jovela

jovela

tiistai 6. lokakuuta 2015

Tuvassa tuoksuu pakkasaamuna

Huomenta, huomenta! Mikä upea pakkasaamu herättelikään meitä tänään! Vedin pehmoiset sukat jalkaan, kipitin kylmäksi käynyttä lattiaa pitkin tupaan sytyttelemään tulia, vedin nutun päälle ja kävin yöpaidassani Kakkosten kanssa ihailemassa kirpeän kuulasta aamua, kuuran puraisemaa luontoa ja oranssia taivaanrantaa. Sadevesisaavien pinnalla oli ohut jääpeite, korsia peitti valkoinen huura ja ilma oli niin raikas, että teki mieli haukkoa sitä palkeet täyteen. Valtavan kaunis aamu! Kuin tehty syysmuistojen tallentamiselle.Tuvassa tuoksuu

Sääarvuuttelijoille tuli eilen niin hoppu kumittaa ennustetauluilta yöplussat pois ja piirrellä miinukset tilalle, että tuli hoppu tännekin. Ennustetut runsaatkin yöplussat vaihtuivat selkeiksi miinuksiksi ja me viipotimme ämpärit ja korit heiluen takapihan suuntaan. Piti vielä saada nostaa maasta ja taittaa varresta.

Komeaa salviaa saatiin vielä niin paljon, että niillä olisi voinut vihtoa.


Salvian kaikki tuntevat ainakin mausteena (jolle ei meinaa keksiä käyttökohdetta), mutta salvia on myöskin yksi merkityksellisimmistä lääkekasveista kautta historian. Sen terveydelle edullisia ominaisuuksia on paljon jopa nykyteknologialla tutkittuna; kaikkea ruoansulatuksen edistämisestä vaihdevuosiin liitettävien oireiden helpottamiseen. Salvia on kuitenkin tunnettu erityisesti suun ja limakalvojen antiseptisenä hoitajana, mutta sen on todettu myös vaikuttavan ihmisen muistiin ja salvian hyötyä alzhaimerin taudin hoidossakin on tutkittu. Monipuolinen rohdoskasvi siis tämä mahtavalta tuoksuva, röhäisemmänkin sieraimen avaava salvia!

Jovelassa salviaa kasvaa runsaasti ja sitä käytetään juuri lääkekasvina. Meillä salvia muuttuu suuvedeksi, jolla voi kurlata kipeää kurkkua. Salvialla saa tukkoisen nenän auki ja salvialla ja raastetulla inkiväärillä maustetut, itse tehdyt yskänpastillitkin maistuvat hyviltä jos nuhapöpö pääsee asettumaan asukkaaksi kroppaan. Kuivaan salvian, jolloin sitä voi käyttää aina tarvitsemansa määrän. Isännän tekemä takorautainen teline on hyvä paikka yrteille kuivua uunin yllä.


Muistatte varmaan ne supersatoisat (poikkeussana tämän vuoden satojen osalta) lilapalkoiset herneet, joita meillä kasvoi ensimmäistä kertaa tänä kesänä? Ne oli niin mainioita, että jätimme keräämättä osan sadosta, jotta saisimme palkoon luontaisesti kuivuneita herneitä siemenherneiksi ensi vuotta varten. Tänään sitten niitä ruskeita palkoja kerättiin minkä kerettiin. Melkoinen määrä!


Illalla istuin koppa sylissä kuorimassa herneitä paloistaan sillä aikaa kun isäntä pyllisteli pitkin salin lattioita rivettämässä pakkasia piiloon. Pipan innokkaasta avustuksesta huolimatta sain tuollaisen kunnon rasiallisen talteen.


Oli niin mukavaa istuskella kaikessa rauhassa, molemmat omiaan hääräillen, kissanpentu siinä vieressä hypähdellen paloilla leikkien. Jos vaan osaan tehdä tämän jutun oikein, meillä on ensi kesänä mahtava sato lilapalkoisia herneitä ja osan siemenherneistä voi antaa lahjaksikin. Lähipiirissäkin ollaan oltu näistä innoissaan kokeilumme perusteella. Pistin herneet paperipusseihin säilöön ja otin jokaisesta pussista muutaman herneen, jotka laitoin multaan. Jos siitä lähtevät, hyvä on (ja kissa saa rouskittavaa), jos ei, niin en aiheuta turhaa odottelun intoa vailla miellyttävää lopputulosta antamalla suutarisiemeniä toisille. Olisi se hieman noloa sellainen.


Saan aina pienet kiksit kun hoidan jonkun jutun loppuun saakka siten, että se täyttää sellaisten ajatusten kriteerit, joista ollaan haaveiltu. Tämä siemenhernejuttu oli sellainen. Ensinnäkin tietenkin kasvatimme itse ne herneet ja ne onnistuivat hyvin. Sitten  kerättiin palot ja otettiin siemenherneet talteen, pakkasin ja suljin pussit. Lopuksi kääräisin kuivat palot leivinpaperiin, joka oli ollut korissa suojaamassa korin kangasta ja tuuppasin koko roskakäärön tuvan puulieden luukusta sisälle ja istuin tovin taljalla tuijottelemassa tulta ja kuuntelemassa palkojen rätinää. Nenään leijui salvian mahtava tuoksu. Se oli taas niitä hetkiä, jolloin vetää syvään henkeä ja on vaan tyytyväinen kaikkeen.

Sato tänä vuonna ei ole ollut kehuttava. Jos tämä olisi ollut viime vuoden sato, olisimme varmaan ensikertalaisina olleet ihan täpinöissä kun ylipäätään saimme jotain kasvamaan, mutta viime vuonna ensikertalaisten sato oli aivan huikea. Tänä vuonna sato oli pettymys, mutta opettavainen. Jos näillä pitäisi omavaraisena elellä, niin rajun dietin jälkeen kuolisimme nälkään! Hieman polleana kuitenkin palasimme tänään keittiöpuutarhalta tupaan, kun kori oli täynnä yrttejä ja niitä siemenherneitä ja 12 litran ämpäri oli ääriään myöten täynnä viimeisiä porkkanoita ja palsternakkoja tämän vuoden sadosta. Kyllä noista kahden ihmisen taloudessa saadaan nauttia useamman kerran ja jouluksi saadaan pöytään oman maan porkkanoista tehtyä porkkanalaatikkoa. On sekin jotain, toden totta ja nämä olivat viimeisiä nostettuja, ei suinkaan ainuita!


Talvi tulloo, talvi tulloo, ootteko kyydissä?! Pakkasherran komentokeppejä on laitettu järjestykseen vanhempien klapien kavereiksi. 5 kuutiota klapia siisteihin pinoihin oli isännän iltapuhteena. Me tilaamme vielä paikalliselta klapimieheltä jokusen kuution koivua ja talvella kaadatetaan taas muutama ylimääräinen puu, joten klapimielessä alkaa varastotilanne olla mukava.


Kovin on talveen varautumisen mielellä Jovelan herrasväki. Tuumailin, että nämä ruusunmarjatkin voisi poimia pois. Tunnistaako joku siellä nuo suipot ruusunmarjat? Eikös ne ole ihan syötäväksi kelpaavia? Ainakin ovat ikivanhaa lajiketta.


Nuo ruusunmarjat tulivat mieleen, kun pakkasöiden myötä alkaa hiljalleen olla aika pitää böördikahvilan sesonkiavajaiset! Se taas tietää sitä, että pääsen laittelemaan lintukahvilaa talvikuntoon, saan alkaa tehdä kaikenlaisia pähkinä- ja lintuherkkukakkusia linnuille ja aloittaa hiljalleen talviruokinnan. Ensi viikonloppuna voisin putsata böördikahvilan ja tehdä taas muutaman linnunruokakakkusen valmiiksi varastoon. Ne ruusunmarjat ovat lintukakkusissa kauniita koristeita. Viime vuonna käytin pihlajanmarjoja, mutta tänä vuonna linnut ehtivät ennen meitä apajille.

Joka tapauksessa on niin hauskaa saada laitella böördikahvilaa. Tänä vuonna se onkin kiesitallin seinällä, jonne on suora näkymä salin nojatuolista. Hieman viihdettä Pipallekin meistä ihmisistä puhumattakaan!


Tiskivesikattila puulieden päällä ilmoittelee höyryhönkäyksin kantta kolistellen, että vesi olisi nyt kuumaa. Tämä rouva meneekin ennen työjuttuihin uppotumista nauttimaan kuumasta tiskivedestä ja uudesta mustikan tuoksuisesta ekologisesta, Musta5101 -nimisestä kotimaisesta käsitiskiaineesta. Se on kaikista testaamistamme ekotiskiaineista paras. Tyylikäs pumppupullo on tietenkin plussaa, mutta pesuominaisuuksiin ne eivät tuo mitään arvoa. Tässä tiskiaineessa on molemmat kohdillaan. Rohkenen suositella!

Kiitos paljon kaikille jo arvontaan osallistuneille edellisessä postauksessa. Vielä ehtii hyvin mukaan jos mielii, arpaisen vasta sunnuntaina. Samalla kiitos, oikein lämmin kiitos kaikista syysiloista, joita jaoitte kommenteissa. Muistutitte niin monesta kivasta asiasta, että lokakuu-blues haihtui sen siliän tien!

Nautitaan kaikesta siitä mitä on tarjolla syyskattauksessa nimeltä lokakuu! Tänään se tarjoili upean aamun ja eilen illalla lempeän hämärän.


Tuoksuvan tuvan lämmöstä mukavaa päivänalkua ja alkanutta viikkoa toivottelee

Jovelan Johanna

29 kommenttia:

 1. Meilläkin oli aivan upeista upein aamu ja mietin miten ihanaa olisi ollut töiden sijasta jäädä kotiin kuvaamaan, nauttimaan ja lämmittämään taloa. Sinne jäi mökki kylmilleen. Olisi ihanaa voida työskennellä kotoa käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana on tämäkin aamu! Nyt taisi pakkanen valahtaa jo -4 paikkeille, niin oli maa jäinen täällä.

   Kotona työskentely on mukavaa. Toki se vaatii itsekuriakin, mutta samalla avaa mahdollisuuden rytmittää työnsä joustavaksi. En vaihtaisi ;)

   Poista
 2. Ihana lukea miten valmistaudutte talveen... Noita liiloja herneitä pitää kokeilla ensi kesänä...minun hernemaanihan on parvekelaatikko....:)
  Meilläkin on jo aamuisin ollut takassa tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on siirrytty kertaheitolla fiilistelytulista tarvetulille! Pönttis ja tuvan puuliesi ovat saaneet ruokailla klapeilla ;D

   Jos nuo testiherneet lähtevät kasvuun, niin voisin laittaa sulle muutaman siemenen tulemaan, niin ei tarvitse valtamerien takaa niitä tilata. Vissiin Suomesta ei näitä saa?

   Poista
 3. On tainnut olla kylmä yö joka paikassa, vielä pari tuntia sitten tuossa kadun varressa parkissa olleiden autojen ikkunoita rapsuteltiin puhtaiksi. Nyt on kotihommat tehty, suunta kohti Lillaa katosmaan mitä siellä on tapahtunut.

  Ai että mun tekis mieli suunnitellla maakellaria "tiluksille", en vaan tiedä onko se edes sallittua, siellä kun on omat säädöksensä. Olis niin kiva edes pienimuotoisesti tuottaa jotain mitä saisi säilöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei etupihalta ihan joka nurkka sulanut eilen laisinkaan, kun varjopaikoissa ei aurinko pääse lämmittämään.

   Olen nähnyt ja varmaan sinäkin, sellaisia minimaakellareita, jotka tehdään maan pinnalle? Niitä on niin pieniäkin, että isot kompostorit on suurempia ;D Jos ei saa kaivaa tai laittaa suurta, joku sellainen vaihtis voisi toimia?

   Poista
 4. Meillä käytetään salviaa todella paljon broilerin mausteena, on hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnuille minäkin sitä eniten käytän ja porkkanoille! Moni käyttää myös maksalle, mutta itse inhoan maksaa, joten täällä sitä ei pöydässä näe ;D

   Poista
 5. On kun itsekkin eläisi mukana kaikessa Jovelassa kun kerrot niin kivasti puuhistanne. Me muuten ajettiin siitä teidän ohi viikonloppuna kun tultiin sunnuntaina illalla tuttavien mökiltä Taivassalosta. Oli ihan pakko hidastaa kohdalla ja huokaista kun teillä oli niin kodikkaan näköistä. Toivottavasti ette pistä pahaksi.. Taisin vilaukselta nähdä itse emännänkin ikkunalla sytyttämässä kynttilöitä ;o) Pitkä huokaus pääsi kun katseli pimeeltä tieltä Jovelaa ja lämpöä ikkunoissa. Kiitos kun kirjoitat tätä blogia!!! T:eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Mitäs tuosta pahastumaan! Tie tuosta kulkee ja sitä sopii körötellä, parempi hitaasti kuin nopeasti, sillä tällä tiellä poukkoilee peuroja useasti ;) Jos näit jonkun naisen sytyttelemässä kynttilöitä täällä, niin minä se olen ollut :) Olisin vilkuttanut jos olisin huomannut :)

   Poista
 6. Meilläkin pakkanen paukahteli viimeyönä ja ihmettelen kyllä, että se oli armahtanut salaatit ja muun syksynsadon joka oli vielä kasvimaalla sopivasti luontaisessa säilytyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen pakkanen täälläkin sääli vielä, mutta tänä aamuna sitten oli ne kärhön nuppuset lurpahtaneet ja moni muukin kasvi lurpahtaa, kun aurinko sulattaa jäätyneen varren.

   Aika hienon näköistä kyllä, kun maailma on niin huuruinen. Vastahan sitä lauantaina mentiin t-paita päällä pihalla kun oli niin lämmin!

   Poista
 7. Talvi tulee, pakko kai se on uskoa. Lämpöistä syksyn jatkoa Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee se ja kovalla vauhdilla saapuikin! Ensin oli ihan kesäkelit ja sitten meni pari päivää ja maailma on jäässä. Oho! ;)

   Poista
 8. Hei. Ihanaa tarinointia ja kuvia täällä blogissasi, tätä on ilo seurata. Talvi tulee, väistämättä ja tuo nämä ihanat kuuraiset aamut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anis :) Aurinkoiset, kuulaan kirpakat aamut on niin hienoja! Tällaisesta syksystä ei voi olla pitämättä!

   Poista
 9. Kuurainen aamu oli täälläkin. Kahtena aamuna olen nyt raapannut auton ikkunat. Tänään juuri ajattelin, että aamu oli niin ihna pirteä ja kuulas, että olisi ollut ihana vetää pipo päähän ja hipsutella aamukävelylle. Onneksi saitte sadon talteen :)
  Siellä elo ja olo kuulostaa niin seesteiseltä ja mukavalta - sellainen hyvän olon fiilis välittyy tännekin!
  Ihanaa viikkoa sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin jopa ne muistuttamasi kehäkukat kerätä! Tuolla nypityt terälehdet kuivuvat uunin yllä. Jos et olisi muistuttanut, niin olisi jäänyt kotivoit talvella vaille terälehtikoristeita, jotta iso kiitos, Anu :)

   Poista
 10. Pakkasaamu yllätti täällä täysin. Olihan sääennusteessa luvattu kylmenevää, mutta että pakkasta. Miten näihin kylmiin keleihin taas tottuukaan :) Hyvällä mallilla on siellä talveen varautuminen. Mukavaa viikonjatkoa sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella yllätti! Lauantaina oltiin Uudessakaupungissa syysmarkkinoilla ja silloin oli ihan tosissaan kuin kesäpäivä. Niin lämmitä oli. Heti alkuviikosta sitten mentiin pakkaselle, joten muutos oli huikea!

   Poista
 11. Pyörän satula piti skrapata huurteesta ennen töihin lähtöä, sillä se raukka oli jäänyt yöksi ulos:D Kiitos tiskiainevinkistä - omaa lemppariani ei ole enää löytynyt kaupoista, joten täytyy löytää uusi:)
  Iloa alkaneeseen viikkoon<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi tiskiaine on tosissaan ihan älyttömän hyvä! Ihastuin ensin Mummin salmiakin ja polkkakarkin tuoksuiseen tiskiaineeseen, mutta ne ei ole mielestäni kovinkaan hyviä siinä varsinaisessa hommassaan. Astiat ei tunnu tulevan ihan niin puhtaiksi mitä toivoisi. Sitten siirryin Paratiisipajan mansikantuoksuiseen tiskiaineeseen, joka on todella hyvä, vaikka mansikan tuoksua siitä saa hakea ;D Olisin sitä ostanut nytkin, mutta paja oli kiinni ja tiskiaine melkein loppu. Tuon uuden tiskiaineen nappasin sitten Ugin sisustusliikkeestä ja olen siihen tosi tyytyväinen. Se tuoksuu mille väitetään, pullo on hieno ja se tärkein, eli pesuominaisuudet on ihan hitsin hyvät!

   Poista
 12. Upea kuulakas syysaamu on Jovelassa ollut eilen ja varmaan tänäänkin. Meillä vasta tänä aamuna hipaisi pakkasen puolelta -0,2 auringon noustessa kunnolla. :)

  Tuo ruusupensas näyttää samalta kuin meillä, ja juuri marjojen käyttöä miettiessäni alkusyksyllä tutkailin netistä, ovatko syötäviä. Se voisi olla orjanruusu ja marjat (kiulukat) sopivat hyvin säilöttäväksi ja syötäväksi. Toisaalta Ahvenanmaalla esiintyy hyvin samannäköistä ruusua, joka on nimeltään koiranruusu. Menevät kuulemma helposti sekaisin. Mutta siihen lopputulokseen tutkimukseni perusteella tulin, että kaikki ruusunmarjat ovat syötäviä. :) Minullakin olisi vakaa aikomus hyödyntää noita kiulukoita jotenkin, jos vain suinkin ehdin. Pirtsakkaa syyspäivää Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taisi painua viime yönä ihan tuonne -4 asteeseen. Aamu oli selkeästi kylmempi tänään. Jo illalla, kun palasin saunalta, tuumailin, että taitaa tulla kylmempi yö nyt. Oli ihan oikeasti jo kylmä, kun tuultakin oli hieman.

   Muistan kun kyselin sulta siitä ruususta, että meinaatko jotain tehdä siitä. Ruusunmarjahilloke on todella hyvää, mutta meillä noita marjoja on niin vähän, että annan ne linnuille. Siivekkäät ystävätkin tarvitsevat hieman herkkuvahvistusta talvella :)

   Poista
 13. Tuon tuoksun voin jo kuvitella nenässäni!
  Ihania, kauniita, rauhaisia syyspuuhia Jovelassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa Kivitikan pesälle :) Nyt on niin sellainen puuhasteluolo kerrassaan! ;)

   Poista
 14. Voi kun hauska idea toi böördikahvila :) ! Laita kuvia sitten, kun on kahvilan avajaiset, haluaisin nähdä sen toiminnassa ja täydessä tohinassa.. pitää kehitellä omaankin kotiin jotain vastaavaa, mahtavaa!

  VastaaPoista
 15. Ilman muuta laitan :) Se on aina yhtä jännää sitten kun odottelee, että linnut löytävät ruokintpaikan :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!