jovela

jovela

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

"Luomusepän" luomuksia (ja ennakoiva kutsu)

Isännällä alkaa ensi viikolla joulutauko opintojen osalta. Ajattelin esitellä muutamia isännän uusia töitä täällä blogissa - olen niin valtavan ylpeä tuosta isännästä ja hänen kyvystään työstää rautaa. Otsikoin postauksen isännän opetuspajalla saaman lempinimen mukaan. Seppä oli kutsunut isäntää luomusepäksi, sillä isäntä tapaa tehdä työn vaatimat työkalutkin itse, omin käsin ja Jovelan napakkaa saarnipuuta niiden varsissa käyttäen.

Tässä aurinkokello a' la Jovelan isäntä
Työ alkaa aiheeseen tutustumalla, laskelmia tehden ja erilaisia malleja työstäen.Yksityiskohdat ovat tärkeitä


Tästä aurinkokellosta on tulossa "talvimallikin" sitten aikanaan tänne Jovelan perinnepajalle. Talvimallissa aurinkokellon sisälle voi laittaa kynttilän tai roihun, jolloin kellosta on iloa myös vuoden pimeimpinä aikoina.Tässä perinteinen kolmijalka, jonka isäntä suunnitteli pyynnöstäni riittävän suureksi ja sellaiseksi, että sen alle voin laittaa myös tuikun alustallaan, jolloin kolmijalkaa voi käyttää ruoan esillepanossa myös lämmittäjänä. Normaalisti kolmijalka seisoo tietenkin puulietemme päällä. Siihen voi nostaa padan, kattilan tai pannun lepäämään. Pöydässä kolmijalka on mainio ja kaunis tietenkin.

Näistä jalkatelineistäkin on suunnitteilla useampaa eri versiota: pyöreää, pitkää, korkeaa, matalaa ja sellainenkin, jolla voi tarvittaessa kuivattaa puuta lieden jälkilämmöllä nostamalla klapeja jalkatelineellä lieden päälle - ei hassumpi idea vaikkapa viikonloppumökkiläisille, joilla ajoittain puut saattavat olla hieman kosteita.


Vuorossa työkaluja. Tällaisia tarvitaan mm. korujen kuperien osien muotoiluun. Isäntä teki itse tarvittavat työkalunsa.
Järeämpää osastoa edustaa erilaiset sepän- ja käyttötyökalut. Kaikki alusta loppuun saakka käsin tehtyjä. Varrellisten varret on Jovelasta kaadettua saarnia, näissä versioissa varret on tummennettu, sillä pajatyöskentelyssä ne tuhraantuvat joka tapauksessa piankin.

Lopuksi vielä mittatilauksena tehty opinnäytetyö. Olen niin <3 tähän, joka roikkunee vielä ennen uutta vuotta määränpääkodissaan tuossa naapurivaarassamme, ystäviemme tuvassa.

Se (mysteerijuttu) kiinnitetään kattoon tällaisella muotovaliolla, jossa kiinnityskoukkupesä pyörii.Läpivienneissä ja yksityiskohdissa on isäntä saanut olla tarkkana.Tähän kuuluu mielestäni todella kauniita ja huolella tehtyjä lisäosia.
.. kuten tällaisia koukkuja sekä kynttiläpidikkeitä, jotka tosiaan voi laittaa halutessaan paikoilleen tai ottaa pois jos ei halua ja juuri sen verran kappalemääräisesti, mitä mielii ja mille tarvetta on.

   

Mikä se sitten on? Yhdistetty kattilateline ja kattokynttelikkö, jonka kuvaaminen oli ihan mahdotonta!! Se painaa sen verran, että roikottaminen tuntui pian isännänkin käsissä ja vapaasti roikottaen teline tietenkin heilui aina hieman,  vaikka miten yritti pitää sitä paikoillaan. Kuva ei tee oikeutta tälle lainkaan, mutta hieno se on (niin hieno, että isäntä saa kyllä emännälleenkin tehdä tuollaisen pikimmiten) - olisi se vaan mainio Jovelankin tuvassa!


Tässä siis pieni setti isännän puuhia. Emännällä ei olekaan mitään esiteltävänä, mutta pian on tauko ja tauon suomia blogihetkiäkin on tiedossa.

Jovelan isännän opinnot päättyvät tuossa loppukeväästä ja heti sen jälkeen - jos vaan ollaan saatu Gerda kuntoon, aukeaa isännän Jovelan perinnepaja. Pidämme varmaan jonkinlaiset pienet kekkerit avajaisten myötä, jonne tietenkin toivoisimme blogimme lukijoitakin sitten paikalle. Teitä on niin monta ihanaa siellä, osan kanssa ollaankin jo nähty nenäkkäin, mutta olisipa hauskaa joskus pitää ihan blogi-kalaasit täällä. Sellaiset hauskat kohtaamiskekkerit ja pieni vilkaisu tuonne isännän pieneen pajapuotiinkin siinä samalla. Olisimmepa iloisia moisesta!

Tällaisia haaveilemme täällä tällä hetkellä, kun jouluun on aikaa 4 yötä (jos ihan itse oikein laskin).

Suloisia joulunaluspäiviä teille kaikille. Tulen kyllä toivottelemaan joulua sinne teidän blogiennekin puolelle kunhan saan tämän oman "pajani" suljettua jouluksi.

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

62 kommenttia:

 1. On kyllä niin hienoja että! Forssalaiset jäävät odottamaan avajaiskutsua <3 Tullaan pihalle saakka sillä kertaa, hahaha! Hyvää joulua Jovelaan <3 t: eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta! Ei kun pihalle saakka vaan! ;D

   Hyvää joulua Forssaan :)

   Poista
 2. Ei ole todellista miten hienoja! <3 Tai tietenkin on, Jovelan Isäntä on vaan niin taitava! Äkkiä puoti pystyyn, me tarvitaan lisää ovenkahvoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuis mont ovvee siel oikke onkaan? ;) Kiitos, Muru. Eiköhän tuo isäntä taas teille kahvoiksi muutu kun nätisti pyyretään ;)

   Poista
 3. Todella kauniita ja taidokkaasti tehtyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Isäntä ilahtui kovasti tästä :)

   Poista
 4. Tosi hienoja !!! Minäkin sain koulussa tota kokeilla,mielenkiintoista hommaa. Mulle jäi koulusta hitsaamisen taito, edelleenkin autoja hitsailen joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas! Isännällä homma meni toisinpäin. Oli aikoinaan hitsaamassa isoon siltaan tulevia palikoita, mutta nyt sitten nelikymmpisen korvilla meni seppäoppiin :) Vissiin meilläkin, liekö appivanhempien varastossa, on hitsausvehkeet. Ne on ollut tarkoituksena siirtää tänne. Ainahan yhdet hitsausvehkeet pitää talossa olla ;)

   Poista
 5. Oi vaude :) Tuommoisesta aurinkokellosta minun puoliskoni haaveilee, ehkäpä joskus sellaisen saakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii! Hieno kello tuo onkin, vaikka puolueellisena sanonkin. Ihastui siihen vallan ja jo eilen kohdin kovasti, että minne se sitten tuolla pihalla laitetaankaan :)

   Poista
 6. Hienoja ovat! Mekin varmaan tultaisiin avajaisiin, tosin siinä toukokuun loppupuolella on se yksi juttu, joka voi sotkea montakin suunnitelmaa :) Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ihana yksi juttu, joka tulee "sotkemaan" ihan kaikki suunnitelmat <3

   Hyvää joulua sinne :)

   Poista
 7. Rouhean tyylikkäitä, joissa isännän taitava kädenjälki näkyy! Upeita.
  Olen yrittänyt löytää osoitettasi ( tuolta somiste puoleltakin), kun tuli yks män de soop- jutska vastaan paperikaupassa =)

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. Mään de soop se on! Laita hei meiliä tulemaan vaan. Löytyy tuosta yläoikealta kaistalta jovelassa@gmail.com. :)

   Poista
 9. Todella hienolta näyttää. Parhaita tuollaiset kauniit käyttötavarat!

  VastaaPoista
 10. Niin upeita ja taitoa vaativia! Kyllä emännän paraneekin olla tyytyväinen noin taidokkaasta isännästä :) ihanaa joulun odotusta Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen! Ihanaa kun on oma "kotiseppä" talossa <3

   Hyvää jouluaikaa sinne :)

   Poista
 11. Taitava on Jovelan isäntä käsistään! Aivan oikealle alalle on päättänyt kouluttautua. :) Upeita ja niin kauniita kaikki ja vieläpä käytännöllisiä. Et ole suotta ylpeä isännästäsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta taidosta on niin paljon hyötyä täälläkin. Kunhan isäntä joutaa, saadaan porttia ja etuaitaakin tänne käsityönä! Rinta rottingilla saapi emäntä olla ;)

   Poista
 12. Voi miten kauniita. Kyllä käsityönä valmistetuissa esineissä on vaan sitä jotain. Ylpeä saat olla noin taidokkaasta isännästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauta on niin rouhea ja jykevä materiaalina, etä on ihan uskomatonta miten sen saa taipumaan tahtoonsa. Ihailla saa kyllä :)

   Poista
 13. KÄSITTÄMÄTTÖMÄN kaunista ja taitavaa työstöjälkeä. Kyllä saat todellakin olla ylpeä. Eritoten ihailen noita työkaluja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi <3 Munkin mielestä työkalut on hienoja ja mikä parasta, ne kaikki kirveitä myöten on aina presiis käyttötarkoitukseen ja myös työn tekijälle tehtyjä. Pysyypi kourassa kun sellainenkin on huomioitu, että millainen koura sitä heiluttaa.

   Poista
 14. Kyllä se vaan niin on, että oikealla alalla on tuo Jovelan isäntä. Upeita tuotoksia!
  Mukavaa alkavaa jouluviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu :) Ja hyvää jouluviikkoa Mezzon suuntaan :)

   Poista
 15. Mielettömän upeita! Kyllä kelpais tännekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna :) Tulehan sitten kylään aikanaan kurkkimaan ;)

   Poista
 16. Voi kuinka upeita! Mahtavaa että voit kehitellä kaikenlaista ja isäntä takoo :) Olisipa upeeta päästä pajan avajaisiin, se tammikuun päivä ei onnistu, mistä viestiteltiin. En saanu vapaaksi vaan joudun aamuvuoroon, hitsi! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan höh :( Vaan tuleepa noita, säännöllisesti :) Hyppää kyytiin seuraavalla kerralla ;)

   Poista
  2. Todellakin!! Mä nyt vielä koitan jos saisin vaihdettua vuoron jonkun kans mut veikkaan ettei kovin helpolla onnistu resurssipulan takia :/

   Poista
 17. Oih! Upeita töitä! Tapaamiseen muutama mallikappale ja tilauslistat pöydälle! Tuo aurinkokello olisi ihana...❤❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eiköhän tuo isäntä ehdi takomaan ja vääntelemään pikkupuotiinsa hieman kaikkea avajaisiinsa (vaimon tilauslista on jo metrin). Tuo aurinkokello ON ihana! Ihan vilpittömästi on!

   Poista
 18. Voi jukra! Tajuttoman lahjakas, oikea luonnonlahjakkuus on Jovelan Isäntä! Sinuna seisoskelisin päivittäin hiukka takakenossa ihan silkkaa ylpeyttä ;)ei ole kaikilla noin taitavaa puolisoa. Häneltä kun näyttää onnistuvan lähes kaikki ja jälki on kuin eteläpohojalaisen emännän tokaisussa: Tavallista yritin vaan priimaa pakkaa tulemaan <3

  Aurinkokello minunkin silmääni ja mieleen jäi karttamaan. Jos niitä alkaa valmistua ensi kesää kohti useampia, rupean tosissani miettimään sille paikkaa pihallemme. Olen haaveillut moisesta hiljakseen jo vuosia. Nyt olisi joku joka toteuttaisi. Siispä alustava tilaus tulee tässä, kiirutta ei tarvi pitää. Ehkä innostumme taas ensi kesänä ajelemaan sinnepäin ja noutamaan sen ihan persoonakohtaisesti.
  Kaikkea hyvää sinne ja lämpöisiä jouluterveisiä kaatosateen - nii-in, vettä vettä - keskeltä,
  lähettää Keekis ja Mr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiii! ja kyllä ihan varmasti tulee tekemään aurinkokelloja, eri kokoisia ja myös sellaista talvimallia, jossa voi laittaa kellon sisälle irto-osan, eli kynttilä- tai roihuastian :)

   Tänne vaan kesäreissulle :) Jos vaikka ei sataisi yhtä paljon kuin nyt on sadellut ;D Tänään tosin harmaa aamu aavistuksen raottelee jotain valoisampaa rakoa pilvien väliin. Niin on aamut ja illat olleet yhtä harmautta, ettei tiedä missä mennään.

   Hyvää joulua Keekis :) Postiakin on tulossa kun vaan joudan tuonne Kustin puodille pistämään polkemista käyntiin ;)

   Poista
 19. Upeita töitä on miehesi tehnyt. On kyllä kunnioitettavaa tehdä omat työkalunsa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Olen samaa mieltä. On jotenkin valtavan hienoa, kun on ihan omia työkaluja - menneiden aikojen tapaan :)

   Poista
 20. On Isännällä taito hyppysissä....mahtavan hienoja ovat työt!

  VastaaPoista
 21. Taidan toistaa itseäni jokaisessa viestissä, missä näytät miehesi töitä, mutta silläkin uhalla sanon: kyllä on taitava käsistään Jovelan isäntä! Työkalutkin itse tehty! Wau!!
  Meillä olisi mökille tarvetta arinalle tai ehkä selitän lisää, kun nähdään siellä puodillanne <3
  ***
  Olettepa olleet ahkeria, edelliseen postaukseen viitaten. Kyllä olette saaneet aikaan vuodessa aivan hurjasti! Ja teidät tuntien tiedän, että lisää on luvassa ;-D
  ***
  Ihanaa Joulun aikaa Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun toistat, niin saa isäntä ansaittuja kehuja ja kannustusta puuhilleen :)Kerro ihmeessä arinasta isännälle! Se olisi taatusti innoissaan :)

   Ihanaa jouluaikaa Kivitikkojen pesälle :)

   Poista
 22. Voi miten upeita töitä onkaan Isäntä tehnyt. Kyllä on taitava! Ja pajanavajaiskekkereihin koitan tietenkin päästä paikalla, niin näkisi ihanan Jovelan livenäkin :)

  Leppoisaa ja rauhaisaa joulunaikaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Carita :) Lämpimästi tervetuloa vaan kyläilemään kun saadaan Gerda vierailuvalmiiksi :)

   Suloista jouluaikaa sinne :)

   Poista
 23. Jo vain sulla on taitava isäntä..taitaapa isäntä olla oikealla alallaan,niin on hyvää jälkeä saanut aikaan..jokaisen noista hänen tekemistään esineistä huolisin kotiini...jopa nuo työkalutkin...
  Leppoisia Joulunaluspäiviä Jovelaan...sieltä se Joulu tulee...tänäkin vuonna yhtä yllättäen.☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se <3 ;)

   Tuossahan se joulu näyttäisi olevan merkittynä ylihuomiselle kalenteriin, eikä päivääkään liian aikaisin! Lepoa! ;)

   Poista
 24. No juu, nyt on meininkiä!
  Laitetaanko heti tilaus tulemaan vai tullaanko täyttämään lomake paikan päälle?

  Tekisi mieleni toivottaa rautaista joulua mutta jos nyt kuitenkin rauhallista sellaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaa! Saas nähdä mitä isännällä on sitten hyllyssä, kun avajaispäivä koittaa. Noita kaikkia taatusti ja varmasti paljon muutakin ;)

   Rautaista joulua kuulostaa just hyvältä! Sitä sinne ja tänne! :)

   Poista
 25. Oi vitsit, kyllä on hienoja! Ja tuollaista kolmijalkaa mää ihan oikeesti tarvisin! Joskus olen nänyt niitä jossain sisustuskaupoissa ja kuullut, että ne voi sulaa puuhellalle, koska eivät oo tehty oikeasti siihen, vaan ihan vain koristeiksi/kukkarukun alustoiksi tms. Olen etsinyt takorautaista, joka taatusti kestäisi puuhellan päällä. Eli laitan tilauseen heti kun siellä tilauksia otetaan vastaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä? Mitäs virkaa sellaisella on, joka vaan näyttää joltain, mutta sulaa alle käytössä. Pöh! Nuo kestää, taatusti! Mulla ihan joka päivä käytössä monessa.

   Tosin kukkaruukkujen alle ei ole sekään huono idea.. pääsee vesikin valumaan pohjan kautta pois sen sijaan, että kaatosateella kukat ui purkeissaan rei'istä huolimatta. *laittaa tilauslistalle itteleen kukkapurkkijalat* ;D

   Poista
 26. Okei...kolmijalka, aurinkokello ja se kattokoukkuhärpäke vei multa ny taju. Mite täst ny selvitää?? Kyl mää luule et olis iha pakko saar tommoset. Käsittämätönt et tommost tönkköö rautaa vaa kumennetaa ja lyärää ja väännellää, sit siit tullee tommost herkkää tairetta. Mää kutsuin just itteni teen puatii ostoksil. Mää ruppee jo vihjailee tol isännäl et voitas lähtee vähä kesäl ajelee sin Vehmaa suunnal. Mut viättkää rauhalline joulu ja rentoutukaa raskaa vuare jälkee ni ootte sit reippain laittamas putiikkii pystyy. Terkuin Virpi, täält kokemäejokilaaksost.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mitä lämpimimmin tervetullut :) Laittelemme kutsua tulemaan keväällä, kun tuo Gerda on saatu vastaanottavaiseen kuosiin kaikilta sisäosiltaan :)

   Suloista joulua sinne Jokilaaksoon :)

   Poista
 27. Wau! Kyllä on isännällä mennyt ammantinvalinta ihan nappiin! Todella taitavia töitä ja olen kyllä myös kiinnostunut asiakas, kunhan puoti aukeaa :) Nuo telineet olisi niin paljon paremmat, ihan arkiruokapöydässäkin, kuin patalaput kattiloiden alla.

  Ihanaa joulua Jovelaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihanaa! Kiitos Satolan Emännälle ja hyvää loppuvuotta :)

   Poista
 28. No kyllä saat olla isännästä ylpeä!! Wau! Upeita töitä.
  Teillä on ihana koti 😊 haaveilen maalaiselämästä vanhassa talossa, ehkä myös minun haave joskus toteutuu. Elämän tilanne ei vain vielä ole sopiva, eikä ole sellaista taloakaan löytynyt jonka kelpuuttaisimme.

  Ihanaa ja rauhallista joulun aikaa sinne Jovelaan! ♡☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kesti 4 vuotta löytää oikea talo, väärillä rempoilla pilaamaton ;)

   Toivottavasti löydät unelmasi. Loppupeleissä omakohtaisesti sanon, että päätös oli vaikeampi kuin mikään sen jälkeen :)

   Poista
 29. LuomuVeikksssss :D Huippu huipumpi huipuin. Haha

  Naattikaa ja hassutelkaa ja antakaa niitten kärpästen ja hyttysten ny lämmitel siel, mutta pitäkää vesi kaukaka talosta.. Soitellaan taas <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat pahukset siirtyneet sisätiloihin nyt, kun tuli miinusta kymmenen sen puolentoista kymmenen plussan sijaan. Harvoin sitä jouluna pääsee rapsuttamaan hyttysen puremaa. Sekin nyt koettu! :D

   Poista
 30. hei! löysin tälläisen ruotsalaisen sepän sivut, jossa on tosi hienoja esineitä. tuo korppi on aika hieno ja kiinnostava. en tiedä saako niitä nyt suoraan alkaa kopiomaan mutta ainakin ideoita on sivut täynnään. jos siis isännällä itsellään on nyt on edes tarvetta sellaisille. mutta enieis. www. fthelinsmide.se

  VastaaPoista
 31. Kiitos vinkistä :) Isäntä katselee aina mielellään inspislähteitä :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!