jovela

jovela

tiistai 29. joulukuuta 2015

Välissä päivien ja juhlien kahdelle

Joulu tuli ja meni. Joulu toi mukanaan kovat tuulet ja kirpakan pakkasen. Tällä kertaa myrsky vei sähkötkin. Tallennetaan siis talopäiväkirjaan muistoja joulusta 2015. Rooleissa kaksi: me ja ne kolme karvakorvaa.

Tässä katetaan joululounasta joulusaunan jälkeen. Kotivoi on kuvun alla piilossa ja serkun kirjoma leipäliina odottelee saaristolaisleipää.


Tuo liina on aarteitani. Arkisin patakaapin tason päällä silmien ilona, juhlissa pöydän koristajana.Joululounas kahdelle. Isännän kasaama kuparikynttelikkökin pääsi juhlavaan käyttöön.Kynttelikön keskiöihin mahtuu juuri passelisti 2 vatia.


Tuvassa oli aurinkoista. Hieno aattosää. Edellisenä päivänä tuvan lattia oli pesty mäntysuovalla.
Mäntysuovan (Män de Soop) lisäksi tuvassa tuoksui piparkakuille. Suloinen yllätyslahja talon entisen asukkaan perheeltä.Joulun kalaisan ja äyriäispitoisen lounaan jälkeen narautettiin jo namikaapin ovi auki ja auki se sitten saikin olla koko joulun ajan.
Sitten katettiin eläimille. Pipan lautasella on lempiruokaa, katkoja ja mätiä.


Pippa söi joululounasta omassa kodissaan, eli salissa ja hyvin maistui. Kisu on kasvanut, vaikka pientä lajia onkin. Tammikuun puolivälissä neiti täyttää 8 kuukautta. Mainio otus, salin valtiatar, loistokissa kerrassaan!Jovelan joulupossut olivat kattaneet namipöydän myös saliin ettei vaan joutuisi turhia liikkumaan lempilojunnasta.Lempilojunta koostui Doctor Who -maratoonista jonka aikana tuhottiin lukuisia makeisia. Huomatkaa kuvassa Pipan pallovaloasettelu sekä kivan leikin todistusaineisto: hirsien välistä on hauskaa repiä rivettä, joka suussa voi tehdä saalistusloikkia ympäri salia. Riiviö.


Kierrätysjoulupuu. Pihalta saliin ja pian salista takaisin pihalle miinus koristeet.Muuten meillä oli vähänlaisesti joulukoristelua. Paljon kynttilöitä vaan. Salin patterit nollassa.Jouluana otettiin tupluureja, eli nokosia. Tässä kuvassa aattoilta oli ehtinyt jo pimeäksi (ja pari Doctor Who -jaksoa mennä sivu silmien), kun kävimme joulun lämpimien ruokien kimppuun. Ne perinteiset loorat, kinkut ja kalkkunat, rosollit ja särpimet maistuivat ihan yhtä hyvältä kuin aina ennenkin. Vielä myöhemmin käytiin tuolla tien päässä kirkolla laittamassa pari kynttilää palamaan muualla poisnukkuneiden muistopaasille. Keskiaikaisen kirkon kirkkomaa oli upea näky. Löysimme myös muutaman entisen asukkaan haudan kirkkomaata kierrellessä. Harmitti kun ei ollut enempää kynttilöitä mukana.

Tik, tak sanoi kello laiskana Jovelan tuvan seinällä, salissa enkelikello kilkutteli joutuisammassa rytmissä. Kovin paljon muita ääniä ei sitten ollutkaan tuolla tuvan hämärässä. Koirien tyytyväistä tuhinaa puhtaissa vällyissä, namipapereiden rapinaa, puulieden päällä olevan vesikattilan porinaa. Välillä taidettiin hieman radiota soittaa, sellaista aavistuksen rohisevaa, kun ei meinannut kanavat osua kohdilleen. Sopi henkeen ja hetkeen oikein hyvin.


Sellainen aatto täällä Jovelassa oli. Nukuimme sen verran pitkään aattoaamuna, että skippasimme aamupalan ja menimme sen sijaan saunaan. Saunajäähyllä istuin tovin keittiöpuutarhan penkillä katselemassa miten kaunis maailma oli juuri silloin. Join joulusaunaoluenkin siinä ja toisen mokoman joululounaalla. Nokosia, namuja, ruokaa, sarjamaratoonia ja sitten se myrsky, joka tuli, heitteli kaikkea puutarhapenkistä polkypyörään pitkin pihaa ja katkaisi sähköt illasta varhaiseen aamuun saakka. Me valvoimme neljään saakka aamulla luonnon voimannäytöstä ihmetellen, koska ei nukuttanut. Akun turvin katselimme Kukatohtoria tuulen huudellessa natisevissa nurkissa. Laitettiin klapia pesiin. Poltettiin kynttilöitä. Oltiin vaan.

Sellainen joulu meillä oli. Olojoulu, löhöjoulu, ollaan vaan -joulu, ei kiirettä -joulu.

Pyhänä sitten jo mittailin katseella takapihaa ja tutkailin siementarjontaa, piirtelin suunnitelmia, jotka joko toteutuu tai ei toteudu. Niin, se on nyt alkanut, haaveet keväästä, keittiöpuutarhasta ja sen sadosta 2016. Pois on pyyhitty pettymykset viime kesän jälkeen. Eteenpäin pettymystenkin uhalla, sanoi Jovelaska jäätyneessä puutarhassaan!

Uusi vuosi, uudet unelmat

Tai ei oikeastaan. Sitä samaahan tämä on, jatkumoa sille mitä on jo ollut. 2016 meillä on enemmän aikaa Jovelalle. Enemmän aikaa elää kuten olemme haaveilleet elävämme, sillä isännän opinnot päättyvät ennen kesää. Haaveissa siintää omavaraisuusasteen kasvattaminen, turhasta kertymästä luopuminen ja syntyvän roskamäärän vähentäminen.

Olen alkanut pohtia tiiviimmin sitä, miten kulutusta voisi vähentää syntyvän roskan myötä. Esimerkiksi shampoon olen jo vaihtanut palashampooksi, turhaa sitä muovipullolitkua on ostaa ja sen vedestä maksaa kun palana saa parempaa. Huulirasvan lisäksi käytän nykyään kovin vähän "tököttejä" mutta niiden vähäistenkin osalta voisi siirtyä omatuotantoisiin vaihtoehtoihin. Kodin siivoukseen liittyvien aineiden suhteen meillä on jo saavutettu minimi - tai no, voisi sen Män de Soopin, eli Mäntysuovan vaihtaa kokonaan palasaippuamuotoon. 2016 tuntuu ajatuksissa kovin muovivastaiselta, tai sanotaan ainakin, että turhia muoveja ja teollista moskaa hylkivältä. 2016 tulee olemaan muutoksien vuosi Jovelassa. Ainahan uusi vuosi tuo muutoksia mukanaan, mutta täällä todennäköisesti ne muutokset ovat aika suuriakin. Saas nähdä miten käy - taas!

Jospa 2016 muistaisin sen, mitä kirjoitin itselleni 2011, silloin kun pähkäilimme uskallammeko irtaantua olevasta ja lähteä hakemaan erilaista elämää:

"Mieti miten todella haluat elää ja mitä tehdä. Mikä on tärkeää, mikä kiinnostaa, mikä innostaa? Tee se ja karsi muita. Loppupeleissä likimain kaikki on mahdollista jos lakkaa ajattelemasta sen olevan mahdotonta. Tee elämän suhteen sitä ja siten miten näkisit elämän olevan parhaimmillaan. Vaihtoehtoja on, kun ei itse sulje niitä itseltään pois. Ei kun vankkuriin, pioneerit, ja kohti tuntematonta!"

Näissä aatoksissa kohti uuden vuoden haasteita ja iloja

Jovelan Johanna

62 kommenttia:

 1. Teillä on tainnut olla siellä kaikesta päätellen erityisen mukava joulu! Ihanaa rentoilua ja olemista, juuri sellaista, jossa akut latautuu ja mieli lepää. Meilläkin meni joulun aika vähän samanlaisissa merkeissä ja olen siitä erityisn ilahtunut :)
  Sähkökatko ei ilmeisesti hirmuisesti teitä haitannut? Löysitkös siemenluetteloista jotain uutukaisia juttuja vai pitäydytkö jo hyviksi havaituissa lajeissa? Itse en vielä joulun aikaan päässyt tuohon viljelysuunnittelumoodiin, kun niin tiiviisti luin kirjoja pitkästä aikaa. Mielenkiinnolla odotan kuulumisia, mitä muutoksia teille on sinne tulossa !
  Mukavaa vuodenvaihdetta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein lokoisan mukava joulu oli, eikä tuo sähkökatkokaan mitään ihmeellistä aiheuttanut. Pikkasen enemmän lykättiin puuta pesään ja salissa tohoteltiin petroolilämmitintä.

   Siemenluettelot koituivat taas mun kohtaloksi, oi, oi ;D Kun ei periksi osaa antaa, niin mm. ne vaaleanpunaiset kurpitsat lähtevät uusintakokeiluun, kun mittavaksi kasvaneet taimet ottivat ja nääntyivät kesäkuun kylmyydessä. Kaveriksi sitten sinisiäkin kurpitsoita :D Ohnoes! juu ja paria muutakin uutta hassua pitää saada kokeilla, vaikka ennuste ei olekaan hyvä. Sesamin siemeniä ja maapähkinää mm. ;D

   Poista
 2. Kaunis joulu teillä! Ihant kuvat ja kisukin on saanut ihnanat jouluherkut. Jopa siellä on myrskynnyt, meillekin lupasi myrskyä, mutta te siellä taisitte saada meidänkin annoksen, kun ei täällä sitä näkynytkään.

  Minäkin koitan tuota muovin käyttöä vähentää. Se on vaikeaa, kun kaikki on pakattu niin moneen kääreeseen. Itse ostin loppukesällä shampoopala- nimistä hiustenpesuainetta. Kelpo tuote, eikä mitenkään liian hintavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä puhkui kahtena päivänä! Me jo luultiin, että myrsky olisi ohi, ehdittiin etsiä tuulen mukana lennelleitä, nostaa roskiksen, wanhan fillarin, pääoven kukkauurnien kuupat ja sen puisen puutarhapenkinkin, kun taas oli otsatukka takaraivolla tuulessa ;D

   Tarkoitatko flow -tuotteita? Mullakin on niitä ja Lushia, sekä shampoota että hoitoainetta :)

   Poista
  2. Saattaapa olla Flow-shampoopala, en muista enää tarkasti, kun syksyllä ostin ja käären nakkasin pahvinkeräykseen. Lushia olen myös kokeillut, mutta nyt en ole moneen vuoteen ostanut.

   Poista
 3. Nyt tämä rouva rohkaistuu viimein ja jättää pienen merkin itsestään ja kiittää Jovelan väkeä maailman parhaimmasta blogista. Olemme mieheni kanssa seuranneet matkaanne jo Jovelaan muutostanne saakka, ja jokaikinen kerta sydän läikähtää kun uusi postausotsikko näkyy selaimessa. Mies jo naurahtelee kun jostain jutellaan niin aina löydän jonkun aasinsillan blogiinne "Jovelan Johannakin krjoitti että..." :)

  Meillä on menossa oma projekti Turun saaristossa ja jouluakin vietetään parhaillaan kahdestaan ja koiran kanssa. Aivan ihanaa olla vaan ja tehdä mitä huvittaa :)

  Oikein hyvää vuodenvaihdetta ja alkavaa vuotta koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOO! Kiitos! Samoilla suunnilla sitten ollaan! Me ollaan Ugista parikymmentä kilometriä Turun suuntaan ja meren uoma tulee tuohon suunnilleen 2 km päähän :)

   Tsemppiä oman projektinne kanssa ja hyvää uutta vuotta!

   Poista
  2. Piti kyllä kommentoida nimellä, mutta jäikin näköjään silti uupumaan. Jos vaikka repäisen ja kommentoin toisenkin kerran, niin en anonyyminä huhuile :)
   Siispä terveisin, Riitta <3

   Poista
 4. Kivan kuuloiselta joulunviettonne vaikuttaa. Mikä sen mukavampaa kuin kiireetön aika herkutteluineen. Meillä myös joulua vietetty hyvinkin rauhallisesti. Ihanat ulkoilusäät ovat turvanneet sen ettei vatsanympäristö ole liiaksi ruvennut kiristämään :) Mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei oikeen niitä ulkoiluilmoja ollut, kun joko satoi tai tuuli, mutta ainakin aattona oli todella kaunis ilma :)

   Poista
 5. Ihana Jovelaska! Hyvää Uutta Vuotta 2016 toivottaa Signe Villa Mariasta.

  VastaaPoista
 6. Kiva jouluraportti! Mites kissa ja koirat tulevat toimeen, joko leikkivät keskenään? Minä myös oon Mäntysuovan puolesta puhuja, me pestään sillä myös koirien turkit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tule, eivätkä leiki keskenään, sillä koirat leikkisivät kissalla, ei kissan kanssa ;D meillä on portti estämässä koirien pääsyä salin puolelle taloa. Pipan valtakuntaa on sali ja sen esihuone, kakkoset pitävät omanaan kammaria, tupaa ja porstuaa. Kuulostaa ehkä hankalalta, mutta tämä kuten monet muutkin asiat loksahtivat itsestään paikoilleen ja ovat ihan tavallista arkea täällä :)

   Poista
 7. Se shampoopala kuulostaa mielenkiintoiselta! Just 5 min sitten mies valitteli, että niin moni shampoo kuivattaa päänahkaa ja niskaa. Mistä hankit? Se hautausmaa on muuten yksi lapsuuden joulumuistoja, kynttiläliekkimeri on upea! Tänä jouluna yksi lapsistani vietti joulua siellä päin ja kertoi, että nyt hän uskoi sen, mistä olen kertonut. Kuulemma taas niin kaunista. Hyvää vuodenvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on flown ja Lushin palashampoota ja hoitoainetta, joista ehkä enemmän pidän Lushin tuotteista. Ne on erinomaisia ja kulkevat pienessä rasiassa myös mukavasti mukana jos on tarvetta reissata jonnekin. Eivät vie tilaa. :)

   Tuo kirkko on niin komea ja kaunis sen kirkkomaakin on. Oli jotenkin niin liikkistä kun kävimme aattoiltana paikalla. Siellä oli ihmisiä kaiken ikäisiä. Oli juhlamekkoa palttoon alla, verkkaria ja tonttulakkia. Hyvin harva hauta oli vailla kynttilää. Kaiken kruunasi tietenkin komea kuu, joka sen mahtavan suuren, jouluksi valaistun kuusen kanssa teki paikasta suorastaan lumoavan.

   Poista
 8. Ihanaa joulutunnelmointia. <3 Meidänkin joulu sujui erittäin stressivapaasti. Vatsat pullottaa vieläkin anoppien ruokapöytien antimista ja koko syksyn univelat kuitattiin useilla päikkäreille ja pitkillä yöunilla. Kroppa on tosin eri mieltä. Edes joulusaunan pehmeät löylyt eivät pystyneet hartiakramppeihin. Höh. No, kohti uutta vuotta ja kenties vähemmän kireitä hartioita. Oikein hyvää ja onnellista vuotta 2016 koko Jovelan köörille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas on sitkeän äkäiset hartiat kun eivät moisesta hemmottelusta helly. Epistä! Mulla on noihin sitkeisiin niska-hartiajuntturoihin yllättäen auttanut MSM -inkiväärivoide, jota ostin keväällä tuolta Ugin puutarha- ja farmimessuilta. Mulla on lievästi skeptinen suhtautuminen kaikenlaisiin mukamönjiin, mutta tämä on tosiaan mulla toiminut, jopa siihen ärsyttävään bursiittiin ja kiukuttelevaan selkään! Ties jos sullekin toisi apua, joten vilkaisepa (tätä on muutamaa eri purkkikokoa, tuo on suurin) http://www.donnataponero.com/#!/Inkiv%C3%A4%C3%A4ri-%E2%80%93-MSM-%E2%80%93-Hoitovoide-200ml/p/39259095/category=8932372

   Hyvää loppuvaa ja sitten uutta alkavaa vuotta :)

   Poista
 9. Teidän tupanne on niin tunnelmallinen :)

  Jouluherkkuja on vedelty täälläkin. Suklaatakin niin, että eilen alkoi jo tökkiä. Vaan kuinkas kävikään, tänään jo kaiveltiin yhtä suklaalevyä kaapista. (Ei ole tosin yhtä houkutteleva kuin teidän namikaappinne)

  Ihanaa viikon jatkoa! Ja Onnellista Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä isäntä on suklaa-ahmatti, itse olen enemmän salmiakki-ihmisiä, mutta kylläpäs sain jouluna yhden "Mon Cheri" rasian tyhjennettyä yksinteoin, avustamatta ja vauhdikkaastikin ;D

   Poista
 10. Ihanan tunnelmallinen ja rauhallinen joulu teillä!

  Bongasin tarjoiluvaunun namipurkkien alta, minulla taitaa olla prikulleen samanlainen. Tiedätkö siitä mitään enempää, ikää tai missä tehty? Olen vaarilta omani perinyt, mutta en aikanaan huomannut kysyä siitä sen kummemmin..

  Hyvää uutta vuotta Jovelaan!

  Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjoiluvaunu on työrekvisiittaani, enkä valitettavasti tiedä sen alkuperäistä alkuperää. Voisin arvella, että se on ehkä 60-lukua enintään ja se vaan imitoi 30-lukua. Tuollaiset oli kovin tyypillisiä 50-60- jopa 80-luvulla, mutta en osaa yhtään sanoa tarkasti, miltä vuosikymmeneltä se on. Antiikkia ei taatusti :)

   Poista
 11. Erittäin hyvältä maistui teidän joulu luettuna ja kuvina. Meilläkään ei harrasteta sen kummempia koristeita, kun pimeä, tuli, juhlavampi kattaus ja pari pellavatekstiiliä tekee vanhan talon nopeasti jouluisaksi.

  Muovipurtiloista täällä Kymenlaakson suunnalla luin äskettäin hyviä uutisia, jotta niitä aletaan kierrättää ja keräillä keräilypisteissä. Kyllä pakkauksia silti pitää vähentää mahdollisuuksien mukaan eli samaa mieltä.

  Hyvää uutta vuotta, kyllä se taas tästä lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuopa hyvä uutinen! Muovin kierrätysmahdollisuuksista pitääkin ottaa selvää, että oisko täällä meidän liikkuma-alueella jotain vastaavaa!

   Hyvää uutta vuotta myös sinne ja iloa puuhiinne :)

   Poista
 12. Hei Johanna, hyvää loppuvuotta ja onnellista uutta vuotta Jovelaan. Minä myös innokkaana seuraan teidän elämäänne ja kadehdin teitä, jotka tempaisitte itsenne kaupungin oravanpyörästä. Mutta asiasta kuudenteen; käypäs katsomassa Vihreä kamari -blogia, siellä väentupaan valmistuu pikku hiljaa samanlainen kolmelappeinen katto, kuin Jovelassa on. Se on vielä aika alkutekijöissään, mutta kuvista käy kuitenkin periaate hyvin selville. En ole koskaan muualla nähnyt tuollaisia kattoja, ei ainakaan täällä Jyväskylän seudulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsos pihkana! Kiitos kun kerroit tuosta! Olen meinaan hakenut oikeaa nimeä tällaisille katoille, joita tuntuu olevan tällä alueella useammassakin talossa, mutta sitä oikeaa sanaa ei ole löytynyt. Googlettelin hieman tuota ja näyttäisi, että katosta käytetään kahta eri sanamuotoa, eli tuo kolmelappeinen ja sitten kolmilappeinen. Kuvia ei sitten löytynytkään ollenkaan ihan puhtaana kuvahakuna. Vain jotain museoiden mainintoja taloista ja torpista, joissa olisi joskus kolme/kolmilappeinen katto ollut. Mahtavaa, että tuolla Vihreässä kamarissa laitetaan perinnekattoa :)

   Poista
 13. Hyviä suunnitelmia :) Maailmassa on niiiin paljon liikaa muovia.

  Kaikkea parhautta ensi vuoteen ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikaa muovia ja liikaa vähän kaikkea IMHO ;)

   Erityisesti sitä parhautta, mitä parhainta parhautta sinne, Taru. Ihan koko sydämestä <3

   Poista
 14. Voi miten ihanan lokoisalta kaikki kuulosti ja miten tunnelmalliselta on Jovela näyttänytkään Joulun pyhät - ja uudet muutokset, hmm, jään innolla odottamaan jokaikistä Jovelan 2016 postausta :)). Ihanaa vuodenvaihdetta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut kovin lötköä ja pientä lötköyttä ilmassa jälleen kun tulee tämä kalenteripäivityspäivä huomenna. Kyllä meillä oli ajatuksena jotain pientä puuhata näinä päivinä, mutta lepoa sitä ollaan oltu enempi vailla. Sitä sitten kun on mahdollisuus kerran :)

   Veit airot veneestä kuule! Jännityksellä odotan kaikkea sitä, mitä Idurin tarinat tulevat kertomaan vuonna 2016!

   Skål på ja kippis suuntiimme!

   Poista
 15. Kuulostaa ihanalta ja onnistuneelta joululta. Teillä on niin kaunista ja tunnelmallista, onhan tuolla kiva köllötellä joulun pyhät ja nauttia elämästä :)
  Paljon iloa ja onnistumisia Jovelaan 2016!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja sitä samaa sinne :) Samoissa merkeissä jälleen tapaamisiin vuoden 2016 puolella :)

   Poista
 16. Houkuttelevalta kuulostaa teidän joulu. Rauhallista pitää ollakin, eikä aikataulutettua niin että joutuu tukka putkella juosta paikasta toiseen. Muakin alkoi jo kevättää kovasti! Ja kuusi oli pakko heivata kun mr. Möökö sen kerran jo kippasi ja nyt joulun jälkeen unohti säikähdyksensä ja alkoi uudestaan hyökkiä pallojen kimppuun. Ehkä pitää kuitenkin tätä kevätvimmaa nyt hillitä vielä hetki, jos saataisiin se talvikin poikkeamaan. Toppatakinkin laitoin päälle ekaa kertaa toissapäivänä kun oli -12. Olipas teillä kova myrsky siellä jos tavaratkin lenteli!

  Mä hurahdin Lushin tuotteisiin Dublinissa ja oon niitä käytellyt ahkerasti, on niin näppäriä kuljettaa mukana ja ei jää turhaan tyhjiä pulloja. Toki mulla tavallisiakin shampoita on, mutta reissuun tuo Lushin shampoo on ehdoton!

  Onnellista ensi vuotta sinne teille ja parempaa satoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpakkaa talvisäätä on täällä nyt ollutkin. Ensi viikolla mennään jo tuonne 20 pakkasasteen tienoille ellei sää muutu. Ihan kivaa vaihtelua, vaikka lisääkin hommia. Saapas nähdä tuleeeko sitä luntakin!

   Hyvää alkanutta vuotta, Miia :)

   Poista
 17. Ihanaa fiilistä Jovelassa!
  Meilläkin ollaan enimmäkseen vain oltu ja löhötty, syöty hyvin ja pelattu lautapelejä!
  Ja taas syöty ja vähän myös juotu!
  Innolla odottelen Jovelan 2016 postauksia ja isännän pajaa!!

  Mukoisaa Uutta Vuotta 2016!!

  VastaaPoista
 18. Onnellista utta vuotta ja paljon toteutuvia haaveita Jovelaan!

  VastaaPoista
 19. Hei harvoin ehdin lukemaan postauksiasi ajatuksen kanssa, mutta nyt tuli kyllä koppi tätä lukiessa ja oli pakko jättää kommentti! Mua on kans tuo muovipakkausroina jotenkin tosi pitkään ahdistanut ja olemmekin miettineet ratkaisuja sen vähentämiseen. Meillä ollaan myös siirtymässä alkavan vuoden myötä pesuaineiden kanssa palasaippuoihin. Yleispesuaineena käytetään pellavaöljysaippuaa. Osaksi kiinnostuin palashamppoosta senkin vuoksi, että miehelle ei tunnu löytyvän sopivaa shamppoota normimarketin hyllyiltä. Itse löysin kiinnostavia tuotteita Ruohonjuuresta, mitä palashappoota sinä käytät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä tuo syntyvän roskan määrän ymmärrys kolahti kunnolla nuppiin, kun ei enääv oinutkaan sulloa määrätöntä määrää roskapusseja taloyhtiön roskalaatikkoon. Se herättelee kummasti ymmärtämään sitä vuorta, jonka saa itse syntymään ;)

   Ruohonjuuresta olen minäkin ostanut tuotteita, mutta juuri nyt käytän LUSHin vastaavia. Heiltä löytyy myös palahoitoainetta. Tuo Lush on itselleni vanha tuttu mjuilta mailta ja olen hieman ihmetellyt, miten Suomessa LUSH ei ole enempää ollut esillä, mutta liike löytyy Stadista ja verkkokauppakin on olemassa :)

   Poista
 20. Minäkin haluan hehkuttaa Jovelan blogia ja sen asukkaita!
  Ootte kyllä niin mahtava innoituksen lähde ihan kaikissa jutuissa!
  Omassa arjessa löydän minäkin niitä "aasinsiltoja (häh,mistähän tuokin sanonta tulee :) ja höpöttelen ihmisille teidän tavastanne elää.Ja tietty avaan tietä sille,että minullakin on mahdollisuus tehdä valintoja ja alkaa elää todeksi omia unelmiani.Että oikeasti mikään ei ole mahdotonta. Innolla uusia Jovelan tuulia odotellen
  Antoisaa Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeutta ja tsemppiä sinne! Usein niitä mahdollisuuksia on kyllä. me vaan ollaan jotenkin ajauduttu uskomaan, että ei olisi tai että se ainakin olisi hankalaa - ei ole ;)

   Hyvää alkanutta vuotta, Kiisu :)

   Poista
 21. Kiitos ihanasta blogista ja terveisiä Pohjois-Karjalasta! Meillä käytetään koko perheen voimin Marseilles-saippuaa, sillä pestään koko vartalo ja hiukset. Minä en aikaisemmin olisi voinut kuvitella elämää ilman hoitoainetta, nykyään en kaipaa sitä lainkaan, vaikka minulla on pitkät hiukset. Kaiken lisäksi on erittäin halpaa ja riittoisaa. Suosittelen kaikille!

  Ensi kesänä haluaisin kokeilla vanhan talomme pihalla rehottavaa suopayrttiä.

  T. Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus: en aio pestä ihmisiä vaan pyykkiä suopayrtillä! 😀

   Poista
  2. Marseillesiä meilläkin on saunalla. Pesen sillä pikkupyykit samalla kun käyn pesulla :) On helppoa ottaa alusväätteet päältään ja hulaissta ne siinä samalla puhtaiksi. Vanhat päältä pesuun ja uudet naulasta päälle ;)

   Rohtosuopayrttiä olen käyttänyt villasukkien ja villaisten pesuun. Tulee muuten raikasta ja puhdasta! Kyllä suopista voi ihmisenkin pesuun käyttää. Kasvi on lievästi myrkyllinen, mutta eihän sitä juoda ja varmaan saisi aika paljon juodakin jotta jotain vakavaa sattuisi. Ennen suopista käytettiin paljon, nykyään vissiin lähinnä museot käyttää sitä arvotekstiilien helläväraiseen puhdistamiseen.   Poista
 22. Antoisaa alkanutta vuotta ja menestystä tuleviin projekteihin!
  MSM-inkiväärivoide. Uskon, että auttaa. Olen koukussa inkivääriin; karkkeihin, olueeseen, limppariin, teehen, raasteeseen. MSM.ää oon nauttinut jauheene...uups.. onkin unohtunut käyttää....niveliä varten pussin oon hankkinut.
  Pippan herkkuannos! Kyl hänen kelpaa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne, kiitos, Leena & pojat :)

   Mulle marinoitu inkivääri tai se joka kuuuu olennaisesti sushi -ateriaan (ja onhan sekin marinoitua) on oikeita lemppareita. Jessus miten hyvältä maistuu esimerkiksi tuorejuustoon raastettu piparjuuri (vain vähän, ettei ole liian pistävä maku), pikkelssipunasipuli ja pikkelssi-inkivääri! Nam!

   Poista
 23. Kaikkea mahdollista hyvää Jovelaan uudelle vuodelle! Upea on tuo pajan aukeaminen tulevaisuudessa!! Iloitsen puolestanne. Pippa sai hymyn huulille, hauska tuo riveen metsästys;) Voisiko riveestä ja pellavanarusta tehdä Pipalle pallon?;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hyvä Mieli ja sitä juuri sinne toivotan tälle alkaneelle vuodelle, hyvää mieltä ja paljon :)

   Pipalla on rivepalloja, villapalloja ja vaikka mitä, mutta kissanpennut taitaa olla samanlaisia kuin pienet lapset, itse keksityt ja kielletyt lelut ovat hauskimpia ;D

   Poista
 24. Ihana tunnelma! Miehesi tekemä kynttilänjalka on kuin aina taloon ja pöydälle kuulunut! Aivan ihanaa uuttavuotta :)

  VastaaPoista
 25. Roskaa voi vähentää myös syömällä irtokarkkeja. Sitä samaa pussia voi käyttää monta kertaa.

  VastaaPoista
 26. Todella tunnelmallisen näköinen joulu! On jotenkin mahtavaa jouluna vain olla ja nauttia siitä rauhaisasta tunnelmasta. Vaikka kotia ei olisi hukutettu joulukoristeisiin tai maa olisikaan valkoinen, joulun tunnelma on silti omanlaisensa, ihana.
  Myös minä aloitan usein lauseita, että Jovelassa ne tekivät sitä tai Jovelan Johanna sanoi näin... Olette tehneet suuren vaikutuksen rohkeudellanne meihin lukijoihin! Odotan innolla kevään kasvatuskokeiluja, juuri eilen höyrysin miehelleni tomaattien kasvatuksen aloituksesta ja kasvihuoneen laittamisesta kesäkuntoon. :)
  Löysin muovin kierrättämisestä Ylen artikkelin viime vuodelta. http://yle.fi/uutiset/kannatko_kotiin_kilokaupalla_muovia__ensi_vuonna_sita_aletaan_kierrattaa/7919306 Selvittelin asiaa hieman tarkemmin. Riihimäelle rakennetaan muovin kierrätys- ja jalostuskeskusta, johon kuljetetaan keräyspisteissä vastaanotetut kierrätyskelpoiset muovit. Tämän vuoden alusta voimaan astunut säädös velvoittaa muovia käyttäviä yhtiöitä järjestämään muovipakkausten keräyksen ja kierrätyksen. Jes!
  Oikein ihanaa Uutta vuotta Jovelaan!
  Kiki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei tämä akka tiedä miten päin olisi. Kiitos kovasti :) Tuntuu hyvältä jos voi vaikuttaa positiivisesti ja kannustavasti toisiin :)

   Meille on tarkoitus tulla 6 eri lajia tomskua 2016, jänskää!

   Kiitos tosta artikkelilinkistä! Perehdyn siihen heti kun vaan ehdin. Juuri nyt ei vuorokaudessa ole riittävästi tunteja, mutta enää hetki ja tämä kiire on ohi :)

   Poista
 27. Hei,
  olen suosituksestasi aikeissa hankkia itsekin futon-patjan. Onko kokemuksesi siitä edelleen yhtä ylistävät kuin aiemmin? Suunnittelin tilaavani villa-kookos -patjan ja siihen villatäytteisen patjansuojuksen. Teillä oli ilmeisesti välissä myös kasettisijauspatja. Osaatko sanoa onko patja kovin kova ilman tuota kasettisijauspatjaa, tai voisitko kuvitella nukkuvasi patjalla mukavasti ilman sitä? Harmikseni huomasin, että alennuskoodin voimassaolo päättyi vuoden vaihteeseen. Liikenisiköhän heiltä siihen lisäaikaa?
  Ystävällisin terveisin,
  Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelleen ja jopa enemmän kuin ennen olen sitä mieltä, että jos tulee tulipalo, ensin pelastetaan elukat ja sitten patja :D

   Patjan täyte määrittelee sitä napakkuutta. Meillä tuo kasettipatja tekee sängystä hyvin napakan, monen mielestä varmaan kovan, mutta se on meille sopiva, ranka on tukevasti levossa, mutta mikään paikka ei puudu kuitenkaan. Noissa patja- ja hankintaa-asioissa kannattaa varmaan olla suoraan yhteydessä sinne firmaan. Siellä osaavat neuvoa parhaiten :)

   Poista
 28. Hyvää Uutta Vuotta..!! Käys vilkaseen mun blogissa, meille tuli Paavo kolli, oli aika ottaa uus hiiri kissa taloon kun Aatu kuoli keväällä. :-D Meidän Fanni Rouva kohta 10v pelkää, ja Sanni Ranskanbuldoggi haluaa hoitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne ja hyvää Loppiaista! Vai on teillä uusi kissa-asukas! Pitääpi tulla katselemaan uutta tulokasta ;) Työkiireet on olleet nyt sellaisia, etten ole juuri täällä meidän omassa blogissakaan joutanut käymään, mutta pian on taas normaaliin tapaan aikaa blogistella.

   Hyvää alkanutta ja jatkuvaa vuotta :)

   Poista
 29. Tosi kaunis joulu teillä on ollut, ja niin tunnelmallinen tupa. Joulu on ollut teillä juuri sellainen minkälainen sen pitää ollakkin, sopivasti seuraa, ja sitä tärkeintä oleilua ja löhöilyä, päiväunet on tärkeitä..
  Tuosta sinun vuoden uudistuksista et minäkin aloitin ihka uuden blogin, halusin uudistutsa ja mikäs siihen antaa uutta virtaa kuin opetella postaamaan aihe aiheesta..jotenkin kaipaan kovasti järjestelmällisyyttä ja sitä opettelen nyt uuden vuoden lupauksena, samoin opettelen järjestelmällisyyttä kotona, olen alkanut raivata mm, vaatehuonetta, ompelutarvikkeita, laatikoita ja lipstaija ja karsia turhuuksia pois, osa meney roskiin ja osan lahjoitan kirppikselle..järjestelyä ensin ja opettelua sen järjestelyn ylläpitämisen taidon. Edessä on vielä kaapeja mm, yläkaapit on sellaisia mörköjä et sinne tulee laitettua ns, poissa silmistä, poissa näkyviltä tyylillä, nekin käyn läpitte ja mikä ihanuus on pakkaskeleissä kun ei minnekkään pääse, on aikaa nyt raivata paikkoja..kun autokin ihan jäässä joten sitäkään kun ei voi nyt käyttää, siis hyödynnän tuonkin ikävyden kuin pakkanen.

  Sinullakin muutosten aikaa ja todella hyviä juttuja on sinulla tälle vuodelle, sinulta saan kyllä inspiraatioita moneen asiaan, ja ajattelutapaan joita voisin itsekkin alkaa soveltaa omaan elämäämme..
  Kyllä vaan tämän päivän pakkaukset on liian muovipainotteisia, roskaa tulee koko ajan ja mäntysaippua on se paras siivouksessa, sitruuna puhdistaa kalkit, ja soodalla saa ihmeitä aikaan..näillä pärjää kotioloissa varsin hyvin, ja se että kaupoissa on suuret määrät pesuaineita joita ei edes tarvitse, mutta houkuttaa ostajaa vaikka saman tuloksen saa halvallakin ja Järkeilemällä että tarviiko ihminen kaikkea tuota mitä kauppojen hyllyillä on..ja minusta mäntysuopa on kaiken paras aine ja mikä parasta on vielä luontoystävällinen ja tuoksuu puhtaalta..niimpä asiat on vaan huomattava. Hmm kiitos tästä ihanasta postauksesta sinulta, pistää miettimään omaa ostamista ja hankitoja :)
  Mulla on vieläkin vaiheessa tuo kotivaran täyttäminen, nytkin kun pakkaset niin olisi todella hyvä jos olisin aikaisemmin alkanut tuota touhuta, sillä nytkin hankalaa lähteä kauppaan kun auto on jäässä..niin just yllättäviä juttuja tapahtuu ja siksi kotivara on se mihin pitää nyt sitoutua oikeen huolella minun..olkoot se toinen asia joka täytyy opetella kunnolla tämän uuden vuoden lupauksena.

  Anteeksi minulta tulee aina pitkiä kommentteja kun innostun sinun teksteistä..ja innostun teidän kauniista kodistakin, se kun juuri sellainen ihana kaunis, tunnellmallinen koti..kiitos kun jaksat blogata meille ja antaa hyviä vinkkejä..

  Mukavaa uutta vuotta teille sinne Jovelaan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, muutama kirjoitusvirhe mukana, ei jaksa uudelleen kirjoittaa..

   Poista
 30. Voi kiitos, kiitos ihanasta ja piiiitkästä kommentista <3 Ja hurjan mielenkiintoista, Anja! Mun pitää tulla kurkkimaan sinne sun blogin puolelle pikimmiten! Onnea siis jo etukäteen uudelle blogille!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!