalaukseen) ja ostamme edelleenkin kun loput päätalosta maalataan. Meillä on ollut vajaan 3-vuotisen blogitaipaleen aikana vain tuo yksi blogiyhteistyöjuttu, eikä sekään ollut täysilmaisjuttu. Yhdelle kotimaiselle firmalle lupasin yli vuosi sitten, että testaamme heidän tuotettaan mielellämme, koska se oli mielessä ollut jo muutenkin, mutta en ole sitä ehtinyt vieläkään tekemään kun projekti ei ole ollut ajankohtainen.

   Tämä Villa & Peite tuli meille eteen serkkuni kautta, joka hänkin on ihan tavallinen asiakas vaan ja otin ihan itse yhteyttä firmaan asiakkaana pähkäiltyämme pari viikkoa eri vaihtoehtojen välillä. MUTTA! Pientä blogiyhteistyömäistä etua tästä on kuitenkin tulossa, sillä firmasta luvattiin tänään blogimme lukijoille alennusta hankinnoista (tekevät jonkun koodin sitä varten) ja toki saamme alen itsekin :) En tiedä onko se nyt varsinaisesti mikään blogiyhteistyökriteerit täyttävä juttu kun kassan kautta mennään, mutta joka tapauksessa alekoodi on tulossa kunhan saavat sen tehdyksi ja postaan sen asap kaikkien käyttöön :)

   Toivottavasti en pahoita kenenkään mieltä, mutta olen kyllä kanssasi samaa mieltä. Liika on liikaa. Jos näennäisesti ihan tavallinen blogi muuttuu pitkälti blogiyhteistyöpostauksista ja ilmaistavara-arvosteluista koostuvaksi mainoskanavaksi, niin joku siinä hieman pistää hanttiin. Itsellä se ehkä on sellaista kyseenalaistamista, että onko kirjoittaja tosiaan ilmoittamaansa ylistävää mieltä ihan jokaisesta tuotteesta vai eikö vaan esimerkiksi kehdata sanoa, ettei se olekaan ihan niin hyvä mitä tuli kehaisseeksi, kun ei kehtaa sitten sanoa. Siksikin varmaan olen niin kitsas ilmaistuotteiden suhteen omassa blogissamme. Olisi aika kamalaa sitten kirjoitella, että juu, kiitos, mutta tää tuote oli oikeesti ihan hanurista ;D

   Poista
 23. Huudan täällä halleluujaa! Jotenkin tuntuu, että tässä voisi olla ratkaisu mun patkapähkäilyihin, monestakin näkökulmasta katsottuna. Viimeisen vuoden aikana (keski-ikä, wtf?) nivelkivut ovat yltyneet niin että oksat pois. Nivelet paukkuu, olkapääsärky on kroonista ja aamuisin tuntuu hankalalta kammeta itseään sängystä ylös (siis fyysisesti, henkisestä puolesta ei nyt puhuta...) Ja tiedän, ettei tuo meidän 8 vuotta vanha jenkkipatja varsinaisesti auta asiaa yhtään. Nyt näyttäisi siltä, että kattoremppakassasta jää hieman ylimääräistä, joten jään tästä postauksesta kiitollisena odottelemaan sitä alekoodia! Kiitos Johanna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallelujaa kattorempalle, joka jää alle budjetin! Sellaistakaan yhtälöä ei meinaan liian usein kuule! Onnittelut!

   Kaverillani on reumaisia ongelmia ja hän tuossa juuri tuumaili, että patja ja toki ne muutkin mihin itsensä sängyssä kietoo, joka ei kerää staattista sähköä on nivelvaivaiselle ihan unelmaa.

   Henkisellä puolella oikein mukavasta sängystä kapuaminen tuo tietty lisähaasteita :D Pääseekö sieltä sitten lainkaan komennettua itseään liikkelle, onkin ihan toinen juttu ;D

   Poista
 24. Kiitos kun kerrot näistä vaihtoehtoisista firmoista, niitä kun ei meinaa googlaamallakaan aina löytää jos ei osaa juuri oikeita sanoja sinne laittaa! Mielelläni minäkin tuen kotimaisia pienempiä yrityksiä, kunhan ne vain löytäisi.

  Huomasin kammarin "kynttiläpöydälläsi" samanlaisen posliinisen kananmunankeittimen kuin itsellänikin on, onko jopa sama Royal Worcester -valmistaja?? Itselläni kuvana luumuja ja toisessa karhunvatukoita, sinulla näyttää olevan ruusu :-)

  Ester

  VastaaPoista
 25. Sama valmistaja :) Tuo egg coddler -munakeitin on ollut lapsuudenkodissani ja äitini antoi sen mulle jonkun muuttonsa yhteydessä muistaakseni. Siinä on aikoinaan säilytetty sekä mun, että meidän lapsuudenkodin koirien maitohampaita :D

  VastaaPoista
 26. Selkäongelmaisena olen itsekin löytänyt autuuden futoneista. Mulla on ihan vaan pelkällä puuvillalla täytetty patja, jonka päälle olen kietonut puuvillaisen "huovan" siltä varalta, että sänkyyn joskus kaatuu tai vuotaa jotain tai jos satun hikoilemaan. Huopa on helppo pestä tarvittaessa ja patja säilyy hyvänä.

  Ostimme Jyskistä (kyllä!) sikahalvat puuvillavanulla täytetyt puuvillapintaiset peitot ja voi mikä autuus niiden myötä avautuikaan. Keinokuituiset peitot ovat yhtä helvettiä. Talvella laitamme kyllä keinokuitupeiton tuplaksi päälle, mutta ne puuvillaiset pitävät sen epämiellyttävyyden loitolla.

  Tyyny on ollut ongelma, mutta nyt sinun kirjoituksesi taisi ratkaista sen ongelman. Kun mistään muusta kohdasta en enää pedissä hikoile, niin niska menee limaiseksi tekokuitutyynyä vasten. :D

  VastaaPoista
 27. Mulla on myös niskakohta haastava, siis ihan se, että saan sen hyvään asentoon. Mulla on niin oudot uniasennot, ihmeellinen puolisupernainen lentoon lähdössä, eli osakylki, toinen käsi ylöspäin suorana ja jalat hieman koukussa toistensa päällä. Ajattelin kokeilla niitä tyynyjä, joissa on se ura keskellä. Jos sitten saisi päänsä paremmin aseteltua yöpuulle.

  Katselin myös sellaista hirssiakanatyynyä ja se kiinnostaisi kovasti, mutta mietin, että "rouhiiko" se korvaan jotenkin :D Noh, ehkä sellaisen vielä tilaan ja testaan. Onhan meillä sitten noita tyynyistä nauttivia tassutyyppejäkin jos itselle ei olisikaan mieluinen.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!