jovela

jovela

perjantai 8. tammikuuta 2016

Uusia alkuja: 2016

Aloitin kirjoittamaan tätä postausta viikko sitten pienen vapaan hetken aikana, mutta niinhän sitä kävi, että valmista ei tullut viikkoon. Viikko sitten aloittelin, sanomalla, että..

Miten innoissaan sitä onkaan, kun vuosi on vaihtunut. Valoa ja kevättä kohti mennään taas. Valoisan aika kasvaa päivittäin. Laitanpa taas tähän jo perinteiseen tapaan linkin, josta voi kurkkia miten nopeasti valon määrä kasvaa paikkakunnittain. Tänään esimerkiksi aurinko on virallisesti noussut täällä klo. 9:40 jaa laski klo. 15:33. Kun päästään kuun loppuun, vastaavat ajat ovat 8:54 ja 16:38. Tässä kuussa saavutetaan jo n. 2 tunnin kasvu valoisaan aikaan päivässä ja se tuntuu heti olemisessa. Helmikuun loppuun kun päästään aurinko nousee jo 7:34 ja laskee 17:56. Maaliskuussa päivän pituus on jo sellainen, että ensimmäiset säteet kutittelevat nenää kukonlaulun aikaan ja aurinko on kokonaan noussut klo. 6:58 laskeakseen vasta illalla 20:15. Ihan pian siis. Taas.

Vuoden vaihtuminen pistää kaikenlaisiin puutarhahaaveisiin taas vipinää. Herranen aika! Meillähän on koko etu- ja takapiha tasoittamatta! Jyllääjä tilaamatta! Tonneittain soraa ja hieman multaakin hankkimatta! Aika avata salainen kesähaavelaatikko, oma pieni käänteinen Pandoran lippaani, jonka kannen avaamalla ei ilmoille pöllähdäkään kaikkea ikävää, vaan kaikkea hyvää. Haaveita, toiveita ja uskoa tuleviin päiviin. Voi miten kaipaankaan jo takaisin Jovela-aikaan! Pian, pian taas saan olla vaan Jovelan Johanna.


Joku on ollut jo siemenostoksilla, kyllä, niin on taas päässyt käymään. Kusti on polkenut valtamerten takaa perinnesiemenet mukanaan. Hypisteltykin on, siemeniä pusseissaan. Huokailtu ihastuneena.

Jovelan keittiöpuutarhaan satokaudelle 2016 on tulossa


Intiaanien perinnemaissia - kaunista kuin korut - jos vaikka ensi kesänä ehtisi hieman suuremmaksi kuin kesällä 2015, vaaleanpunaisia kurpitsoja - jos vaikka sisällä kasvaneet jättitaimet eivät kuolisi kesäkuussa kylmyyteen pihalla, kuten kesällä 2015, vesimeloniretiisiä - jos vaikka.., vaaleansinistä kurpitsaa ja luomumaapähkinää. Kaikki syötäviä, kaikki käsittelemättömistä siemenistä. Syteen tai saveen, näillä ilahdutan meitä ensi satokaudella, kävi miten kävi! Jovelan puutarhakemistit kokeilevat uudelleen.


Juureksia pitää olla, niitä joita meillä muutenkin kuluu. Olisi tavallista porkkanaa ja punaista perinneporkkanaa - porkkanahan ei suinkaan ole aina ollut oranssia. Se on se nykyaikaisin porkkanaväri - usko tai älä! Sitten palsternakkaa, jolle olen kovin perso, paria erilaista perunaa, maa-artisokkaa, joka tuolla pakkasmaassa uinuu viime kesän jäljiltä ja lanttua, jota ei sappivaivainen oikeen enää kestä, mutta jota on saatava jouluksi lanttulaatikkoon - lempijouluruokaani nääs.


Yrttejä! Maltillisesti niitä, joita käytämme. Salviaa laitetaan lisää, vaikka tämä valtoimenaan Jovelassa kasvava ihmeyrtti lukuisine hyödyllisine etuineen onkin lähinnä rohtoyrttikäytössä meillä. Minttua olla pitää ja piparjuurta, nami, nami! Valkosipulinkin vuoro olisi tänä vuonna ja lopuksi vielä tilliä ja ruohosipulia, joista viimeksi mainittu niin pontevasti täällä valtaa oman alueensa jo keväällä.


Viime kesänä latva-artisokan kanssa meni ihan pyllylleen, mutta periksi ei anneta! Lilapalkoherne oli valtavan satoisa ja herkullinen. Tänä vuonna sitä saa tulla niin, että piisaa aidaksi saakka. Punasipulia, salaatteja toki täytyy olla ja sitten taas näitä hupaisia kokeiluja, eli mustaa sesamin siementä. Sen meinaan laittaa testinä multiin jo nyt. Ihan vaan testaan ja jos jotain siitä syntyy, kylvän sitten lisää ulos keväällä.


Tomaatteja, tomaatteja, tomaatteja Saapi tulla mustaa, punaista, oranssia ja keltaista, isoa ja pientä, mausteista ja makeaa, siihen ja tuohon sopivaa ja sitten vielä niin pientä lajiketta, että niitä mahtuu tusina ruokalusikkaan, eli helmitomaattia. Lajikkeita yhteensä 6 erilaista. Kaikki GMO-vapaita. Satokausi 2016, me ollaan niin valmiita jo aloittamaan!


Tässä mennään jo fiilistelypohjalle, mutta mansikkaa tietenkin edelleen kuten myös metsämansikkaakin. Pakkasessa pihalla uinuu myös karviaiset, karhunmarjat ja mustaviinimarjat sekä iänkaiken tällä tilalla kasvanut raparperi. Niitä on jo ikävä.


Nyttemmin

Sellaisia kirjoittelin pää haaveita täynnä pitkin viikkoa, hetken silloin, hetken tuolloin. Sitten tuli ne pakkaset muun kiireen keskelle ja haasteita sen myötä. Maailma oli kaunis, mutta kylmä.


Tämän kuvan päivänä pakkasta oli -24 ja pyykit kuivatettiin ulkona edelleen. Se tuoksu..


Syreenikaari pakkasella. Nöyränä ja karun kauniina.


Gerda ja Gerdan klapit. Piisaa niin, ettei mahdu kuin kontteihinsa.


Jovelan kylmin talviaika on menossa, tällaisia pakkasia ei olla ennen täällä kohdattukaan. -27 saavutettiin täällä viikolla ja salin kanssa oli haasteita. Meitä edeltäneen omistajan remppafirma on eristänyt salin lattian ja katon päin (sensuroitu), joten me saimme kamppailla sen kanssa, että Pipan valtakunta sali pysyi riittävän lämpimänä. Sähkökatkokin tuli, mutta vain hetkeksi. Pärjättiin kyllä. Pitkähihainen piti laittaa päälle. Parannella lämmitysasioita salin osalta. Loppupeleissä sellaista normaalia meininkiä.

Puuta on palanut. Koti on turvannut. Haasteista huolimatta en vaihtaisi hetkeäkään. Täällä pärjää aina.


Elukat ovat ilmaisseet, ettei kannata mennä ulos, eikä sänkyä niin tarvitse pedata, kun paras paikka on vällyissä. Tässä kuvassa "eppanjalaisemme" eli espanjan koiratarhasta pelastetut Milo ja mai-mai näyttävät kriisinhallintavalmiuksiaan. Pää peppua myöten piiloon vaan vällyihin. Milo nousi peiton alta juuri kun napsaisin kameralla kuvaa. Mai on tuotesijoitellut itsensä tyynyjen ja peiton rajamaille. Korvaa ja selkää hieman näkee. Rontit.Myös Pippa on viihtynyt peiton alla - mielellään ihmissyli alla ja peitto päällä, mutta ajoittain on sen verran kiinnostusta ulkomaailmaa kohtaan ollut, että on vaivauduttu ikkunalle ihmettelemään pakkasen paukuttelua pihamaalla. Pitkälti lämpimässä pesässään nukkumalla aikaansa viettänyt kissa on kunnostautunut myös hepuliosastolla, mikä taas tekee töiden tekemisestä koneella ajoittain hieman haastavaa. Rontti.

Kehaisen samalla jälleen noita ekohankintoja makkarinsängyn osalta. Kun yllä ja alla on villaa, sekä peitoissa että patjoissa ja paljon muutakin luonnonkuitua, josta patjamme on tehty, niin eipä palele ihminen pakkasellakaan! Tämä on sangen outo juttu. Meillä ei meinaan edelleenkään ole ollut lämmitystä makkarissa kuin yhtenä yönä, jolloin kammariin nostettiin minipatteri varuiksi. Tuo villa on käsittämätön materiaalina. Kun sänkyyn kömpii, hetken kuluttua olet lämpimän pehmeässä pesässä ja vaikka aamulla nenu onkin viileä, muu osa nukkujasta on lämmin ja hyvin nukkuneen virkeä. Olen itse nukkunut pari yötä salissa Pipan turvana siltä varalta että jos sähköt menee, herään itse siihen kylmyyteen sen sijaan, että kuorsaan kammarissa isännän ja koirien kanssa lämpimässä mytyssä mitään huomaamatta, mutta omanahkaisesti on tullut testattua myös kammarin sänkyä pakkasöiden aikana. On ne vaan niin joka pennin arvoisia, vaikka eivät mitään ökykalliita olleetkaan.


Täällä sitä siis ollaan ja möllötellään, touhuissa monissa. Pakkaset jatkuvat hieman lauhtuneena, lunta ei juurikaan ole. Pieni lumikerros vain, ihan kun joku olisi sirotellut pölysokeria kakun päälle.

Tällaisissa merkeissä alkoi vuosi 2016 täällä Jovelassa. Töitä tehden, pakkasia selätellen, kotivaran arvoa taas ymmärtäen ja tulevasta keväästä haaveillen. Tilanne voisi olla jotain ihan muutakin.

Suurhäiriö sähkön kantaverkossa saisi Suomen kaaokseen alle kolmessa tunnissa.


Meinaan nyt kun Suomi on taas saanut tuta talven voiman, en liene ainoa, jolla on käynyt mielessä se, että sähkökatko voisi tehdä elämästä haastavan osuessaan sille kovimmalle pakkaspäivälle, saati jos katkos kestäisi pidempään sen jälkeen. On varautunut tai ei, niin ihan olan kohautuksella siitä ei kukaan selviäisi näillä pakkasilla.

Entä jos katkos olisi valtakunnallinen? Mitä tapahtuisi?

Epätodennäköinen, mutta samalla huolestuttavan helposti mahdollinen skenaario, josta konkreettisen esimerkin antaa HS, löytyy täältä. Suosittelen lukemaan. Tämä on yksi parhaista lukemistani artikkeleista tämän aiheen tiimoilta. Se on kiihkoton. Artikkeli pysyy tiukasti fakta-asioissa, eikä pyri lietsomaan paniikkia, mutta juuri siitä syystä se on samalla koruton ja suorasanainen muistutus siitä, että jos sähköverkko kaatuu, ja että se todella voi kaatua, mitään nopeaa apua ei ole saatavilla ja varajärjestemillä ei pitkälle pötkitä.

Kevättä kohti

Jotta sellaista. Vaan kevättä kohti silti mennään ja pian ei näitä pakkasia muistella, kun jo kylvetään rairuohoja purkkeihin. Joulukuusikaan täällä ei halunnut takaisin pakkaseen. Kuuli ilmeisesti kun uhkailin, että joulun jälkeen se saa mennä takaisin pihalle ruukussaan. Kasvatti ketku melkoiset kerkät tekosyykseen saada olla sisällä kevääseen saakka tai sitten sekin on sitä mieltä, että kevättä kohti mennään ja vauhtia saa pitää. Olkoon. Ei tuonne ulos kukaan mielellään mene. Ei ainakaan kukaan täällä. Jovelan talvikerkkäkasvattamo on avattu! Kevääseen mennessä purkkikuusi hipoo kattoa, ellei tuosta hidasta kasvuaan.


Niin, päivä on hieman pidempi jo, valoisa aika valtaa pimeyttä. Kevättä kohti siis joka iikka! 2 viikkoa vielä ja sitten jatkuu taas Jovela-aika. 2 viikkoa vielä ihanaa tohinaa ja uppoutumista töihin ja sitten avaan tuon keväthaavelaatikkoni uudelleen, piirtelen haaveita paperille ja ruudulle. Valmistaudun tulevaan satokauteen. 2 viikkoa ja olen taas muutaman kuukauden vaan Jovelan Johanna. Miten iloinen olenkaan siitä. Vaan maistuisi taas niin hyvältä.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille siellä. Pysykää lämpiminä, haaveilkaa paljon ja nautitaan kaikki siitä mitä on saatavilla :)

Jovelan Johanna

48 kommenttia:

 1. Eihän tuollaisia voi ollakaan - kuin suoraan satukirjasta nuo helmikorumaissit, kurpitsat ja muut ihanuudet! Pakkasten keskellä on suloista haaveilla tulevasta kesästä, vaikka kyllä nämä kauniit talvikelitkin viehättävät. Mieluummin pakkasta kuin vesisadetta.

  Todella hyvä artikkeli muistuttamaan, kuinka riippuvaisia sähköstä olemmekaan. Kyllä meilläkin ovat kakluunit ja hella olleet kullanarvoisia näinä kylminä pakkaspäivinä, vaikka ei suurempi hätä onneksi olekaan. Ainakin siinä säästä sähköä, kun jaksaa puita kantaa sisälle. Tuuli muuten jäähdyttää talon tosi nopeasti, vaikka ei enää niin kovia pakkaslukemia olisikaan. Mukavaa alkanutta vuotta Jovelaan koko porukalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin n kaunista, mutta kovin kylmää, vaikka nyt joku -14 ei tunnukaan juuri miltään tulipalopakkasten jälkeen.

   Tuulisena päivänä huomaa hyvin tuon tuulen vaikutuksen. Täällä on talvisin lattiat ihan jääkylmät, mutta tuulisena päivänä ei tarvitse olla pakkasta nimeksikään, kun lattiat ovat ihan jäätäviä. Tähän asiaan tulee kyllä muutoksia, mutta kaikki aikanaan. Nyt mennään sen mukaan mikä tilanne on ja käytetään vanhoja niksejä kylmyyden torppaamiseen.

   Poista
 2. Kauniita pakkaskuvia ja ihan yhtä vähän lunta kuin täälläkin. Kiitos artikkelivinkistä, nyt menen lukaisemaan sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lumimäärä on oikee passeli vuodenvaihteen tällä puolella. Mä olisin ihan valmis jo hylkäämää talven ja ottamaan vastaan oikein aikaisen kevään. Vaan hyvä se on, että on talvi ja kylmä tovin. Muualta saapuneet ötökät eivät pärjää näillä keleillä ja luontoa rasittava tuholaiskanta pienenee.

   Poista
 3. Ihania suunnitelmia erilaisten vihannesten ja kasvien suhtee:)
  Enpä ole kuullutkaan punaisista entisajan porkkanoista! Aina sitä oppii jotain uutta:)
  Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, että tämä kaunis oranssi porkkana on ihan jalostettu sellaiseksi. Se on siis tavallaan manipuloitu juures ;) Porkkanaa on sen seitsemässätoista sävyssä, mutta hollantilaisten 1700-luvulla jalostamasta tuli se tunnetuin ja muut melkein katosivat laajemmasta levikistä. Meillä oli viime kesänä pinnaltaan lilaa porkkanaa. Ihan tavalliselta se maistui, oli vaan jännän näköinen kun pinta oli tumma lila ja sisus perinteinen oranssi.

   Poista
 4. hei vaan täältäkin pakkasesta :)
  tultiin juuri tytön kans tallilta, ja niin oli kauniisti heppan turpa huurteessa…ja oli tosi villillä tuulella ratsastaessa, piti tytön kans oikein pari pukkihyppyä tehdä, pakkanen sekottaa kaikkien päät :)
  meillä taitaa kylmin olla tuo veranta, sieltä vetää ikkunoista huolella…ja lattiat tietty kun niitä ei ole eristetty kunnolla…mutta kaikki kulkee villasukat jalassa ja kukaan ei ole valittanut kylmää..sekä terveenä on oltu, minä kyllä liputan hieman viileän puutalon puolesta, täällä on hyvä hengittää…meinaan aina tukehtua kun menen vanhemmilleni käymään kerrostalo asuntoon…mikä umpio :)
  ihanaa kevään odotusta sinne teille!!
  t. jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuisti on ihan jäässä, mutta siellä ei mitään eristystä olekaan missään ja oven alla on vapaata tilaa jopa.

   Olen huomannus saman asian. Jumakekka miten menee tukkoon kun menee kerrostaloon! Ei sitä ennen huomannut, kun sellaisessa itsekin asui, mutta nyt.. Se on todella umpio ja se mekaaninen ilman kierrättäminen tekee ainaki mulle sen, että pää meinaa hajota ja nenä menee tukkoon. Tovin kun on ollut, alkaa tulla sellainen olo kun ei oikeen saisi kunnolla happea. Sellainen outo olo, jossa tiedostaa hengittämisensä.

   Poista
 5. Siis apua! Nyt tarttui varsinaisnen kevätkuume tänne minullekin. Mukavaa viikonloppua Jovelaan.

  VastaaPoista
 6. Hih, siellä siis kasvatellaan kuusenkerkkiä, kun kevätkylvöt vielä ovat haaveissa:D Sinä se saat kaiken kasvamaan:)
  Kauniita pakkaskuvia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuusi on ihan itse nuo tupsunsa puskenut. Hyvä kun muistin kastella kuusta välillä, ettei pystyyn kuole. Meillä ei juuri tästä syystä ole huonekasveja. Olen oikeasti NIIN huono niiden kanssa. Nyt on yksi, kun lahjaksi saatiin ja olen yrittänyt laittaa jääkaapin oven kalenteriin ympyröitä koko vuodelle, että muistan kastella sitä posliinikukkaa :D Toista se on tuolla pihan puolella. Luonto hoitaa omansa ja jos ei hoida, niin sadettajaa muistaa sentään soittaa ;)

   Poista
 7. Teillähän on kevät jo pitkällä, kun kuusessakin on jo kerkät. :) Parasta talvessa on, kun saa suunnitella jo kevään kasvivalikoimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! harvemmin sitä tammikuussa tuoretta kerkkää saa kerätä ;D

   Poista
 8. Tiedäks Juhanna, ajattelin sua ja Jovelaa tällä viikolla useasti kun juoksin kolmen uunin väliä puut kainalossa :) Hyvin näytätte pärjänneen! Peukku sille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuis sää klapit kainalossa tuolleen kirmailit? :D Meillä isäntä kantaa klpasut Ikean kassilla sisälle koppiinsa ja siitä sitten lätkitään klapia uuniin. Nyt kun on ollut niin kovat pakkaset, meillä on muutama lihalaatikko sisällä täynnä klapeja noiden normaalikoppien lisäksi. Muuten saisi kantaa joka päivä puuta sisälle ;)

   Poista
 9. Mukava kuulla sinusta ja mitä suunnitelmia :) Haaveillaan ja kyllä ne pakkaset kohta hellittää :) ihanaa läheisyyttä karvakamujen kanssa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat jo olla laantumaan päin nämä pakkaset, tai ainakaan tällaiset plus kympit ei tunnu miltään kun niin kylmää oli tovin :)

   Poista
 10. Voihan ihanuus, mitkä siemenet olet tilannut. Voiko tuosta enää kauniimpaa satoa odotella. Voisitko jakaa osoitteen, mistä näitä ihanuuksia olet tilannut?
  Nyt pidetään peukkuja, että tuleva kesä olisi suotuisampi säiden puolesta kuin mennyt.
  Pienen ajatuksen soin loppiaisena kasvimaaan suunnitteluun, mutta vauhtiin en vielä kunnolla päässyt, mutta luulenpa, että tästä sinun postauksesta ja ostamistani kevät talven ensimmäisistä esikoista saan potkua suunnitteluun :)
  Tuo hersyvä kuvauksesi sängyn ihanuudesta ja lämpimästä syleilystä sai minut jälleen pohtimaan vakavasti samanlaisten patjojen ostoa.Meillä kun nuo Tempurit ei niin kovin lämpimästi vastaanota nukkujaa heti alkuun :D Kovat koppurat ovat ensalkuun kylmemmillä keleillä.

  Tsemppiä työrutistuksen loppusuoralle ja mukavaa viikonloppua sinne Jovelaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsystä löytyy useita perinnelajikesiementen myyjää, kokeilepa siellä hakusanaa heirloom seeds. Mulla on muutamalta myyjältä siemeniä, mutta esmes smart seedsin siemenet olen todennut hyviksi. Niillä on ihan omat kotisivutkin, eli http://www.smartseedstore.com Käys kurkkaamassa ;)

   Poista
  2. Kiitos Johanna! Hetihän minä jo vähän siemeniä pistin tilaukseen

   Poista
  3. Oi, oiii! Tästä tulee jännää! Kerro sitten mitä tuli hankitua ;)

   Poista
 11. Hellurei :-)

  Piti käydä lukemassa artikkelivinkkauksesi ja palata sitten kommentoimaan sitä... Meillä ei olisi hätää tai olisi tietenkin, mutta emme ole riippuvaisia sähköstä emmekä vedestä sillä tavalla kuin moni muu. Tapani- myrskyn aikaan olimme ilman sähköä 36 tuntia ja ainut asia mitä kaipasimme oli puhelinyhteys, kun edes kännykät eivät enää pelanneet. Eli meillä on oma traktorikäyttöinen agrekaatti ja oma kaivo, joten niin kauan kun polttoöljyä piisaa me pärjäämme. Ruuan suhteen pärjäisimme hyvin kolmisen viikkoa, vaikka kaupat olisivatkin kiinni. Tarvittaessa tietenkin pidempäänkin, mutta ruokavalio väistämättä yksipuolistuisi. Maitoa riittäisi ja äärimmäisessä hädässä voisimme syödä vaikka jonkun ei suosikki- lehmänkin :-)

  Näillä pakkasilla yksi traktoreista on lämpimässä pajassa, että sähkökatkon sattuessa on mahdollisuus saada se käyntiin ja varavoimaa tuottamaan. Lämpökeskuksen rikkoontuminen olisi suurin kuviteltavissa oleva murhe.

  Näitä sinun juttujasi kotivarasta on aina niin mukava lukea ja peilata niitä omaan tilanteeseen. Olen esimerkkiäsi noudattaen muuttanut jo monia pikkuasioita omassa taloudessakin. Kiitos äärimmäisen mielenkiintoisesta blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on asiat hyvin pidemmäksikin aikaa! Laajemmassa sähkönjakeluhäiriötilassa ei televerkotkaan toisaan toimi ja se on sellainen juttu, jota monikaan ei ota huomioon. Sitä ajatellaan, että kyllähän sitä sitten vaikka kännykällä voi kuunnella radiota ja etsiä tietoa, mutta niin se ei ole jos vika on laajempi. Siinä ei, kuten joku kommentoija aiemmin sanoi "paljon pinterest-kansiot auta jos ei niihin pääse käsiksi" ;D

   Patteriradio ja muutama oiva opus on paikallaan jos on sellainen tilanne, että sähkö katkeaa pidemmäksi aikaa :)

   Poista
 12. Kävin viikolla pääkaupungissa, siellä oli kaikki vähän kohmeessa. Metrot jäätyivät, bussit jäätyivät, autot hyytyivät, rullaportaat hyytyivät, lipunlukijat olivat kohmettuneet... ainoastaan sisätiloissa oli sietämättömän lämmin röttelön lämpötiloihin tottuneelle. Outoa, että Suomessa laitteita ei ole suunniteltu pakkasenkestäviksi. Kaikenlaista harmia pakkasesta on täällä maallakin, mutta tarjetaan kyllä. Valtakunnallinen sähköttömyys olisi melkoinen katastrofi ainakin kylmänä vuodenaikana. Mukavaa kevään odotusta Jovelaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa eilen juuri kaverini soitteli ja kertoi, että oli PK-seudulla ollut enemmän autoja parkissa tien laidoilla kuin parkkipaikoilla. Nykyajan autot on sellaisia mamselleja, ettei ne vissiin oikeen kestä mainosolosuhteista poikkeavaa säätä. Tietokoneistetut pirssit ei vaan kestä pakkasia, eikä moni muukaan vekotin. Nykyaikaa ;)

   Poista
 13. Hienosti näytätte pärjäävän pakkasellakin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin pärjätään. Pitää vaan mennä tilanteen mukaan ja jos tilanne ei ole hyvä, muuttaa se paremmaksi. Vanhassa vara parempi, kun voi vaikuttaa nopeasti ja ylipäätään itse!

   Poista
 14. Ihania suunnitelmia puutarhaan, jos saa kysyä niin mistä olet tilannut siemenet? (Voi olla että olet jossain vaiheessa sen kertonut...) Nuo kaiken väriset kasvikset ovat niin kauniita ja outoja :) Porkkanaa olen kasvattanut kirjavana, mutta muut ovat uusia tuttavuuksia.
  Tsemppiä teille sinne pakkaseen, täällä oltaisiin ihan pulassa jos sähköt menisi pidemmäksi aikaa. Lämmitys pettäisi, vesi ei tulisi, takassa lämmitetyt makkarat varmaan tulisi korvista, joten varmaan joutuisi lähtemään evakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä ja toope kun unohdin mainita hankintapaikoista! Kirjottelin tuota postausta viime viikonloppuna ja viikolla kappaleen silloin ja toisen tällöin, jolloin unohtui mainita tuo kokonaan! Anulle tuossa ylemmässä kommentissa juuri nauttelin, että Etsystä löytää monia perinnelajikesiementen myyjää hakusanalla heirloom seeds ja että aika monet näistä meillä jo testatuista tai nyt uusina tulevista on hankittu hyväksi todetusta http://www.smartseedstore.com Hyviä siemeniä, edullisia, ei kohtuuton toimitusmaksu ja kovin nopeakin tuo toimitus on ollut.

   Tohon lämmitykseen voi varautua esmes lämmittimellä. Meillä on puulämmitysmahdollisuudesta huolimatta varalämmitin, eli 3000W petroolilämmitin, joka kuluttaa petroolia n. 3dl tunnissa. Petrooli on maksanut n. 23,-/10 litraa, joten pari päivää sillä saa lämmitystä jos oikeen pahaksi tilanne menisi. Kun teillä on takka, niin hommaapa valurautainen pata. Sen kun laittaa takkaan hiillokselle, siinä voi keittää ja hauduttaa ruokaa tarvittaessa :)

   Poista
 15. Näitä sun kevätsuunnitelmia ihmetellessä käy aina mielessä, että pitäsikös niitä istutuslaatikoita hommata itsekin lisää ja tuupata vaikka sitä ihan tavallistakin porkkanaa kasvamaan, tuppaa nuo meikäläisen kasvatukset olemaan niin kovin vaatimattomia. Sitten aina järki palaa päähän....kun ei ole missä niitä kaikkia säilöä, eihän niitä kaikkia heti tule kuitenkaan syötyä. Jos tyytyis niihin pottuihin, joita kohtsillään taas humpsahtaa pikkupussillinen pakkasesta kattilaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on niin upea ja rehevä puutarha, oikea Eden, jotta jos laittaisit vihannesta, sato olisi taatusti huikea!

   Vaan eihän siinä mitään järkeä ole, että laittaisi määräänsä enemmän kaikkea kasvamaan jos niille ei ole käyttöä tai mahdollisuuksia säilöä. Toisaalta voisihan sitä laittaa istutuslaatikon tai kaksi siten, että laittaa vain hieman muutamaa lajiketta kasvamaan samaan lootaan. Sen verran, että voi sitten tuoreeltaan syödä satoa pois. Meillä ainakaan ei kaikki pumpsahda samaan aikaan ja porkkanoita sun muuta voi syödä kasvuvaiheen eri aikoina. Kovin makeita ja herkullisia on vaikkapa nuo mainitsemasi porkkanat, kun niitä ottaa ihan harvennusmielessäkin ylös nuorena.

   Mä voin vaikka Pepi sulle postittaa tuossa keväämmällä muutaman siemenen sitä ja tätä jos päädyt haluamaan kokeilla vihannespuoltakin. Turhaa sitä on koko siemenpussia ostaa kuitenkaan tuollaiseen käytöön ;)

   Poista
 16. Jopa olet päässyt kevään suunnitelussa hyvään vauhtiin. Maissit näyttivät kyllä upeilta ja lilat herneenpalot. Ihanaa tietää, että valoa ja kevättä kohti mennään, vaikka nyt vielä kylmä kietoo maiseman kuuraan. Hyvää talvenjatkoa ja ehkä jo kevään odotustakin sinulle!

  VastaaPoista
 17. Pöh. en päässyt lukemaan hesarin artikkelia. Pitäisi olla rajaton lukuoikeus :(

  VastaaPoista
 18. Käy lukemassa maanantaina. Olet ilmeisesti käynyt Hesarissa tällä viikolla katsomassa 5 juttua, joka on siellä viikottaisen ilmaislukemisen raja ;)

  VastaaPoista
 19. Ihanaa alkanutta vuotta 2016 Jovelaan! :)
  Kyllä on varmasti pakko laittaa edes yksi istutuslaatikko ensi kesänä marjapensaiden kaveriksi, kun näitä sinun suunnitelmia lukee! ;)
  Espanjalaiset x 3 eivät meilläkään mielellään ulkoile kuin pikaisesti ja se näkyy nuorimmaisen kohta 4v. riekkumisena sitten sisällä.. :D
  Mites kissa ja koirat nyt tulevat toimeen?
  Terkuin Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos ainakin sen yhden ;) Meillä toinen espanjalaisista esitteli taas hassutuksian tänään. Nyt kun pakkanen on selkeästi lauhtunut, alkoi omituinen show, eli haukutaan tavalliseen tapaan kuvitelluille möröille pimeydessä, mutta varmuuden vuoksi yksi neljästä jalasta, eli toinen takajaloista lumesta irti hauskasti jalkaa sätkytellen. Ihan kuin jotain kamppailulajipotkuja :D Varpaita palelsi.

   Kissa ja koirat asuvat oikein mukavasti saman katon alla, mutta ei noi jästipäät ymmärrä antaa kissan olla rauhassa. Ei siis samalla puolella taloa olla. Noi kaksi tohotinta ei vaan ymmärrä ;D

   Poista
 20. Ihana blogi sinulla! Olen niin ihastunut, hirsitalo, kasvimaat, kissat ja kaikki :D. Niin tekisi itsekin mieli laittaa koko meidän piha täyteen kaikkia kasveja ja pensaita, varsinkin kaikki porkkanat on nams. Mutta olen kuiteskin aikas nuori, ihan teini vielä, niin äiti ei välttämättä oo ihan samaa mieltä mun kasvihaaveistani... Noh, ehtiihän sitä ;). Aloittelen kehäkukkien kasvattelulla ponille ja luonnon yrttien keräämisellä. Jo viime kesänä nokkosia sun muita kertyi aika paljon varastoon :D Kasveihin mut innostikin oma ponini, joka tarvitsi teollisten rehujen tilalle jotain luontaisemmassa muodossa. Soijat, melassit jne ei oikein sopinut piskuiselle ponille, joka lihoo jo ruuan näkemisestä. Nyt keväällä tulee kuluneeksi vuosi pärjäiltynä pelkällä laadukkaalla heinällä ja luonnonkasveilla :D

  Hyvää viljelyskauden odotusta Jovelaan!

  PS. Jovelan nimi kuulostaa kotoisalta, kun oman kotipaikan nimi on Juhola :D Jotenkin omassa mielessä ne tuntuvat sellaisilta kodikkailta. Joku Niitynperä ei kuulosta semmoiselta (sellai itkunauruhymiö). Tosin nyt tietysti joku asuu sen nimisessä paikassa ja on varmasti ihan hyvä koti. Eihän se nimi taloa pahenna... kai :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Oletpas nuoreksi kovin puuhakas ja tomera! Mahtavaa kerrassaan! Kannattaa sen äidin kanssa jutella josko jotain saisit laittaa kasvamaan. Onhan tuo harrastuksena aivan loistava ja samalla siinä tuot vielä ruokaa kotitalouteenne kasvattamalla sitä hieman itse. Itse en ymmärrä ponien hoidosta oikeastaan mitään, mutta kuulostaa, että hoidat omaa poniasi todella hyvin. Tuo on ihan valtavan ihailtavaa!

   Jovela on meidän keksimä nimi ja se oli olimassa jo ennen kun löysimme tämän talon ja paikan. Jovela on yhdistelmä meidän nimistämme la -loppuisena, eli Jo-Ve-la :) Useinhan paikoilla on jokin la-loppuinen nimi, onnela, kotola, auvola ja niin edelleen. Me sitten aloimme puhua Jovelasta ja kun tämä talo löytyi 3 vuotta sitten, nimesimme paikan Jovelaksi. Oikeasti paikan nimi on ollut jo melkein 150 vuotta Alastalo.

   Kivoja päiviä ja intoa kaikkiin puuhiisi siellä ja kiitos kun jätit viestiä meille :)

   Poista
 21. Ihanaa haaveilua. Jos tuo satomäärä toteutuu niin siinähän on syömistä vuodeksi! Hauskalta kuulostaa nuo vihannekset, vaikka en niistä kaikkia omaan suuni laittaisikaan. Niin on nättejä nuo erikoiset maissit ja muut. Pakkanen paukkui meilläkin, mutta onneksi takka lämmitti. Ei edes lämmitetty varaavaa puuhellaa vielä. Koirilla tassut paleli ja pihalla käytiin vaan pyörähtämässä. Kyllä se alkaa jo nokka kääntyä kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden pakkasten mukana tulee tuo upea aurinko ja valo tuntuu niin hyvältä tähän aikaan vuodesta. Tänne on nyt saatu hieman luntakin. Kaukana ollaan PK-seudulle tupsahtaneesta lumimäärästä, mutta sen verran saatiin kuitenkin viimeisten 2 päivän aikana, ettei maa enää pilkottele laikkuina. Oisko reilu 5 senttiä lunta maassa.

   Vilpoiset kelit jatkuvat lähinnä tuulen vuoksi, mutta kevättä kohti joka päivä kuljetaan. Ihanaaa!

   Poista
  2. Meille pamahti varmaan 20cm lunta yhtäkkiä :D Kiva että teillekin tuli ees vähän, valaisee kummasti sekä pihaa että mieltä :)

   Poista
 22. Sellaiselle lippaalle olisi kyllä paljon käyttöä, josta tupsahtaisi vain hyviä asioita. Mäkin laitan _heti tilaukseen, jos keksin mistä niitä saa :)

  Ihania ja lämminhenkisiä kuvia kylmyydestä huolimatta <3 Hetkeäkään ei epäilytä, etteikö siellä pärjättäisi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että sellainen lipas pitää kehitellä itse. Sellainen joka tuo vaan iloa tai jonka sisältö saa harmit ainakin hetkeksi kaikkoamaan :) Lohtulipas!

   On muuten jännää, miten juuri kylmällä ilmalla taivas ja sen kautta heijastuva valo luo lämpimän illuusion, vaikka tulipalopakkaset paukuttelisivat nurkkia. Nytkin, kun tätä tässä nakuttelen, tuolla pellon takaa kaartuvassa horisontissa taivas on pitkälle oranssia ja vaihtuu sitten vasta sineen. Nautin näkymästä ruudun tältä puolelta, uunien puolelta maisemaa ;)

   Poista
 23. Hienoa, että petikamppeet lämmittävät edelleen, vaikka pakkaslukemat ovat mittarissa melkoiset!Johanna, sun juttuja on niin kiva lukee:) Tekstit ovat sekä lentäviä että positiivisia, siis huikeita :)
  Sielläpäin näyttää olevan tuo lumikerros melko ohkanen. Täällä se on kuitenkin varmaan parikyt senttiä!

  VastaaPoista
 24. Kiitos, Tyyne :)

  Täällä on nyt tullut lisää lunta, olisiko kuitenkin alle 10 cm. Välillä oikeen "jalkarättejä" taivaan täydeltä. Samalla pakkaset taas hellittävät. Muutamalla miinusasteella mennään tänään.

  VastaaPoista
 25. Tuli tuosta lämpimästä sängystä mieleen, että itse olen ihastunut flaneelilakanoihin ja -pussilakanoihin. Ovat niin lämpöisiä ja pehmeitä.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!